stdClass Object ( [id] => 1165719 [title] => Tajne zimskog ribolova: kako od ‘neizvjesno‘ doći do ‘vrlo izvjesno‘ [alias] => tajne-zimskog-ribolova-kako-od-neizvjesno-doci-do-vrlo-izvjesno [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Napokon slobodan vikend, i to ne bilo kakav nego onaj s velikim "V". Žena je još u petak otišla s djecom svojoj rodbini, a vremenska prognoza ne može biti nego takva – vedro, s minimalnim vjetrovima neodređena smjera. Crv je organiziran i treperi u boci, štapovi i role su spremni, predvezi posloženi, čak je i auto opran i usisan. I to veliko subotnje jutro je svanulo. Dobro, dobro, dan se zapravo još nije pojavio, jer ste navili sat prerano da slučajno ne biste što propustili od toga magičnog jutra.

I koliko se god prije sat vremena sve činilo prerano, u svitanje, deset minuta prije nego će se sunce pojaviti na istočnom obzoru, oba su štapa zabačena i s lagano napetim strunama čekaju svoju ribu. Kava iz termosice je u rukama i ne pije se nego se njom griju ruke, jer je trenutno jedan ispod nule.

Nakon pola sata, sjedate u auto i palite grijanje, a oko 11 se krajnje rezignirano pakirate i odlazite kući na sarme koje samo treba ugrijati. Ništa vam nije jasno. Pa ove ste jeseni na toj istoj poziciji ulovili dvije prekrasne orade i još gomilu sitne ribe. Sve je isto, osim što je to bilo jesenas, a sada je zima, i to sredina zime.

KOBNE OSCILACIJE

Riblji bioritam u kombinaciji s metabolizmom koji je tako osjetljiv na cijelu hrpu detalja, od položaja mjeseca do minimalnih temperaturnih kolebanja, nešto je u što nije lako proniknuti. Ipak, neke su osnovne postavke tih kompliciranih i naizgled kaotičnih ciklusa još davno ustanovljene.

Dakle, padom temperature mora, dobar dio riba se povlači u dublje slojeve koji su temperaturno stabilniji. Naravno, ni tamo ne cvjeta cvijeće. Temperature su svuda niske, što usporava sve procese pa tako i potrebu za hranjenjem. Uzima se koliko se mora da bi se preživjelo, a i to se radi sporo i polako.

Plići slojevi mora se tijekom 24 sata stignu ugrijati, što je vrlo nalik ranom proljeću, da bi se preko noći potpuno ohladili, a što opet nalikuje dubokoj zimi. Malobrojni su organizmi u stanju podnositi takve oscilacije, zbog čega se uzobalje zimi i čini tako pustim.

---

image
Na mrtvoj straži već u zoru
---

SAMO PUSTOŠ

Standardnih sitnih vrsta nema ili ako ih i ima tada su uglavnom skoro pa potpuno nezainteresirane za bilo kakve ješke na udicama. Pažljivijim pregledom se mogu pronaći gavuni koji se u jatima drže kraja i osvijetljenih riva. Tu i tamo poneki glavoč u blizini svoga zaklona nastoji biti potpuno nevidljiv, a malo stidljivo jato cipala možda prozuji gonjeno nekim svojim poznatim ciljem. I to je sve.

Naravno, sad se postavlja pitanje ima li uopće smisla izlaziti na rivu i pokušavati uloviti nešto kada ničeg nema? Naravno da ima. To što se s rive ništa ne vidi nipošto ne znači da ničega i nema, a to što je hladno i sve usporeno ne znači da se baš ništa ne događa. Događa se i to stalno, samo sporije i nama neuočljivije.

Niske temperature i smanjena količina svjetla osiromašili su količinu fitoplanktona pa je more znatno prozirnije nego u toplijem dijelu godine, zbog čega je jako važno ne privlačiti pažnju, pogotovo ako ste manji od svega što vas okružuje.

No i lovci nastoje biti što manje primjetni kako bi se svom plijenu što lakše prikrali. Sve to ostavlja dojam pustoši, no zapravo, samo dojam.

ODREĐENE RUTE

Zimski uzobalni lovci nisu nepoznanica. To su u prvom redu brancini, strijelke i iglice, dok se pri dnu šeću druga gladna usta od kojih su najveća ona u podlanice. No, ta se usta ne otvaraju za svaku sitnicu i potrebno je više od puke konstatacije da se negdje u blizini nalazi potencijalni obrok. Taj obrok mora biti lako dostupan, mora mirisati i imati neodoljiv okus i naposljetku mora izgledati kao nešto što se nipošto ne smije propustiti.

---

image
Veliki crv ne mora uvijek biti prvi izbor
---

No to je tek prvi dio priče. Riba koja se kreće u tako prozirnom zimskom moru ne kreće se nasumce i bilo kako. Rute kojima prolazi, premda su našim čulima potpuno nevidljive, strogo su omeđene i njima potpuno jasne.

Informacije koje riba u kretanju dobiva nipošto nisu ograničene samo na vidne ili slušne podražaje. Ona magična bočna linija upravlja njihovim kretnjama na podsvjesnoj razini prikupljajući gomile vanjskih podražaja i informacija, i trenutno ih obrađujući i emitirajući određuje položaj, kretanje, namjeru…

Podmorje je najsličnije nekoj gusto premreženoj saobraćajnici u kojoj postoje glavni, sporedni i zabranjeni pravci. Naravno, sve te pravce određuje kurenat čiju putanju opet, osim osnovnog priliva mora konfiguriraju i raznorazne prepreke, poput lukobrana, pličina, brakova ili najjednostavnijeg kamenja na dnu.

TOČKE INTERESA

I dok je u nekom jesenjem ribolovu izbačaj mogao biti nasumičan s velikom šansom za realizacijom kačenja, u zimskom ribolovu izbačaj mora biti ciljan i kontroliran.

A da bi se znalo gdje baciti potrebno je prvo upoznati podmorje. Ako se lovi s nekog puntala ili glave lukobrana, nije teško uočiti i pročitati kurenat pa odrediti optimalno mjesto za zabačaj. No ako se lovi s rive koja je ravna i s koje se nastavlja jednako ravno dno, tada bi bilo dobro istražiti postoji li kakva zapreka na tom ravnom dnu, ili makar mrvu naglija promjena dubine.

---

image
Zimska ješka broj 1
---

Tako bi bilo jako dobro umjesto ona dva poglancana štapa s navezanim predvezima imati jedan s osjetljivijim vrhom na koji je montirana rola s upredenicom na čijem se kraju nalazi samo olovnica. Nakon izbačaja, malo daljeg nego što ga u ribolovu namjeravamo koristiti, potrebno je pustiti da olovnica pade na dno te je polako privlačeći bilježiti i pamtiti sva poskakivanja i zapinjanja.

Nakon nekoliko takvih izbačaja, lako se može ustanoviti postoji li ijedna točka koja bi mogla poslužiti kao točka zaklona, ili makar prividna točka koja bi i plijenu i lovcu mogla biti zanimljiva.

Kad se pronađe takav hot-spot idealno je s dva štapa postaviti ješku, jednu s lijeve strane malo bliže obali s koje lovimo, a drugu s desne malo dalje od obale.

Naravno, ako ima više zanimljivih točaka u svakom se novom preješkavanju i zabacivanju može takvim zabacivanjem istražiti jedna od njih.

VLASTITO HRANILIŠTE

A ješka? Premda veliki crv slovi kao najatraktivnija ješka za oboritu ribu, zimsko doba koje nosi svoje uvjete i u ovom slučaju diktira malo drukčija pravila.

---

image
Srdela bez glave je vrlo atraktivna ješka
---

Zbog niske temperature, mirisi i okusi se po morem sporije šire zbog čega je idealno koristiti ješku koja će intenzivno mirisati. Od svih animalnih ješki srdela je u tom segmentu kraljica.

Postavljanje svježe srdele kao ješke pokazalo se kao najučinkovitiji pristup. I premda se na udicu može staviti cijela srdela, idealno je otkinuti joj glavu. Na taj način će mirisno-okusne komponente biti znatno intenzivnije. Velika prednost srdele u odnosu na ostale ješke je i u njezinoj veličini, velika udica lako se sakrije, a budući da je mekana, najčešće već u prvom grizu ribe dolazi do kačenja.

Opasnosti od njezina razvlačenja nema, jer nema ni sitne ribe koja bi to radila. Sjetimo se, zima je i sitnež se povukla.

A ako ste spretan bacač, tada se može formirati i hranilište. Srdela se naješka ali šlampavo, tako da nakon što dospije do dna jačim trzajem spadne s udice. Takvim višekratnim zabacivanjem i trzanjem na isto mjesto u kratkom vremenu može se na lovnu točku iskrcati desetak potrganih srdela, što je više nego dovoljno za privlačenje pažnje. A onda možete doći i sutra, zar ne?

Ako se uoči da se u dometu štapova kreću brancini i strijelke, dovoljno je samo skinuti olovno otežanje i po potrebi umjesto fluorokarbonskog predveza postaviti tanku sajlicu, te naješkane srdele izbacivati s jednakim žarom.

Jedino što nikako ne smijete zaboraviti je učvrstiti štap i otvoriti kočnicu, jer bez obzira što je zima i sve je usporeno, odvučen pribor može u tren oka završiti u moru.

A, ako ste skloniji varalicama, tada vam srdele definitivno ne trebaju. Ono što vam treba je dobar spinnerski komplet i pravi izbor varalica, a što je zapravo potpuno zasebna tema, o kojoj ćemo jednom drugom prilikom.

---

image
Veličina koja sasvim zadovoljava
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSEBNA PRAVILA IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POSEBNA PRAVILA IGRE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-07 13:13:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristijan Morović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-08 06:45:33 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-08 06:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 81 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/07\/9349840.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/9349821.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/9349824.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/9349825.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/9349838.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/07\/9349839.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kristijan Morovi\u0107","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zimske podlanice su stalno prisutne, samo ih treba na\u0107i","Veliki crv ne mora uvijek biti prvi izbor","Srdela bez glave je vrlo atraktivna je\u0161ka","Zimska je\u0161ka broj 1","Na mrtvoj stra\u017ei ve\u0107 u zoru","Veli\u010dina koja sasvim zadovoljava"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1437","hd_9349840_1920.jpg":"1920x1080","k_9349840_1280.jpg":"1280x1280","k_9349840_1024.jpg":"1024x1024","k_9349840_640.jpg":"640x640","k_9349840_480.jpg":"480x480","k_9349840_340.jpg":"340x340","k_9349840_220.jpg":"220x220","o_9349840_1280.jpg":"1280x958","o_9349840_1024.jpg":"1024x766","o_9349840_640.jpg":"640x479","o_9349840_480.jpg":"480x359","o_9349840_340.jpg":"340x254","o_9349840_220.jpg":"220x164","h_9349840_1280.jpg":"1280x854","h_9349840_1024.jpg":"1024x683","h_9349840_640.jpg":"640x427","h_9349840_480.jpg":"480x320","h_9349840_340.jpg":"340x227","h_9349840_220.jpg":"220x147","pp_9349840_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349840_1024.jpg":"805x1024","pp_9349840_640.jpg":"503x640","pp_9349840_480.jpg":"377x480","pp_9349840_340.jpg":"267x340","pp_9349840_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349821_1920.jpg":"1920x1080","k_9349821_1280.jpg":"1280x1280","k_9349821_1024.jpg":"1024x1024","k_9349821_640.jpg":"640x640","k_9349821_480.jpg":"480x480","k_9349821_340.jpg":"340x340","k_9349821_220.jpg":"220x220","o_9349821_1280.jpg":"1280x960","o_9349821_1024.jpg":"1024x768","o_9349821_640.jpg":"640x480","o_9349821_480.jpg":"480x360","o_9349821_340.jpg":"340x255","o_9349821_220.jpg":"220x165","h_9349821_1280.jpg":"1280x854","h_9349821_1024.jpg":"1024x683","h_9349821_640.jpg":"640x427","h_9349821_480.jpg":"480x320","h_9349821_340.jpg":"340x227","h_9349821_220.jpg":"220x147","pp_9349821_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349821_1024.jpg":"805x1024","pp_9349821_640.jpg":"503x640","pp_9349821_480.jpg":"377x480","pp_9349821_340.jpg":"267x340","pp_9349821_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1497","hd_9349824_1920.jpg":"1920x1080","k_9349824_1280.jpg":"1280x1280","k_9349824_1024.jpg":"1024x1024","k_9349824_640.jpg":"640x640","k_9349824_480.jpg":"480x480","k_9349824_340.jpg":"340x340","k_9349824_220.jpg":"220x220","o_9349824_1280.jpg":"1280x998","o_9349824_1024.jpg":"1024x798","o_9349824_640.jpg":"640x499","o_9349824_480.jpg":"480x374","o_9349824_340.jpg":"340x265","o_9349824_220.jpg":"220x171","h_9349824_1280.jpg":"1280x854","h_9349824_1024.jpg":"1024x683","h_9349824_640.jpg":"640x427","h_9349824_480.jpg":"480x320","h_9349824_340.jpg":"340x227","h_9349824_220.jpg":"220x147","pp_9349824_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349824_1024.jpg":"805x1024","pp_9349824_640.jpg":"503x640","pp_9349824_480.jpg":"377x480","pp_9349824_340.jpg":"267x340","pp_9349824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349825_1920.jpg":"1920x1080","k_9349825_1280.jpg":"1280x1280","k_9349825_1024.jpg":"1024x1024","k_9349825_640.jpg":"640x640","k_9349825_480.jpg":"480x480","k_9349825_340.jpg":"340x340","k_9349825_220.jpg":"220x220","o_9349825_1280.jpg":"1280x960","o_9349825_1024.jpg":"1024x768","o_9349825_640.jpg":"640x480","o_9349825_480.jpg":"480x360","o_9349825_340.jpg":"340x255","o_9349825_220.jpg":"220x165","h_9349825_1280.jpg":"1280x854","h_9349825_1024.jpg":"1024x683","h_9349825_640.jpg":"640x427","h_9349825_480.jpg":"480x320","h_9349825_340.jpg":"340x227","h_9349825_220.jpg":"220x147","pp_9349825_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349825_1024.jpg":"805x1024","pp_9349825_640.jpg":"503x640","pp_9349825_480.jpg":"377x480","pp_9349825_340.jpg":"267x340","pp_9349825_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_9349838_1920.jpg":"1920x1080","k_9349838_1280.jpg":"1280x1280","k_9349838_1024.jpg":"1024x1024","k_9349838_640.jpg":"640x640","k_9349838_480.jpg":"480x480","k_9349838_340.jpg":"340x340","k_9349838_220.jpg":"220x220","o_9349838_1280.jpg":"1280x1706","o_9349838_1024.jpg":"1024x1365","o_9349838_640.jpg":"640x853","o_9349838_480.jpg":"480x640","o_9349838_340.jpg":"340x453","o_9349838_220.jpg":"220x293","h_9349838_1280.jpg":"1280x854","h_9349838_1024.jpg":"1024x683","h_9349838_640.jpg":"640x427","h_9349838_480.jpg":"480x320","h_9349838_340.jpg":"340x227","h_9349838_220.jpg":"220x147","pp_9349838_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349838_1024.jpg":"805x1024","pp_9349838_640.jpg":"503x640","pp_9349838_480.jpg":"377x480","pp_9349838_340.jpg":"267x340","pp_9349838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9349839_1920.jpg":"1920x1080","k_9349839_1280.jpg":"1280x1280","k_9349839_1024.jpg":"1024x1024","k_9349839_640.jpg":"640x640","k_9349839_480.jpg":"480x480","k_9349839_340.jpg":"340x340","k_9349839_220.jpg":"220x220","o_9349839_1280.jpg":"1280x960","o_9349839_1024.jpg":"1024x768","o_9349839_640.jpg":"640x480","o_9349839_480.jpg":"480x360","o_9349839_340.jpg":"340x255","o_9349839_220.jpg":"220x165","h_9349839_1280.jpg":"1280x854","h_9349839_1024.jpg":"1024x683","h_9349839_640.jpg":"640x427","h_9349839_480.jpg":"480x320","h_9349839_340.jpg":"340x227","h_9349839_220.jpg":"220x147","pp_9349839_1280.jpg":"1006x1280","pp_9349839_1024.jpg":"805x1024","pp_9349839_640.jpg":"503x640","pp_9349839_480.jpg":"377x480","pp_9349839_340.jpg":"267x340","pp_9349839_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7964703 Threads: 3 Questions: 1656822194 Slow queries: 4925843 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111925783 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/tajne-zimskog-ribolova-kako-od-neizvjesno-doci-do-vrlo-izvjesno-1165719 [printLink] => /om/ribolov/tajne-zimskog-ribolova-kako-od-neizvjesno-doci-do-vrlo-izvjesno-1165719?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 662767 [name] => koju ribu loviti zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 14:24:36 [main_article_id] => 0 [alias] => koju-ribu-loviti-zimi [link] => /tag/koju-ribu-loviti-zimi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659620 [name] => zimski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 18:52:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-ribolov [link] => /tag/zimski-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659077 [name] => kako loviti ribu zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 13:38:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ribu-zimi [link] => /tag/kako-loviti-ribu-zimi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSEBNA PRAVILA IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tajne zimskog ribolova: kako od ‘neizvjesno‘ doći do ‘vrlo izvjesno‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-12-15-40-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/9349840.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kristijan Morović [mainImageDesc] => Zimske podlanice su stalno prisutne, samo ih treba naći [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/9349840.jpg [title] => Zimske podlanice su stalno prisutne, samo ih treba naći Kristijan Morović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/9349821.jpg [title] => Veliki crv ne mora uvijek biti prvi izbor ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/9349824.jpg [title] => Srdela bez glave je vrlo atraktivna ješka ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/9349825.jpg [title] => Zimska ješka broj 1 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/9349838.jpg [title] => Na mrtvoj straži već u zoru ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/07/9349839.jpg [title] => Veličina koja sasvim zadovoljava ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Napokon slobodan vikend, i to ne bilo kakav nego onaj s velikim "V". Žena je još u petak otišla s djecom svojoj rodbini, a vremenska prognoza ne može biti nego takva – vedro, s minimalnim vjetrovima neodređena smjera. Crv je organiziran i treperi u boci, štapovi i role su spremni, predvezi posloženi, čak je i auto opran i usisan. I to veliko subotnje jutro je svanulo. Dobro, dobro, dan se zapravo još nije pojavio, jer ste navili sat prerano da slučajno ne biste što propustili od toga magičnog jutra.

I koliko se god prije sat vremena sve činilo prerano, u svitanje, deset minuta prije nego će se sunce pojaviti na istočnom obzoru, oba su štapa zabačena i s lagano napetim strunama čekaju svoju ribu. Kava iz termosice je u rukama i ne pije se nego se njom griju ruke, jer je trenutno jedan ispod nule.

Nakon pola sata, sjedate u auto i palite grijanje, a oko 11 se krajnje rezignirano pakirate i odlazite kući na sarme koje samo treba ugrijati. Ništa vam nije jasno. Pa ove ste jeseni na toj istoj poziciji ulovili dvije prekrasne orade i još gomilu sitne ribe. Sve je isto, osim što je to bilo jesenas, a sada je zima, i to sredina zime.

KOBNE OSCILACIJE

Riblji bioritam u kombinaciji s metabolizmom koji je tako osjetljiv na cijelu hrpu detalja, od položaja mjeseca do minimalnih temperaturnih kolebanja, nešto je u što nije lako proniknuti. Ipak, neke su osnovne postavke tih kompliciranih i naizgled kaotičnih ciklusa još davno ustanovljene.

Dakle, padom temperature mora, dobar dio riba se povlači u dublje slojeve koji su temperaturno stabilniji. Naravno, ni tamo ne cvjeta cvijeće. Temperature su svuda niske, što usporava sve procese pa tako i potrebu za hranjenjem. Uzima se koliko se mora da bi se preživjelo, a i to se radi sporo i polako.

Plići slojevi mora se tijekom 24 sata stignu ugrijati, što je vrlo nalik ranom proljeću, da bi se preko noći potpuno ohladili, a što opet nalikuje dubokoj zimi. Malobrojni su organizmi u stanju podnositi takve oscilacije, zbog čega se uzobalje zimi i čini tako pustim.

---

image
Na mrtvoj straži već u zoru
---

SAMO PUSTOŠ

Standardnih sitnih vrsta nema ili ako ih i ima tada su uglavnom skoro pa potpuno nezainteresirane za bilo kakve ješke na udicama. Pažljivijim pregledom se mogu pronaći gavuni koji se u jatima drže kraja i osvijetljenih riva. Tu i tamo poneki glavoč u blizini svoga zaklona nastoji biti potpuno nevidljiv, a malo stidljivo jato cipala možda prozuji gonjeno nekim svojim poznatim ciljem. I to je sve.

Naravno, sad se postavlja pitanje ima li uopće smisla izlaziti na rivu i pokušavati uloviti nešto kada ničeg nema? Naravno da ima. To što se s rive ništa ne vidi nipošto ne znači da ničega i nema, a to što je hladno i sve usporeno ne znači da se baš ništa ne događa. Događa se i to stalno, samo sporije i nama neuočljivije.

Niske temperature i smanjena količina svjetla osiromašili su količinu fitoplanktona pa je more znatno prozirnije nego u toplijem dijelu godine, zbog čega je jako važno ne privlačiti pažnju, pogotovo ako ste manji od svega što vas okružuje.

No i lovci nastoje biti što manje primjetni kako bi se svom plijenu što lakše prikrali. Sve to ostavlja dojam pustoši, no zapravo, samo dojam.

ODREĐENE RUTE

Zimski uzobalni lovci nisu nepoznanica. To su u prvom redu brancini, strijelke i iglice, dok se pri dnu šeću druga gladna usta od kojih su najveća ona u podlanice. No, ta se usta ne otvaraju za svaku sitnicu i potrebno je više od puke konstatacije da se negdje u blizini nalazi potencijalni obrok. Taj obrok mora biti lako dostupan, mora mirisati i imati neodoljiv okus i naposljetku mora izgledati kao nešto što se nipošto ne smije propustiti.

---

image
Veliki crv ne mora uvijek biti prvi izbor
---

No to je tek prvi dio priče. Riba koja se kreće u tako prozirnom zimskom moru ne kreće se nasumce i bilo kako. Rute kojima prolazi, premda su našim čulima potpuno nevidljive, strogo su omeđene i njima potpuno jasne.

Informacije koje riba u kretanju dobiva nipošto nisu ograničene samo na vidne ili slušne podražaje. Ona magična bočna linija upravlja njihovim kretnjama na podsvjesnoj razini prikupljajući gomile vanjskih podražaja i informacija, i trenutno ih obrađujući i emitirajući određuje položaj, kretanje, namjeru…

Podmorje je najsličnije nekoj gusto premreženoj saobraćajnici u kojoj postoje glavni, sporedni i zabranjeni pravci. Naravno, sve te pravce određuje kurenat čiju putanju opet, osim osnovnog priliva mora konfiguriraju i raznorazne prepreke, poput lukobrana, pličina, brakova ili najjednostavnijeg kamenja na dnu.

TOČKE INTERESA

I dok je u nekom jesenjem ribolovu izbačaj mogao biti nasumičan s velikom šansom za realizacijom kačenja, u zimskom ribolovu izbačaj mora biti ciljan i kontroliran.

A da bi se znalo gdje baciti potrebno je prvo upoznati podmorje. Ako se lovi s nekog puntala ili glave lukobrana, nije teško uočiti i pročitati kurenat pa odrediti optimalno mjesto za zabačaj. No ako se lovi s rive koja je ravna i s koje se nastavlja jednako ravno dno, tada bi bilo dobro istražiti postoji li kakva zapreka na tom ravnom dnu, ili makar mrvu naglija promjena dubine.

---

image
Zimska ješka broj 1
---

Tako bi bilo jako dobro umjesto ona dva poglancana štapa s navezanim predvezima imati jedan s osjetljivijim vrhom na koji je montirana rola s upredenicom na čijem se kraju nalazi samo olovnica. Nakon izbačaja, malo daljeg nego što ga u ribolovu namjeravamo koristiti, potrebno je pustiti da olovnica pade na dno te je polako privlačeći bilježiti i pamtiti sva poskakivanja i zapinjanja.

Nakon nekoliko takvih izbačaja, lako se može ustanoviti postoji li ijedna točka koja bi mogla poslužiti kao točka zaklona, ili makar prividna točka koja bi i plijenu i lovcu mogla biti zanimljiva.

Kad se pronađe takav hot-spot idealno je s dva štapa postaviti ješku, jednu s lijeve strane malo bliže obali s koje lovimo, a drugu s desne malo dalje od obale.

Naravno, ako ima više zanimljivih točaka u svakom se novom preješkavanju i zabacivanju može takvim zabacivanjem istražiti jedna od njih.

VLASTITO HRANILIŠTE

A ješka? Premda veliki crv slovi kao najatraktivnija ješka za oboritu ribu, zimsko doba koje nosi svoje uvjete i u ovom slučaju diktira malo drukčija pravila.

---

image
Srdela bez glave je vrlo atraktivna ješka
---

Zbog niske temperature, mirisi i okusi se po morem sporije šire zbog čega je idealno koristiti ješku koja će intenzivno mirisati. Od svih animalnih ješki srdela je u tom segmentu kraljica.

Postavljanje svježe srdele kao ješke pokazalo se kao najučinkovitiji pristup. I premda se na udicu može staviti cijela srdela, idealno je otkinuti joj glavu. Na taj način će mirisno-okusne komponente biti znatno intenzivnije. Velika prednost srdele u odnosu na ostale ješke je i u njezinoj veličini, velika udica lako se sakrije, a budući da je mekana, najčešće već u prvom grizu ribe dolazi do kačenja.

Opasnosti od njezina razvlačenja nema, jer nema ni sitne ribe koja bi to radila. Sjetimo se, zima je i sitnež se povukla.

A ako ste spretan bacač, tada se može formirati i hranilište. Srdela se naješka ali šlampavo, tako da nakon što dospije do dna jačim trzajem spadne s udice. Takvim višekratnim zabacivanjem i trzanjem na isto mjesto u kratkom vremenu može se na lovnu točku iskrcati desetak potrganih srdela, što je više nego dovoljno za privlačenje pažnje. A onda možete doći i sutra, zar ne?

Ako se uoči da se u dometu štapova kreću brancini i strijelke, dovoljno je samo skinuti olovno otežanje i po potrebi umjesto fluorokarbonskog predveza postaviti tanku sajlicu, te naješkane srdele izbacivati s jednakim žarom.

Jedino što nikako ne smijete zaboraviti je učvrstiti štap i otvoriti kočnicu, jer bez obzira što je zima i sve je usporeno, odvučen pribor može u tren oka završiti u moru.

A, ako ste skloniji varalicama, tada vam srdele definitivno ne trebaju. Ono što vam treba je dobar spinnerski komplet i pravi izbor varalica, a što je zapravo potpuno zasebna tema, o kojoj ćemo jednom drugom prilikom.

---

image
Veličina koja sasvim zadovoljava
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kristijan Morović
Kristijan Morović
Zimske podlanice su stalno prisutne, samo ih treba naći

Veliki crv ne mora uvijek biti prvi izbor

Srdela bez glave je vrlo atraktivna ješka

Zimska ješka broj 1

Na mrtvoj straži već u zoru

Veličina koja sasvim zadovoljava
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/tajne-zimskog-ribolova-kako-od-neizvjesno-doci-do-vrlo-izvjesno-1165719 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ac7d5c2437d65f1799f0520331772ede24aeeff2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tajne+zimskog+ribolova%3A+kako+od+%E2%80%98neizvjesno%E2%80%98+do%C4%87i+do+%E2%80%98vrlo+izvjesno%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftajne-zimskog-ribolova-kako-od-neizvjesno-doci-do-vrlo-izvjesno-1165719 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftajne-zimskog-ribolova-kako-od-neizvjesno-doci-do-vrlo-izvjesno-1165719 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSEBNA PRAVILA IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

POSEBNA PRAVILA IGRETajne zimskog ribolova: kako od ‘neizvjesno‘ doći do ‘vrlo izvjesno‘

Piše Kristijan Morović
8. veljače 2022. - 07:38

Napokon slobodan vikend, i to ne bilo kakav nego onaj s velikim "V". Žena je još u petak otišla s djecom svojoj rodbini, a vremenska prognoza ne može biti nego takva – vedro, s minimalnim vjetrovima neodređena smjera. Crv je organiziran i treperi u boci, štapovi i role su spremni, predvezi posloženi, čak je i auto opran i usisan. I to veliko subotnje jutro je svanulo. Dobro, dobro, dan se zapravo još nije pojavio, jer ste navili sat prerano da slučajno ne biste što propustili od toga magičnog jutra.

I koliko se god prije sat vremena sve činilo prerano, u svitanje, deset minuta prije nego će se sunce pojaviti na istočnom obzoru, oba su štapa zabačena i s lagano napetim strunama čekaju svoju ribu. Kava iz termosice je u rukama i ne pije se nego se njom griju ruke, jer je tren...

17. svibanj 2024 14:15