StoryEditorOCM
LifestyleZaštita od virusa

Što znače oznake na maskama? Iz HZJZ-a tumače kako iščitati vrstu zaštite, evo i koje su platnene maske najbolje i na što paziti

Piše Saša Jadrijević-Tomas
22. srpnja 2020. - 08:42

Vjerojatno ste pri kupnji medicinskih maski za lice vidjeli različite nazive na samim maskama ili na ambalaži, te ste "googlali" ili tražili objašnjenje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da je nekoliko često korištenih regulatornih standarda na kojima se temelji klasifikacija kirurških i zaštitnih maski u svijetu.

Razina filtracije kirurške maske (eng. surgical masks) temelji se na tome u kojem postotku će maska smanjiti prolaz čestica veličine tri mikrometra (što se koristi kao indikator razine filtriranja bakterija) i čestica veličine 0,1 mikrometra (što se koristi kao indikator razine filtracija čestica koje sadrže viruse). Prema razini filtracije, dijele se na razinu/tip I (razina filtracije >95%), II i III (razina filtracije >98%).

Zaštitne maske (eng. respirators) se prema regulatornim standardima klasificiraju prema razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra. Sjedinjene Američke Države koriste označavanje slovom N i dvoznamenkastim brojem (N95, N99, N100), prema kineskim standardima označava se slovima KN s dvoznamenkastim brojem (KN95, KN99), Australija i Novi Zeland označavaju razinu filtracije slovom P i jednoznamenkastim brojem (P1, P2, P3), a u Europskoj uniji se koristi označavanje oznakom FFP s jednoznamenkastim brojem (FFP1, FFP2, FFP3), objašnjavaju u HZJZ-u.

Pregledom razine filtriranja, usporedbom važećih standarda, može se zaključiti da zaštitne maske s oznakom N95, KN95, P2 i FFP2 imaju podjednaku razinu filtriranja (>94%) i da su ekvivalentne. Isto tako, ekvivalentne su maske koje nose oznake N99, KN99, P3 i FFP3 po razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra (>98%).

No, civilima su sasvim dovoljne i maske od tkanine.

– Najbolja zaštita od potencijalnog prenošenja virusa i dalje je održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba, koje potencijalno nose virus. Bez obzira na to, fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice može pružiti određenu zaštitu protiv većih kapljica, u kojima se može nalaziti virus, i spriječiti dodir sluznice usta/nosa s onečišćenim rukama. Takve maske mogu, kao i drugi tekstilni predmeti, usporiti strujanje izdahnutog zraka ili prijenos respiratornih kapljica i pojačati svijest o potrebi za fizičkom udaljenošću, kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima u vidu zaštite zdravlja. Na taj se način može pridonijeti smanjenju daljnjeg širenja virusa SARS-CoV-2, a u tom su kontekstu za izradu maski za lice prikladniji pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja – navodi HZJZ.

Magazin "Medical News Today" piše da su istraživači otkrili da je najbolja platnena maska sastavljena od jednog sloja čvrsto i gusto tkanog pamuka i dva sloja šifona od poliestera ili spandexa. Poliesterski šifon je fina, tanka i prozirna tkanina koja lijepo pada i ne gužva se. Šifon se koristi za lagane ljetne i svečane haljine, tunike, bluze, suknje, šalove, marame i slično.

Takva maska (jedan sloj pamučne tkanine i dva sloja poliestera) može filtrirati 80-99 posto čestica, ovisno o njihovoj veličini.
Druga kombinacija koja dobro djeluje, prema istraživačima, jest sloj čvrsto tkanog pamuka, pa sloj prirodne svile ili flanela i još jedan unutrašnji sloj pamuka. Ako nemate poliester, onda će zadovoljiti i najmanje dva sloja čvrsto tkanog pamuka.

19. travanj 2024 04:09