StoryEditorOCM

ide na boljeMeđunarodni pregovarački forum osigurao veće plaće za 250 tisuća pomoraca!

Piše M. I.
2. listopada 2023. - 11:52

Sindikati pomoraca i poslodavci potpisali su četverogodišnji sporazum koji će omogućiti povećanje plaća za više od 250.000 pomoraca koji plove na više od 10.000 brodova, kao i desetke izmjena i poboljšanja pravila zaštite na radu, prenosi pomorac.hr.

Međunarodni pregovarački forum (IBF), forum koji je oformljen u svrhu pregovora o najvećem globalnom kolektivnom ugovoru za pomorce na svijetu, prošlog je tjedna u Berlinu dogovorio uvjete za Okvirni sporazum IBF-a za razdoblje 2024.-2027.

Pomorcima koje obuhvaća ovaj sporazum tijekom sljedeće dvije godine osigurat će se povećanje plaća od 6% – i to od 1. siječnja 2024., kada će dobiti povećanje plaća i naknada od 4%, te za 2% od 1. siječnja 2025. godine. Povećanja za period od 2026. do 2027. će biti predmet pregovora u 2025. godini.

ITF nije objavio iznos u dolarima za ugovor o plaći, ali osnovni iznos koji je preporučen na posljednjem sastanaku zajedničke radne skupine sindikata i poslodavca bio je u rasponu od 670 USD mjesečno (22 USD po danu) za poziciju AB-a.

Osim toga, sporazum uključuje referencu na ILO Konvenciju 190 o nasilju i uznemiravanju, kako bi se omogućilo zajedničko osiguravanje sigurnih radnih okruženja za sve pomorce, bez nasilja, diskriminacije i uznemiravanja. Također je istaknuto prepoznavanje važnosti sigurnih praksi pri operacijama vezivanja tereta, kako bi se borilo protiv nesavjesnog postupanja.

Osnovana je i nova radna skupina koja će se usredotočiti na budućnost pomorstva i glavne izazove s kojima se industrija suočava, uključujući utjecaj nove tehnologije, uvođenje alternativnih goriva i osiguravanje sigurne tranzicije dekarbonizacije industrije. Ova radna skupina također će se brinuti za propise o radnom vremenu pomoraca, broju članova posade, umoru i trajanju zaposlenja.

Prema sporazumu, predstavnici poslodavaca također su se obvezali podsjetiti svoje članove na važnost poštivanja nacionalnih odredbi o kabotaži, kao i da će surađivati s ITF-om na strategiji osiguravanju besplatnog pristupa internetu za pomorce.

"Sporazum o plaćama koji je uključen u ovaj dogovor omogućuje konkretno priznanje u novčanom obliku za ključni doprinos koji pomorci daju globalnom gospodarstvu, a također prepoznaje žrtvovanje koju su pomorci pokazali u proteklih nekoliko godina i tijekom pandemije. Odnos između ITF-a i predstavnika poslodavaca je i dalje dobar, unatoč izazovima koje su donijeli ovi pregovori", rekao je predsjednik ITF-a Paddy Crumlin.

28. travanj 2024 16:58