StoryEditorOCM

SVEČANO OTVORENJENakon rekonstrukcije luke u Donjem Čelu na Koločepu, uskoro za Elafite stiže i novi brod, obećao ministar Butković

Piše Dubravka Marjanović Ladašić/DV
16. ožujka 2022. - 12:35

U Donjem Čelu, na otoku Koločepu, jutros je svečano otvarena rekonstruirana luka za javni promet. Na svečanosti je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, javlja Dubrovački vjesnik.

image

Otvaranje rekonstruirane luke za javni promet u naselju Donje Čelo, na Kalamoti

Božo Radić/cropix

- Drago mi je da smo danas na otoku Koločepu gdje otvaramo jedan u nizu projekata lučke infrastrukture, vrijedan 30-ak milijuna kuna od čega je 25,5 milijuna bespovratnih sredstava, četiri i pol milijuna iz državnog proračuna. Čestitke županu, Županijskoj lučkoj upravi i Gradu Dubrovniku budući da i oni provode jedan projekt koji se financira europskim novcima, Lapadsku obalu. Čestitam još jednom županu jer je Dubrovačko-neretvanska županija najbolja u povlačenju suropskih sredstava u pripremi ovakvih i sličnih projekata. U županiji se provodi ukupno oko 400 milijuna kuna, a ono što planiramo i što će vrlo brzo krenuti je oko 600 milijuna kuna. Mi smo zemlja na moru, živimo od njega i naravno da su velika ulaganja u lučku infrastrukturu bila prijeko potrebna. U posljednje se vrijeme nije toliko ulagalo u lučku infrastrukturu, a znamo koliko to znači ljudima na otoku i onima koji tu dolaze. Nakon izgradnje infrastrukture, ostaje nam unaprjeđenje ove linije. Idemo u nabavku novih brodova, a jedan od tih brodova će biti namijenjen za Elafite. Osigurali smo sredstva iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost, Jadrolinija će krenuti u nabavku tri nova broda i, ponavljam, jedan bi trebao biti ovdje za povezivanje Elafita. Dakle, posao nije završen, idemo dalje s projektima diljem hrvatske obale. Zovem to renesansom na hrvatskoj obali - izjavio je ministar Butković.

Novi brodovi ove godine idu u izgradnju, najavio je ministar.

image

Otvaranje rekonstruirane luke za javni promet u naselju Donje Čelo, na Kalamoti

Božo Radić/cropix

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kaže kako su radovi na Koločepu završili i prije roka te je ovom prigodom zahvalio Vladi na podršci u projektima poput ovoga, od lukobrana Puntin na Korčuli, u Orebiću, Prigradici, Dominče, Porto Uš, a pri kraju su luke u Trpnju, Dračama, lučica u Račišću i spominje se velikog projekta putničko-pomorskog terminala u Veloj Luci. Nadalje, župan navodi kako je završena javna nabava te je odabran izvođač radova na novoj luci Polačište, na Korčuli, ishođena je građevinska dozvola za pelješku luku Perna, uskoro će biti odabran izvođač za luku Uble te se kreće u radove na obnovi pristaništa u Cavtatu.

image

Otvaranje rekonstruirane luke za javni promet u naselju Donje Čelo, na Kalamoti

Božo Radić/cropix

Investicijski val u lučku infrastrukturu na Kalamoti, ali i čitavom području hrvatske obale počinje dolaskom ministra Butkovića, ustvrdio je na ovoj svečanosti dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Uistinu se podiže kvaliteta života brojnih stanovnika, onih koji su odlučili živjeti na otoku. To nam je cilj, da ljudi, bez obzira gdje žive, imaju kvalitetnu infrastrukturu, konekciju, da se dobro i ugodno osjećaju te da ne budu stanovnici drugog reda. Ovakvi projekti to omogućuju. Na nama je da kontinuirano nastavimo raditi i ulagati na naše otoke, u izgradnju vodoopskrbnih i kanalizacijskih mreža te na taj način, uz kvalitetan transport, pružimo razlog više zašto 365 dana ostati na otoku, a ne samo ga posjećivati - rekao je gradonačelnik Franković i izdvojio ulaganje u hitni medicinski tim i ambulantu na otoku.

image

Otvaranje rekonstruirane luke za javni promet u naselju Donje Čelo, na Kalamoti

Božo Radić/cropix

- Nakon Franja Josipa, od 1924. godine, prvi je donio infrastrukturnu rivu na Kalamoti, a akobogda će uskoro i na Lopudu - poručio je Franković zahvalivši ministru Butkoviću.

Ovim se projektom omogućuje usluga prijevoza na otok cijele godine, rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić i zahvalio otočanima na strpljenju koje su pokazali za izvođenja radova koji su započeli u rujnu 2020., a završili tri mjeseca prije ugovorenog roka. Izvođač radova bila je tvrtka Texo molior.

Na svečanom otvorenju rive na Koločepu jutros su bili i saborski zastupnik Branko Bačić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave Odašiljača i veza Mate Botica, predsjednik Mjesnog odbora Koločep Josip Vuleša.

Što je s natječajem za Zračnu luku?

Na novinarski upit o tome kad će raspisati natječaj za imenovanje direktora Zračne luke Dubrovnik, ministar Butković odgovara kako je nedavno produžen mandat Franu Luetiću, ali da će uskoro ići u raspisivanje natječaja. Ne može, kaže ministar, reći koji će to točan dan ili mjesec biti. Upitan, hoće li se vratiti tzv. 'plava magistrala' koja će povezati Dubrovnik i Rijeku, ministar kaže kako se nije posve odustalo od toga, iako naglašava da je riječ o neisplativoj liniji. Postoje, kaže, inicijative iz Albanije za povezivanje Drača preko Dubrovnika s Rijekom, ali još o tome nema konkretnih dogovora.

01. svibanj 2024 01:48