stdClass Object ( [id] => 1127085 [title] => U viškom akvatoriju leži niz atraktivnih olupina, Danijel Frka priča nam o pronalasku aviona B-17, identifikaciji pilota te rekonstrukciji događaja [alias] => u-viskom-akvatoriju-lezi-niz-atraktivnih-olupina-danijel-frka-prica-nam-o-pronalasku-aviona-b-17-identifikacij-pilota-te-rekonstrukciji-dogadaja [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za mjesec dana Ernest Vieanneau, američki pilot iz Drugoga svjetskog rata čiji posmrtni ostaci su ležali u podmorju kod viškog Rukavca, bit će uz vojne počasti pokopan u rodnome Millinocketu.

Drugi poručnik, tada 25-godišnji Ernest život je izgubio 6. studenoga 1944. godine kada je bombarder B-17 pogođen iznad Maribora. Vjeruje se da su ga ostali članovi posade sklonili iza pilotske kabine kako bi ga zaštitili prilikom prisilnog slijetanja aviona u viški akvatorij s obzirom na to da je otočni aerodrom bio zauzet. Oni su preživjeli, ali poginulog druga nisu uspjeli izvući i tako je njegova grobnica ostala na dnu mora kod Visa punih 77 godina.

Knjige i dokumentarci

Olupina aviona pronađena je 2017. godine, a u njegovu pronalasku te identifikaciji i rekonstrukciji događaja pomogao je Danijel Frka, naš izvanredni poznavatelj olupina pod morem, autor nekoliko knjiga i dokumentaraca, te ga ovim povodom spominju i u američkim medijima.

Frka je diplomirani inženjer prometa, a ronjenjem se bavi od 1975. godine od kada je član Ronilačkoga kluba "Adria" iz Kraljevice. On je i strastveni podvodni fotograf pa su njegovi radovi više puta nagrađivani na svjetskim smotrama, a ujedno je i vanjski suradnik i savjetnik Ministarstva kulture, odnosno Hidroarheološkog odjela, kao i Hrvatskog restauratorskog zavoda. Snimio je i dokumentarac o bombarderu B-17 te o olupini talijanskog admiralskog broda "Re d'Italia" kod Visa.

Jedna od najpoznatijih ekspedicija u kojima je sudjelovao je istraživanje olupine austrougarskog bojnog broda "Szent Istvan" potopljenog 1918. godine kod otoka Premude. S arheologom Jasenom Mesićem potpisuje knjige "Tajne Jadrana" i "Blago Jadrana", koje su pravi vodiči za ronioce po olupinama Jadrana. Danijel surađuje i s prestižnim časopisima "Diver" i "Scale Models", s njemačkim "Tauchena", talijanskim "Storia Militarea". Premda mu je 66 godina još uvijek s veseljem napušta dnevnu frku te se spušta u tišinu podmorja.

---

image
Danijel Frka
Arhiv/Cropix
---

Ostaci iz dva rata

Ispričajte nam kako ste pomogli pri identifikaciji američkog vojnika Ernesta Vienneaua pronađenog u olupini bombardera B-17G kod Rukavca na Visu. To nije prvi avion iz Drugoga svjetskog rata čija olupina je pronađena u podmorju kod Visa. Tvrdite da ih ima više od trideset.

- Osobno se već dugi niz godina bavim istraživanjem naše zrakoplovne povijesti u vrijeme 1. i 2. svjetskog rata, a posebno me je zanimala uloga otoka Visa na kojemu su 1944. godine Saveznici sagradili pomoćni aerodrom. Na Vis sam došao još od 1995. godine te sam sa domaćim roniocima zajednički istraživao olupine brodova od kojih se tada nekima još nije znalo niti ime, ali nailazili smo i na dijelove američkih aviona koje su ribarske koče doteglile iz dubina oko Visa.

Onda su zaredala i otkrića cijelih olupina aviona, od kojih je leteća tvrđava B-17 jedna od najpoznatijih, ali najslavniju povijest svakako je imao teški bombarder B-24 Liberator s nadimkom "Tulsamerican". Prema mojim najnovijim povijesnim istraživanjima, na širem području Jabuka-Vis-Hvar-Lastovo nalazi se u "Vis – posljednja nada (RAF Sation Vis 1944-45)" koja ove jeseni izlazi iz tiska.

Pogođen iznad Maribora

Koliko dugo se zna za te olupine i na koji ste sve način vi osobno uključeni u istraživanja oko tog srednjodalmatinskog otoka?

- Za padove aviona u more oko Visa znalo se još iz vremena Drugoga svjetskog rata, a sjećanja o tome prenosila su se s koljena na koljeno. Olupinu američkog teškog bombardera tipa Boeing B-17G - "Leteća tvrđava" - otkrili su slovenski ronioci još 2000. godine kada im je jedan mještanin Rukavca pokazao poziciju jer je kao dijete gledao kako slijeće na more.

---

image
Pilotiska kabina američkog bombardera
Danijel Frka
---

- Neposredno poslije njihova otkrića, moj prijatelj i najbolji slovenski podvodni fotograf Borut Furlan pozvao me je da i ja zaronim s njima na tu olupinu i tako sam se u svibnju iste godine i ja spustio na potonulu leteću tvrđavu. Prizor je za mene bio očaravajući i, usprkos velike dubine od 71 metra te tome što smo ronili na zrak, a ronjenje na zrak na velikim dubinama može izazvati tzv. "dušikovu narkozu“ ili "pijanstvo velikih dubina", zapamtio sam svaki detalj na toj fantastičnoj olupini.

- Moje skice kao i podvodne fotografije koje sam snimio tijekom toga urona poslao sam prijateljima povjesničarima u Americi ne bi li saznali serijski broj zrakoplova i imena članova posade. Oni su poslije nekoliko mjeseci javili da su pronašli podatke o zrakoplovu, da je 6. studenoga 1944. bio pogođen iznad Maribora te cijelu priču o tome kako je dospio na morsko dno, ali i da su pronašli i dva još živa člana posade – pilota i jednog od strijelaca. To je bila fantastična novost i olupina je napokon bila identificirana i prijavljena kao nalaz u Hrvatski restauratorski zavod. Za nalaz se zainteresirala i Hrvatska televizija koja je o svemu odlučila napraviti dokumentarni film.

- Stupio sam u vezu sa američkim zrakoplovcima, koji su se odazvali na poziv HTV-a i doputovali na Vis i pratili istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda. Tom prilikom su ispričali da je u avionu ostalo tijelo kopilota, poručnika Ernesta Vienneaua koji je poginuo od bliske eksplozije protuzrakoplovne granate iznad Maribora koja je nanijela i teška oštećenja avionu. Zbog toga su odlučili sletjeti na Viški aerodrom, ali je poletno-sletna staza bila zauzeta pa su morali sletjeti u more. Od tada smo puno puta ronili na toj olupini, a naša su precizna istraživanja stanja te olupine bila presudna da američki ronilački tim uspješno pronađe i izvadi posmrtne ostatke kopilota.

Tako je to u Finskoj...

Kod Visa, dakle, imamo čitavo podmorsko blago, koristimo li ga dovoljno u promotivne i turističke svrhe? Jeste li vi na Kvarneru po tom pitanju korak ispred nas u Dalmaciji?

- Mislim da je otok Vis jedinstven i idealna je turistička ronilačka destinacija. Ima sve što jedan ronilac može poželjeti – prirodne ljepote poput podmorskih grebena, kanjona i špilja, gorgonije, koralje i jastoge, a također ima i ono što svi žele vidjeti – antičke brodolome s teretom amfora, olupine jedrenjaka s topovima, te ratne brodove, parobrode pa čak i moderne brodove.

---

image
Teški bombarder B-24 Liberator s nadimkom 'Tulsamerican' također je pronađen u viškom akvatoriju
Danijel Frka
---

Sve to počiva na dnu Jadrana koji oplakuje obale Visa kao jedinstveni podmorski muzej, čiju vrijednost i potencijal tek treba dovoljno i na pravi način iskoristiti i prezentirati. Kvarner u usporedbi sa Visom također je bogat podmorskim nalazima, ali su te olupine raspoređene na puno širem prostoru nego što je to slučaj s otokom Visom. Mislim da ronilački centri na Kvarneru, kao i na Visu i u cijeloj Istri, obilato koriste lokacije s olupinama da bi obogatili svoju ponudu.

Hvalite odnos Finske prema arheološkim podmorskim nalazištima. Zašto?

- Finska i uopće sve skandinavske zemlje gaje poseban odnos prema svojoj podmorskoj kulturnoj baštini, pa tako i prema olupinama u podmorju. U Finskoj na povijesno vrijednim olupinama prepunim artefaktima nema nikakve zabrane ronjenja; dapače, potiče se rekreativno ronjenje da bi se proširila svijest o povijesnom bogatstvu koje leži u njihovu podmorju. No strogo je zabranjeno bilo kakvo diranje ili vađenje predmeta s olupina, ali je dozvoljeno neograničeno snimanje i fotografiranje. Jedan prekršaj u tom smislu, osim novčane kazne, može koštati ronioca i doživotne zabrane ronjenja u Finskoj.

Sonar - glavni alat

Smatraju vas jednim od najboljih poznavatelja podmorskih olupina. Bili ste na Festivalu olupina u Varšavi, kakav je to festival?

- Sudjelovao sam na Festivalu Olupina u Varšavi na poziv mojih prijatelja Poljaka koji su veliki zaljubljenici u olupine i koji su i sami pronašli neke povijesno važne olupine ratnih brodova u vodama oko Malte. Festival okuplja ronioce, istraživače, znanstvenike, povjesničare i producente dokumentarnih filmova i organiziran je u vidu niza predavanja o nalazima i istraživanjima olupina brodova, podmornica i zrakoplova. Predstavio sam na festivalu službena istraživanja naše najveće olupine, austro- ugarskog bojnog broda "Szent Istvan", koja leži na 66 metara dubine osam milja zapadno od otoka Premude.

Možete li usporediti traganje za olupinama kada ste se počeli time baviti i današnje vrijeme?

- Suradnja tima ronilaca-entuzijasta poput mojih prijatelja Marina Brsca, Gabrijela Hrovata, Nevena Lukasa, Dražena Goričkog i mene s Ministarstvom kulture i Hrvatskim restauratorskim zavodom (HRZ) traje već desetljećima. Činjenica je da se HRZ tek u posljednjih dvadesetak godina ozbiljnije bavi i novovjekim olupinama iz 19. i 20. stoljeća pa su slijedom naših zajedničkih istraživanja neke od tih olupina i zakonon zaštićene od neovlaštenog ronjenja odnosno od devastacije.

---

image
Danijel Frka
---

U našim potragama za olupinama glavni "alat" uvijek je bio dobar sonar, ali jednako je tako važna, ako ne i važnija, tehnička priprema prije početka ekspedicije u smislu istraživanja povijesnih dokumenata, izjava očevidaca i podataka od ribara. Upravo ovi posljednji, ribari i zabilješke na ribarskim kartama, zaslužni su da smo uspjeli pronaći neke značajne olupine. Naravno, razvitak nautičke opreme - sonara za pregled podmorja posljednjih je godina pokazao fantastičan napredak.

Suvremeni sonari koji su danas dostupni na tržištu nautičke opreme daleko su osjetljiviji od onih prvih grafičkih sonara, pa kada prijeđete preko neke olupine, na ekranu se jasno vide njene konture kao i mnogi detalji. Naprosto možete biti sigurni da se radi o olupini, a ne o nekoj stijeni.

Malteški primjer

Zanimljiva su namjerna potapanja brodova, odnosno umjetni brodolomi u turističke svrhe, u Hrvatskoj je kao atrakcija najavljeno još 2015. godine, dokle smo odmakli? U jednom intervjuu navodite primjer Malte.

- Malta desetljećima provodi mudru politiku širenja njihove turističke ronilačke ponude, te može biti uzor ostalim pomorskim državama Sredozemlja, pa i Jadrana. Iako je podmorje Malte bogato prirodnim ljepotama, kao i velikim brojem olupina brodova i zrakoplova iz vremena rata, odlučilo se da se i na drugim mjestima, gdje takvih atrakcija nema, potope stari rashodovani brodovi kao staništa za ribe i druge morske organizme, ali i kao zanimljive ronilačke atrakcije.

Pokazalo se uskoro da tako potopljeni brodovi također privlače velik broj ronilaca koji rado na njima rone i fotkaju, tako da Malta danas ima najviše namjerno potopljenih brodova u Sredozemlju. Osobno jako podržavam tu ideju, kod nas ona ipak nekako prolazi usprkos zamršenoj birokraciji i hrpi odobrenja i dozvola koje treba pribaviti prije potapanja.

Smatram da je to dobar primjer kako neko neatraktivno, monotono pješčano područje možemo učiniti novom ronilačkom atrakcijom koja će privući podvodne turiste i povećati prihode lokalnoj zajednici. Imamo primjer admiralskog boda Vis kod rta Kamenjak u Istri i zrakoplov pred mjesec dana kod Marine.

---

image
B-24
Danijel Frka
---

Ekspedicija na Pacifik

Bavite se i podvodnom fotografijom, prije nekoliko godina bavili ste se fotografijama olupine američkog nosača aviona "USS Independence" potopljenog kod San Francisca. Kako to?

- Podvodnom fotografijom bavim se jako dugo, ona mi pomaže u mojim istraživanjima olupina kao i prilikom pisanja i izdavanja knjiga s tematikom olupina. Knjige "Tajne Jadrana" (2002.) i "Blago Jadrana" (2012.) koje smo napisali kolega Jasen Mesić i ja, osim podvodnih fotografija obiluju i ilustracijama olupina koje sam nacrtao kako bih čitatelju dočarao olupine kako one danas izgledaju na dnu. Naime, zbog same njihove veličine, objektivom fotoaparata ne možete obuhvatiti cijelu olupinu pa su ilustracije u boji bile moj jedini izlaz. Upravo pripremam novu knjigu o olupinama koja će se zvati "Blago Jadrana 2" koja će također sadržavati ilustracije i fotografije olupina.

U kojim morima ste ronili osim u Jadranu? Koji su novi izazovi pred vama?

- Ronio sam u Sjevernom moru, Sredozemnom moru, Crvenom moru, u Turskoj, na Mauricijusu, Filipinima, Pacifiku, Indoneziji, Kubi i u Južnoj Koreji. Svaka od navedenih odredišta ima nešto posebno i sve su na svoj način lijepe. Volio bih organizirati ekspediciju na Pacifik, tamo ima još puno lokacija s olupinama koje bih volio posjetiti i fotografirati.

Čarobni svijet

Spojili ste povijest, istraživanje, fotografiju i pisanje s užitkom ronjenja. Opišite nam taj trenutak bijega u dubinu i tišinu podmorja, za pretpostaviti je da se svaki put iznova osjećate sretno.

- Svaki zaron osjećam kao odvajanje od svijeta iznad površine gdje ostavljam sve brige i probleme. Pod vodom se osjećam kao da sam u svijetu koji doduše nije moj, ali me privremeno prihvaća i ispunjava srećom, te dijeli sa mnom svoje čari, od sitnih ribica koje se skrivaju pod kamen, šarenih puževa golaća do tajanstvenih olupina koje zovu na istraživanje. Posebno me veseli i opušta podvodno fotografiranje. Uvijek sam smatrao da smo mi ronioci privilegirani da uživamo u svijetu kojega 99 posto ostalog pučanstva neće nikada vidjeti i osjetiti, pa su moje fotografije poklon svima koji iz topline doma žele barem malo zaviriti u taj čarobni svijet.

---

Pronađeni i osobni dokumenti


'Leteća tvrđava' B-17 jedna je od najvrjednijih olupina u Jadranu. Zbog velike dubine avion je ostao zaštićen od pljačkaša. Težak je 24.900 kilograma. U trenutku pada prevozio je 11 članova posade i 7900 kilograma bombi. Na njemu su, osim osobne opreme članova posade, poput kaciga, maski za disanje, instrumenata, nađeni čak i njihovi osobni dokumenti.

---

---

Najočuvaniji ‘Stella Polare‘


Razarač 'Stella Polare' najbolje je očuvan ratni brod do sada pronađen u Jadranu. Leži na 65 metara pod površinom kod rta Mašnjaka u Istri. Potonuo je 1944. naletjevši na minu. Dug je 80, a širok osam metara.

---

---

Najljepši ‘Baron Gautsch‘


Putnički parobrod 'Baron Gautsch' jedan je od najljepših olupina na Jadranu. Naletio je 1914. na minu između otoka Svetoga Ivana i Brijuna. Poginulo je 177 putnika. Zaštićen je kao spomenik kulture.

---

---

image
Fotografija Danijela Frka nagrađena je u turskom gradu Bodrum 2011.
Danijel Frka
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVIJEST POD MOREM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POVIJEST POD MOREM 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-14 05:42:59 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-14 06:05:26 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-09-14 05:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 107 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19225284.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19225286.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19225268.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19225260.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19181748.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19181732.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19181724.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19181716.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19225268.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/14\/19225240.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Danijel Frka","Danijel Frka","Danijel Frka","Danijel Frka","Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Danijel Frka","Danijel Frka"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Lete\u0107a tvr\u0111ava' B-17 mirno je desetlje\u0107ima le\u017eala na dubini od 71 metra kod vi\u0161kog Rukavca","Pilotiska kabina ameri\u010dkog bombardera","Te\u0161ki bombarder B-24 Liberator s nadimkom 'Tulsamerican' tako\u0111er je prona\u0111en u vi\u0161kom akvatoriju","Fotografija Danijela Frka nagra\u0111ena je u turskom gradu Bodrum 2011.","Danijel Frka","Danijel Frka","Danijel Frka","Danijel Frka","B-24",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_19225284_1920.jpg":"1920x1080","k_19225284_1280.jpg":"1280x1280","k_19225284_1024.jpg":"1024x1024","k_19225284_640.jpg":"640x640","k_19225284_480.jpg":"480x480","k_19225284_340.jpg":"340x340","k_19225284_220.jpg":"220x220","o_19225284_1280.jpg":"1280x854","o_19225284_1024.jpg":"1024x683","o_19225284_640.jpg":"640x427","o_19225284_480.jpg":"480x320","o_19225284_340.jpg":"340x226","o_19225284_220.jpg":"220x146","h_19225284_1280.jpg":"1280x854","h_19225284_1024.jpg":"1024x683","h_19225284_640.jpg":"640x427","h_19225284_480.jpg":"480x320","h_19225284_340.jpg":"340x227","h_19225284_220.jpg":"220x147","pp_19225284_1280.jpg":"1006x1280","pp_19225284_1024.jpg":"805x1024","pp_19225284_640.jpg":"503x640","pp_19225284_480.jpg":"377x480","pp_19225284_340.jpg":"267x340","pp_19225284_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1254","hd_19225286_1920.jpg":"1920x1080","k_19225286_1280.jpg":"1280x1280","k_19225286_1024.jpg":"1024x1024","k_19225286_640.jpg":"640x640","k_19225286_480.jpg":"480x480","k_19225286_340.jpg":"340x340","k_19225286_220.jpg":"220x220","o_19225286_1280.jpg":"1280x836","o_19225286_1024.jpg":"1024x668","o_19225286_640.jpg":"640x418","o_19225286_480.jpg":"480x313","o_19225286_340.jpg":"340x222","o_19225286_220.jpg":"220x143","h_19225286_1280.jpg":"1280x854","h_19225286_1024.jpg":"1024x683","h_19225286_640.jpg":"640x427","h_19225286_480.jpg":"480x320","h_19225286_340.jpg":"340x227","h_19225286_220.jpg":"220x147","pp_19225286_1280.jpg":"1006x1280","pp_19225286_1024.jpg":"805x1024","pp_19225286_640.jpg":"503x640","pp_19225286_480.jpg":"377x480","pp_19225286_340.jpg":"267x340","pp_19225286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1272","hd_19225268_1920.jpg":"1920x1080","k_19225268_1280.jpg":"1280x1280","k_19225268_1024.jpg":"1024x1024","k_19225268_640.jpg":"640x640","k_19225268_480.jpg":"480x480","k_19225268_340.jpg":"340x340","k_19225268_220.jpg":"220x220","o_19225268_1280.jpg":"1280x848","o_19225268_1024.jpg":"1024x678","o_19225268_640.jpg":"640x424","o_19225268_480.jpg":"480x318","o_19225268_340.jpg":"340x225","o_19225268_220.jpg":"220x145","h_19225268_1280.jpg":"1280x854","h_19225268_1024.jpg":"1024x683","h_19225268_640.jpg":"640x427","h_19225268_480.jpg":"480x320","h_19225268_340.jpg":"340x227","h_19225268_220.jpg":"220x147","pp_19225268_1280.jpg":"1006x1280","pp_19225268_1024.jpg":"805x1024","pp_19225268_640.jpg":"503x640","pp_19225268_480.jpg":"377x480","pp_19225268_340.jpg":"267x340","pp_19225268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2891","hd_19225260_1920.jpg":"1920x1080","k_19225260_1280.jpg":"1280x1280","k_19225260_1024.jpg":"1024x1024","k_19225260_640.jpg":"640x640","k_19225260_480.jpg":"480x480","k_19225260_340.jpg":"340x340","k_19225260_220.jpg":"220x220","o_19225260_1280.jpg":"1280x1927","o_19225260_1024.jpg":"1024x1541","o_19225260_640.jpg":"640x963","o_19225260_480.jpg":"480x722","o_19225260_340.jpg":"340x511","o_19225260_220.jpg":"220x331","h_19225260_1280.jpg":"1280x854","h_19225260_1024.jpg":"1024x683","h_19225260_640.jpg":"640x427","h_19225260_480.jpg":"480x320","h_19225260_340.jpg":"340x227","h_19225260_220.jpg":"220x147","pp_19225260_1280.jpg":"1006x1280","pp_19225260_1024.jpg":"805x1024","pp_19225260_640.jpg":"503x640","pp_19225260_480.jpg":"377x480","pp_19225260_340.jpg":"267x340","pp_19225260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1910x3071","hd_19181748_1920.jpg":"1920x1080","k_19181748_1280.jpg":"1280x1280","k_19181748_1024.jpg":"1024x1024","k_19181748_640.jpg":"640x640","k_19181748_480.jpg":"480x480","k_19181748_340.jpg":"340x340","k_19181748_220.jpg":"220x220","o_19181748_1280.jpg":"1280x2058","o_19181748_1024.jpg":"1024x1646","o_19181748_640.jpg":"640x1029","o_19181748_480.jpg":"480x771","o_19181748_340.jpg":"340x546","o_19181748_220.jpg":"220x353","h_19181748_1280.jpg":"1280x854","h_19181748_1024.jpg":"1024x683","h_19181748_640.jpg":"640x427","h_19181748_480.jpg":"480x320","h_19181748_340.jpg":"340x227","h_19181748_220.jpg":"220x147","pp_19181748_1280.jpg":"1006x1280","pp_19181748_1024.jpg":"805x1024","pp_19181748_640.jpg":"503x640","pp_19181748_480.jpg":"377x480","pp_19181748_340.jpg":"267x340","pp_19181748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_19181732_1920.jpg":"1920x1080","k_19181732_1280.jpg":"1280x1280","k_19181732_1024.jpg":"1024x1024","k_19181732_640.jpg":"640x640","k_19181732_480.jpg":"480x480","k_19181732_340.jpg":"340x340","k_19181732_220.jpg":"220x220","o_19181732_1280.jpg":"1280x840","o_19181732_1024.jpg":"1024x672","o_19181732_640.jpg":"640x420","o_19181732_480.jpg":"480x315","o_19181732_340.jpg":"340x223","o_19181732_220.jpg":"220x144","h_19181732_1280.jpg":"1280x854","h_19181732_1024.jpg":"1024x683","h_19181732_640.jpg":"640x427","h_19181732_480.jpg":"480x320","h_19181732_340.jpg":"340x227","h_19181732_220.jpg":"220x147","pp_19181732_1280.jpg":"1006x1280","pp_19181732_1024.jpg":"805x1024","pp_19181732_640.jpg":"503x640","pp_19181732_480.jpg":"377x480","pp_19181732_340.jpg":"267x340","pp_19181732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1893x3071","hd_19181724_1920.jpg":"1920x1080","k_19181724_1280.jpg":"1280x1280","k_19181724_1024.jpg":"1024x1024","k_19181724_640.jpg":"640x640","k_19181724_480.jpg":"480x480","k_19181724_340.jpg":"340x340","k_19181724_220.jpg":"220x220","o_19181724_1280.jpg":"1280x2076","o_19181724_1024.jpg":"1024x1661","o_19181724_640.jpg":"640x1038","o_19181724_480.jpg":"480x778","o_19181724_340.jpg":"340x551","o_19181724_220.jpg":"220x356","h_19181724_1280.jpg":"1280x854","h_19181724_1024.jpg":"1024x683","h_19181724_640.jpg":"640x427","h_19181724_480.jpg":"480x320","h_19181724_340.jpg":"340x227","h_19181724_220.jpg":"220x147","pp_19181724_1280.jpg":"1006x1280","pp_19181724_1024.jpg":"805x1024","pp_19181724_640.jpg":"503x640","pp_19181724_480.jpg":"377x480","pp_19181724_340.jpg":"267x340","pp_19181724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1809x3071","hd_19181716_1920.jpg":"1920x1080","k_19181716_1280.jpg":"1280x1280","k_19181716_1024.jpg":"1024x1024","k_19181716_640.jpg":"640x640","k_19181716_480.jpg":"480x480","k_19181716_340.jpg":"340x340","k_19181716_220.jpg":"220x220","o_19181716_1280.jpg":"1280x2172","o_19181716_1024.jpg":"1024x1738","o_19181716_640.jpg":"640x1086","o_19181716_480.jpg":"480x814","o_19181716_340.jpg":"340x577","o_19181716_220.jpg":"220x373","h_19181716_1280.jpg":"1280x854","h_19181716_1024.jpg":"1024x683","h_19181716_640.jpg":"640x427","h_19181716_480.jpg":"480x320","h_19181716_340.jpg":"340x227","h_19181716_220.jpg":"220x147","pp_19181716_1280.jpg":"1006x1280","pp_19181716_1024.jpg":"805x1024","pp_19181716_640.jpg":"503x640","pp_19181716_480.jpg":"377x480","pp_19181716_340.jpg":"267x340","pp_19181716_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1272","hd_19225268_1920.jpg":"1920x1080","k_19225268_1280.jpg":"1280x1280","k_19225268_1024.jpg":"1024x1024","k_19225268_640.jpg":"640x640","k_19225268_480.jpg":"480x480","k_19225268_340.jpg":"340x340","k_19225268_220.jpg":"220x220","o_19225268_1280.jpg":"1280x848","o_19225268_1024.jpg":"1024x678","o_19225268_640.jpg":"640x424","o_19225268_480.jpg":"480x318","o_19225268_340.jpg":"340x225","o_19225268_220.jpg":"220x145","h_19225268_1280.jpg":"1280x854","h_19225268_1024.jpg":"1024x683","h_19225268_640.jpg":"640x427","h_19225268_480.jpg":"480x320","h_19225268_340.jpg":"340x227","h_19225268_220.jpg":"220x147","pp_19225268_1280.jpg":"1006x1280","pp_19225268_1024.jpg":"805x1024","pp_19225268_640.jpg":"503x640","pp_19225268_480.jpg":"377x480","pp_19225268_340.jpg":"267x340","pp_19225268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_19225240_1920.jpg":"1920x1080","k_19225240_1280.jpg":"1280x1280","k_19225240_1024.jpg":"1024x1024","k_19225240_640.jpg":"640x640","k_19225240_480.jpg":"480x480","k_19225240_340.jpg":"340x340","k_19225240_220.jpg":"220x220","o_19225240_1280.jpg":"1280x850","o_19225240_1024.jpg":"1024x680","o_19225240_640.jpg":"640x425","o_19225240_480.jpg":"480x318","o_19225240_340.jpg":"340x225","o_19225240_220.jpg":"220x146","h_19225240_1280.jpg":"1280x854","h_19225240_1024.jpg":"1024x683","h_19225240_640.jpg":"640x427","h_19225240_480.jpg":"480x320","h_19225240_340.jpg":"340x227","h_19225240_220.jpg":"220x147","pp_19225240_1280.jpg":"1006x1280","pp_19225240_1024.jpg":"805x1024","pp_19225240_640.jpg":"503x640","pp_19225240_480.jpg":"377x480","pp_19225240_340.jpg":"267x340","pp_19225240_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15089667 Threads: 1 Questions: 3159388392 Slow queries: 7065051 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235136748 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/u-viskom-akvatoriju-lezi-niz-atraktivnih-olupina-danijel-frka-prica-nam-o-pronalasku-aviona-b-17-identifikacij-pilota-te-rekonstrukciji-dogadaja-1127085 [printLink] => /om/sa-svih-strana/u-viskom-akvatoriju-lezi-niz-atraktivnih-olupina-danijel-frka-prica-nam-o-pronalasku-aviona-b-17-identifikacij-pilota-te-rekonstrukciji-dogadaja-1127085?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644803 [name] => olupina zrakoplova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-26 11:16:51 [main_article_id] => 0 [alias] => olupina-zrakoplova [link] => /tag/olupina-zrakoplova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252545 [name] => viški akvatorij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => viski-akvatorij [link] => /tag/viski-akvatorij ) [2] => stdClass Object ( [id] => 649332 [name] => Danijel Frka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-14 08:00:30 [main_article_id] => 0 [alias] => danijel-frka [link] => /tag/danijel-frka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 649333 [name] => Ernest Vieanneau [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-14 08:00:31 [main_article_id] => 0 [alias] => ernest-vieanneau [link] => /tag/ernest-vieanneau ) [4] => stdClass Object ( [id] => 473729 [name] => ronjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronjenje [link] => /tag/ronjenje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 649334 [name] => b-17 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-14 08:00:31 [main_article_id] => 0 [alias] => b-17 [link] => /tag/b-17 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVIJEST POD MOREM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U viškom akvatoriju leži niz atraktivnih olupina, Danijel Frka priča nam o pronalasku aviona B-17, identifikaciji pilota te rekonstrukciji događaja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-00-45-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19225284.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Danijel Frka [mainImageDesc] => 'Leteća tvrđava' B-17 mirno je desetljećima ležala na dubini od 71 metra kod viškog Rukavca [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19225284.jpg [title] => 'Leteća tvrđava' B-17 mirno je desetljećima ležala na dubini od 71 metra kod viškog Rukavca Danijel Frka ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19225286.jpg [title] => Pilotiska kabina američkog bombardera Danijel Frka ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19225268.jpg [title] => Teški bombarder B-24 Liberator s nadimkom 'Tulsamerican' također je pronađen u viškom akvatoriju Danijel Frka ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19225260.jpg [title] => Fotografija Danijela Frka nagrađena je u turskom gradu Bodrum 2011. Danijel Frka ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19181748.jpg [title] => Danijel Frka Arhiv/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19181732.jpg [title] => Danijel Frka Arhiv/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19181724.jpg [title] => Danijel Frka Arhiv/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19181716.jpg [title] => Danijel Frka Arhiv/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19225268.jpg [title] => B-24 Danijel Frka ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/14/19225240.jpg [title] => Danijel Frka ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za mjesec dana Ernest Vieanneau, američki pilot iz Drugoga svjetskog rata čiji posmrtni ostaci su ležali u podmorju kod viškog Rukavca, bit će uz vojne počasti pokopan u rodnome Millinocketu.

Drugi poručnik, tada 25-godišnji Ernest život je izgubio 6. studenoga 1944. godine kada je bombarder B-17 pogođen iznad Maribora. Vjeruje se da su ga ostali članovi posade sklonili iza pilotske kabine kako bi ga zaštitili prilikom prisilnog slijetanja aviona u viški akvatorij s obzirom na to da je otočni aerodrom bio zauzet. Oni su preživjeli, ali poginulog druga nisu uspjeli izvući i tako je njegova grobnica ostala na dnu mora kod Visa punih 77 godina.

Knjige i dokumentarci

Olupina aviona pronađena je 2017. godine, a u njegovu pronalasku te identifikaciji i rekonstrukciji događaja pomogao je Danijel Frka, naš izvanredni poznavatelj olupina pod morem, autor nekoliko knjiga i dokumentaraca, te ga ovim povodom spominju i u američkim medijima.

Frka je diplomirani inženjer prometa, a ronjenjem se bavi od 1975. godine od kada je član Ronilačkoga kluba "Adria" iz Kraljevice. On je i strastveni podvodni fotograf pa su njegovi radovi više puta nagrađivani na svjetskim smotrama, a ujedno je i vanjski suradnik i savjetnik Ministarstva kulture, odnosno Hidroarheološkog odjela, kao i Hrvatskog restauratorskog zavoda. Snimio je i dokumentarac o bombarderu B-17 te o olupini talijanskog admiralskog broda "Re d'Italia" kod Visa.

Jedna od najpoznatijih ekspedicija u kojima je sudjelovao je istraživanje olupine austrougarskog bojnog broda "Szent Istvan" potopljenog 1918. godine kod otoka Premude. S arheologom Jasenom Mesićem potpisuje knjige "Tajne Jadrana" i "Blago Jadrana", koje su pravi vodiči za ronioce po olupinama Jadrana. Danijel surađuje i s prestižnim časopisima "Diver" i "Scale Models", s njemačkim "Tauchena", talijanskim "Storia Militarea". Premda mu je 66 godina još uvijek s veseljem napušta dnevnu frku te se spušta u tišinu podmorja.

---

image
Danijel Frka
Arhiv/Cropix
---

Ostaci iz dva rata

Ispričajte nam kako ste pomogli pri identifikaciji američkog vojnika Ernesta Vienneaua pronađenog u olupini bombardera B-17G kod Rukavca na Visu. To nije prvi avion iz Drugoga svjetskog rata čija olupina je pronađena u podmorju kod Visa. Tvrdite da ih ima više od trideset.

- Osobno se već dugi niz godina bavim istraživanjem naše zrakoplovne povijesti u vrijeme 1. i 2. svjetskog rata, a posebno me je zanimala uloga otoka Visa na kojemu su 1944. godine Saveznici sagradili pomoćni aerodrom. Na Vis sam došao još od 1995. godine te sam sa domaćim roniocima zajednički istraživao olupine brodova od kojih se tada nekima još nije znalo niti ime, ali nailazili smo i na dijelove američkih aviona koje su ribarske koče doteglile iz dubina oko Visa.

Onda su zaredala i otkrića cijelih olupina aviona, od kojih je leteća tvrđava B-17 jedna od najpoznatijih, ali najslavniju povijest svakako je imao teški bombarder B-24 Liberator s nadimkom "Tulsamerican". Prema mojim najnovijim povijesnim istraživanjima, na širem području Jabuka-Vis-Hvar-Lastovo nalazi se u "Vis – posljednja nada (RAF Sation Vis 1944-45)" koja ove jeseni izlazi iz tiska.

Pogođen iznad Maribora

Koliko dugo se zna za te olupine i na koji ste sve način vi osobno uključeni u istraživanja oko tog srednjodalmatinskog otoka?

- Za padove aviona u more oko Visa znalo se još iz vremena Drugoga svjetskog rata, a sjećanja o tome prenosila su se s koljena na koljeno. Olupinu američkog teškog bombardera tipa Boeing B-17G - "Leteća tvrđava" - otkrili su slovenski ronioci još 2000. godine kada im je jedan mještanin Rukavca pokazao poziciju jer je kao dijete gledao kako slijeće na more.

---

image
Pilotiska kabina američkog bombardera
Danijel Frka
---

- Neposredno poslije njihova otkrića, moj prijatelj i najbolji slovenski podvodni fotograf Borut Furlan pozvao me je da i ja zaronim s njima na tu olupinu i tako sam se u svibnju iste godine i ja spustio na potonulu leteću tvrđavu. Prizor je za mene bio očaravajući i, usprkos velike dubine od 71 metra te tome što smo ronili na zrak, a ronjenje na zrak na velikim dubinama može izazvati tzv. "dušikovu narkozu“ ili "pijanstvo velikih dubina", zapamtio sam svaki detalj na toj fantastičnoj olupini.

- Moje skice kao i podvodne fotografije koje sam snimio tijekom toga urona poslao sam prijateljima povjesničarima u Americi ne bi li saznali serijski broj zrakoplova i imena članova posade. Oni su poslije nekoliko mjeseci javili da su pronašli podatke o zrakoplovu, da je 6. studenoga 1944. bio pogođen iznad Maribora te cijelu priču o tome kako je dospio na morsko dno, ali i da su pronašli i dva još živa člana posade – pilota i jednog od strijelaca. To je bila fantastična novost i olupina je napokon bila identificirana i prijavljena kao nalaz u Hrvatski restauratorski zavod. Za nalaz se zainteresirala i Hrvatska televizija koja je o svemu odlučila napraviti dokumentarni film.

- Stupio sam u vezu sa američkim zrakoplovcima, koji su se odazvali na poziv HTV-a i doputovali na Vis i pratili istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda. Tom prilikom su ispričali da je u avionu ostalo tijelo kopilota, poručnika Ernesta Vienneaua koji je poginuo od bliske eksplozije protuzrakoplovne granate iznad Maribora koja je nanijela i teška oštećenja avionu. Zbog toga su odlučili sletjeti na Viški aerodrom, ali je poletno-sletna staza bila zauzeta pa su morali sletjeti u more. Od tada smo puno puta ronili na toj olupini, a naša su precizna istraživanja stanja te olupine bila presudna da američki ronilački tim uspješno pronađe i izvadi posmrtne ostatke kopilota.

Tako je to u Finskoj...

Kod Visa, dakle, imamo čitavo podmorsko blago, koristimo li ga dovoljno u promotivne i turističke svrhe? Jeste li vi na Kvarneru po tom pitanju korak ispred nas u Dalmaciji?

- Mislim da je otok Vis jedinstven i idealna je turistička ronilačka destinacija. Ima sve što jedan ronilac može poželjeti – prirodne ljepote poput podmorskih grebena, kanjona i špilja, gorgonije, koralje i jastoge, a također ima i ono što svi žele vidjeti – antičke brodolome s teretom amfora, olupine jedrenjaka s topovima, te ratne brodove, parobrode pa čak i moderne brodove.

---

image
Teški bombarder B-24 Liberator s nadimkom 'Tulsamerican' također je pronađen u viškom akvatoriju
Danijel Frka
---

Sve to počiva na dnu Jadrana koji oplakuje obale Visa kao jedinstveni podmorski muzej, čiju vrijednost i potencijal tek treba dovoljno i na pravi način iskoristiti i prezentirati. Kvarner u usporedbi sa Visom također je bogat podmorskim nalazima, ali su te olupine raspoređene na puno širem prostoru nego što je to slučaj s otokom Visom. Mislim da ronilački centri na Kvarneru, kao i na Visu i u cijeloj Istri, obilato koriste lokacije s olupinama da bi obogatili svoju ponudu.

Hvalite odnos Finske prema arheološkim podmorskim nalazištima. Zašto?

- Finska i uopće sve skandinavske zemlje gaje poseban odnos prema svojoj podmorskoj kulturnoj baštini, pa tako i prema olupinama u podmorju. U Finskoj na povijesno vrijednim olupinama prepunim artefaktima nema nikakve zabrane ronjenja; dapače, potiče se rekreativno ronjenje da bi se proširila svijest o povijesnom bogatstvu koje leži u njihovu podmorju. No strogo je zabranjeno bilo kakvo diranje ili vađenje predmeta s olupina, ali je dozvoljeno neograničeno snimanje i fotografiranje. Jedan prekršaj u tom smislu, osim novčane kazne, može koštati ronioca i doživotne zabrane ronjenja u Finskoj.

Sonar - glavni alat

Smatraju vas jednim od najboljih poznavatelja podmorskih olupina. Bili ste na Festivalu olupina u Varšavi, kakav je to festival?

- Sudjelovao sam na Festivalu Olupina u Varšavi na poziv mojih prijatelja Poljaka koji su veliki zaljubljenici u olupine i koji su i sami pronašli neke povijesno važne olupine ratnih brodova u vodama oko Malte. Festival okuplja ronioce, istraživače, znanstvenike, povjesničare i producente dokumentarnih filmova i organiziran je u vidu niza predavanja o nalazima i istraživanjima olupina brodova, podmornica i zrakoplova. Predstavio sam na festivalu službena istraživanja naše najveće olupine, austro- ugarskog bojnog broda "Szent Istvan", koja leži na 66 metara dubine osam milja zapadno od otoka Premude.

Možete li usporediti traganje za olupinama kada ste se počeli time baviti i današnje vrijeme?

- Suradnja tima ronilaca-entuzijasta poput mojih prijatelja Marina Brsca, Gabrijela Hrovata, Nevena Lukasa, Dražena Goričkog i mene s Ministarstvom kulture i Hrvatskim restauratorskim zavodom (HRZ) traje već desetljećima. Činjenica je da se HRZ tek u posljednjih dvadesetak godina ozbiljnije bavi i novovjekim olupinama iz 19. i 20. stoljeća pa su slijedom naših zajedničkih istraživanja neke od tih olupina i zakonon zaštićene od neovlaštenog ronjenja odnosno od devastacije.

---

image
Danijel Frka
---

U našim potragama za olupinama glavni "alat" uvijek je bio dobar sonar, ali jednako je tako važna, ako ne i važnija, tehnička priprema prije početka ekspedicije u smislu istraživanja povijesnih dokumenata, izjava očevidaca i podataka od ribara. Upravo ovi posljednji, ribari i zabilješke na ribarskim kartama, zaslužni su da smo uspjeli pronaći neke značajne olupine. Naravno, razvitak nautičke opreme - sonara za pregled podmorja posljednjih je godina pokazao fantastičan napredak.

Suvremeni sonari koji su danas dostupni na tržištu nautičke opreme daleko su osjetljiviji od onih prvih grafičkih sonara, pa kada prijeđete preko neke olupine, na ekranu se jasno vide njene konture kao i mnogi detalji. Naprosto možete biti sigurni da se radi o olupini, a ne o nekoj stijeni.

Malteški primjer

Zanimljiva su namjerna potapanja brodova, odnosno umjetni brodolomi u turističke svrhe, u Hrvatskoj je kao atrakcija najavljeno još 2015. godine, dokle smo odmakli? U jednom intervjuu navodite primjer Malte.

- Malta desetljećima provodi mudru politiku širenja njihove turističke ronilačke ponude, te može biti uzor ostalim pomorskim državama Sredozemlja, pa i Jadrana. Iako je podmorje Malte bogato prirodnim ljepotama, kao i velikim brojem olupina brodova i zrakoplova iz vremena rata, odlučilo se da se i na drugim mjestima, gdje takvih atrakcija nema, potope stari rashodovani brodovi kao staništa za ribe i druge morske organizme, ali i kao zanimljive ronilačke atrakcije.

Pokazalo se uskoro da tako potopljeni brodovi također privlače velik broj ronilaca koji rado na njima rone i fotkaju, tako da Malta danas ima najviše namjerno potopljenih brodova u Sredozemlju. Osobno jako podržavam tu ideju, kod nas ona ipak nekako prolazi usprkos zamršenoj birokraciji i hrpi odobrenja i dozvola koje treba pribaviti prije potapanja.

Smatram da je to dobar primjer kako neko neatraktivno, monotono pješčano područje možemo učiniti novom ronilačkom atrakcijom koja će privući podvodne turiste i povećati prihode lokalnoj zajednici. Imamo primjer admiralskog boda Vis kod rta Kamenjak u Istri i zrakoplov pred mjesec dana kod Marine.

---

image
B-24
Danijel Frka
---

Ekspedicija na Pacifik

Bavite se i podvodnom fotografijom, prije nekoliko godina bavili ste se fotografijama olupine američkog nosača aviona "USS Independence" potopljenog kod San Francisca. Kako to?

- Podvodnom fotografijom bavim se jako dugo, ona mi pomaže u mojim istraživanjima olupina kao i prilikom pisanja i izdavanja knjiga s tematikom olupina. Knjige "Tajne Jadrana" (2002.) i "Blago Jadrana" (2012.) koje smo napisali kolega Jasen Mesić i ja, osim podvodnih fotografija obiluju i ilustracijama olupina koje sam nacrtao kako bih čitatelju dočarao olupine kako one danas izgledaju na dnu. Naime, zbog same njihove veličine, objektivom fotoaparata ne možete obuhvatiti cijelu olupinu pa su ilustracije u boji bile moj jedini izlaz. Upravo pripremam novu knjigu o olupinama koja će se zvati "Blago Jadrana 2" koja će također sadržavati ilustracije i fotografije olupina.

U kojim morima ste ronili osim u Jadranu? Koji su novi izazovi pred vama?

- Ronio sam u Sjevernom moru, Sredozemnom moru, Crvenom moru, u Turskoj, na Mauricijusu, Filipinima, Pacifiku, Indoneziji, Kubi i u Južnoj Koreji. Svaka od navedenih odredišta ima nešto posebno i sve su na svoj način lijepe. Volio bih organizirati ekspediciju na Pacifik, tamo ima još puno lokacija s olupinama koje bih volio posjetiti i fotografirati.

Čarobni svijet

Spojili ste povijest, istraživanje, fotografiju i pisanje s užitkom ronjenja. Opišite nam taj trenutak bijega u dubinu i tišinu podmorja, za pretpostaviti je da se svaki put iznova osjećate sretno.

- Svaki zaron osjećam kao odvajanje od svijeta iznad površine gdje ostavljam sve brige i probleme. Pod vodom se osjećam kao da sam u svijetu koji doduše nije moj, ali me privremeno prihvaća i ispunjava srećom, te dijeli sa mnom svoje čari, od sitnih ribica koje se skrivaju pod kamen, šarenih puževa golaća do tajanstvenih olupina koje zovu na istraživanje. Posebno me veseli i opušta podvodno fotografiranje. Uvijek sam smatrao da smo mi ronioci privilegirani da uživamo u svijetu kojega 99 posto ostalog pučanstva neće nikada vidjeti i osjetiti, pa su moje fotografije poklon svima koji iz topline doma žele barem malo zaviriti u taj čarobni svijet.

---

Pronađeni i osobni dokumenti


'Leteća tvrđava' B-17 jedna je od najvrjednijih olupina u Jadranu. Zbog velike dubine avion je ostao zaštićen od pljačkaša. Težak je 24.900 kilograma. U trenutku pada prevozio je 11 članova posade i 7900 kilograma bombi. Na njemu su, osim osobne opreme članova posade, poput kaciga, maski za disanje, instrumenata, nađeni čak i njihovi osobni dokumenti.

---

---

Najočuvaniji ‘Stella Polare‘


Razarač 'Stella Polare' najbolje je očuvan ratni brod do sada pronađen u Jadranu. Leži na 65 metara pod površinom kod rta Mašnjaka u Istri. Potonuo je 1944. naletjevši na minu. Dug je 80, a širok osam metara.

---

---

Najljepši ‘Baron Gautsch‘


Putnički parobrod 'Baron Gautsch' jedan je od najljepših olupina na Jadranu. Naletio je 1914. na minu između otoka Svetoga Ivana i Brijuna. Poginulo je 177 putnika. Zaštićen je kao spomenik kulture.

---

---

image
Fotografija Danijela Frka nagrađena je u turskom gradu Bodrum 2011.
Danijel Frka
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Danijel Frka Danijel Frka Danijel Frka Danijel Frka Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Danijel Frka Danijel Frka
Danijel Frka
'Leteća tvrđava' B-17 mirno je desetljećima ležala na dubini od 71 metra kod viškog Rukavca
Danijel Frka
Pilotiska kabina američkog bombardera
Danijel Frka
Teški bombarder B-24 Liberator s nadimkom 'Tulsamerican' također je pronađen u viškom akvatoriju
Danijel Frka
Fotografija Danijela Frka nagrađena je u turskom gradu Bodrum 2011.
Arhiv/Cropix
Danijel Frka
Arhiv/Cropix
Danijel Frka
Arhiv/Cropix
Danijel Frka
Arhiv/Cropix
Danijel Frka
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/u-viskom-akvatoriju-lezi-niz-atraktivnih-olupina-danijel-frka-prica-nam-o-pronalasku-aviona-b-17-identifikacij-pilota-te-rekonstrukciji-dogadaja-1127085 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3e8abafd877df48599547252a6d724a86a04bfbd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+vi%C5%A1kom+akvatoriju+le%C5%BEi+niz+atraktivnih+olupina%2C+Danijel+Frka+pri%C4%8Da+nam+o+pronalasku+aviona+B-17%2C+identifikaciji+pilota+te+rekonstrukciji+doga%C4%91aja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fu-viskom-akvatoriju-lezi-niz-atraktivnih-olupina-danijel-frka-prica-nam-o-pronalasku-aviona-b-17-identifikacij-pilota-te-rekonstrukciji-dogadaja-1127085 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fu-viskom-akvatoriju-lezi-niz-atraktivnih-olupina-danijel-frka-prica-nam-o-pronalasku-aviona-b-17-identifikacij-pilota-te-rekonstrukciji-dogadaja-1127085 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVIJEST POD MOREM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

POVIJEST POD MOREMU viškom akvatoriju leži niz atraktivnih olupina, Danijel Frka priča nam o pronalasku aviona B-17, identifikaciji pilota te rekonstrukciji događaja

Piše Silvana Uzinić
14. rujna 2021. - 07:57

Za mjesec dana Ernest Vieanneau, američki pilot iz Drugoga svjetskog rata čiji posmrtni ostaci su ležali u podmorju kod viškog Rukavca, bit će uz vojne počasti pokopan u rodnome Millinocketu.

Drugi poručnik, tada 25-godišnji Ernest život je izgubio 6. studenoga 1944. godine kada je bombarder B-17 pogođen iznad Maribora. Vjeruje se da su ga ostali članovi posade sklonili iza pilotske kabine kako bi ga zaštitili prilikom prisilnog slijetanja aviona u viški akvatorij s obzirom na to da je otočni aerodrom bio zauzet. Oni su preživjeli, ali poginulog druga nisu uspjeli izvući i tako je njegova grobnica ostala na dnu mora kod Visa punih 77 godina.

Knjige i dokumentarci

Olupina aviona pronađena je 2017. godine, a u njegovu pronalasku te identifikaciji i rekonstrukciji događaja pom...

14. svibanj 2024 02:45