StoryEditorOCM
ZanimljivostiLito vilovito

Meteorolog Vučetić: Pravo ljeto nastupit će tek u kolovozu, a protegnut će se na rujan i listopad. Ovakvo vrijeme nije dobro za masline i lozu

Piše Damir Šarac
21. srpnja 2020. - 13:51

Ja vapim žarki ilinštak – jadikovao je Tin Ujević u legendarnoj pjesmi, a s njim kukamo i mi: ovaj je srpanj (ilinštak, po sv. Iliji) totalno lud, stalno puše, svako malo je kiša, more se zagrije pa ohladi, samo su noći ugodne, preugodne, bez dugog rukava se ne izlazi.

Tipični Dalmatinci ne ulaze u more dok mu se temperatura ne podigne barem do 20 stupnjeva, a sad je, usred ljeta, još uvijek koji stupanj manje. I ne zaboravimo, umjesto da smo se počeli banjat u svibnju, odmah iza Svetoga Duje, većina prosječnih kupača ohrabrila se smočiti tek s prvim danima srpnja.

Nezapamćena zimska suša nadovezala se i u proljeće, ljeti nismo ni očekivali znatnije oborine, ovo što svako malo padne samo je "varakanje" koje uz konstantnu buru suši i zemlju i biljke. Umjesto žarkog ilinštaka, snašlo nas je lito vilovito.

Baš kako je za "Slobodnu" predvidio početkom ljeta meteorolog Marko Vučetić iz Službe za agrometeorologiju Državnoga hidrometeorološkog zavoda, ljeto je vjetrovito, puše konstantna burica, a kad stane bura, udari vrućina, no izmjene su česte.

– Premda je u srednjoj i južnoj Dalmaciji toplo, sedmi je mjesec netipičan i s čestim zahlađenjima, a pravo ljeto nastupit će tek u kolovozu i protegnut će se još na rujan i listopad. Na sreću, još nema požara iako su ovakvi uvjeti pogodni, no trebalo bi ih očekivati kad se osuše i otpadnu borove iglice. Što se tiče poljoprivrede, posebno maslinarstva, vinogradarstva i voćarstva, na nju će se neminovno odraziti zimska suša koja traje do danas.

Naime, oborine su samo u lipnju bile u godišnjem prosjeku, svi ostali mjeseci unatrag bili su ispodprosječni, što će se odraziti na rod. Nastavi li se sušno razdoblje, jedino je sigurno da neće biti maslinove muhe, kojoj odgovara vlaga, no urod će po svim najavama maslinara biti prosječan.

Ova nagla i kratkotrajna zahlađenja mogu kod vinove loze prouzročiti zaustavljanje zrenja zrna, koje se onda pokreće kad udari žega, dakle riječ je o "prisilnom zrenju", što nije znak dobrog uroda. S obzirom na malo oborina, ne bi bila loša koja obilnija kiša da se zrno napuni – objašnjava meteorolog Vučetić, dodavši kako će se kupači ipak utješiti, jer se more, ako je sunčan dan i bez hladnog vjetra, ugrije začas.

19. travanj 2024 10:17