StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZADNJI DAN ZIME?

Dalmacija se na kraju veljače ‘kuha‘ u svibanjskim vrućinama: temperature diljem naše Županije prelazile 20 Celzijevih stupnjeva

Piše Dalmacija SD
29. veljače 2024. - 14:49

Zadnji dan ovogodišnje veljače ostat će zabilježen u analima ne samo kao onaj koji ovu godinu čini prijestupnom, kao ni kao posljednja 24 sata klimatološke zime, barem što se Dalmacije tiče.

Temperature zraka toliko su visoke da ih se ne bi "posramio" ni svibanj, a kamoli ožujak ili veljača koja nas već danima grije.

Prema podacima niza mjernih stanica umreženih u internetsku stranicu Pljusak.com, ali i onih iz službenog sustava Državnog hidrometeološkog zavoda, temperature zraka u 14 sati na području od Velebita do Prevlake redom su prelazili 15 Celzijevih stupnjeva, a nerijetko i 20.

Apsolutni rekorder bile su Ploče, gdje je u hladu meteorološke kućice smještene na sjevernom sjenovitijem dijelu grada, izmjereno čak 22,5 stupnjeva. Na krajnjem jugu, na konavoskoj Grudi, zabilježeno je 21,5 stupnjeva.

Srednja Dalmacija "kuha" se na temperaturama redom iznad 20 stupnjeva, čak i u Zagori, pa je tako u Rudi, na padinama Kamešnice, kao i u Zadvarju izmjereno okruglig 20 Celzijevih stupnjeva, u Zakučcu gotovo 22, a na splitskom Kmanu - 21,2 stupnja.

"Rashlađenje" se u 14 sati moglo naći u Drnišu, s temperaturom od gotovo 19 stupnjeva, ali već nešto južnije, u Skradinu, čak i uz hladnu Krku je bilo 21,5 stupnjeva.

U Zadru su izmjerena 22 stupnja, a u Starigradu-Paklenici, pod Velebitom, samo stupanj manje.

29. travanj 2024 05:22