stdClass Object ( [id] => 1216310 [title] => Samo dobro složen sistem može nasukati kapitalce: učimo vas kako pripremiti predvez za uspješno panulavanje [alias] => ucimo-vas-kako-pripremiti-predvez-za-uspjesno-panulavanje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Panula sa živom ješkom kojom se nekada bavio tek uži krug ribolovaca danas je ribolovna tehnika kojom se bavi veliki broj njih.

Dobar dio zasluga za populariziranje ove nadasve zanimljive tehnike treba pripisati svima onima koji su većinu svoga života posvetili proučavanju panule i širenju tako stečenog znanja preko specijaliziranih časopisa i ribolovnih tečajeva kojih je u vremenu prije interneta bilo puno više.

No, pojedinačna iskustva i usmena predaja su bili onda, ali i danas, u vremenu obilježenom internetom i ekstremno lakom dostupnošću svih mogućih informacija, ipak najkvalitetniji način za prenošenja iskustva, što je na kraju rezultiralo današnjim suvremenim i najlovnijim pristupom.

ČISTA SILA

U panuli postoje određena pravila koja godinama nisu doživjela neke bitnije promjene, ako se izuzme upotreba novih materijala. Tako je i predvez, koji se danas u pravilu izrađuje isključivo od fluorokarbona, zadržao sve svoje osnovne karakteristike, poput primjerice svima znane dužine od 18 do 20 metara za lov s olovom čuvarom i monelom.

Razlog tome nije tajna. Naime, mijenjanje pravila ima smisla jedino ako te promjene donose nešto bolje, no u ovom su slučaju sve pojedinačne varijante nebrojeno puta isprobane, i to bez nekih većih poboljšanja, zbog čega se zapravo ništa i nije promijenilo.

---

image

Načina slaganja predveza je puno

---

No, zato je završni dio predveza tijekom godina doživio brojne promjene, posebno što se tiče ješke. Starinski način u kojem su se stjecala prva panulaška iskustva panulanja sa živom ješkom podrazumijevao je lov debelim najlonskim monofilom. Za ješku se većinom koristila iglica, koja je na svim zemljopisnim širinama oduvijek bila univerzalna ješka za panulu.

Predvez je također bio velikog promjera, i to prvenstveno zbog odsutnosti štapa i role, kao i zbog činjenice da se krupnija lovina, poput velikih gofova, odmah nakon potvrde kačenje na čistu silu odizala od dna i mogućeg zadjeva.

---

image

STARI TIP PREDVEZA

Ovakav su predvez koristili pioniri panule. Zahvaljujući tankoj prami nije smanjena pokretljivost ješke, što je izvrsno ako je ješka iglica. No, ako se velika riba zakači na udici vezanoj na pramu, sistem trenutno puca, a riba se gubi.

---

---

image

STARI PREDVEZ ZA IGLICE

Iglica se kači s dvije fiksne udice. Kljun iglice zatvara se navlačenjem bužira, s tim da se klizni čvorić od dacrona 80/130 lbs postavlja u kljun iglice između vilice, čime se omogućuje protok mora neophodan za disanje.

---

Takav se pristup mnogim suvremenim ribolovcima danas može činiti nespretnim ili nerazumnim, no kad se uzme u obzir činjenica da je u to vrijeme gubitak jedne jedine takve ribe u pravilu značio i gubitak cijelog ribolovnog dana, sve postaje jasnije.

U to je vrijeme montaža terminala podrazumijevala veliku završnu udicu i kratku pramu od desetak centimetara s malom udicom koja samo služila držanju ješke, ali ne i kačenju. Iglica je u takvoj montaži zbog slobode pokreta izgledala vrlo prirodno.

---

image

KLASIČNI PREDVEZ ZA IGLICE

Iglica se kači s tri udice od kojih su zadnje dvije fiksne, a gornja klizna. Kljun iglice se zatvara navlačenjem bužira, dok se udice kače pod kožu duž tijela, tako da udaljenost između udica ne prelazi širinu stisnute šake. Ovako konstruirani predvez omogućuje i brže povlačenje ješke monelom ili downriggerom.

---

BJEŽANJE POD ZUBOM

Da bi se pojednostavilo vezivanje i istovremeno postigla neophodna nosivost, predvez se formirao tako da se zadnjih 30 do 40 centimetara struna udvajala s tim da je zadnja udica bila fiksna, a gornja klizna.

Ovo je konstrukcijsko rješenje davalo izvrsne rezultate, zbog čega je postalo najraširenije i unatoč napretku se održalo i do današnjih dana. Mnogi ribolovci starije generacije nisu zaboravili predvez popularno nazvan doppia lenza i skloniji su mu nego ne znam koliko nosivijim i otpornijim fluorokarbonskim i najlonskim strunama.

---

image

Doppia lenza još uvijek je u upotrebi kod mnogih panulaša

---

A udvostručivanje strune na predvezu je nastalo vrlo brzo nakon susreta s prvim velikim gofovima, koji su u dužem zamaranju prečesto kidali predvez. Udvostručivanjem strune na dijelu predveza koji je najizloženiji ribljim zubima uspješnost izvlačenja zakačene ribe drastično se povećala.

No, dvostruka struna nije samo povećala nosivost. U pokušaju pregrizanja takvog predveza ne bi uspijevali, jer je udvojena struna pod zubima bježala. Često bi se na površinu izvukao potpuno nagrižen, ali još uvijek čitav predvez, naravno, s ribom.

No, udvostručivanje predveza je, koliko god bilo u početku dobro, ipak otvorilo vrata drugom problemu. Naime, jednostruki je predvez bio znatno manje vidljiv, pri čemu je omogućavao ješki prirodnije kretnje.

---

image

Suvremeni klasični predvez za iglice najčešće se koristi

---

KORAK DALJE

No, ideji udvostručavanja strune na završnom dijelu predveza prethodilo je više različitih pokušaja rješavanja toga problema.

Jedan od takvih pokušaja bio je da se završni dio predveza izvede u žičanoj formi. Čelična nit bi bila dovoljno otporna na zube i sva moguća grebanja, no istovremeno je onemogućivala ješki prirodne kretnje, pri čemu je bila daleko vidljivija od najdebljeg upletenog monofila, tako da je ta ideja bila gotovo odmah napuštena.

Srećom, na tržištu su postojali i drugi materijali koji su bili dovoljno i tanki, i nosivi, i otporni. Jedan od takvih je bila kevlarska upredenica Iso Hunter, koja je odmah dala izvrsne rezultate.

Za njom su slijedile sve tanje i sve otpornije upredenice, koje su vrlo brzo istisnule udvostručene predveze. Naravno, suvremene fluorokarbonske strune iznimno velike otpornosti na abraziju nije potrebno udvostručivati. Te su strune u moru gotovo nevidljive, a svojom podatnošću ne ometaju kretnje živoj ješki.

DVIJE DO TRI UDICE

Klasičan predvez se slaže od dvije udice, čija je veličina proporcionalna ješki, s tim da bi obje trebale moći izdržati kako kontriranje, tako i zamaranje ribe. Budući da ne možemo znati na koju će točku grabežljivac udariti, na glavu ili na rep, u montaži je potrebno objema udicama posvetiti jednaku pažnju.

---

image

KLASIČNI PREDVEZ

Klasični predvez s jednom kliznom i jednom fiksnom udicom vrlo se lako i brzo može povezati. Za kliznu udicu poželjno je upotrijebiti onu sa zavarenim okom. Naime, ako na oku postoji otvoren presjek, a dođe do kačenja tom udicom, njezino bi klizanje po osnovi predveza moglo dovesti do njegova pucanja i gubitka ribe. Ovaj je predvez pogodan za većinu žive ješke, premda donekle ograničava prirodne kretnje

---

Kada su iglice jako duge, tada se mora montirati i treća udica, pri čemu su tada dvije posljednje fiksne, a prva klizna. Tradicionalni predvez ovog tipa pretpostavlja da su fiksne udice udaljene tek nekoliko centimetara, čime se postiže kvalitetnije kačenje, pogotovo kada su na meti veliki zubaci.

Današnji, suvremeni pristup svakako podrazumijeva više različitih montaža, od kojih je najpopularnija ona kod koje je samo zadnja udica fiksna dok su dvije gornje klizne, s tim da se iznad svega postavlja i mala prozirna cjevčica kojom se iglici zatvara kljun kako u povlačenju ne bi nekontrolirano vrludala.

---

image

Udice se kače pod kožu

---

KLIZNA UDICA

Premda je većini ribolovaca, posebno panulašima, klizna udica potpuno jasan pojam, činjenica je da se mnogi ribolovci sudaraju s problemom odabira tipa udice i samim načinom montaže klizne udice.

Osnovni razlog postavljanja ove udice je u činjenici da često imamo ješke različitih veličina. Kako bi se izbjegla priprema više predveza s udicama na različitim udaljenostima, koje bi se onda koristile u skladu s veličinom ješke, formiraju se predvezi kod kojih su posljednja, ili dvije posljednje udice fiksne, a gornja klizna, čime je predvez u potpunosti prilagodljiv veličini odabrane ješke.

U početku su se koristile udice s okom izvijenim prema natrag, koje su se savršeno uklapale u konstrukciju predveza. No, ove su se udice, unatoč zadovoljavajućoj kvaliteti, pokazale neefikasne kod lova gofova koji su zahtijevali udice širega luka i s ravnim okom.

---

image

PREDVEZ S DVIJE FIKSNE UDICE

Udice su vezane direktno, najčešće na udvojeni predvez. Međusobna udaljenost udica varira u zavisnosti od veličine ješke. Uglavnom se koristi kada imamo na raspolaganju ješku manje-više jednake veličine, poput netom ulovljenih šaruna ili ušata. Ovaj predvez omogućuje sigurno kačenje i zatezanje, bez obzira na koju se udicu riba zakači.

---

S takvim je udicama predvez u startu lagano zakrivljen u točki u kojoj prolazi kroz oko udice, no taj je otklon u cijeloj priči ipak zanemariv.

VAŽNOST LUKA

Budući da mnogi predatori, među kojima i gof kao česta panulaška lovina, ješku često napadaju s glave, kliznu udicu treba smatrati čestom točkom kačenja i zatezanja lovine sa svim posljedicama koje to nosi. Upotreba premalih udica ili onih s neodgovarajućim lukom u pravilu dovodi do gubitka ulova.

Također treba znati da u kačenju velike ribe klizna udica gotovo nikada ne ostaje na mjestu, već doslovno otklizi do fiksne kada u trenutku sraza jedna udica može drugu doslovno izbiti ribi iz usta.

U principu se najčešće koristi montaža kod koje je klizna udica vezana za osnovni najlon odvojenim komadom najlonskog monofila. Čvor koji se pritom koristi može biti klasični sneeling a hook ili grinner.

Važno je samo da udica nakon zatezanja čvora može kliziti po osnovi. Ali ne prelagano, ni tako da klizanjem oštećuje osnovu predveza.

Premda se mogu koristiti udice s pločicom, puno je sigurnije za kliznu udicu odabrati model s okom.

---

image

PREDVEZ S GRINNEROM

Ovako konstruirani predvez ješki omogućuje maksimalnu prirodnost. Klizna udica je slobodna i hod prema fiksnoj udici joj je ograničen kliznim čvorom grinnerom, koji je od dacrona. Ovaj je predvez dobar je za bilo koju ješku, a posebno je pogodan za lov manjim i kraćim ješkama, poput šaruna, manula, malih cipala ili bukvi.

---

TOČKA OPTEREĆENJA

Kod panule za živu ješku treba koristiti udice koje predstavljaju kompromis između nosivosti i debljine.

Ribe koje se uobičajeno love živom ješkom, naročito veliki gofovi, pružaju iznimno jak otpor i u stanju su izravnati udice koje izgledaju čvrste i ostavljaju dojam neupitne snage.

A do ispravljanja udica u najvećem broju slučajeva dolazi zato što udica nije uspjela probiti tkivo i kost toliko da opterećenje nosi na svom najjačem dijelu, na luku udice. Udice koje ostanu zakačene samo vrhom, trpe znatno veće opterećenje od uobičajenog upravo zbog kraka i nepovoljnog ubodnog kuta.

U takvim situacijama mnoge udice koje ne podnose izvijanje naprosto puknu. Zato udica mora imati iznimnu oštrinu, pri čemu vrh mora biti tako obrađen da omogućava savršenu penetraciju, bez obzira je li mu na putu riblja usna, hrskavica ili kost.

---

image

Klizna je udica klizila, ali nije doklizala do fiksne

---

Pored svega toga, udice namijenjene panulanju živom ješkom moraju biti lagane i tanjeg presjeka, kako svojim oblikom i težinom ne bi utjecale na pokretljivost ješke. Zato je uobičajeno koristiti ravne udice kratkoga vrata i zakrivljenog vrha.

Svakako treba uzeti u obzir činjenicu da udice otvorenijeg luka omogućuju bržu penetraciju, ali istovremeno i kačenje pod lošijim kutem, zbog čega bi u radu s takvim udicama kačenje trebalo oštrom kontrom potvrditi što je moguće brže i energičnije.

Tako je za lov gofa dobro upotrijebiti udicu s čvrstim tijelom i s jako oštrim vrhom, dok se za zubace, lubine i strijelke skakuše mogu upotrijebiti tanje zakrivljene udice.

Nasuprot tome, ako se panula povlači s prirodnim, ali krepanim ješkama, poželjno je upotrijebiti udice ravnoga vrata kako bismo izbjegli okretanje ješke oko vlastite osi uz nepotrebno sukanje strune i na kraju postigli ono zbog čega smo i isplovili – uloviti veliku ribu, toliko veliku da će to biti riba za sjećanje.

---

image

Evo, samo što nije povukao...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ubojita slagalica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ubojita slagalica 2 0 9769 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-15 07:26:27 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-16 06:29:57 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-16 05:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 176 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246632.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246608.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246620.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246622.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246624.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246626.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246628.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246630.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246636.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246638.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246670.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246672.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/15\/18246674.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

I gof i zubaci pali su na isti predvez<\/p>","

Na\u010dina slaganja predveza je puno<\/p>","

KLASI\u010cNI PREDVEZ<\/strong><\/p>\n\n

Klasi\u010dni predvez s jednom kliznom i jednom fiksnom udicom vrlo se lako i brzo mo\u017ee povezati. Za kliznu udicu po\u017eeljno je upotrijebiti onu sa zavarenim okom. Naime, ako na oku postoji otvoren presjek, a do\u0111e do ka\u010denja tom udicom, njezino bi klizanje po osnovi predveza moglo dovesti do njegova pucanja i gubitka ribe. Ovaj je predvez pogodan za ve\u0107inu \u017eive je\u0161ke, premda donekle ograni\u010dava prirodne kretnje<\/p>","

PREDVEZ S DVIJE FIKSNE UDICE<\/strong><\/p>\n\n

Udice su vezane direktno, naj\u010de\u0161\u0107e na udvojeni predvez. Me\u0111usobna udaljenost udica varira u zavisnosti od veli\u010dine je\u0161ke. Uglavnom se koristi kada imamo na raspolaganju je\u0161ku manje-vi\u0161e jednake veli\u010dine, poput netom ulovljenih \u0161aruna ili u\u0161ata. Ovaj predvez omogu\u0107uje sigurno ka\u010denje i zatezanje, bez obzira na koju se udicu riba zaka\u010di.<\/p>","

STARI TIP PREDVEZA<\/strong><\/p>\n\n

Ovakav su predvez koristili pioniri panule. Zahvaljuju\u0107i tankoj prami nije smanjena pokretljivost je\u0161ke, \u0161to je izvrsno ako je je\u0161ka iglica. No, ako se velika riba zaka\u010di na udici vezanoj na pramu, sistem trenutno puca, a riba se gubi.<\/p>","

STARI PREDVEZ ZA IGLICE <\/strong><\/p>\n\n

Iglica se ka\u010di s dvije fiksne udice. Kljun iglice zatvara se navla\u010denjem bu\u017eira, s tim da se klizni \u010dvori\u0107 od dacrona 80\/130 lbs postavlja u kljun iglice izme\u0111u vilice, \u010dime se omogu\u0107uje protok mora neophodan za disanje.<\/p>","

KLASI\u010cNI PREDVEZ ZA IGLICE<\/strong><\/p>\n\n

Iglica se ka\u010di s tri udice od kojih su zadnje dvije fiksne, a gornja klizna. Kljun iglice se zatvara navla\u010denjem bu\u017eira, dok se udice ka\u010de pod ko\u017eu du\u017e tijela, tako da udaljenost izme\u0111u udica ne prelazi \u0161irinu stisnute \u0161ake. Ovako konstruirani predvez omogu\u0107uje i br\u017ee povla\u010denje je\u0161ke monelom ili downriggerom<\/em>.<\/p>","

PREDVEZ S GRINNEROM <\/strong><\/p>\n\n

Ovako konstruirani predvez je\u0161ki omogu\u0107uje maksimalnu prirodnost. Klizna udica je slobodna i hod prema fiksnoj udici joj je ograni\u010den kliznim \u010dvorom grinnerom, <\/em>koji je od dacrona. Ovaj je predvez dobar je za bilo koju je\u0161ku, a posebno je pogodan za lov manjim i kra\u0107im je\u0161kama, poput \u0161aruna, manula, malih cipala ili bukvi.<\/p>","

Suvremeni klasi\u010dni predvez za iglice naj\u010de\u0161\u0107e se koristi<\/p>","

Doppia lenza<\/em> jo\u0161 uvijek je u upotrebi kod mnogih panula\u0161a<\/p>","

Klizna je udica klizila, ali nije doklizala do fiksne<\/p>","

Udice se ka\u010de pod ko\u017eu<\/p>","

Evo, samo \u0161to nije povukao...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["46:53","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2571","hd_18246632_1920.jpg":"1920x1080","k_18246632_1280.jpg":"1280x1280","k_18246632_1024.jpg":"1024x1024","k_18246632_640.jpg":"640x640","k_18246632_480.jpg":"480x480","k_18246632_340.jpg":"340x340","k_18246632_220.jpg":"220x220","o_18246632_1280.jpg":"1280x1714","o_18246632_1024.jpg":"1024x1371","o_18246632_640.jpg":"640x857","o_18246632_480.jpg":"480x642","o_18246632_340.jpg":"340x455","o_18246632_220.jpg":"220x294","h_18246632_1280.jpg":"1280x854","h_18246632_1024.jpg":"1024x683","h_18246632_640.jpg":"640x427","h_18246632_480.jpg":"480x320","h_18246632_340.jpg":"340x227","h_18246632_220.jpg":"220x147","pp_18246632_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246632_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246632_640.jpg":"640x814","pp_18246632_480.jpg":"480x611","pp_18246632_340.jpg":"340x432","pp_18246632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_18246608_1920.jpg":"1920x1080","k_18246608_1280.jpg":"1280x1280","k_18246608_1024.jpg":"1024x1024","k_18246608_640.jpg":"640x640","k_18246608_480.jpg":"480x480","k_18246608_340.jpg":"340x340","k_18246608_220.jpg":"220x220","o_18246608_1280.jpg":"1280x960","o_18246608_1024.jpg":"1024x768","o_18246608_640.jpg":"640x480","o_18246608_480.jpg":"480x360","o_18246608_340.jpg":"340x255","o_18246608_220.jpg":"220x165","h_18246608_1280.jpg":"1280x854","h_18246608_1024.jpg":"1024x683","h_18246608_640.jpg":"640x427","h_18246608_480.jpg":"480x320","h_18246608_340.jpg":"340x227","h_18246608_220.jpg":"220x147","pp_18246608_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246608_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246608_640.jpg":"640x814","pp_18246608_480.jpg":"480x611","pp_18246608_340.jpg":"340x432","pp_18246608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x922","hd_18246620_1920.jpg":"1920x1080","k_18246620_1280.jpg":"1280x1280","k_18246620_1024.jpg":"1024x1024","k_18246620_640.jpg":"640x640","k_18246620_480.jpg":"480x480","k_18246620_340.jpg":"340x340","k_18246620_220.jpg":"220x220","o_18246620_1280.jpg":"1280x614","o_18246620_1024.jpg":"1024x491","o_18246620_640.jpg":"640x307","o_18246620_480.jpg":"480x230","o_18246620_340.jpg":"340x163","o_18246620_220.jpg":"220x105","h_18246620_1280.jpg":"1280x854","h_18246620_1024.jpg":"1024x683","h_18246620_640.jpg":"640x427","h_18246620_480.jpg":"480x320","h_18246620_340.jpg":"340x227","h_18246620_220.jpg":"220x147","pp_18246620_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246620_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246620_640.jpg":"640x814","pp_18246620_480.jpg":"480x611","pp_18246620_340.jpg":"340x432","pp_18246620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x922","hd_18246622_1920.jpg":"1920x1080","k_18246622_1280.jpg":"1280x1280","k_18246622_1024.jpg":"1024x1024","k_18246622_640.jpg":"640x640","k_18246622_480.jpg":"480x480","k_18246622_340.jpg":"340x340","k_18246622_220.jpg":"220x220","o_18246622_1280.jpg":"1280x614","o_18246622_1024.jpg":"1024x491","o_18246622_640.jpg":"640x307","o_18246622_480.jpg":"480x230","o_18246622_340.jpg":"340x163","o_18246622_220.jpg":"220x105","h_18246622_1280.jpg":"1280x854","h_18246622_1024.jpg":"1024x683","h_18246622_640.jpg":"640x427","h_18246622_480.jpg":"480x320","h_18246622_340.jpg":"340x227","h_18246622_220.jpg":"220x147","pp_18246622_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246622_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246622_640.jpg":"640x814","pp_18246622_480.jpg":"480x611","pp_18246622_340.jpg":"340x432","pp_18246622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x922","hd_18246624_1920.jpg":"1920x1080","k_18246624_1280.jpg":"1280x1280","k_18246624_1024.jpg":"1024x1024","k_18246624_640.jpg":"640x640","k_18246624_480.jpg":"480x480","k_18246624_340.jpg":"340x340","k_18246624_220.jpg":"220x220","o_18246624_1280.jpg":"1280x614","o_18246624_1024.jpg":"1024x491","o_18246624_640.jpg":"640x307","o_18246624_480.jpg":"480x230","o_18246624_340.jpg":"340x163","o_18246624_220.jpg":"220x105","h_18246624_1280.jpg":"1280x854","h_18246624_1024.jpg":"1024x683","h_18246624_640.jpg":"640x427","h_18246624_480.jpg":"480x320","h_18246624_340.jpg":"340x227","h_18246624_220.jpg":"220x147","pp_18246624_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246624_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246624_640.jpg":"640x814","pp_18246624_480.jpg":"480x611","pp_18246624_340.jpg":"340x432","pp_18246624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x922","hd_18246626_1920.jpg":"1920x1080","k_18246626_1280.jpg":"1280x1280","k_18246626_1024.jpg":"1024x1024","k_18246626_640.jpg":"640x640","k_18246626_480.jpg":"480x480","k_18246626_340.jpg":"340x340","k_18246626_220.jpg":"220x220","o_18246626_1280.jpg":"1280x614","o_18246626_1024.jpg":"1024x491","o_18246626_640.jpg":"640x307","o_18246626_480.jpg":"480x230","o_18246626_340.jpg":"340x163","o_18246626_220.jpg":"220x105","h_18246626_1280.jpg":"1280x854","h_18246626_1024.jpg":"1024x683","h_18246626_640.jpg":"640x427","h_18246626_480.jpg":"480x320","h_18246626_340.jpg":"340x227","h_18246626_220.jpg":"220x147","pp_18246626_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246626_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246626_640.jpg":"640x814","pp_18246626_480.jpg":"480x611","pp_18246626_340.jpg":"340x432","pp_18246626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x922","hd_18246628_1920.jpg":"1920x1080","k_18246628_1280.jpg":"1280x1280","k_18246628_1024.jpg":"1024x1024","k_18246628_640.jpg":"640x640","k_18246628_480.jpg":"480x480","k_18246628_340.jpg":"340x340","k_18246628_220.jpg":"220x220","o_18246628_1280.jpg":"1280x614","o_18246628_1024.jpg":"1024x491","o_18246628_640.jpg":"640x307","o_18246628_480.jpg":"480x230","o_18246628_340.jpg":"340x163","o_18246628_220.jpg":"220x105","h_18246628_1280.jpg":"1280x854","h_18246628_1024.jpg":"1024x683","h_18246628_640.jpg":"640x427","h_18246628_480.jpg":"480x320","h_18246628_340.jpg":"340x227","h_18246628_220.jpg":"220x147","pp_18246628_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246628_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246628_640.jpg":"640x814","pp_18246628_480.jpg":"480x611","pp_18246628_340.jpg":"340x432","pp_18246628_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x922","hd_18246630_1920.jpg":"1920x1080","k_18246630_1280.jpg":"1280x1280","k_18246630_1024.jpg":"1024x1024","k_18246630_640.jpg":"640x640","k_18246630_480.jpg":"480x480","k_18246630_340.jpg":"340x340","k_18246630_220.jpg":"220x220","o_18246630_1280.jpg":"1280x614","o_18246630_1024.jpg":"1024x491","o_18246630_640.jpg":"640x307","o_18246630_480.jpg":"480x230","o_18246630_340.jpg":"340x163","o_18246630_220.jpg":"220x105","h_18246630_1280.jpg":"1280x854","h_18246630_1024.jpg":"1024x683","h_18246630_640.jpg":"640x427","h_18246630_480.jpg":"480x320","h_18246630_340.jpg":"340x227","h_18246630_220.jpg":"220x147","pp_18246630_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246630_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246630_640.jpg":"640x814","pp_18246630_480.jpg":"480x611","pp_18246630_340.jpg":"340x432","pp_18246630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_18246636_1920.jpg":"1920x1080","k_18246636_1280.jpg":"1280x1280","k_18246636_1024.jpg":"1024x1024","k_18246636_640.jpg":"640x640","k_18246636_480.jpg":"480x480","k_18246636_340.jpg":"340x340","k_18246636_220.jpg":"220x220","o_18246636_1280.jpg":"1280x960","o_18246636_1024.jpg":"1024x768","o_18246636_640.jpg":"640x480","o_18246636_480.jpg":"480x360","o_18246636_340.jpg":"340x255","o_18246636_220.jpg":"220x165","h_18246636_1280.jpg":"1280x854","h_18246636_1024.jpg":"1024x683","h_18246636_640.jpg":"640x427","h_18246636_480.jpg":"480x320","h_18246636_340.jpg":"340x227","h_18246636_220.jpg":"220x147","pp_18246636_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246636_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246636_640.jpg":"640x814","pp_18246636_480.jpg":"480x611","pp_18246636_340.jpg":"340x432","pp_18246636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_18246638_1920.jpg":"1920x1080","k_18246638_1280.jpg":"1280x1280","k_18246638_1024.jpg":"1024x1024","k_18246638_640.jpg":"640x640","k_18246638_480.jpg":"480x480","k_18246638_340.jpg":"340x340","k_18246638_220.jpg":"220x220","o_18246638_1280.jpg":"1280x960","o_18246638_1024.jpg":"1024x768","o_18246638_640.jpg":"640x480","o_18246638_480.jpg":"480x360","o_18246638_340.jpg":"340x255","o_18246638_220.jpg":"220x165","h_18246638_1280.jpg":"1280x854","h_18246638_1024.jpg":"1024x683","h_18246638_640.jpg":"640x427","h_18246638_480.jpg":"480x320","h_18246638_340.jpg":"340x227","h_18246638_220.jpg":"220x147","pp_18246638_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246638_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246638_640.jpg":"640x814","pp_18246638_480.jpg":"480x611","pp_18246638_340.jpg":"340x432","pp_18246638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1671","hd_18246670_1920.jpg":"1920x1080","k_18246670_1280.jpg":"1280x1280","k_18246670_1024.jpg":"1024x1024","k_18246670_640.jpg":"640x640","k_18246670_480.jpg":"480x480","k_18246670_340.jpg":"340x340","k_18246670_220.jpg":"220x220","o_18246670_1280.jpg":"1280x1114","o_18246670_1024.jpg":"1024x891","o_18246670_640.jpg":"640x557","o_18246670_480.jpg":"480x417","o_18246670_340.jpg":"340x295","o_18246670_220.jpg":"220x191","h_18246670_1280.jpg":"1280x854","h_18246670_1024.jpg":"1024x683","h_18246670_640.jpg":"640x427","h_18246670_480.jpg":"480x320","h_18246670_340.jpg":"340x227","h_18246670_220.jpg":"220x147","pp_18246670_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246670_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246670_640.jpg":"640x814","pp_18246670_480.jpg":"480x611","pp_18246670_340.jpg":"340x432","pp_18246670_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3419","hd_18246672_1920.jpg":"1920x1080","k_18246672_1280.jpg":"1280x1280","k_18246672_1024.jpg":"1024x1024","k_18246672_640.jpg":"640x640","k_18246672_480.jpg":"480x480","k_18246672_340.jpg":"340x340","k_18246672_220.jpg":"220x220","o_18246672_1280.jpg":"1280x2279","o_18246672_1024.jpg":"1024x1823","o_18246672_640.jpg":"640x1139","o_18246672_480.jpg":"480x854","o_18246672_340.jpg":"340x605","o_18246672_220.jpg":"220x391","h_18246672_1280.jpg":"1280x854","h_18246672_1024.jpg":"1024x683","h_18246672_640.jpg":"640x427","h_18246672_480.jpg":"480x320","h_18246672_340.jpg":"340x227","h_18246672_220.jpg":"220x147","pp_18246672_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246672_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246672_640.jpg":"640x814","pp_18246672_480.jpg":"480x611","pp_18246672_340.jpg":"340x432","pp_18246672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_18246674_1920.jpg":"1920x1080","k_18246674_1280.jpg":"1280x1280","k_18246674_1024.jpg":"1024x1024","k_18246674_640.jpg":"640x640","k_18246674_480.jpg":"480x480","k_18246674_340.jpg":"340x340","k_18246674_220.jpg":"220x220","o_18246674_1280.jpg":"1280x1706","o_18246674_1024.jpg":"1024x1365","o_18246674_640.jpg":"640x853","o_18246674_480.jpg":"480x640","o_18246674_340.jpg":"340x453","o_18246674_220.jpg":"220x293","h_18246674_1280.jpg":"1280x854","h_18246674_1024.jpg":"1024x683","h_18246674_640.jpg":"640x427","h_18246674_480.jpg":"480x320","h_18246674_340.jpg":"340x227","h_18246674_220.jpg":"220x147","pp_18246674_1280.jpg":"1280x1628","pp_18246674_1024.jpg":"1024x1303","pp_18246674_640.jpg":"640x814","pp_18246674_480.jpg":"480x611","pp_18246674_340.jpg":"340x432","pp_18246674_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8073701 Threads: 1 Questions: 1671932999 Slow queries: 4976637 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112276345 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ucimo-vas-kako-pripremiti-predvez-za-uspjesno-panulavanje-1216310 [printLink] => /om/ribolov/ucimo-vas-kako-pripremiti-predvez-za-uspjesno-panulavanje-1216310?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 345540 [name] => panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panula [link] => /tag/panula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 619515 [name] => panulavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-04 16:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => panulavanje [link] => /tag/panulavanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 687847 [name] => sistem za panulu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-15 09:40:50 [main_article_id] => 0 [alias] => sistem-za-panulu [link] => /tag/sistem-za-panulu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 687848 [name] => predvez za panulu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-15 09:40:50 [main_article_id] => 0 [alias] => predvez-za-panulu [link] => /tag/predvez-za-panulu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 660222 [name] => panula gof [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 16:48:42 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-gof [link] => /tag/panula-gof ) [5] => stdClass Object ( [id] => 660221 [name] => panula zubatac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 16:48:42 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-zubatac [link] => /tag/panula-zubatac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ubojita slagalica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Samo dobro složen sistem može nasukati kapitalce: učimo vas kako pripremiti predvez za uspješno panulavanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-18-32-18-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246632.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

I gof i zubaci pali su na isti predvez

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246632.jpg [title] =>

I gof i zubaci pali su na isti predvez

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246608.jpg [title] =>

Načina slaganja predveza je puno

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246620.jpg [title] =>

KLASIČNI PREDVEZ

Klasični predvez s jednom kliznom i jednom fiksnom udicom vrlo se lako i brzo može povezati. Za kliznu udicu poželjno je upotrijebiti onu sa zavarenim okom. Naime, ako na oku postoji otvoren presjek, a dođe do kačenja tom udicom, njezino bi klizanje po osnovi predveza moglo dovesti do njegova pucanja i gubitka ribe. Ovaj je predvez pogodan za većinu žive ješke, premda donekle ograničava prirodne kretnje

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246622.jpg [title] =>

PREDVEZ S DVIJE FIKSNE UDICE

Udice su vezane direktno, najčešće na udvojeni predvez. Međusobna udaljenost udica varira u zavisnosti od veličine ješke. Uglavnom se koristi kada imamo na raspolaganju ješku manje-više jednake veličine, poput netom ulovljenih šaruna ili ušata. Ovaj predvez omogućuje sigurno kačenje i zatezanje, bez obzira na koju se udicu riba zakači.

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246624.jpg [title] =>

STARI TIP PREDVEZA

Ovakav su predvez koristili pioniri panule. Zahvaljujući tankoj prami nije smanjena pokretljivost ješke, što je izvrsno ako je ješka iglica. No, ako se velika riba zakači na udici vezanoj na pramu, sistem trenutno puca, a riba se gubi.

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246626.jpg [title] =>

STARI PREDVEZ ZA IGLICE

Iglica se kači s dvije fiksne udice. Kljun iglice zatvara se navlačenjem bužira, s tim da se klizni čvorić od dacrona 80/130 lbs postavlja u kljun iglice između vilice, čime se omogućuje protok mora neophodan za disanje.

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246628.jpg [title] =>

KLASIČNI PREDVEZ ZA IGLICE

Iglica se kači s tri udice od kojih su zadnje dvije fiksne, a gornja klizna. Kljun iglice se zatvara navlačenjem bužira, dok se udice kače pod kožu duž tijela, tako da udaljenost između udica ne prelazi širinu stisnute šake. Ovako konstruirani predvez omogućuje i brže povlačenje ješke monelom ili downriggerom.

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246630.jpg [title] =>

PREDVEZ S GRINNEROM

Ovako konstruirani predvez ješki omogućuje maksimalnu prirodnost. Klizna udica je slobodna i hod prema fiksnoj udici joj je ograničen kliznim čvorom grinnerom, koji je od dacrona. Ovaj je predvez dobar je za bilo koju ješku, a posebno je pogodan za lov manjim i kraćim ješkama, poput šaruna, manula, malih cipala ili bukvi.

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246636.jpg [title] =>

Suvremeni klasični predvez za iglice najčešće se koristi

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246638.jpg [title] =>

Doppia lenza još uvijek je u upotrebi kod mnogih panulaša

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246670.jpg [title] =>

Klizna je udica klizila, ali nije doklizala do fiksne

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246672.jpg [title] =>

Udice se kače pod kožu

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/15/18246674.jpg [title] =>

Evo, samo što nije povukao...

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Panula sa živom ješkom kojom se nekada bavio tek uži krug ribolovaca danas je ribolovna tehnika kojom se bavi veliki broj njih.

Dobar dio zasluga za populariziranje ove nadasve zanimljive tehnike treba pripisati svima onima koji su većinu svoga života posvetili proučavanju panule i širenju tako stečenog znanja preko specijaliziranih časopisa i ribolovnih tečajeva kojih je u vremenu prije interneta bilo puno više.

No, pojedinačna iskustva i usmena predaja su bili onda, ali i danas, u vremenu obilježenom internetom i ekstremno lakom dostupnošću svih mogućih informacija, ipak najkvalitetniji način za prenošenja iskustva, što je na kraju rezultiralo današnjim suvremenim i najlovnijim pristupom.

ČISTA SILA

U panuli postoje određena pravila koja godinama nisu doživjela neke bitnije promjene, ako se izuzme upotreba novih materijala. Tako je i predvez, koji se danas u pravilu izrađuje isključivo od fluorokarbona, zadržao sve svoje osnovne karakteristike, poput primjerice svima znane dužine od 18 do 20 metara za lov s olovom čuvarom i monelom.

Razlog tome nije tajna. Naime, mijenjanje pravila ima smisla jedino ako te promjene donose nešto bolje, no u ovom su slučaju sve pojedinačne varijante nebrojeno puta isprobane, i to bez nekih većih poboljšanja, zbog čega se zapravo ništa i nije promijenilo.

---

image

Načina slaganja predveza je puno

---

No, zato je završni dio predveza tijekom godina doživio brojne promjene, posebno što se tiče ješke. Starinski način u kojem su se stjecala prva panulaška iskustva panulanja sa živom ješkom podrazumijevao je lov debelim najlonskim monofilom. Za ješku se većinom koristila iglica, koja je na svim zemljopisnim širinama oduvijek bila univerzalna ješka za panulu.

Predvez je također bio velikog promjera, i to prvenstveno zbog odsutnosti štapa i role, kao i zbog činjenice da se krupnija lovina, poput velikih gofova, odmah nakon potvrde kačenje na čistu silu odizala od dna i mogućeg zadjeva.

---

image

STARI TIP PREDVEZA

Ovakav su predvez koristili pioniri panule. Zahvaljujući tankoj prami nije smanjena pokretljivost ješke, što je izvrsno ako je ješka iglica. No, ako se velika riba zakači na udici vezanoj na pramu, sistem trenutno puca, a riba se gubi.

---

---

image

STARI PREDVEZ ZA IGLICE

Iglica se kači s dvije fiksne udice. Kljun iglice zatvara se navlačenjem bužira, s tim da se klizni čvorić od dacrona 80/130 lbs postavlja u kljun iglice između vilice, čime se omogućuje protok mora neophodan za disanje.

---

Takav se pristup mnogim suvremenim ribolovcima danas može činiti nespretnim ili nerazumnim, no kad se uzme u obzir činjenica da je u to vrijeme gubitak jedne jedine takve ribe u pravilu značio i gubitak cijelog ribolovnog dana, sve postaje jasnije.

U to je vrijeme montaža terminala podrazumijevala veliku završnu udicu i kratku pramu od desetak centimetara s malom udicom koja samo služila držanju ješke, ali ne i kačenju. Iglica je u takvoj montaži zbog slobode pokreta izgledala vrlo prirodno.

---

image

KLASIČNI PREDVEZ ZA IGLICE

Iglica se kači s tri udice od kojih su zadnje dvije fiksne, a gornja klizna. Kljun iglice se zatvara navlačenjem bužira, dok se udice kače pod kožu duž tijela, tako da udaljenost između udica ne prelazi širinu stisnute šake. Ovako konstruirani predvez omogućuje i brže povlačenje ješke monelom ili downriggerom.

---

BJEŽANJE POD ZUBOM

Da bi se pojednostavilo vezivanje i istovremeno postigla neophodna nosivost, predvez se formirao tako da se zadnjih 30 do 40 centimetara struna udvajala s tim da je zadnja udica bila fiksna, a gornja klizna.

Ovo je konstrukcijsko rješenje davalo izvrsne rezultate, zbog čega je postalo najraširenije i unatoč napretku se održalo i do današnjih dana. Mnogi ribolovci starije generacije nisu zaboravili predvez popularno nazvan doppia lenza i skloniji su mu nego ne znam koliko nosivijim i otpornijim fluorokarbonskim i najlonskim strunama.

---

image

Doppia lenza još uvijek je u upotrebi kod mnogih panulaša

---

A udvostručivanje strune na predvezu je nastalo vrlo brzo nakon susreta s prvim velikim gofovima, koji su u dužem zamaranju prečesto kidali predvez. Udvostručivanjem strune na dijelu predveza koji je najizloženiji ribljim zubima uspješnost izvlačenja zakačene ribe drastično se povećala.

No, dvostruka struna nije samo povećala nosivost. U pokušaju pregrizanja takvog predveza ne bi uspijevali, jer je udvojena struna pod zubima bježala. Često bi se na površinu izvukao potpuno nagrižen, ali još uvijek čitav predvez, naravno, s ribom.

No, udvostručivanje predveza je, koliko god bilo u početku dobro, ipak otvorilo vrata drugom problemu. Naime, jednostruki je predvez bio znatno manje vidljiv, pri čemu je omogućavao ješki prirodnije kretnje.

---

image

Suvremeni klasični predvez za iglice najčešće se koristi

---

KORAK DALJE

No, ideji udvostručavanja strune na završnom dijelu predveza prethodilo je više različitih pokušaja rješavanja toga problema.

Jedan od takvih pokušaja bio je da se završni dio predveza izvede u žičanoj formi. Čelična nit bi bila dovoljno otporna na zube i sva moguća grebanja, no istovremeno je onemogućivala ješki prirodne kretnje, pri čemu je bila daleko vidljivija od najdebljeg upletenog monofila, tako da je ta ideja bila gotovo odmah napuštena.

Srećom, na tržištu su postojali i drugi materijali koji su bili dovoljno i tanki, i nosivi, i otporni. Jedan od takvih je bila kevlarska upredenica Iso Hunter, koja je odmah dala izvrsne rezultate.

Za njom su slijedile sve tanje i sve otpornije upredenice, koje su vrlo brzo istisnule udvostručene predveze. Naravno, suvremene fluorokarbonske strune iznimno velike otpornosti na abraziju nije potrebno udvostručivati. Te su strune u moru gotovo nevidljive, a svojom podatnošću ne ometaju kretnje živoj ješki.

DVIJE DO TRI UDICE

Klasičan predvez se slaže od dvije udice, čija je veličina proporcionalna ješki, s tim da bi obje trebale moći izdržati kako kontriranje, tako i zamaranje ribe. Budući da ne možemo znati na koju će točku grabežljivac udariti, na glavu ili na rep, u montaži je potrebno objema udicama posvetiti jednaku pažnju.

---

image

KLASIČNI PREDVEZ

Klasični predvez s jednom kliznom i jednom fiksnom udicom vrlo se lako i brzo može povezati. Za kliznu udicu poželjno je upotrijebiti onu sa zavarenim okom. Naime, ako na oku postoji otvoren presjek, a dođe do kačenja tom udicom, njezino bi klizanje po osnovi predveza moglo dovesti do njegova pucanja i gubitka ribe. Ovaj je predvez pogodan za većinu žive ješke, premda donekle ograničava prirodne kretnje

---

Kada su iglice jako duge, tada se mora montirati i treća udica, pri čemu su tada dvije posljednje fiksne, a prva klizna. Tradicionalni predvez ovog tipa pretpostavlja da su fiksne udice udaljene tek nekoliko centimetara, čime se postiže kvalitetnije kačenje, pogotovo kada su na meti veliki zubaci.

Današnji, suvremeni pristup svakako podrazumijeva više različitih montaža, od kojih je najpopularnija ona kod koje je samo zadnja udica fiksna dok su dvije gornje klizne, s tim da se iznad svega postavlja i mala prozirna cjevčica kojom se iglici zatvara kljun kako u povlačenju ne bi nekontrolirano vrludala.

---

image

Udice se kače pod kožu

---

KLIZNA UDICA

Premda je većini ribolovaca, posebno panulašima, klizna udica potpuno jasan pojam, činjenica je da se mnogi ribolovci sudaraju s problemom odabira tipa udice i samim načinom montaže klizne udice.

Osnovni razlog postavljanja ove udice je u činjenici da često imamo ješke različitih veličina. Kako bi se izbjegla priprema više predveza s udicama na različitim udaljenostima, koje bi se onda koristile u skladu s veličinom ješke, formiraju se predvezi kod kojih su posljednja, ili dvije posljednje udice fiksne, a gornja klizna, čime je predvez u potpunosti prilagodljiv veličini odabrane ješke.

U početku su se koristile udice s okom izvijenim prema natrag, koje su se savršeno uklapale u konstrukciju predveza. No, ove su se udice, unatoč zadovoljavajućoj kvaliteti, pokazale neefikasne kod lova gofova koji su zahtijevali udice širega luka i s ravnim okom.

---

image

PREDVEZ S DVIJE FIKSNE UDICE

Udice su vezane direktno, najčešće na udvojeni predvez. Međusobna udaljenost udica varira u zavisnosti od veličine ješke. Uglavnom se koristi kada imamo na raspolaganju ješku manje-više jednake veličine, poput netom ulovljenih šaruna ili ušata. Ovaj predvez omogućuje sigurno kačenje i zatezanje, bez obzira na koju se udicu riba zakači.

---

S takvim je udicama predvez u startu lagano zakrivljen u točki u kojoj prolazi kroz oko udice, no taj je otklon u cijeloj priči ipak zanemariv.

VAŽNOST LUKA

Budući da mnogi predatori, među kojima i gof kao česta panulaška lovina, ješku često napadaju s glave, kliznu udicu treba smatrati čestom točkom kačenja i zatezanja lovine sa svim posljedicama koje to nosi. Upotreba premalih udica ili onih s neodgovarajućim lukom u pravilu dovodi do gubitka ulova.

Također treba znati da u kačenju velike ribe klizna udica gotovo nikada ne ostaje na mjestu, već doslovno otklizi do fiksne kada u trenutku sraza jedna udica može drugu doslovno izbiti ribi iz usta.

U principu se najčešće koristi montaža kod koje je klizna udica vezana za osnovni najlon odvojenim komadom najlonskog monofila. Čvor koji se pritom koristi može biti klasični sneeling a hook ili grinner.

Važno je samo da udica nakon zatezanja čvora može kliziti po osnovi. Ali ne prelagano, ni tako da klizanjem oštećuje osnovu predveza.

Premda se mogu koristiti udice s pločicom, puno je sigurnije za kliznu udicu odabrati model s okom.

---

image

PREDVEZ S GRINNEROM

Ovako konstruirani predvez ješki omogućuje maksimalnu prirodnost. Klizna udica je slobodna i hod prema fiksnoj udici joj je ograničen kliznim čvorom grinnerom, koji je od dacrona. Ovaj je predvez dobar je za bilo koju ješku, a posebno je pogodan za lov manjim i kraćim ješkama, poput šaruna, manula, malih cipala ili bukvi.

---

TOČKA OPTEREĆENJA

Kod panule za živu ješku treba koristiti udice koje predstavljaju kompromis između nosivosti i debljine.

Ribe koje se uobičajeno love živom ješkom, naročito veliki gofovi, pružaju iznimno jak otpor i u stanju su izravnati udice koje izgledaju čvrste i ostavljaju dojam neupitne snage.

A do ispravljanja udica u najvećem broju slučajeva dolazi zato što udica nije uspjela probiti tkivo i kost toliko da opterećenje nosi na svom najjačem dijelu, na luku udice. Udice koje ostanu zakačene samo vrhom, trpe znatno veće opterećenje od uobičajenog upravo zbog kraka i nepovoljnog ubodnog kuta.

U takvim situacijama mnoge udice koje ne podnose izvijanje naprosto puknu. Zato udica mora imati iznimnu oštrinu, pri čemu vrh mora biti tako obrađen da omogućava savršenu penetraciju, bez obzira je li mu na putu riblja usna, hrskavica ili kost.

---

image

Klizna je udica klizila, ali nije doklizala do fiksne

---

Pored svega toga, udice namijenjene panulanju živom ješkom moraju biti lagane i tanjeg presjeka, kako svojim oblikom i težinom ne bi utjecale na pokretljivost ješke. Zato je uobičajeno koristiti ravne udice kratkoga vrata i zakrivljenog vrha.

Svakako treba uzeti u obzir činjenicu da udice otvorenijeg luka omogućuju bržu penetraciju, ali istovremeno i kačenje pod lošijim kutem, zbog čega bi u radu s takvim udicama kačenje trebalo oštrom kontrom potvrditi što je moguće brže i energičnije.

Tako je za lov gofa dobro upotrijebiti udicu s čvrstim tijelom i s jako oštrim vrhom, dok se za zubace, lubine i strijelke skakuše mogu upotrijebiti tanje zakrivljene udice.

Nasuprot tome, ako se panula povlači s prirodnim, ali krepanim ješkama, poželjno je upotrijebiti udice ravnoga vrata kako bismo izbjegli okretanje ješke oko vlastite osi uz nepotrebno sukanje strune i na kraju postigli ono zbog čega smo i isplovili – uloviti veliku ribu, toliko veliku da će to biti riba za sjećanje.

---

image

Evo, samo što nije povukao...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

I gof i zubaci pali su na isti predvez


Načina slaganja predveza je puno


KLASIČNI PREDVEZ

Klasični predvez s jednom kliznom i jednom fiksnom udicom vrlo se lako i brzo može povezati. Za kliznu udicu poželjno je upotrijebiti onu sa zavarenim okom. Naime, ako na oku postoji otvoren presjek, a dođe do kačenja tom udicom, njezino bi klizanje po osnovi predveza moglo dovesti do njegova pucanja i gubitka ribe. Ovaj je predvez pogodan za većinu žive ješke, premda donekle ograničava prirodne kretnje


PREDVEZ S DVIJE FIKSNE UDICE

Udice su vezane direktno, najčešće na udvojeni predvez. Međusobna udaljenost udica varira u zavisnosti od veličine ješke. Uglavnom se koristi kada imamo na raspolaganju ješku manje-više jednake veličine, poput netom ulovljenih šaruna ili ušata. Ovaj predvez omogućuje sigurno kačenje i zatezanje, bez obzira na koju se udicu riba zakači.


STARI TIP PREDVEZA

Ovakav su predvez koristili pioniri panule. Zahvaljujući tankoj prami nije smanjena pokretljivost ješke, što je izvrsno ako je ješka iglica. No, ako se velika riba zakači na udici vezanoj na pramu, sistem trenutno puca, a riba se gubi.


STARI PREDVEZ ZA IGLICE

Iglica se kači s dvije fiksne udice. Kljun iglice zatvara se navlačenjem bužira, s tim da se klizni čvorić od dacrona 80/130 lbs postavlja u kljun iglice između vilice, čime se omogućuje protok mora neophodan za disanje.


KLASIČNI PREDVEZ ZA IGLICE

Iglica se kači s tri udice od kojih su zadnje dvije fiksne, a gornja klizna. Kljun iglice se zatvara navlačenjem bužira, dok se udice kače pod kožu duž tijela, tako da udaljenost između udica ne prelazi širinu stisnute šake. Ovako konstruirani predvez omogućuje i brže povlačenje ješke monelom ili downriggerom.


PREDVEZ S GRINNEROM

Ovako konstruirani predvez ješki omogućuje maksimalnu prirodnost. Klizna udica je slobodna i hod prema fiksnoj udici joj je ograničen kliznim čvorom grinnerom, koji je od dacrona. Ovaj je predvez dobar je za bilo koju ješku, a posebno je pogodan za lov manjim i kraćim ješkama, poput šaruna, manula, malih cipala ili bukvi.


Suvremeni klasični predvez za iglice najčešće se koristi


Doppia lenza još uvijek je u upotrebi kod mnogih panulaša


Klizna je udica klizila, ali nije doklizala do fiksne


Udice se kače pod kožu


Evo, samo što nije povukao...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ucimo-vas-kako-pripremiti-predvez-za-uspjesno-panulavanje-1216310 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=097a77fd19be3b80be631baa936cfbbe4ddd4e5e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Samo+dobro+slo%C5%BEen+sistem+mo%C5%BEe+nasukati+kapitalce%3A+u%C4%8Dimo+vas+kako+pripremiti+predvez+za+uspje%C5%A1no+panulavanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fucimo-vas-kako-pripremiti-predvez-za-uspjesno-panulavanje-1216310 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fucimo-vas-kako-pripremiti-predvez-za-uspjesno-panulavanje-1216310 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ubojita slagalica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ubojita slagalicaSamo dobro složen sistem može nasukati kapitalce: učimo vas kako pripremiti predvez za uspješno panulavanje

Piše Tomislav Mirkov
16. kolovoza 2022. - 07:43

Panula sa živom ješkom kojom se nekada bavio tek uži krug ribolovaca danas je ribolovna tehnika kojom se bavi veliki broj njih.

Dobar dio zasluga za populariziranje ove nadasve zanimljive tehnike treba pripisati svima onima koji su većinu svoga života posvetili proučavanju panule i širenju tako stečenog znanja preko specijaliziranih časopisa i ribolovnih tečajeva kojih je u vremenu prije interneta bilo puno više.

No, pojedinačna iskustva i usmena predaja su bili onda, ali i danas, u vremenu obilježenom internetom i ekstremno lakom dostupnošću svih mogućih informacija, ipak najkvalitetniji način za prenošenja iskustva, što je na kraju rezultiralo današnjim suvremenim i najlovnijim pristupom.

ČISTA SILA

U panuli postoje određena pravila koja godinama nisu doživjela neke b...

18. svibanj 2024 20:32