StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoBorba protiv korona krize

SDP i HDZ bi nas najbolje spasili kad bi ukinuli barem jednu od dvije lučke uprave

Piše Zdravko Pilić
7. travnja 2020. - 09:34

 

 

 

Stvarno je komično čitati priopćenja šibenskog SDP-a. Kako bi se oni borili protiv korona krize? Lako! Oni bi ukidali poreze koji su već ukinuti, i to već pune tri godine, poput poreza na tvrtku, koji je odlukom Vlade RH, kao lokalni porez, ukinut i ne plaća se još od 1. siječnja 2017. godine! Šibensko -kninski SDP -ovci -Tonči Restović i Joško Šupe, jedan pravnik a drugi ekonomista -predlažu pak gradskoj vlasti, šibenskom gradonačelniku, koji, vele, nije svjestan ozbiljnosti situacije, da -između ostalih mjera - oslobodi ‘gospodarske subjekte’ plaćanja poreza na tvrtku za vrijeme trajanja krize. Eto, sreća naša što su bar oni svjesni! Pa predlažu gradonačelniku grada Šibenika da oslobodi tvrtke poreza koji se ionako već tri godine ne plaća. Blago našim obrtnicima i poduzetnicima s ovakvim zagovornicima i braniteljima, poznavateljima pravnih propisa, ekonomije i tržišta! Na ovakvoj oporbi koja bi ih oslobodila privremeno onog od čega ih je vlast već oslobodila -trajno.

Čemu odgoda?

No, dobro, stvar s porezom na tvrtku može biti i lapsus, ali ni ostatak predloženih mjera za spas u ovom teškom trenutku ne izgleda naročito promišljen. Pa se tako traži da se ‘gospodarskim subjektima’ odgodi plaćanje komunalne naknade ‘za račune koji dospjevaju u roku od 12 mjeseci nakon završetka krize.’ I da se isto tako odgodi plaćanje računa za vodu i odvoz smeća koji dospijevaju u roku od 12 mjeseci od početka krize. Komunalnu naknadu isto tako ne bi trebali plaćati ni građani, ni račune za odvoz smeća, ni za potrošenu vodu, i njima bi to trebalo biti odgođeno za godinu dana. Ne govore SDP-ovci ništa što bi s kamatama kroz to vrijeme. Ni što će se promijeniti za godinu dana, kad dospiju stare i nove obveze, i firmama i građanima, pogotovo što u ovom trenutku nitko ne zna koliko će ovo s koronom trajati? Zar ne bi bilo bolje smanjiti račune, ako treba i prepoloviti ih, nego pozvati da ih se - de fakto - ne plaća. I u konačnici - otpiše. Do toga bi u konačnici i dovela ovakva i slična ‘odgoda’, kakvu oni predlažu. Ne kažu međutim od čega bi ‘Vodovod i odvodnja’ isplaćivali plaće, i preuzete kreditne obveze, bez ikakvih prihoda od naplate? Kako bi uopće održavali vodoopskrbni sustav, plaćali struju za sustav koji ispumpa iz Jaruge i upumpa u cijevi devet milijuna kubnih metara vode godišnje, koliko se potroši u cijeloj županiji? Kako bi ‘Zeleni grad’ funkcionirao bez novaca, odnosno bez prihoda? Od čega bi ti zaposleni, radnici dobili plaće? Prebacili bi ih na gradski proračun? Koji? Onaj koji se već sada skoro uopće ne puni, jer je svaka gospodarska aktivnost stala, pa već sada nitko ne plaća nikom ništa, ako baš ne mora. Gradska uprava ionako troši više od milijun kuna mjesečno za stotinjak zaposlenih, pa još milijun i pol za one u gradskim vrtićima mjesečno. Kao i zaposlenima u kazalištu, muzeju, kao i vatrogascima onaj dio koji im sufinancira grad.. A odakle, ako sve oprostimo, odgodimo, otpišemo... Od onih milijun i sto tisuća kuna, za koliko je Restović zbrojio da gradonačelnik troši za troškove promidže (informiranja) rada gradonačelnika -500 tisuća kuna -plus 280 tisuća kuna za nove automobile i 350 tisuća kuna za blagdanske dekoracije?! Pa predlaže da se to prenamijeni u borbu protiv koronavirusa! Kao da je u pitanju zaprašivanje protiv komaraca?! Umjesto da je pozvao gradonačelnika i HDZ na hitni rebalans gradskog proračuna od 420 milijuna, kako bi se i ono malo sredstava što će se ove godine uprihoditi potrošilo racionalno i transparentno, i tamo gdje je najpotrebnije.

Ukinimo Lučku upravu

No, to je od ovog SDP-a iluzorno očekivati, baš zato što je on jednako ovisan o proračunskoj sisi baš kao i HDZ, HNS, SDSS ili bilo koja druga, treća ili četvrta stranka u Šibeniku, županiji i Hrvatskoj. Da SDP-ovci rade u realnom sektoru, da su njihovi čelnici poduzetnici, obrtnici, onda bi oni znali napamet ne samo sve poreze i namete koji svaki mjesec plaćaju, nego i rok dospjeća svih takvih računa, pa čak i brojeve telefona svih dobavljača i kooperanata koji su ih po sto puta ovih dana zvali jer će propasti i oni i njihovi radnici zato što im nisu platili. Ne, nego oni poput Joška Šupe, predsjednika ŽO SDP-a, rade u državnoj Lučkoj upravi, u kojoj su, dok je njihova partija bila na vlasti, bili ravnatelji, a sada -dok je na vlasti druga, HDZ-ova partija -su zamjenici ili pomoćnici tog istog ravnatelja. Da nije tako, možda bi SDP-u palo na pamet i da se, recimo, ukine barem jedna od dvije Lučke uprave -pa što će nam, istodobno, i državna i županijska?

16. travanj 2024 20:40