StoryEditorOCM
Šibenik‘Aktualac‘ Gradskog vijeća

Što je sa smradom od Mandaline do Solarisa? Burić: ‘Vodovod‘ zbog pravne zavrzlame ne može rješavati uistinu krupan problem

Piše Branimir Periša
31. srpnja 2020. - 12:24

Izgradnja nogostupa preko pruge u Mandalini do ulaza u nekadašnji "Remont" i mogućnost da se taj gradski kvart oslobodi smrada koji je neugodna 'dobrodošlica' svima koji tu dolaze, naročito stanarima, bila su pitanja na koje je od gradonačelnika Željka Burića odgovor zatražio vijećnik Joško Šupe (SDP) za vrijeme aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća, zbog povoljnih epidemioloških uvjeta održane u dvorani Veleučilišta u Šibeniku.

-Projekt nogostupa već postoji, no zalazi u imovinu koja nije u gradskom vlasništvu i stoga treba počekati još neko vrijeme da se okonča postupak prenošenja na dugogoročno korištenje ili u trajno vlasništvo nekadašnje vojarne Ante Jonića, gdje Grad planira daljnji razvoj visokog školstva, odgovorio je Burić. Tek tada moguće je sveobuhvatno prometno rješenje od semafora kod "Vinarije" do ulaska u Remont i taj dio grada uprava nije zanemarila, naglasio je.

U pogledu smrada koji se širi iz precrpne stanice kolektora, kazao je da su o tome još prije nekoliko mjeseci razgovarali u šibenskom "Vodovodu i odvodnji d.o.o." s dobrim izgledima da će tvrtka nastojati pronaći drugu lokaciju na trasi kolektora, podalje od naselja i namijeniti je za prekrcaj sadržaja septičkih jama iz specijalnih kamiona-cisterni u pročistač.

No, ono što bi građane na širem gradskom području posebno moglo zanimati vezano uz neugodne mirise koji se šire iz nedovršenog kolektorskog sustava odnosi se na oko 85 milijuna kuna iz projekta Aglomeracija Šibenik namijenjenih za otklanjanje tog problema. Kako je izvijestio gradonačelnik, "Vodovod" je raspisao natječaj, izabrao izvođače, no neki su se žalili, da bi stvar na kraju, završila na Upravnom sudu. Dok ne dođe do pravorijeka, "Vodovod" nažalost nije u mogućnosti rješavati uistinu krupan problem "Solarisa", Zablaća i Podsolarskog, pa i šire zone grada, naglasio je Burić.

Od niza pitanja s 45 minutnog aktualnog sata, pri čemu su vijećnici bili zamoljeni da radi što kraćeg zadržavanja u zatvorenom prostoru budu što konciznija, izdvajamo istup nezavisnoga Ive Glavaša.

Skorašnje otvaranje centra suvremenih tehnologija Trokut u Mandalini, izgrađenog novcem iz europskih fonodova, te najava da će gradska uprava osnovati istoimenu javnu ustanovu, ponukalo je Glavaša da u svome 'bombarderskom' stilu, ne zazirući od drastičnih usporedbi, gradonačelnika Željka Burića zbog toga nazove šibenskom Marijom Antoanetom, giljotiniranom francuskom kraljicom, navodeći onu njenu poznatu izjavu “ako nema kruha, onda narod neka jede kolače!” Za Glavaša, to je sažeti opis Burićeve sedmogodišnje vladavine.

U situaciji prijeteće epidemije i tmurnih prognoza o padu gospodarstva i stotinama tisućama nezaposlenih na jesen, raditi nešto takvog upravo znači ne živjeti zajedno s građanima i njihovim problemima. Umjesto da gradska uprava na čelu s osobno imućnim gradonačelnikom - podvukao je Glavaš - donese suvisao paket mjera za olakšenje života obrtnicima i stanovništvu u nikad težoj situaciji za radnike i poslodavce, ona otvara javnu ustanovu koja će poslužiti zapošljavanju novih stranačkih uhljeba.

Sve je to Glavaš izrekao da postavi pitanje hoće li gradska uprava poduzeti išta za rasterećenje građana i drastično smanjiti rashode? Gradonačelnik mu je odgovorio da se trebao baviti pjesništvom i da ukoliko mu nije poznato, prouči što znače suvremene tehnologije i široka, globalna populacija 'digitalnih nomada' za ukupni razvoj društva, a upravo je zato centar Trokut izgrađen. Dio Glavaševa istupa gdje je Burića osobno apostrofirao, gradonačelnik je prokomentirao s riječima da je njegovo bogatstvo oduvijek bio moralni habitus i intelektulni potencijal i s time se ponosi.

22. travanj 2024 17:18