StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotrobraco

Načelnica je zabucala: Pomozimo Nosićki, neka Milanče stasa u Milana!

Piše Branimir Periša
19. veljače 2020. - 10:22

 

El Tigre upa je u Paroninu betulicu gizdava držanja, ka da je, bože mi prosti, u nekomen od oslobađanja od ovih i onih okupatora, baš on bija na čelu i to na bilomen paripu.

- Bacan Trampu rukavicu u lice! Ako ga niko nije srušija, ja ću! - reka je videći se već na čelu Amerike. Biću prisidnik najmoćnije zemje na svitu, a da ne prijavin boravište nigdi priko bare; ne mrdan iz svoga grada, a vladaću sviton! - objavija je svečanin tonon. Nema šta, i oni stari američki velikani, šta su napisali Deklaraciju o nezavisnosti skutrili bi se ka pasići i povukli u kantun lizati rane na pojavu takoga gorostasa.

- Ajnacala! - gleda u njega Dobra Parona, obamirajući ga od glave do pete, sve joj posprdni smij titra na justima. Bojin se, nastavlja, da ste se puno uživili u slučaj sa onon malon Nosićkon, načelnicon u Lovreću... Da niste previše zagrizli za početak, vidite da i njojzi nije uspilo usrid Zagore, atroke bi u Vašigtonu? Šta prvo niste probali prigaziti koju lokvu u Donjen Polju, nego odma na juriš priko velike bare, na Ameriku!?

- Ma naravski, ja to samo nako, odgovorija joj je opipavajući orošenu bocu pive zidaruše koju je uprav’ metnila prid njega.

- Zamišljan razne apsurde, ali ih ni jedna mašta ne more smisliti ka šta ih život oko nas priredi, reka je i nagnija dobar gucalj. Onda je nastavija, tarući rukon brke od pine:

- Načelnica je daklen, zabucala dobrano muljajući, ali narod je š njomen, voljni su jon i šolde skupiti da otplati otaj stan, vrag mu piz odnija. Nježina profešurica fizike i matematike kaže da je naivna mala nasila na priču, inače je cura za poželiti, ma sve najbolje o njojzi... A ja bi, zaključija je, reka ovo: da je mala muško, zvala bi se Milanče, jerbo je mlada. Milanče Bandić, s perspektivon da danas-sutra postane Milan Bandić. A šta, recite, stan u Zagrebu jon je siguran, ionako će ga na kraju kupiti nježini birači, Lovrećani... Eto Nosićke, kada se prašina slegne, na čelu metropole, ode mi pljunite! - pokaza je prston na svoj nos.

-Je, rekla je Dobra Parona. S timen da mala barenko ima perspektivu postati Milan Bandić, a ti nježini mištani, šta ne daju ni čut’ na nju, nisu Rvatići, nego stari Rvati, a znademo šta stari svit more očekivati... Jopeta, Rvatići mogu jedino očekivati da će vaik isplivati neki slični korupcionaši, pa komen ne odgovara – uvik mu je na volju priko nike bare s kuferon.

- Nemojte sa poltikon, nego recite, jeste li spremni priložiti štokoda u škrabicu za malu Nosićku, iđen sutra u Lovreć, ionako. Na mladiman svit ostaje, neka Milanče uz našu potporu stasa u Milana, za sigurnu starost i stabilnost sistema!?

- Evo! - bubnila je prid njega sa obilatin saketon punin kovanica. Al’ onih iz bivše Juge...

- Pa šta ću s timen? - gleda on netremice u tu gomilu, pa u nju.

- Ma nema veze šta šoldi ne vridu, ionako je sve prevara! - objasnila je. Al’ će se barenko čuti kada zazveču u škatuli za priloge, a konta se da smo pomogli! Mala će se ionako snaći, ni prva ni zadnja!

16. travanj 2024 12:40