StoryEditorOCM

Modre zanimljivostiČudesna svojstva bakalarove kože: koristi se čak i za transpalaciju kod čovjeka

Piše V.Valtrović
19. kolovoza 2023. - 16:00

Petur Oddson, radnik u hidroelektrani, 2020. je preživio električni udar od 60.000 volti, koji mu je spržio kožu na gotovo pola tijela. S obzirom na to da se stanice tako spržene kože ne mogu regenerirati, jedino rješenje koje bi mu spasilo život i štitilo tijelo od infekcija bila je transplantacija kože. Oddsonu je presađeno 7000 centimetara četvornih bakalareve kože.

Fotografije Oddsona koji u naručju drži svog unuka, a koje se mogu vidjeti putujući po Islandu, dio su promotivne kampanje projekta 100 Fish, kojim Iceland Ocean Cluster nastoji potpuno ukinuti riblji otpad pri ulovu bakalara. Bakalareva koža (8% težine ribe), osim kod opeklina, koristi se i za liječenje nezacjeljujućih rana kod dijabetičara, kao i kod žena koje su rodile carskim rezom. Osim za transplantacije, koža ribe koristi se i kao izvor kolagena i dodataka za energetska pića.

Od kostiju (35% težine ribe) kuhaju se juhe bogate proteinima, a služe i kao izvor kalcija, dok se bakalareva krv (10% težine ribe) koristi kao punilo za kobasice te kao sastojak u ribljoj hrani i umjetnim gnojivima, dok je za tekućinu u ribljim očima dokazano da ima antiseptička svojstva. Prije 20 godina, od ulovljenog bakalara koristilo se oko 40% ribe, dok se danas to popelo na čitavih 95%.

01. svibanj 2024 23:06