StoryEditorOCM

OGORČENI KALAMOTEZIJadrolinija se ispričala: ‘Žao nam je zbog neugodnosti, molimo putnike s invaliditetom da nam se na vrijeme jave...‘

Piše DV
4. kolovoza 2023. - 11:21

Kalamotezi su opet na nogama zbog Jadrolinijine flote za Elafite. Ovaj put podijelili su iskustvo stanovnice Koločepa, osobe s invaliditetom koja se nije mogla ukrcati na brod Dora:

- Nemar državnog brodara Jadrolinije prema stanovnicima otoka nije ništa novo u Hrvatskoj. Jutrošnji  nemili događaj iz Dubrovnika samo je jedan u nizu primjera odnosa prema lokalnom stanovništvu i  turistima. Poznato je kako liniju 807 ovog ljeta ponovo obavlja brod Dora umjesto broda Postira koji je kao i  prošle godine odveden na proljeće s Elafita pod izlikom godišnjeg servisa.

Međutim, Postira je nakon  obavljenog servisa kao i prošle godine prebačena na šibensko područje do završetka turističke sezone.  Dora se pokazala neadekvatnom za liniju 807 zbog svojih iznimno loših maritimnih sposobnosti i  malog kapaciteta. Prije nekoliko dana dogodilo se da je zbog lošeg vremena linija 807 bila u prekidu,  dok su mali turistički brodovi bez problema plovili po Elafitima - pišu otočani.

Dodaju kako je nemar Jadrolinije najbolje vidljiv iz svježeg primjera iz luke Gruž:

- Na liniji s polaskom u 10 sati iz  Dubrovnika bio je prekomjeran broj putnika te je tridesetak ljudi ostalo na rivi. Među njima bila je i  jedna stanovnica Koločepa koja je invalid. Pokušala se na brod ukrcati s djetetom, međutim kad je  došla na red za ukrcaj posada je zatvorila vrata uz objašnjenje ‘puni smo‘.

Putnica se obratila kapetanu uz objašnjenje da je invalid i da sad mora čekati u luci do 14 sati kako bi se ponovo pokušala  ukrcati na brod, no kapetan se samo bezosjećajno okrenuo i ostavio je na rivi s djetetom i ostalim  ljudima koji nisu bili sreće pronaći mjesto među 350 sretnika koji su se ukrcali na brod.

Posada Dore započinje ukrcaj na brod petnaestak minuta prije polaska, što znači da je jedini način da  budete sigurni da ćete se ukrcati da stojite na nogama na suncu ispred broda. To sigurno nije ugodno iskustvo ni za koga pa ni za invalide po trenutnim vrućinama. Kakva je slika o našem gradu i otocima turista koji su zajedno s lokalnim stanovncima ostali u ćudu na rivi? -negoduju s Elafita.

Iz Jadrolinije odgovaraju kako su upoznati s činjenicom da se u srijedu na polasku broda Dora  na liniji Dubrovnik –– Koločep – Lopud – Suđurađ nisu ukrcali svi putnici koji su željeli putovati u 10 sati.

- Radi se o brodskoj liniji na kojoj se karte prodaju za dan polaska te se putnici s kupljenom kartom mogu prevesti na bilo kojem od 4 dnevna polaska. Istovjetna pravila vrijede i za ostale 3 brodske linije koje održava Jadrolinija. Na svim našim brodskim linijama veliki broj putnika čini upravo starija populacija otočana – umirovljenici i osobe starije od 65 godina, zatim učenici i studenti koji ostvaruju pravo na besplatan prijevoz, radno aktivno stanovništvo koje putuje na posao i s posla i koriste pokazne karte. Svim ovim kategorijama putnika omogućen je direktni ulazak na brod, bez potrebe kupovine karte unaprijed, a što ne bi bilo moguće uvođenjem rezervacija za određeni sat polaska - kažu iz Jadrolinije.

- Ispričavamo se putnici na doživljenoj neugodnosti u vrijeme velikih ljetnih gužvi, u samom srcu sezone, te još jednom molimo sve putnike s invaliditetom da se na vrijeme jave djelatnicima Jadrolinije kako bi im se osigurala sva potrebna pomoć. Želimo naglasiti da Jadrolinija naročitu pažnju posvećuje upravo osobama s invaliditetom kroz pružanje svake vrste asistencije prilikom ukrcaja,  u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom provodimo edukacije naših članova posade i djelatnika u agencijama, a sve u cilju povećane mobilnosti osoba s invaliditetom - ističu iz Jadrolinije i dodaju:

- Preusmjeravanje dijela putnika na Hanibala Lucića, odnosno raniji polazak, većina putnika uz sav trud naših djelatnika odbija zbog dužine trajanja putovanja i ranijeg polaska te je tako u četvrtak u 09:30 sati ujutro Hanibal Lucić isplovio sa 86 putnika. Upravo zbog te činjenice, a i zbog činjenice da je ovaj sezonski polazak brodske linije  u 10:00 sati bio problematičan i prethodnih godina, Jadrolinija je tijekom niza sastanaka održanih tijekom godine predlagala da polazak Hanibala Lucića bude u 10:15 sati, što predstavnici mjesnih odbora Elafita nisu prihvatili - navode iz nacionalnog brodara.

01. svibanj 2024 11:34