StoryEditorOCM

često u hrvatskojSudski spor zbog luksuzne jahte vrijedne preko 150 milijuna eura: vlasnik mjesecima nije plaćao posadu, a za vez duguje više od 200.000 eura

Piše DV
12. travnja 2021. - 08:50

Ultraluksuzna superjahta “Pelorus” najveći brod koji trenutno boravi u marini Porto Montenegro u Tivtu, dobio je ovih dana novog zapovjednika i posadu – sve crnogorske državljanine, donosi BokaNews.

Novi zapovjednik “Pelorusa” je iskusni kapetan duge plovidbe Rajko Čavor iz Tivta, a koji je krajem prošlog tjedna preuzeo tu dužnost od dosadašnjeg kapetana jahte, državljanina Južnoafričke Republike. Čavor je brod preuzeo na osnovu naloga vlasnika “Pelorusa” preko novog pravnog zastupnika broda u Crnoj Gori – kompanije “Abaco” iz Bara, prenosi Dubrovački vjesnik.

Superjahta čija se vrijednost procjenjuje na preko 150 milijuna eura inače, trenutno je u nesvakidašnjoj situaciji jer je “Pelorusu” Inspekcija sigurnosti plovidbe Ministarstva kapitalmnih investicija, nedavno izrekla zabranu ispovljenja iz marine Porto Montenegro zbog činjenice da je dio vjerovnika koji od njenog vlasnika po raznim osnovama potražuju novac, pokrenuo sudski spor pred Privrednim sudom u Podgorici.

Vlasnika broda je pred Privrednim sudom prvo tužio njegov dosadašnji agent u Crnoj Gori – agencija “Montenegro Destinations”, a potom se tužbi pridružila i kompanija Adriatic Marinas-Porto Montenegro iz Tivta, kojoj nije plaćeno oko 200.000 eura računa za dosadašnji vez u marini i druge usluge pružene “Pelorusu”.

Ta jahta je inače, u Tivat stigla iz Dubrovnika 7. prosinca prošle godine, od kada je 115 metara dugi “Pelorus” vezan na kraju mula 1 Porto Montenegra, u djelu marine namijenjenom za velike mega i super jahte. "Pelorus" se svakog ljeta mogla vidjeti i u hrvatskom dijelu Jadrana.

Brod koji u redovnim oklonostima opslužuje čak 45 članova posade, u međuvremenu su napustili svi članovi posade, koji prema neslužbenim informacijama, takođe potražuju novac od vlasnika jahte na ime neisplaćenih plaća za više mjeseci. Prošle nedjelje po nalogu vlasnika, iskrcao se i dosadašnji zapovjednik-Južnoafrikanac, a po nalogu vlasnika jahte i preko pravnog zastupnika, firme “Abaco”, brod je preuzela nova minimalna posada iz Crne Gore i novi zapovjednik.

Pet pomoraca i kapetan Čavor tako će čuvati ultraluksuznu jahtu koja spada među trideset najvećih na svijetu, do okončanja spora pred Privrednim sudom u Podgorici ili eventualnog vansudskog izmirenja potraživanja koje prema vlasniku broda imaju agencija “Montenegro Destinations” i Porto Montenegro. Iz menadžmenta kompanije Adriatic Marinas nisu željeli odgovoriti na pitanja o aktualnom pravnom statusu “Pelorusa” i visini njihovih potraživanja od vlasnika jahte.

Iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore neslužbeno su potvrdili kako “Pelorus” ima izrečenu zabranu isplovljenja iz Tivta izdatu od Inspekcije sigurnosti plovidne i da je jahti takvu privremenu mjeru izrekao i Privredni sud.

“Pelorus” dugačak 115, širok 18,3 i gazom od 4,6 metara ima 584 bruto-tone, a plovi pod zastavom Kajmanskih otoka. Ova superjahta izgrađena je u Njemačkoj 2003. godine za jednog arapskog bogataša, koji ju gotovo odmah prodao ruskom tajkunu Romanu Abramoviču, Abramović je “Pelorus” je 2007. ostavio tadašnjoj supruzi Irini u brakorazvodnoj parnici. Jahta je potom na kratko bila i u vlasništvu kraljevske obitelji Al Nahijan iz Abu Dhabija, a trenutno je u vlasništvu kineskog milijardera iz Hong Konga, Semuela Tak Lija, odnosno njegovog sina Samatura Li Kin Kana.

Međunarodna posada koja je do sada ospluživala jahtu, od vlasnika broda koji ih je otpustio, potražuje četvoromjesečne neizmirene plaće, dok ih Li Kin Kan optužuje da su navodno, iskoristili pandemiju koronavirusa i sa njom povezane ekonomsko-prometne restrikcije u međunarodnim odnosima, i pokušali ga ucijeniti tražeći značajno uvećane i po njemu, neproporcionalno visoke plaće i druge troškove za vođenje broda. On je istaknuo da je već nekoliko godina “žrtva značajnih prekomjernih troškova ispostavljenih od stranaka koje se bave različitim aspektima jahte”, donosi BokaNews.

19. travanj 2024 01:30