StoryEditorOCM

Alternativna gorivaMSC Cruises potvrdio narudžbu dva nova broda s pogonom na ukapljeni prirodni plin

Piše M. I.
14. studenog 2023. - 10:58

MSC Cruises je u francuskom brodogradilištu Chantiers de l‘Atlantique potvrdio narudžbu dva nova broda s pogonom na ukapljeni prirodni plin (LNG). Time su dvije World Class opcije potvrđene kao narudžbe uz opciju za peti brod. Dva nova naručena broda, koji se trenutno nazivaju World Class 3 i 4, će biti isporučeni 2026. i 2027. godine.

MSC World Europa i MSC World America su već energetski najučinkovitiji brodovi u industriji sa znatno boljim performansama od zahtjeva Indeksa energetske učinkovitosti (EEDI) Međunarodne pomorske organizacije (IMO), a novi brodovi će predstavljati daljnju evoluciju suvremenog prototipa World klase s inovacijama za maksimiziranje energetske učinkovitosti i drugim tehnološkim rješenjima zbog kojih će brodovi imati još manji ugljični otisak. Dodatno, novi brodovi će biti spremni za različita alternativna goriva uključujući bio i sintetički metan te zeleni metanol. Brodovi će također biti opremljeni sljedećom generacijom motora na dvojno gorivo s unutarnjim izgaranjem i smanjenim neizgorjelim metanom.

Novi brodovi World klase će imati priključak za napajanje s obale kako bi se smanjila emisija ugljika u luci, najnapredniji sustav za pročišćavanje otpadnih voda dizajniran u skladu sa zahtjevima IMO-a, novi napredni sustav gospodarenja otpadom i sveobuhvatni niz energetski učinkovite opreme za optimizaciju korištenja motora i energetskih potreba hotela za daljnje smanjenje emisije.

29. travanj 2024 11:50