StoryEditorOCM
ŽupanijaTribunj

Još malo pa gotovo: s obnovljene Donje rive nautičari više neće iz broda uskakati konobarima i gostima kafića u krilo

Piše i snimio: Branimir Periša
25. ožujka 2024. - 13:39

Iz tribunjskih kafića na poluotoku uskoro se više neće pružati pogled na gradilište Donje Rive, dijela obale u rekonstrukciji započetoj lani u listopadu. Blokovi originalnog klesanog kamena posloženi na gomile bit će ugrađeni natrag i dopunjeni novim za dio proširene rive u povijesnoj jezgri mjesta povezanoj s kopnom karakterističnim kamenim mostićem.

Obala u obnovi položena na jugozapad sada izgleda kao da će se nastaviti na šetnicu s druge strane uvale, međutim, to je privremeni nasip za pristup građevinskim strojevima koji će se po završetku radova ukloniti. Stara lanterna, položena na tlo više neće svijetliti kada Donja riva zabljesne u novom izgledu.

image

Gradilište još neko vrijeme spriječava pogled na Mali i Veliki škoj pred Tribunjom
Foto: B. Periša

/Slobodna Dalmacija

-Nažalost, ruzina i sol pojeli su staru lanternu i morali smo naručiti novu. Jest da je svjedok prošlih vremena, a i "retro" je u modi, međutim, učinila je svoje. Općina Tribunj u cijeloj milijunskoj investiciji koju največim dijelom financiraju Županija, Županijska lučka uprava i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sudjeluje s oko 160 tisuća kuna. Postavit ćemo rasvjetu i platiti još neke manje radove. Zadovoljni smo, dakako, kako ne bismo bili. Obnavljamo rivu koja je trebala propasti, a sada će biti učvršćena i kao nova - kaže tribunjski načelnik Marko Grubelić.

Tribunj se užurbano priprema za turističku sezonu koja ove godine, s Uskrsom u nedjelju nastupa ranije. Svakako, obnovljena riva i privezište nautičara, s prekrasnim pogledom na Veliki i Mali škoj pred vratima Tribunja bit će ugodno iznenađenje i korak više u urbanom uređenju mjesta.

Dosad bi nautičari na vezovima kojima upravlja Županijska lučka uprava iz broda zakoračili konobarima ili gostima u krilo, no rekonstrukcijom se obala proširiruje, svima "na komod". 

image

Foto: B. Periša

/Slobodna Dalmacija

Zahvat se pruža u dužinu gotovo 140 metara ili na površini od 1111,88 četvornih metara. Od toga na širenje rive u more otpada 406,96 „kvadrata”, a preostalih 709,92 četvornih metara namijenjeno je parternom uređenju postojeće površine u dodiru sa štekatima nekoliko tribunjskih kafića na toj obalnoj crti.

Radovi na pomorskom dobru koje izvodi splitska tvrtka AKROPOLIS d.o.o. koštaju gotovo 1,1 milijun eura.

-Završit ćemo u roku, krajem svibnja ili početkom lipnja, najdalje. Izvođač je ozbiljan i pouzdan, tako da ništa neće poremetiti dogovoreno. - kaže Jadranka Fržop, ravnateljica ŽLU koja je investitor rekosntrukcije.

image

Foto: B. Periša

/Slobodna Dalmacija

- U prošloj i ovoj godini za taj smo projekt od resornog ministarstva dobili 650 tisuća kuna. Ostatak troška snose Županija, ŽLU i lokalna samouprava. Nakon ove rekonstrukcije lokalna samouprava dobit će dio pomorskog dobra u općoj upotrebi, odnosno pravo naplate površina za štekate. Nama taj dio naravno ne treba, no stvorili smo novu vrijednost na tribunjskoj obali. - izjavila je Fržop.

 

25. travanj 2024 19:02