stdClass Object ( [id] => 1320576 [title] => Jedrenje i skijanje dobitna su kombinacija: riječki Galebovi slave 90 godina uspješnog rada [alias] => jedrenje-i-skijanje-dobitna-su-kombinacija-rijecki-galebovi-slave-90-godina-uspjesnog-rada [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo se koji sportski klub u Hrvatskoj može pohvaliti da istodobno njeguje i jedrenje i skijanje. Jedriličarski klub Galeb iz Kostrene na obližnjem Platku organizira jedriličarsko-skijašku manifestaciju u klasi šljuka, koja traži od jedriličara dodatne mornarske vještine. Tradicija ovoga kombiniranog sportskog događaja seže u osamdesete godine prošlog stoljeća, kada se nakon skijanja natjecalo na daskama za jedrenje, a redoviti gosti i natjecatelji bile su tadašnje alpske zvijezde, poput Bojana Križaja, Roka Petroviča, Grege Benedikta, Borisa Strela.

Uz 90. jubilej od organiziranja prvog Jadranskog slaloma koji se održao na Platku, ove godine obilježava se i velika obljetnica, 90 godina JK-a Galeb, inače jednog od najstarijih i najtrofejnijih klubova na Jadranu. Među brojnim manifestacijama koje su uvrštene u program velike proslave je i Kvarnerska regata, jedna je od najstarijih na sjevernom dijelu Jadrana. Ove godine na rasporedu je 23. rujna u Kvarnerskom zaljevu. U povodu toga razgovarali smo s Milkom Volarićem, predsjednikom JK-a Galeb.

---

image

Milko Volarić na Barcolani

---

– Prva navigacijska regata za krstaše u organizaciji JK-a Galeb bila je Istarska regata, koja je prvi put održana 1949. To je bila trodnevna regata na kojoj su najčešće nastupale posade Istre i Kvarnera.

Nakon Istarske regate JK Galeb je započeo s organizacijom Kvarnerske regate 1951. godine. Jedrio se trokut ispred Opatije, a nakon toga navigacijska regata na ruti Opatija – Rijeka. To je bila dvodnevna navigacijska regata za krstaše. Od 1954. godine održavala se na ruti Rijeka – Omišalj – Kraljevica – Rijeka. Sudjelovalo je dvadesetak do četrdesetak brodova i uz Istarsku regatu slovila je dugi niz godina za najznačajniju regatu na Kvarneru. Danas je značenje Kvarnerske regate nestalo među brojnim regatama i jedriličarskim manifestacijama.

---

image

Regata iz 1951.

Adbon Smokvina
---

Kakav je koncept ovogodišnje regate? Koliko sudionika očekujete?

– Koncept ovogodišnje regate je jednodnevna regata ispred Kostrene. Zbog nezaštićene i nesigurne uvale Žurkovo, primorani smo završetak regate i prihvat jedrilica organizirati u riječkoj luci. Očekujemo nastup dvadeset do trideset brodova iz Kvarnerskog zaljeva i istočne obale Istre.

Podržava li vas lokalna zajednica, naročito u organizaciji same regate?

– Općina Kostrena od samog osnutka do danas podupire organizaciju naših tradicionalnih regata: Proljetnog kupa Galeba, Kvarnerske regate, Kostrenske regate i 20 milja riječkog zaljeva.

Ove godine smo, u povodu 90. godišnjice osnutka našega kluba, iznimno uspješno organizirali početkom ožujka trodnevnu manifestaciju skijanja i jedrenja. Pobudila je veliko zanimanje javnosti i bila je iznimno medijski popraćena sva tri dana koliko je trajala. Na Platku je održan noćni veleslalom, a ispred uvale Žurkovo u Kostreni u subotu i nedjelju, po buri, održana su tri plova u klasi šljuka.

Među pedesetak natjecatelja nastupili su bivši sudionici Olimpijskih igara u skijanju i jedrenju. Rezultati skijanja i jedrenja bodovali su se pojedinačno i u kombinaciji.

---

image

Čuveni klupski hangar

JK Galeb/FCB
---

Poznata je i vaša Kostrenska regata, koja okuplja mlađe kategorije, u koje ulažete puno nade.

– Također organiziramo Kostrensku regatu i Proljetni kup Galeba, koji okupljaju najmlađe jedriličare za klasu optimist, ILCA, 420 i najstarije u klasi šljuka. Najčešće su sudionici s Kvarnera, iz Istre, Zagreba, a ponekad u klasi šljuka imamo jedriličare iz Italije. Jedri se u štapu ili trokutu, ovisno o vremenskim prilikama.

Kakvi su uvjeti za jedrenje općenito u Kvarnerskom zaljevu?

– U Kvarnerskom zaljevu, nažalost, nemamo jake i redovite maestrale kao u Istri i Dalmaciji. Prevladavaju bura, tramontana i, nažalost, vrlo lagani vjetar ili bonaca. Najidealniji vjetar za jedrenje ispred Kostrene svakako je bura. Ako bura nije prejaka, onda su to idealni uvjeti za jedrenje.

Ispred Preluka, kad je stabilno vrijeme, puše u jutarnjim satima tramuntana. To je postalo vrlo popularno odredište za jedriličare na daskama. Mošćenička Draga poznata je jedriličarska destinacija po idealnom maestralu. Do sredine osamdesetih se u Mošćeničkoj Dragi održavala Riječka regata, najprestižnija na Jadranu i jedna od poznatijih regata u Europi.

Koliko Kvarner pruža jedriličarima sve one blagodati koje se i očekuju od jedriličarske destinacije?

– Zbog vrlo malog broja izgrađenih marina i sportskih lučica, benzinskih pumpi i drugih pratećih sadržaja, Kvarner daleko zaostaje za Istrom i Dalmacijom. Kad nemate gore navedenih sadržaja, onda nemate ni brojnosti, kvalitete, blagodati i svega ostalog što bi trebala pružati svaka jedriličarska destinacija, a pogotovo Hrvatska koja slovi za raj nautičkog turizma.

U tijeku je cjelogodišnja proslava 90. rođendana kluba.

– Kao što sam već spomenuo, obilježavanje 90 godina postojanja započeli smo početkom ožujka organizacijom manifestacije skijanja i jedrenja. Završetak će biti u studenome sa svečanom sjednicom skupštine kluba i prigodnim domjenkom.

Koliko danas klub broji članova?

JK Galeb ima pedesetak redovnih članova, a svake godine organizira tijekom ljetnih mjeseci školu jedrenja za najmlađe jedriličare. Aktivni jedriličari natječu se u klasama optimist, ILCA4, 420, šljuka i u krstašima.

Prošla godina također je bila vrlo uspješna za klub.

– U 2022. godini galebaši su bili iznimno uspješni i osvojili u klasi optimist srebrnu medalju na prvenstvu Hrvatske, u klasi ILCA4 zlatnu medalju, u klasi 420 brončanu medalju na juniorskom svjetskom prvenstvu, tri zlatne medalje i jednu brončanu medalju na prvenstvu Hrvatske, u klasi šljuka zlatnu, srebrnu i brončanu medalju, brončanu medalju na južnoeuropskom prvenstvu u Italiji, i u klasi krstaš zlatnu medalju.

---

image

Tina Mihelić najtrofejnija je članica Galeba

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

MEĐUNARODNI USPJESI GALEBOVA

Prvi nastup na Olimpijskim igrama u jedrenju ostvario je Karlo Baumann 1952. u Helsinkiju. Posada Anton Grego i Simo Nikolić osvojila je u klasi šljuka na europskim prvenstvima zlatnu medalju 1966. i srebrne 1964. i 1968., te na svjetskom prvenstvu brončanu medalju 1967. godine. Sudjelovali su u klasi leteći holandez na dvije olimpijade, 1968. u Mexicu i 1972. u Münchenu.

Ratomir Kujundžić je osvojio u klasi šljuka srebrnu medalju na juniorskom prvenstvu 1965. godine. Milko Volarić i Željko Perović osvojili su zlatnu medalju u juniorskoj klasi kadet 1976. Danko Mandić i Zoran Kalebić sudjelovali su na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi. Bojan Grego i Vanja Fike osvojili su 1986. zlatnu medalju na europskom prvenstvu u klasi 420. Bojan Grego i Sebastijan Miknić sudjelovali su na Olimpijskim igrama 1996. u Barceloni.

Tina Mihelić je na svjetskom prvenstvu 2003. u klasi optimist osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i brončanu medalju u momčadskom jedrenju; 2004. u klasi laser 4.7 srebrnu medalju te 2006. u klasi radial za juniorke zlatnu medalju.

Na europskim prvenstvima 2002. u klasi optimist osvojila je srebrnu medalju, 2004. u klasi laser 4.7 srebrnu medalju, a 2005. u klasi laser radial za juniorke zlatnu medalju.

Danijel Mihelić je na svjetskom prvenstvu 2004. u klasi laser radial za juniore osvojio brončanu medalju, dok je na europskim prvenstvima 2004. u klasi laser radial u kategoriji za juniore ovojio srebrnu medalju, 2006. u klasi laser radial za juniore zlatnu medalju.

Ivo Kalebić osvojio je u klasi laser 4.7 u kategoriji za juniore na svjetskom prvenstvu 2004. brončanu medalju, a na europskom juniorskom prvenstvu u klasi laser 4.7 u kategoriji za juniore srebrnu medalju.

Posada Marin Lovrović i Dan Lovrović sudjelovala je na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. Leon Scheidl osvojio je 2022. na svjetskom juniorskom prvenstvu brončanu medalju u klasi 420.

Galebovi članovi sudjelovali su kao sportski djelatnici na brojnim natjecanjima i jedriličarskim međunarodnim organizacijama. Josip Vehovec sudjelovao je kao sudac na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. i kao član stručnog tima reprezentacije Hrvatske 2016. u Rio de Janeiru. Orfeo Tićac bio je član upravnog tijela svjetske jedriličarske organizacije IYRU, tj. današnji World Sailing. Dean Pavlak bio je član europske jedriličarske organizacije EUROSAF.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U POVODU 90. GODIŠNJICE OSNUTKA KLUBA ORGANIZIRANA JE TRODNEVNA KOMBINACIJA SKIJANJA I JEDRENJA. NA PLATKU JE ODRŽAN NOĆNI VELESLALOM, A ISPRED UVALE ŽURKOVO U KOSTRENI U SUBOTU I NEDJELJU, PO BURI, ODRŽANA SU TRI PLOVA U KLASI ŠLJUKA. MEĐU PEDESETAK NATJECATELJA NASTUPILI SU BIVŠI SUDIONICI OLIMPIJSKIH IGARA U SKIJANJU I JEDRENJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => klupski jubilej [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U POVODU 90. GODIŠNJICE OSNUTKA KLUBA ORGANIZIRANA JE TRODNEVNA KOMBINACIJA SKIJANJA I JEDRENJA. NA PLATKU JE ODRŽAN NOĆNI VELESLALOM, A ISPRED UVALE ŽURKOVO U KOSTRENI U SUBOTU I NEDJELJU, PO BURI, ODRŽANA SU TRI PLOVA U KLASI ŠLJUKA. MEĐU PEDESETAK NATJECATELJA NASTUPILI SU BIVŠI SUDIONICI OLIMPIJSKIH IGARA U SKIJANJU I JEDRENJU klupski jubilej 2 0 5722 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-18 06:41:39 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-06 06:24:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-06 06:24:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U POVODU 90. GODIŠNJICE OSNUTKA KLUBA ORGANIZIRANA JE TRODNEVNA KOMBINACIJA SKIJANJA I JEDRENJA. NA PLATKU JE ODRŽAN NOĆNI VELESLALOM, A ISPRED UVALE ŽURKOVO U KOSTRENI U SUBOTU I NEDJELJU, PO BURI, ODRŽANA SU TRI PLOVA U KLASI ŠLJUKA. MEĐU PEDESETAK NATJECATELJA NASTUPILI SU BIVŠI SUDIONICI OLIMPIJSKIH IGARA U SKIJANJU I JEDRENJU [metadata] => robots= author= title=Jedrenje i skijanje dobitna su kombinacija: riječki Galebovi slave 90 godina uspješnog rada [metakey] => Galeb Rijeka, jedriličarski klub galeb, jedrenje, skijanje, Milko Volarić, 90 ghodina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25479596.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/11992192.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25458739.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25458788.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25458893.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25479321.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25479323.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25479325.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25479328.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/13514570.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tea Cima\u0161\/Cropix","Cropix","JK Galeb\/FCB","JK Galeb\/FCB","","Adbon Smokvina","","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Najbolji dio sporta je dru\u017eenje<\/p>","

Anton Grego sa Simom Nikoli\u0107em vladao je klasom \u0161ljuka <\/em><\/p>","

Jedrili\u010dari skija\u0161i na Platku<\/p>","

\u010cuveni klupski hangar<\/p>","

Volari\u0107 i Perovi\u0107 bili su prvaci Europe u kadetu<\/p>","

Regata iz 1951.<\/p>","

Milko Volari\u0107 na Barcolani<\/p>","

Rije\u010dka regata<\/em> 1979., klasa lete\u0107i holandez<\/em><\/p>","

Vitrine kluba pune su trofeja<\/p>","

Tina Miheli\u0107 najtrofejnija je \u010dlanica Galeba<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1321","hd_25479596_1920.jpg":"1920x1080","k_25479596_1280.jpg":"1280x1280","k_25479596_1024.jpg":"1024x1024","k_25479596_640.jpg":"640x640","k_25479596_480.jpg":"480x480","k_25479596_340.jpg":"340x340","k_25479596_220.jpg":"220x220","o_25479596_1280.jpg":"1280x880","o_25479596_1024.jpg":"1024x704","o_25479596_640.jpg":"640x440","o_25479596_480.jpg":"480x330","o_25479596_340.jpg":"340x233","o_25479596_220.jpg":"220x151","h_25479596_1280.jpg":"1280x854","h_25479596_1024.jpg":"1024x683","h_25479596_640.jpg":"640x427","h_25479596_480.jpg":"480x320","h_25479596_340.jpg":"340x227","h_25479596_220.jpg":"220x147","pp_25479596_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479596_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479596_640.jpg":"640x814","pp_25479596_480.jpg":"480x611","pp_25479596_340.jpg":"340x432","pp_25479596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11992192_1920.jpg":"1920x1080","k_11992192_1280.jpg":"1280x1280","k_11992192_1024.jpg":"1024x1024","k_11992192_640.jpg":"640x640","k_11992192_480.jpg":"480x480","k_11992192_340.jpg":"340x340","k_11992192_220.jpg":"220x220","o_11992192_1280.jpg":"1280x853","o_11992192_1024.jpg":"1024x682","o_11992192_640.jpg":"640x426","o_11992192_480.jpg":"480x320","o_11992192_340.jpg":"340x226","o_11992192_220.jpg":"220x146","h_11992192_1280.jpg":"1280x854","h_11992192_1024.jpg":"1024x683","h_11992192_640.jpg":"640x427","h_11992192_480.jpg":"480x320","h_11992192_340.jpg":"340x227","h_11992192_220.jpg":"220x147","pp_11992192_1280.jpg":"1280x1628","pp_11992192_1024.jpg":"1024x1303","pp_11992192_640.jpg":"640x814","pp_11992192_480.jpg":"480x611","pp_11992192_340.jpg":"340x432","pp_11992192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25458739_1920.jpg":"1920x1080","k_25458739_1280.jpg":"1280x1280","k_25458739_1024.jpg":"1024x1024","k_25458739_640.jpg":"640x640","k_25458739_480.jpg":"480x480","k_25458739_340.jpg":"340x340","k_25458739_220.jpg":"220x220","o_25458739_1280.jpg":"1280x960","o_25458739_1024.jpg":"1024x768","o_25458739_640.jpg":"640x480","o_25458739_480.jpg":"480x360","o_25458739_340.jpg":"340x255","o_25458739_220.jpg":"220x165","h_25458739_1280.jpg":"1280x854","h_25458739_1024.jpg":"1024x683","h_25458739_640.jpg":"640x427","h_25458739_480.jpg":"480x320","h_25458739_340.jpg":"340x227","h_25458739_220.jpg":"220x147","pp_25458739_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458739_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458739_640.jpg":"640x814","pp_25458739_480.jpg":"480x611","pp_25458739_340.jpg":"340x432","pp_25458739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25458788_1920.jpg":"1920x1080","k_25458788_1280.jpg":"1280x1280","k_25458788_1024.jpg":"1024x1024","k_25458788_640.jpg":"640x640","k_25458788_480.jpg":"480x480","k_25458788_340.jpg":"340x340","k_25458788_220.jpg":"220x220","o_25458788_1280.jpg":"1280x960","o_25458788_1024.jpg":"1024x768","o_25458788_640.jpg":"640x480","o_25458788_480.jpg":"480x360","o_25458788_340.jpg":"340x255","o_25458788_220.jpg":"220x165","h_25458788_1280.jpg":"1280x854","h_25458788_1024.jpg":"1024x683","h_25458788_640.jpg":"640x427","h_25458788_480.jpg":"480x320","h_25458788_340.jpg":"340x227","h_25458788_220.jpg":"220x147","pp_25458788_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458788_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458788_640.jpg":"640x814","pp_25458788_480.jpg":"480x611","pp_25458788_340.jpg":"340x432","pp_25458788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x742","hd_25458893_1920.jpg":"1920x1080","k_25458893_1280.jpg":"1280x1280","k_25458893_1024.jpg":"1024x1024","k_25458893_640.jpg":"640x640","k_25458893_480.jpg":"480x480","k_25458893_340.jpg":"340x340","k_25458893_220.jpg":"220x220","o_25458893_1280.jpg":"1280x927","o_25458893_1024.jpg":"1024x742","o_25458893_640.jpg":"640x463","o_25458893_480.jpg":"480x347","o_25458893_340.jpg":"340x246","o_25458893_220.jpg":"220x159","h_25458893_1280.jpg":"1280x854","h_25458893_1024.jpg":"1024x683","h_25458893_640.jpg":"640x427","h_25458893_480.jpg":"480x320","h_25458893_340.jpg":"340x227","h_25458893_220.jpg":"220x147","pp_25458893_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458893_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458893_640.jpg":"640x814","pp_25458893_480.jpg":"480x611","pp_25458893_340.jpg":"340x432","pp_25458893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1545x1079","hd_25479321_1920.jpg":"1920x1080","k_25479321_1280.jpg":"1280x1280","k_25479321_1024.jpg":"1024x1024","k_25479321_640.jpg":"640x640","k_25479321_480.jpg":"480x480","k_25479321_340.jpg":"340x340","k_25479321_220.jpg":"220x220","o_25479321_1280.jpg":"1280x893","o_25479321_1024.jpg":"1024x715","o_25479321_640.jpg":"640x446","o_25479321_480.jpg":"480x335","o_25479321_340.jpg":"340x237","o_25479321_220.jpg":"220x153","h_25479321_1280.jpg":"1280x854","h_25479321_1024.jpg":"1024x683","h_25479321_640.jpg":"640x427","h_25479321_480.jpg":"480x320","h_25479321_340.jpg":"340x227","h_25479321_220.jpg":"220x147","pp_25479321_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479321_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479321_640.jpg":"640x814","pp_25479321_480.jpg":"480x611","pp_25479321_340.jpg":"340x432","pp_25479321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1490x1091","hd_25479323_1920.jpg":"1920x1080","k_25479323_1280.jpg":"1280x1280","k_25479323_1024.jpg":"1024x1024","k_25479323_640.jpg":"640x640","k_25479323_480.jpg":"480x480","k_25479323_340.jpg":"340x340","k_25479323_220.jpg":"220x220","o_25479323_1280.jpg":"1280x937","o_25479323_1024.jpg":"1024x749","o_25479323_640.jpg":"640x468","o_25479323_480.jpg":"480x351","o_25479323_340.jpg":"340x248","o_25479323_220.jpg":"220x161","h_25479323_1280.jpg":"1280x854","h_25479323_1024.jpg":"1024x683","h_25479323_640.jpg":"640x427","h_25479323_480.jpg":"480x320","h_25479323_340.jpg":"340x227","h_25479323_220.jpg":"220x147","pp_25479323_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479323_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479323_640.jpg":"640x814","pp_25479323_480.jpg":"480x611","pp_25479323_340.jpg":"340x432","pp_25479323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25479325_1920.jpg":"1920x1080","k_25479325_1280.jpg":"1280x1280","k_25479325_1024.jpg":"1024x1024","k_25479325_640.jpg":"640x640","k_25479325_480.jpg":"480x480","k_25479325_340.jpg":"340x340","k_25479325_220.jpg":"220x220","o_25479325_1280.jpg":"1280x852","o_25479325_1024.jpg":"1024x681","o_25479325_640.jpg":"640x426","o_25479325_480.jpg":"480x319","o_25479325_340.jpg":"340x226","o_25479325_220.jpg":"220x146","h_25479325_1280.jpg":"1280x854","h_25479325_1024.jpg":"1024x683","h_25479325_640.jpg":"640x427","h_25479325_480.jpg":"480x320","h_25479325_340.jpg":"340x227","h_25479325_220.jpg":"220x147","pp_25479325_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479325_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479325_640.jpg":"640x814","pp_25479325_480.jpg":"480x611","pp_25479325_340.jpg":"340x432","pp_25479325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25479328_1920.jpg":"1920x1080","k_25479328_1280.jpg":"1280x1280","k_25479328_1024.jpg":"1024x1024","k_25479328_640.jpg":"640x640","k_25479328_480.jpg":"480x480","k_25479328_340.jpg":"340x340","k_25479328_220.jpg":"220x220","o_25479328_1280.jpg":"1280x853","o_25479328_1024.jpg":"1024x682","o_25479328_640.jpg":"640x426","o_25479328_480.jpg":"480x320","o_25479328_340.jpg":"340x226","o_25479328_220.jpg":"220x146","h_25479328_1280.jpg":"1280x854","h_25479328_1024.jpg":"1024x683","h_25479328_640.jpg":"640x427","h_25479328_480.jpg":"480x320","h_25479328_340.jpg":"340x227","h_25479328_220.jpg":"220x147","pp_25479328_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479328_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479328_640.jpg":"640x814","pp_25479328_480.jpg":"480x611","pp_25479328_340.jpg":"340x432","pp_25479328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1204","hd_13514570_1920.jpg":"1920x1080","k_13514570_1280.jpg":"1280x1280","k_13514570_1024.jpg":"1024x1024","k_13514570_640.jpg":"640x640","k_13514570_480.jpg":"480x480","k_13514570_340.jpg":"340x340","k_13514570_220.jpg":"220x220","o_13514570_1280.jpg":"1280x802","o_13514570_1024.jpg":"1024x642","o_13514570_640.jpg":"640x401","o_13514570_480.jpg":"480x301","o_13514570_340.jpg":"340x213","o_13514570_220.jpg":"220x137","h_13514570_1280.jpg":"1280x854","h_13514570_1024.jpg":"1024x683","h_13514570_640.jpg":"640x427","h_13514570_480.jpg":"480x320","h_13514570_340.jpg":"340x227","h_13514570_220.jpg":"220x147","pp_13514570_1280.jpg":"1280x1628","pp_13514570_1024.jpg":"1024x1303","pp_13514570_640.jpg":"640x814","pp_13514570_480.jpg":"480x611","pp_13514570_340.jpg":"340x432","pp_13514570_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15313798 Threads: 1 Questions: 3181869251 Slow queries: 7138224 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235610374 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/jedrenje-i-skijanje-dobitna-su-kombinacija-rijecki-galebovi-slave-90-godina-uspjesnog-rada-1320576 [printLink] => /om/sa-svih-strana/jedrenje-i-skijanje-dobitna-su-kombinacija-rijecki-galebovi-slave-90-godina-uspjesnog-rada-1320576?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 728896 [name] => Galeb Rijeka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 08:25:08 [main_article_id] => 0 [alias] => galeb-rijeka [link] => /tag/galeb-rijeka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 728897 [name] => jedriličarski klub galeb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 08:25:08 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrilicarski-klub-galeb [link] => /tag/jedrilicarski-klub-galeb ) [2] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 370227 [name] => skijanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skijanje [link] => /tag/skijanje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 728898 [name] => Milko Volarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 08:25:08 [main_article_id] => 0 [alias] => milko-volaric [link] => /tag/milko-volaric ) [5] => stdClass Object ( [id] => 728899 [name] => 90 ghodina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 08:25:08 [main_article_id] => 0 [alias] => 90-ghodina [link] => /tag/90-ghodina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U POVODU 90. GODIŠNJICE OSNUTKA KLUBA ORGANIZIRANA JE TRODNEVNA KOMBINACIJA SKIJANJA I JEDRENJA. NA PLATKU JE ODRŽAN NOĆNI VELESLALOM, A ISPRED UVALE ŽURKOVO U KOSTRENI U SUBOTU I NEDJELJU, PO BURI, ODRŽANA SU TRI PLOVA U KLASI ŠLJUKA. MEĐU PEDESETAK NATJECATELJA NASTUPILI SU BIVŠI SUDIONICI OLIMPIJSKIH IGARA U SKIJANJU I JEDRENJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => klupski jubilej [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedrenje i skijanje dobitna su kombinacija: riječki Galebovi slave 90 godina uspješnog rada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-15-00-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25479596.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tea Cimaš/Cropix [mainImageDesc] =>

Najbolji dio sporta je druženje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25479596.jpg [title] =>

Najbolji dio sporta je druženje

Tea Cimaš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/11992192.jpg [title] =>

Anton Grego sa Simom Nikolićem vladao je klasom šljuka

Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25458739.jpg [title] =>

Jedriličari skijaši na Platku

JK Galeb/FCB ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25458788.jpg [title] =>

Čuveni klupski hangar

JK Galeb/FCB ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25458893.jpg [title] =>

Volarić i Perović bili su prvaci Europe u kadetu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25479321.jpg [title] =>

Regata iz 1951.

Adbon Smokvina ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25479323.jpg [title] =>

Milko Volarić na Barcolani

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25479325.jpg [title] =>

Riječka regata 1979., klasa leteći holandez

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25479328.jpg [title] =>

Vitrine kluba pune su trofeja

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/13514570.jpg [title] =>

Tina Mihelić najtrofejnija je članica Galeba

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo se koji sportski klub u Hrvatskoj može pohvaliti da istodobno njeguje i jedrenje i skijanje. Jedriličarski klub Galeb iz Kostrene na obližnjem Platku organizira jedriličarsko-skijašku manifestaciju u klasi šljuka, koja traži od jedriličara dodatne mornarske vještine. Tradicija ovoga kombiniranog sportskog događaja seže u osamdesete godine prošlog stoljeća, kada se nakon skijanja natjecalo na daskama za jedrenje, a redoviti gosti i natjecatelji bile su tadašnje alpske zvijezde, poput Bojana Križaja, Roka Petroviča, Grege Benedikta, Borisa Strela.

Uz 90. jubilej od organiziranja prvog Jadranskog slaloma koji se održao na Platku, ove godine obilježava se i velika obljetnica, 90 godina JK-a Galeb, inače jednog od najstarijih i najtrofejnijih klubova na Jadranu. Među brojnim manifestacijama koje su uvrštene u program velike proslave je i Kvarnerska regata, jedna je od najstarijih na sjevernom dijelu Jadrana. Ove godine na rasporedu je 23. rujna u Kvarnerskom zaljevu. U povodu toga razgovarali smo s Milkom Volarićem, predsjednikom JK-a Galeb.

---

image

Milko Volarić na Barcolani

---

– Prva navigacijska regata za krstaše u organizaciji JK-a Galeb bila je Istarska regata, koja je prvi put održana 1949. To je bila trodnevna regata na kojoj su najčešće nastupale posade Istre i Kvarnera.

Nakon Istarske regate JK Galeb je započeo s organizacijom Kvarnerske regate 1951. godine. Jedrio se trokut ispred Opatije, a nakon toga navigacijska regata na ruti Opatija – Rijeka. To je bila dvodnevna navigacijska regata za krstaše. Od 1954. godine održavala se na ruti Rijeka – Omišalj – Kraljevica – Rijeka. Sudjelovalo je dvadesetak do četrdesetak brodova i uz Istarsku regatu slovila je dugi niz godina za najznačajniju regatu na Kvarneru. Danas je značenje Kvarnerske regate nestalo među brojnim regatama i jedriličarskim manifestacijama.

---

image

Regata iz 1951.

Adbon Smokvina
---

Kakav je koncept ovogodišnje regate? Koliko sudionika očekujete?

– Koncept ovogodišnje regate je jednodnevna regata ispred Kostrene. Zbog nezaštićene i nesigurne uvale Žurkovo, primorani smo završetak regate i prihvat jedrilica organizirati u riječkoj luci. Očekujemo nastup dvadeset do trideset brodova iz Kvarnerskog zaljeva i istočne obale Istre.

Podržava li vas lokalna zajednica, naročito u organizaciji same regate?

– Općina Kostrena od samog osnutka do danas podupire organizaciju naših tradicionalnih regata: Proljetnog kupa Galeba, Kvarnerske regate, Kostrenske regate i 20 milja riječkog zaljeva.

Ove godine smo, u povodu 90. godišnjice osnutka našega kluba, iznimno uspješno organizirali početkom ožujka trodnevnu manifestaciju skijanja i jedrenja. Pobudila je veliko zanimanje javnosti i bila je iznimno medijski popraćena sva tri dana koliko je trajala. Na Platku je održan noćni veleslalom, a ispred uvale Žurkovo u Kostreni u subotu i nedjelju, po buri, održana su tri plova u klasi šljuka.

Među pedesetak natjecatelja nastupili su bivši sudionici Olimpijskih igara u skijanju i jedrenju. Rezultati skijanja i jedrenja bodovali su se pojedinačno i u kombinaciji.

---

image

Čuveni klupski hangar

JK Galeb/FCB
---

Poznata je i vaša Kostrenska regata, koja okuplja mlađe kategorije, u koje ulažete puno nade.

– Također organiziramo Kostrensku regatu i Proljetni kup Galeba, koji okupljaju najmlađe jedriličare za klasu optimist, ILCA, 420 i najstarije u klasi šljuka. Najčešće su sudionici s Kvarnera, iz Istre, Zagreba, a ponekad u klasi šljuka imamo jedriličare iz Italije. Jedri se u štapu ili trokutu, ovisno o vremenskim prilikama.

Kakvi su uvjeti za jedrenje općenito u Kvarnerskom zaljevu?

– U Kvarnerskom zaljevu, nažalost, nemamo jake i redovite maestrale kao u Istri i Dalmaciji. Prevladavaju bura, tramontana i, nažalost, vrlo lagani vjetar ili bonaca. Najidealniji vjetar za jedrenje ispred Kostrene svakako je bura. Ako bura nije prejaka, onda su to idealni uvjeti za jedrenje.

Ispred Preluka, kad je stabilno vrijeme, puše u jutarnjim satima tramuntana. To je postalo vrlo popularno odredište za jedriličare na daskama. Mošćenička Draga poznata je jedriličarska destinacija po idealnom maestralu. Do sredine osamdesetih se u Mošćeničkoj Dragi održavala Riječka regata, najprestižnija na Jadranu i jedna od poznatijih regata u Europi.

Koliko Kvarner pruža jedriličarima sve one blagodati koje se i očekuju od jedriličarske destinacije?

– Zbog vrlo malog broja izgrađenih marina i sportskih lučica, benzinskih pumpi i drugih pratećih sadržaja, Kvarner daleko zaostaje za Istrom i Dalmacijom. Kad nemate gore navedenih sadržaja, onda nemate ni brojnosti, kvalitete, blagodati i svega ostalog što bi trebala pružati svaka jedriličarska destinacija, a pogotovo Hrvatska koja slovi za raj nautičkog turizma.

U tijeku je cjelogodišnja proslava 90. rođendana kluba.

– Kao što sam već spomenuo, obilježavanje 90 godina postojanja započeli smo početkom ožujka organizacijom manifestacije skijanja i jedrenja. Završetak će biti u studenome sa svečanom sjednicom skupštine kluba i prigodnim domjenkom.

Koliko danas klub broji članova?

JK Galeb ima pedesetak redovnih članova, a svake godine organizira tijekom ljetnih mjeseci školu jedrenja za najmlađe jedriličare. Aktivni jedriličari natječu se u klasama optimist, ILCA4, 420, šljuka i u krstašima.

Prošla godina također je bila vrlo uspješna za klub.

– U 2022. godini galebaši su bili iznimno uspješni i osvojili u klasi optimist srebrnu medalju na prvenstvu Hrvatske, u klasi ILCA4 zlatnu medalju, u klasi 420 brončanu medalju na juniorskom svjetskom prvenstvu, tri zlatne medalje i jednu brončanu medalju na prvenstvu Hrvatske, u klasi šljuka zlatnu, srebrnu i brončanu medalju, brončanu medalju na južnoeuropskom prvenstvu u Italiji, i u klasi krstaš zlatnu medalju.

---

image

Tina Mihelić najtrofejnija je članica Galeba

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

MEĐUNARODNI USPJESI GALEBOVA

Prvi nastup na Olimpijskim igrama u jedrenju ostvario je Karlo Baumann 1952. u Helsinkiju. Posada Anton Grego i Simo Nikolić osvojila je u klasi šljuka na europskim prvenstvima zlatnu medalju 1966. i srebrne 1964. i 1968., te na svjetskom prvenstvu brončanu medalju 1967. godine. Sudjelovali su u klasi leteći holandez na dvije olimpijade, 1968. u Mexicu i 1972. u Münchenu.

Ratomir Kujundžić je osvojio u klasi šljuka srebrnu medalju na juniorskom prvenstvu 1965. godine. Milko Volarić i Željko Perović osvojili su zlatnu medalju u juniorskoj klasi kadet 1976. Danko Mandić i Zoran Kalebić sudjelovali su na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi. Bojan Grego i Vanja Fike osvojili su 1986. zlatnu medalju na europskom prvenstvu u klasi 420. Bojan Grego i Sebastijan Miknić sudjelovali su na Olimpijskim igrama 1996. u Barceloni.

Tina Mihelić je na svjetskom prvenstvu 2003. u klasi optimist osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i brončanu medalju u momčadskom jedrenju; 2004. u klasi laser 4.7 srebrnu medalju te 2006. u klasi radial za juniorke zlatnu medalju.

Na europskim prvenstvima 2002. u klasi optimist osvojila je srebrnu medalju, 2004. u klasi laser 4.7 srebrnu medalju, a 2005. u klasi laser radial za juniorke zlatnu medalju.

Danijel Mihelić je na svjetskom prvenstvu 2004. u klasi laser radial za juniore osvojio brončanu medalju, dok je na europskim prvenstvima 2004. u klasi laser radial u kategoriji za juniore ovojio srebrnu medalju, 2006. u klasi laser radial za juniore zlatnu medalju.

Ivo Kalebić osvojio je u klasi laser 4.7 u kategoriji za juniore na svjetskom prvenstvu 2004. brončanu medalju, a na europskom juniorskom prvenstvu u klasi laser 4.7 u kategoriji za juniore srebrnu medalju.

Posada Marin Lovrović i Dan Lovrović sudjelovala je na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. Leon Scheidl osvojio je 2022. na svjetskom juniorskom prvenstvu brončanu medalju u klasi 420.

Galebovi članovi sudjelovali su kao sportski djelatnici na brojnim natjecanjima i jedriličarskim međunarodnim organizacijama. Josip Vehovec sudjelovao je kao sudac na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. i kao član stručnog tima reprezentacije Hrvatske 2016. u Rio de Janeiru. Orfeo Tićac bio je član upravnog tijela svjetske jedriličarske organizacije IYRU, tj. današnji World Sailing. Dean Pavlak bio je član europske jedriličarske organizacije EUROSAF.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tea Cimaš/Cropix Cropix JK Galeb/FCB JK Galeb/FCB Adbon Smokvina Božidar Vukičević/Cropix
Tea Cimaš/Cropix

Najbolji dio sporta je druženje

Cropix

Anton Grego sa Simom Nikolićem vladao je klasom šljuka

JK Galeb/FCB

Jedriličari skijaši na Platku

JK Galeb/FCB

Čuveni klupski hangar


Volarić i Perović bili su prvaci Europe u kadetu

Adbon Smokvina

Regata iz 1951.


Milko Volarić na Barcolani


Riječka regata 1979., klasa leteći holandez


Vitrine kluba pune su trofeja

Božidar Vukičević/Cropix

Tina Mihelić najtrofejnija je članica Galeba

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/jedrenje-i-skijanje-dobitna-su-kombinacija-rijecki-galebovi-slave-90-godina-uspjesnog-rada-1320576 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=569b49675c01a7f52f7dd4adafb769023408ab59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedrenje+i+skijanje+dobitna+su+kombinacija%3A+rije%C4%8Dki+Galebovi+slave+90+godina+uspje%C5%A1nog+rada+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fjedrenje-i-skijanje-dobitna-su-kombinacija-rijecki-galebovi-slave-90-godina-uspjesnog-rada-1320576 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fjedrenje-i-skijanje-dobitna-su-kombinacija-rijecki-galebovi-slave-90-godina-uspjesnog-rada-1320576 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U POVODU 90. GODIŠNJICE OSNUTKA KLUBA ORGANIZIRANA JE TRODNEVNA KOMBINACIJA SKIJANJA I JEDRENJA. NA PLATKU JE ODRŽAN NOĆNI VELESLALOM, A ISPRED UVALE ŽURKOVO U KOSTRENI U SUBOTU I NEDJELJU, PO BURI, ODRŽANA SU TRI PLOVA U KLASI ŠLJUKA. MEĐU PEDESETAK NATJECATELJA NASTUPILI SU BIVŠI SUDIONICI OLIMPIJSKIH IGARA U SKIJANJU I JEDRENJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => klupski jubilej [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

klupski jubilejJedrenje i skijanje dobitna su kombinacija: riječki Galebovi slave 90 godina uspješnog rada

Piše Merien Ilić
6. rujna 2023. - 08:24

Malo se koji sportski klub u Hrvatskoj može pohvaliti da istodobno njeguje i jedrenje i skijanje. Jedriličarski klub Galeb iz Kostrene na obližnjem Platku organizira jedriličarsko-skijašku manifestaciju u klasi šljuka, koja traži od jedriličara dodatne mornarske vještine. Tradicija ovoga kombiniranog sportskog događaja seže u osamdesete godine prošlog stoljeća, kada se nakon skijanja natjecalo na daskama za jedrenje, a redoviti gosti i natjecatelji bile su tadašnje alpske zvijezde, poput Bojana Križaja, Roka Petroviča, Grege Benedikta, Borisa Strela.

Uz 90. jubilej od organiziranja prvog Jadranskog slaloma koji se održao na Platku, ove godine obilježava se i velika obljetnica, 90 godina JK-a Galeb, inače jednog od najstarijih i najtrofejnijih klubova na Jadranu. Među brojnim manifestacijama koje su uvrštene u program velike proslave je i Kvarnerska regata, jedna je od najstarijih na sjevernom dijelu Jadrana. Ove godine na rasporedu je 23. rujna u Kvarnerskom zaljevu. U povodu toga razgovarali smo s Milkom Volarićem, predsjednikom JK-a Galeb.

image

Milko Volarić na Barcolani

– Prva navigacijska regata za krstaše u organizaciji JK-a Galeb bila je Istarska regata, koja je prvi put održana 1949. To je bila trodnevna regata na kojoj su najčešće nastupale posade Istre i Kvarnera.

Nakon Istarske regate JK Galeb je započeo s organizacijom Kvarnerske regate 1951. godine. Jedrio se trokut ispred Opatije, a nakon toga navigacijska regata na ruti Opatija – Rijeka. To je bila dvodnevna navigacijska regata za krstaše. Od 1954. godine održavala se na ruti Rijeka – Omišalj – Kraljevica – Rijeka. Sudjelovalo je dvadesetak do četrdesetak brodova i uz Istarsku regatu slovila je dugi niz godina za najznačajniju regatu na Kvarneru. Danas je značenje Kvarnerske regate nestalo među brojnim regatama i jedriličarskim manifestacijama.

image

Regata iz 1951.

Adbon Smokvina

Kakav je koncept ovogodišnje regate? Koliko sudionika očekujete?

– Koncept ovogodišnje regate je jednodnevna regata ispred Kostrene. Zbog nezaštićene i nesigurne uvale Žurkovo, primorani smo završetak regate i prihvat jedrilica organizirati u riječkoj luci. Očekujemo nastup dvadeset do trideset brodova iz Kvarnerskog zaljeva i istočne obale Istre.

Podržava li vas lokalna zajednica, naročito u organizaciji same regate?

– Općina Kostrena od samog osnutka do danas podupire organizaciju naših tradicionalnih regata: Proljetnog kupa Galeba, Kvarnerske regate, Kostrenske regate i 20 milja riječkog zaljeva.

Ove godine smo, u povodu 90. godišnjice osnutka našega kluba, iznimno uspješno organizirali početkom ožujka trodnevnu manifestaciju skijanja i jedrenja. Pobudila je veliko zanimanje javnosti i bila je iznimno medijski popraćena sva tri dana koliko je trajala. Na Platku je održan noćni veleslalom, a ispred uvale Žurkovo u Kostreni u subotu i nedjelju, po buri, održana su tri plova u klasi šljuka.

Među pedesetak natjecatelja nastupili su bivši sudionici Olimpijskih igara u skijanju i jedrenju. Rezultati skijanja i jedrenja bodovali su se pojedinačno i u kombinaciji.

image

Čuveni klupski hangar

JK Galeb/FCB

Poznata je i vaša Kostrenska regata, koja okuplja mlađe kategorije, u koje ulažete puno nade.

– Također organiziramo Kostrensku regatu i Proljetni kup Galeba, koji okupljaju najmlađe jedriličare za klasu optimist, ILCA, 420 i najstarije u klasi šljuka. Najčešće su sudionici s Kvarnera, iz Istre, Zagreba, a ponekad u klasi šljuka imamo jedriličare iz Italije. Jedri se u štapu ili trokutu, ovisno o vremenskim prilikama.

Kakvi su uvjeti za jedrenje općenito u Kvarnerskom zaljevu?

– U Kvarnerskom zaljevu, nažalost, nemamo jake i redovite maestrale kao u Istri i Dalmaciji. Prevladavaju bura, tramontana i, nažalost, vrlo lagani vjetar ili bonaca. Najidealniji vjetar za jedrenje ispred Kostrene svakako je bura. Ako bura nije prejaka, onda su to idealni uvjeti za jedrenje.

Ispred Preluka, kad je stabilno vrijeme, puše u jutarnjim satima tramuntana. To je postalo vrlo popularno odredište za jedriličare na daskama. Mošćenička Draga poznata je jedriličarska destinacija po idealnom maestralu. Do sredine osamdesetih se u Mošćeničkoj Dragi održavala Riječka regata, najprestižnija na Jadranu i jedna od poznatijih regata u Europi.

Koliko Kvarner pruža jedriličarima sve one blagodati koje se i očekuju od jedriličarske destinacije?

– Zbog vrlo malog broja izgrađenih marina i sportskih lučica, benzinskih pumpi i drugih pratećih sadržaja, Kvarner daleko zaostaje za Istrom i Dalmacijom. Kad nemate gore navedenih sadržaja, onda nemate ni brojnosti, kvalitete, blagodati i svega ostalog što bi trebala pružati svaka jedriličarska destinacija, a pogotovo Hrvatska koja slovi za raj nautičkog turizma.

U tijeku je cjelogodišnja proslava 90. rođendana kluba.

– Kao što sam već spomenuo, obilježavanje 90 godina postojanja započeli smo početkom ožujka organizacijom manifestacije skijanja i jedrenja. Završetak će biti u studenome sa svečanom sjednicom skupštine kluba i prigodnim domjenkom.

Koliko danas klub broji članova?

JK Galeb ima pedesetak redovnih članova, a svake godine organizira tijekom ljetnih mjeseci školu jedrenja za najmlađe jedriličare. Aktivni jedriličari natječu se u klasama optimist, ILCA4, 420, šljuka i u krstašima.

Prošla godina također je bila vrlo uspješna za klub.

– U 2022. godini galebaši su bili iznimno uspješni i osvojili u klasi optimist srebrnu medalju na prvenstvu Hrvatske, u klasi ILCA4 zlatnu medalju, u klasi 420 brončanu medalju na juniorskom svjetskom prvenstvu, tri zlatne medalje i jednu brončanu medalju na prvenstvu Hrvatske, u klasi šljuka zlatnu, srebrnu i brončanu medalju, brončanu medalju na južnoeuropskom prvenstvu u Italiji, i u klasi krstaš zlatnu medalju.

image

Tina Mihelić najtrofejnija je članica Galeba

Božidar Vukičević/Cropix

MEĐUNARODNI USPJESI GALEBOVA

Prvi nastup na Olimpijskim igrama u jedrenju ostvario je Karlo Baumann 1952. u Helsinkiju. Posada Anton Grego i Simo Nikolić osvojila je u klasi šljuka na europskim prvenstvima zlatnu medalju 1966. i srebrne 1964. i 1968., te na svjetskom prvenstvu brončanu medalju 1967. godine. Sudjelovali su u klasi leteći holandez na dvije olimpijade, 1968. u Mexicu i 1972. u Münchenu.

Ratomir Kujundžić je osvojio u klasi šljuka srebrnu medalju na juniorskom prvenstvu 1965. godine. Milko Volarić i Željko Perović osvojili su zlatnu medalju u juniorskoj klasi kadet 1976. Danko Mandić i Zoran Kalebić sudjelovali su na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi. Bojan Grego i Vanja Fike osvojili su 1986. zlatnu medalju na europskom prvenstvu u klasi 420. Bojan Grego i Sebastijan Miknić sudjelovali su na Olimpijskim igrama 1996. u Barceloni.

Tina Mihelić je na svjetskom prvenstvu 2003. u klasi optimist osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i brončanu medalju u momčadskom jedrenju; 2004. u klasi laser 4.7 srebrnu medalju te 2006. u klasi radial za juniorke zlatnu medalju.

Na europskim prvenstvima 2002. u klasi optimist osvojila je srebrnu medalju, 2004. u klasi laser 4.7 srebrnu medalju, a 2005. u klasi laser radial za juniorke zlatnu medalju.

Danijel Mihelić je na svjetskom prvenstvu 2004. u klasi laser radial za juniore osvojio brončanu medalju, dok je na europskim prvenstvima 2004. u klasi laser radial u kategoriji za juniore ovojio srebrnu medalju, 2006. u klasi laser radial za juniore zlatnu medalju.

Ivo Kalebić osvojio je u klasi laser 4.7 u kategoriji za juniore na svjetskom prvenstvu 2004. brončanu medalju, a na europskom juniorskom prvenstvu u klasi laser 4.7 u kategoriji za juniore srebrnu medalju.

Posada Marin Lovrović i Dan Lovrović sudjelovala je na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. Leon Scheidl osvojio je 2022. na svjetskom juniorskom prvenstvu brončanu medalju u klasi 420.

Galebovi članovi sudjelovali su kao sportski djelatnici na brojnim natjecanjima i jedriličarskim međunarodnim organizacijama. Josip Vehovec sudjelovao je kao sudac na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. i kao član stručnog tima reprezentacije Hrvatske 2016. u Rio de Janeiru. Orfeo Tićac bio je član upravnog tijela svjetske jedriličarske organizacije IYRU, tj. današnji World Sailing. Dean Pavlak bio je član europske jedriličarske organizacije EUROSAF.

16. svibanj 2024 17:00