stdClass Object ( [id] => 1143235 [title] => U ribolovu s Vladimirom Pezom: Tune i more moj su život! Prekretnica se dogodila 1996. godine [alias] => u-ribolovu-s-vladimirom-pezom-tune-i-more-moj-su-zivot-prekretnica-se-dogodila-1996-godine [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da bi se netko profesionalno bavio big game fishingom, nije dovoljno imati samo veliki brod, podeblji račun na banci i skupocjenu opremu.

Bez dobrog poznavanja akvatorija, ribljih navika i njihovih cikličkih migracijskih ruta, te dara i strasti koje pokreću i dobrog ribolovca čine dobrim i uspješnim, sva oprema baš ništa ne vrijedi.

Svatko može ponekad uloviti ribu, no stalno je loviti, i to baš kad se poželi, ipak ne može svatko.

Vladimir Pezo jedan je od rijetkih ribara koji je u stanju pronaći i uloviti veliku ribu uvijek, kad god to zaželi.

Lagano, lagano...

Vladimir je još kao dijete, ratnih godina, iz Vukovara došao u Jezera na Murteru, gdje je i ostao. Ljubav prema moru i ribolovu u njemu su tinjali valjda oduvijek, a rasplamsali su se pravom strašću kada je 1996. godine ulovio svoju prvu tunu.

– Da, to je bilo baš nešto posebno za mene. Tada sam radio za Šimu Ukasa, starog ribara, a tunu sam ulovio na ruku. U to vrijeme nisam imao ni broda ni štapa... Pribor se sastojao od udice vezane na 15 metara najlona i par stotina metara konopa na čijem bi se kraju vezala nekakva plutača. S tom sam se ribom baš namučio, ali unatoč svom naporu, kad sam je dovukao do broda, shvatio sam da ne želim ništa drugo raditi. To je bila prekretnica u mom životu. Od tada lovim tune i ostalu veliku ribu, a posljednjih se pet godina s bratićem Željkom Pezom kao partnerom bavim i big game charterom – kazuje Vladimir dok Shamrock Mackinow od 27 stopa, gonjen Yanmarom od 315 konja, lagano klizi iz Murterske vale.

– Moramo polako, bez glisiranja... Kad izađemo, onda ćemo brzo... Imam ja još jedan brod, Predator, ali mi je ovaj draži. Krojen je baš za big game i na njemu mi je sve nekako po mjeri. Kao da je rađen prema meni i mojim potrebama, od elektronike do tende...

I uistinu, dok se provlači između štapova u nosačima po razmi od krme do prove, pa onda iz kabine do zlatno eloksiranih nosača na krovu kabine, postaje jasno da na ovom brodu Vladimir provodi puno više vremena nego na obali. Vješto se kreće po meniju Raymarinea, polako dodajući gas, a onda počinje otvarati ladice, pretince i skrivene gavune prepune ribolovnog pribora, polako pripremajući pribor kojim ćemo loviti. Prošli smo zadnju puntu i Vladimir daje puni gas. Što prije do pošte!

---

image
Blitvenica - kultna točka na putu prema big game poštama
---

Zbunjeni turisti

Shamrock klizi, a Vladimir nastavlja svoju priču:

– Upisan sam u sve ribolovne zone tako da mogu loviti po cijelom Jadranu, no budući da imam malu kvotu od samo 350 kilograma koju trošim na jesen, za sebe, u charteru se s gostima bavim isključivo catch & release ribolovom. Tune koje ulovim u sezoni puštam, što je mnogim turistima teško shvatljivo. Teško im je objasniti da svaki ulov tune moram evidentirati i da mi je kvota limitirana. Kad ulovim ribu, šaljem aplikaciju u Šibenik, a iskrcajna luka mi je u Tribunju. Iskusnijim bigejmašima koji su već lovili po drugim morima to je još donekle i jasno, ali običnim turistima koji prvi put love baš i nije.

Trenutak kačenja tune pa zatim zamaranje, goste oduševi uvijek iznad očekivanog. No, kada se tuna dovuče do broda i kada je krenem puštati, unatoč tome što sam im prije toga sve objasnio, uvijek budu razočarani. Svatko od njih bi htio kući ponijeti, ako ne ribu, a ono makar sliku s velikom ribom. Srećom, albakora uvijek ima, čime često uspješno kompenziraju tugu zbog puštene tune.

Blitvenica nam ostaje slijeva dok idemo prema pučini. Nailazimo na još nekoliko brodova koji već love, ali im, naravno, ne prilazimo. Ulazimo u trag velike koće. Na sonderu se jasno vide sajle, ali tunama ni traga, pa koću napuštamo.

Drifting i popping

Brod napokon staje i Vladimir počinje razvlačiti sisteme. Dva štapa pušta da love u kurentu, a jednog opterećuje teškim olovom i spušta na četrdeset metara dubine. Na krmi ima dovoljno mjesta za cijelu ekskurziju, no borbena sjedalica je fiksirana na provi. Moram pitati...

– Da, stolica mi je na provi, jer kad god mogu, preferiram stand-up zamaranje. Na taj se način riba puno brže izvuče jer se na nju može izvršiti puno veći pritisak. Osim toga, stolica na krmi zauzima poprilično mjesta. Dobra je kada se lovi marlin, no za naše tune stolica na provi je puno praktičnije rješenje. Inače, tunu lovim na sve načine, no najčešće na drifting. A i gostima je tako zanimljivije. Svatko nešto radi, pri čemu svi imaju vremena za sve. Osim toga, ne podnose svi jednako more. Jednom sam imao neke Mađare koje sam morao vratiti u luku još prije nego smo stigli do Blitvenice – sa smiješkom se prisjeća Vladimir te situacije.

Okrećem se po brodu razgledavajući opremu. Osim klasičnih big game štapova, tu su i lakši modeli naoružani Stellama i varalicama.

---

image
Vladimirovi popperi
---

– To mi je za situaciju kad su tune na samoj površini, kad igraju. Tada se mogu loviti poppingom. To sam počeo prakticirati prošle godine i pokazalo se jako dobrim. Naravno, popping nema nikakvog smisla ako riba nije na samoj površini. Kad su tune razigrane i kada se bacaju po površini, brodom se može potpuno prići jatu nakon čega je ulov zajamčen. Ne boje se one motora...

Varalicom pravo u jato i nakon nekoliko pokreta riba je na štapu. Najlovnijim modelom za takav lov mi se pokazao ovaj ovdje, Alca Rosta Popper, a izvrstan je i ovaj Stick Bait Bertox. Za razliku od poppera koji je plivajući, Bertox polako tone, a kako je opremljen VMC-ovim in line udicama, zauzima prirodan vodoravan položaj, tako da ga često koristim i u ostalim varaličarskim tehnikama.

Jabuka i Palagruža

Dok čekamo tune, razgovor se kreće, naravno, po ribolovnim stazama, tehnikama i priboru.

– Tijekom turističke sezone, znači, cijeli kolovoz i rujan, potpuno sam bukiran i lovim samo tunu, dok se u predsezoni i posezoni može naći nešto slobodnih dana koje, naravno, iskoristim za ribolov po svom guštu. Ako je u pitanju toplije doba godine, tada su u igri tune, off shore panula, panula za zubaca ili bulentin, dok zimi radije jigam gofove.

Za bulentin su mi najdraže destinacije Jabuka i Palagruža, dok za tunama volim poći u Kvarner, ponajprije zato što u ovom, da tako kažem blitveničkom akvatoriju, znači srednjem Jadranu, zapravo ima vrlo malo velikih tuna. Ima ih nešto u sedmom i osmom mjesecu, ali su tu samo na svom putu prema Kvarneru i sjevernom Jadranu gdje je more ipak nešto pliće.

A za jigging ne idem daleko. Skaline oko Žirja su krajem zime i početkom proljeća bogate velikim gofovima koji se tu okupljaju u golemim jatima. To su velike ribe, od 30 do 40 kilograma, pa još kad se ulove na sportsku tehniku kakav je vertical jigging, doživljaj je potpun.

Na monitoru sondera pojavljuje se prva banana i razgovor trenutno staje. Vladimir je na vratima kabine s jednim okom na sonderu, a drugim na štapovima. Tišina. Napetost se osjeća na svakom udisaju. Banana kreće prema gore. Na 20 metara se pojavljuje još jedna, manja, ali je isto tuna. Pa još jedna.

---

image
Banane na ekranu prokazuju pristigle tune
---

– Sad će... – prošapće Vladimir i u taj tren zacvrči kočnica!

Riba na štapu

Sve je teklo kao po špagu. Sa štapom u ruci i ribom na štapu prebacujem se u borbenu sjedalicu, dok me Vladimir opasava borbenim pojasom. Karabini se kače za multiplikator, štap je u svom utoru, tako da ribu mogu zamarati i bez ruku. Svejedno, ne koristim tu prednost, nego ribu zamaram rukama održavajući napetost strune, jer osjećam da tuna nije velika.

---

image
... ali velike ribe nije bilo
---

Na nekih desetak metara ispod broda, kad se već mogla jasno vidjeti, riba se odlučuje za bijeg i izvlači dvadesetak metara strune, nakon čega staje, pa mogu nastaviti izvlačenje. Riba je na površini i procjenjujemo je na 30 do 35 kilograma.

– I da je veća, isto bi joj bilo – govori Vladimir dok se vješto zavlači ispod ograde s kliještima u ruci. Jednom rukom prihvaća strunu, a s kliještima u drugoj udicu. Trenutak batrganja i srebrnoplava sjena nestaje u dubini.

– Gruperice su skupe pa ih čuvam – uz osmijeh komentira Vladimir dok se izvlačim iz sjedalice i oslobađam pojasa. Slijedi preješkavanje i ponovno polaganje sistema. Usput se nastavlja razgovor o opremi.

– Među udicama su mi favoriti Ownerova Super Mutu i Grooper Hook Gamakatsu, obje u veličini 7/0. Još me nisu izdale. Isto je i sa strunama od kojih u pravilu koristim samo Varivas, i najlone, i upredenice, i fluorokarbone. Istina je da je Varivas skuplji od ostalih struna, ali meni i vrijedi. Od štapova najviše koristim Normicove modele s multiplikatorima, ili Shimano Tiagra, ili Fin Nor, sve u klasi od 50 libri.

Naravno, to je za tune. Jigging je nešto drugo. Za jiganje koristim Jigging Master štapove, dok su od rola na prvom mjestu Stelle od 10.000 do 20.000, kao i multiplikatori Jigging Master. A varalice... To je priča za sebe... Radio sam sa svim što mi je došlo pod ruku, ali su se definitivno najboljima pokazale gumene varalice Aquantic i Savage Gear Real Eel s teškim jig glavama težine od 350 do 400 grama. I baš kad je zaustio još nešto reći, na sonderu se ukazalo nekoliko tuna na dubini od 60 metara. Istog trena je bio kod štapa s olovom i počeo izvlačiti strunu potapajući sistem na lovnu dubinu.

---

image
Oslobođena tuna se kratko zabijeljela i nestala u plavetnilu
---

Double strike

Tune su došle i prošle, za njima nove i nove, no Vladimir se nije živcirao.

– Tu su one, samo su malo isprepadane od ovih natjecanja. Vidi, gomila tuna je ulovljena i puštena tako da sve one imaju iskustvo susreta s udicom, zbog čega ih je sada donekle teže uloviti.

Bacio je još malo izrezanih srdela u more, kad se na sonderu pokazalo nekoliko sitnijih riba.

– A baš sam se pitao gdje su cijeli dan... Pazi, sad će udriti... – i dok je to izgovarao Tiagra je zacvrčala, a za njom i Fin Nor. Double strike!

– Albakori! Šteta što nisu tune. Za ove nema straha... To se diže samo od sebe! – smije se Vladimir dok izvlači svoju ribu.

---

image
Vladimir se vješto provukao ispod ograde i kliještima presjekao strunu
---

Izvukli smo ribe jedan za drugim bez ikakvih problema. Čim ih je oslobodio udica, Vladimir ih je otkrvio tako da su se obje ribe vrlo brzo smirile na palubi.

Dan se bližio kraju, no Vladimir nije odustajao.

– Više mi se puta dogodilo da sam tunu dobio u zadnji tren na zadnji štap u izvlačenju. Sve je moguće. Najveća tuna koju sam ulovio imala je 200 kilograma, ali se iskreno nadam da se neću zadržati na tome. To je velika riba, no ja znam da tu negdje na pučini čeka još i veća, samo još nije došlo vrijeme za nju. Albakore sam isto lovio dosta velike i preko 15 kilograma, što je za tu vrstu poprilična težina. A najdraži ulov mi je definitivno iglun od 83 kilograma. Prekrasna riba...

Na sonderu se pojavilo još nekoliko velikih riba, ali dosta duboko na nekom samo njima znanom putu.

Dogodine opet

Došlo je vrijeme i za povratak. Dok smo slagali pribor, sjetili smo se broda koji je jutros nešto prije nas isplovio, a koji je ne tako davno, nakon gotovo godinu dana provedenih na 85 metara dubine, izvučen i repariran.

– Da, ima svakakvih priča... Ja havariju nisam nikada doživio, a nadam se da i neću, ali vrlo dobro pamtim situaciju kada sam se prije nekoliko godina zapleo u plivaricu. Sedam milja od Premude sam više od sat vremena proveo u moru oslobađajući propelu. Užas...

Pribor je podignut, štapovi posloženi, paluba oprana, a riba isfiletirana. S jedne je strane sunce upravo zašlo, a sa suprotne se pojavio mjesec pun i žut. U kabini sjedimo i u vožnji bez riječi promatramo radar koji ocrtava brodove pred nama. Kako prilazimo kraju, pojavljuje se i nešto batela od kojih su neke potpuno neosvijetljene i, unatoč punom mjesecu, bez radara poprilično nevidljive. Glatko ih zaobilazimo i ulazimo u Jezera. Čini se kao da je prošla godina otkako smo isplovili.

Rutinski se privezujemo, iskrcavamo mene i dio opreme. Rukovanje uz smiješak, opraštanje...

I dok se vozim prema kući, zvoni mobitel. Piše da je Vladimir.

– Zaboravio sam ti reći... Ako ne prije, onda kad krenu gofovi za jiganje, u drugom mjesecu obavezno te zovem! Nemoj mi slučajno ne doći!

---

image
Tuna je zagrizla mamac i u tren oka završila na površini
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstor otkriva tajne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => majstor otkriva tajne 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-15 15:33:22 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-15 16:03:06 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2014-10-29 07:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 63 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/15\/4451037.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/4451032.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/4451028.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/4451025.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/4451024.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/4451023.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/4451020.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/4451016.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["B. Buli\u0107, V. Pezo i D. Denona","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Je\u0161ka je spremna za gladna usta predatora","Banane na ekranu prokazuju pristigle tune","Vladimirovi popperi","Oslobo\u0111ena tuna se kratko zabijeljela i nestala u plavetnilu","Vladimir se vje\u0161to provukao ispod ograde i klije\u0161tima presjekao strunu","... ali velike ribe nije bilo","Blitvenica - kultna to\u010dka na putu prema big game po\u0161tama","Tuna je zagrizla mamac i u tren oka zavr\u0161ila na povr\u0161ini"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_4451037_1920.jpg":"1920x1080","k_4451037_1280.jpg":"1280x1280","k_4451037_1024.jpg":"1024x1024","k_4451037_640.jpg":"640x640","k_4451037_480.jpg":"480x480","k_4451037_340.jpg":"340x340","k_4451037_220.jpg":"220x220","o_4451037_1280.jpg":"1280x960","o_4451037_1024.jpg":"1024x768","o_4451037_640.jpg":"640x480","o_4451037_480.jpg":"480x360","o_4451037_340.jpg":"340x255","o_4451037_220.jpg":"220x165","h_4451037_1280.jpg":"1280x854","h_4451037_1024.jpg":"1024x683","h_4451037_640.jpg":"640x427","h_4451037_480.jpg":"480x320","h_4451037_340.jpg":"340x227","h_4451037_220.jpg":"220x147","pp_4451037_1280.jpg":"1006x1280","pp_4451037_1024.jpg":"805x1024","pp_4451037_640.jpg":"503x640","pp_4451037_480.jpg":"377x480","pp_4451037_340.jpg":"267x340","pp_4451037_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4451032_1920.jpg":"1920x1080","k_4451032_1280.jpg":"1280x1280","k_4451032_1024.jpg":"1024x1024","k_4451032_640.jpg":"640x640","k_4451032_480.jpg":"480x480","k_4451032_340.jpg":"340x340","k_4451032_220.jpg":"220x220","o_4451032_1280.jpg":"1280x960","o_4451032_1024.jpg":"1024x768","o_4451032_640.jpg":"640x480","o_4451032_480.jpg":"480x360","o_4451032_340.jpg":"340x255","o_4451032_220.jpg":"220x165","h_4451032_1280.jpg":"1280x854","h_4451032_1024.jpg":"1024x683","h_4451032_640.jpg":"640x427","h_4451032_480.jpg":"480x320","h_4451032_340.jpg":"340x227","h_4451032_220.jpg":"220x147","pp_4451032_1280.jpg":"1006x1280","pp_4451032_1024.jpg":"805x1024","pp_4451032_640.jpg":"503x640","pp_4451032_480.jpg":"377x480","pp_4451032_340.jpg":"267x340","pp_4451032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4451028_1920.jpg":"1920x1080","k_4451028_1280.jpg":"1280x1280","k_4451028_1024.jpg":"1024x1024","k_4451028_640.jpg":"640x640","k_4451028_480.jpg":"480x480","k_4451028_340.jpg":"340x340","k_4451028_220.jpg":"220x220","o_4451028_1280.jpg":"1280x960","o_4451028_1024.jpg":"1024x768","o_4451028_640.jpg":"640x480","o_4451028_480.jpg":"480x360","o_4451028_340.jpg":"340x255","o_4451028_220.jpg":"220x165","h_4451028_1280.jpg":"1280x854","h_4451028_1024.jpg":"1024x683","h_4451028_640.jpg":"640x427","h_4451028_480.jpg":"480x320","h_4451028_340.jpg":"340x227","h_4451028_220.jpg":"220x147","pp_4451028_1280.jpg":"1006x1280","pp_4451028_1024.jpg":"805x1024","pp_4451028_640.jpg":"503x640","pp_4451028_480.jpg":"377x480","pp_4451028_340.jpg":"267x340","pp_4451028_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1415","hd_4451025_1920.jpg":"1920x1080","k_4451025_1280.jpg":"1280x1280","k_4451025_1024.jpg":"1024x1024","k_4451025_640.jpg":"640x640","k_4451025_480.jpg":"480x480","k_4451025_340.jpg":"340x340","k_4451025_220.jpg":"220x220","o_4451025_1280.jpg":"1280x943","o_4451025_1024.jpg":"1024x754","o_4451025_640.jpg":"640x471","o_4451025_480.jpg":"480x353","o_4451025_340.jpg":"340x250","o_4451025_220.jpg":"220x162","h_4451025_1280.jpg":"1280x854","h_4451025_1024.jpg":"1024x683","h_4451025_640.jpg":"640x427","h_4451025_480.jpg":"480x320","h_4451025_340.jpg":"340x227","h_4451025_220.jpg":"220x147","pp_4451025_1280.jpg":"1006x1280","pp_4451025_1024.jpg":"805x1024","pp_4451025_640.jpg":"503x640","pp_4451025_480.jpg":"377x480","pp_4451025_340.jpg":"267x340","pp_4451025_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4451024_1920.jpg":"1920x1080","k_4451024_1280.jpg":"1280x1280","k_4451024_1024.jpg":"1024x1024","k_4451024_640.jpg":"640x640","k_4451024_480.jpg":"480x480","k_4451024_340.jpg":"340x340","k_4451024_220.jpg":"220x220","o_4451024_1280.jpg":"1280x960","o_4451024_1024.jpg":"1024x768","o_4451024_640.jpg":"640x480","o_4451024_480.jpg":"480x360","o_4451024_340.jpg":"340x255","o_4451024_220.jpg":"220x165","h_4451024_1280.jpg":"1280x854","h_4451024_1024.jpg":"1024x683","h_4451024_640.jpg":"640x427","h_4451024_480.jpg":"480x320","h_4451024_340.jpg":"340x227","h_4451024_220.jpg":"220x147","pp_4451024_1280.jpg":"1006x1280","pp_4451024_1024.jpg":"805x1024","pp_4451024_640.jpg":"503x640","pp_4451024_480.jpg":"377x480","pp_4451024_340.jpg":"267x340","pp_4451024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4451023_1920.jpg":"1920x1080","k_4451023_1280.jpg":"1280x1280","k_4451023_1024.jpg":"1024x1024","k_4451023_640.jpg":"640x640","k_4451023_480.jpg":"480x480","k_4451023_340.jpg":"340x340","k_4451023_220.jpg":"220x220","o_4451023_1280.jpg":"1280x960","o_4451023_1024.jpg":"1024x768","o_4451023_640.jpg":"640x480","o_4451023_480.jpg":"480x360","o_4451023_340.jpg":"340x255","o_4451023_220.jpg":"220x165","h_4451023_1280.jpg":"1280x854","h_4451023_1024.jpg":"1024x683","h_4451023_640.jpg":"640x427","h_4451023_480.jpg":"480x320","h_4451023_340.jpg":"340x227","h_4451023_220.jpg":"220x147","pp_4451023_1280.jpg":"1006x1280","pp_4451023_1024.jpg":"805x1024","pp_4451023_640.jpg":"503x640","pp_4451023_480.jpg":"377x480","pp_4451023_340.jpg":"267x340","pp_4451023_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4451020_1920.jpg":"1920x1080","k_4451020_1280.jpg":"1280x1280","k_4451020_1024.jpg":"1024x1024","k_4451020_640.jpg":"640x640","k_4451020_480.jpg":"480x480","k_4451020_340.jpg":"340x340","k_4451020_220.jpg":"220x220","o_4451020_1280.jpg":"1280x960","o_4451020_1024.jpg":"1024x768","o_4451020_640.jpg":"640x480","o_4451020_480.jpg":"480x360","o_4451020_340.jpg":"340x255","o_4451020_220.jpg":"220x165","h_4451020_1280.jpg":"1280x854","h_4451020_1024.jpg":"1024x683","h_4451020_640.jpg":"640x427","h_4451020_480.jpg":"480x320","h_4451020_340.jpg":"340x227","h_4451020_220.jpg":"220x147","pp_4451020_1280.jpg":"1006x1280","pp_4451020_1024.jpg":"805x1024","pp_4451020_640.jpg":"503x640","pp_4451020_480.jpg":"377x480","pp_4451020_340.jpg":"267x340","pp_4451020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4451016_1920.jpg":"1920x1080","k_4451016_1280.jpg":"1280x1280","k_4451016_1024.jpg":"1024x1024","k_4451016_640.jpg":"640x640","k_4451016_480.jpg":"480x480","k_4451016_340.jpg":"340x340","k_4451016_220.jpg":"220x220","o_4451016_1280.jpg":"1280x960","o_4451016_1024.jpg":"1024x768","o_4451016_640.jpg":"640x480","o_4451016_480.jpg":"480x360","o_4451016_340.jpg":"340x255","o_4451016_220.jpg":"220x165","h_4451016_1280.jpg":"1280x854","h_4451016_1024.jpg":"1024x683","h_4451016_640.jpg":"640x427","h_4451016_480.jpg":"480x320","h_4451016_340.jpg":"340x227","h_4451016_220.jpg":"220x147","pp_4451016_1280.jpg":"1006x1280","pp_4451016_1024.jpg":"805x1024","pp_4451016_640.jpg":"503x640","pp_4451016_480.jpg":"377x480","pp_4451016_340.jpg":"267x340","pp_4451016_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7968672 Threads: 2 Questions: 1657271227 Slow queries: 4927072 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111937612 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/u-ribolovu-s-vladimirom-pezom-tune-i-more-moj-su-zivot-prekretnica-se-dogodila-1996-godine-1143235 [printLink] => /om/ribolov/u-ribolovu-s-vladimirom-pezom-tune-i-more-moj-su-zivot-prekretnica-se-dogodila-1996-godine-1143235?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656445 [name] => Vladimir Pezo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 17:02:13 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-pezo [link] => /tag/vladimir-pezo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656446 [name] => Vladimir Pezo big game fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 17:02:13 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-pezo-big-game-fishing [link] => /tag/vladimir-pezo-big-game-fishing ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656447 [name] => Vladimir Pezo tune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 17:02:13 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-pezo-tune [link] => /tag/vladimir-pezo-tune ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656448 [name] => ribolov tune big game fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 17:02:13 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-tune-big-game-fishing [link] => /tag/ribolov-tune-big-game-fishing ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstor otkriva tajne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U ribolovu s Vladimirom Pezom: Tune i more moj su život! Prekretnica se dogodila 1996. godine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-13-21-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451037.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => B. Bulić, V. Pezo i D. Denona [mainImageDesc] => Ješka je spremna za gladna usta predatora [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451037.jpg [title] => Ješka je spremna za gladna usta predatora B. Bulić, V. Pezo i D. Denona ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451032.jpg [title] => Banane na ekranu prokazuju pristigle tune ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451028.jpg [title] => Vladimirovi popperi ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451025.jpg [title] => Oslobođena tuna se kratko zabijeljela i nestala u plavetnilu ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451024.jpg [title] => Vladimir se vješto provukao ispod ograde i kliještima presjekao strunu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451023.jpg [title] => ... ali velike ribe nije bilo ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451020.jpg [title] => Blitvenica - kultna točka na putu prema big game poštama ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/4451016.jpg [title] => Tuna je zagrizla mamac i u tren oka završila na površini ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da bi se netko profesionalno bavio big game fishingom, nije dovoljno imati samo veliki brod, podeblji račun na banci i skupocjenu opremu.

Bez dobrog poznavanja akvatorija, ribljih navika i njihovih cikličkih migracijskih ruta, te dara i strasti koje pokreću i dobrog ribolovca čine dobrim i uspješnim, sva oprema baš ništa ne vrijedi.

Svatko može ponekad uloviti ribu, no stalno je loviti, i to baš kad se poželi, ipak ne može svatko.

Vladimir Pezo jedan je od rijetkih ribara koji je u stanju pronaći i uloviti veliku ribu uvijek, kad god to zaželi.

Lagano, lagano...

Vladimir je još kao dijete, ratnih godina, iz Vukovara došao u Jezera na Murteru, gdje je i ostao. Ljubav prema moru i ribolovu u njemu su tinjali valjda oduvijek, a rasplamsali su se pravom strašću kada je 1996. godine ulovio svoju prvu tunu.

– Da, to je bilo baš nešto posebno za mene. Tada sam radio za Šimu Ukasa, starog ribara, a tunu sam ulovio na ruku. U to vrijeme nisam imao ni broda ni štapa... Pribor se sastojao od udice vezane na 15 metara najlona i par stotina metara konopa na čijem bi se kraju vezala nekakva plutača. S tom sam se ribom baš namučio, ali unatoč svom naporu, kad sam je dovukao do broda, shvatio sam da ne želim ništa drugo raditi. To je bila prekretnica u mom životu. Od tada lovim tune i ostalu veliku ribu, a posljednjih se pet godina s bratićem Željkom Pezom kao partnerom bavim i big game charterom – kazuje Vladimir dok Shamrock Mackinow od 27 stopa, gonjen Yanmarom od 315 konja, lagano klizi iz Murterske vale.

– Moramo polako, bez glisiranja... Kad izađemo, onda ćemo brzo... Imam ja još jedan brod, Predator, ali mi je ovaj draži. Krojen je baš za big game i na njemu mi je sve nekako po mjeri. Kao da je rađen prema meni i mojim potrebama, od elektronike do tende...

I uistinu, dok se provlači između štapova u nosačima po razmi od krme do prove, pa onda iz kabine do zlatno eloksiranih nosača na krovu kabine, postaje jasno da na ovom brodu Vladimir provodi puno više vremena nego na obali. Vješto se kreće po meniju Raymarinea, polako dodajući gas, a onda počinje otvarati ladice, pretince i skrivene gavune prepune ribolovnog pribora, polako pripremajući pribor kojim ćemo loviti. Prošli smo zadnju puntu i Vladimir daje puni gas. Što prije do pošte!

---

image
Blitvenica - kultna točka na putu prema big game poštama
---

Zbunjeni turisti

Shamrock klizi, a Vladimir nastavlja svoju priču:

– Upisan sam u sve ribolovne zone tako da mogu loviti po cijelom Jadranu, no budući da imam malu kvotu od samo 350 kilograma koju trošim na jesen, za sebe, u charteru se s gostima bavim isključivo catch & release ribolovom. Tune koje ulovim u sezoni puštam, što je mnogim turistima teško shvatljivo. Teško im je objasniti da svaki ulov tune moram evidentirati i da mi je kvota limitirana. Kad ulovim ribu, šaljem aplikaciju u Šibenik, a iskrcajna luka mi je u Tribunju. Iskusnijim bigejmašima koji su već lovili po drugim morima to je još donekle i jasno, ali običnim turistima koji prvi put love baš i nije.

Trenutak kačenja tune pa zatim zamaranje, goste oduševi uvijek iznad očekivanog. No, kada se tuna dovuče do broda i kada je krenem puštati, unatoč tome što sam im prije toga sve objasnio, uvijek budu razočarani. Svatko od njih bi htio kući ponijeti, ako ne ribu, a ono makar sliku s velikom ribom. Srećom, albakora uvijek ima, čime često uspješno kompenziraju tugu zbog puštene tune.

Blitvenica nam ostaje slijeva dok idemo prema pučini. Nailazimo na još nekoliko brodova koji već love, ali im, naravno, ne prilazimo. Ulazimo u trag velike koće. Na sonderu se jasno vide sajle, ali tunama ni traga, pa koću napuštamo.

Drifting i popping

Brod napokon staje i Vladimir počinje razvlačiti sisteme. Dva štapa pušta da love u kurentu, a jednog opterećuje teškim olovom i spušta na četrdeset metara dubine. Na krmi ima dovoljno mjesta za cijelu ekskurziju, no borbena sjedalica je fiksirana na provi. Moram pitati...

– Da, stolica mi je na provi, jer kad god mogu, preferiram stand-up zamaranje. Na taj se način riba puno brže izvuče jer se na nju može izvršiti puno veći pritisak. Osim toga, stolica na krmi zauzima poprilično mjesta. Dobra je kada se lovi marlin, no za naše tune stolica na provi je puno praktičnije rješenje. Inače, tunu lovim na sve načine, no najčešće na drifting. A i gostima je tako zanimljivije. Svatko nešto radi, pri čemu svi imaju vremena za sve. Osim toga, ne podnose svi jednako more. Jednom sam imao neke Mađare koje sam morao vratiti u luku još prije nego smo stigli do Blitvenice – sa smiješkom se prisjeća Vladimir te situacije.

Okrećem se po brodu razgledavajući opremu. Osim klasičnih big game štapova, tu su i lakši modeli naoružani Stellama i varalicama.

---

image
Vladimirovi popperi
---

– To mi je za situaciju kad su tune na samoj površini, kad igraju. Tada se mogu loviti poppingom. To sam počeo prakticirati prošle godine i pokazalo se jako dobrim. Naravno, popping nema nikakvog smisla ako riba nije na samoj površini. Kad su tune razigrane i kada se bacaju po površini, brodom se može potpuno prići jatu nakon čega je ulov zajamčen. Ne boje se one motora...

Varalicom pravo u jato i nakon nekoliko pokreta riba je na štapu. Najlovnijim modelom za takav lov mi se pokazao ovaj ovdje, Alca Rosta Popper, a izvrstan je i ovaj Stick Bait Bertox. Za razliku od poppera koji je plivajući, Bertox polako tone, a kako je opremljen VMC-ovim in line udicama, zauzima prirodan vodoravan položaj, tako da ga često koristim i u ostalim varaličarskim tehnikama.

Jabuka i Palagruža

Dok čekamo tune, razgovor se kreće, naravno, po ribolovnim stazama, tehnikama i priboru.

– Tijekom turističke sezone, znači, cijeli kolovoz i rujan, potpuno sam bukiran i lovim samo tunu, dok se u predsezoni i posezoni može naći nešto slobodnih dana koje, naravno, iskoristim za ribolov po svom guštu. Ako je u pitanju toplije doba godine, tada su u igri tune, off shore panula, panula za zubaca ili bulentin, dok zimi radije jigam gofove.

Za bulentin su mi najdraže destinacije Jabuka i Palagruža, dok za tunama volim poći u Kvarner, ponajprije zato što u ovom, da tako kažem blitveničkom akvatoriju, znači srednjem Jadranu, zapravo ima vrlo malo velikih tuna. Ima ih nešto u sedmom i osmom mjesecu, ali su tu samo na svom putu prema Kvarneru i sjevernom Jadranu gdje je more ipak nešto pliće.

A za jigging ne idem daleko. Skaline oko Žirja su krajem zime i početkom proljeća bogate velikim gofovima koji se tu okupljaju u golemim jatima. To su velike ribe, od 30 do 40 kilograma, pa još kad se ulove na sportsku tehniku kakav je vertical jigging, doživljaj je potpun.

Na monitoru sondera pojavljuje se prva banana i razgovor trenutno staje. Vladimir je na vratima kabine s jednim okom na sonderu, a drugim na štapovima. Tišina. Napetost se osjeća na svakom udisaju. Banana kreće prema gore. Na 20 metara se pojavljuje još jedna, manja, ali je isto tuna. Pa još jedna.

---

image
Banane na ekranu prokazuju pristigle tune
---

– Sad će... – prošapće Vladimir i u taj tren zacvrči kočnica!

Riba na štapu

Sve je teklo kao po špagu. Sa štapom u ruci i ribom na štapu prebacujem se u borbenu sjedalicu, dok me Vladimir opasava borbenim pojasom. Karabini se kače za multiplikator, štap je u svom utoru, tako da ribu mogu zamarati i bez ruku. Svejedno, ne koristim tu prednost, nego ribu zamaram rukama održavajući napetost strune, jer osjećam da tuna nije velika.

---

image
... ali velike ribe nije bilo
---

Na nekih desetak metara ispod broda, kad se već mogla jasno vidjeti, riba se odlučuje za bijeg i izvlači dvadesetak metara strune, nakon čega staje, pa mogu nastaviti izvlačenje. Riba je na površini i procjenjujemo je na 30 do 35 kilograma.

– I da je veća, isto bi joj bilo – govori Vladimir dok se vješto zavlači ispod ograde s kliještima u ruci. Jednom rukom prihvaća strunu, a s kliještima u drugoj udicu. Trenutak batrganja i srebrnoplava sjena nestaje u dubini.

– Gruperice su skupe pa ih čuvam – uz osmijeh komentira Vladimir dok se izvlačim iz sjedalice i oslobađam pojasa. Slijedi preješkavanje i ponovno polaganje sistema. Usput se nastavlja razgovor o opremi.

– Među udicama su mi favoriti Ownerova Super Mutu i Grooper Hook Gamakatsu, obje u veličini 7/0. Još me nisu izdale. Isto je i sa strunama od kojih u pravilu koristim samo Varivas, i najlone, i upredenice, i fluorokarbone. Istina je da je Varivas skuplji od ostalih struna, ali meni i vrijedi. Od štapova najviše koristim Normicove modele s multiplikatorima, ili Shimano Tiagra, ili Fin Nor, sve u klasi od 50 libri.

Naravno, to je za tune. Jigging je nešto drugo. Za jiganje koristim Jigging Master štapove, dok su od rola na prvom mjestu Stelle od 10.000 do 20.000, kao i multiplikatori Jigging Master. A varalice... To je priča za sebe... Radio sam sa svim što mi je došlo pod ruku, ali su se definitivno najboljima pokazale gumene varalice Aquantic i Savage Gear Real Eel s teškim jig glavama težine od 350 do 400 grama. I baš kad je zaustio još nešto reći, na sonderu se ukazalo nekoliko tuna na dubini od 60 metara. Istog trena je bio kod štapa s olovom i počeo izvlačiti strunu potapajući sistem na lovnu dubinu.

---

image
Oslobođena tuna se kratko zabijeljela i nestala u plavetnilu
---

Double strike

Tune su došle i prošle, za njima nove i nove, no Vladimir se nije živcirao.

– Tu su one, samo su malo isprepadane od ovih natjecanja. Vidi, gomila tuna je ulovljena i puštena tako da sve one imaju iskustvo susreta s udicom, zbog čega ih je sada donekle teže uloviti.

Bacio je još malo izrezanih srdela u more, kad se na sonderu pokazalo nekoliko sitnijih riba.

– A baš sam se pitao gdje su cijeli dan... Pazi, sad će udriti... – i dok je to izgovarao Tiagra je zacvrčala, a za njom i Fin Nor. Double strike!

– Albakori! Šteta što nisu tune. Za ove nema straha... To se diže samo od sebe! – smije se Vladimir dok izvlači svoju ribu.

---

image
Vladimir se vješto provukao ispod ograde i kliještima presjekao strunu
---

Izvukli smo ribe jedan za drugim bez ikakvih problema. Čim ih je oslobodio udica, Vladimir ih je otkrvio tako da su se obje ribe vrlo brzo smirile na palubi.

Dan se bližio kraju, no Vladimir nije odustajao.

– Više mi se puta dogodilo da sam tunu dobio u zadnji tren na zadnji štap u izvlačenju. Sve je moguće. Najveća tuna koju sam ulovio imala je 200 kilograma, ali se iskreno nadam da se neću zadržati na tome. To je velika riba, no ja znam da tu negdje na pučini čeka još i veća, samo još nije došlo vrijeme za nju. Albakore sam isto lovio dosta velike i preko 15 kilograma, što je za tu vrstu poprilična težina. A najdraži ulov mi je definitivno iglun od 83 kilograma. Prekrasna riba...

Na sonderu se pojavilo još nekoliko velikih riba, ali dosta duboko na nekom samo njima znanom putu.

Dogodine opet

Došlo je vrijeme i za povratak. Dok smo slagali pribor, sjetili smo se broda koji je jutros nešto prije nas isplovio, a koji je ne tako davno, nakon gotovo godinu dana provedenih na 85 metara dubine, izvučen i repariran.

– Da, ima svakakvih priča... Ja havariju nisam nikada doživio, a nadam se da i neću, ali vrlo dobro pamtim situaciju kada sam se prije nekoliko godina zapleo u plivaricu. Sedam milja od Premude sam više od sat vremena proveo u moru oslobađajući propelu. Užas...

Pribor je podignut, štapovi posloženi, paluba oprana, a riba isfiletirana. S jedne je strane sunce upravo zašlo, a sa suprotne se pojavio mjesec pun i žut. U kabini sjedimo i u vožnji bez riječi promatramo radar koji ocrtava brodove pred nama. Kako prilazimo kraju, pojavljuje se i nešto batela od kojih su neke potpuno neosvijetljene i, unatoč punom mjesecu, bez radara poprilično nevidljive. Glatko ih zaobilazimo i ulazimo u Jezera. Čini se kao da je prošla godina otkako smo isplovili.

Rutinski se privezujemo, iskrcavamo mene i dio opreme. Rukovanje uz smiješak, opraštanje...

I dok se vozim prema kući, zvoni mobitel. Piše da je Vladimir.

– Zaboravio sam ti reći... Ako ne prije, onda kad krenu gofovi za jiganje, u drugom mjesecu obavezno te zovem! Nemoj mi slučajno ne doći!

---

image
Tuna je zagrizla mamac i u tren oka završila na površini
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
B. Bulić, V. Pezo i D. Denona
B. Bulić, V. Pezo i D. Denona
Ješka je spremna za gladna usta predatora

Banane na ekranu prokazuju pristigle tune

Vladimirovi popperi

Oslobođena tuna se kratko zabijeljela i nestala u plavetnilu

Vladimir se vješto provukao ispod ograde i kliještima presjekao strunu

... ali velike ribe nije bilo

Blitvenica - kultna točka na putu prema big game poštama

Tuna je zagrizla mamac i u tren oka završila na površini
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/u-ribolovu-s-vladimirom-pezom-tune-i-more-moj-su-zivot-prekretnica-se-dogodila-1996-godine-1143235 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6be3eb8c05312819555e0637851dd3813279c3ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+ribolovu+s+Vladimirom+Pezom%3A+Tune+i+more+moj+su+%C5%BEivot%21+Prekretnica+se+dogodila+1996.+godine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fu-ribolovu-s-vladimirom-pezom-tune-i-more-moj-su-zivot-prekretnica-se-dogodila-1996-godine-1143235 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fu-ribolovu-s-vladimirom-pezom-tune-i-more-moj-su-zivot-prekretnica-se-dogodila-1996-godine-1143235 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstor otkriva tajne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

majstor otkriva tajneU ribolovu s Vladimirom Pezom: Tune i more moj su život! Prekretnica se dogodila 1996. godine

Piše Boris Bulić
29. listopada 2014. - 08:25

Da bi se netko profesionalno bavio big game fishingom, nije dovoljno imati samo veliki brod, podeblji račun na banci i skupocjenu opremu.

Bez dobrog poznavanja akvatorija, ribljih navika i njihovih cikličkih migracijskih ruta, te dara i strasti koje pokreću i dobrog ribolovca čine dobrim i uspješnim, sva oprema baš ništa ne vrijedi.

Svatko može ponekad uloviti ribu, no stalno je loviti, i to baš kad se poželi, ipak ne može svatko.

Vladimir Pezo jedan je od rijetkih ribara koji je u stanju pronaći i uloviti veliku ribu uvijek, kad god to zaželi.

Lagano, lagano...

Vladimir je još kao dijete, ratnih godina, iz Vukovara došao u Jezera na Murteru, gdje je i ostao. Ljubav prema moru i ribolovu u njemu su tinjali valjda oduvijek, a rasplamsali su se pravom strašću kada je 1996. godine ...

17. svibanj 2024 15:21