stdClass Object ( [id] => 1217193 [title] => Reporterski đir po najneobičnijem jadranskom otoku: u čarobne kvarcne plaže i kristalno more teško se ne zaljubiti [alias] => reporterski-dir-po-najneobicnijem-jadranskom-otoku-kvarcne-plaze-i-kristalno-more-carobno [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvih nekoliko asocijacija na mali zabačeni otok Susak u sjevernom Jadranu svakako su hrpa blijedožutog pijeska, specifične narodne nošnje - preteče prvih minica u Europi i hrpa traktorčića koji brundaju po otoku prevozeći teret, s obzirom na to da na njemu automobila nema. Trajekti ovdje ne voze, samo katamarani i nekoliko brodskih linija. Ili, kako smo mi stigli, ronilačkim brodom iz Malog Lošinja.

Sam pogled s broda na ovaj otok cresko-lošinjskog arhipelaga ostavio nas je bez daha. Zaista je neobičan. Nešto sasvim drukčije od svih jadranskih otoka koje smo do sada vidjeli. Kao da je netko gomilom šlepera nasuo pijesak po ravnoj kamenoj ploči. A korijenje trske sprječava ga da s nje iscuri.

Kvarc za kvarcanje

I da, ovaj otok je zaista unikatan. Većina njegove građe sastoji se se od lesa i pijeska, za razliku od ostalih otoka u Jadranu, koji su pretežno karbonatne građe. Nije les nešto nepoznato kod nas, ali ipak ga nalazimo češće u Istri ili Slavoniji.

Ovdje se on nalazi u sloju debljine gotovo stotinu metara, najdeblji je na sjevernoj strani otoka. To je kopneni sediment čestica manjih od pijeska, koji se većim dijelom sastoji od lomljenih zrnaca kvarca. Žutosmeđi homogen materijal, ali vrlo porozan kad se smoči.

Što objašnjava trsku i neobične kaskade na rubu otoka. Otok je mali, površine je nepuna četiri kilometra i trebalo se domisliti kako proširiti obradivu površinu pa je stepenasto obrađeno tlo rješavalo problem prostora.

---

image

Trajekta nema pa se sve mora prekrcati na mulu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

U uskim kalama caruju traktori

Ivana Nobilo/Cropix
---

Stanovnici su trsku posadili kako bi njezino korijenje spriječilo osipanje žutog pijeska jer on je odlično zadržavao vlagu i jako je plodan. Povrtnjaci su na Susku bogati, bez obzira na ljetne suše i vrućinu. A po priči domaćih, i kupine su izuzetne. Nažalost, još im nije bila sezona pa se nismo mogli u to uvjeriti i sami.

Najveći dio ovog istaloženog lesa nastao je još u davnom plaistocenu, geološkom razdoblju vrlo niskih temperatura, u vrijeme kada su po Zemlji još hodali mamuti. Razina Jadranskog mora tada je bila mnogo niža no što je danas i les koji je nastao trošenjem stijena s rubnih područja Alpa i Apenina transportirao se rijekom Po koja teče duž sjeverne Italije i ulijeva se u Jadran.

Taložen je na ravnici oko rijeke, a zatim nošen vjetrovima do uzvišenih područja. Podlogu otoka čini vapnenac iz doba krede i eocena, čije pukotine puni crvenkasto tlo zvano terra rossa, sačinjeno od gline i silta, specifično za mediteransku klimu i krški teren.

Carstvo traktora

Nakon ulaska u susačku luku vežemo se uz srednji mol od moguća tri i iskrcavamo na obalu, još uvijek uvjeravajući sebe da se ne nalazimo na nekoj estonskoj plaži.

Pješčano žutilo obojilo je i topli zrak, a mi smo laganom šetnjom nastavili cestom prema slastičarnici "Susak", kako bismo ondje sabrali prve dojmove i odlučili kojim putem ćemo dalje. Imali smo svega sat vremena, a htjeli smo obići što više.

Andrijana, psihologinja u osnovnoj školi, bila je naš vodič i imala je odgovor na gotovo svako moje pitanje. Nadglasavajući zvuk malih traktora s prikolicom koji su prolazili otprilike svake minute, ali i svog psića Dantea kojem ti traktori baš i nisu dragi, ukratko nam je ispričala o ovdašnjem životu.

---

image

Naš domaćin Andrijana s Danteom

Ivana Nobilo/Cropix
---

---

image

Neobično tlo stvara predivne šetnice

Božidar Vukičević/Cropix
---

A i to da je Dante na ovom mjestu dobrodošao. Kako smo kasnije čuli, psi na ovdašnjim plažama nisu baš dobro prihvaćeni, pa se od vlasnika očekuje da ih strogo drže na uzici.

Iz Donjeg Sela, gdje smo se nalazili, bacili smo pogled na plažu zvanu Spiaza, koja je na otoku najveća uvala. Napučena pješčana plaža, odlična za obitelji s malom djecom, nudi zabavu, ležaljke, sladoled i toplo plitko more. Iako nismo ljubitelji pješčanih plaža, ova je izgledala baš kao iz nekog starog filma. Možda zbog tog žućkastog tona u zraku...

Klub iseljenika u blizini pošte centralno je mjesto druženja. Razumljivo, s obzirom na to da se nakon Drugog svjetskog rata s otoka iselilo oko 95 posto autohtonog stanovništva. Još od 19. stoljeća mornari i pomorci, a potom i cijele obitelji godinama su odlazili s otoka kako bi si priuštili bolji i kvalitetniji život, daleko od izolacije i siromaštva.

Najčešće se odlazilo u Italiju, u čijem se smjeru nekada obavljala sva otočna trgovina, naročito nakon što je otok potpao pod ovu državu, te u Ameriku, gdje su iseljenici mogli za sobom legalno povući i ostatak svoje obitelji.

Komunistički režim i nacionalizacija u doba Jugoslavije još su više potaknuli iseljavanja, naročito prema Americi pa danas na otoku preko zime živi svega 150 ljudi.

Ljeti otok ipak živne zahvaljujući turistima koji rado dolaze iako smještaja baš i nema puno, ali i povratnicima koji ovdje provode svoj godišnji odmor. Svake godine posljednje nedjelje u srpnju oni pjesmom i plesom obilježavaju svoj dan još od 1985. godine.

---

image

Nautičari rado posjećuju otok

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kariola kao spomen na umjetnički bienale

Ivana Nobilo/Cropix
---

Darovnica benediktincima

Prateći Andrijanu i Dantea krenuli smo dalje, u malu uličicu, pa stepenicama ka Gornjem Selu. Gornje i Donje Selo dva su dijela jedinog mjesta na otoku. Stare kamene kuće stisnute u uskim kalama djelovale su nekako pusto. Tek pokoji prolaznik i turist u razgledavanju kao i mi. Kimnemo si šutke glavom i nastavimo dalje.

Stara arhitektura suhozida pomiješala se s betonskim nadogradnjama, ali uz šarenilo ljubičastih bugenvilija i oleandara sve je izgledalo nekako lijepo i na mjestu.

Kako se penjemo, tako se otvara pogled na Donje Selo, da bi se kraj župne crkve sv. Nikole pokazala široka panorama idealna za snimanje i predah. Odradili smo snimanje, a Andrijana nas je pričekala kraj crkve.

Hrvatski kralj Krešimir III. 1025. godine darovao je benediktincima opatije iz Monte Cassina otok Susak, na kojem je izgrađen samostan sv. Mihovila i Nikole s crkvom sv. Nikole. Jedino što je iz tog vremena od crkve ostalo su dijelovi zida, vrijedno bizantsko raspelo zvano Veli Buoh, Veliki Bog ili Veli Križ, koje je danas postavljeno na južni zid crkve, drveni kip sv. Nikole i luneta s uklesanim križem na zidu crkve. Sam križ je zaista velik, duži od četiri metra, a širi od dva.

Priča o njemu prešla je u legendu i domaći pričaju kako je doplovio morem, do uvale Pot tarnak, gdje su ga našli 3. svibnja. Prenijeli su ga u crkvu i od tamo, kako kažu, zbog svoje veličine kroz vrata ne može više izići.

Današnja crkva je sagrađena 1770. godine na ostacima ove benediktinske opatije. Na ovaj datum svake godine se održava i procesija koja izlazi iz crkve, stane na mjestu Ke kriza, gdje se čita evanđelje, radi krug stazama kroz vinograde i vraća natrag.

Narančasta kariola

Prolazeći dalje kroz Velo Selo, na fasadama kuća nailazimo na nekoliko umjetničkih instalacija, ostalih još od Susak expoa, događaja koji se održava svake dvije godine, kada se mjesto pretvori u umjetničku koloniju. Prolaznici sudjeluju u izložbama, a eksponati trajno ostaju izloženi dok ih kiše i vjetrovi ne isperu ili unište.

Narančasta kariola u zidu jedne kuće imala je posebnu priču. Putovala je navodno iz Londona, preko Münchena, Beča, Rijeke, Baške i Malog Lošinja sve do Suska, gdje su je prevozili na automobilu za prijevoz skupocjenih umjetnina. Ovaj rad Daniela Devlina još uvijek privlači poglede prolaznika.

---

image

Susak je raj za ljubitelje kula u pijesku

Ivana Nobilo/Cropix
---

Put ka groblju priča je za sebe. Dugačke staze koje prolaze kroz visoke žute zidove obrasle trskom, a sa strane lesni platoi s lozom i povrtnjacima. Ovi su zidovi privukli pažnju mnogih grafitera, koji su umjesto uobičajenog spreja s bojom sada koristili štap ili nožić kako bi u pješčanu površinu urezali svoja umjetnička djela.

Desetak minuta hoda od crkve i dva anđela na zidu čuvaju zlatna vrata susačkog groblja. Uredno poredani bijeli grobovi s trskama u pozadini i kapelica Gospe žalosne pružaju mir, spokoj i tišinu. Čuje se tek pokoji cvrkut ptice u daljini. Nekada se groblje nalazilo uz crkvu sv. Nikole u Gornjem Selu, ali je naknadno premješteno na novu lokaciju.

Velika masa finog i plodnog rastresitog pijeska na ovom otoku povoljna je za uzgoj različitih kultura. Praporasti ilovasto-pjeskoviti nanos i na manjim dijelovima crvenkastosmeđi sediment propuštaju višak vode pa na ovakvom tlu nisu potrebne intenzivne mjere odvodnje.

Kišnica koja dolazi do tla vlaži čitav sloj finog pijeska i zaostaje u njemu. Zbog toga je otok prikladan za agrikulturu. Prekomjerna količina vode dopire do kamene baze otoka, ispod pijeska, i otječe u more. Količina ove vode koja bi se mogla koristiti i kao voda za piće ipak nije dovoljna za trajnu opskrbu, pa se ona bazira na cisternama.

Napušteni vinogradi

Ovo plodno tlo iskorištava se godinama za vinograde. Neki su već odavno napušteni, ali u novije vrijeme posađeni su i oni novi, plantažni, što ih je ponovno revitaliziralo. Prevladavaju sorte muškat bijeli, sauvignon, cabernet i pinot bijeli. Pedesetih su godina vinogradarski proizvodi na ovom otoku predstavljali više od polovine dohotka.

Ali godinama se s iseljavanjem stanovništva smanjivala i obrađivana poljoprivredna površina. Napuštali su se udaljeniji vinogradi, a sve više je odlazilo radno sposobno stanovništvo. Ostajali su stari, kuće su se praznile, a kasnije su prodane vikend-turistima koji nisu imali interesa za obradu zemlje. Time se nepovratno promijenio lik ove otočne zajednice.

Naša priča ovdje je završila povratkom na ronilački brod, a ostatak ovog prekrasnog otoka pogledat ćemo sljedeći put. Jer ovdje se ljudi uvijek vraćaju, barem tako kažu mještani.

A mi smo se uvjerili da je osim kopnenog dijela ovog čudnovatog otoka i podmorje itekako zanimljivo. Kanjoni, pukotine i bogati strmi zidovi beskrajan su izlog brojnim roniocima koji ovdje dolaze. Dio toga možete pogledati u galeriji.

---

image

Okomite stijene u kristalnom moru

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ostaci brodoloma na Siki Margarina

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sika Margarina i Bijele stijene najbogatije su područje

Ivana Nobilo/Cropix
------
image

Atraktivna morfologija dna

Ivana Nobilo/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršena kombinacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => savršena kombinacija 2 0 9764 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-24 11:21:59 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Ivana Nobilo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-18 10:44:15 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-08-18 10:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873838.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873370.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873372.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873374.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873376.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873378.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873380.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873382.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873830.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873832.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873834.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/24\/22873836.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Nobilo\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jata crneja privla\u010de i ve\u0107e ribe<\/p>","

Nauti\u010dari rado posje\u0107uju otok<\/p>","

Trajekta nema pa se sve mora prekrcati na mulu<\/p>","

Kariola kao spomen na umjetni\u010dki bienale<\/p>","

Na\u0161 doma\u0107in Andrijana s Danteom<\/p>","

Susak je raj za ljubitelje kula u pijesku<\/p>","

Neobi\u010dno tlo stvara predivne \u0161etnice<\/p>","

U uskim kalama caruju traktori<\/p>","

Okomite stijene u kristalnom moru<\/p>","

Ostaci brodoloma na Siki Margarina<\/p>","

Sika Margarina i Bijele stijene najbogatije su podru\u010dje<\/p>","

Atraktivna morfologija dna<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1356","hd_22873838_1920.jpg":"1920x1080","k_22873838_1280.jpg":"1280x1280","k_22873838_1024.jpg":"1024x1024","k_22873838_640.jpg":"640x640","k_22873838_480.jpg":"480x480","k_22873838_340.jpg":"340x340","k_22873838_220.jpg":"220x220","o_22873838_1280.jpg":"1280x904","o_22873838_1024.jpg":"1024x723","o_22873838_640.jpg":"640x452","o_22873838_480.jpg":"480x339","o_22873838_340.jpg":"340x240","o_22873838_220.jpg":"220x155","h_22873838_1280.jpg":"1280x854","h_22873838_1024.jpg":"1024x683","h_22873838_640.jpg":"640x427","h_22873838_480.jpg":"480x320","h_22873838_340.jpg":"340x227","h_22873838_220.jpg":"220x147","pp_22873838_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873838_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873838_640.jpg":"640x814","pp_22873838_480.jpg":"480x611","pp_22873838_340.jpg":"340x432","pp_22873838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_22873370_1920.jpg":"1920x1080","k_22873370_1280.jpg":"1280x1280","k_22873370_1024.jpg":"1024x1024","k_22873370_640.jpg":"640x640","k_22873370_480.jpg":"480x480","k_22873370_340.jpg":"340x340","k_22873370_220.jpg":"220x220","o_22873370_1280.jpg":"1280x792","o_22873370_1024.jpg":"1024x633","o_22873370_640.jpg":"640x396","o_22873370_480.jpg":"480x297","o_22873370_340.jpg":"340x210","o_22873370_220.jpg":"220x136","h_22873370_1280.jpg":"1280x854","h_22873370_1024.jpg":"1024x683","h_22873370_640.jpg":"640x427","h_22873370_480.jpg":"480x320","h_22873370_340.jpg":"340x227","h_22873370_220.jpg":"220x147","pp_22873370_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873370_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873370_640.jpg":"640x814","pp_22873370_480.jpg":"480x611","pp_22873370_340.jpg":"340x432","pp_22873370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1064","hd_22873372_1920.jpg":"1920x1080","k_22873372_1280.jpg":"1280x1280","k_22873372_1024.jpg":"1024x1024","k_22873372_640.jpg":"640x640","k_22873372_480.jpg":"480x480","k_22873372_340.jpg":"340x340","k_22873372_220.jpg":"220x220","o_22873372_1280.jpg":"1280x709","o_22873372_1024.jpg":"1024x567","o_22873372_640.jpg":"640x354","o_22873372_480.jpg":"480x266","o_22873372_340.jpg":"340x188","o_22873372_220.jpg":"220x121","h_22873372_1280.jpg":"1280x854","h_22873372_1024.jpg":"1024x683","h_22873372_640.jpg":"640x427","h_22873372_480.jpg":"480x320","h_22873372_340.jpg":"340x227","h_22873372_220.jpg":"220x147","pp_22873372_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873372_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873372_640.jpg":"640x814","pp_22873372_480.jpg":"480x611","pp_22873372_340.jpg":"340x432","pp_22873372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22873374_1920.jpg":"1920x1080","k_22873374_1280.jpg":"1280x1280","k_22873374_1024.jpg":"1024x1024","k_22873374_640.jpg":"640x640","k_22873374_480.jpg":"480x480","k_22873374_340.jpg":"340x340","k_22873374_220.jpg":"220x220","o_22873374_1280.jpg":"1280x853","o_22873374_1024.jpg":"1024x682","o_22873374_640.jpg":"640x426","o_22873374_480.jpg":"480x320","o_22873374_340.jpg":"340x226","o_22873374_220.jpg":"220x146","h_22873374_1280.jpg":"1280x854","h_22873374_1024.jpg":"1024x683","h_22873374_640.jpg":"640x427","h_22873374_480.jpg":"480x320","h_22873374_340.jpg":"340x227","h_22873374_220.jpg":"220x147","pp_22873374_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873374_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873374_640.jpg":"640x814","pp_22873374_480.jpg":"480x611","pp_22873374_340.jpg":"340x432","pp_22873374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22873376_1920.jpg":"1920x1080","k_22873376_1280.jpg":"1280x1280","k_22873376_1024.jpg":"1024x1024","k_22873376_640.jpg":"640x640","k_22873376_480.jpg":"480x480","k_22873376_340.jpg":"340x340","k_22873376_220.jpg":"220x220","o_22873376_1280.jpg":"1280x853","o_22873376_1024.jpg":"1024x682","o_22873376_640.jpg":"640x426","o_22873376_480.jpg":"480x320","o_22873376_340.jpg":"340x226","o_22873376_220.jpg":"220x146","h_22873376_1280.jpg":"1280x854","h_22873376_1024.jpg":"1024x683","h_22873376_640.jpg":"640x427","h_22873376_480.jpg":"480x320","h_22873376_340.jpg":"340x227","h_22873376_220.jpg":"220x147","pp_22873376_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873376_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873376_640.jpg":"640x814","pp_22873376_480.jpg":"480x611","pp_22873376_340.jpg":"340x432","pp_22873376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22873378_1920.jpg":"1920x1080","k_22873378_1280.jpg":"1280x1280","k_22873378_1024.jpg":"1024x1024","k_22873378_640.jpg":"640x640","k_22873378_480.jpg":"480x480","k_22873378_340.jpg":"340x340","k_22873378_220.jpg":"220x220","o_22873378_1280.jpg":"1280x853","o_22873378_1024.jpg":"1024x682","o_22873378_640.jpg":"640x426","o_22873378_480.jpg":"480x320","o_22873378_340.jpg":"340x226","o_22873378_220.jpg":"220x146","h_22873378_1280.jpg":"1280x854","h_22873378_1024.jpg":"1024x683","h_22873378_640.jpg":"640x427","h_22873378_480.jpg":"480x320","h_22873378_340.jpg":"340x227","h_22873378_220.jpg":"220x147","pp_22873378_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873378_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873378_640.jpg":"640x814","pp_22873378_480.jpg":"480x611","pp_22873378_340.jpg":"340x432","pp_22873378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1315","hd_22873380_1920.jpg":"1920x1080","k_22873380_1280.jpg":"1280x1280","k_22873380_1024.jpg":"1024x1024","k_22873380_640.jpg":"640x640","k_22873380_480.jpg":"480x480","k_22873380_340.jpg":"340x340","k_22873380_220.jpg":"220x220","o_22873380_1280.jpg":"1280x876","o_22873380_1024.jpg":"1024x701","o_22873380_640.jpg":"640x438","o_22873380_480.jpg":"480x328","o_22873380_340.jpg":"340x232","o_22873380_220.jpg":"220x150","h_22873380_1280.jpg":"1280x854","h_22873380_1024.jpg":"1024x683","h_22873380_640.jpg":"640x427","h_22873380_480.jpg":"480x320","h_22873380_340.jpg":"340x227","h_22873380_220.jpg":"220x147","pp_22873380_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873380_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873380_640.jpg":"640x814","pp_22873380_480.jpg":"480x611","pp_22873380_340.jpg":"340x432","pp_22873380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22873382_1920.jpg":"1920x1080","k_22873382_1280.jpg":"1280x1280","k_22873382_1024.jpg":"1024x1024","k_22873382_640.jpg":"640x640","k_22873382_480.jpg":"480x480","k_22873382_340.jpg":"340x340","k_22873382_220.jpg":"220x220","o_22873382_1280.jpg":"1280x1920","o_22873382_1024.jpg":"1024x1536","o_22873382_640.jpg":"640x960","o_22873382_480.jpg":"480x720","o_22873382_340.jpg":"340x510","o_22873382_220.jpg":"220x330","h_22873382_1280.jpg":"1280x854","h_22873382_1024.jpg":"1024x683","h_22873382_640.jpg":"640x427","h_22873382_480.jpg":"480x320","h_22873382_340.jpg":"340x227","h_22873382_220.jpg":"220x147","pp_22873382_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873382_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873382_640.jpg":"640x814","pp_22873382_480.jpg":"480x611","pp_22873382_340.jpg":"340x432","pp_22873382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1203","hd_22873830_1920.jpg":"1920x1080","k_22873830_1280.jpg":"1280x1280","k_22873830_1024.jpg":"1024x1024","k_22873830_640.jpg":"640x640","k_22873830_480.jpg":"480x480","k_22873830_340.jpg":"340x340","k_22873830_220.jpg":"220x220","o_22873830_1280.jpg":"1280x802","o_22873830_1024.jpg":"1024x641","o_22873830_640.jpg":"640x401","o_22873830_480.jpg":"480x300","o_22873830_340.jpg":"340x213","o_22873830_220.jpg":"220x137","h_22873830_1280.jpg":"1280x854","h_22873830_1024.jpg":"1024x683","h_22873830_640.jpg":"640x427","h_22873830_480.jpg":"480x320","h_22873830_340.jpg":"340x227","h_22873830_220.jpg":"220x147","pp_22873830_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873830_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873830_640.jpg":"640x814","pp_22873830_480.jpg":"480x611","pp_22873830_340.jpg":"340x432","pp_22873830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2735","hd_22873832_1920.jpg":"1920x1080","k_22873832_1280.jpg":"1280x1280","k_22873832_1024.jpg":"1024x1024","k_22873832_640.jpg":"640x640","k_22873832_480.jpg":"480x480","k_22873832_340.jpg":"340x340","k_22873832_220.jpg":"220x220","o_22873832_1280.jpg":"1280x1823","o_22873832_1024.jpg":"1024x1458","o_22873832_640.jpg":"640x911","o_22873832_480.jpg":"480x683","o_22873832_340.jpg":"340x484","o_22873832_220.jpg":"220x313","h_22873832_1280.jpg":"1280x854","h_22873832_1024.jpg":"1024x683","h_22873832_640.jpg":"640x427","h_22873832_480.jpg":"480x320","h_22873832_340.jpg":"340x227","h_22873832_220.jpg":"220x147","pp_22873832_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873832_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873832_640.jpg":"640x814","pp_22873832_480.jpg":"480x611","pp_22873832_340.jpg":"340x432","pp_22873832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_22873834_1920.jpg":"1920x1080","k_22873834_1280.jpg":"1280x1280","k_22873834_1024.jpg":"1024x1024","k_22873834_640.jpg":"640x640","k_22873834_480.jpg":"480x480","k_22873834_340.jpg":"340x340","k_22873834_220.jpg":"220x220","o_22873834_1280.jpg":"1280x854","o_22873834_1024.jpg":"1024x683","o_22873834_640.jpg":"640x427","o_22873834_480.jpg":"480x320","o_22873834_340.jpg":"340x226","o_22873834_220.jpg":"220x146","h_22873834_1280.jpg":"1280x854","h_22873834_1024.jpg":"1024x683","h_22873834_640.jpg":"640x427","h_22873834_480.jpg":"480x320","h_22873834_340.jpg":"340x227","h_22873834_220.jpg":"220x147","pp_22873834_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873834_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873834_640.jpg":"640x814","pp_22873834_480.jpg":"480x611","pp_22873834_340.jpg":"340x432","pp_22873834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_22873836_1920.jpg":"1920x1080","k_22873836_1280.jpg":"1280x1280","k_22873836_1024.jpg":"1024x1024","k_22873836_640.jpg":"640x640","k_22873836_480.jpg":"480x480","k_22873836_340.jpg":"340x340","k_22873836_220.jpg":"220x220","o_22873836_1280.jpg":"1280x854","o_22873836_1024.jpg":"1024x683","o_22873836_640.jpg":"640x427","o_22873836_480.jpg":"480x320","o_22873836_340.jpg":"340x226","o_22873836_220.jpg":"220x146","h_22873836_1280.jpg":"1280x854","h_22873836_1024.jpg":"1024x683","h_22873836_640.jpg":"640x427","h_22873836_480.jpg":"480x320","h_22873836_340.jpg":"340x227","h_22873836_220.jpg":"220x147","pp_22873836_1280.jpg":"1280x1628","pp_22873836_1024.jpg":"1024x1303","pp_22873836_640.jpg":"640x814","pp_22873836_480.jpg":"480x611","pp_22873836_340.jpg":"340x432","pp_22873836_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15214554 Threads: 2 Questions: 3171205160 Slow queries: 7103014 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235379549 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/reporterski-dir-po-najneobicnijem-jadranskom-otoku-kvarcne-plaze-i-kristalno-more-carobno-1217193 [printLink] => /om/sa-svih-strana/reporterski-dir-po-najneobicnijem-jadranskom-otoku-kvarcne-plaze-i-kristalno-more-carobno-1217193?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 224470 [name] => Susak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => susak [link] => /tag/susak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 688158 [name] => susak ronjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-18 12:35:32 [main_article_id] => 0 [alias] => susak-ronjenje [link] => /tag/susak-ronjenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 688159 [name] => susak reportaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-18 12:35:32 [main_article_id] => 0 [alias] => susak-reportaza [link] => /tag/susak-reportaza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršena kombinacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Reporterski đir po najneobičnijem jadranskom otoku: u čarobne kvarcne plaže i kristalno more teško se ne zaljubiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873838.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Nobilo/Cropix [mainImageDesc] =>

Jata crneja privlače i veće ribe

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873838.jpg [title] =>

Jata crneja privlače i veće ribe

Ivana Nobilo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873370.jpg [title] =>

Nautičari rado posjećuju otok

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873372.jpg [title] =>

Trajekta nema pa se sve mora prekrcati na mulu

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873374.jpg [title] =>

Kariola kao spomen na umjetnički bienale

Ivana Nobilo/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873376.jpg [title] =>

Naš domaćin Andrijana s Danteom

Ivana Nobilo/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873378.jpg [title] =>

Susak je raj za ljubitelje kula u pijesku

Ivana Nobilo/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873380.jpg [title] =>

Neobično tlo stvara predivne šetnice

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873382.jpg [title] =>

U uskim kalama caruju traktori

Ivana Nobilo/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873830.jpg [title] =>

Okomite stijene u kristalnom moru

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873832.jpg [title] =>

Ostaci brodoloma na Siki Margarina

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873834.jpg [title] =>

Sika Margarina i Bijele stijene najbogatije su područje

Ivana Nobilo/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/24/22873836.jpg [title] =>

Atraktivna morfologija dna

Ivana Nobilo/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvih nekoliko asocijacija na mali zabačeni otok Susak u sjevernom Jadranu svakako su hrpa blijedožutog pijeska, specifične narodne nošnje - preteče prvih minica u Europi i hrpa traktorčića koji brundaju po otoku prevozeći teret, s obzirom na to da na njemu automobila nema. Trajekti ovdje ne voze, samo katamarani i nekoliko brodskih linija. Ili, kako smo mi stigli, ronilačkim brodom iz Malog Lošinja.

Sam pogled s broda na ovaj otok cresko-lošinjskog arhipelaga ostavio nas je bez daha. Zaista je neobičan. Nešto sasvim drukčije od svih jadranskih otoka koje smo do sada vidjeli. Kao da je netko gomilom šlepera nasuo pijesak po ravnoj kamenoj ploči. A korijenje trske sprječava ga da s nje iscuri.

Kvarc za kvarcanje

I da, ovaj otok je zaista unikatan. Većina njegove građe sastoji se se od lesa i pijeska, za razliku od ostalih otoka u Jadranu, koji su pretežno karbonatne građe. Nije les nešto nepoznato kod nas, ali ipak ga nalazimo češće u Istri ili Slavoniji.

Ovdje se on nalazi u sloju debljine gotovo stotinu metara, najdeblji je na sjevernoj strani otoka. To je kopneni sediment čestica manjih od pijeska, koji se većim dijelom sastoji od lomljenih zrnaca kvarca. Žutosmeđi homogen materijal, ali vrlo porozan kad se smoči.

Što objašnjava trsku i neobične kaskade na rubu otoka. Otok je mali, površine je nepuna četiri kilometra i trebalo se domisliti kako proširiti obradivu površinu pa je stepenasto obrađeno tlo rješavalo problem prostora.

---

image

Trajekta nema pa se sve mora prekrcati na mulu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

U uskim kalama caruju traktori

Ivana Nobilo/Cropix
---

Stanovnici su trsku posadili kako bi njezino korijenje spriječilo osipanje žutog pijeska jer on je odlično zadržavao vlagu i jako je plodan. Povrtnjaci su na Susku bogati, bez obzira na ljetne suše i vrućinu. A po priči domaćih, i kupine su izuzetne. Nažalost, još im nije bila sezona pa se nismo mogli u to uvjeriti i sami.

Najveći dio ovog istaloženog lesa nastao je još u davnom plaistocenu, geološkom razdoblju vrlo niskih temperatura, u vrijeme kada su po Zemlji još hodali mamuti. Razina Jadranskog mora tada je bila mnogo niža no što je danas i les koji je nastao trošenjem stijena s rubnih područja Alpa i Apenina transportirao se rijekom Po koja teče duž sjeverne Italije i ulijeva se u Jadran.

Taložen je na ravnici oko rijeke, a zatim nošen vjetrovima do uzvišenih područja. Podlogu otoka čini vapnenac iz doba krede i eocena, čije pukotine puni crvenkasto tlo zvano terra rossa, sačinjeno od gline i silta, specifično za mediteransku klimu i krški teren.

Carstvo traktora

Nakon ulaska u susačku luku vežemo se uz srednji mol od moguća tri i iskrcavamo na obalu, još uvijek uvjeravajući sebe da se ne nalazimo na nekoj estonskoj plaži.

Pješčano žutilo obojilo je i topli zrak, a mi smo laganom šetnjom nastavili cestom prema slastičarnici "Susak", kako bismo ondje sabrali prve dojmove i odlučili kojim putem ćemo dalje. Imali smo svega sat vremena, a htjeli smo obići što više.

Andrijana, psihologinja u osnovnoj školi, bila je naš vodič i imala je odgovor na gotovo svako moje pitanje. Nadglasavajući zvuk malih traktora s prikolicom koji su prolazili otprilike svake minute, ali i svog psića Dantea kojem ti traktori baš i nisu dragi, ukratko nam je ispričala o ovdašnjem životu.

---

image

Naš domaćin Andrijana s Danteom

Ivana Nobilo/Cropix
---

---

image

Neobično tlo stvara predivne šetnice

Božidar Vukičević/Cropix
---

A i to da je Dante na ovom mjestu dobrodošao. Kako smo kasnije čuli, psi na ovdašnjim plažama nisu baš dobro prihvaćeni, pa se od vlasnika očekuje da ih strogo drže na uzici.

Iz Donjeg Sela, gdje smo se nalazili, bacili smo pogled na plažu zvanu Spiaza, koja je na otoku najveća uvala. Napučena pješčana plaža, odlična za obitelji s malom djecom, nudi zabavu, ležaljke, sladoled i toplo plitko more. Iako nismo ljubitelji pješčanih plaža, ova je izgledala baš kao iz nekog starog filma. Možda zbog tog žućkastog tona u zraku...

Klub iseljenika u blizini pošte centralno je mjesto druženja. Razumljivo, s obzirom na to da se nakon Drugog svjetskog rata s otoka iselilo oko 95 posto autohtonog stanovništva. Još od 19. stoljeća mornari i pomorci, a potom i cijele obitelji godinama su odlazili s otoka kako bi si priuštili bolji i kvalitetniji život, daleko od izolacije i siromaštva.

Najčešće se odlazilo u Italiju, u čijem se smjeru nekada obavljala sva otočna trgovina, naročito nakon što je otok potpao pod ovu državu, te u Ameriku, gdje su iseljenici mogli za sobom legalno povući i ostatak svoje obitelji.

Komunistički režim i nacionalizacija u doba Jugoslavije još su više potaknuli iseljavanja, naročito prema Americi pa danas na otoku preko zime živi svega 150 ljudi.

Ljeti otok ipak živne zahvaljujući turistima koji rado dolaze iako smještaja baš i nema puno, ali i povratnicima koji ovdje provode svoj godišnji odmor. Svake godine posljednje nedjelje u srpnju oni pjesmom i plesom obilježavaju svoj dan još od 1985. godine.

---

image

Nautičari rado posjećuju otok

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kariola kao spomen na umjetnički bienale

Ivana Nobilo/Cropix
---

Darovnica benediktincima

Prateći Andrijanu i Dantea krenuli smo dalje, u malu uličicu, pa stepenicama ka Gornjem Selu. Gornje i Donje Selo dva su dijela jedinog mjesta na otoku. Stare kamene kuće stisnute u uskim kalama djelovale su nekako pusto. Tek pokoji prolaznik i turist u razgledavanju kao i mi. Kimnemo si šutke glavom i nastavimo dalje.

Stara arhitektura suhozida pomiješala se s betonskim nadogradnjama, ali uz šarenilo ljubičastih bugenvilija i oleandara sve je izgledalo nekako lijepo i na mjestu.

Kako se penjemo, tako se otvara pogled na Donje Selo, da bi se kraj župne crkve sv. Nikole pokazala široka panorama idealna za snimanje i predah. Odradili smo snimanje, a Andrijana nas je pričekala kraj crkve.

Hrvatski kralj Krešimir III. 1025. godine darovao je benediktincima opatije iz Monte Cassina otok Susak, na kojem je izgrađen samostan sv. Mihovila i Nikole s crkvom sv. Nikole. Jedino što je iz tog vremena od crkve ostalo su dijelovi zida, vrijedno bizantsko raspelo zvano Veli Buoh, Veliki Bog ili Veli Križ, koje je danas postavljeno na južni zid crkve, drveni kip sv. Nikole i luneta s uklesanim križem na zidu crkve. Sam križ je zaista velik, duži od četiri metra, a širi od dva.

Priča o njemu prešla je u legendu i domaći pričaju kako je doplovio morem, do uvale Pot tarnak, gdje su ga našli 3. svibnja. Prenijeli su ga u crkvu i od tamo, kako kažu, zbog svoje veličine kroz vrata ne može više izići.

Današnja crkva je sagrađena 1770. godine na ostacima ove benediktinske opatije. Na ovaj datum svake godine se održava i procesija koja izlazi iz crkve, stane na mjestu Ke kriza, gdje se čita evanđelje, radi krug stazama kroz vinograde i vraća natrag.

Narančasta kariola

Prolazeći dalje kroz Velo Selo, na fasadama kuća nailazimo na nekoliko umjetničkih instalacija, ostalih još od Susak expoa, događaja koji se održava svake dvije godine, kada se mjesto pretvori u umjetničku koloniju. Prolaznici sudjeluju u izložbama, a eksponati trajno ostaju izloženi dok ih kiše i vjetrovi ne isperu ili unište.

Narančasta kariola u zidu jedne kuće imala je posebnu priču. Putovala je navodno iz Londona, preko Münchena, Beča, Rijeke, Baške i Malog Lošinja sve do Suska, gdje su je prevozili na automobilu za prijevoz skupocjenih umjetnina. Ovaj rad Daniela Devlina još uvijek privlači poglede prolaznika.

---

image

Susak je raj za ljubitelje kula u pijesku

Ivana Nobilo/Cropix
---

Put ka groblju priča je za sebe. Dugačke staze koje prolaze kroz visoke žute zidove obrasle trskom, a sa strane lesni platoi s lozom i povrtnjacima. Ovi su zidovi privukli pažnju mnogih grafitera, koji su umjesto uobičajenog spreja s bojom sada koristili štap ili nožić kako bi u pješčanu površinu urezali svoja umjetnička djela.

Desetak minuta hoda od crkve i dva anđela na zidu čuvaju zlatna vrata susačkog groblja. Uredno poredani bijeli grobovi s trskama u pozadini i kapelica Gospe žalosne pružaju mir, spokoj i tišinu. Čuje se tek pokoji cvrkut ptice u daljini. Nekada se groblje nalazilo uz crkvu sv. Nikole u Gornjem Selu, ali je naknadno premješteno na novu lokaciju.

Velika masa finog i plodnog rastresitog pijeska na ovom otoku povoljna je za uzgoj različitih kultura. Praporasti ilovasto-pjeskoviti nanos i na manjim dijelovima crvenkastosmeđi sediment propuštaju višak vode pa na ovakvom tlu nisu potrebne intenzivne mjere odvodnje.

Kišnica koja dolazi do tla vlaži čitav sloj finog pijeska i zaostaje u njemu. Zbog toga je otok prikladan za agrikulturu. Prekomjerna količina vode dopire do kamene baze otoka, ispod pijeska, i otječe u more. Količina ove vode koja bi se mogla koristiti i kao voda za piće ipak nije dovoljna za trajnu opskrbu, pa se ona bazira na cisternama.

Napušteni vinogradi

Ovo plodno tlo iskorištava se godinama za vinograde. Neki su već odavno napušteni, ali u novije vrijeme posađeni su i oni novi, plantažni, što ih je ponovno revitaliziralo. Prevladavaju sorte muškat bijeli, sauvignon, cabernet i pinot bijeli. Pedesetih su godina vinogradarski proizvodi na ovom otoku predstavljali više od polovine dohotka.

Ali godinama se s iseljavanjem stanovništva smanjivala i obrađivana poljoprivredna površina. Napuštali su se udaljeniji vinogradi, a sve više je odlazilo radno sposobno stanovništvo. Ostajali su stari, kuće su se praznile, a kasnije su prodane vikend-turistima koji nisu imali interesa za obradu zemlje. Time se nepovratno promijenio lik ove otočne zajednice.

Naša priča ovdje je završila povratkom na ronilački brod, a ostatak ovog prekrasnog otoka pogledat ćemo sljedeći put. Jer ovdje se ljudi uvijek vraćaju, barem tako kažu mještani.

A mi smo se uvjerili da je osim kopnenog dijela ovog čudnovatog otoka i podmorje itekako zanimljivo. Kanjoni, pukotine i bogati strmi zidovi beskrajan su izlog brojnim roniocima koji ovdje dolaze. Dio toga možete pogledati u galeriji.

---

image

Okomite stijene u kristalnom moru

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ostaci brodoloma na Siki Margarina

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sika Margarina i Bijele stijene najbogatije su područje

Ivana Nobilo/Cropix
------
image

Atraktivna morfologija dna

Ivana Nobilo/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Nobilo/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix
Ivana Nobilo/Cropix

Jata crneja privlače i veće ribe

Božidar Vukičević/Cropix

Nautičari rado posjećuju otok

Božidar Vukičević/Cropix

Trajekta nema pa se sve mora prekrcati na mulu

Ivana Nobilo/Cropix

Kariola kao spomen na umjetnički bienale

Ivana Nobilo/Cropix

Naš domaćin Andrijana s Danteom

Ivana Nobilo/Cropix

Susak je raj za ljubitelje kula u pijesku

Božidar Vukičević/Cropix

Neobično tlo stvara predivne šetnice

Ivana Nobilo/Cropix

U uskim kalama caruju traktori

Božidar Vukičević/Cropix

Okomite stijene u kristalnom moru

Božidar Vukičević/Cropix

Ostaci brodoloma na Siki Margarina

Ivana Nobilo/Cropix

Sika Margarina i Bijele stijene najbogatije su područje

Ivana Nobilo/Cropix

Atraktivna morfologija dna

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/reporterski-dir-po-najneobicnijem-jadranskom-otoku-kvarcne-plaze-i-kristalno-more-carobno-1217193 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c0e8fed8e3759d95853159260ca7f561e733a3b5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Reporterski+%C4%91ir+po+najneobi%C4%8Dnijem+jadranskom+otoku%3A+u+%C4%8Darobne+kvarcne+pla%C5%BEe+i+kristalno+more+te%C5%A1ko+se+ne+zaljubiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Freporterski-dir-po-najneobicnijem-jadranskom-otoku-kvarcne-plaze-i-kristalno-more-carobno-1217193 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Freporterski-dir-po-najneobicnijem-jadranskom-otoku-kvarcne-plaze-i-kristalno-more-carobno-1217193 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršena kombinacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

savršena kombinacijaReporterski đir po najneobičnijem jadranskom otoku: u čarobne kvarcne plaže i kristalno more teško se ne zaljubiti

Piše Ivana Nobilo
18. kolovoza 2022. - 12:34

Prvih nekoliko asocijacija na mali zabačeni otok Susak u sjevernom Jadranu svakako su hrpa blijedožutog pijeska, specifične narodne nošnje - preteče prvih minica u Europi i hrpa traktorčića koji brundaju po otoku prevozeći teret, s obzirom na to da na njemu automobila nema. Trajekti ovdje ne voze, samo katamarani i nekoliko brodskih linija. Ili, kako smo mi stigli, ronilačkim brodom iz Malog Lošinja.

Sam pogled s broda na ovaj otok cresko-lošinjskog arhipelaga ostavio nas je bez daha. Zaista je neobičan. Nešto sasvim drukčije od svih jadranskih otoka koje smo do sada vidjeli. Kao da je netko gomilom šlepera nasuo pijesak po ravnoj kamenoj ploči. A korijenje trske sprječava ga da s nje iscuri.

Kvarc za kvarcanje

I da, ovaj otok je zaista unikatan. Većina njegove građe sasto...

15. svibanj 2024 13:26