stdClass Object ( [id] => 1370343 [title] => Tri mala vuka: kanjac, pirka i vučić čest su ulov udičara, evo što morate znati o njima [alias] => tri-mala-vuka-kanjac-pirka-i-vucic-cest-su-ulov-udicara-evo-sto-morate-znati-o-njima [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vučić (Serranus hepatus, Linnaeus, 1758.), pirka (Serranus scriba, Linnaeus, 1758) i kanjac (Serranus cabrilla, Linnaeus, 1758) dobro su poznati svim ribolovcima. Te tri vrste pripadaju porodici vučica (Serranidae), koja na svojem popisu ima još preostalih šest vrsta koje su u odnosu na ovu trojku uistinu goleme. To su kirnje, s kojima se uglavnom susreću samo panulaši, jiggeri i podvodni ribolovci.

Vučić, pirka i kanjac vrste su općenito poznate po svojoj proždrljivosti i većini ribolovaca ne treba neko veliko umijeće da ih ulove. Najčešće se same vješaju na udice, jer se vrlo neoprezno i pohlepno bacaju na sve što je jestivo bez obzira na veličinu ješke. No, s obzirom na veličinu, titulu najproždrljivijeg nedvojbeno nosi najmanji među njima.

U lovu kančenicom većina ribolovaca ježi se od ulova vučića. O kvaliteti njegova mesa još se i može govoriti, no budući da je vrlo sitan, gotovo ga nitko ne cijeni. Njegovu vrijednosti ponajbolje ocrtavaju narodni nazivi – škartoc, saket, mišić, ćućin i ponculić, dok mu pohlepnost najbolje oslikava vrlo jasno opisni naziv – glad od mora.

Ipak, pojedini ribolovci vučiće ne vraćaju natrag u more, nego ih spremaju u kantu uz obavezan komentar:

Bit će dobri za juhu…

Naravno, to su oni koji ribu ili uopće i nikada ne čiste, ili pak imaju dovoljno živaca za čišćenje ove uistinu sitne ribe. Da bi poslužila kao temeljac za juhu, brudet ili neko drugo morsko jelo, vučića valja osloboditi od škrga i utrobe, nakon čega ga se, nakon prokuhavanja, uglavnom pasira.

Vučić naraste do najviše 14 centimetara dužine i 0,06 kilograma težine, dok se srednja lovna težina kreće oko samo jednog dekagrama. Naravno, to ga nimalo ne ometa u gutanju i najkrupnijih udica. U ribolovu kančenicama velika je smetnja, jer od sve ribe koja se zatekne u lovnoj zoni prvi nasrće na udice, na koje se najčešće odmah i sam zakači, što, naravno, onemogućava pristup drugoj ribi.

---

image

Vučića nije teško prepoznati, ako ni po čemu, a ono po tamnoj mrlji na leđnoj peraji

---

Jedinu konkretnu korist od njega imaju oni sretnici koji su imali priliku izvući kovača koji se, privučen zakačenim vučićem, i sam zakači, što i nije tako rijedak slučaj. Nažalost, nakon izvlačenja, unatoč pažljivom oslobađanju i pokušaju vraćanja u more, malo koji primjerak preživi. Tome je najčešći razlog promjena tlaka koju ova vrsta jako teško podnosi.

Najčešća staništa vučića su ravna muljevito-pjeskovita dna od 25 do 120 metara dubine, no može ga se naći i u sasvim plitkome moru na dubini od tek nekoliko metara, baš kao i na impresivnih 200 metara dubine.

Budući da je sitan i staništem poprilično nezaštićen, često stradava kao plijen većine morskih predatora. No, tu ugroženost uspješno nadomješta bogatom reproduktivnošću, kojoj svakako pogoduje i činjenica da je dvospolac.

Pirka

Pirka je oblikom vrlo nalik vučiću, no u startu je znatno veća. Naraste do tridesetak centimetara dužine, a najteži zabilježeni primjerak težio je 0,402 kilograma. Upravo tu pirku rekorderku je prošle godine uz otok Škardu ulovio poznati zadarski ribolovac Luciano Pavin.

Inače, pirku nalazimo na svim terenima koji omogućuju kakav-takav zaklon. Najbrojnija je na škrapastim, bogato zaraštenim terenima na kojima s lakoćom pronalazi zaklon. Iako zna zaći i do 50 metara, najčešće je nalazimo na dubinama od 5 do 20 metara.

---

image

Pirka će bez oklijevanja napasti plijen i veći od sebe

---

Premda vrlo nalik vučiću, pirka je nešto trbušastija s jasno plavičasto-ljubičasto obojenim trbušnim dijelom i okomito tamnije isprugana. Peraje su crvenkaste, a ovisno o staništu, temeljna boja može varirati od tamnosmeđe do žarkocrvene. Strašno je proždrljiva, što podvodni ribolovci u potrazi za hobotnicama znaju iskoristiti. Naime, privučena lelujavim kracima hobotnice, pirka je u stanju satima vrebati ispred rupe u kojoj se hobotnica krije, a što je iskusnim roniocima jedinstven i potpuno jasan putokaz.

Zbog proždrljivosti, često joj se dogodi da krene gutati plijen veći od vlastite dužine.

U udičarenju se najčešće lovi kančenicama, i to kao prilov. U ciljanom lovu na plićim terenima ješku treba plasirati neposredno ispred krupnog kamenja pod kojim traži sklonište. Za ješku se može iskoristiti bilo što animalnog podrijetla, a najboljim su se pokazale kozice, kojima ne može odoljeti.

---

image

Ovisno o staništu, pirka može biti različito obojena

---

Premda se s gastronomskog stajališta cijene ponajprije veći primjerci, na pojedinim dijelovima obale smatra se posebno ukusnom. Priprema se uglavnom kuhana ili u brudetu.

Kao i vučić, i pirka je hermafrodit.

Kanjac

Za razliku od vučića i pirke, kanjac je znatno cjenjeniji i kao lovina i kao gastronomski doživljaj.

Premda službeni podaci govore o maksimalnoj dužini od 34 centimetra i težini od 0,43 kilograma, znaju se uloviti kanjci teži od 0,75 kilograma.

Kanjac je karakteristične narančasto-crvene boje sa sedam do osam okomitih, nešto tamnije smeđih prugastih zatamnjenja, uz tri narančaste ili žućkaste uzdužne pruge na bočnom trbušnom dijelu. Primjerci koji žive na ogoljenim pješčanim dnima redovito su svjetlijih, ponekad gotovo sivih nijansi.

Usta su kod kanjca u odnosu na glavu i tijelo velika, puna sitnih oštrih zuba, što jasno odaje proždrljivog i uvijek gladnog lovca. Rubovi škržnih zaklopaca su ozubljeni, a leđna peraja naoružana nizom od desetak oštrih perajnih šipčica.

---

image

Ovakvi su kanjci uvijek traženi

---

Nalazimo ga po cijelom Jadranu, od pličina do čak 500 metara dubine, no najučestaliji je na dubinama od oko 40 metara. Voli kamenita, zarasla dna i, premda je znatno brojniji u zatvorenim kanalima, rado se zadržava i na otvorenim brakovima. Najbrojnija su mu naselja oko Zadra i Šibenika, dok je u istarskom akvatoriju nešto rjeđi.

Do prije nekoliko godina staništa kanjca bila su prorijeđena do te mjere da je na nekim dijelovima obale kao vrsta bio gotovo nepoznat. Jednim je dijelom ta prorijeđenost bila posljedica općeg prelova, no glavnim se krivcem smatra opće zagađenje mora, koje ova vrsta teško podnosi. Upravo ga zbog te njegove osjetljivosti na zagađenje možemo smatrati svojevrsnim indikatorom čistog i nezagađenog mora.

Glavna hrana su mu sitni bentoski beskralježnjaci, u prvom redu rakovi, zbog čega ga se smatra posebno štetnim za naselja jastoga.

Jednostavan pristup

Iako se najčešće često lovi kao prilov u ribolovu bijele ribe, na pojedinim se pozicijama katkad i ciljano lovi.

Ribolov kanjaca je jednostavan i ne zahtijeva posebnu pripremu. Izrazito proždrljiv, progutat će gotovo sve što mu se ponudi, tako da je zapravo jedini ključni uvjet za uspješan ribolov samo njegova prisutnost. Budući da je prirodno stanište ove vrste hridinasto, gusto zarašteno dno, s količinom pripremljenih prama i predveza ne može se pretjerati.

---

image

Na pješčanim dnima kanjci su sivkasti

---

Premda po prirodi halapljivo guta gotovo sve što je jestivo, kanjac će se ipak ponajprije baciti na kakav mesni zalogaj. Udica bogato naješkana dagnjom, rumenkom, gamborom, kozicom, rakom samcem ili svježim gavunom u pravilu biva napadnuta u prvih desetak sekundi.

Kanjac će ponuđenu ješku progutati bez prethodnih čupkanja. Tako se nasrtaj na udicu najčešće očituje samo naglom promjenom težine. Naime, kanjac nakon uzimanja ješke nastavlja plivati prema najbližem zaklonu. U trenutku kad osjeti otpor strune, počinje se batrgati tupim i ritmičnim trzajima koji ne traju dugo. Kada ga se izvuče na površinu, uglavnom je miran, tako da je podmetač potreban jedino ako se koriste posebno tanki promjeri na predvezima.

Probušeni mjehur

Jedan od bitnih razloga zbog kojih kanjac prilikom izvlačenja ne pruža neki osobiti otpor jest napuhani mjehur u ustima. Kod primjeraka izvučenih s veće dubine zbog nagle promjene pritiska redovito dolazi do ekspanzije svih unutarnjih organa, što je vidljivo na analnom otvoru i u ustima. Kanjac tako izvučen, pa ponovno vraćen u more, uglavnom ne preživljava. No, ako mu se vrhom škarica ili nekim drugim oštrim predmetom probuši mjehur u ustima, šanse za uronom i preživljavanjem naglo postaju znatno veće, pri čemu je ranica nastala bušenjem mjehura uistinu zanemariva ozljeda.

---

image

Kanjac se lovi u noćnom ribolovu

---

Kao i vučić i pirka, i kanjac je hermafrodit, što znači da ima obilježja oba spola. Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta.

Kanjac je riba ukusna i lako probavljiva mesa, posebno cijenjen kao "spiza za bolesnike". Ipak, unatoč tome i svojoj brojnosti, nije redovit na ribarnicama. Na meniju se najčešće nađe kao usputni i sporedni ulov. Može ga se pripravljati na sve poznate načine, no najukusniji je kuhan pa zaliven maslinovim uljem, te na gradelama ili u brudetu pomiješan s drugom ribom.

---

POZNATO IME

Prema onomastičarima, najrašireniji udičarski alat – kančenica, svoj naziv djelomično duguje upravo ovoj vrsti, koja je nekada bila toliko brojna da bi se pri svakom spuštanju udica u more izvukao barem jedan kanjac.

 

---

---

TRI PRAME

Osnovna konstrukcija za lov kanjaca podrazumijeva klasični predvez s tri prame, od kojih najdonja, rijetko kada duža od 60 centimetara, lovi ispod olovnice. Prame su najčešće duge od 15 do 25 centimetara, dok je razmak među njima takav da onemogućuje međusobni doticaj udica. Težina olovnica usklađena je s dubinom, no rijetko je kada potrebno ići ispod 25 i preko 60 grama. Širina luka udice prvenstveno je uvjetovana ostalim zanimljivim vrstama koje s kanjcem dijele stanište, tako da je širina od 10 do 15 milimetara srednja vrijednost koja udovoljava i kanjcima i ostaloj traženoj i očekivanoj lovini.

 

---

---

image

Sabiki je jedan od alata na koje se kanjac može uspješno loviti

---

---

LOV SABIKIJEM

Osim klasičnom kančenicom, kanjac se vrlo uspješno može loviti i sabikijem, pri čemu se pribor ne povlači kao turska panula, nego se spušta i podiže okomito pod barkom. Napade kanjca treba očekivati uza samo dno i neposredno iznad dna. Kao i u lovu kančenicom, i ovdje je od presudne važnosti odabir prave pozicije.

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Premda u porodicu vučica spadaju i pravi giganti teži od 150 kilograma, većini ribolovaca poznate su tri najmanje vrste s kojima se susreću u gotovo svakom ribolovu. I dok se neki love samo slučajno, kao smetnja, neki se love i ciljano [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBLJE VRSTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Premda u porodicu vučica spadaju i pravi giganti teži od 150 kilograma, većini ribolovaca poznate su tri najmanje vrste s kojima se susreću u gotovo svakom ribolovu. I dok se neki love samo slučajno, kao smetnja, neki se love i ciljano RIBLJE VRSTE 2 0 8622 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-08 07:22:31 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-08 07:31:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-08 07:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Premda u porodicu vučica spadaju i pravi giganti teži od 150 kilograma, većini ribolovaca poznate su tri najmanje vrste s kojima se susreću u gotovo svakom ribolovu. I dok se neki love samo slučajno, kao smetnja, neki se love i ciljano [metadata] => robots= author= title=Tri mala vuka: kanjac, pirka i vučić čest su ulov udičara, evo što morate znati o njima page_title=Tri mala vuka: kanjac, pirka i vučić čest su ulov udičara, evo što morate znati o njima [metakey] => porodica vučica, serranidae, vučić, pirka, kanjac, R. Kelly, riblje vrste, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548000.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548013.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548012.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548011.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548010.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548009.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548008.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548007.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548006.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548005.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548004.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548003.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548002.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5548001.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5547999.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5547998.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5547997.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/5547996.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Stjenovito dno najbogatije je kanjcima<\/p>","

Vu\u010di\u0107a nije te\u0161ko prepoznati, ako ni po \u010demu, a ono po tamnoj mrlji na le\u0111noj peraji<\/p>","

Vu\u010di\u0107 te\u0161ko podnosi promjenu tlaka<\/p>","

Pirka \u0107e bez oklijevanja napasti plijen i ve\u0107i od sebe<\/p>","

\u017darkocrvena glava kod pirki nije rijetkost<\/p>","

Ovisno o stani\u0161tu, pirka mo\u017ee biti razli\u010dito obojena<\/p>","

Pirka napada sve \u0161to izgleda kao obrok<\/p>","

Pohlepa je dominantna kad su vu\u010di\u0107i u pitanju \u2013 dva na jednu udicu u jednom potezu<\/p>","

Te\u0161ko da mo\u017ee manji<\/p>","

Luciano Pavin sa svojom pirkom rekorderkom te\u0161kom 0,402 kilograma<\/p>","

Modra mrlja na trbuhu tipi\u010dna je za pirku<\/p>","

Velika animalna je\u0161ka garancija je ulova<\/p>","

Nije nikakva rijetkost da se love po dva odjednom<\/p>","

Kanjac kapitalac<\/p>","

Sabiki je jedan od alata na koje se kanjac mo\u017ee uspje\u0161no loviti<\/p>","

Kanjac se lovi u no\u0107nom ribolovu<\/p>","

Ovakvi su kanjci uvijek tra\u017eeni<\/p>","

Na pje\u0161\u010danim dnima kanjci su sivkasti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_5548000_1920.jpg":"1920x1080","k_5548000_1280.jpg":"1280x1280","k_5548000_1024.jpg":"1024x1024","k_5548000_640.jpg":"640x640","k_5548000_480.jpg":"480x480","k_5548000_340.jpg":"340x340","k_5548000_220.jpg":"220x220","o_5548000_1280.jpg":"1280x960","o_5548000_1024.jpg":"1024x768","o_5548000_640.jpg":"640x480","o_5548000_480.jpg":"480x360","o_5548000_340.jpg":"340x255","o_5548000_220.jpg":"220x165","h_5548000_1280.jpg":"1280x854","h_5548000_1024.jpg":"1024x683","h_5548000_640.jpg":"640x427","h_5548000_480.jpg":"480x320","h_5548000_340.jpg":"340x227","h_5548000_220.jpg":"220x147","pp_5548000_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548000_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548000_640.jpg":"640x814","pp_5548000_480.jpg":"480x611","pp_5548000_340.jpg":"340x432","pp_5548000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5548013_1920.jpg":"1920x1080","k_5548013_1280.jpg":"1280x1280","k_5548013_1024.jpg":"1024x1024","k_5548013_640.jpg":"640x640","k_5548013_480.jpg":"480x480","k_5548013_340.jpg":"340x340","k_5548013_220.jpg":"220x220","o_5548013_1280.jpg":"1280x960","o_5548013_1024.jpg":"1024x768","o_5548013_640.jpg":"640x480","o_5548013_480.jpg":"480x360","o_5548013_340.jpg":"340x255","o_5548013_220.jpg":"220x165","h_5548013_1280.jpg":"1280x854","h_5548013_1024.jpg":"1024x683","h_5548013_640.jpg":"640x427","h_5548013_480.jpg":"480x320","h_5548013_340.jpg":"340x227","h_5548013_220.jpg":"220x147","pp_5548013_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548013_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548013_640.jpg":"640x814","pp_5548013_480.jpg":"480x611","pp_5548013_340.jpg":"340x432","pp_5548013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5548012_1920.jpg":"1920x1080","k_5548012_1280.jpg":"1280x1280","k_5548012_1024.jpg":"1024x1024","k_5548012_640.jpg":"640x640","k_5548012_480.jpg":"480x480","k_5548012_340.jpg":"340x340","k_5548012_220.jpg":"220x220","o_5548012_1280.jpg":"1280x960","o_5548012_1024.jpg":"1024x768","o_5548012_640.jpg":"640x480","o_5548012_480.jpg":"480x360","o_5548012_340.jpg":"340x255","o_5548012_220.jpg":"220x165","h_5548012_1280.jpg":"1280x854","h_5548012_1024.jpg":"1024x683","h_5548012_640.jpg":"640x427","h_5548012_480.jpg":"480x320","h_5548012_340.jpg":"340x227","h_5548012_220.jpg":"220x147","pp_5548012_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548012_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548012_640.jpg":"640x814","pp_5548012_480.jpg":"480x611","pp_5548012_340.jpg":"340x432","pp_5548012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5548011_1920.jpg":"1920x1080","k_5548011_1280.jpg":"1280x1280","k_5548011_1024.jpg":"1024x1024","k_5548011_640.jpg":"640x640","k_5548011_480.jpg":"480x480","k_5548011_340.jpg":"340x340","k_5548011_220.jpg":"220x220","o_5548011_1280.jpg":"1280x960","o_5548011_1024.jpg":"1024x768","o_5548011_640.jpg":"640x480","o_5548011_480.jpg":"480x360","o_5548011_340.jpg":"340x255","o_5548011_220.jpg":"220x165","h_5548011_1280.jpg":"1280x854","h_5548011_1024.jpg":"1024x683","h_5548011_640.jpg":"640x427","h_5548011_480.jpg":"480x320","h_5548011_340.jpg":"340x227","h_5548011_220.jpg":"220x147","pp_5548011_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548011_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548011_640.jpg":"640x814","pp_5548011_480.jpg":"480x611","pp_5548011_340.jpg":"340x432","pp_5548011_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_5548010_1920.jpg":"1920x1080","k_5548010_1280.jpg":"1280x1280","k_5548010_1024.jpg":"1024x1024","k_5548010_640.jpg":"640x640","k_5548010_480.jpg":"480x480","k_5548010_340.jpg":"340x340","k_5548010_220.jpg":"220x220","o_5548010_1280.jpg":"1280x853","o_5548010_1024.jpg":"1024x682","o_5548010_640.jpg":"640x426","o_5548010_480.jpg":"480x320","o_5548010_340.jpg":"340x226","o_5548010_220.jpg":"220x146","h_5548010_1280.jpg":"1280x854","h_5548010_1024.jpg":"1024x683","h_5548010_640.jpg":"640x427","h_5548010_480.jpg":"480x320","h_5548010_340.jpg":"340x227","h_5548010_220.jpg":"220x147","pp_5548010_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548010_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548010_640.jpg":"640x814","pp_5548010_480.jpg":"480x611","pp_5548010_340.jpg":"340x432","pp_5548010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_5548009_1920.jpg":"1920x1080","k_5548009_1280.jpg":"1280x1280","k_5548009_1024.jpg":"1024x1024","k_5548009_640.jpg":"640x640","k_5548009_480.jpg":"480x480","k_5548009_340.jpg":"340x340","k_5548009_220.jpg":"220x220","o_5548009_1280.jpg":"1280x1706","o_5548009_1024.jpg":"1024x1365","o_5548009_640.jpg":"640x853","o_5548009_480.jpg":"480x640","o_5548009_340.jpg":"340x453","o_5548009_220.jpg":"220x293","h_5548009_1280.jpg":"1280x854","h_5548009_1024.jpg":"1024x683","h_5548009_640.jpg":"640x427","h_5548009_480.jpg":"480x320","h_5548009_340.jpg":"340x227","h_5548009_220.jpg":"220x147","pp_5548009_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548009_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548009_640.jpg":"640x814","pp_5548009_480.jpg":"480x611","pp_5548009_340.jpg":"340x432","pp_5548009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5548008_1920.jpg":"1920x1080","k_5548008_1280.jpg":"1280x1280","k_5548008_1024.jpg":"1024x1024","k_5548008_640.jpg":"640x640","k_5548008_480.jpg":"480x480","k_5548008_340.jpg":"340x340","k_5548008_220.jpg":"220x220","o_5548008_1280.jpg":"1280x960","o_5548008_1024.jpg":"1024x768","o_5548008_640.jpg":"640x480","o_5548008_480.jpg":"480x360","o_5548008_340.jpg":"340x255","o_5548008_220.jpg":"220x165","h_5548008_1280.jpg":"1280x854","h_5548008_1024.jpg":"1024x683","h_5548008_640.jpg":"640x427","h_5548008_480.jpg":"480x320","h_5548008_340.jpg":"340x227","h_5548008_220.jpg":"220x147","pp_5548008_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548008_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548008_640.jpg":"640x814","pp_5548008_480.jpg":"480x611","pp_5548008_340.jpg":"340x432","pp_5548008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1488x1984","hd_5548007_1920.jpg":"1920x1080","k_5548007_1280.jpg":"1280x1280","k_5548007_1024.jpg":"1024x1024","k_5548007_640.jpg":"640x640","k_5548007_480.jpg":"480x480","k_5548007_340.jpg":"340x340","k_5548007_220.jpg":"220x220","o_5548007_1280.jpg":"1280x1706","o_5548007_1024.jpg":"1024x1365","o_5548007_640.jpg":"640x853","o_5548007_480.jpg":"480x640","o_5548007_340.jpg":"340x453","o_5548007_220.jpg":"220x293","h_5548007_1280.jpg":"1280x854","h_5548007_1024.jpg":"1024x683","h_5548007_640.jpg":"640x427","h_5548007_480.jpg":"480x320","h_5548007_340.jpg":"340x227","h_5548007_220.jpg":"220x147","pp_5548007_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548007_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548007_640.jpg":"640x814","pp_5548007_480.jpg":"480x611","pp_5548007_340.jpg":"340x432","pp_5548007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5548006_1920.jpg":"1920x1080","k_5548006_1280.jpg":"1280x1280","k_5548006_1024.jpg":"1024x1024","k_5548006_640.jpg":"640x640","k_5548006_480.jpg":"480x480","k_5548006_340.jpg":"340x340","k_5548006_220.jpg":"220x220","o_5548006_1280.jpg":"1280x960","o_5548006_1024.jpg":"1024x768","o_5548006_640.jpg":"640x480","o_5548006_480.jpg":"480x360","o_5548006_340.jpg":"340x255","o_5548006_220.jpg":"220x165","h_5548006_1280.jpg":"1280x854","h_5548006_1024.jpg":"1024x683","h_5548006_640.jpg":"640x427","h_5548006_480.jpg":"480x320","h_5548006_340.jpg":"340x227","h_5548006_220.jpg":"220x147","pp_5548006_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548006_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548006_640.jpg":"640x814","pp_5548006_480.jpg":"480x611","pp_5548006_340.jpg":"340x432","pp_5548006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5548005_1920.jpg":"1920x1080","k_5548005_1280.jpg":"1280x1280","k_5548005_1024.jpg":"1024x1024","k_5548005_640.jpg":"640x640","k_5548005_480.jpg":"480x480","k_5548005_340.jpg":"340x340","k_5548005_220.jpg":"220x220","o_5548005_1280.jpg":"1280x960","o_5548005_1024.jpg":"1024x768","o_5548005_640.jpg":"640x480","o_5548005_480.jpg":"480x360","o_5548005_340.jpg":"340x255","o_5548005_220.jpg":"220x165","h_5548005_1280.jpg":"1280x854","h_5548005_1024.jpg":"1024x683","h_5548005_640.jpg":"640x427","h_5548005_480.jpg":"480x320","h_5548005_340.jpg":"340x227","h_5548005_220.jpg":"220x147","pp_5548005_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548005_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548005_640.jpg":"640x814","pp_5548005_480.jpg":"480x611","pp_5548005_340.jpg":"340x432","pp_5548005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_5548004_1920.jpg":"1920x1080","k_5548004_1280.jpg":"1280x1280","k_5548004_1024.jpg":"1024x1024","k_5548004_640.jpg":"640x640","k_5548004_480.jpg":"480x480","k_5548004_340.jpg":"340x340","k_5548004_220.jpg":"220x220","o_5548004_1280.jpg":"1280x853","o_5548004_1024.jpg":"1024x682","o_5548004_640.jpg":"640x426","o_5548004_480.jpg":"480x320","o_5548004_340.jpg":"340x226","o_5548004_220.jpg":"220x146","h_5548004_1280.jpg":"1280x854","h_5548004_1024.jpg":"1024x683","h_5548004_640.jpg":"640x427","h_5548004_480.jpg":"480x320","h_5548004_340.jpg":"340x227","h_5548004_220.jpg":"220x147","pp_5548004_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548004_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548004_640.jpg":"640x814","pp_5548004_480.jpg":"480x611","pp_5548004_340.jpg":"340x432","pp_5548004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_5548003_1920.jpg":"1920x1080","k_5548003_1280.jpg":"1280x1280","k_5548003_1024.jpg":"1024x1024","k_5548003_640.jpg":"640x640","k_5548003_480.jpg":"480x480","k_5548003_340.jpg":"340x340","k_5548003_220.jpg":"220x220","o_5548003_1280.jpg":"1280x1706","o_5548003_1024.jpg":"1024x1365","o_5548003_640.jpg":"640x853","o_5548003_480.jpg":"480x640","o_5548003_340.jpg":"340x453","o_5548003_220.jpg":"220x293","h_5548003_1280.jpg":"1280x854","h_5548003_1024.jpg":"1024x683","h_5548003_640.jpg":"640x427","h_5548003_480.jpg":"480x320","h_5548003_340.jpg":"340x227","h_5548003_220.jpg":"220x147","pp_5548003_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548003_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548003_640.jpg":"640x814","pp_5548003_480.jpg":"480x611","pp_5548003_340.jpg":"340x432","pp_5548003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1712x2288","hd_5548002_1920.jpg":"1920x1080","k_5548002_1280.jpg":"1280x1280","k_5548002_1024.jpg":"1024x1024","k_5548002_640.jpg":"640x640","k_5548002_480.jpg":"480x480","k_5548002_340.jpg":"340x340","k_5548002_220.jpg":"220x220","o_5548002_1280.jpg":"1280x1710","o_5548002_1024.jpg":"1024x1368","o_5548002_640.jpg":"640x855","o_5548002_480.jpg":"480x641","o_5548002_340.jpg":"340x454","o_5548002_220.jpg":"220x294","h_5548002_1280.jpg":"1280x854","h_5548002_1024.jpg":"1024x683","h_5548002_640.jpg":"640x427","h_5548002_480.jpg":"480x320","h_5548002_340.jpg":"340x227","h_5548002_220.jpg":"220x147","pp_5548002_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548002_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548002_640.jpg":"640x814","pp_5548002_480.jpg":"480x611","pp_5548002_340.jpg":"340x432","pp_5548002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_5548001_1920.jpg":"1920x1080","k_5548001_1280.jpg":"1280x1280","k_5548001_1024.jpg":"1024x1024","k_5548001_640.jpg":"640x640","k_5548001_480.jpg":"480x480","k_5548001_340.jpg":"340x340","k_5548001_220.jpg":"220x220","o_5548001_1280.jpg":"1280x958","o_5548001_1024.jpg":"1024x766","o_5548001_640.jpg":"640x479","o_5548001_480.jpg":"480x359","o_5548001_340.jpg":"340x254","o_5548001_220.jpg":"220x164","h_5548001_1280.jpg":"1280x854","h_5548001_1024.jpg":"1024x683","h_5548001_640.jpg":"640x427","h_5548001_480.jpg":"480x320","h_5548001_340.jpg":"340x227","h_5548001_220.jpg":"220x147","pp_5548001_1280.jpg":"1280x1628","pp_5548001_1024.jpg":"1024x1303","pp_5548001_640.jpg":"640x814","pp_5548001_480.jpg":"480x611","pp_5548001_340.jpg":"340x432","pp_5548001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5547999_1920.jpg":"1920x1080","k_5547999_1280.jpg":"1280x1280","k_5547999_1024.jpg":"1024x1024","k_5547999_640.jpg":"640x640","k_5547999_480.jpg":"480x480","k_5547999_340.jpg":"340x340","k_5547999_220.jpg":"220x220","o_5547999_1280.jpg":"1280x960","o_5547999_1024.jpg":"1024x768","o_5547999_640.jpg":"640x480","o_5547999_480.jpg":"480x360","o_5547999_340.jpg":"340x255","o_5547999_220.jpg":"220x165","h_5547999_1280.jpg":"1280x854","h_5547999_1024.jpg":"1024x683","h_5547999_640.jpg":"640x427","h_5547999_480.jpg":"480x320","h_5547999_340.jpg":"340x227","h_5547999_220.jpg":"220x147","pp_5547999_1280.jpg":"1280x1628","pp_5547999_1024.jpg":"1024x1303","pp_5547999_640.jpg":"640x814","pp_5547999_480.jpg":"480x611","pp_5547999_340.jpg":"340x432","pp_5547999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_5547998_1920.jpg":"1920x1080","k_5547998_1280.jpg":"1280x1280","k_5547998_1024.jpg":"1024x1024","k_5547998_640.jpg":"640x640","k_5547998_480.jpg":"480x480","k_5547998_340.jpg":"340x340","k_5547998_220.jpg":"220x220","o_5547998_1280.jpg":"1280x1706","o_5547998_1024.jpg":"1024x1365","o_5547998_640.jpg":"640x853","o_5547998_480.jpg":"480x640","o_5547998_340.jpg":"340x453","o_5547998_220.jpg":"220x293","h_5547998_1280.jpg":"1280x854","h_5547998_1024.jpg":"1024x683","h_5547998_640.jpg":"640x427","h_5547998_480.jpg":"480x320","h_5547998_340.jpg":"340x227","h_5547998_220.jpg":"220x147","pp_5547998_1280.jpg":"1280x1628","pp_5547998_1024.jpg":"1024x1303","pp_5547998_640.jpg":"640x814","pp_5547998_480.jpg":"480x611","pp_5547998_340.jpg":"340x432","pp_5547998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5547997_1920.jpg":"1920x1080","k_5547997_1280.jpg":"1280x1280","k_5547997_1024.jpg":"1024x1024","k_5547997_640.jpg":"640x640","k_5547997_480.jpg":"480x480","k_5547997_340.jpg":"340x340","k_5547997_220.jpg":"220x220","o_5547997_1280.jpg":"1280x960","o_5547997_1024.jpg":"1024x768","o_5547997_640.jpg":"640x480","o_5547997_480.jpg":"480x360","o_5547997_340.jpg":"340x255","o_5547997_220.jpg":"220x165","h_5547997_1280.jpg":"1280x854","h_5547997_1024.jpg":"1024x683","h_5547997_640.jpg":"640x427","h_5547997_480.jpg":"480x320","h_5547997_340.jpg":"340x227","h_5547997_220.jpg":"220x147","pp_5547997_1280.jpg":"1280x1628","pp_5547997_1024.jpg":"1024x1303","pp_5547997_640.jpg":"640x814","pp_5547997_480.jpg":"480x611","pp_5547997_340.jpg":"340x432","pp_5547997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5547996_1920.jpg":"1920x1080","k_5547996_1280.jpg":"1280x1280","k_5547996_1024.jpg":"1024x1024","k_5547996_640.jpg":"640x640","k_5547996_480.jpg":"480x480","k_5547996_340.jpg":"340x340","k_5547996_220.jpg":"220x220","o_5547996_1280.jpg":"1280x960","o_5547996_1024.jpg":"1024x768","o_5547996_640.jpg":"640x480","o_5547996_480.jpg":"480x360","o_5547996_340.jpg":"340x255","o_5547996_220.jpg":"220x165","h_5547996_1280.jpg":"1280x854","h_5547996_1024.jpg":"1024x683","h_5547996_640.jpg":"640x427","h_5547996_480.jpg":"480x320","h_5547996_340.jpg":"340x227","h_5547996_220.jpg":"220x147","pp_5547996_1280.jpg":"1280x1628","pp_5547996_1024.jpg":"1024x1303","pp_5547996_640.jpg":"640x814","pp_5547996_480.jpg":"480x611","pp_5547996_340.jpg":"340x432","pp_5547996_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15199937 Threads: 2 Questions: 3169540790 Slow queries: 7097896 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235343900 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/tri-mala-vuka-kanjac-pirka-i-vucic-cest-su-ulov-udicara-evo-sto-morate-znati-o-njima-1370343 [printLink] => /om/ribolov/tri-mala-vuka-kanjac-pirka-i-vucic-cest-su-ulov-udicara-evo-sto-morate-znati-o-njima-1370343?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 750847 [name] => porodica vučica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 08:32:34 [main_article_id] => 0 [alias] => porodica-vucica [link] => /tag/porodica-vucica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750848 [name] => serranidae [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 08:32:34 [main_article_id] => 0 [alias] => serranidae [link] => /tag/serranidae ) [2] => stdClass Object ( [id] => 268895 [name] => vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vucic [link] => /tag/vucic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 630685 [name] => pirka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-11 15:02:25 [main_article_id] => 0 [alias] => pirka [link] => /tag/pirka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 723177 [name] => kanjac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-13 09:24:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kanjac [link] => /tag/kanjac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 649390 [name] => R. Kelly [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-14 15:30:01 [main_article_id] => 0 [alias] => r-kelly [link] => /tag/r-kelly ) [6] => stdClass Object ( [id] => 655637 [name] => riblje vrste [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 14:57:50 [main_article_id] => 0 [alias] => riblje-vrste [link] => /tag/riblje-vrste ) [7] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Premda u porodicu vučica spadaju i pravi giganti teži od 150 kilograma, većini ribolovaca poznate su tri najmanje vrste s kojima se susreću u gotovo svakom ribolovu. I dok se neki love samo slučajno, kao smetnja, neki se love i ciljano [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBLJE VRSTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tri mala vuka: kanjac, pirka i vučić čest su ulov udičara, evo što morate znati o njima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548000.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Stjenovito dno najbogatije je kanjcima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548000.jpg [title] =>

Stjenovito dno najbogatije je kanjcima

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548013.jpg [title] =>

Vučića nije teško prepoznati, ako ni po čemu, a ono po tamnoj mrlji na leđnoj peraji

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548012.jpg [title] =>

Vučić teško podnosi promjenu tlaka

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548011.jpg [title] =>

Pirka će bez oklijevanja napasti plijen i veći od sebe

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548010.jpg [title] =>

Žarkocrvena glava kod pirki nije rijetkost

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548009.jpg [title] =>

Ovisno o staništu, pirka može biti različito obojena

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548008.jpg [title] =>

Pirka napada sve što izgleda kao obrok

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548007.jpg [title] =>

Pohlepa je dominantna kad su vučići u pitanju – dva na jednu udicu u jednom potezu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548006.jpg [title] =>

Teško da može manji

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548005.jpg [title] =>

Luciano Pavin sa svojom pirkom rekorderkom teškom 0,402 kilograma

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548004.jpg [title] =>

Modra mrlja na trbuhu tipična je za pirku

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548003.jpg [title] =>

Velika animalna ješka garancija je ulova

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548002.jpg [title] =>

Nije nikakva rijetkost da se love po dva odjednom

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5548001.jpg [title] =>

Kanjac kapitalac

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5547999.jpg [title] =>

Sabiki je jedan od alata na koje se kanjac može uspješno loviti

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5547998.jpg [title] =>

Kanjac se lovi u noćnom ribolovu

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5547997.jpg [title] =>

Ovakvi su kanjci uvijek traženi

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/5547996.jpg [title] =>

Na pješčanim dnima kanjci su sivkasti

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vučić (Serranus hepatus, Linnaeus, 1758.), pirka (Serranus scriba, Linnaeus, 1758) i kanjac (Serranus cabrilla, Linnaeus, 1758) dobro su poznati svim ribolovcima. Te tri vrste pripadaju porodici vučica (Serranidae), koja na svojem popisu ima još preostalih šest vrsta koje su u odnosu na ovu trojku uistinu goleme. To su kirnje, s kojima se uglavnom susreću samo panulaši, jiggeri i podvodni ribolovci.

Vučić, pirka i kanjac vrste su općenito poznate po svojoj proždrljivosti i većini ribolovaca ne treba neko veliko umijeće da ih ulove. Najčešće se same vješaju na udice, jer se vrlo neoprezno i pohlepno bacaju na sve što je jestivo bez obzira na veličinu ješke. No, s obzirom na veličinu, titulu najproždrljivijeg nedvojbeno nosi najmanji među njima.

U lovu kančenicom većina ribolovaca ježi se od ulova vučića. O kvaliteti njegova mesa još se i može govoriti, no budući da je vrlo sitan, gotovo ga nitko ne cijeni. Njegovu vrijednosti ponajbolje ocrtavaju narodni nazivi – škartoc, saket, mišić, ćućin i ponculić, dok mu pohlepnost najbolje oslikava vrlo jasno opisni naziv – glad od mora.

Ipak, pojedini ribolovci vučiće ne vraćaju natrag u more, nego ih spremaju u kantu uz obavezan komentar:

Bit će dobri za juhu…

Naravno, to su oni koji ribu ili uopće i nikada ne čiste, ili pak imaju dovoljno živaca za čišćenje ove uistinu sitne ribe. Da bi poslužila kao temeljac za juhu, brudet ili neko drugo morsko jelo, vučića valja osloboditi od škrga i utrobe, nakon čega ga se, nakon prokuhavanja, uglavnom pasira.

Vučić naraste do najviše 14 centimetara dužine i 0,06 kilograma težine, dok se srednja lovna težina kreće oko samo jednog dekagrama. Naravno, to ga nimalo ne ometa u gutanju i najkrupnijih udica. U ribolovu kančenicama velika je smetnja, jer od sve ribe koja se zatekne u lovnoj zoni prvi nasrće na udice, na koje se najčešće odmah i sam zakači, što, naravno, onemogućava pristup drugoj ribi.

---

image

Vučića nije teško prepoznati, ako ni po čemu, a ono po tamnoj mrlji na leđnoj peraji

---

Jedinu konkretnu korist od njega imaju oni sretnici koji su imali priliku izvući kovača koji se, privučen zakačenim vučićem, i sam zakači, što i nije tako rijedak slučaj. Nažalost, nakon izvlačenja, unatoč pažljivom oslobađanju i pokušaju vraćanja u more, malo koji primjerak preživi. Tome je najčešći razlog promjena tlaka koju ova vrsta jako teško podnosi.

Najčešća staništa vučića su ravna muljevito-pjeskovita dna od 25 do 120 metara dubine, no može ga se naći i u sasvim plitkome moru na dubini od tek nekoliko metara, baš kao i na impresivnih 200 metara dubine.

Budući da je sitan i staništem poprilično nezaštićen, često stradava kao plijen većine morskih predatora. No, tu ugroženost uspješno nadomješta bogatom reproduktivnošću, kojoj svakako pogoduje i činjenica da je dvospolac.

Pirka

Pirka je oblikom vrlo nalik vučiću, no u startu je znatno veća. Naraste do tridesetak centimetara dužine, a najteži zabilježeni primjerak težio je 0,402 kilograma. Upravo tu pirku rekorderku je prošle godine uz otok Škardu ulovio poznati zadarski ribolovac Luciano Pavin.

Inače, pirku nalazimo na svim terenima koji omogućuju kakav-takav zaklon. Najbrojnija je na škrapastim, bogato zaraštenim terenima na kojima s lakoćom pronalazi zaklon. Iako zna zaći i do 50 metara, najčešće je nalazimo na dubinama od 5 do 20 metara.

---

image

Pirka će bez oklijevanja napasti plijen i veći od sebe

---

Premda vrlo nalik vučiću, pirka je nešto trbušastija s jasno plavičasto-ljubičasto obojenim trbušnim dijelom i okomito tamnije isprugana. Peraje su crvenkaste, a ovisno o staništu, temeljna boja može varirati od tamnosmeđe do žarkocrvene. Strašno je proždrljiva, što podvodni ribolovci u potrazi za hobotnicama znaju iskoristiti. Naime, privučena lelujavim kracima hobotnice, pirka je u stanju satima vrebati ispred rupe u kojoj se hobotnica krije, a što je iskusnim roniocima jedinstven i potpuno jasan putokaz.

Zbog proždrljivosti, često joj se dogodi da krene gutati plijen veći od vlastite dužine.

U udičarenju se najčešće lovi kančenicama, i to kao prilov. U ciljanom lovu na plićim terenima ješku treba plasirati neposredno ispred krupnog kamenja pod kojim traži sklonište. Za ješku se može iskoristiti bilo što animalnog podrijetla, a najboljim su se pokazale kozice, kojima ne može odoljeti.

---

image

Ovisno o staništu, pirka može biti različito obojena

---

Premda se s gastronomskog stajališta cijene ponajprije veći primjerci, na pojedinim dijelovima obale smatra se posebno ukusnom. Priprema se uglavnom kuhana ili u brudetu.

Kao i vučić, i pirka je hermafrodit.

Kanjac

Za razliku od vučića i pirke, kanjac je znatno cjenjeniji i kao lovina i kao gastronomski doživljaj.

Premda službeni podaci govore o maksimalnoj dužini od 34 centimetra i težini od 0,43 kilograma, znaju se uloviti kanjci teži od 0,75 kilograma.

Kanjac je karakteristične narančasto-crvene boje sa sedam do osam okomitih, nešto tamnije smeđih prugastih zatamnjenja, uz tri narančaste ili žućkaste uzdužne pruge na bočnom trbušnom dijelu. Primjerci koji žive na ogoljenim pješčanim dnima redovito su svjetlijih, ponekad gotovo sivih nijansi.

Usta su kod kanjca u odnosu na glavu i tijelo velika, puna sitnih oštrih zuba, što jasno odaje proždrljivog i uvijek gladnog lovca. Rubovi škržnih zaklopaca su ozubljeni, a leđna peraja naoružana nizom od desetak oštrih perajnih šipčica.

---

image

Ovakvi su kanjci uvijek traženi

---

Nalazimo ga po cijelom Jadranu, od pličina do čak 500 metara dubine, no najučestaliji je na dubinama od oko 40 metara. Voli kamenita, zarasla dna i, premda je znatno brojniji u zatvorenim kanalima, rado se zadržava i na otvorenim brakovima. Najbrojnija su mu naselja oko Zadra i Šibenika, dok je u istarskom akvatoriju nešto rjeđi.

Do prije nekoliko godina staništa kanjca bila su prorijeđena do te mjere da je na nekim dijelovima obale kao vrsta bio gotovo nepoznat. Jednim je dijelom ta prorijeđenost bila posljedica općeg prelova, no glavnim se krivcem smatra opće zagađenje mora, koje ova vrsta teško podnosi. Upravo ga zbog te njegove osjetljivosti na zagađenje možemo smatrati svojevrsnim indikatorom čistog i nezagađenog mora.

Glavna hrana su mu sitni bentoski beskralježnjaci, u prvom redu rakovi, zbog čega ga se smatra posebno štetnim za naselja jastoga.

Jednostavan pristup

Iako se najčešće često lovi kao prilov u ribolovu bijele ribe, na pojedinim se pozicijama katkad i ciljano lovi.

Ribolov kanjaca je jednostavan i ne zahtijeva posebnu pripremu. Izrazito proždrljiv, progutat će gotovo sve što mu se ponudi, tako da je zapravo jedini ključni uvjet za uspješan ribolov samo njegova prisutnost. Budući da je prirodno stanište ove vrste hridinasto, gusto zarašteno dno, s količinom pripremljenih prama i predveza ne može se pretjerati.

---

image

Na pješčanim dnima kanjci su sivkasti

---

Premda po prirodi halapljivo guta gotovo sve što je jestivo, kanjac će se ipak ponajprije baciti na kakav mesni zalogaj. Udica bogato naješkana dagnjom, rumenkom, gamborom, kozicom, rakom samcem ili svježim gavunom u pravilu biva napadnuta u prvih desetak sekundi.

Kanjac će ponuđenu ješku progutati bez prethodnih čupkanja. Tako se nasrtaj na udicu najčešće očituje samo naglom promjenom težine. Naime, kanjac nakon uzimanja ješke nastavlja plivati prema najbližem zaklonu. U trenutku kad osjeti otpor strune, počinje se batrgati tupim i ritmičnim trzajima koji ne traju dugo. Kada ga se izvuče na površinu, uglavnom je miran, tako da je podmetač potreban jedino ako se koriste posebno tanki promjeri na predvezima.

Probušeni mjehur

Jedan od bitnih razloga zbog kojih kanjac prilikom izvlačenja ne pruža neki osobiti otpor jest napuhani mjehur u ustima. Kod primjeraka izvučenih s veće dubine zbog nagle promjene pritiska redovito dolazi do ekspanzije svih unutarnjih organa, što je vidljivo na analnom otvoru i u ustima. Kanjac tako izvučen, pa ponovno vraćen u more, uglavnom ne preživljava. No, ako mu se vrhom škarica ili nekim drugim oštrim predmetom probuši mjehur u ustima, šanse za uronom i preživljavanjem naglo postaju znatno veće, pri čemu je ranica nastala bušenjem mjehura uistinu zanemariva ozljeda.

---

image

Kanjac se lovi u noćnom ribolovu

---

Kao i vučić i pirka, i kanjac je hermafrodit, što znači da ima obilježja oba spola. Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta.

Kanjac je riba ukusna i lako probavljiva mesa, posebno cijenjen kao "spiza za bolesnike". Ipak, unatoč tome i svojoj brojnosti, nije redovit na ribarnicama. Na meniju se najčešće nađe kao usputni i sporedni ulov. Može ga se pripravljati na sve poznate načine, no najukusniji je kuhan pa zaliven maslinovim uljem, te na gradelama ili u brudetu pomiješan s drugom ribom.

---

POZNATO IME

Prema onomastičarima, najrašireniji udičarski alat – kančenica, svoj naziv djelomično duguje upravo ovoj vrsti, koja je nekada bila toliko brojna da bi se pri svakom spuštanju udica u more izvukao barem jedan kanjac.

 

---

---

TRI PRAME

Osnovna konstrukcija za lov kanjaca podrazumijeva klasični predvez s tri prame, od kojih najdonja, rijetko kada duža od 60 centimetara, lovi ispod olovnice. Prame su najčešće duge od 15 do 25 centimetara, dok je razmak među njima takav da onemogućuje međusobni doticaj udica. Težina olovnica usklađena je s dubinom, no rijetko je kada potrebno ići ispod 25 i preko 60 grama. Širina luka udice prvenstveno je uvjetovana ostalim zanimljivim vrstama koje s kanjcem dijele stanište, tako da je širina od 10 do 15 milimetara srednja vrijednost koja udovoljava i kanjcima i ostaloj traženoj i očekivanoj lovini.

 

---

---

image

Sabiki je jedan od alata na koje se kanjac može uspješno loviti

---

---

LOV SABIKIJEM

Osim klasičnom kančenicom, kanjac se vrlo uspješno može loviti i sabikijem, pri čemu se pribor ne povlači kao turska panula, nego se spušta i podiže okomito pod barkom. Napade kanjca treba očekivati uza samo dno i neposredno iznad dna. Kao i u lovu kančenicom, i ovdje je od presudne važnosti odabir prave pozicije.

 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Stjenovito dno najbogatije je kanjcima


Vučića nije teško prepoznati, ako ni po čemu, a ono po tamnoj mrlji na leđnoj peraji


Vučić teško podnosi promjenu tlaka


Pirka će bez oklijevanja napasti plijen i veći od sebe


Žarkocrvena glava kod pirki nije rijetkost


Ovisno o staništu, pirka može biti različito obojena


Pirka napada sve što izgleda kao obrok


Pohlepa je dominantna kad su vučići u pitanju – dva na jednu udicu u jednom potezu


Teško da može manji


Luciano Pavin sa svojom pirkom rekorderkom teškom 0,402 kilograma


Modra mrlja na trbuhu tipična je za pirku


Velika animalna ješka garancija je ulova


Nije nikakva rijetkost da se love po dva odjednom


Kanjac kapitalac


Sabiki je jedan od alata na koje se kanjac može uspješno loviti


Kanjac se lovi u noćnom ribolovu


Ovakvi su kanjci uvijek traženi


Na pješčanim dnima kanjci su sivkasti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/tri-mala-vuka-kanjac-pirka-i-vucic-cest-su-ulov-udicara-evo-sto-morate-znati-o-njima-1370343 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4f6f41bba5210f7517ac9ff19baf8f1aeab49c5c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tri+mala+vuka%3A+kanjac%2C+pirka+i+vu%C4%8Di%C4%87+%C4%8Dest+su+ulov+udi%C4%8Dara%2C+evo+%C5%A1to+morate+znati+o+njima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftri-mala-vuka-kanjac-pirka-i-vucic-cest-su-ulov-udicara-evo-sto-morate-znati-o-njima-1370343 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftri-mala-vuka-kanjac-pirka-i-vucic-cest-su-ulov-udicara-evo-sto-morate-znati-o-njima-1370343 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Premda u porodicu vučica spadaju i pravi giganti teži od 150 kilograma, većini ribolovaca poznate su tri najmanje vrste s kojima se susreću u gotovo svakom ribolovu. I dok se neki love samo slučajno, kao smetnja, neki se love i ciljano [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBLJE VRSTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

RIBLJE VRSTETri mala vuka: kanjac, pirka i vučić čest su ulov udičara, evo što morate znati o njima

Piše Boris BULIĆ/MAX FISHING
8. ožujka 2024. - 08:31

Vučić (Serranus hepatus, Linnaeus, 1758.), pirka (Serranus scriba, Linnaeus, 1758) i kanjac (Serranus cabrilla, Linnaeus, 1758) dobro su poznati svim ribolovcima. Te tri vrste pripadaju porodici vučica (Serranidae), koja na svojem popisu ima još preostalih šest vrsta koje su u odnosu na ovu trojku uistinu goleme. To su kirnje, s kojima se uglavnom susreću samo panulaši, jiggeri i podvodni ribolovci.

Vučić, pirka i kanjac vrste su općenito poznate po svojoj proždrljivosti i većini ribolovaca ne treba neko veliko umijeće da ih ulove. Najčešće se same vješaju na udice, jer se vrlo neoprezno i pohlepno bacaju na sve što je jestivo bez obzira na veličinu ješke. No, s obzirom na veličinu, titulu najproždrljivijeg nedvojbeno nosi najmanji među njima.

U lovu kančenicom veći...

15. svibanj 2024 09:23