StoryEditorOCM
OstaloKoroni usprkos

Do kraja srpnja na Tvrđavi sv. Mihovila i Barone svašta će se događati: bit će plesa, koncerata, filmova...

Piše Šibenski.hr
14. srpnja 2020. - 11:12



Usprkos koroni, ali uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, Tvrđava kulture Šibenik u srpnju je pripremila bogat progam koji će se održati na Sv. Mihovilu i Baroneu. Među ostalim bit će tu suvremenog plesa, zanimljivih koncerata, a publika će imati priliku vidjeti glasoviti Lado u posebnom - elektro izdanju u kojem će vrsni glazbenici i plesači Lada pokazati kako to rade kada se u njihov etno izričaj uplete elektronička glazba! Također, filmski program Srijedom po svijetu ide dalje, a ove godine obilježit će petu godišnjicu prikazivanja nagrađivanih filmova pod zvijezdama.


Donosimo opširniji prikaz programa, a u Tvrđavi kulture uvjereni su da ćete puno toga lipoga naći za sebe:


Evo što donosi program Srijedom po svijetu:


Srijedom po svijetu, popularni filmski program Tvrđave kulture ovoga ljeta puni malu obljetnicu i petu godinu održavanja ljetnog kina pod zvijezdama na Tvrđavi Barone. I ove godine program je nastao u suradnji s festivalima koji su u Hrvatskoj među najznačajnijim promotorima nezavisnog i umjetničkog filma, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).


Selektori Zagreb, Motovun, Subversive, Liburnia i KinoKino Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split te zagrebačkog Dokukina tako će samo za ovu priliku i za šibensku publiku odabrati recentne nezavisne filmske naslove koji su obilježili ili će tek obilježiti aktualne programe kako domaćih, tako i prestižnih stranih filmskih festivala poput onih u Cannesu, Veneciji ili Sundancea. Dio projekcija, koje će se održavati ljetnim srijedama sve do početka rujna, bit će popraćena gostovanjem selektora, redatelja i kritičara koji će kroz razgovor izabrane naslove predstaviti šibenskoj publici, među kojima su i Alne Munitić, direktor Festivala Mediteranskoga filma Split, Dina Pokrajac, umjetničke direktorica zagrebačkog Subversive Festivala, Jurica Pavičić, filmi selektor Motovun film festivala, a sve pod koordinacijom Jelene Svirčić, na stalnoj poziciji voditeljice Odnosa s javnošću za Restart i Dokukino, a kao vanjska suradnica surađuje ili je surađivala brojnim filmskim festivalima u Hrvatskoj.


15. srpnja - YALDA, NOĆ OPROSTA (Festival mediteranskog filma Split)
Neobična i napeta drama o suvremenom iranskom društvu redatelja Massouda Bakhshija. Društvene i etičke kompleksnosti nastale na razmeđu duboko patrijarhalne tradicije i suvremenih globalnih fenomena poput showbizz industrije u središtu su filma u kojem se na primjeru sudbine jedne mlade Teheranke reflektiraju moralne i društvene dubioze današnjeg Irana.


22. srpnja: Srijedom po svijetu: DA JE MENI ONO ŠTO MI NIJE (Restart label), Tvrđava Barone
\'Da je meni ono što mi nije\' dokumentarni film redateljice Višnje Skorin nakon svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu i hrvatske na Liburnia Film Festivalu stiže u Šibenik netom nakon osvojene dvije nagrade na Festivalu mediteranskog filma Split i to za najbolji hrvatski srednjometražni film i s nagradom publike u istoj kategoriji. Ovaj intimni dokumentarac koji propituje da li je želja za uspjehom rezervirana samo za mlade i prosperitetne i da li je naivno u pedesetima, s borama i kilama viška, vjerovati i dalje u uspjeh, britki je i duhoviti prikaz jedne hrabre potrage za uspjehom čak i kad se isti ne čini nimalo izglednim. Film prati prekarnu sudbinu Sandre Jurak, nekadašnje prateće vokalistice nizu domaćih i regionalnih zvijezda sve do njezinog ulaska u reality show znakovita naziva, \'Nikad nije kasno\'. \'Da je meni ono što mi nije\' na Tvrđavi Barone predstavit će redateljica Višnja Skorin i glavna protagonistica Sandra Jurak.


29. srpnja: Srijedom po svijetu: EMA (Zagreb Film Festival), Tvrđava Barone
‘Ema’, novi film čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína, započinje svoj kinoprikazivački put projekcijom na Ljetnom kinu Bačvice u Splitu u nedjelju, 7. lipnja. Riječ je o jednom od najuzbudljivijih i najočekivanijih filmova prošle godine čija je redovna kinodistribucija planirana u travnju odgođena zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19. Nakon Splita, ‘Ema’ uskoro putuje u neka od najljepših hrvatskih kina na otvorenom među kojima su šibenska Tvrđava Barone i zagrebačka Ljetna pozornica Tuškanac.


U središtu radnje neukrotiva je i intrigantna plesačica Ema (Mariana Di Girolamo) čiji se brak s koreografom Gastónom (Gael García Bernal) raspada kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola. Rastrgana krivnjom, Ema utjehu traži na ulicama Valparaísa gdje nastupa sa svojom plesnom skupinom, pronalazi nove ljubavnike i provodi tajni plan kojim namjerava ponovno ujediniti svoju obitelj. Izuzetno karizmatična glavna glumica Mariana di Girolamo u ovom je filmu ostvarila ulogu koja se pamti, a cjelokupni glumački ansambl povezan je gotovo opipljivom kemijom koja ovaj film čini dinamičnim, uzbudljivim i izrazito strastvenim.


Filmovi, naravno nisu sve što donosi srpanjski program na šibenski tvrđavama.


U četvrtak, 16. srpnja na tvrđavi Bartone nastupa Lado Electro
Projekt Lado Electro na Tvrđavu Barone stiže netom nakon svibanjske objave videospota za pjesmu „Dolinom se… (Song for Elizabeth)“ s albuma 2.0 Memorabilium, čime su najavili svoj povratak na glazbenu scenu. Dvojac Hrvoje Crnić Boxer i Borisa Harfman za DJ pultom pratit će izvedbe Ladarica i glazbenika Ansambla LADO, u nevjerojatnom spoju elektra i etno poetike, modernog i tradicionalnog. Glazba s Ladova repertoara u suvremenoj, elektroničkoj verziji stvara novo lice tradicijskih skladbi i napjeva u kojima podjednako uživaju ljudi različitih glazbenih ukusa i dobnih skupina.


Prvi album LADO Electro objavljen je 2003. godine kada kad je i započela suradnja Ladovog plesača pjevača Borisa Harfmana s već etabliranim glazbenikom Hrvojem Crnićem Boxerom. Za razliku od prvijenca na kojem je naglasak bio na instrumentalima, novi album LADO Electro 2.0. Memorabilium sadržava više vokalnih elemenata. Naime, dio odabranih pjesama su upravo s Ladovog repertoara ili su inspirirane dijelovima nekih koreografija, dok drugi dio čine tradicijski napjevi s kojima se pjevači ranije nisu susretali ali su ih otpjevali na način na način svojstven Ladu.


Spoj tradicijske i elektroničke glazbe u ambijentu kulturno-povijesne znamenitosti šibenskoj će publici priuštiti večer vrhunske glazbene izvedbe.


25. srpnja Zvjezdan Ružić, Pianotron, na Tvrđavi Barone
Zvjezdan Ružić, inovativni hrvatski pijanist na trđavi će predstaviti svoj najnoviji projekt „Pianotron“. Radi se o spoju akustičnog i električnog zvuka, koncertnog klavira i Mellotrona, klasičnog zvuka i modernog pristupa, jednostavnosti glazbe i kompleksnosti izvedbe. S desnom rukom na klaviru, a lijevom na sintisajzeru koji su proslavili Beatlesi, Ružić stvara skladbe inspirirane hrvatskom kulturom i krajolicima, opisujući vlastiti doživljaj svijeta koji ga je oblikovao u umjetnika koji je danas.


Peterostruki dobitnik Porina iza sebe ima tri autorska albuma, od kojih su The Knightingale Cabaret i Elfin Farewell nagrađeni Porinom za najbolju jazz skladbu, dok je njegov treći autorski album, koji je prvu službenu promociju doživio u Šangaju - osvojio čak dva Porina: za najbolji jazz-album te za najbolju jazz-izvedbu. Ipak, sam Ružić upravo „Pianotron“ opisuje kao najveći izazov u životu, a reakcije publike na dosadašnjim nastupima dokazuju kako je uspješno savladan.


Osim imenom, projekt "Pianotron" je i konceptualno organiziran kao nijedan drugi, bez imalo pretjerivanja. Nastao je kao rezultat cjeloživotnog rada, odrastanja i traženja, kako na privatnom, tako i na glazbenom planu. Već se u samom imenu kriju instrumenti na kojima su stvorene skladbe posljednjeg albuma i prvog solo projekta: koncertni klavir i Mellotron. Iz dosad nečuvene kombinacije akustičnog klavira i jednog od prvih elektroničkih sintisajzera proizašle su skladbe koje svojom pitkošću i jednostavnošću, unatoč tehničkoj kompleksnosti izvedbe, oduševljavaju publiku od onih najmlađih do najstarijih, što je potvrđeno na premijernoj izvedbi albuma u Opatiji krajem ožujka ove godine.

Šibenik Dance Festival i Tvrđava kulture i ove godine nastavljaju svoju suradnju.
20. srpnja na Tvrđavi sv. Mihovila na programu je balet Čipka
Suradnja sa Šibenskim plesnim festivalom traje od otvorenja Tvrđave sv. Mihovila, a sedmu godinu suradnje obilježit će predstava "Čipka" u izvedbi baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Nakon riječke premijere u matičnoj kazališnoj kući, ovo će biti prvo prikazivanje Jedinstveno izvođenje pod zvjezdanim nebom ova će predstava imati na Tvrđavi sv. Mihovila.


Koncept i koreografiju osmislila je istaknuta hrvatska koreografkinja i ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar, nadahnuta izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica i folklornom glazbom, dok je glazbu za predstavu skladala Tena Novak Vincek.

21. srpnja na Tvrđavi Barone Šibenik Dance Festival


ULAZNICE: Ulaz slobodan članovima Kluba prijatelji s vim posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom
Četiri odabrane plesne izvedbe predstavit će ono recentno na području plesne umjetnosti, ne samo iz Hrvatske već iz zemalja regije.

1. MODUS,HRV.
2. VIRUS, BiH
Glavni dio: solo izvedbe:
1. LUCIJA ROMANOVA, Hrvatska
2. TETIANA SVETLIČNA, Slovenija

31. srpnja na Tvrđavi sv. Mihovila:Tri priče, koncertni program Jelene Radan i Meritas

Nakon dugogodišnje suradnje u sklopu koncertnog programa When Tommorow Comes, njihova kompaktna vokalna kombinacija predstavit će novi program pod nazivom 3 priče koji u Šibenik donosi novu dozu glazbenog optimizma, snage i nade u bolje sutra.
Autorice su poželjele istovremeno spojiti i razdvojiti svoje izvedbe s idejom da publika doživi tri različite atmosfere – onu Meritasica, njihovim autorskim uspješnice poput Odjednom ti, Igra, Ova ljubav, Umjesto isprike, a zatim i Jeleninu, donesenu izvedbama pjesama Voljet ću te sutra, Kad nas ne bude, Sjeti me se ljube, te i onu zajedničku u kojoj su predstavljene obrade cijenjenih autorica i autora poput Annie Lennox, Alanis Morisette, Amande Marshall, Neil Younga, Mando Diao i Duran Durana.

Programski koncept 3 priče sadržajno osvjetljava nove kontekste u kojima su se ljudi zatekli te istodobno predstavlja svjež umjetnički uzlet njenih autorica. Priče su to o sreći, tuzi i ljubavi koja uvijek na kraju prevlada, ispričane na tri različita načina koji istovremeno sve elemente savršeno spajaju u smisleno glazbeno djelo.

S velikom radošću iščekujemo ponovno slušati tople boje glasa Jelene Radan, glazbenu snagu i senzibilnost Meritasica te njihove zajedničke glazbene trenutke. Period tišine je za njih ujedno bio iznimno plodan pa će publiku nagraditi i izvedbama novih autorskih pjesama.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. travanj 2024 08:41