StoryEditorOCM

ljubav prema moruU Crikvenici završen 57. Ribarski tjedan: najdugovječnija ljetna manifestacija odala počast ribarima

Piše M. I.
4. rujna 2023. - 10:50

U Crikvenici je u subotu završen 57. Ribarski tjedan, najdugovječnija ljetna manifestacija, koju organizira Turistička zajednica u spomen na prve žitelje Crikvenice ribare, izvještava HRT.

Tijekom osmotjedne manifestacije u Crikvenici je ostvaren raznovrstan program, ribolov s obale i iz brodica za turiste, panoramske vožnje crikveničkim akvatorijem, noćne vaterpolsko utakmice, edukativne radionice za najmlađe o najpopularnijim vrstama plave ribe, srdeli i inčunu. Kulturno turistička manifestacija praćena je bogatom gastronomskom ponudim.

Organizator 57. Ribarskog tjedna je Turistička zajednica Grada Crikvenice.

Osim Ribarskoga tjedna, Crikveničani su svoje sjećanje na ribare ovjekovječili i spomenikom u bronci akademskog kipara Zvonka Cara (1913.-1982.) čiji Ribar već godinama ima svoje mjesto u crikveničkoj Gradskoj luci. Kipar Car autor je i poznate skulpture Djevojka s galebom, simbola Opatije.

Utemeljiteljem današnje Crikvenice smatra se knez Nikola IV. Frankapan. On je 14. kolovoza 1412. potpisao darovnicu kojom omogućuje gradnju samostana za redovnike Sv. Pavla Pustinjaka na ušću rječice Dubračine u more, uz srednjovjekovnu crikvu (crkvu), od čega je izveden naziv Crikvenica, a taj se dan uzima kao rođendan Crikvenice.

Samostanska zgrada povezala je okolna ribarska naselja i postala središte javnog i kulturnog života. Crkva Uznesenja Marijina, uz koju je 1412. knez Nikola Frankopan sagradio pavlinski samostan, sagrađena je između 1381. i 1393. godine.

07. svibanj 2024 06:49