stdClass Object ( [id] => 1257478 [title] => Fascinantan život kapetana Zane: neobična priča o prvom školovanom pomorcu Imotske krajine [alias] => fascinantan-zivot-kapetana-zane-neobicna-prica-o-prvom-skolovanom-pomorcu-imotske-krajine [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavno su dodijeljena priznanja hrabrim ljudima koji su riskirali svoje živote kako bi spasili druge, u sklopu Plave vrpce Vjesnika. Obitelj Franceschi iz Imotskog osvježila je spomen na jednog svog junaka koji bi zasigurno dobio ovo priznanje da se tada dodjeljivalo. Njegova priča uistinu je fascinantna. Riječ je o kapetanu Zani Franceschiju (1895.-1952.), Josipa Bepa, prvom školovanom pomorcu uopće iz Imotskoga i Imotske krajine.

Zahvaljujemo obitelji na ustupljenim materijalima za objavu, odnosno Anamariji Marušić Tonković koja vrijedno bilježi povijest Imotske krajine, a izvor podataka o Franceshijima crpila je od kapetana Vjeke Franceschija, Zaninog sina. Priča je objavljena na facebook stranici Jagul Wine Cellar kao i na webu Stari imotski, koje administrira gospođa Anamarija, inače rod s obitelji Franceschi.

Zane Franceschi je rođen na Perinuši u Imotskome polju, povijesnom posjedu koji je njegova obitelj omiških plemića, davnim podrijetlom iz Ravenne, dobila oko 1735. od mletačkih vlasti zbog zasluga u borbama za oslobođenje Imotskoga od Osmanlija.

Zane je more i brodove zavolio boraveći u ljetnim mjesecima kod očeve sestre na otoku Braču. Toliko je želio postati pomorac, da se jednom, u djetinjstvu, pješke iz Imotskoga zaputio u Bakar, pa su na kraju roditelji morali popustiti i upisati ga u bakarsku Pomorsku školu.

---

image

Zane u Bakru (u sredini)

Privatni album
---

Po sjećanju starog kapetana Soljačića i njegovog kazivanja Zaninom sinu, Vjeki, Zane je došao u školu u Bakar kao dobro obučen dečko iz Dalmacije sa talijanskim imenom. Tada su postojale dvije Nautičke škole, jedna u Rijeci, a druga u Bakru.

U Nautiku u Rijeci su išli đaci iz ostalih austrijskih zemalja kao Slovenije, Češke, Mađarske i Austrij, a u Bakar su išli samo oni koji su se osjećali Hrvatima. Stari kapetan je tada po tome zaključio da su se Franceschi tada sigurno smatrali Hrvatima.

Neposredno iza Drugog svjetskog rata iz tadašnje komunističke Jugoslavije bježalo je preko granice, tisuće Hrvata, a i drugih tražeći bolji život vani. Pokušavalo se doći do Italije gdje su bili logori izbjeglica odakle bi išli u SAD, Kanadu, Australiju.

U to vrijeme, Zane je bio kapetan na brodu "Hercegovina", malenom brodu na paru koji je plovio na liniji Grčka, Turska, Cipar i Izrael.

Brod kapetana Franceschija u ljeto 1946. godine naišao je na sred južnog Jadrana na malu barku koja je na prvi pogled izgledala prazna. Kad se brod približio pomorci su u barki vidjeli mrtvu ženu i polumrtvoga mladog čovjeka, potpuno iscrpljenog. Nakon što su barku digli na brod čovjek im je ispričao što se dogodilo.

On i žena bili su Slovenci, a imali su malu bebu koja je još dojila majku. Doputovali su u Dubrovnik te kupili ili ukrali tu malu barku i odlučili pobjeći veslanjem do Italije na dijelu gdje je Jadran skoro najširi!

Nakon nekoliko dana ostali su bez hrane i vode te je beba umrla. Muškarac je nastavio sisati ženu, ali iako se time nije mogao prehraniti preživio je dan, dva. Zatim je umrla i žena, a on nije imao snage niti je pomaknuti. Kada su ga pomorci na "Hercegovini" nahranili tek je tada oživio.

---

image

Kapetan Zane Franceschi

Privatni album
---

Kapetan Franceschi poslao je brzojav njegovim roditeljima u Sloveniju da ga čekaju u Rijeci, što su i učinili te zahvaljivali kapetanu sto puta. Zahvalni roditelji spašenog nesretnika godinama poslije dolazili su iz Slovenije kad je brod bio u Rijeci vidjeti kapetana kojeg je to nerviralo jer je smatrao da je spašavanje čovjeka bila njegova ljudska i zapovjednička dužnost, a osim toga u Rijeci je zapovjednik bio najzaposleniji. Nakon što se iskrcao sa broda "Hercegovina" kapetan Zane Franceschi zamolio je upravu tvrtke da Slovencima više ne daju informaciju na kojem je brodu.

Kapetan Franceschi uistinu je imao život zanimljiv za kakvu knjigu ili film. Aktivno je govorio engleski, talijanski, španjolski i portugalski jezik. Bio je također kapetan na brodu "Rad" Dubrovačke plovidbe koji su torpedirali i potopili Nijemci 1940. godine oko 400 milja zapadno od Capo Verde Dakar.

Nijemci su tad pozvali kapetana da što prije napusti brod sa posadom jer će ga potopiti. Kapetan Zane je imao toliko vremena da uzme svoje i dokumente posade, a uspio je spasiti svoj kanočal, sekstant i bisernu ogrlicu koju je kupio svojoj supruzi, te su plutali u barkama četiri dana dok ih nije spasio engleski konvoj i iskrcao u neutralni Portugal.

Kapetan Vjeko Franceschi pričao je: ”Taj dalekozor-kanoćal smo imali doma koliko se sjećam sve do sedamdesetih godina. Sekstant je kao i obično bio u jednoj lijepoj mahagoni drvenoj kutiji i kad su jednom bili naišli partizani, to su odnijeli sumnjajući da je to “radio stanica”!

---

image

Kapetan Zane na brodu Rad

Privatni album
------
image

Zane Franceschi

Privatni album
---

U to vrijeme, vijesti se sporo putovale, pa obitelj na Perinuši ništa nije znala o dramatičnoj situaciji. Brod Rad je otišao na dno Atlantika, a s njim namještaj i druge krasne stvari koje je kapetan Franceschi kupio za kuću na Perinuši na kojoj ga je čekala mlada supruga Marica sa tek rođenom djevojčicom.

Posada je nakon što im je agent pribavio dokumente i kupio odjeću otišla svojim kućama, većinom u Dubrovnik odakle su bili svi oficiri, ostali iz okoline Dubrovnika, a kapetan Zane Franceschi se vratio na Perinušu.

Nakon nekoliko mjeseci oficiri iz Dubrovnika su dogovorili naručiti jednom slikaru naslikati brod "Rad" u trenutku torpediranja, odnosno potapanja. Slika je dimenzija oko 60 cm x 40 cm i potpisana je imenom Seite.

Sliku su pomorci darovali crkvi Gospe od Milosrđa na Lapadu u Dubrovniku koja je tradicionalno bila za zavjete pomoraca i sličila je na muzej zbog svih izloženih vrijednih srebrenih i pozlaćenih stvari, darova i slika koje su pomorci darivali nakon gubitaka brodova i spašenih života u olujama i ratovima (kao crkva Gospe od Poišana u Splitu i Crkva Gospe od Trsata u Rijeci).

---

image

Brod Rad

Privatni album
---

Na slici iznad imena pomoraca piše: "Za zahvalnost Majci Božjoj". Poslije je grad sve predmete iz crkve premjestio u Pomorski muzej.

Postoji još jedna priča, ona o šestomjesečnom zarobljeništvu u kojem je Zane proveo, na Siciliji krajem Prvog svjetskog rata. Tamo su ih Talijani hranili samo s rižom i da ne bi dobili skorbut silili zarobljenike da jedu naranče. Pretpostavljate, do kraja života kapetan Franceschi nije mogao smisliti ni rižu ni naranče.

Imotski kapetan Zane Franceschi umro je iznenada, na brodu Lošinj 1952. godine prilikom isplovljavanja iz Ploča. Iza njega ostala je supruga Marica sa šestoro maloljetne djece. Od trojice sinova, najstariji Vjeko naslijedio je očevu ljubav prema moru i postao kapetan. Vjeko je umro u američkom gradu Virginia Beach 2017. godine.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljudi i brodovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ljudi i brodovi 2 0 6625 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-10 14:36:25 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PIŠE MERIEN ILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-18 07:12:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-18 07:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 109 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kapetan Zane Franceschi, prvi imotski školovani pomorac, danas bi zasigurno zaslužio Plavu vrpcu [metakey] => kapetan zane franceschi, vjeko franceschi, imotski kapetan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/10\/24156707.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23984557.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23971835.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23984558.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23984559.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23984560.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zane Franceshi, prvi \u0161kolovani kapetan Imotske krajine<\/p>","

Kapetan Zane na brodu Rad<\/p>","

Zane Franceschi<\/p>","

Zane u Bakru (u sredini)<\/p>","

Kapetan Zane Franceschi<\/p>","

Brod Rad<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1308x727","hd_24156707_1920.jpg":"1920x1080","k_24156707_1280.jpg":"1280x1280","k_24156707_1024.jpg":"1024x1024","k_24156707_640.jpg":"640x640","k_24156707_480.jpg":"480x480","k_24156707_340.jpg":"340x340","k_24156707_220.jpg":"220x220","o_24156707_1280.jpg":"1280x711","o_24156707_1024.jpg":"1024x569","o_24156707_640.jpg":"640x355","o_24156707_480.jpg":"480x266","o_24156707_340.jpg":"340x188","o_24156707_220.jpg":"220x122","h_24156707_1280.jpg":"1280x854","h_24156707_1024.jpg":"1024x683","h_24156707_640.jpg":"640x427","h_24156707_480.jpg":"480x320","h_24156707_340.jpg":"340x227","h_24156707_220.jpg":"220x147","pp_24156707_1280.jpg":"1280x1628","pp_24156707_1024.jpg":"1024x1303","pp_24156707_640.jpg":"640x814","pp_24156707_480.jpg":"480x611","pp_24156707_340.jpg":"340x432","pp_24156707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x600","hd_23984557_1920.jpg":"1920x1080","k_23984557_1280.jpg":"1280x1280","k_23984557_1024.jpg":"1024x1024","k_23984557_640.jpg":"640x640","k_23984557_480.jpg":"480x480","k_23984557_340.jpg":"340x340","k_23984557_220.jpg":"220x220","o_23984557_1280.jpg":"1280x600","o_23984557_1024.jpg":"1024x480","o_23984557_640.jpg":"640x300","o_23984557_480.jpg":"480x225","o_23984557_340.jpg":"340x159","o_23984557_220.jpg":"220x103","h_23984557_1280.jpg":"1280x854","h_23984557_1024.jpg":"1024x683","h_23984557_640.jpg":"640x427","h_23984557_480.jpg":"480x320","h_23984557_340.jpg":"340x227","h_23984557_220.jpg":"220x147","pp_23984557_1280.jpg":"1280x1628","pp_23984557_1024.jpg":"1024x1303","pp_23984557_640.jpg":"640x814","pp_23984557_480.jpg":"480x611","pp_23984557_340.jpg":"340x432","pp_23984557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"478x785","hd_23971835_1920.jpg":"1920x1080","k_23971835_1280.jpg":"1280x1280","k_23971835_1024.jpg":"1024x1024","k_23971835_640.jpg":"640x640","k_23971835_480.jpg":"480x480","k_23971835_340.jpg":"340x340","k_23971835_220.jpg":"220x220","o_23971835_1280.jpg":"1280x2102","o_23971835_1024.jpg":"1024x1681","o_23971835_640.jpg":"640x1051","o_23971835_480.jpg":"480x788","o_23971835_340.jpg":"340x558","o_23971835_220.jpg":"220x361","h_23971835_1280.jpg":"1280x854","h_23971835_1024.jpg":"1024x683","h_23971835_640.jpg":"640x427","h_23971835_480.jpg":"480x320","h_23971835_340.jpg":"340x227","h_23971835_220.jpg":"220x147","pp_23971835_1280.jpg":"1280x1628","pp_23971835_1024.jpg":"1024x1303","pp_23971835_640.jpg":"640x814","pp_23971835_480.jpg":"480x611","pp_23971835_340.jpg":"340x432","pp_23971835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1056x816","hd_23984558_1920.jpg":"1920x1080","k_23984558_1280.jpg":"1280x1280","k_23984558_1024.jpg":"1024x1024","k_23984558_640.jpg":"640x640","k_23984558_480.jpg":"480x480","k_23984558_340.jpg":"340x340","k_23984558_220.jpg":"220x220","o_23984558_1280.jpg":"1280x989","o_23984558_1024.jpg":"1024x791","o_23984558_640.jpg":"640x494","o_23984558_480.jpg":"480x370","o_23984558_340.jpg":"340x262","o_23984558_220.jpg":"220x170","h_23984558_1280.jpg":"1280x854","h_23984558_1024.jpg":"1024x683","h_23984558_640.jpg":"640x427","h_23984558_480.jpg":"480x320","h_23984558_340.jpg":"340x227","h_23984558_220.jpg":"220x147","pp_23984558_1280.jpg":"1280x1628","pp_23984558_1024.jpg":"1024x1303","pp_23984558_640.jpg":"640x814","pp_23984558_480.jpg":"480x611","pp_23984558_340.jpg":"340x432","pp_23984558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x833","hd_23984559_1920.jpg":"1920x1080","k_23984559_1280.jpg":"1280x1280","k_23984559_1024.jpg":"1024x1024","k_23984559_640.jpg":"640x640","k_23984559_480.jpg":"480x480","k_23984559_340.jpg":"340x340","k_23984559_220.jpg":"220x220","o_23984559_1280.jpg":"1280x833","o_23984559_1024.jpg":"1024x666","o_23984559_640.jpg":"640x416","o_23984559_480.jpg":"480x312","o_23984559_340.jpg":"340x221","o_23984559_220.jpg":"220x143","h_23984559_1280.jpg":"1280x854","h_23984559_1024.jpg":"1024x683","h_23984559_640.jpg":"640x427","h_23984559_480.jpg":"480x320","h_23984559_340.jpg":"340x227","h_23984559_220.jpg":"220x147","pp_23984559_1280.jpg":"1280x1628","pp_23984559_1024.jpg":"1024x1303","pp_23984559_640.jpg":"640x814","pp_23984559_480.jpg":"480x611","pp_23984559_340.jpg":"340x432","pp_23984559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x911","hd_23984560_1920.jpg":"1920x1080","k_23984560_1280.jpg":"1280x1280","k_23984560_1024.jpg":"1024x1024","k_23984560_640.jpg":"640x640","k_23984560_480.jpg":"480x480","k_23984560_340.jpg":"340x340","k_23984560_220.jpg":"220x220","o_23984560_1280.jpg":"1280x911","o_23984560_1024.jpg":"1024x728","o_23984560_640.jpg":"640x455","o_23984560_480.jpg":"480x341","o_23984560_340.jpg":"340x241","o_23984560_220.jpg":"220x156","h_23984560_1280.jpg":"1280x854","h_23984560_1024.jpg":"1024x683","h_23984560_640.jpg":"640x427","h_23984560_480.jpg":"480x320","h_23984560_340.jpg":"340x227","h_23984560_220.jpg":"220x147","pp_23984560_1280.jpg":"1280x1628","pp_23984560_1024.jpg":"1024x1303","pp_23984560_640.jpg":"640x814","pp_23984560_480.jpg":"480x611","pp_23984560_340.jpg":"340x432","pp_23984560_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7734412 Threads: 4 Questions: 1562337284 Slow queries: 4765012 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111537806 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/fascinantan-zivot-kapetana-zane-neobicna-prica-o-prvom-skolovanom-pomorcu-imotske-krajine-1257478 [printLink] => /om/sa-svih-strana/fascinantan-zivot-kapetana-zane-neobicna-prica-o-prvom-skolovanom-pomorcu-imotske-krajine-1257478?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 703165 [name] => kapetan zane franceschi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 08:12:26 [main_article_id] => 0 [alias] => kapetan-zane-franceschi [link] => /tag/kapetan-zane-franceschi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 703166 [name] => vjeko franceschi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 08:12:26 [main_article_id] => 0 [alias] => vjeko-franceschi [link] => /tag/vjeko-franceschi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 703167 [name] => imotski kapetan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 08:12:26 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski-kapetan [link] => /tag/imotski-kapetan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 703168 [name] => zane franceschi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 08:12:26 [main_article_id] => 0 [alias] => zane-franceschi [link] => /tag/zane-franceschi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 254043 [name] => imotska krajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotska-krajina [link] => /tag/imotska-krajina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljudi i brodovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fascinantan život kapetana Zane: neobična priča o prvom školovanom pomorcu Imotske krajine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-19-42-26-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/24156707.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Zane Franceshi, prvi školovani kapetan Imotske krajine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/24156707.jpg [title] =>

Zane Franceshi, prvi školovani kapetan Imotske krajine

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23984557.jpg [title] =>

Kapetan Zane na brodu Rad

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23971835.jpg [title] =>

Zane Franceschi

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23984558.jpg [title] =>

Zane u Bakru (u sredini)

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23984559.jpg [title] =>

Kapetan Zane Franceschi

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23984560.jpg [title] =>

Brod Rad

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedavno su dodijeljena priznanja hrabrim ljudima koji su riskirali svoje živote kako bi spasili druge, u sklopu Plave vrpce Vjesnika. Obitelj Franceschi iz Imotskog osvježila je spomen na jednog svog junaka koji bi zasigurno dobio ovo priznanje da se tada dodjeljivalo. Njegova priča uistinu je fascinantna. Riječ je o kapetanu Zani Franceschiju (1895.-1952.), Josipa Bepa, prvom školovanom pomorcu uopće iz Imotskoga i Imotske krajine.

Zahvaljujemo obitelji na ustupljenim materijalima za objavu, odnosno Anamariji Marušić Tonković koja vrijedno bilježi povijest Imotske krajine, a izvor podataka o Franceshijima crpila je od kapetana Vjeke Franceschija, Zaninog sina. Priča je objavljena na facebook stranici Jagul Wine Cellar kao i na webu Stari imotski, koje administrira gospođa Anamarija, inače rod s obitelji Franceschi.

Zane Franceschi je rođen na Perinuši u Imotskome polju, povijesnom posjedu koji je njegova obitelj omiških plemića, davnim podrijetlom iz Ravenne, dobila oko 1735. od mletačkih vlasti zbog zasluga u borbama za oslobođenje Imotskoga od Osmanlija.

Zane je more i brodove zavolio boraveći u ljetnim mjesecima kod očeve sestre na otoku Braču. Toliko je želio postati pomorac, da se jednom, u djetinjstvu, pješke iz Imotskoga zaputio u Bakar, pa su na kraju roditelji morali popustiti i upisati ga u bakarsku Pomorsku školu.

---

image

Zane u Bakru (u sredini)

Privatni album
---

Po sjećanju starog kapetana Soljačića i njegovog kazivanja Zaninom sinu, Vjeki, Zane je došao u školu u Bakar kao dobro obučen dečko iz Dalmacije sa talijanskim imenom. Tada su postojale dvije Nautičke škole, jedna u Rijeci, a druga u Bakru.

U Nautiku u Rijeci su išli đaci iz ostalih austrijskih zemalja kao Slovenije, Češke, Mađarske i Austrij, a u Bakar su išli samo oni koji su se osjećali Hrvatima. Stari kapetan je tada po tome zaključio da su se Franceschi tada sigurno smatrali Hrvatima.

Neposredno iza Drugog svjetskog rata iz tadašnje komunističke Jugoslavije bježalo je preko granice, tisuće Hrvata, a i drugih tražeći bolji život vani. Pokušavalo se doći do Italije gdje su bili logori izbjeglica odakle bi išli u SAD, Kanadu, Australiju.

U to vrijeme, Zane je bio kapetan na brodu "Hercegovina", malenom brodu na paru koji je plovio na liniji Grčka, Turska, Cipar i Izrael.

Brod kapetana Franceschija u ljeto 1946. godine naišao je na sred južnog Jadrana na malu barku koja je na prvi pogled izgledala prazna. Kad se brod približio pomorci su u barki vidjeli mrtvu ženu i polumrtvoga mladog čovjeka, potpuno iscrpljenog. Nakon što su barku digli na brod čovjek im je ispričao što se dogodilo.

On i žena bili su Slovenci, a imali su malu bebu koja je još dojila majku. Doputovali su u Dubrovnik te kupili ili ukrali tu malu barku i odlučili pobjeći veslanjem do Italije na dijelu gdje je Jadran skoro najširi!

Nakon nekoliko dana ostali su bez hrane i vode te je beba umrla. Muškarac je nastavio sisati ženu, ali iako se time nije mogao prehraniti preživio je dan, dva. Zatim je umrla i žena, a on nije imao snage niti je pomaknuti. Kada su ga pomorci na "Hercegovini" nahranili tek je tada oživio.

---

image

Kapetan Zane Franceschi

Privatni album
---

Kapetan Franceschi poslao je brzojav njegovim roditeljima u Sloveniju da ga čekaju u Rijeci, što su i učinili te zahvaljivali kapetanu sto puta. Zahvalni roditelji spašenog nesretnika godinama poslije dolazili su iz Slovenije kad je brod bio u Rijeci vidjeti kapetana kojeg je to nerviralo jer je smatrao da je spašavanje čovjeka bila njegova ljudska i zapovjednička dužnost, a osim toga u Rijeci je zapovjednik bio najzaposleniji. Nakon što se iskrcao sa broda "Hercegovina" kapetan Zane Franceschi zamolio je upravu tvrtke da Slovencima više ne daju informaciju na kojem je brodu.

Kapetan Franceschi uistinu je imao život zanimljiv za kakvu knjigu ili film. Aktivno je govorio engleski, talijanski, španjolski i portugalski jezik. Bio je također kapetan na brodu "Rad" Dubrovačke plovidbe koji su torpedirali i potopili Nijemci 1940. godine oko 400 milja zapadno od Capo Verde Dakar.

Nijemci su tad pozvali kapetana da što prije napusti brod sa posadom jer će ga potopiti. Kapetan Zane je imao toliko vremena da uzme svoje i dokumente posade, a uspio je spasiti svoj kanočal, sekstant i bisernu ogrlicu koju je kupio svojoj supruzi, te su plutali u barkama četiri dana dok ih nije spasio engleski konvoj i iskrcao u neutralni Portugal.

Kapetan Vjeko Franceschi pričao je: ”Taj dalekozor-kanoćal smo imali doma koliko se sjećam sve do sedamdesetih godina. Sekstant je kao i obično bio u jednoj lijepoj mahagoni drvenoj kutiji i kad su jednom bili naišli partizani, to su odnijeli sumnjajući da je to “radio stanica”!

---

image

Kapetan Zane na brodu Rad

Privatni album
------
image

Zane Franceschi

Privatni album
---

U to vrijeme, vijesti se sporo putovale, pa obitelj na Perinuši ništa nije znala o dramatičnoj situaciji. Brod Rad je otišao na dno Atlantika, a s njim namještaj i druge krasne stvari koje je kapetan Franceschi kupio za kuću na Perinuši na kojoj ga je čekala mlada supruga Marica sa tek rođenom djevojčicom.

Posada je nakon što im je agent pribavio dokumente i kupio odjeću otišla svojim kućama, većinom u Dubrovnik odakle su bili svi oficiri, ostali iz okoline Dubrovnika, a kapetan Zane Franceschi se vratio na Perinušu.

Nakon nekoliko mjeseci oficiri iz Dubrovnika su dogovorili naručiti jednom slikaru naslikati brod "Rad" u trenutku torpediranja, odnosno potapanja. Slika je dimenzija oko 60 cm x 40 cm i potpisana je imenom Seite.

Sliku su pomorci darovali crkvi Gospe od Milosrđa na Lapadu u Dubrovniku koja je tradicionalno bila za zavjete pomoraca i sličila je na muzej zbog svih izloženih vrijednih srebrenih i pozlaćenih stvari, darova i slika koje su pomorci darivali nakon gubitaka brodova i spašenih života u olujama i ratovima (kao crkva Gospe od Poišana u Splitu i Crkva Gospe od Trsata u Rijeci).

---

image

Brod Rad

Privatni album
---

Na slici iznad imena pomoraca piše: "Za zahvalnost Majci Božjoj". Poslije je grad sve predmete iz crkve premjestio u Pomorski muzej.

Postoji još jedna priča, ona o šestomjesečnom zarobljeništvu u kojem je Zane proveo, na Siciliji krajem Prvog svjetskog rata. Tamo su ih Talijani hranili samo s rižom i da ne bi dobili skorbut silili zarobljenike da jedu naranče. Pretpostavljate, do kraja života kapetan Franceschi nije mogao smisliti ni rižu ni naranče.

Imotski kapetan Zane Franceschi umro je iznenada, na brodu Lošinj 1952. godine prilikom isplovljavanja iz Ploča. Iza njega ostala je supruga Marica sa šestoro maloljetne djece. Od trojice sinova, najstariji Vjeko naslijedio je očevu ljubav prema moru i postao kapetan. Vjeko je umro u američkom gradu Virginia Beach 2017. godine.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Zane Franceshi, prvi školovani kapetan Imotske krajine

Privatni album

Kapetan Zane na brodu Rad

Privatni album

Zane Franceschi

Privatni album

Zane u Bakru (u sredini)

Privatni album

Kapetan Zane Franceschi

Privatni album

Brod Rad

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/fascinantan-zivot-kapetana-zane-neobicna-prica-o-prvom-skolovanom-pomorcu-imotske-krajine-1257478 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=550defc1589f208971fc1e03db4d5e968c446dc7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fascinantan+%C5%BEivot+kapetana+Zane%3A+neobi%C4%8Dna+pri%C4%8Da+o+prvom+%C5%A1kolovanom+pomorcu+Imotske+krajine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Ffascinantan-zivot-kapetana-zane-neobicna-prica-o-prvom-skolovanom-pomorcu-imotske-krajine-1257478 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Ffascinantan-zivot-kapetana-zane-neobicna-prica-o-prvom-skolovanom-pomorcu-imotske-krajine-1257478 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljudi i brodovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ljudi i brodoviFascinantan život kapetana Zane: neobična priča o prvom školovanom pomorcu Imotske krajine

Piše PIŠE MERIEN ILIĆ
18. siječnja 2023. - 08:12

Nedavno su dodijeljena priznanja hrabrim ljudima koji su riskirali svoje živote kako bi spasili druge, u sklopu Plave vrpce Vjesnika. Obitelj Franceschi iz Imotskog osvježila je spomen na jednog svog junaka koji bi zasigurno dobio ovo priznanje da se tada dodjeljivalo. Njegova priča uistinu je fascinantna. Riječ je o kapetanu Zani Franceschiju (1895.-1952.), Josipa Bepa, prvom školovanom pomorcu uopće iz Imotskoga i Imotske krajine.

Zahvaljujemo obitelji na ustupljenim materijalima za objavu, odnosno Anamariji Marušić Tonković koja vrijedno bilježi povijest Imotske krajine, a izvor podataka o Franceshijima crpila je od kapetana Vjeke Franceschija, Zaninog sina. Priča je objavljena na facebook stranici Jagul Wine Cellar kao i na webu Stari imotski, koje administrira gospođa Anam...

15. svibanj 2024 21:42