StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoUživali barem jedan dan

Da nije neradne nedilje, ne bi naše blagajnice vidile ni Plitvica ni Krke

Piše Zdravko Pilić
24. svibnja 2020. - 16:14

U nas su svi stručnjaci za sve. Sve imamo u malom prstu, sve znamo, u sve se razumimo. O’š u nogomet, u rukomet, u košarku, u gospodarstvo, biznise, o’š u prostorno planiranje, u Poljanu, podzemne garaže, di bi tribali bit ulazi, a di izlazi. A tek što se naš svit razumi u epidemiologiju - e to nam je specijalnost. To kod nas znaju čak i trgovci. Eno ih, udružili se u HUP-u i izdali nam ovih dana važno priopćenje, vele da neradna nedilja nije dobra protuepidemijska mjera. Čuj to! Trgovci i protuepidemijske mjere?! Šteta što njih otpočetka nismo metnuli u Stožer, a ne Capaka i Markotićku. Epidemiologa i infektologinju. Ili bar na čelo koje bolnice - na svaku po jednog trgovca. Jer, oni znaju da ni pauza za dezinfekciju ne valja, i to treba ukinuti. Jer, da ta ura stvara kod kupaca “negativne reakcije”. I još da se “čekanjem u redu” stvaraju nepotrebne gužve kupaca. Prije i poslije predmetne pauze, vele naši poslodavci. Pa kad se već hoće gužvat, što nije bolje da se gužvaju vanka na otvorenom, nego unutra, u zatvorenom prostoru njihova dućana. Ionako u njega mogu pustit samo ograničen broj mušterija. Ili ni to više niko ne poštuje, otkako je popustila epidemija. Kad se razbukta ponovo, onda će opet svi palit televiziju u dvi ure popodne i gledat u Stožer ka u Boga. I vagat im svaku rič, do takođera.

Kad ćeš branit

Isti im je, nikakav argument i taj da je zabrana rada nediljom epidemiološki promašena mjera, jer da im je to najjači dan, s najvećom prodajom. To je, zapravo, krunski argument da je ta odluka u logičkom, a onda valjda i u epidemiološkom smislu potpuno pogođena. Jer, kad ćeš zabranit nego u dane kad je najveći promet, jer to automatski znači i najveća gužva, što posljedično znači da je nediljom i najveća mogućnost da se dogodi zaraza. Znači da je odluka Stožera da se taj promet i ta gužva s nedilje prebace i rasporede na ostale dane potpuno razumljiva, čak i laiku. Ne samo da se čuva zdravlje kupaca, nego i zdravlje samih zaposlenih, radnika u trgovinama i na blagajnama. Jer je manja vjerojatnost da se i oni sami zaraze, kako od kupaca, tako i jedni od drugih. A trgovci predlažu nešto što nema nikakve logike. Da se zabrani rad danom kad oni imaju najmanji promet - ponediljkom. To nije zdravstvena, nego trgovačka logika. A nju baš nije lako kao epidemiologiju prodati ni njima, bez obzira na svu njihovu trgovačku spretnost i okolnost da im je baš to struka. Možda je ipak vrijeme da i oni shvate da bi bilo dobro da daju dite materi. Pa za pisanje priopćenja i odnose s javnošću, komunikacijske strategije angažiraju Krešu Macana, Gordana Turkovića, Jerka Trogrlića ili barem našeg Krešimira Grubića. Struka je to, dečki, zanat, baš kao i trgovina. Treba i na nju potrošit koju kunu, ma koliko vi mislili da se i u nju razumite, kao i u epidemiologiju.

Hvala koroni

Da je zabrana rada trgovina nediljom, ne samo u epidemiološkom smislu, pun pogodak, potvrdile su ovog vikenda i ove nedilje baš vijesti iz naša dva najveća nacionalna parka, s naše Krke i Plitvica. Na ova dva naša bisera bilo je doslovno ludilo od posjetitelja, čemu su doprinijele ne samo pedeset posto niže cijene ulaznica i činjenica da se na Krki moglo uživati u pikniku i lanč-paketu za samo sto kuna, nego vjerojatno i okolnosti da su trgovački centri bili zatvoreni. I da su ne samo deseci tisuća njihovih posjetitelja, nego i tisuće njihovih radnika i radnica - teta na blagajnama, kojima smo prošlih mjeseci dok smo se krili kao miševi u bumbaku, u toplim kućama, tepali da su naši heroji - mogli kao ljudi provesti dan u prirodi sa svojim mužem i ženom, sa svojom dicom, na friškoj ariji. Naša je sirotinja - naša radnička klasa, naši potplaćeni kovid-prvoborci s prvih linija kasa i rashladnih vitrina - uživala barem taj jedan dan na Krki kao da su Bill Gates, princeza od Monaka, jordanski kralj i supruga mu princeza Rania. A što to u borbi protiv COVID-a, za psihičko i fizičko zdravlje, ima bolje i ljepše nego boravak u prirodi, na friški zrak. I zamislite tek koliki bi nam benefiti bili da nam je tako svakog vikenda i svake nedilje. Ali, da je i samo ove prošle, vridilo je! I blagajnica hoće ić na more! A sad joj je korona omogućila da može bar jednom otić i na Krku i na Plitvice!

19. travanj 2024 15:28