StoryEditorOCM
ŠibenikSDP u Mandalini

Press konferencija s ‘mirisnom pozadinom‘: Neka nas gradska uprava oslobodi smrada kolektora i započne raditi na boljoj svakodnevici građana

Piše Branimir Periša
28. srpnja 2020. - 12:27
Tonci Restovic i Ivan Rajic celnici SDP-a grada Sibenika odrzali su konfenciju za medije ispred kolektora u Mandalini,govorili su o problemima smrada i prometa u gradskoj cetvrti Mandalina.  Niksa Stipanicev/Cropix

U Mandalini i Podsolarskom, pa sve do prvih kuća na Brodarici jako dobro znaju što su maske i prije korona-krize. Otkako je proradio šibenski pročistač otpadnih voda, to su plinske maske, figurativno rečeno, a ne medicinska pokrivala za nos i usta.

Oštri vonj fekalija postao je dio svakodnevice u rečenim naseljima, a zamjetan je i u ostalim gradskim predjelima. S proširenjem trase kolektora gotovo na cijeli gradski prsten zadnjih godinu-dvije očito se ništa nije promijenilo.

Ne tim riječima doslovce, no o toj temi i općenito nedostatnoj komunalnoj opremljenosti grada, naročito u pogledu prometne infrastrukture odlučili su progovoriti šibenski SDP-ovci i oporbenjaci u šibenskom gradskom vijeću Tonći Restović, predsjednik GO SDP-a i njegov najbliži suradnik Ivan Rajić, potpredsjednik. Konferenciju za novinare održali su u Mandalini, na prilazu kolektorskoj crpnoj postaji istodobno i mjestu određenom za istovar kamiona-cisterni namijenjenih crpljenju septičkih jama. Tako je o šibenskoj mučnoj temi teškog vonja kolektora nespojivog s ugodnim životom građana, turističkim planovima naročito, progovoreno s pripadajućom mirisnom kulisom.

-Građani nam naročito zadnja dva mjeseca šalju puno mail poruka o smradu kojim su okruženi i zato smo se odlučili još jednom na to ukazati.
Zato gradonačelniku i cijeloj njegovoj upravi poručujemo da prestanu sebi graditi spomenike. Napravili su iz već dovoljno s kojima se mogu ponositi i sada bi trebalo raditi na projektima od interesa građanima Šibenika, kazao je Restović te pozvao gradsku upravu da započne rješavati probleme poput smrada fekalija na rečenim lokacijama. Neka se za to podignu krediti ako treba, jer život sa smradom koji se proteže na cijeli grad nije nimalo ugodan u 21. stoljeću. Usred Beča postoji spalionica smeća, a u centru Ljubljane instalirana je slična kolektorska stanica slična ovoj u Mandalini, no rade bez ikakvih neugodnih mirisa, nastavio je Restović.

-Neka gradska uprava konačno izgradi primjerenu komunalnu infrastrukturu, jeftiniju od provedenih skupih europskih projekata zanemarujući olakšanje svakodnevih uvjeta života. Poput Doca, koji poplavi za svake malo jače kiše, poentirao je predsjednik gradskog SDP-a.

Za potkrjepu njegovih riječi da se gradska uprava previše okrenula velebnim projektima zanemarujući razmjerno malene investicije koje znače jednostavniji i sigurniji svakodnevni život, Ivan Rajić osvrnuo se upravo na prometne i sigurnosne aspekte najužeg okoliša mjesta gdje je održana presica. Od pružnog prijelaza u Mandalini, pa do nedalekog, vrlo frekventnog sjedišta Policijske uprave za poslove s građanima, nema nogostupa. Premda je promet pješaka i vozila vrlo živ, napomenuo je Rajić, dodajući kako je 50 milijuna kuna potrošeno za izgradnju komunalne lučice Vrnaža a da se gradska vlast nije odlučila investirati u toliko potreban nogostup.

-Svi su u opasnosti ovdje – i pješaci i vozači i sve je dobro dok netko ne nastrada. Valjda gradska vlast za taj svoj propust neće okriviti HŽ ili tko zna koga već, kao što je lani, za probleme na Brodarici optuživala Hrvatske ceste, zaključio je Rajić.

27. travanj 2024 01:49