StoryEditorOCM

DUBROVČANI NA EXPLORERU‘Poseban je to osjećaj kad rano ujutro ugledaš svoj grad, kad znaš da dolaziš doma, vidjet ćeš svoje, zazvat prijatelje, popiti s njima kavu…‘

Piše Kristina Filičić/Dubrovački
23. srpnja 2023. - 11:00
Prvi časnik palube Stjepko Begušić, chief officer Zoran Garbin, upravitelj stroja Željko Kuraica, drugi časnik palube Petar Mlinarić - Dubrovčani na cruiseru Explorer of the Seas Privatni Album/

Cruiser Explorer of the Seas, brodara Royal Caribbean International, jutros je vezao cimu u gruškoj luci. Rekli bismo još jedan cruiser u nizu, no njegova posebnost je što je na palubi i u makinji broda čak šest Dubrovčana. Naša čeljad: chief officer Zoran Garbin, prvi časnik palube Stjepko Begušić, drugi časnik palube Petar Mlinarić, upravitelj stroja Željko Kuraica, prvi časnik stroja Željko Čičković i drugi časnik stroja Hrvoje Koncul, jake su snage iz grada koji je do sada nebrojeno puta, pa i ovaj, pokazao koliko je bogata njegova pomorska tradicija.

Kako je Dubrovčanima uploviti u svoju, matičnu luku, kažu nam, neopisivo.

image

Chief officer Zoran Garbin i prvi časnik palube Stjepko Begušić

Privatni Album/

- Poseban je to osjećaj kad rano ujutro ugledaš svoj grad, pa se čuješ s pilotima, a to je sve ekipa iz razreda ili smo išli zajedno u pomorsku školu. Specifično je, kako smo lokalni rješavamo sve na Hrvatskom jeziku. Znaš da dolaziš doma, vidjet ćeš svoje, zazvat prijatelje, poći popiti kavu gdje je inače piješ kad nisi na brodu - kaže nam Zoran Garbin svjestan i koliko je teško kad nakon ručka moraš odmah nazad, jer more zove. Iako ne zna što pomorcu teže pada, kad familiju ne vidi cijeli vijađ jer je daleko ili kad ih svako malo viđa iako je na brodu, ipak bira ono potonje.

Jako puno im znači što u ‘plovećem gradu‘ ima Dubrovčana. Nerijetko padnu okupljanja i druženja, s povodom ili bez. 

image

Cruiser Explorer of the Seas brodara Royal Caribbean International

Privatni Album/

- Dobra smo ekipa, čuje se dubrovački na brodu, dosta ih je i iz Rijeke, Splita. Što se tiče nas Hrvata, stvarno nas ima. Lakše je, vjerujte, kad ima domaćih, jer navečer kad završiš s poslom malo sjedneš pa pročakulaš, izjadaš se, svak ima neku novitat, lakše ti prođe vrijeme na brodu – kaže Zoran koji je na kadeturi bio 2001. godine i od tada je uz more:

- Na kompaniji Royal je dosta nas iz grada, sigurno sad već ima pet kapetana Dubrovčana, staf kapetana ima negdje sedam, osam. Baš nas je puno, cijenjeni smo. Uvijek kažem mi smo ‘best buy‘, kvalitetom smo u samom vrhu, tradicija je to, a opet nismo preskupi poput primjerice Norvežana koji neće da rade za taj novac.

image

Upravitelj stroja Željko Kuraica

Privatni Album/

Krstarenje Explorerom tijekom ljetnih mjeseci kreće iz talijanske Ravene, cruiser pristaje u Splitu, potom ide prema Grčkoj: Atena, Santorini, Mykonos pa po povratku dotiče Dubrovnik. Dubrovačka ekipa ‘morskih vukova‘ tako je jedan tjedan u Dubrovniku, drugi u Splitu.

- Izađeš vani s broda, bilo Dubrovnik ili Split, domaća atmosfera, doma si! Vremenska zona je pa možeš pričat sa svojima. Možemo i naše obitelji dovesti na brod, moji su baš sada sa mnom – kaže naš sugovornik koji će jutros s familijom do doma ‘pa se vratit iza ručka prije partence‘.

image

Cruiser Explorer of the Seas brodara Royal Caribbean International

Privatni Album/

Inače, cruiser Explorer of the Seas kapaciteta četiri tisuće putnika i 1200 članova posade, ticat će Dubrovnik sve do kraja listopada kada brod mijenja rutu krstarenja, ona zimska je uz američku obalu: Miami, Bahami...

Budući da smo pod dojmom olujnog nevremena apokaliptičkih razmjera pitamo dubrovačkog pomorca kakva je situacija na moru po pitanju ćudljivosti prirode:

- Dogodi se loše vrijeme, međutim u području smo gdje se ne događa tako veliko nevrijeme, iako oko Grčke uvijek puše. Prati se prognoza danima unaprijed, imamo različite servise koji nas obavještavaju, Royal ima svoj servis za vremensku prognozu. Znalo se dogoditi na drugim brodovima da prođu kroz nevrijeme koje iznenada dođe pa bude svega, lete ležaljke, nagne se brod – kaže Garbin pa spominje još kako je danas navegavanje jednostavnije zbog mogućnosti komunikacije, ali propisi, regule i papirologija čine ovaj posao zahtjevnijim i stresnijim nego prije.

image

Cruiser Explorer of the Seas brodara Royal Caribbean International

Privatni Album/
image

Explorer dok uplovljava u grušku luku

Privatni Album/
27. travanj 2024 12:56