StoryEditorOCM

Kako zvuči Advent u Zagrebu?

Piše Promo
3. siječnja 2020. - 14:29

Ovogodišnji je Advent u Zagrebu, više nego ikada, slojevita priča s više središnjih motiva. Uz onaj simbolični i vizualni, Orašara, glazba je zajednička poveznica mnogih zagrebačkih blagdanskih sadržaja.

Gdje god krenuli čut ćete zvuke prekrasnih hrvatskih božićnih pjesama kao i blagdanskih evergreena bez granica. U uzvišenim prostorima zagrebačke katedrale, crkve sv. Katarine i crkve sv. Blaža, u muzejskim atrijima i koncertnim dvoranama čuju se pjesme toliko važne za božićnu tradiciju i blagdansku atmosferu. I ne samo to, zvuci prigodnih pjesama čuju se na ulicama i trgovima romantičnoga Gornjega grada kao i na donjogradskim ulicama koje su ove godine više nego ikada u znaku adventske atmosfere. 

Zagrebački solisti, operni pjevači i oni koji će to tek postati, orkestri, ansambli… svi su oni glazbeno lice Adventa u Zagrebu koje ga čini još ljepšim, sadržajnijim i svečanijim. 

Ukratko, dio je ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu čak 11 glazbenih festivala: Adventske razglednice, Advent pod Lanternom, Večeri s Brahmsom, Adventfest u Katedrali, Advent Classic Fest, Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, koncerti u crkvi sv. Katarine, Koncertni program Zagrebačkih solista za Advent u Zagrebu, Advent u župi sv. Blaža, S božićnih balkona Zagrebu i Božić s klincima. Glazbenom će uvertirom Hrvatsko narodno kazalište – za čijeg su Orašara Petra Iljiča Čajkovskog karte odavno prodane – svakoga dana prije predstave pozivati gledatelje da uđu, a onima koji ostaju na prostoru oko kazališta pružiti uživanje u adventskoj atmosferi uz dinamičnije i modernije zvukove. 

U toj zaokruženoj glazbenoj priči Adventa u Zagrebu, u kojoj su programi prilagođeni svim generacijama i glazbenim ritmovima, vrlo je važna uloga i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski kao i glazbenih i kazališnih prostora u gradu koji su također u znaku Adventa. 

Ukratko, Zagreb zvuči adventski!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 23:35