StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetunatoč svemu...

Pohlepna bankarica osuđena jer je klijentima uzela 4 milijuna kuna želi da je PBZ vrati na posao! Traži i zaostale plaće

Piše Šibenski.hr
15. srpnja 2023. - 22:33
Interna revizija PBZ-a otkrila je kako je imotska bankarica ‘neovlašteno i bez prisutnosti, identifikacije i pisane suglasnosti klijenata provodila transakcije prouzročivši klijentima štetu u ukupnom iznosu od 4.005.248,71 kn‘Shutterstock/Ilustracija

Pohlepna bankarica proglašena je krivom i pravomoćno osuđena jer je s računa klijenata skinula čak četiri milijuna kuna krivotvoreći njihove potpise.

Prema presudi Vrhovnog suda RH, službenica Privredne banke Zagreb Nedjeljka Šuto (60) osuđena je na 3,5 godine bezuvjetnog zatvora “uz sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti i djelatnosti u vezi s bankarskim poslovima i poslovima raspolaganja novcem u trajanju od 12,5 godina”.

Unatoč svemu, ona je nedavno tužila PBZ tražeći da je vrati na posao i isplati joj sve zaostale plaće u iznosu od 8000 kuna bruto mjesečno s kamatama. I dalje tvrdi da nije ništa kriva i da su naloge za prebacivanje novca potpisivali klijenti banke, piše Danica.hr.

No, sud je ovaj tjedan odbio njezinu tužbu i potvrdio zakonitost otkaza. Uz to, naložio joj je i da PBZ-u podmiri troškove novog postupka u iznosu od 1160 eura. Presuda je nepravomoćna i gospođa Nedjeljka se na nju može žaliti.

Interna revizija PBZ-a otkrila je, naime, kako je imotska bankarica “neovlašteno i bez prisutnosti, identifikacije i pisane suglasnosti klijenata provodila transakcije prouzročivši klijentima štetu u ukupnom iznosu od 4.005.248,71 kunu”.

“Takvo postupanje potvrđuju u svojim logičnim, uvjerljivim i međusobno suglasnim iskazima svjedoci Marinko i Vjeko. Marinko koji je u sudjelovao u izradi izvješća o reviziji potvrđuje da je tužiteljica bez suglasnosti klijenata razročavala depozitne račune i prenosila dalje na račune.

Sredstva su potom podizana bez suglasnosti klijenata. Svjedok Vjeko, unutarnji revizor PBZ-a, potvrđuje da je tužiteljica bez suglasnosti klijenata obavljala transakcije te su klijenti čijim sredstvima je raspolagano osporili te transakcije”, ističe se u presudi.

Po godinu dana zatvora za poticanje na zloporabu dobili su Sanja Tomić (49), direktorica tvrtke Ledelese iz Imotskog, te Marijo Todorić (54), bivši carinik i ovlašteni potpisnik za raspolaganje po računima te tvrtke.

Šuto je bez znanja i suglasnosti 12 klijenata banke na nagovor dvojca raskidala ugovore o oročenom depozitu te novac prebacivala na račun tvrtke Ledelese. Nakon toga, veći dio novca u iznosu od tri milijuna kuna ostao je blokiran na računu društva u Zagrebačkoj banci.

Detaljnije o ovom slučaju pročitajte na donjim linkovima:

Imotska bankarica i njeni ‘pomoćnici‘ osuđeni na zatvorsku kaznu: zajedno sa satnikom HV-a i direktoricom poduzeća iz Ljubuškog s računa klijenata prebacila više od četiri milijuna kuna

Kako je službenica banke iz Imotskog klijentima uzela četiri milijuna kuna: sve je počelo 2013. godine, novac je uplaćivala na račun jedne tvrtke

29. travanj 2024 15:36