StoryEditor

Plešuća kančanicaUčimo vas rijetkoj tehnici kojom se s malo pribora mogu ostvariti značajni ulovi

Piše Šime Duvančić
5. travnja 2021. - 08:22
Sabiki i prirodni mamac su ubojita kombinacijaŠime Duvančić

Iako se njome godišnje diljem svijeta ulovi više riba nego bilo kojom drugom udičarskom tehnikom, ribolov okomitim skosavanjem jata sitnih varalica većini naših udičara je nepoznat. Oni malobrojni koji su čuli za tu tehniku znaju je kao sabiki, što je zapravo komercijalni naziv prvih varalica posebno pravljenih za takav način lova.

Neki naši ribolovci tu tehniku i opremu za nju nazivaju plešućom kančanicom, ali je naš najprikladniji naziv za tu tehniku - skosavanje, a za pribor, odnosno završnjak s varalicama za njezino prakticiranje - skosac. Važno je također reći kako je riječ o zabavnoj, dinamičnoj i svima dostupnoj tehnici kojom se s malo pribora mogu ostvariti značajni ulovi, osobito količinski gledano.

Japanski korijeni

Okomitim skosavanjem, podizanjem i spuštanjem, cimanjem mamca diljem svijeta odavno se love lignje i ribe. Kod nas osobito dobro pagar neposredno poviše dna na brakovima i olupinama pomoću bukve, gire ili, još bolje, glave nekog manjega glavonošca. Također, odavno, već više od dva tisućljeća se u lovu horizontalnim potezanjem koriste varalice od perja i dlaka, kakve su bile prve varalice, a danas većina sabiki, skosac modela.

Takve varalice, kojima se u njegovoj zemlji tradicionalno love jatne ribice horizontalnim potezanjem i čekanjem, 1958. godine počeo je proizvoditi i Japanac Hayato Tajiri. Ubrzo je shvatio da je najbolji način lova njima – okomito skosavanje plova, više varalica na jednom priboru. Kako je njegov koncept postajao sve popularniji u Japanu, tako je Tajiri obogaćivao proizvodnju, ne samo varalica nego i ostalih potrepština za takav lov.

image
Varalice se izrađuju u bezbroj dekora

Godine 1974. počeo je s dvije verzije završnjaka koje je nazvao Sabiki, a danas njegova tvrtka proizvodi više od 6000 različitih verzija različite opreme za ribolov skosavanjem. Do 1980-ih, sabiki je postao osnovna oprema u kutijama japanskih rekreativnih ribolovaca, ali i sinonim za ribolov okomitim skosavanjem, a zatim je počeo osvajati i ostatak svijeta. Kod nas se pojavio u vrijeme Domovinskog rata.

Konstrukcija završnjaka skosca je klasična, tipa paternoster, s nekoliko kratkih priveza raspoređenih na predvezu, osnovi završnjaka, na čijem je kraju uteg. Privezi su međusobno razmaknuti barem toliko da se ne mogu dodirivati udicama. Dobro je, osobito kad postoji mogućnost ulova i krupnijih riba, umjesto olovnice na kraj pribora postaviti kakvu težu varalicu, onu pravljenu za spinning ili jigging.

Vezivanje pera

Sabiki, skosac varalice su se nekad izrađivale samo vezivanjem pera uz tijelo udice, zbog čega su ih naši stari nazivali perjaticama. Danas se izrađuju i od ribljih kožica, raznih folija, niti te mekane plastike u obliku račića, crvića i ribica. U pravilu su prozirne, bijele i svjetlucave, kakve su najučinkovitije za ribolov u gornjim i srednjim slojevima mora, po dobroj vidljivosti i u bistrom moru. Obojene, tamnije, još uočljivije i fosforoscentne varalice prikladnije su za ribolov na preko 30 metara, uz malo vanjskoga svjetla i u slabo prozirnom moru.

Ribolov ovom tehnikom nekad je bio isključivo, a danas je prvenstveno namijenjen cjelogodišnjem i cjelodnevnom lovu na dubinama 10 do 50 metara šaruna, skuša, lokardi, iglica, girovki, bukava i ostalih manjih jatnih proždrljivih riba koje obitavaju dalje od dna, te koje se kulinarski i sportski smatraju drugorazrednim. Izuzetno je jednostavan i produktivan, u njemu se može uživati i bez specijalne i skupe opreme, ne zahtjeva velika fizička naprezanja, pa ga mogu prakticirati ribolovci svih dobnih skupina.

image
Arbuni su česta i brojna lovina

Lovu manjih riba namijenjen je završnjak skosca sa 6 ili 7 kratkih priveza. Za lov prženica, girovki i ostalih najsitnijih riba na udice od broja 18 ili 16 do 10 ili 12 vezane su najjednostavnije varalice od niti, perja i traka, koje oponašaju ličinke, kozice i ribice. Privezi su debljine 0,10 do 0,15 mm, najviše 0,17 mm i dužine 3 do 7, rijetko 10 cm. Predvezi su im tek neznatno deblji od priveza, a svi spojevi su izvedeni čvorovima.

Za lov šaruna, skuša i sličnih nešto krupnijih riba koriste se pribori s udicama do broja 9 ili 8, na privezima debljine do 0,21 ili 0,24 mm. Koriste se i kompliciranije varalice na kojima ima i perlica ili su izrađene od mekane plastike u obliku kozice. Barem kraj završnjaka ima vrtilicu, a kod boljih modela predvezi su od fluorougljika, dok su im spojevi su na privezima izvedeni pomoću perlica. Ovaj, kao i lakši skosac, idealan je za lov iglica, šaruna, ušata i ostalih riba - mamaca, ali i za lov s obale u dubokom priobalju.

Kvalitetne mete

Skoscem se tehnikom skosavanja mogu loviti i krupnije ribe te one s dna mora, čak i neke koje se kod nas rijetko love, ne samo varalicom. To je najčešće kanjac, pa arbun, ali i kovač, ovčica, trlja, list, škarpina, škarpun, pauci… Štoviše, postoje i skosci za lov krupnih riba poput kirnji, gofova... Njime se može loviti na do 100 i više metara dubine. Pruža puno mogućnosti, samo ga treba znati iskoristiti.

Lovu riba težine jedan do pet kilograma, poput velikih arbuna, škarpina i skuša, palamida, lubina, kovača.., namijenjeni su skosci s tri do pet varalica od perja, riblje kože, niti, perlica i silikona. Postavljene su na udice broj 4 do 1/0 vezane na priveze od fluorougljika debljine 0,30 do 0,40 mm i predveze 0,40 do 0,50 mm. U pravilu, na oba kraja skosca nalazi se vrtilica, a spojevi predveza i priveza su pomoću perlica, kod najboljih modela pomoću snoda, perlica s dva provrta.

image
Tipičan skosac završnjak za male ribe

Još snažnija oprema i skosci koriste se za lov većih, grabljivica težine 5 do 10, čak i do 50 kg, ali i srednje velikih u lošim uvjetima - na velikim dubinama, u jakom kurentu te na izrazito škrapastom dnu te u i oko olupina. Za lov lubina, velikih palamida, zubaca, pagra, gofa... završnjaci skosaca se izrađuju od debelih struna - osnova od najlona promjera barem 0,50 pa sve do 0,70 mm, a privezi od FC strune promjera 0,35 do 0,50 mm.

Varalice, u pravilu manji broj nego na lakšim priborima, izrađuju se na udicama veličine 2 do 2/0. Osim od perja, niti, traka i riblje kože, izrađuju se od mekane plastike u obliku kozice, ali i stiliziranog glavonošca te ribice, najčešće jeguljice ili iglice.

Lakšim i srednje jakim skoscem može se loviti i bez specijalne i skupe opreme, čak i bez štapa i role, ali je s njima neusporedivo lakše. Osim specijalnih, poslužiti mogu i štapovi za druge načine udičarenja. Primjerice, za lov riba težine do 5 kg, čak i više, poslužiti može bolognese štap.

No, lov s njim zahtijeva velike napore i uzrokuje bolove u ramenima. Bolje rješenje je spinning štap težine bacanja 40 do 60 grama. Još bolji je light boat štap, specijalno dizajniran za lagani lov iz broda kančanicom, i to nešto sporije akcije. Ipak, nakon štapova za ultra light vertical jigging, za takav ribolov najbolji su egging štapovi za lov na lignje.

Lagana rola

Osim štapa, važno je da i rola na njemu bude što lakša, jer se lovi stalnim držanjem pribora u rukama. Za lov lakim i srednje teškim skoscima, dovoljno je bilo kakva rola veličine do 30, a odlično rješenje je i lagani multiplikator za spinning.

Skosac se, poput bulentina, u more spušta okomito, ali i učestalo diže tako da njegove udice na kojim su jednostavne varalice plešu i mame ribe. Takvu im akciju omogućavaju kratki i vrlo savitljivi privezi od dosta krutog najlona vezani uz dlaku. Tome teško mogu odoljeti čak i ribe koje se vrlo rijetko love varalicama.

image
Varalica može biti i složene konstrukcije

Ribolov je najbolje, barem dok se ne otkrije plov riba, započeti prepuštanjem struji mora. Kad se ostvari prvi ulov može se sidriti. Loviti se može s dva pribora čak i oba postavljena u držače štapova. Povremeno ih naizmjenično treba uzimati i skosavati, što je nepotrebno ako su štapovi spore akcije, a plovilo se ljulja na valovima. Skosavati se ne treba ili treba vrlo rijetko, i u lovu na dnu kada olovnica nošena kurentom poskakuje po njemu.

Skoscem se uglavnom love jatne ribe, pa nije rijetkost da se istovremeno zakači više njih. No, čim se ulovi prva, najbolje je izvući pribor i što prije skinuti ulov, te tako spriječiti vrlo moguće mršenje pribora, često s neporavljivim posljedicama.

29. srpanj 2021 02:36