StoryEditorOCM
KnjigeKnjižnica uvela drugu smjenu

Nova pravila igre: Po knjige - ponedjeljkom, srijedom i petkom prijepodne, a utorkom i četvrtkom popodne

Piše Marija Lončar
4. svibnja 2020. - 14:20



Nakon što je prije tjedan dana šibenska Gradska knjižnica Juraj Šižgorić otvorila vrata za svoje korisnike, koji su nahrupili i u redovima čekali kako bi vratili stare i posudili nove naslove, knjižnica je od ponedjeljka, 4. svibnja uvela novo radno vrijeme. Proteklog tjedna, naime, Šibenčani su knjige i audio-video građu mogli posuđivati od 10 do 16 sati, no taj termin mnogima nije odgovarao te su se žalili kako zbog posla i drugih obvezna ne mogu stići na vrijeme. Imajući na umu te primjedbe, odlučeno je da knjižnica od sada pa sve dok traje ova faza popuštanja mjera, radi u dvije smjene, kaže ravnatelj Vilijam Lakić.

-Ljudi su se već navikli na sve te mjere i nakon što smo prvih dana zaista imali velike gužve, sada su one jenjale. Postavili smo i košaru na ulazu u knjižnicu gdje se knjige koje se vraćaju mogu odložiti bez čekanja. Naši knjižničari će ih pokupiti i razdužiti, a poslije toga sva građa mora ići u karantenu 72 sata – govori Lakić.

Podsjeća kako se zakasnina neće naplaćivati do kraja tjedna, 10. svibnja, a knjige, DVD-ovi ili CD-ovi mogu se rezervirati i elektroničkom poštom te će ta građa dočekati korisnike kad dođu u knjižnicu. Elektroničkim putem, međutim, rok posudbe ne mogu se više produžiti, iako je to bilo moguće prije korone. Lakić ističe kako je problem u postojećem programu koji takvu mogućnost korisnicima sada ne dopušta.

U doba korone i posebnog režima rada, šibenska Gradska knjižnica Juraj Šižgorić može se pohvaliti i vrijednim priznanjem.

-Knjižnica je, osvojila drugo mjesto za nagradu Zelena knjižnica 2020. koju dodjeljuje Međunarodni savez knjižničarskih društava (Federation of Library Associations -IFLA), krovna organizacija knjižničara na globalnoj razini. Prvo mjesto osvojila je Sveučilišna knjižnica u Rangsitu iz Tajlanda, a drugo mjesto šibenska je knjižnica podijelila s Narodnom knjižnicom Hangzou iz Kine, Ezüsthegy knjižnicom iz Budimpešte, Učilištem Lambaye iz Senegala te Nacionalnim centrom za informacije o okolišu iz Battaramulle u Šri Lanki. U obrazloženju IFLA-ine odluke da dodijeli nagradu šibenskoj knjižnici za projekt Zelena knjižnica stoji kako je riječ o narodnoj knjižnici "angažman koje u zajednici ide dalje od energetske učinkovitosti i izgradnje zbirki, prema programima koji promiču mentalno i tjelesno zdravlje". Takođe i to da su "Edukativni programi fokusirani na zdrav način života uključuju likovne radionice na temu okoliša i održiva razvoja, natječaje na ekološke teme i filmske projekcije" – navodi Lakić i najavljuje nove aktivnosti knjižnice, koje su se, zbog okolnosti u kojima živimo, preseljene u virtualni svijet i na društvene mreže.

-Vrlo su nam važne, pogotovo u ovo vrijeme, i naše Facebook stranice, preko kojih smo odradili i Noć knjige, i praćenje koje je sada naglo skočilo. Stalno je punimo novim sadržajima i komuniciramo s čitateljima za što su zaduženi naši knjižničari Ana Šimić i Ante Mešin. Eto i povodom 4. svibnja kada se diljem svijeta obilježava Dan ratova zvijezda, američke medijske franšize epske svemirske opere koju je osmislio producent i redatelj George Lucas i koja je postala svjetski fenomen popularne kulture, pozvali smo naše korisnike i sve građane da nam pošalju svoje crteže, fotografije ili selfije. Datum je izabran na temelju igre riječi popularne rečenice iz filma „May the force be with you“ – „May the Fourth be with you“, a sigurni smo da mnogi u svojim domovima imaju barem jedan predmet ili suvenir s motivom Ratova zvijezda te ćemo sve što dobijemo objaviti na našem fejsu – kazao je Lakić.

19. travanj 2024 02:35