StoryEditor

USPJEH U NOĆNOJ AKCIJISvjetlucavi detalji mame i neodlučne ribe

Piše Šime DUVANČIĆ
15. rujna 2020. - 16:24
Ovčica se posebno dobro lovi svjetlucavim priborima

Tijekom ovog dijela godine mnogi udičari preferiraju noćni ribolov, što zbog komfora i ugođaja, što zbog mogućnosti bogatijeg i kvalitetnijeg ulova nego danju. Uspješnost takvog ribolova znatno poboljšavaju svjetlucavi detalji na priboru koji privlače pozornost riba. Osim mamaca, koristiti se mogu i svjetlucavi dijelovi opreme. Oni premazani fosforescentnom bojom reflektiraju svjetlost i vidljiviji su, pa zato i djelotvorni u sumrak, svitanje i po mjesečini. Kvalitetniji dijelovi opreme koji mogu svjetlucati i u mraku premazani su ili izrađeni od prozirne plastike u kojoj ima fluoroscentnih tvari koje upijaju, a potom emitiraju svjetlost. Osim toga, fluoroscentnih dijelova udičarske opreme sada ima i plave, crvene, ružičaste, bijele te žute boje, a ne samo zelenkaste kao ne tako davno. To udičaru pruža mogućnost selektivnog ribolova jer pojedine boje više od ostalih privlače pozornost pojedinih ili skupina riba.

Brojne nijanse

Dokazano su najprivlačnije nijanse crvene boje, baš kao što je to slučaj i u dnevnom ribolovu. Najveću pozornost izazivaju najcjenjenije skupine riba – ljuskavke. Crvena je posebno učinkovita u lovu arbuna, a dobre su i narančasta te žuta. Te nijanse privlače pozornost i zubaca te pagra. U priobalnom lovu, te boje su učinkovite i u kombinaciji s bijelom, koja je posebno učinkovita za lov pri površini, na pola dna te tamo gdje ima hobotnica.
Dvobojna, crveno ili ružičasto-bijela kombinacija, zbog kontrasta se najbolje uočava na velikim udaljenostima. Osim noću, u zoru i u sumrak, poboljšava uspješnost i dnevnog ribolova, osobito u bistrome moru, tijekom ljeta, te po valovima i u kurentu.
Snaga, a kod fluoroscentnih i duljina razdoblja u kojem nakon punjenja mogu svijetliti, ovisi o veličini pribora te količini svjetlećeg pigmenta na ili u njemu. Naime, fosforoscentne i fluoroscentne čestice mogu činiti od dva do 40 postotaka premaza, odnosno plastike od koje su izrađeni. O tome treba voditi računa pri odabiru pribora jer prejako svijetljenje može zastrašiti neke ribe. Najsigurnije je opremu koja svijetli jače koristiti na velikim dubinama, u mutnome moru i lošijim svjetlosnim uvjetima.
Za punjenje pribora svjetlom preporučljivo je koristiti svjetiljku s LED diodama jer je napajanje brže i intenzivnije. Osim toga, LED žarulje imaju dulji vijek trajanja od klasičnih, a prednost im je i što su puno diskretnije u osvjetljavanju pa manje plaše ribe. Najbolje je koristiti UV svjetiljku koja će pribor napuniti i ultraljubičastim svjetlom, koje ljudi ne vide, a ribe vide.
Prvi svjetleći dijelovi pribora koje su udičari počeli koristiti bile su olovnice. Zbog velikih dimenzija dulje i intenzivnije svijetle od ostaloga pribora, pa su najbolje rješenje za lov u lošim svjetlosnim uvjetima. Posebno su se učinkovitim pokazali u lovu na mekanom dnu, gdje s velike daljine mogu privući plosnatice.

Olovnice s očima

Zbog kontrasta koji ih čini uočljivijim, sve se više koriste dvobojne i trobojne svjetlucave olovnice. Postoje i olovnice s točkama koje podsjećaju na oči riba i škampa. Osim u noćnom, takve su se višebojne svjetlucave olovnice učinkovitima pokazale i u dnevnome lovu usnača, mola i njegovih srodnika, te ovčice i još nekih ljuskavki.
Najviše se koriste svjetleći plutnjaci, podizači, odnosno podvodni plovci poznati pod engleskim imenima pop-up i flotter. Premazani bojom najčešće se izrađuju od pjenaste plastike, a drugi od PVC-a i silikonske mekane plastike. Proizvode se u različitim veličinama, odnosno nosivostima, te u brojnim oblicima, najčešće kao loptasti, ovalni i valjkasti.
S posebno velikim uspjehom svjetleći se plutnjaci koriste u lovu s obale arbuna, cipla, fratra, komarče, kokota, lubina, šarga..., kako klasičnim odmetom, tako i beach ledgering i surfcasting tehnikama, ne samo noću nego i danju. Osim toga, učinkoviti su i u lovu navedenih riba, ali i mola te njegovih srodnika i svih plosnatih riba, iz plovila kančanicom na dnu. Dobitno rješenje su i za lov šaruna, lokarde i skuše na pola dna.
Svjetleći plutnjaci se koriste s kozicom, komadom lignje ili sipe. Pri nadijevanju crva i ostalih mamaca koji se slabije drže na priboru, postavljaju se tako da služe i kao držači mamaca. Primjenu su svjetleći plutnjaci našli i u vertical jiggingu, osobito sporim skosavanjem škarpine, arbuna... Na varalici tipa tenya svjetleći plutnjak se posebno dobrim pokazao postavljen poviše assist udice koja je zabodena u kozicu, lignjicu ili sipicu vezanu na glavnu udicu varalice.

Stoperi i perlice

Umjesto plutnjaka, kao držači mamaca, ali i vrtilice ili graničnici hoda kliznih olovnica, koriste se svjetleći stoperi i perlice. Istu namjenu, ali i za prekrivanje čvora kako bi se spriječilo njegovo habanje, kao štitnik dijela priveza poviše udice od opasnih zubi i slično, imaju i svjetleće silikonske cjevčice. Mogu se postaviti između perlica, sa šljokicama ili metalnim pločicama radi što veće privlačnosti.
Osim navedenih, postoje i drugi svjetleći dijelovi opreme, poput vrtilica i odstojnika, ali je njihova primjena ograničena, a ponuda slaba, osobito na našem tržištu.

29. srpanj 2021 06:45