StoryEditorOCM
GlazbaTradicionalni ljetni koncert

Vodičani i gosti, pripremite se za spektakl: Dosadila nam je izolacija, večeras izlazimo na ulicu

Piše Katarina Rudan
14. srpnja 2020. - 08:17

Nakon što su prošlog četvrtka prodefilirali vodičkim gradskim ulicama i trgovima, a čine to već sedamdeset godina, večeras će Vodička glazba na Obali Vladimira Nazora s početkom u 21 sat, održati svoj tradicionalni ljetni koncert, uz najveće hitove s kojima će gledatelji "uploviti" u glazbeni vremeplov dvadesetog stoljeća.

– Jedva čekamo, rekoše nam Ines Giuseppa Simić, predsjednica Vodičke glazbe, i njezin zamjenik Ante Cukrov. Dosta im je bilo rada "online" i nitko od njih, a glazba ima oko šezdeset članova, nije bio sretniji kad su ponovno – nakon popuštanja mjera zbog koronavirusa – mogli nastaviti s probama uživo.

– Ništa ne može zamijeniti vježbanje uživo. I jedva smo čekali naći se ponovo u našim prostorijama u staroj vodičkoj osnovnoj školi koju smo dobili na korištenje od Grada Vodica. Ma koji online – kaže Ante.

A ono na što su posebno ponosni je nedavno održana, prvi put u Vodicama, Ljetna glazbena akademija. Prvih pet dana srpnja oko četrdeset polaznika akademije, s više ili manje glazbenog znanja, učili su od najboljih.

– Sve se dogodilo zahvaljujući suradnji s Udrugom hrvatskih trombonista i tubista "Busina" iz Zagreba, kojoj je predsjednik trombonist Ivan Bošnjak. Zbog situacije s tom vražjom koronom nismo znali što će se događati pa smo u samu organizaciju krenuli mjesec dana prije početka akademije. Udruga je imala odobrena sredstva Ministarstva kulture za taj projekt, a financijski su nas pomogli Grad Vodice i naša Turistička zajednica. Smještaj za profesore besplatno nam je ustupila vila "Arausana i Antonina" i krenulo je – govori Cukrov.

Akademiju je pohađalo oko 40 polaznika, a osim članova Vodičke glazbe bilo ih je iz Šibenika, Zadra, Biograda pa čak i Zagreba.

Valja navesti da su bili jedina škola u Hrvatskoj koja je radila uživo. Cukrov, koji je i sam bio polaznik akademije, kaže da su imali odlične profesore.

– Bili su tu vrhunski klarinist iz Slovenije Tadej Kenig, koji je jedan od top tri profesora u Europi, Belgijanac Dominique Bodart na trubi, te zagrebački profesori Marko Mihaljević na udaraljkama, Igor Mrnjavčić i Željko Kertez na trubi, Daniel Molnar rog, Ivan Bošnjak trombon, Marko Mihajlović udaraljke, Eva Mach violina, Lovro Livajić saksofon i naše Ana Batinica i Ruža Raguž Cukrov na flauti. Prije podne održavala se individualna nastava, a poslije podne komorni sastavi.
Iznimno smo sretni zbog ove suradnje i cijelog projekta, jer to je veliko iskustvo za djecu, ali i nas odrasle – istaknuo je Cukrov.

Predsjednica Ines dijeli njegovo mišljenje i ponosna je na nastupe koju su polaznici Ljetne glazbene akademije imali u Vodicama. Pred publikom su kod spomenika, a Vodičani radije kažu na "guvnu", jednu večer nastupali udaraljkaši s profesorom Markom Mihajlovićem, a pridružile su im se i flautistica Ana Batinica i violinistica Eva Mach. Na programu je bio i nastup Busina Brass Quinteta pod kampanelom, zajednički koncert svih profesora, a završni koncert polaznika i sudionika akademije održan je 5. srpnja u Đardinu.

Upitani razmišljaju li već sada o Ljetnoj glazbenoj akademiji koja bi se u Vodicama mogla održati i dogodine, Ines kaže da je o tomu prerano govoriti.

– Želja nam je nastaviti suradnju, radit ćemo na tomu, ali treba sve dobro posložiti, i organizacijski i financijski. A i u ovoj situaciji epidemije teško je bilo što dugoročno planirati, jer vidimo što se događa. Ići ćemo korak po korak – zaključila je Ines.

Korak po korak idu i prema ostvarenju cilja – osnivanja Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi "Vodice". Naime, pri Vodičkoj glazbi već četiri godine djeluje Glazbena škola koju realiziraju u suradnji s Osnovnom glazbenom školom "Josip Hatze" iz Splita, a želja im je, s obzirom na to da vlada veliki interes djece, imati vlastitu. No, o tom potom!

Dodajmo i podatak da Vodička glazba ima gotovo stoljetnu tradiciju. Utemeljena je 1926. godine pod nazivom "Hrvatsko muzičko društvo Starčević", a prvi nastup imala je 1928. godine. Od tada, orkestar neprekidno djeluje uz veliku pomoć Grada i mještana.

Glazba je osvojila brojna prva mjesta na regionalnim smotrama kao i dobre plasmane na državnim susretima te mnogobrojna priznanja za dugogodišnji rad. Da nije velike potpore Grada i onih koji vole i razumiju glazbu, pitanje je bi li do danas opstali.

– Našem Gradu naklon do poda, jer oni nas godišnje sufinanciraju s 320.000 kuna, što nije mali iznos. Ostali prihodi su od članarine, nešto priskrbimo sami a ima i drugih oblika pomoći – na kraju će Cukrov.

20. travanj 2024 13:15