StoryEditorOCM

na 33.000 kvadrataBivši gradonačelnik Kaštela Joško Berket priprema projekt: hale u kojima će se graditi i opremati plovila do 40 stopa

Piše Jadranka Matić
8. veljače 2022. - 09:26

Nakon višegodišnjeg razdoblja u kojemu je čak i u doba korone postao bogatiji za niz novih objekata, uglavnom trgovačke djelatnosti, Kaštel Sućurac uskoro će konačno dobiti nove građevine proizvodne namjene.

Tvrtka bivšeg kaštelanskog poteštata Joška Berketa priprema, naime, projekt "Tehnološki park Marina Kaštela – Hala A" i Tehnološki park Marina Kaštela – Hala B".

Radi se o dva objekta za koje su nadležnim gradskim službama upućeni zahtjevi za utvrđivanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja. Oba su proizvodne namjene, s pratećim sadržajem u službi one primarne. Gradit će se, pak, na sjeverozapadnom dijelu lokacije bivšeg "Adriachema", dakle u neposrednom susjedstvu čak četiriju trgovačkih centara.

Austrijanci u Kaštelima grade trgovački centar, oko Uskrsa 2022. ćemo u šoping i u bivši ‘Jugovinil‘, doznajemo koji će sve brendovi biti pred kupcima

Berket je 2013. godine zajedno s Nikšom Dragičevićem, vlasnikom "Ribole", kupio nekretnine "Adriachema u stečaju" koje su u međuvremenu uređene i stavljene u funkciju. Tehnološki park gradit će se točno iznad ovih nekretnina, a ispod postojećeg maslinika, na zemljištu ukupne površine oko 33.000 kvadrata.

Budući da je namjera financirati projekt novcem EU-a, u tijeku su pripremne radnje za prijavu na natječaje za dobivanje nepovratnih sredstava, s obzirom na to da je planirana investicija u visini od oko tri milijuna eura. Stoga će mogućnost dobivanja ovog novca uveliko utjecati na realizaciju planiranog.

Berket zapošljava: uzgoj i plasman ribe i školjki donosi 80 novih radnih mjesta

Berket hoće širiti marinu: Kaštela poput Monte Carla

Joško Berket: Kaštela ću pretvoriti u centar svjetskog jedriličarstva

Plovila do 40 stopa

- Radi se o projektu građevina, odnosno hala unutar kojih bi se na jednom mjestu proizvodila, gradila i opremala plovila do 40 stopa - kazala nam je direktorica "Marine Kaštela" Ivona Smoljić.

Prema riječima naše sugovornice, projekt Tehnološkog parka objedinio bi sve pripadajuće sadržaje i prateće djelatnosti, od radionica za pojedine faze gradnje i opremanja; stolarske pogone, pogone za izradu plastike, pogone za razvoj elektroničkih proizvoda, pogone unutar kojih se planira i 3D printanje dijelova od karbonskih vlakana, te sadržaje poput vanjskih parkirališta za plovila i automobile, prezentacijskih površina, do pratećih sadržaja za zaposlenike.

image
Brodice u Marini Kaštela
 
Mario Todorić/Cropix

- Planira se graditi prema suvremenim standardima zaštite okoliša, a hale će biti namijenjene proizvodnom nautičkom sektoru (proizvodnja i opremanje manjih plovila - brodica i jahti) - naglasila je direktorica Smoljić, napominjući da se projekt planira izvoditi u tri faze.

Prva hala (faza 1) planirana je na 2000 kvadrata tlocrtno, katnost je prizemlje i dijelomično kat za potrebe ureda i prostorija za zaposlene vezano za osnovnu namjenu, a tenološka visina hale je 10 metara.

Druga hala (faza 2) planirana je na 3000 kvadrata tlocrtno, katnost je prizemlje i dijelomično kat za potrebe ureda i prostorija za zaposlene vezano za osnovnu namjenu, dok bi visina hale bila do osam metara.

U malo daljoj budućnosti gradila bi se i treća hala (faza 3), planirana na 3000 kvadrata tlocrtno. Predviđena katnost je prizemlje i kat te dijelomično drugi kat, a ukupna visina hale bila bi do 12 metara.

Nova radna mjesta

Novi projekt uobičajeno znače i nova radna mjesta, što je slučaj i kod Tehnološkog parka. Planira se, kako nam je rečeno, zaposliti veći broj radnika, prije svega lokalnog stanovništva, koji bi se educirao kao brodogradilišni kadar, a obzirom na sve veći interes za gradnju, opremanje ili pak refit takve vrste plovila, već u prvoj godini bilo bi do oko 80 novootvorenih radnih mjesta, kako zaposlenika koji bi direktno radili u proizvodnji, tako i vanjskih kooperanata koji bi bili vezani uz proces gradnje ili opremanja plovila.

image
Tvrtka bvšeg kaštelanskog poteštata Joška Berketa priprema projekt tehnološkog parka
 
Ante Čizmić/Cropix

Park bi trebao okupiti na jednom prostoru razne specijalizirane proizvođače i obrtnike vezane za nautički sektor.

Naša sugovornica, međutim, podsjeća da realizacija ovog projekta u cijelosti ovisi o provedbi postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata za okoliš prema odredbama Zakona o zaštiti okoliša, te uredbi o procjeni utjecaja na okoliš, za zahvat izgradnje građevine proizvodne namjene, za koji je nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

- Ovisno o rezultatima ovog postupka i ocjeni elaborata zaštite okoliša za spomenuti zahvat utvrdit će se hoće li biti potrebna i izrada studije utjecaja na okoliš - podsjetila je direktorica Smoljić.

03. svibanj 2024 22:56