StoryEditorOCM
Šibenikprije otvorenja

Burić u Rokićima: Nastavljamo s čvorovima Njivice i Mandalina, a uskoro će i djeca imati sigurnu biciklističku stazu do mosta na Brodarici

Piše Šibenski.hr
25. svibnja 2021. - 14:59

I prije službenog otvorenja, šibenski gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima danas je obišao gradilište čvora Rokići, prometnog projekta od vitalne važnosti za grad.

Izgradnja je započela lani u rujnu, a prometovanje novom, preglednom i sigurnom 'petljom', opremljenom svom signalizacijom, javnom rasvjetom i trima pješačkim pothodnicima odvija se već danima.

Preostalo je još jedino postaviti zaštitu od odrona s mrežama i Rokići, projekt vrijedan 30 milijuna kuna bit će u cijelosti završen.

Buriću se u obilasku pridružio i Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta koji je i tom prigodom ponovio da su Rokići jedan od strateških, zajedničkih projekata Grada Šibenika i Hrvatskih cesta utanačenih prije nekoliko godina kako bi se povećala sigurnost i protočnost prometa.

image
Grad Šibenik

Nakon Meteriza, istakao je Škorić, Rokići su drugi takav projekt, a radovi na unaprjeđenju cestovne infrastrukture idu dalje. Riječ je o čvorovima Njivice i Mandalina (kod Dalmarea, op. pis.) gdje je jedno od najviše zagušenih šibenskih raskrižja. Ukupna vrijednost tih investicija je 100 milijuna kuna.

Gradonačelnik je bio pun hvale za primjerenu ograniziranost i kakvoću izvedbe tvrtke Strabag, koja je izgradila Rokiće. Podsjetio je na prometnu strategiju gradske uprave prema čemu državna prometnica D8 postaje glavni cestovni spoj jugoistočnog i zapadnog dijela Šibenika, a prometni čvorovi poput Rokića omogućuju brzo spuštanje u centar grada, a da ne opterećuju promet u urbanom središtu.

Kada se izgrade čvorišta Njivice i Mandalina, fokus se u narednim godinama premješta na uređenje i izgradnju parkirališta, naveo je Željko Burić. Osim Drage, gdje je u planu izgradnja velike garaže, jedno je parkiralište predviđeno na mjestu sadašnje 1. policijske postaje, a drugo će nastati na zemljištu sadašnjeg Vatrogasnog doma, koji seli u nekadašnju Vojarnu 'Bribirskih knezova'.

image
Grad Šibenik

Kako je na kraju najavio Burić, ovih dana uslijedit će potpisivanje ugovora s izvođačem radova za uređenje biciklističke staze pored 'magistrale' od Morinjskog ili brodaričkog mosta do Šibenika.

-Kod centra Dalmare, gdje završava nogostup omogućit ćemo biciklistima, najprije djeci, da praktički s Meteriza sigurno stignu do brodaričkog mosta, objasnio je gradonačelnik.

02. svibanj 2024 01:57