StoryEditorOCM
FotođirDan europskog broja

Županijski centar otvorio vrata sugrađanima: Nazovi 112, važno je naučiti od malih nogu

Piše Iva Bačić
11. veljače 2020. - 15:18
Sibenik, 110220. Povodom medjunardnog dana broja 112 djeca osnovnih skola i vrtica posjetili su Centar 112 i upoznali se sa radom dezurnih sluzbi.Niksa Stipanicev/Cropix

Povodom Dana europskog broja 112, Županijski centar 112 u Šibeniku otvorio je vrata sugrađanima i s radom centra upoznao najmlađa Šibenčane, mališane Dječjeg vrtića 'Žižula' i učenike Katoličke osnovne škole.

Posjet centru ima bitnu ulogu u osvješćivanju i edukaciji djece o važnosti broja 112, na koji se besplatnim pozivom, može zatražiti pomoć hitnih službi: vatrogasaca, policije i hitne medicinske službe.

Jedinstveni broj 112 u Hrvatskoj uveden je 2005.godine, a zahvaljujući brojnim kampanjama promidžbe kao i provedbi Nacionalnog programa edukacije djece u području zaštite i spašavanja u dječjim vrtićima i osnovnim školama broj zlonamjernih poziva stalno opada.

- U 2019. godini u Županijskom centru 112 Šibenik zabilježeno je 39 posto nenamjenskih i zlonamjernih poziva dok su većinu poziva činili hitni medicinski slučajevi - kazao je Milovan Kević, voditelj Službe civilne zaštite.

Najavio je i nastavak izgradnje sustava s naglaskom na unaprjeđivanje sposobnosti praćenja i koordiniranja djelovanja hitnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite kod nesreća i drugih izvanrednih situacija, a posebno u slučaju velikih nesreća ili katastrofa.

19. travanj 2024 10:50