StoryEditorOCM

ćakulajmo o moruUčenici splitske Pomorske škole u nesvakidašnjoj ‘plovidbi‘ s Marinom Zeljkovićem

Piše OM
2. ožujka 2024. - 09:54

Mlade snage Pomorske škole Split ovog su tjedna na nesvakidašnji način “zaplovile“ u budući pomorski život. Inspiraciju, nove vidike, aktualnosti, kao i "terensku“ edukaciju pružio im je  Marino Zeljković unikatnom prezentacijom i predavanjem prilikom gostovanja u školskom projektu Ćakulajmo o moru.

U istim se klupama kod prof. De Marchi nekada i sam „pozicionirao“ po astronomskim stajnicama da bi danas pogled s broda, ljepotu, ali i okrutnost oceana pokazivao budućim radnim kolegama. Jer ovaj se poziv jednostavno voli.

Gospodin Zeljković prvi se put otisnuo s obale po završetku srednje škole prije dvanaest godina. Svoju ljubav prema brodovima i navigaciji na samom je početku radne karijere oplemenio i ljubavlju prema fotografiji. Kao profesionalni fotograf među ostalim i maritimnog sadržaja.

Pred prepunom su se učionicom po prvi put njegove dvije snažne ljubavi "pretočile“ u jednu upravo s ciljem da učenici viših razreda kroz zanimljive priče o brojnim radnim doživljajima iz prve ruke spoznaju kakav je današnji život na moru. Naš svestrani pomorac do sada je svjetskim rutama plovio na različitim tipovima brodova, poput onih za rasuti teret, višenamjenskih brodova i drugih. Na svojim je putovanjima dronom iz zraka i profesionalnom opremom s broda, čak s vrha brodskih dizalica i s kopna snimao fascinantne prizore. Ovaj je put učenicima prezentirao samo dio video i foto materijala.

image
Pomorska škola Split

Danas Zeljković radi u svojstvu časnika palube na brodu kompanije Balearia koji prometuje na relaciji Malaga (Španjolska) - Melilla (španjolski grad na području Maroka).

Brod Rusadir prvi je trajekt na svijetu koji je sagrađen s pogonom na zeleno gorivo. Uz dozvolu kompanije Balearia, a za potrebe edukacije budućih pomoraca, gospodin Zeljković učenike je virtualno proveo kroz trup broda i zapovjedni most. Uz dodatna pojašnjenja o važnosti zelenoga goriva u pomorskome prometu i uz informacije o tome u kojim se trenutcima brod prebacuje na drugi pogon, splitski su srednjoškolci imali čast prvi doživjeti ovakav tip edukacije.

Zanimljivo im je bilo vidjeti i video scenu ulaska migranta u brod na krovu kamiona, posebice zato što je današnji pomorski promet Sredozemnim morem jedan od aktualnih načina migracije.

image
Pomorska škola Split

Kako i priliči samom naslovu školskoga projekta Ćakulajmo o moru, učenici su Zeljkoviću imali priliku postavljati pitanja. Iznimno zainteresirani, svojim su pitanjima pokrenuli brojne teme: testiranja pomoraca na drogu i alkohol, piratstvo, polaganja breveta, evakuacijski sistemi i mnoge druge. Izniman naglasak gospodin Zeljković stavio je na važnost zdravoga života na brodu, ali i na kopnu jer se svaka pogreška plaća. Ukazao im je na značaj odličnoga poznavanja engleskoga jezika, informatičku pismenost i cjeloživotno učenje kao sastavnicama suvremenoga pomorstva.

Premda je ovo vrijedno gostovanje završilo, suradnja s gostom i dalje se nastavlja. Obostrana je želja realizacija stalnoga postava radova Marina Zeljkovića u Pomorskoj školi Split. Mentori u projektu Ćakulajmo o moru su prof. ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi i prof. nautičke skupine predmeta Ivan Roščić.

27. travanj 2024 18:54