TRANSPARENTNOST

GRAD DUBROVNIK - Više od tisuću građana sudjelovalo u kreiranju proračuna za 2024.

21. prosinca 2023. - 14:20

Proračun Grada Dubrovnika za 2024. godinu iznosi 119.378.803 eura i najveći je do sada, a osigurat će kontinuitet u ravnomjernom razvoju grada i rastu kvalitete života Dubrovčana svih generacija. Prvi je to proračun u čijem su kreiranju izravno sudjelovali građani i to kroz uspješno proveden projekt Participativnog budžetiranja. Također je prvi koji neće uključivati prihode od prireza, a što će uz druge promjene porezne politike imati pozitivne učinke na kućne budžete dubrovačkih obitelji jer će povećati njihova godišnja primanje u iznosu do 680 eura.

U kreiranju rekordnog dubrovačkog proračuna sudjelovalo je više od 1100 građana koji su putem platforme VoxPopuli, prve takve on-line platforme u Hrvatskoj, odabrali najbolje projekte između 131 prijedloga prikupljenih kroz projekt Participativnog budžetiranja. Po jedan projekt realizirat će se na području svakog od 8 gradskih kotara i 17 mjesnih odbora. Vrijednost pojedinačnih projekata kreće se od 60 tisuća eura za mjesni odbor do 120 tisuća eura za gradski kotar čime ukupna vrijednost projekta doseže dva milijuna eura, a potrebna sredstva osigurana su u proračunu za 2024. godinu. Između ostalog, uredit će se parkirališne površine, uvesti nove autobusne stanice i nove linije, postaviti podzemni spremnici za otpad, obnovit će se domovi mladeži, urediti pješačke i biciklističke staze kao i brojna sportska, odnosno dječja igrališta te park za pse.

image

Novo lice Lapada

Omogućiti priuštivo stanovanje mladim obiteljima prioritet je ove gradske uprave. Dubrovnik je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je razvio svoj model stanogradnje. Uz stanove izgrađene u Mokošici te planiranu izgradnju novih 50 stanova u tri zgrade u naselju Solitudo, osmišljena je mjera 30 x 30 koja se sastoji od kreditiranja trideset mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura, a radi ispunjenja svrhe kupnje prve nekretnine – kuće ili stana, odnosno izgradnju ili nadogradnju objekta. Potrebna sredstva za njeno provođenje od 900 tisuća eura sadržana su u Proračunu za 2024. godinu, a u svrhu realizacije mjere raspisat će se javni natječaj.

Orijentiranost na europska sredstva

Kako bi ograničio pristup automobilima zaštićenoj kontaktnoj zoni povijesne jezgre za sve osim lokalnog stanovništva, Grad Dubrovnik pripremio je Odluku o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone koja je prošla javno savjetovanje te je nakon usvajanja na Gradskom vijeću već početkom iduće godine predviđena implementacija sustava i opreme za Zonu posebnog prometnog režima. Primjena novog prometnog režima počela bi se provoditi od 1. travnja 2024., a za što je osigurano 820 tisuća eura. Gradska uprava prethodno je provela tehničko i prometno-tehnološko rješenje u zoni posebnog režima prometa. Pokrenuta i u primjeni je web aplikacija Bus Web Shop za rezervaciju termina zaustavljanja vozila koja se već pokazala ključnim alatom u upravljanju prometom turističkih autobusa i drugih vozila.

Uz podršku europskih sredstava nastavlja se ciklus ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte poput četiri milijuna eura vrijedne spojne ceste Tamarić, važne za prometu mrežu Mokošice, Centra za starije, nove boćarske dvorane ili nove knjižnice u TUP-u vrijedne 1.4 milijuna eura kao i u niz drugih projekta. Kontinuitet ulaganja u objekte i poboljšanje uvjeta predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja nastavlja se i u 2024. godini otvaranjem dva nova vrtićka objekta (Solitudo i DOC) i projektom dogradnje OŠ Mokošica čijom realizacijom će sve škole na području Grada ući u sustav jednosmjenske nastave. Za 48,70 posto povećana su sredstva sport, dok će se za 101 program javnih potreba u kulturi izdvojiti 55 posto više sredstava nego u prethodnoj godini. Osiguravaju se sredstva za rad dvije nove ustanove - Dom za starije osobe Ragusa i Sklonište za napuštene životinje Dubrovnik koja će upravljati novoizgrađenim azilom, a značajno se povećavaju izdvajanja i za dubrovačke vatrogasce čime će se dodatno poboljšati radna prava vatrogasaca.

Po prvi put, iz gradskog proračuna financirat će se besplatni pokazi za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, za sve učenike kojima taj trošak već ne financira županija ili ministarstvo. Time će od ukupnog broja korisnika pokaza, njih 77 posto koristiti uslugu javnog prijevoznika besplatno. Izdvajanja za učeničke i studentske stipendije povećavaju se za gotovo 25 posto. Za potrebe sporta planirano je 6,7 milijuna eura. Grad Dubrovnik je i prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sport osoba s invaliditetom, za što će se u 2024. izdvojiti 130 tisuća eura, odnosno 77,6 posto više nego lani.

Povećanje izdvajanja od 16 posto u odnosu na 2023. godinu osigurano je i za nastavak provođenja mjera i aktivnosti predviđenih Planom upravljanja povijesnom jezgrom kao dijelom svjetske baštine UNESCO-a. Prvi je to dokument namijenjen ukupnom povijesnom urbanom krajobrazu Dubrovnika, a ujedno i prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj. Kako je osnovni cilj Plana očuvanje "živog grada", Grad Dubrovnik je u tu svrhu pokrenuo obnovu stambenog fonda u svom vlasništvu unutar zidina povijesne jezgre. Nakon obnove prvih stanova u njih će iduće godine useliti prve obitelji s više djece.

Ukidanje prireza - više sredstava na računima građana

Sukladno najavama, od 1. siječnja 2024. Grad Dubrovnik ukinut će prirez koji sada iznosi 10 posto. Ovo porezno opterećenje u prošloj godini u gradsku blagajnu donijelo je 2.387.952,28 eura odnosno 17.992.026,46 kuna. Sada će taj novac ostajati na računima građana. Uz ukidanje prireza, Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak, iako mu to omogućuje novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Kao rezultat ovih promjena te promjena u nacionalnoj poreznoj politici, dubrovačke obitelji godišnje će raspolagati s primanjima u prosjeku većim od 615 do 680 eura. Ovim odlukama Grad Dubrovnik svrstao se među gradove koji neće mijenjati poreznu politiku na štetu svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade RH u potpunosti ići u korist zaposlenih građana i povećanju njihovih primanja. Manjak prihoda Grad će nadomjestiti kroz veću gospodarsku aktivnost na našem području te povlačenjem sredstava iz nacionalnih i EU fondova.

Od početka mandata ove gradske uprave vrlo važan izvor financiranja kapitalnih projekata su europski fondovi. Upravo iz EU fondova osigurana su sredstva za vrlo važne projekte, među kojima su rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, Centar za starije osobe Dubrovnik, Dječji vrtić Biskupski dvor, dogradnja OŠ Mokošica te projekt Park´n´Ride na Pobrežju koji će imati direktan utjecaj na smanjenje gužvi i prometno rasterećenje užeg gradskog područja, a čija će se izgradnja financirati u okviru Integriranog teritorijalnog programa (ITU program). U sklopu ITU-a, Gradu Dubrovniku, kao središtu urbanog područja sa susjednim općinama, na raspolaganju je 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

U 2024. s rekonstruiranom Lapadskom obalom

Rekonstrukcija Lapadske obale pri samom je kraju te bi trebala u potpunosti biti završena do 20. prosinca. Riječ je o kapitalnoj investiciji od javnog interesa, ujedno najvećem ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina. Investicija je vrijedna 9,3 milijunaeura, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima. Po završetku projekta povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Dubrovnik u 2023. dobio azil za životinje

Grad Dubrovnik u ovoj godini izgradio je prvi registrirani azil u Dubrovniku i time riješio dugogodišnji komunalni problem nezbrinutih životinja i ispunio svoju zakonsku obvezu. Novi gradski azil za životinje na Grabovici kapaciteta 74 psa već je primio i prve pse, njih 34 premještena su sa Žarkovice u adekvatne uvjete gdje će im biti pružana cjelovita skrb. Prije godinu i pol Grad Dubrovnik je pokrenuo projekt Adopt Žarkovica s ciljem rješavanja gorućeg dugogodišnjeg problema nezbrinutih pasa i drugih životinja. U neregistriranom azilu u neadekvatnim uvjetima živjelo je više od 260 životinja, od kojih su brojne bile bolesne i ozlijeđene. Uz veliki angažman voditeljice projekta Ane Ivelje, sadašnje privremene ravnateljice azila, te pomoć udruge Pobjede, skloništa Prijatelji iz Čakovca, udruge Prijatelji životinja kao i podrške međunarodne organizacije Network for Animals, svi psi su izliječeni i zbrinuti te je projekt priveden kraju.

Rekordni dubrovački proračun

Proračun Grada Dubrovnika rastao je proteklih godina, od 2017. kada je iznosio 432 milijuna kuna do 2020. kada je bio planiran na rekordnih 769 milijuna kuna te je uslijed korona krize rebalansom smanjen na 629 milijuna kuna. Godine 2023. ponovno je zabilježen porast te je ove godine planiran u rekordnom iznosu. U njegovoj izradi sudjelovalo je preko 1100 građana.

 

27. travanj 2024 13:11