StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPobuna urodila plodom

Besplatno za starije od 65 godina: Građani će ipak moći do dozvole za ribolov

Piše Ana Vučetić Škrbić
22. svibnja 2018. - 20:39

Zbog pobune ribara duž cijele Dalmacije, koji su nakon izmjene pravilnika ostali bez svojih godišnjih dozvola za sportski i rekreacijski ribolov, reagiralo je nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Pokrenute su izmjene Pravilnika o izmjeni i dopunama Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru, "zahvaljujući" kojemu je rok za vađenje dozvole, umjesto na cijelu godinu, ograničen do 1. ožujka.



Oni ribolovci koji to nisu znali, a takvih je popriličan broj, ostali su bez svojih godišnjih dozvola i sada su za izlazak na more prisiljeni kupovati dnevnu dozvolu od 60 kuna. Usporedbe radi, godišnja košta 500 kuna, a za starije od 65 godina bila je besplatna.

Zbog toga je većina ribolovaca ostala u čudu kad su u svojim sportsko-ribolovnim društvima saznali da je rok za vađenje dozvole istekao, a da o tome nije bilo nikakvih najava.


Traje savjetovanje


- Odakle mi znamo da se zakon promijenio, tko nas je o tome obavijestio? Ja pratim novosti preko medija pa takav podatak nisam vidio, što je tek s ljudima starijima od 65 godina koji žive na otocima, kako da oni to znaju - rekao nam je profesor iz zadarske Pomorske škole Jere Bilan, koji je također ostao bez dozvole, kao i brojni drugi.

Taj će problem biti riješen izmjenama spornog pravilnika, i to uvođenjem nove kategorije dozvole za 180 dana, koja će svim ribarima omogućiti kupnju dozvole od 31. prosinca ove godine. Cijene će ostati slične dosadašnjima, za umirovljenike starije od 65 godina ostaje besplatna, uz razliku da se uz ovu dozvolu od 180 dana neće moći kupiti posebna dozvola za parangale, osti, vrše i feral.



Kad će točno taj izmijenjeni pravilnik stupiti na snagu, još se ne može sa sigurnošću reći jer je u tijeku e-savjetovanje tijekom kojega svi zainteresirani mogu dati svoje primjedbe.

Rok je do 24. svibnja, nakon čega bi pravilnik trebao biti objavljen u Narodnim novinama. Očekuje se da cijela procedura bude završena do polovice lipnja, kako bi se već za ljeto mogla nabaviti nova važeća dozvola za sportski i rekreacijski ribolov.

16. travanj 2024 20:55