StoryEditorOCM

povijesni presedanSurfera napao morski pas i odgrizao mu nogu, a on je želio zadržati uspomenu. Nakon toga je počela pravna ‘trakavica‘ koja je trajala šest godina

Piše JL
5. svibnja 2021. - 07:49

Australski surfer koji je zamalo poginuo u napadu velike bijele psine ipak će smjeti zadržati zub morskog grabežljivca koji se zabio u njegovu surfersku dasku.

Surfer Chris Blowes je izgubio nogu i bio u komi 10 dana u napadu koji se dogodio u Južnoj Australiji 2015. godine.

Zub morskog psa ostao je zaglavljen na njegovoj dasci, a zakoni Južne Australije ne dopuštaju građanima posjedovanje dijelova tijela zaštićenih vrsta. No, njegov slučaj ipak je proglašen izuzećem od prakse i Blowes može zadržati zub kao 'suvenir', piše BBC.

Blowes (32) je surfao u zaljevu Fishery u travnju 2015. godine kada ga je velika bijela psina dužine 5.5 metara napala s leđa.

- To me je prodrmalo. Malo se poigrao sa mnom, a na kraju me povukao za nogu, ispričao je za BBC, prenosi Jutarnji.

Nakon što su dvojica prijatelja ozlijeđenog surfera izvukla na obalu, prebacili su ga u bolnicu u Adelaideu.

- Srce mi je potpuno stalo i morali su me nekoliko puta oživljavati CPR metodom dok nisam počeo pokazivati znakove života, rekao je.

Kada je policija na obali pronašla njegovu surfersku dasku, uočili su na njoj zub morskog psa  Zbog postojećih zakona, predali su je vlastima.

- I od tog dana nisu mi dopustili da vidim zub.

Prema Zakonu o upravljanju ribarstvom, nezakonitim se smatra posjedovanje, prodaja ili kupovina bilo kojeg dijela bijele morske psine, a predviđena kazna za kršenje zakona je novčani iznos do 63.478 eura ili dvije godine u zatvoru.

Napadnuti surfer kaže da je nekoliko puta pitao policiju mogu li mu vratiti zub, no slučaj je prevagnuo u njegovu korist tek nakon što se lokalni političar zainteresirao za njegov slučaj.

- Zaglavio se na mojoj dasci. Nikada ne bih ubio morskog psa zbog zuba, ali uzeo mi je nogu, pa ne vidim razlog zašto ne bih mogao imati zub. Morski pas neće dobiti svoj zub natrag, a ja neću dobiti svoju nogu, rekao je surfer.

To je prvi put u povijesti da je država priznala izuzeće od zakona, izvijestio je ABC News.

David Basham, ministar za primarnu industriju i regionalni razvoj, rekao je da je vraćanje zuba gospodinu Blowesu najmanje što njegov resor može učiniti.

- Chris je očito prošao traumatično iskustvo i želio sam vidjeti mogu li išta učiniti da pomognem, rekao je za ABC.

Surfer Chris rekao je da zub drži u kutiji u svojoj kući i nosi ga sa sobom kada odlazi držati motivacijske govore o svom napadu. Ne propušta istaknuti da je platio visoku cijenu za zub.

- Bit će to dobar suvenir koji ću moći pokazivati svojim unucima.

18. travanj 2024 03:37