stdClass Object ( [id] => 1149576 [title] => Tragovi koje izgubljene ribe ostavljaju na našim udicama i predvezima najčešće su dovoljno jasni, samo ih treba znati ispravno pročitati [alias] => tragovi-koje-ostavljaju-izgubljene-ribe-dovoljno-su-jasni-samo-ih-treba-znati-procitati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gledajući krimi-serije kojima je naš TV program pretrpan svi smo se, htjeli to ili ne, uputili u osnove forenzike, pa tako svi jako dobro znamo da se identitet najpouzdanije utvrđuje DNK analizom, preko otisaka prstiju ili pak preko zubnog kartona.

U biološkim analizama podmorja također se koristi cijeli niz metoda i postupaka kojima se utvrđuje srodstvo, genska povezanost i pripadnost obiteljima, od kojih je DNK analiza također zastupljena u visokom postotku dok se u ribolovu služimo najčešće isključivo odokativnom metodom.

Kad ugledamo ribu na udici, odmah znamo o kojoj je vrsti riječ, kao što znamo, makar otprilike, koliko je teška i duga. Istina, ove posljednje vrijednosti znaju katkad biti nešto iznad onih realnih, i to pogotovo ako se akcija nasukavanja nije očekivano okončala, jer je riba našla način da ostane živa i slobodna.

No postoje i situacije u kojima se zakačena riba uspješno oslobodila prije nego smo je uspjeli ugledati i tada u pravilu počinju priče uz koje su braća Grimm puki amateri.

JEDINSTVENI OBRASCI

U podmorju svaki organizam ima strogo određeno mjesto, svoju nišu u kojoj ima mjesta isključivo za tu jednu jedinu vrstu. Ako se na prvi pogled ustanovi da u toj niši borave dvije vrste, detaljnijom se analizom vrlo brzo ustanovi da ta niša zapravo ima pregradni zid koji opet jasno odjeljuje te vrste, tako da opet dolazimo do poprilično stroge odvojenosti.

---

image
Za sada je sve pročitano kako treba
---

S ribama je isti slučaj. Svaka riba zauzima određeni sloj mora i ima svoje životne cikluse koji je svojim specifičnostima čine bitno drukčijom od ostalih. Nisu u pitanju samo vrijeme i način mrijesta i hranjenja, već i tjelesna građa, osnovne sklonosti, metabolizam kao i neposredni životni okoliš. Svi ti, i cijeli niz drugih faktora najneposrednije utječu na specifičnost obrasca ponašanja čineći tako vrstu jedinstvenom i potpuno drukčijom od ostalih.

U skladu s tim, uz malo razmišljanja i naravno, osnovnog poznavanja odnosa vrsta u podmorju ne bi trebalo biti teško odrediti što, kada i na koji način ribama ponuditi kao ješku. Ipak, premda se čini i zapravo jest jednostavno, mnogi ribolovci griješe i gube vrijeme, a onda i ribe, loveći neprimjerenom ješkom ili priborom, na pogrešnim pozicijama u pogrešno vrijeme.

---

image
Prevelik razmak među udicama rezultira ovakvim ishodom
---

Oni koji u ribolov odlaze informirani, takve probleme nemaju i uglavnom se dobro snalaze, no za one koji o podmorju baš i ne znaju previše, ribolov može biti prava noćna mora, ispunjen praznim udicama, nerealiziranim kontrama, a onda na kraju kada im se i dogodi kačenje, riba na pola puta otpadne i zapliva svojim modrim tragom. Poznato? Da, i vrlo deprimirajuće, zar ne?

NA SITNOJ RIBI

Premda postoji cijeli niz tehnika i disciplina, koje k tome imaju i svoje potkategorije, najjednostavnije je zadržati se samo na dvije osnovne discipline, ribolovu štapom s obale i ribolovu štapom iz barke. Naravno, u oba slučaja riječ je o klasičnom udičarenju s animalnim ješkama.

Za razliku od lova iz barke, ribolov s obale je izrazito statičan, pogotovo kada se lovi s više pribora. Naime, za premještanje već raspremljene opreme potrebno je jako puno vremena i energije tako da zapravo, osim spinnera, većina obalnih ribolovaca do kraja ribolova bez premještanja ostaje na odabranoj poziciji.

---

image
Slika je jasna - mijenjajmo poziciju
---

I iako se uglavnom misli da je lovina u takvom ribolovu ograničena i oskudna, to ne mora biti tako. Uz dobro odabranu poziciju moguće je uloviti daleko više nego što se može učiniti na prvi pogled. Plitki uzobalni pojas u pravilu krije cijelu paletu sitne ribe, od špara, mnoštva usnača, glavoča, pirki i knezova, preko podlanica, ali i ušata, manula ili bukava do cipala i brancina. Naravno, ako je sve posloženo kako treba tada ni strijelke ili lice nisu izuzeci.

Svakako, da bismo bili uspješni u lovu spomenutih vrsta, tada im treba ponuditi pravu ješku na pravi način.

Jedan od vrlo učinkovitih načina lova sitne ribe, bez obzira na sastav dna, lov je plovkom. Ovakav pristup nam omogućuje lov neposredno iznad dna bez straha od zadjeva. Plovak može detektirati griz na više načina. Nagla uranjanja su u pravilu posljedica griza špara, bukava, salpi ili ušata. Te i njima slične ribe ješku povlače beskompromisno, pri čemu je najčešće gutaju u kompletu.

Nervozna poskakivanja plovka s kratkotrajnim uronima odaju prisustvo manula i modraca koji svojim oštrim zubima odgrizaju sitne komadiće ješki, razvlačeći je do stanja potpune neupotrebljivosti.

Za razliku od spomenutih vrsta, cipli će ješku polako sisati i gurati, što se na plovku vidi kao naginjanje, lagana vožnja bez uranjanja ili lijeganje na površinu, a da cipli pokupe ješku i dignu je prema površini tako da povuku i olovnicu, nakon čega plovak ostaje bez opterećenja.

---

image
Malo ješke na inchiku
---

KONČIĆI I RAKOVI

Lov na samom dnu je nešto drukčiji. Osim što je pribor izložen riziku od zadjeva, osnovni cilj su druge vrste. Premda će i špar i salpa, pa i bukva pokupiti ješku s dna, ona je ponajprije namijenjena ribama poput podlanice, fratra, ovčice, arbuna ili šarga.

Većina ovih riba ješku guta u komadu, s tim da je podlanica po već odavno utvrđenom ritualu odvlači uza zastoje tako da kontrirati treba tek nakon nekoliko metara izvučene strune. Ako se uoče sitni pomaci bez konkretnih povlačenja, tada je u pitanju najčešće samo sitna riba na koju ne treba obraćati pažnju.

Ipak, takvi sitni pomaci mogu biti znak da je riba uočila ješku i da je u tijeku naguravanje sitne ribe koje može privući i krupniju lovinu, zbog čega treba biti na oprezu.

Ako se takvi sitni pomaci konstantno ponavljaju, a bez realiziranih kontri, možda bi bilo pametno promijeniti pribor i upotrijebiti štap s osjetljivijim vrhom koji bi nam mogao otkriti više toga.

---

image
Sitna riba ili preveliki razmak među udicama?
---

Mnoge vrste znaju uzeti naješkanu udicu i premetati je u ustima bez ikakvog odvlačenja. Upravo podlanice, poznate po spomenutom izvlačenju strune to često rade.

Tragovi na oštećenoj ješki mogu biti također dobar pokazatelj stanja na dnu. Ako je ješka razvučena u končiće tada su u igri uistinu sitne ribe kojima se može doskočiti klasičnim natjecateljskim priborom. Ako se baš ništa ne događa, a ješka bude oglodana to može biti znak prisustva rakova, što zahtijeva potpuno drukčiji pristup.

REFLEKSNE KONTRE

I koliko god ribolov iz barke bio drukčiji od onog s obale, neke su zakonitosti iste za obje discipline. U ribolovu kančanicom glavna detekcija nam je vrh štapa u kombinaciji s upredenicom. Svaki pomak vrha štapa znači nekakav griz ili trzaj ribe.

Katkada se zbog krutosti vrha taj trzaj ne može vidjeti, no zbog neistezljivosti upredenice, naravno, jasno se može osjetiti na cijelom štapu ako je struna napeta. Sitni trzaji u pravilu znače da nam ješku razvlači sitna riba. Ako nam ona nije cilj, tada se mičemo, no ako nam je cilj upravo sitna riba, tada se pribor prilagođava veličini i vrsti ribe.

---

image
Kontra očito nije odrađena na vrijeme
---

Krupniju ribu ćemo jasno osjetiti kao konkretne pomake pri čemu se kod nerealiziranih kontri izvlače ili gole udice ili ješke na kojima nedostaje ozbiljan komad. U principu se takvim lovom lovi uglavnom bijela riba, dok se stalne vrste, poput ugora, raža ili murina kače usputno.

Sitna riba, poput bukava i manula su malo kome ciljani ulov i nalaze se uglavnom nešto iznad dna, tako da se sistemi namijenjeni njima formiraju tako da ne love na samom dnu već nešto iznad, bilo ekstenzijama ili ranije pripremljenim predvezima.

Naravno tu je i leteća riba, poput skuša, lokardi, palamida, koja hranu traži u srednjim i površinskim slojevima mora. Za njih su najprimjereniji a volo sistemi u kojima udice naješkane najčešće cijelim srdelama polako, bez opterećenja tonu kroz slojeve mora ili se, pak, s opterećenjem spuštaju u pola mora. Bilo u driftu ili na sidru, ovakav pristup je uvijek učinkovit, naravno, ako je plava riba uopće u blizini.

Teško je bez određenog iskustva na konkretnom terenu znati od prve što nam grize, no u principu se izbjegavaju kontre na sitne i neodređene pomake, dok se na jasna i snažna potezanja reagira uglavnom instinktivno i refleksno. Taj je dio priče kod većine ribolovaca isti. No nakon što se realizira nekoliko kontri, odnosno nakon što se izvuče prvih nekoliko riba situacija postaje potpuno jasna.

Na dnu su fratri, ili podlanice, ili pak arbuni i u skladu s takvim otkrićem predvez se mijenja ili prilagođava, dok se ješkanje odrađuje u skladu s vrstom i veličinom ribe.

---

image
Fratri grizu nedvosmisleno
---

PREZRENE RIBE

Ne možemo ne spomenuti i panulu kao još jedan oblik ribolova u kojem se koriste animalne ješke, u prvom redu iglica i lignja, po mogućnosti žive. Ove su dvije ješke namijenjene ponajprije krupnijim predatorima, poput brancina, lice, zubaca ili gofa i povlače se za brodom različitim sistemima na različitim dubinama i različitom brzinom, koje uvjetuju teren, kurenat, vjetar i ciljana lovina.
I premda na panuli promašaja nema baš puno, katkad se dogodi da unatoč napadu kačenje izostane. Izvučena i oštećena ješka može puno toga reći onome tko zna čitati tragove.

U zavisnosti koji komad ješke nedostaje, lako je pretpostaviti tko je bio napadač jer su u zavisnosti od lovine napadi različiti. Tako brancin svoj plijen uvijek napada od glave do sredine tijela, gutajući ga, ako je moguće, u jednom potezu, dok zubatac pijen napada s leđa, otraga ili po boku. Lica često napada po sredini dok gof, baš poput zubaca najčešće napada od repa s tim da plijen guta u jednom komadu.

---

image
Ovo je napravila strijelka
---

A za razliku od tih krupnijih predatora, kantari koji imaju mala usta, ali zato naoružana oštrim sitnim poput zubaca na pili poredanih zuba, u kratkom vremenu oštete lignju toliko da postaje neupotrebljiva. Zato mnogi panulaši na terenima, na kojima ima kantara, u sistem ukomponiraju i dvije udice na tanjoj struni koje postavljaju u najduže lovke liganja. Te, udice popularno nazvane kantaruše namijenjene su upravo proždrljivim i napasnim kantarima koji krstare neposredno iznad dna.

I premda mnogi panulaši na njih gledaju s prezirom, kantari od kilograma do kilograma i pol većini ribolovaca nisu riba za izbjegavanje.

JASNI TRAGOVI

Naravno, uvijek postoje i iznenađenja i iznimke koje ne čine pravilo. Tako primjerice, kačenje kirnje na panulu teško može značiti da se na toj poziciji nalazi jato kirnji, zbog kojega samo treba biti dovoljno uporan.

No postoje i iznimke koje čine pravilo.

Neke suvremene ribolovne tehnike podrazumijevaju korištenje varalica bez animalnih ješki. To su u prvom redu inchiku i kabura. Kod tih se varalica u nastavku olovnog otežanja nalazi suknjica, bilo u obliku silikonskih niti i lamela, bilo u obliku realistične imitacije lignjice koja krije najčešće dvije udice povezane dakronom.

---

image
Postavljanje trokuke udice pod glavu lignje može riješiti dileme
---

I premda su te varalice uglavnom vrlo lovne, na nekim terenima ne daju očekivane rezultate. No dodavanjem nekakva ribljeg fileta ili trake izrezane s plašta lignje na udice, te iste varalice trenutno postaju ubojite.

A postoji i korak dalje. Ako je lovina sitnija od očekivanih kirnji, zubataca, krunaša i pagara, tada se gruba dakronska struna može zamijeniti fluorokarbonskom,a udice u montaži malo izvući iz suknjice. Naravno i te udice valja okititi nekakvom ješkom, nakon čega slijede fratri, podlanice, pagari, kantari, arbuni…

Važno je samo pogoditi veličinu i oblik ješki kako ne bi dolazilo do promašaja.

A ukoliko do toga ipak dođe, trebao bi biti dovoljan tek jedan pogled na netom izvučeni pribor kako bi uočili što treba mijenjati – veličinu udica, debljinu strune, konstrukciju predveza ili samo ješku.

Tragovi koje izgubljene ribe ostavljaju na našim udicama i predvezima najčešće su dovoljno jasni, samo ih treba znati ispravno pročitati nakon čega se cijela priča trenutno okreće u našu korist.

---

image
Ciljano ješkanje za brancina
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti za uspjeh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => savjeti za uspjeh 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-08 11:01:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-09 06:52:35 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-12-09 06:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349961.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349905.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349907.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349908.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349909.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349910.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349932.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349933.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349934.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349936.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349937.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349938.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349958.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349959.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349960.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349962.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349987.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9349988.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Potpis cara","Sitna riba ili preveliki razmak me\u0111u udicama?","Fratri grizu nedvosmisleno","Iznimka koja \u010dini pravilo","Kontra o\u010dito nije odra\u0111ena na vrijeme","Ovo je napravila strijelka","Postavljanje trokuke udice pod glavu lignje mo\u017ee rije\u0161iti dileme","Katkada i klasi\u010dan predvez za armanje iglice na lignji mo\u017ee biti u\u010dinkovit","Prevelik razmak me\u0111u udicama rezultira ovakvim ishodom","\u0160kolsko ka\u010denje mo\u017eda upu\u0107uje na oprezne ribe","Mala kirnja na kaburu<\/em> ne zna\u010di da su dolje i velike kirnje","Ciljano je\u0161kanje za brancina","Za sada je sve pro\u010ditano kako treba","Slika je jasna - mijenjajmo poziciju","Kantari su problem panula\u0161ima","Malo je\u0161ke na inchiku<\/em>","Ne\u0161to je po\u0161lo po zlu","Modificiranoj kaburi ni smokva nije mogla odoljeti"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["52:48","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x3419","hd_9349961_1920.jpg":"1920x1080","k_9349961_1280.jpg":"1280x1280","k_9349961_1024.jpg":"1024x1024","k_9349961_640.jpg":"640x640","k_9349961_480.jpg":"480x480","k_9349961_340.jpg":"340x340","k_9349961_220.jpg":"220x220","o_9349961_1280.jpg":"1280x2279","o_9349961_1024.jpg":"1024x1823","o_9349961_640.jpg":"640x1139","o_9349961_480.jpg":"480x854","o_9349961_340.jpg":"340x605","o_9349961_220.jpg":"220x391","h_9349961_1280.jpg":"1280x854","h_9349961_1024.jpg":"1024x683","h_9349961_640.jpg":"640x427","h_9349961_480.jpg":"480x320","h_9349961_340.jpg":"340x227","h_9349961_220.jpg":"220x147","pp_9349961_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349961_1024.jpg":"805x1024","pp_9349961_640.jpg":"503x640","pp_9349961_480.jpg":"377x480","pp_9349961_340.jpg":"267x340","pp_9349961_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_9349905_1920.jpg":"1920x1080","k_9349905_1280.jpg":"1280x1280","k_9349905_1024.jpg":"1024x1024","k_9349905_640.jpg":"640x640","k_9349905_480.jpg":"480x480","k_9349905_340.jpg":"340x340","k_9349905_220.jpg":"220x220","o_9349905_1280.jpg":"1280x720","o_9349905_1024.jpg":"1024x576","o_9349905_640.jpg":"640x360","o_9349905_480.jpg":"480x270","o_9349905_340.jpg":"340x191","o_9349905_220.jpg":"220x123","h_9349905_1280.jpg":"1280x854","h_9349905_1024.jpg":"1024x683","h_9349905_640.jpg":"640x427","h_9349905_480.jpg":"480x320","h_9349905_340.jpg":"340x227","h_9349905_220.jpg":"220x147","pp_9349905_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349905_1024.jpg":"805x1024","pp_9349905_640.jpg":"503x640","pp_9349905_480.jpg":"377x480","pp_9349905_340.jpg":"267x340","pp_9349905_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_9349907_1920.jpg":"1920x1080","k_9349907_1280.jpg":"1280x1280","k_9349907_1024.jpg":"1024x1024","k_9349907_640.jpg":"640x640","k_9349907_480.jpg":"480x480","k_9349907_340.jpg":"340x340","k_9349907_220.jpg":"220x220","o_9349907_1280.jpg":"1280x1706","o_9349907_1024.jpg":"1024x1365","o_9349907_640.jpg":"640x853","o_9349907_480.jpg":"480x640","o_9349907_340.jpg":"340x453","o_9349907_220.jpg":"220x293","h_9349907_1280.jpg":"1280x854","h_9349907_1024.jpg":"1024x683","h_9349907_640.jpg":"640x427","h_9349907_480.jpg":"480x320","h_9349907_340.jpg":"340x227","h_9349907_220.jpg":"220x147","pp_9349907_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349907_1024.jpg":"805x1024","pp_9349907_640.jpg":"503x640","pp_9349907_480.jpg":"377x480","pp_9349907_340.jpg":"267x340","pp_9349907_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3419","hd_9349908_1920.jpg":"1920x1080","k_9349908_1280.jpg":"1280x1280","k_9349908_1024.jpg":"1024x1024","k_9349908_640.jpg":"640x640","k_9349908_480.jpg":"480x480","k_9349908_340.jpg":"340x340","k_9349908_220.jpg":"220x220","o_9349908_1280.jpg":"1280x2279","o_9349908_1024.jpg":"1024x1823","o_9349908_640.jpg":"640x1139","o_9349908_480.jpg":"480x854","o_9349908_340.jpg":"340x605","o_9349908_220.jpg":"220x391","h_9349908_1280.jpg":"1280x854","h_9349908_1024.jpg":"1024x683","h_9349908_640.jpg":"640x427","h_9349908_480.jpg":"480x320","h_9349908_340.jpg":"340x227","h_9349908_220.jpg":"220x147","pp_9349908_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349908_1024.jpg":"805x1024","pp_9349908_640.jpg":"503x640","pp_9349908_480.jpg":"377x480","pp_9349908_340.jpg":"267x340","pp_9349908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349909_1920.jpg":"1920x1080","k_9349909_1280.jpg":"1280x1280","k_9349909_1024.jpg":"1024x1024","k_9349909_640.jpg":"640x640","k_9349909_480.jpg":"480x480","k_9349909_340.jpg":"340x340","k_9349909_220.jpg":"220x220","o_9349909_1280.jpg":"1280x960","o_9349909_1024.jpg":"1024x768","o_9349909_640.jpg":"640x480","o_9349909_480.jpg":"480x360","o_9349909_340.jpg":"340x255","o_9349909_220.jpg":"220x165","h_9349909_1280.jpg":"1280x854","h_9349909_1024.jpg":"1024x683","h_9349909_640.jpg":"640x427","h_9349909_480.jpg":"480x320","h_9349909_340.jpg":"340x227","h_9349909_220.jpg":"220x147","pp_9349909_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349909_1024.jpg":"805x1024","pp_9349909_640.jpg":"503x640","pp_9349909_480.jpg":"377x480","pp_9349909_340.jpg":"267x340","pp_9349909_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2561","hd_9349910_1920.jpg":"1920x1080","k_9349910_1280.jpg":"1280x1280","k_9349910_1024.jpg":"1024x1024","k_9349910_640.jpg":"640x640","k_9349910_480.jpg":"480x480","k_9349910_340.jpg":"340x340","k_9349910_220.jpg":"220x220","o_9349910_1280.jpg":"1280x1707","o_9349910_1024.jpg":"1024x1365","o_9349910_640.jpg":"640x853","o_9349910_480.jpg":"480x640","o_9349910_340.jpg":"340x453","o_9349910_220.jpg":"220x293","h_9349910_1280.jpg":"1280x854","h_9349910_1024.jpg":"1024x683","h_9349910_640.jpg":"640x427","h_9349910_480.jpg":"480x320","h_9349910_340.jpg":"340x227","h_9349910_220.jpg":"220x147","pp_9349910_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349910_1024.jpg":"805x1024","pp_9349910_640.jpg":"503x640","pp_9349910_480.jpg":"377x480","pp_9349910_340.jpg":"267x340","pp_9349910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349932_1920.jpg":"1920x1080","k_9349932_1280.jpg":"1280x1280","k_9349932_1024.jpg":"1024x1024","k_9349932_640.jpg":"640x640","k_9349932_480.jpg":"480x480","k_9349932_340.jpg":"340x340","k_9349932_220.jpg":"220x220","o_9349932_1280.jpg":"1280x960","o_9349932_1024.jpg":"1024x768","o_9349932_640.jpg":"640x480","o_9349932_480.jpg":"480x360","o_9349932_340.jpg":"340x255","o_9349932_220.jpg":"220x165","h_9349932_1280.jpg":"1280x854","h_9349932_1024.jpg":"1024x683","h_9349932_640.jpg":"640x427","h_9349932_480.jpg":"480x320","h_9349932_340.jpg":"340x227","h_9349932_220.jpg":"220x147","pp_9349932_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349932_1024.jpg":"805x1024","pp_9349932_640.jpg":"503x640","pp_9349932_480.jpg":"377x480","pp_9349932_340.jpg":"267x340","pp_9349932_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349933_1920.jpg":"1920x1080","k_9349933_1280.jpg":"1280x1280","k_9349933_1024.jpg":"1024x1024","k_9349933_640.jpg":"640x640","k_9349933_480.jpg":"480x480","k_9349933_340.jpg":"340x340","k_9349933_220.jpg":"220x220","o_9349933_1280.jpg":"1280x960","o_9349933_1024.jpg":"1024x768","o_9349933_640.jpg":"640x480","o_9349933_480.jpg":"480x360","o_9349933_340.jpg":"340x255","o_9349933_220.jpg":"220x165","h_9349933_1280.jpg":"1280x854","h_9349933_1024.jpg":"1024x683","h_9349933_640.jpg":"640x427","h_9349933_480.jpg":"480x320","h_9349933_340.jpg":"340x227","h_9349933_220.jpg":"220x147","pp_9349933_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349933_1024.jpg":"805x1024","pp_9349933_640.jpg":"503x640","pp_9349933_480.jpg":"377x480","pp_9349933_340.jpg":"267x340","pp_9349933_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349934_1920.jpg":"1920x1080","k_9349934_1280.jpg":"1280x1280","k_9349934_1024.jpg":"1024x1024","k_9349934_640.jpg":"640x640","k_9349934_480.jpg":"480x480","k_9349934_340.jpg":"340x340","k_9349934_220.jpg":"220x220","o_9349934_1280.jpg":"1280x960","o_9349934_1024.jpg":"1024x768","o_9349934_640.jpg":"640x480","o_9349934_480.jpg":"480x360","o_9349934_340.jpg":"340x255","o_9349934_220.jpg":"220x165","h_9349934_1280.jpg":"1280x854","h_9349934_1024.jpg":"1024x683","h_9349934_640.jpg":"640x427","h_9349934_480.jpg":"480x320","h_9349934_340.jpg":"340x227","h_9349934_220.jpg":"220x147","pp_9349934_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349934_1024.jpg":"805x1024","pp_9349934_640.jpg":"503x640","pp_9349934_480.jpg":"377x480","pp_9349934_340.jpg":"267x340","pp_9349934_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349936_1920.jpg":"1920x1080","k_9349936_1280.jpg":"1280x1280","k_9349936_1024.jpg":"1024x1024","k_9349936_640.jpg":"640x640","k_9349936_480.jpg":"480x480","k_9349936_340.jpg":"340x340","k_9349936_220.jpg":"220x220","o_9349936_1280.jpg":"1280x960","o_9349936_1024.jpg":"1024x768","o_9349936_640.jpg":"640x480","o_9349936_480.jpg":"480x360","o_9349936_340.jpg":"340x255","o_9349936_220.jpg":"220x165","h_9349936_1280.jpg":"1280x854","h_9349936_1024.jpg":"1024x683","h_9349936_640.jpg":"640x427","h_9349936_480.jpg":"480x320","h_9349936_340.jpg":"340x227","h_9349936_220.jpg":"220x147","pp_9349936_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349936_1024.jpg":"805x1024","pp_9349936_640.jpg":"503x640","pp_9349936_480.jpg":"377x480","pp_9349936_340.jpg":"267x340","pp_9349936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3419","hd_9349937_1920.jpg":"1920x1080","k_9349937_1280.jpg":"1280x1280","k_9349937_1024.jpg":"1024x1024","k_9349937_640.jpg":"640x640","k_9349937_480.jpg":"480x480","k_9349937_340.jpg":"340x340","k_9349937_220.jpg":"220x220","o_9349937_1280.jpg":"1280x2279","o_9349937_1024.jpg":"1024x1823","o_9349937_640.jpg":"640x1139","o_9349937_480.jpg":"480x854","o_9349937_340.jpg":"340x605","o_9349937_220.jpg":"220x391","h_9349937_1280.jpg":"1280x854","h_9349937_1024.jpg":"1024x683","h_9349937_640.jpg":"640x427","h_9349937_480.jpg":"480x320","h_9349937_340.jpg":"340x227","h_9349937_220.jpg":"220x147","pp_9349937_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349937_1024.jpg":"805x1024","pp_9349937_640.jpg":"503x640","pp_9349937_480.jpg":"377x480","pp_9349937_340.jpg":"267x340","pp_9349937_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349938_1920.jpg":"1920x1080","k_9349938_1280.jpg":"1280x1280","k_9349938_1024.jpg":"1024x1024","k_9349938_640.jpg":"640x640","k_9349938_480.jpg":"480x480","k_9349938_340.jpg":"340x340","k_9349938_220.jpg":"220x220","o_9349938_1280.jpg":"1280x960","o_9349938_1024.jpg":"1024x768","o_9349938_640.jpg":"640x480","o_9349938_480.jpg":"480x360","o_9349938_340.jpg":"340x255","o_9349938_220.jpg":"220x165","h_9349938_1280.jpg":"1280x854","h_9349938_1024.jpg":"1024x683","h_9349938_640.jpg":"640x427","h_9349938_480.jpg":"480x320","h_9349938_340.jpg":"340x227","h_9349938_220.jpg":"220x147","pp_9349938_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349938_1024.jpg":"805x1024","pp_9349938_640.jpg":"503x640","pp_9349938_480.jpg":"377x480","pp_9349938_340.jpg":"267x340","pp_9349938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349958_1920.jpg":"1920x1080","k_9349958_1280.jpg":"1280x1280","k_9349958_1024.jpg":"1024x1024","k_9349958_640.jpg":"640x640","k_9349958_480.jpg":"480x480","k_9349958_340.jpg":"340x340","k_9349958_220.jpg":"220x220","o_9349958_1280.jpg":"1280x960","o_9349958_1024.jpg":"1024x768","o_9349958_640.jpg":"640x480","o_9349958_480.jpg":"480x360","o_9349958_340.jpg":"340x255","o_9349958_220.jpg":"220x165","h_9349958_1280.jpg":"1280x854","h_9349958_1024.jpg":"1024x683","h_9349958_640.jpg":"640x427","h_9349958_480.jpg":"480x320","h_9349958_340.jpg":"340x227","h_9349958_220.jpg":"220x147","pp_9349958_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349958_1024.jpg":"805x1024","pp_9349958_640.jpg":"503x640","pp_9349958_480.jpg":"377x480","pp_9349958_340.jpg":"267x340","pp_9349958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349959_1920.jpg":"1920x1080","k_9349959_1280.jpg":"1280x1280","k_9349959_1024.jpg":"1024x1024","k_9349959_640.jpg":"640x640","k_9349959_480.jpg":"480x480","k_9349959_340.jpg":"340x340","k_9349959_220.jpg":"220x220","o_9349959_1280.jpg":"1280x960","o_9349959_1024.jpg":"1024x768","o_9349959_640.jpg":"640x480","o_9349959_480.jpg":"480x360","o_9349959_340.jpg":"340x255","o_9349959_220.jpg":"220x165","h_9349959_1280.jpg":"1280x854","h_9349959_1024.jpg":"1024x683","h_9349959_640.jpg":"640x427","h_9349959_480.jpg":"480x320","h_9349959_340.jpg":"340x227","h_9349959_220.jpg":"220x147","pp_9349959_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349959_1024.jpg":"805x1024","pp_9349959_640.jpg":"503x640","pp_9349959_480.jpg":"377x480","pp_9349959_340.jpg":"267x340","pp_9349959_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_9349960_1920.jpg":"1920x1080","k_9349960_1280.jpg":"1280x1280","k_9349960_1024.jpg":"1024x1024","k_9349960_640.jpg":"640x640","k_9349960_480.jpg":"480x480","k_9349960_340.jpg":"340x340","k_9349960_220.jpg":"220x220","o_9349960_1280.jpg":"1280x1706","o_9349960_1024.jpg":"1024x1365","o_9349960_640.jpg":"640x853","o_9349960_480.jpg":"480x640","o_9349960_340.jpg":"340x453","o_9349960_220.jpg":"220x293","h_9349960_1280.jpg":"1280x854","h_9349960_1024.jpg":"1024x683","h_9349960_640.jpg":"640x427","h_9349960_480.jpg":"480x320","h_9349960_340.jpg":"340x227","h_9349960_220.jpg":"220x147","pp_9349960_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349960_1024.jpg":"805x1024","pp_9349960_640.jpg":"503x640","pp_9349960_480.jpg":"377x480","pp_9349960_340.jpg":"267x340","pp_9349960_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349962_1920.jpg":"1920x1080","k_9349962_1280.jpg":"1280x1280","k_9349962_1024.jpg":"1024x1024","k_9349962_640.jpg":"640x640","k_9349962_480.jpg":"480x480","k_9349962_340.jpg":"340x340","k_9349962_220.jpg":"220x220","o_9349962_1280.jpg":"1280x960","o_9349962_1024.jpg":"1024x768","o_9349962_640.jpg":"640x480","o_9349962_480.jpg":"480x360","o_9349962_340.jpg":"340x255","o_9349962_220.jpg":"220x165","h_9349962_1280.jpg":"1280x854","h_9349962_1024.jpg":"1024x683","h_9349962_640.jpg":"640x427","h_9349962_480.jpg":"480x320","h_9349962_340.jpg":"340x227","h_9349962_220.jpg":"220x147","pp_9349962_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349962_1024.jpg":"805x1024","pp_9349962_640.jpg":"503x640","pp_9349962_480.jpg":"377x480","pp_9349962_340.jpg":"267x340","pp_9349962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2753","hd_9349987_1920.jpg":"1920x1080","k_9349987_1280.jpg":"1280x1280","k_9349987_1024.jpg":"1024x1024","k_9349987_640.jpg":"640x640","k_9349987_480.jpg":"480x480","k_9349987_340.jpg":"340x340","k_9349987_220.jpg":"220x220","o_9349987_1280.jpg":"1280x1835","o_9349987_1024.jpg":"1024x1468","o_9349987_640.jpg":"640x917","o_9349987_480.jpg":"480x688","o_9349987_340.jpg":"340x487","o_9349987_220.jpg":"220x315","h_9349987_1280.jpg":"1280x854","h_9349987_1024.jpg":"1024x683","h_9349987_640.jpg":"640x427","h_9349987_480.jpg":"480x320","h_9349987_340.jpg":"340x227","h_9349987_220.jpg":"220x147","pp_9349987_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349987_1024.jpg":"805x1024","pp_9349987_640.jpg":"503x640","pp_9349987_480.jpg":"377x480","pp_9349987_340.jpg":"267x340","pp_9349987_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349988_1920.jpg":"1920x1080","k_9349988_1280.jpg":"1280x1280","k_9349988_1024.jpg":"1024x1024","k_9349988_640.jpg":"640x640","k_9349988_480.jpg":"480x480","k_9349988_340.jpg":"340x340","k_9349988_220.jpg":"220x220","o_9349988_1280.jpg":"1280x960","o_9349988_1024.jpg":"1024x768","o_9349988_640.jpg":"640x480","o_9349988_480.jpg":"480x360","o_9349988_340.jpg":"340x255","o_9349988_220.jpg":"220x165","h_9349988_1280.jpg":"1280x854","h_9349988_1024.jpg":"1024x683","h_9349988_640.jpg":"640x427","h_9349988_480.jpg":"480x320","h_9349988_340.jpg":"340x227","h_9349988_220.jpg":"220x147","pp_9349988_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349988_1024.jpg":"805x1024","pp_9349988_640.jpg":"503x640","pp_9349988_480.jpg":"377x480","pp_9349988_340.jpg":"267x340","pp_9349988_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7602959 Threads: 13 Questions: 1549003155 Slow queries: 4717715 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111154407 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/tragovi-koje-ostavljaju-izgubljene-ribe-dovoljno-su-jasni-samo-ih-treba-znati-procitati-1149576 [printLink] => /om/ribolov/tragovi-koje-ostavljaju-izgubljene-ribe-dovoljno-su-jasni-samo-ih-treba-znati-procitati-1149576?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 659207 [name] => riba ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:23:55 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-jeska [link] => /tag/riba-jeska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650511 [name] => kako uspješnije loviti ribu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 21:52:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-uspjesnije-loviti-ribu [link] => /tag/kako-uspjesnije-loviti-ribu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659208 [name] => ribolov iz barke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:23:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-iz-barke [link] => /tag/ribolov-iz-barke ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659209 [name] => kako spriječiti ribu da pobjegne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:23:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-sprijeciti-ribu-da-pobjegne [link] => /tag/kako-sprijeciti-ribu-da-pobjegne ) [5] => stdClass Object ( [id] => 659210 [name] => riba mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:23:55 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-mamac [link] => /tag/riba-mamac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti za uspjeh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tragovi koje izgubljene ribe ostavljaju na našim udicama i predvezima najčešće su dovoljno jasni, samo ih treba znati ispravno pročitati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-07-11-33-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349961.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Potpis cara [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349961.jpg [title] => Potpis cara Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349905.jpg [title] => Sitna riba ili preveliki razmak među udicama? ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349907.jpg [title] => Fratri grizu nedvosmisleno ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349908.jpg [title] => Iznimka koja čini pravilo ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349909.jpg [title] => Kontra očito nije odrađena na vrijeme ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349910.jpg [title] => Ovo je napravila strijelka ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349932.jpg [title] => Postavljanje trokuke udice pod glavu lignje može riješiti dileme ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349933.jpg [title] => Katkada i klasičan predvez za armanje iglice na lignji može biti učinkovit ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349934.jpg [title] => Prevelik razmak među udicama rezultira ovakvim ishodom ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349936.jpg [title] => Školsko kačenje možda upućuje na oprezne ribe ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349937.jpg [title] => Mala kirnja na kaburu ne znači da su dolje i velike kirnje ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349938.jpg [title] => Ciljano ješkanje za brancina ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349958.jpg [title] => Za sada je sve pročitano kako treba ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349959.jpg [title] => Slika je jasna - mijenjajmo poziciju ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349960.jpg [title] => Kantari su problem panulašima ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349962.jpg [title] => Malo ješke na inchiku ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349987.jpg [title] => Nešto je pošlo po zlu ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9349988.jpg [title] => Modificiranoj kaburi ni smokva nije mogla odoljeti ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gledajući krimi-serije kojima je naš TV program pretrpan svi smo se, htjeli to ili ne, uputili u osnove forenzike, pa tako svi jako dobro znamo da se identitet najpouzdanije utvrđuje DNK analizom, preko otisaka prstiju ili pak preko zubnog kartona.

U biološkim analizama podmorja također se koristi cijeli niz metoda i postupaka kojima se utvrđuje srodstvo, genska povezanost i pripadnost obiteljima, od kojih je DNK analiza također zastupljena u visokom postotku dok se u ribolovu služimo najčešće isključivo odokativnom metodom.

Kad ugledamo ribu na udici, odmah znamo o kojoj je vrsti riječ, kao što znamo, makar otprilike, koliko je teška i duga. Istina, ove posljednje vrijednosti znaju katkad biti nešto iznad onih realnih, i to pogotovo ako se akcija nasukavanja nije očekivano okončala, jer je riba našla način da ostane živa i slobodna.

No postoje i situacije u kojima se zakačena riba uspješno oslobodila prije nego smo je uspjeli ugledati i tada u pravilu počinju priče uz koje su braća Grimm puki amateri.

JEDINSTVENI OBRASCI

U podmorju svaki organizam ima strogo određeno mjesto, svoju nišu u kojoj ima mjesta isključivo za tu jednu jedinu vrstu. Ako se na prvi pogled ustanovi da u toj niši borave dvije vrste, detaljnijom se analizom vrlo brzo ustanovi da ta niša zapravo ima pregradni zid koji opet jasno odjeljuje te vrste, tako da opet dolazimo do poprilično stroge odvojenosti.

---

image
Za sada je sve pročitano kako treba
---

S ribama je isti slučaj. Svaka riba zauzima određeni sloj mora i ima svoje životne cikluse koji je svojim specifičnostima čine bitno drukčijom od ostalih. Nisu u pitanju samo vrijeme i način mrijesta i hranjenja, već i tjelesna građa, osnovne sklonosti, metabolizam kao i neposredni životni okoliš. Svi ti, i cijeli niz drugih faktora najneposrednije utječu na specifičnost obrasca ponašanja čineći tako vrstu jedinstvenom i potpuno drukčijom od ostalih.

U skladu s tim, uz malo razmišljanja i naravno, osnovnog poznavanja odnosa vrsta u podmorju ne bi trebalo biti teško odrediti što, kada i na koji način ribama ponuditi kao ješku. Ipak, premda se čini i zapravo jest jednostavno, mnogi ribolovci griješe i gube vrijeme, a onda i ribe, loveći neprimjerenom ješkom ili priborom, na pogrešnim pozicijama u pogrešno vrijeme.

---

image
Prevelik razmak među udicama rezultira ovakvim ishodom
---

Oni koji u ribolov odlaze informirani, takve probleme nemaju i uglavnom se dobro snalaze, no za one koji o podmorju baš i ne znaju previše, ribolov može biti prava noćna mora, ispunjen praznim udicama, nerealiziranim kontrama, a onda na kraju kada im se i dogodi kačenje, riba na pola puta otpadne i zapliva svojim modrim tragom. Poznato? Da, i vrlo deprimirajuće, zar ne?

NA SITNOJ RIBI

Premda postoji cijeli niz tehnika i disciplina, koje k tome imaju i svoje potkategorije, najjednostavnije je zadržati se samo na dvije osnovne discipline, ribolovu štapom s obale i ribolovu štapom iz barke. Naravno, u oba slučaja riječ je o klasičnom udičarenju s animalnim ješkama.

Za razliku od lova iz barke, ribolov s obale je izrazito statičan, pogotovo kada se lovi s više pribora. Naime, za premještanje već raspremljene opreme potrebno je jako puno vremena i energije tako da zapravo, osim spinnera, većina obalnih ribolovaca do kraja ribolova bez premještanja ostaje na odabranoj poziciji.

---

image
Slika je jasna - mijenjajmo poziciju
---

I iako se uglavnom misli da je lovina u takvom ribolovu ograničena i oskudna, to ne mora biti tako. Uz dobro odabranu poziciju moguće je uloviti daleko više nego što se može učiniti na prvi pogled. Plitki uzobalni pojas u pravilu krije cijelu paletu sitne ribe, od špara, mnoštva usnača, glavoča, pirki i knezova, preko podlanica, ali i ušata, manula ili bukava do cipala i brancina. Naravno, ako je sve posloženo kako treba tada ni strijelke ili lice nisu izuzeci.

Svakako, da bismo bili uspješni u lovu spomenutih vrsta, tada im treba ponuditi pravu ješku na pravi način.

Jedan od vrlo učinkovitih načina lova sitne ribe, bez obzira na sastav dna, lov je plovkom. Ovakav pristup nam omogućuje lov neposredno iznad dna bez straha od zadjeva. Plovak može detektirati griz na više načina. Nagla uranjanja su u pravilu posljedica griza špara, bukava, salpi ili ušata. Te i njima slične ribe ješku povlače beskompromisno, pri čemu je najčešće gutaju u kompletu.

Nervozna poskakivanja plovka s kratkotrajnim uronima odaju prisustvo manula i modraca koji svojim oštrim zubima odgrizaju sitne komadiće ješki, razvlačeći je do stanja potpune neupotrebljivosti.

Za razliku od spomenutih vrsta, cipli će ješku polako sisati i gurati, što se na plovku vidi kao naginjanje, lagana vožnja bez uranjanja ili lijeganje na površinu, a da cipli pokupe ješku i dignu je prema površini tako da povuku i olovnicu, nakon čega plovak ostaje bez opterećenja.

---

image
Malo ješke na inchiku
---

KONČIĆI I RAKOVI

Lov na samom dnu je nešto drukčiji. Osim što je pribor izložen riziku od zadjeva, osnovni cilj su druge vrste. Premda će i špar i salpa, pa i bukva pokupiti ješku s dna, ona je ponajprije namijenjena ribama poput podlanice, fratra, ovčice, arbuna ili šarga.

Većina ovih riba ješku guta u komadu, s tim da je podlanica po već odavno utvrđenom ritualu odvlači uza zastoje tako da kontrirati treba tek nakon nekoliko metara izvučene strune. Ako se uoče sitni pomaci bez konkretnih povlačenja, tada je u pitanju najčešće samo sitna riba na koju ne treba obraćati pažnju.

Ipak, takvi sitni pomaci mogu biti znak da je riba uočila ješku i da je u tijeku naguravanje sitne ribe koje može privući i krupniju lovinu, zbog čega treba biti na oprezu.

Ako se takvi sitni pomaci konstantno ponavljaju, a bez realiziranih kontri, možda bi bilo pametno promijeniti pribor i upotrijebiti štap s osjetljivijim vrhom koji bi nam mogao otkriti više toga.

---

image
Sitna riba ili preveliki razmak među udicama?
---

Mnoge vrste znaju uzeti naješkanu udicu i premetati je u ustima bez ikakvog odvlačenja. Upravo podlanice, poznate po spomenutom izvlačenju strune to često rade.

Tragovi na oštećenoj ješki mogu biti također dobar pokazatelj stanja na dnu. Ako je ješka razvučena u končiće tada su u igri uistinu sitne ribe kojima se može doskočiti klasičnim natjecateljskim priborom. Ako se baš ništa ne događa, a ješka bude oglodana to može biti znak prisustva rakova, što zahtijeva potpuno drukčiji pristup.

REFLEKSNE KONTRE

I koliko god ribolov iz barke bio drukčiji od onog s obale, neke su zakonitosti iste za obje discipline. U ribolovu kančanicom glavna detekcija nam je vrh štapa u kombinaciji s upredenicom. Svaki pomak vrha štapa znači nekakav griz ili trzaj ribe.

Katkada se zbog krutosti vrha taj trzaj ne može vidjeti, no zbog neistezljivosti upredenice, naravno, jasno se može osjetiti na cijelom štapu ako je struna napeta. Sitni trzaji u pravilu znače da nam ješku razvlači sitna riba. Ako nam ona nije cilj, tada se mičemo, no ako nam je cilj upravo sitna riba, tada se pribor prilagođava veličini i vrsti ribe.

---

image
Kontra očito nije odrađena na vrijeme
---

Krupniju ribu ćemo jasno osjetiti kao konkretne pomake pri čemu se kod nerealiziranih kontri izvlače ili gole udice ili ješke na kojima nedostaje ozbiljan komad. U principu se takvim lovom lovi uglavnom bijela riba, dok se stalne vrste, poput ugora, raža ili murina kače usputno.

Sitna riba, poput bukava i manula su malo kome ciljani ulov i nalaze se uglavnom nešto iznad dna, tako da se sistemi namijenjeni njima formiraju tako da ne love na samom dnu već nešto iznad, bilo ekstenzijama ili ranije pripremljenim predvezima.

Naravno tu je i leteća riba, poput skuša, lokardi, palamida, koja hranu traži u srednjim i površinskim slojevima mora. Za njih su najprimjereniji a volo sistemi u kojima udice naješkane najčešće cijelim srdelama polako, bez opterećenja tonu kroz slojeve mora ili se, pak, s opterećenjem spuštaju u pola mora. Bilo u driftu ili na sidru, ovakav pristup je uvijek učinkovit, naravno, ako je plava riba uopće u blizini.

Teško je bez određenog iskustva na konkretnom terenu znati od prve što nam grize, no u principu se izbjegavaju kontre na sitne i neodređene pomake, dok se na jasna i snažna potezanja reagira uglavnom instinktivno i refleksno. Taj je dio priče kod većine ribolovaca isti. No nakon što se realizira nekoliko kontri, odnosno nakon što se izvuče prvih nekoliko riba situacija postaje potpuno jasna.

Na dnu su fratri, ili podlanice, ili pak arbuni i u skladu s takvim otkrićem predvez se mijenja ili prilagođava, dok se ješkanje odrađuje u skladu s vrstom i veličinom ribe.

---

image
Fratri grizu nedvosmisleno
---

PREZRENE RIBE

Ne možemo ne spomenuti i panulu kao još jedan oblik ribolova u kojem se koriste animalne ješke, u prvom redu iglica i lignja, po mogućnosti žive. Ove su dvije ješke namijenjene ponajprije krupnijim predatorima, poput brancina, lice, zubaca ili gofa i povlače se za brodom različitim sistemima na različitim dubinama i različitom brzinom, koje uvjetuju teren, kurenat, vjetar i ciljana lovina.
I premda na panuli promašaja nema baš puno, katkad se dogodi da unatoč napadu kačenje izostane. Izvučena i oštećena ješka može puno toga reći onome tko zna čitati tragove.

U zavisnosti koji komad ješke nedostaje, lako je pretpostaviti tko je bio napadač jer su u zavisnosti od lovine napadi različiti. Tako brancin svoj plijen uvijek napada od glave do sredine tijela, gutajući ga, ako je moguće, u jednom potezu, dok zubatac pijen napada s leđa, otraga ili po boku. Lica često napada po sredini dok gof, baš poput zubaca najčešće napada od repa s tim da plijen guta u jednom komadu.

---

image
Ovo je napravila strijelka
---

A za razliku od tih krupnijih predatora, kantari koji imaju mala usta, ali zato naoružana oštrim sitnim poput zubaca na pili poredanih zuba, u kratkom vremenu oštete lignju toliko da postaje neupotrebljiva. Zato mnogi panulaši na terenima, na kojima ima kantara, u sistem ukomponiraju i dvije udice na tanjoj struni koje postavljaju u najduže lovke liganja. Te, udice popularno nazvane kantaruše namijenjene su upravo proždrljivim i napasnim kantarima koji krstare neposredno iznad dna.

I premda mnogi panulaši na njih gledaju s prezirom, kantari od kilograma do kilograma i pol većini ribolovaca nisu riba za izbjegavanje.

JASNI TRAGOVI

Naravno, uvijek postoje i iznenađenja i iznimke koje ne čine pravilo. Tako primjerice, kačenje kirnje na panulu teško može značiti da se na toj poziciji nalazi jato kirnji, zbog kojega samo treba biti dovoljno uporan.

No postoje i iznimke koje čine pravilo.

Neke suvremene ribolovne tehnike podrazumijevaju korištenje varalica bez animalnih ješki. To su u prvom redu inchiku i kabura. Kod tih se varalica u nastavku olovnog otežanja nalazi suknjica, bilo u obliku silikonskih niti i lamela, bilo u obliku realistične imitacije lignjice koja krije najčešće dvije udice povezane dakronom.

---

image
Postavljanje trokuke udice pod glavu lignje može riješiti dileme
---

I premda su te varalice uglavnom vrlo lovne, na nekim terenima ne daju očekivane rezultate. No dodavanjem nekakva ribljeg fileta ili trake izrezane s plašta lignje na udice, te iste varalice trenutno postaju ubojite.

A postoji i korak dalje. Ako je lovina sitnija od očekivanih kirnji, zubataca, krunaša i pagara, tada se gruba dakronska struna može zamijeniti fluorokarbonskom,a udice u montaži malo izvući iz suknjice. Naravno i te udice valja okititi nekakvom ješkom, nakon čega slijede fratri, podlanice, pagari, kantari, arbuni…

Važno je samo pogoditi veličinu i oblik ješki kako ne bi dolazilo do promašaja.

A ukoliko do toga ipak dođe, trebao bi biti dovoljan tek jedan pogled na netom izvučeni pribor kako bi uočili što treba mijenjati – veličinu udica, debljinu strune, konstrukciju predveza ili samo ješku.

Tragovi koje izgubljene ribe ostavljaju na našim udicama i predvezima najčešće su dovoljno jasni, samo ih treba znati ispravno pročitati nakon čega se cijela priča trenutno okreće u našu korist.

---

image
Ciljano ješkanje za brancina
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Potpis cara

Sitna riba ili preveliki razmak među udicama?

Fratri grizu nedvosmisleno

Iznimka koja čini pravilo

Kontra očito nije odrađena na vrijeme

Ovo je napravila strijelka

Postavljanje trokuke udice pod glavu lignje može riješiti dileme

Katkada i klasičan predvez za armanje iglice na lignji može biti učinkovit

Prevelik razmak među udicama rezultira ovakvim ishodom

Školsko kačenje možda upućuje na oprezne ribe

Mala kirnja na kaburu ne znači da su dolje i velike kirnje

Ciljano ješkanje za brancina

Za sada je sve pročitano kako treba

Slika je jasna - mijenjajmo poziciju

Kantari su problem panulašima

Malo ješke na inchiku

Nešto je pošlo po zlu

Modificiranoj kaburi ni smokva nije mogla odoljeti
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/tragovi-koje-ostavljaju-izgubljene-ribe-dovoljno-su-jasni-samo-ih-treba-znati-procitati-1149576 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a8ae4a0ec163ab70abb5ee0d5330a0dae0db7f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tragovi+koje+izgubljene+ribe+ostavljaju+na+na%C5%A1im+udicama+i+predvezima+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87e+su+dovoljno+jasni%2C+samo+ih+treba+znati+ispravno+pro%C4%8Ditati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftragovi-koje-ostavljaju-izgubljene-ribe-dovoljno-su-jasni-samo-ih-treba-znati-procitati-1149576 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftragovi-koje-ostavljaju-izgubljene-ribe-dovoljno-su-jasni-samo-ih-treba-znati-procitati-1149576 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti za uspjeh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

savjeti za uspjehTragovi koje izgubljene ribe ostavljaju na našim udicama i predvezima najčešće su dovoljno jasni, samo ih treba znati ispravno pročitati

Piše Boris Bulić
9. prosinca 2021. - 07:42

Gledajući krimi-serije kojima je naš TV program pretrpan svi smo se, htjeli to ili ne, uputili u osnove forenzike, pa tako svi jako dobro znamo da se identitet najpouzdanije utvrđuje DNK analizom, preko otisaka prstiju ili pak preko zubnog kartona.

U biološkim analizama podmorja također se koristi cijeli niz metoda i postupaka kojima se utvrđuje srodstvo, genska povezanost i pripadnost obiteljima, od kojih je DNK analiza također zastupljena u visokom postotku dok se u ribolovu služimo najčešće isključivo odokativnom metodom.

Kad ugledamo ribu na udici, odmah znamo o kojoj je vrsti riječ, kao što znamo, makar otprilike, koliko je teška i duga. Istina, ove posljednje vrijednosti znaju katkad biti nešto iznad onih realnih, i to pogotovo ako se akcija nasukavanja nije očekivano ok...

14. svibanj 2024 09:11