stdClass Object ( [id] => 1331182 [title] => Skiping, pumping, dredging... predstavljamo najkorištenije spinnerske tehnike [alias] => skiping-pitching-pumping-dredging-predstavljamo-neke-od-najkoristenijih-spinnerskih-tehnika [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Spinning (engl. spin = vrtjeti, zavrtjeti) je ribolovna disciplina u kojoj se povlačenjem umjetnog mamca, takozvane varalice na kojoj su montirane udice, pokušava uloviti riba.

Riba varalicu može napasti iz dva osnovna razloga - ili je gladna, pa će je pokušati pojesti, ili je varalica svojim prisustvom iritira uzurpirajući joj životni prostor, što opet rezultira napadom. Dakle, u oba slučaja rezultat bi trebao biti isti. Riba varalicu napada, slijedi kontra, kačenje zamaranje i napokon nasukavanje. No, to je samo teorija iza koje leži samo još teorije bez koje se, nažalost, praktični dio ne da odraditi kako treba. I baš kao što ni sve ribe nisu iste, a tako ni sve varalice nisu jednake. Lov određenih ribljih vrsta zahtijeva ne samo određeni tip varalice, već i određenu tehniku kojom se ta varalica vodi.

Premda je jedan dio varalica osmišljen tako da nakon zabačaja i bez ikakvih pokreta u moru izgleda kao nešto vrlo jestivo, većina varalica je ipak samo komad drveta, metala ili plastike kojem ribolovac tek treba udahnuti život. Način na koji će se ta varalica povlačiti i putanja koju će tako ostvariti, uvelike doprinosi njenoj lovnosti čiji konačni rezultat treba biti kačenje ribe. U tekstu koji slijedi pokušat ćemo vam predstaviti neke od najkorištenijih spinnerskih tehnika uz koje se dolazi do ribe više.

SWIMMING

Swimming je tehnika u kojoj se varalica nakon izbačaja privlači ravnomjerno, bez ikakvih oscilacija zbog čega uostalom i nosi ovaj naziv. Ova se tehnika koristi ponajprije kod povlačenja wobblera koji imaju široku amplitudu, ali isto tako i kod metalnih varalica koje zahtijevaju upravo takvu ravnomjernost u povlačenju kakav je slučaj primjerice s kastmasterima, nekim žlicama ili leptirima. Kod ove tehnike štap se najčešće drži u istom položaju dok sav posao privlačenja i animiranja odrađuje rola.

---

image

Poravnanje varalice s rolom prije izbačaja

---

JERKING

Jerking je tehnika kod koje se nakon izbačaja varalice oštrim trzajima štapa prema gore ili prema dolje varalica naglo privlači. Za svo vrijeme takvog trzanja štapom rola u trenucima zastoja namotava opuštenu strunu. Premda postoji i verzija u kojoj se rola cijelo vrijeme okreće, puno je raširenija i lovnija verzija u kojoj rola tek nakon trzaja sakupi opuštenu strunu.

Ova je tehnika pogodna za rad sa silikonskim varalica, sa ali i bez otežanja, kao i za rad s jig varalicama. 

---

image

Jerking se može izvoditi i pokretima štapa prema dolje

---     

RIPPING

Ripping je tehnika kod koje se pokretima štapa ili brzim okretanjem role varalica naglo odiže od najdonje točke na koju je potonula do gornje mrve točke u zoni lova, nakon čega se pušta da ponovo naglo propadne u donju mrtvu točku. Nakon što varalica propadne postupak se ponavlja sve dok se riba ne ulovi ili dok se varalica ne privuče do obale.

Ovakvim vođenjem varalice riba nema puno vremena za razmišljanje, već mora odmah reagirati ako se želi pogostiti.

Tehnika je brza i dinamična, no udarac ribe se u pravilo osjeti tek kada se varalica krene podizati. I u ovoj su tehnici na prvom mjestu silikonske otežane varalice kao i jigovi.

PULLING

Pulling je nježnija verzija Ripinga. Kod ove se tehnike koriste isti pokreti ali se varalica nastoji sporije vući, održavajući po mogućnosti konstantan kontakt s varalicom bez opuštanja strune tako da se griz ribe trenutno osjeti. Nešto je manje agresivna i dinamična tehnika, no zato svejedno vrlo lovna. Pogodna je za brzo pretraživanje vodenog stupa uz obalu, pogotovo na teškim terenima.

TWITCHING

Twiching je tehnika u kojoj se nakon izbačaja bočnim trzajima štapa, vrhom položenog prema dolje, varalica skokovito povlači. Uz ovakve pokrete varalica ima vrlo nepredvidivu putanju, zbog čega postaje vrlo atraktivna brzim lovcima kakva je primjerice lica. Na ovakav se način mogu voditi doslovno sve varalice s tim da će svaka, u zavisnosti od konstrukcije drukčije reagirati na trzaj.

SKIPPING

Skipping je tehnika koja je nastala na slatkim vodama, na terenima koji zahtijevaju podbacivanje pod krošnje drveća ili ispod grana koje leže nisko nad vodom. Struna se otpusti toliko da se varalica poravna s rolom, te se, nakon zatvaranja role, drugom rukom zategne toliko da se štap povije. U optimalnom trenutku maksimalne napetosti štapa struna se pušta, pa se elastičnošću štapa oslobođenim poput opruge uz pomoć pokreta ruke iz zapešća, varalica plasira na željeno mjesto. Štap se u tom izbacivanju drži nisko nad morem, tako da varalica u toj putanji leti neposredno nad površinom ili pak udara o površinu baš kao kad djeca igrajući se izbacuju kamenčiće radeći žabice.

---

image

Wobbleri se mogu voditi na mnoge načine

---

Ovom se tehnikom može loviti s malim wobblerima kao i sa zarama, silikoncima mikro jigovima… Spretniji ribolovci ovu tehniku primjenjuju i u obrnutom pravcu, privlačeći varalicu tako brzo da pljuska po površini, što je pojedinim vrstama poput strijelke upravo neodoljivo.

POPPING

Popping je tehnika koju je definirala popper varalica. Kod ove se tehnike nakon izbačaja varalica po samoj površini povlači što je moguće brže uz povremene zastoje i koristeći pritom sve raspoložive pokrete i trzaje. Cilj je samo jedan – napraviti što je moguće veću buku i nered na površini. I varalica i tehnika su poseban izazov za lov strijelke, ali i svih ostalih površinskih lovaca poput lampuge. palamida, luceva…

---

image

Popping za strijelke

---

PUMPING

Pumping je tehnika u kojoj se nakon što se varalica pokretom štapa, najčešće prema gore, naglo povuče nakon čega se jednako naglo zastane dok se štap ne ispravi i svojom elastičnošću odradi privlačenje do kraja. Nakon što se štap ispravi, vrhom se obara prema površini mora, višak strune se namotava rolom te se pokret ponavlja. Ova je tehnika pogodna za lov realističnim imitacijama u kojima je ribi potrebno dati dovoljno vremena za procjenu varalice.

PITCHING

Pitching je tehnika kojom se ostvaruje posebno nježan i precizan zabačaj. Nakon što se varalica kao u skipingu poravna s rolom, zanjiše se tako da se spuštanjem pa naglim odizanjem vrha štapa, dakle podbačajem, izbacuje ravno ispred sebe. Još dok je varalica u zraku, a obavezno prije nego što dodire površinu, drugom se rukom prihvaća struna između role i prvog provodnika te se pažljivo i nježno je zatežući, varalici omogućuje sasvim lagan i što je moguće manje vidljiv i bučan dosjed na površinu. Ova se tehnika primjenjuje u situacijama kada je lovina na površini i postoji mogućnost da je izbačajem uplašimo i otjeramo.

FLIPPING

Flipping je tehnika ograničenog dometa namijenjena lovu na blizinu. Nakon što se varalica poravna s rolom, struna se lijevom rukom prihvati neposredno ispod prvog provodnika te se izvlačenjem strune iz štapa, varalica približi vrhu štapa. Varalica se izbacuje podbacivanjem tako što se osim pokreta štapom, ljuljanje varalice potpomaže i izvlačenjem i popuštanjem strune koju drži lijeva ruka. Izbačaj se može odraditi sa zatvorenom i otvorenom rolom, ovisno o željenoj daljini izbačaja.

TREMBLING

Trembling je tehnika primjenjiva samo u ultra light spinningu. U trenutku kada je struna napeta, a riba koja je prati neodlučna, štap i rola se čvrsto stegnu, tako da se zbog napetosti mišića ruke, a s njom i štap počnu tresti, odnosno drhtati. Ta se fina vibracija preko napete strune prenosi i na varalicu što uz konstantno sporo privlačenje često rezultira trenutnim napadom ribe.

---

image

Trembling je moguć samo u ultra light spinningu

---

JIGGING

Jigging je tehnika u kojoj se koriste teške metalne varalice, ali i silikonci koji za otežanje koriste olovne glave na jig udicama. Premda postoji cijeli niz verzija, izvorna tehnika podrazumijeva puštanje varalice do dna te skokovito odizanje uz slobodno padanje prema dnu popraćeno neprestanim kuckanjem.

---

image

Jigging malim silikoncem

---

SLOW ROLLING

Slow Rolling je samo još jedna verzija swimminga u kojoj se varalica, u pravilu otežani silikonci, pilkeri ili jigovi kontinuirano pravolinijski vode neposredno iznad dna. Ova je tehnika namijenjena pridnenim lovcima poput pauka, guštera, kanjca, pirke…

DREDGING

Dredging je tehnika namijenjena lovu na ravnom dnu kod koje se varalica povlači tako da ore i grebe dno. Naravno, osnovni je preduvjet uspjeha da dno bude čisto. Kao i kod slow rollinga plijen bi trebale biti ribe dna.

---

image

S ovakvim se varlicama lovi dredging tehnikom

---

WALK THE DOG

Walk the dog je tehnika u kojoj se površinska varalica, ponajprije zara, povlači tako da se vrhom štapa oborenim prema površini mora ritmički trzati kratkim pokretima lijevo-desno. Na taj način varalica ostvaruje cik-cak hod prevaljujući tako trostruko duži put od uobičajenog. Naravno, namijenjena je površinskim lovcima kao i lovcima plitkoga mora, prvenstveno brancinima, i strijelkama.

---

image

Zara je idealna za walk the dog

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Varaličarenje je davno izašlo iz osnovnih okvira i razvilo se u suvremenu ribolovnu disciplinu u kojoj se ponekad i prokušani majstori teško snalaze kada je riječ o nazivima tehnika vođenja ili izbačaja varalica. Oni mahom dolaze s engleskog govornog područja i često su neprevodivi na naš jezik, što stvara dodatnu zbrku. No, uz malo pažnje i pokušaja da se razumije, ta zbrka i nije toliko zbrkana... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ABECEDA SPINNINGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Varaličarenje je davno izašlo iz osnovnih okvira i razvilo se u suvremenu ribolovnu disciplinu u kojoj se ponekad i prokušani majstori teško snalaze kada je riječ o nazivima tehnika vođenja ili izbačaja varalica. Oni mahom dolaze s engleskog govornog područja i često su neprevodivi na naš jezik, što stvara dodatnu zbrku. No, uz malo pažnje i pokušaja da se razumije, ta zbrka i nije toliko zbrkana... ABECEDA SPINNINGA 2 0 8606 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-17 11:22:46 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-17 12:54:13 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-17 12:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Varaličarenje je davno izašlo iz osnovnih okvira i razvilo se u suvremenu ribolovnu disciplinu u kojoj se ponekad i prokušani majstori teško snalaze kada je riječ o nazivima tehnika vođenja ili izbačaja varalica. Oni mahom dolaze s engleskog govornog [metadata] => robots= author= title=Skiping, pitching, pumping, dredging... predstavljamo neke od najkorištenijih spinnerskih tehnika [metakey] => spinning, abeceda spinninga, varalice, wobbleri, walk the dog, dredging, slow rolling, jigging, trembling, flipping, pitching, pumping, popping, skipping, twitching, pulling, ripping, jerking, swimming, ribolov, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25867951.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093357.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093356.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093355.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093354.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093353.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093370.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093369.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093368.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093367.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093366.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093365.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093389.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/9093387.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Svaka varalica tra\u017ei vlastiti pristup i na\u010din vo\u0111enja<\/p>","

Trembling<\/em> je mogu\u0107 samo u ultra light spinningu<\/em><\/p>","

Poravnanje varalice s rolom prije izba\u010daja<\/p>","

S ovakvim se varlicama lovi dredging<\/em> tehnikom<\/p>","

Jerking<\/em> se mo\u017ee izvoditi i pokretima \u0161tapa prema dolje<\/p>","

Na ovakvom je terenu sve dozvoljeno<\/p>","

Slow rolling<\/em> za pirke<\/p>","

Popping <\/em>za strijelke<\/p>","

Kombinacija slow rollinga<\/em> i twicha<\/em> je nasukala ovog brancina<\/p>","

Jigging<\/em> malim silikoncem<\/p>","

Popper<\/em>, popping<\/em> i strijelka<\/p>","

Slow rollng<\/em> za ranja<\/p>","

Zara<\/em> je idealna za walk the dog<\/em><\/p>","

Wobbleri <\/em>se mogu voditi na mnoge na\u010dine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1587x892","hd_25867951_1920.jpg":"1920x1080","k_25867951_1280.jpg":"1280x1280","k_25867951_1024.jpg":"1024x1024","k_25867951_640.jpg":"640x640","k_25867951_480.jpg":"480x480","k_25867951_340.jpg":"340x340","k_25867951_220.jpg":"220x220","o_25867951_1280.jpg":"1280x719","o_25867951_1024.jpg":"1024x575","o_25867951_640.jpg":"640x359","o_25867951_480.jpg":"480x269","o_25867951_340.jpg":"340x191","o_25867951_220.jpg":"220x123","h_25867951_1280.jpg":"1280x854","h_25867951_1024.jpg":"1024x683","h_25867951_640.jpg":"640x427","h_25867951_480.jpg":"480x320","h_25867951_340.jpg":"340x227","h_25867951_220.jpg":"220x147","pp_25867951_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867951_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867951_640.jpg":"640x814","pp_25867951_480.jpg":"480x611","pp_25867951_340.jpg":"340x432","pp_25867951_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9093357_1920.jpg":"1920x1080","k_9093357_1280.jpg":"1280x1280","k_9093357_1024.jpg":"1024x1024","k_9093357_640.jpg":"640x640","k_9093357_480.jpg":"480x480","k_9093357_340.jpg":"340x340","k_9093357_220.jpg":"220x220","o_9093357_1280.jpg":"1280x853","o_9093357_1024.jpg":"1024x682","o_9093357_640.jpg":"640x426","o_9093357_480.jpg":"480x320","o_9093357_340.jpg":"340x226","o_9093357_220.jpg":"220x146","h_9093357_1280.jpg":"1280x854","h_9093357_1024.jpg":"1024x683","h_9093357_640.jpg":"640x427","h_9093357_480.jpg":"480x320","h_9093357_340.jpg":"340x227","h_9093357_220.jpg":"220x147","pp_9093357_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093357_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093357_640.jpg":"640x814","pp_9093357_480.jpg":"480x611","pp_9093357_340.jpg":"340x432","pp_9093357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9093356_1920.jpg":"1920x1080","k_9093356_1280.jpg":"1280x1280","k_9093356_1024.jpg":"1024x1024","k_9093356_640.jpg":"640x640","k_9093356_480.jpg":"480x480","k_9093356_340.jpg":"340x340","k_9093356_220.jpg":"220x220","o_9093356_1280.jpg":"1280x960","o_9093356_1024.jpg":"1024x768","o_9093356_640.jpg":"640x480","o_9093356_480.jpg":"480x360","o_9093356_340.jpg":"340x255","o_9093356_220.jpg":"220x165","h_9093356_1280.jpg":"1280x854","h_9093356_1024.jpg":"1024x683","h_9093356_640.jpg":"640x427","h_9093356_480.jpg":"480x320","h_9093356_340.jpg":"340x227","h_9093356_220.jpg":"220x147","pp_9093356_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093356_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093356_640.jpg":"640x814","pp_9093356_480.jpg":"480x611","pp_9093356_340.jpg":"340x432","pp_9093356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9093355_1920.jpg":"1920x1080","k_9093355_1280.jpg":"1280x1280","k_9093355_1024.jpg":"1024x1024","k_9093355_640.jpg":"640x640","k_9093355_480.jpg":"480x480","k_9093355_340.jpg":"340x340","k_9093355_220.jpg":"220x220","o_9093355_1280.jpg":"1280x960","o_9093355_1024.jpg":"1024x768","o_9093355_640.jpg":"640x480","o_9093355_480.jpg":"480x360","o_9093355_340.jpg":"340x255","o_9093355_220.jpg":"220x165","h_9093355_1280.jpg":"1280x854","h_9093355_1024.jpg":"1024x683","h_9093355_640.jpg":"640x427","h_9093355_480.jpg":"480x320","h_9093355_340.jpg":"340x227","h_9093355_220.jpg":"220x147","pp_9093355_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093355_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093355_640.jpg":"640x814","pp_9093355_480.jpg":"480x611","pp_9093355_340.jpg":"340x432","pp_9093355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9093354_1920.jpg":"1920x1080","k_9093354_1280.jpg":"1280x1280","k_9093354_1024.jpg":"1024x1024","k_9093354_640.jpg":"640x640","k_9093354_480.jpg":"480x480","k_9093354_340.jpg":"340x340","k_9093354_220.jpg":"220x220","o_9093354_1280.jpg":"1280x960","o_9093354_1024.jpg":"1024x768","o_9093354_640.jpg":"640x480","o_9093354_480.jpg":"480x360","o_9093354_340.jpg":"340x255","o_9093354_220.jpg":"220x165","h_9093354_1280.jpg":"1280x854","h_9093354_1024.jpg":"1024x683","h_9093354_640.jpg":"640x427","h_9093354_480.jpg":"480x320","h_9093354_340.jpg":"340x227","h_9093354_220.jpg":"220x147","pp_9093354_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093354_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093354_640.jpg":"640x814","pp_9093354_480.jpg":"480x611","pp_9093354_340.jpg":"340x432","pp_9093354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9093353_1920.jpg":"1920x1080","k_9093353_1280.jpg":"1280x1280","k_9093353_1024.jpg":"1024x1024","k_9093353_640.jpg":"640x640","k_9093353_480.jpg":"480x480","k_9093353_340.jpg":"340x340","k_9093353_220.jpg":"220x220","o_9093353_1280.jpg":"1280x960","o_9093353_1024.jpg":"1024x768","o_9093353_640.jpg":"640x480","o_9093353_480.jpg":"480x360","o_9093353_340.jpg":"340x255","o_9093353_220.jpg":"220x165","h_9093353_1280.jpg":"1280x854","h_9093353_1024.jpg":"1024x683","h_9093353_640.jpg":"640x427","h_9093353_480.jpg":"480x320","h_9093353_340.jpg":"340x227","h_9093353_220.jpg":"220x147","pp_9093353_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093353_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093353_640.jpg":"640x814","pp_9093353_480.jpg":"480x611","pp_9093353_340.jpg":"340x432","pp_9093353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9093370_1920.jpg":"1920x1080","k_9093370_1280.jpg":"1280x1280","k_9093370_1024.jpg":"1024x1024","k_9093370_640.jpg":"640x640","k_9093370_480.jpg":"480x480","k_9093370_340.jpg":"340x340","k_9093370_220.jpg":"220x220","o_9093370_1280.jpg":"1280x853","o_9093370_1024.jpg":"1024x682","o_9093370_640.jpg":"640x426","o_9093370_480.jpg":"480x320","o_9093370_340.jpg":"340x226","o_9093370_220.jpg":"220x146","h_9093370_1280.jpg":"1280x854","h_9093370_1024.jpg":"1024x683","h_9093370_640.jpg":"640x427","h_9093370_480.jpg":"480x320","h_9093370_340.jpg":"340x227","h_9093370_220.jpg":"220x147","pp_9093370_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093370_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093370_640.jpg":"640x814","pp_9093370_480.jpg":"480x611","pp_9093370_340.jpg":"340x432","pp_9093370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_9093369_1920.jpg":"1920x1080","k_9093369_1280.jpg":"1280x1280","k_9093369_1024.jpg":"1024x1024","k_9093369_640.jpg":"640x640","k_9093369_480.jpg":"480x480","k_9093369_340.jpg":"340x340","k_9093369_220.jpg":"220x220","o_9093369_1280.jpg":"1280x1920","o_9093369_1024.jpg":"1024x1536","o_9093369_640.jpg":"640x960","o_9093369_480.jpg":"480x720","o_9093369_340.jpg":"340x510","o_9093369_220.jpg":"220x330","h_9093369_1280.jpg":"1280x854","h_9093369_1024.jpg":"1024x683","h_9093369_640.jpg":"640x427","h_9093369_480.jpg":"480x320","h_9093369_340.jpg":"340x227","h_9093369_220.jpg":"220x147","pp_9093369_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093369_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093369_640.jpg":"640x814","pp_9093369_480.jpg":"480x611","pp_9093369_340.jpg":"340x432","pp_9093369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_9093368_1920.jpg":"1920x1080","k_9093368_1280.jpg":"1280x1280","k_9093368_1024.jpg":"1024x1024","k_9093368_640.jpg":"640x640","k_9093368_480.jpg":"480x480","k_9093368_340.jpg":"340x340","k_9093368_220.jpg":"220x220","o_9093368_1280.jpg":"1280x922","o_9093368_1024.jpg":"1024x737","o_9093368_640.jpg":"640x461","o_9093368_480.jpg":"480x345","o_9093368_340.jpg":"340x244","o_9093368_220.jpg":"220x158","h_9093368_1280.jpg":"1280x854","h_9093368_1024.jpg":"1024x683","h_9093368_640.jpg":"640x427","h_9093368_480.jpg":"480x320","h_9093368_340.jpg":"340x227","h_9093368_220.jpg":"220x147","pp_9093368_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093368_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093368_640.jpg":"640x814","pp_9093368_480.jpg":"480x611","pp_9093368_340.jpg":"340x432","pp_9093368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9093367_1920.jpg":"1920x1080","k_9093367_1280.jpg":"1280x1280","k_9093367_1024.jpg":"1024x1024","k_9093367_640.jpg":"640x640","k_9093367_480.jpg":"480x480","k_9093367_340.jpg":"340x340","k_9093367_220.jpg":"220x220","o_9093367_1280.jpg":"1280x960","o_9093367_1024.jpg":"1024x768","o_9093367_640.jpg":"640x480","o_9093367_480.jpg":"480x360","o_9093367_340.jpg":"340x255","o_9093367_220.jpg":"220x165","h_9093367_1280.jpg":"1280x854","h_9093367_1024.jpg":"1024x683","h_9093367_640.jpg":"640x427","h_9093367_480.jpg":"480x320","h_9093367_340.jpg":"340x227","h_9093367_220.jpg":"220x147","pp_9093367_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093367_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093367_640.jpg":"640x814","pp_9093367_480.jpg":"480x611","pp_9093367_340.jpg":"340x432","pp_9093367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_9093366_1920.jpg":"1920x1080","k_9093366_1280.jpg":"1280x1280","k_9093366_1024.jpg":"1024x1024","k_9093366_640.jpg":"640x640","k_9093366_480.jpg":"480x480","k_9093366_340.jpg":"340x340","k_9093366_220.jpg":"220x220","o_9093366_1280.jpg":"1280x720","o_9093366_1024.jpg":"1024x576","o_9093366_640.jpg":"640x360","o_9093366_480.jpg":"480x270","o_9093366_340.jpg":"340x191","o_9093366_220.jpg":"220x123","h_9093366_1280.jpg":"1280x854","h_9093366_1024.jpg":"1024x683","h_9093366_640.jpg":"640x427","h_9093366_480.jpg":"480x320","h_9093366_340.jpg":"340x227","h_9093366_220.jpg":"220x147","pp_9093366_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093366_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093366_640.jpg":"640x814","pp_9093366_480.jpg":"480x611","pp_9093366_340.jpg":"340x432","pp_9093366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9093365_1920.jpg":"1920x1080","k_9093365_1280.jpg":"1280x1280","k_9093365_1024.jpg":"1024x1024","k_9093365_640.jpg":"640x640","k_9093365_480.jpg":"480x480","k_9093365_340.jpg":"340x340","k_9093365_220.jpg":"220x220","o_9093365_1280.jpg":"1280x853","o_9093365_1024.jpg":"1024x682","o_9093365_640.jpg":"640x426","o_9093365_480.jpg":"480x320","o_9093365_340.jpg":"340x226","o_9093365_220.jpg":"220x146","h_9093365_1280.jpg":"1280x854","h_9093365_1024.jpg":"1024x683","h_9093365_640.jpg":"640x427","h_9093365_480.jpg":"480x320","h_9093365_340.jpg":"340x227","h_9093365_220.jpg":"220x147","pp_9093365_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093365_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093365_640.jpg":"640x814","pp_9093365_480.jpg":"480x611","pp_9093365_340.jpg":"340x432","pp_9093365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9093389_1920.jpg":"1920x1080","k_9093389_1280.jpg":"1280x1280","k_9093389_1024.jpg":"1024x1024","k_9093389_640.jpg":"640x640","k_9093389_480.jpg":"480x480","k_9093389_340.jpg":"340x340","k_9093389_220.jpg":"220x220","o_9093389_1280.jpg":"1280x960","o_9093389_1024.jpg":"1024x768","o_9093389_640.jpg":"640x480","o_9093389_480.jpg":"480x360","o_9093389_340.jpg":"340x255","o_9093389_220.jpg":"220x165","h_9093389_1280.jpg":"1280x854","h_9093389_1024.jpg":"1024x683","h_9093389_640.jpg":"640x427","h_9093389_480.jpg":"480x320","h_9093389_340.jpg":"340x227","h_9093389_220.jpg":"220x147","pp_9093389_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093389_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093389_640.jpg":"640x814","pp_9093389_480.jpg":"480x611","pp_9093389_340.jpg":"340x432","pp_9093389_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9093387_1920.jpg":"1920x1080","k_9093387_1280.jpg":"1280x1280","k_9093387_1024.jpg":"1024x1024","k_9093387_640.jpg":"640x640","k_9093387_480.jpg":"480x480","k_9093387_340.jpg":"340x340","k_9093387_220.jpg":"220x220","o_9093387_1280.jpg":"1280x960","o_9093387_1024.jpg":"1024x768","o_9093387_640.jpg":"640x480","o_9093387_480.jpg":"480x360","o_9093387_340.jpg":"340x255","o_9093387_220.jpg":"220x165","h_9093387_1280.jpg":"1280x854","h_9093387_1024.jpg":"1024x683","h_9093387_640.jpg":"640x427","h_9093387_480.jpg":"480x320","h_9093387_340.jpg":"340x227","h_9093387_220.jpg":"220x147","pp_9093387_1280.jpg":"1280x1628","pp_9093387_1024.jpg":"1024x1303","pp_9093387_640.jpg":"640x814","pp_9093387_480.jpg":"480x611","pp_9093387_340.jpg":"340x432","pp_9093387_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7386355 Threads: 3 Questions: 1527449173 Slow queries: 4644975 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110573052 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/skiping-pitching-pumping-dredging-predstavljamo-neke-od-najkoristenijih-spinnerskih-tehnika-1331182 [printLink] => /om/ribolov/skiping-pitching-pumping-dredging-predstavljamo-neke-od-najkoristenijih-spinnerskih-tehnika-1331182?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628516 [name] => spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 13:39:32 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning [link] => /tag/spinning ) [1] => stdClass Object ( [id] => 733526 [name] => abeceda spinninga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:26 [main_article_id] => 0 [alias] => abeceda-spinninga [link] => /tag/abeceda-spinninga ) [2] => stdClass Object ( [id] => 450392 [name] => varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice [link] => /tag/varalice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 733527 [name] => wobbleri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:27 [main_article_id] => 0 [alias] => wobbleri [link] => /tag/wobbleri ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733528 [name] => walk the dog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:27 [main_article_id] => 0 [alias] => walk-the-dog [link] => /tag/walk-the-dog ) [5] => stdClass Object ( [id] => 733529 [name] => dredging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:27 [main_article_id] => 0 [alias] => dredging [link] => /tag/dredging ) [6] => stdClass Object ( [id] => 733530 [name] => slow rolling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:27 [main_article_id] => 0 [alias] => slow-rolling [link] => /tag/slow-rolling ) [7] => stdClass Object ( [id] => 650531 [name] => jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:20:32 [main_article_id] => 0 [alias] => jigging [link] => /tag/jigging ) [8] => stdClass Object ( [id] => 733531 [name] => trembling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:27 [main_article_id] => 0 [alias] => trembling [link] => /tag/trembling ) [9] => stdClass Object ( [id] => 733532 [name] => flipping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:27 [main_article_id] => 0 [alias] => flipping [link] => /tag/flipping ) [10] => stdClass Object ( [id] => 733533 [name] => pitching [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:27 [main_article_id] => 0 [alias] => pitching [link] => /tag/pitching ) [11] => stdClass Object ( [id] => 733534 [name] => pumping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:27 [main_article_id] => 0 [alias] => pumping [link] => /tag/pumping ) [12] => stdClass Object ( [id] => 733535 [name] => popping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:28 [main_article_id] => 0 [alias] => popping [link] => /tag/popping ) [13] => stdClass Object ( [id] => 733536 [name] => skipping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:28 [main_article_id] => 0 [alias] => skipping [link] => /tag/skipping ) [14] => stdClass Object ( [id] => 733537 [name] => twitching [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:28 [main_article_id] => 0 [alias] => twitching [link] => /tag/twitching ) [15] => stdClass Object ( [id] => 733538 [name] => pulling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:28 [main_article_id] => 0 [alias] => pulling [link] => /tag/pulling ) [16] => stdClass Object ( [id] => 733539 [name] => ripping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:28 [main_article_id] => 0 [alias] => ripping [link] => /tag/ripping ) [17] => stdClass Object ( [id] => 733540 [name] => jerking [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:28 [main_article_id] => 0 [alias] => jerking [link] => /tag/jerking ) [18] => stdClass Object ( [id] => 733541 [name] => swimming [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:36:28 [main_article_id] => 0 [alias] => swimming [link] => /tag/swimming ) [19] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [20] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Varaličarenje je davno izašlo iz osnovnih okvira i razvilo se u suvremenu ribolovnu disciplinu u kojoj se ponekad i prokušani majstori teško snalaze kada je riječ o nazivima tehnika vođenja ili izbačaja varalica. Oni mahom dolaze s engleskog govornog područja i često su neprevodivi na naš jezik, što stvara dodatnu zbrku. No, uz malo pažnje i pokušaja da se razumije, ta zbrka i nije toliko zbrkana... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ABECEDA SPINNINGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skiping, pumping, dredging... predstavljamo najkorištenije spinnerske tehnike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-19-01-29-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25867951.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Svaka varalica traži vlastiti pristup i način vođenja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25867951.jpg [title] =>

Svaka varalica traži vlastiti pristup i način vođenja

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093357.jpg [title] =>

Trembling je moguć samo u ultra light spinningu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093356.jpg [title] =>

Poravnanje varalice s rolom prije izbačaja

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093355.jpg [title] =>

S ovakvim se varlicama lovi dredging tehnikom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093354.jpg [title] =>

Jerking se može izvoditi i pokretima štapa prema dolje

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093353.jpg [title] =>

Na ovakvom je terenu sve dozvoljeno

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093370.jpg [title] =>

Slow rolling za pirke

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093369.jpg [title] =>

Popping za strijelke

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093368.jpg [title] =>

Kombinacija slow rollinga i twicha je nasukala ovog brancina

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093367.jpg [title] =>

Jigging malim silikoncem

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093366.jpg [title] =>

Popper, popping i strijelka

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093365.jpg [title] =>

Slow rollng za ranja

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093389.jpg [title] =>

Zara je idealna za walk the dog

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/9093387.jpg [title] =>

Wobbleri se mogu voditi na mnoge načine

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Spinning (engl. spin = vrtjeti, zavrtjeti) je ribolovna disciplina u kojoj se povlačenjem umjetnog mamca, takozvane varalice na kojoj su montirane udice, pokušava uloviti riba.

Riba varalicu može napasti iz dva osnovna razloga - ili je gladna, pa će je pokušati pojesti, ili je varalica svojim prisustvom iritira uzurpirajući joj životni prostor, što opet rezultira napadom. Dakle, u oba slučaja rezultat bi trebao biti isti. Riba varalicu napada, slijedi kontra, kačenje zamaranje i napokon nasukavanje. No, to je samo teorija iza koje leži samo još teorije bez koje se, nažalost, praktični dio ne da odraditi kako treba. I baš kao što ni sve ribe nisu iste, a tako ni sve varalice nisu jednake. Lov određenih ribljih vrsta zahtijeva ne samo određeni tip varalice, već i određenu tehniku kojom se ta varalica vodi.

Premda je jedan dio varalica osmišljen tako da nakon zabačaja i bez ikakvih pokreta u moru izgleda kao nešto vrlo jestivo, većina varalica je ipak samo komad drveta, metala ili plastike kojem ribolovac tek treba udahnuti život. Način na koji će se ta varalica povlačiti i putanja koju će tako ostvariti, uvelike doprinosi njenoj lovnosti čiji konačni rezultat treba biti kačenje ribe. U tekstu koji slijedi pokušat ćemo vam predstaviti neke od najkorištenijih spinnerskih tehnika uz koje se dolazi do ribe više.

SWIMMING

Swimming je tehnika u kojoj se varalica nakon izbačaja privlači ravnomjerno, bez ikakvih oscilacija zbog čega uostalom i nosi ovaj naziv. Ova se tehnika koristi ponajprije kod povlačenja wobblera koji imaju široku amplitudu, ali isto tako i kod metalnih varalica koje zahtijevaju upravo takvu ravnomjernost u povlačenju kakav je slučaj primjerice s kastmasterima, nekim žlicama ili leptirima. Kod ove tehnike štap se najčešće drži u istom položaju dok sav posao privlačenja i animiranja odrađuje rola.

---

image

Poravnanje varalice s rolom prije izbačaja

---

JERKING

Jerking je tehnika kod koje se nakon izbačaja varalice oštrim trzajima štapa prema gore ili prema dolje varalica naglo privlači. Za svo vrijeme takvog trzanja štapom rola u trenucima zastoja namotava opuštenu strunu. Premda postoji i verzija u kojoj se rola cijelo vrijeme okreće, puno je raširenija i lovnija verzija u kojoj rola tek nakon trzaja sakupi opuštenu strunu.

Ova je tehnika pogodna za rad sa silikonskim varalica, sa ali i bez otežanja, kao i za rad s jig varalicama. 

---

image

Jerking se može izvoditi i pokretima štapa prema dolje

---     

RIPPING

Ripping je tehnika kod koje se pokretima štapa ili brzim okretanjem role varalica naglo odiže od najdonje točke na koju je potonula do gornje mrve točke u zoni lova, nakon čega se pušta da ponovo naglo propadne u donju mrtvu točku. Nakon što varalica propadne postupak se ponavlja sve dok se riba ne ulovi ili dok se varalica ne privuče do obale.

Ovakvim vođenjem varalice riba nema puno vremena za razmišljanje, već mora odmah reagirati ako se želi pogostiti.

Tehnika je brza i dinamična, no udarac ribe se u pravilo osjeti tek kada se varalica krene podizati. I u ovoj su tehnici na prvom mjestu silikonske otežane varalice kao i jigovi.

PULLING

Pulling je nježnija verzija Ripinga. Kod ove se tehnike koriste isti pokreti ali se varalica nastoji sporije vući, održavajući po mogućnosti konstantan kontakt s varalicom bez opuštanja strune tako da se griz ribe trenutno osjeti. Nešto je manje agresivna i dinamična tehnika, no zato svejedno vrlo lovna. Pogodna je za brzo pretraživanje vodenog stupa uz obalu, pogotovo na teškim terenima.

TWITCHING

Twiching je tehnika u kojoj se nakon izbačaja bočnim trzajima štapa, vrhom položenog prema dolje, varalica skokovito povlači. Uz ovakve pokrete varalica ima vrlo nepredvidivu putanju, zbog čega postaje vrlo atraktivna brzim lovcima kakva je primjerice lica. Na ovakav se način mogu voditi doslovno sve varalice s tim da će svaka, u zavisnosti od konstrukcije drukčije reagirati na trzaj.

SKIPPING

Skipping je tehnika koja je nastala na slatkim vodama, na terenima koji zahtijevaju podbacivanje pod krošnje drveća ili ispod grana koje leže nisko nad vodom. Struna se otpusti toliko da se varalica poravna s rolom, te se, nakon zatvaranja role, drugom rukom zategne toliko da se štap povije. U optimalnom trenutku maksimalne napetosti štapa struna se pušta, pa se elastičnošću štapa oslobođenim poput opruge uz pomoć pokreta ruke iz zapešća, varalica plasira na željeno mjesto. Štap se u tom izbacivanju drži nisko nad morem, tako da varalica u toj putanji leti neposredno nad površinom ili pak udara o površinu baš kao kad djeca igrajući se izbacuju kamenčiće radeći žabice.

---

image

Wobbleri se mogu voditi na mnoge načine

---

Ovom se tehnikom može loviti s malim wobblerima kao i sa zarama, silikoncima mikro jigovima… Spretniji ribolovci ovu tehniku primjenjuju i u obrnutom pravcu, privlačeći varalicu tako brzo da pljuska po površini, što je pojedinim vrstama poput strijelke upravo neodoljivo.

POPPING

Popping je tehnika koju je definirala popper varalica. Kod ove se tehnike nakon izbačaja varalica po samoj površini povlači što je moguće brže uz povremene zastoje i koristeći pritom sve raspoložive pokrete i trzaje. Cilj je samo jedan – napraviti što je moguće veću buku i nered na površini. I varalica i tehnika su poseban izazov za lov strijelke, ali i svih ostalih površinskih lovaca poput lampuge. palamida, luceva…

---

image

Popping za strijelke

---

PUMPING

Pumping je tehnika u kojoj se nakon što se varalica pokretom štapa, najčešće prema gore, naglo povuče nakon čega se jednako naglo zastane dok se štap ne ispravi i svojom elastičnošću odradi privlačenje do kraja. Nakon što se štap ispravi, vrhom se obara prema površini mora, višak strune se namotava rolom te se pokret ponavlja. Ova je tehnika pogodna za lov realističnim imitacijama u kojima je ribi potrebno dati dovoljno vremena za procjenu varalice.

PITCHING

Pitching je tehnika kojom se ostvaruje posebno nježan i precizan zabačaj. Nakon što se varalica kao u skipingu poravna s rolom, zanjiše se tako da se spuštanjem pa naglim odizanjem vrha štapa, dakle podbačajem, izbacuje ravno ispred sebe. Još dok je varalica u zraku, a obavezno prije nego što dodire površinu, drugom se rukom prihvaća struna između role i prvog provodnika te se pažljivo i nježno je zatežući, varalici omogućuje sasvim lagan i što je moguće manje vidljiv i bučan dosjed na površinu. Ova se tehnika primjenjuje u situacijama kada je lovina na površini i postoji mogućnost da je izbačajem uplašimo i otjeramo.

FLIPPING

Flipping je tehnika ograničenog dometa namijenjena lovu na blizinu. Nakon što se varalica poravna s rolom, struna se lijevom rukom prihvati neposredno ispod prvog provodnika te se izvlačenjem strune iz štapa, varalica približi vrhu štapa. Varalica se izbacuje podbacivanjem tako što se osim pokreta štapom, ljuljanje varalice potpomaže i izvlačenjem i popuštanjem strune koju drži lijeva ruka. Izbačaj se može odraditi sa zatvorenom i otvorenom rolom, ovisno o željenoj daljini izbačaja.

TREMBLING

Trembling je tehnika primjenjiva samo u ultra light spinningu. U trenutku kada je struna napeta, a riba koja je prati neodlučna, štap i rola se čvrsto stegnu, tako da se zbog napetosti mišića ruke, a s njom i štap počnu tresti, odnosno drhtati. Ta se fina vibracija preko napete strune prenosi i na varalicu što uz konstantno sporo privlačenje često rezultira trenutnim napadom ribe.

---

image

Trembling je moguć samo u ultra light spinningu

---

JIGGING

Jigging je tehnika u kojoj se koriste teške metalne varalice, ali i silikonci koji za otežanje koriste olovne glave na jig udicama. Premda postoji cijeli niz verzija, izvorna tehnika podrazumijeva puštanje varalice do dna te skokovito odizanje uz slobodno padanje prema dnu popraćeno neprestanim kuckanjem.

---

image

Jigging malim silikoncem

---

SLOW ROLLING

Slow Rolling je samo još jedna verzija swimminga u kojoj se varalica, u pravilu otežani silikonci, pilkeri ili jigovi kontinuirano pravolinijski vode neposredno iznad dna. Ova je tehnika namijenjena pridnenim lovcima poput pauka, guštera, kanjca, pirke…

DREDGING

Dredging je tehnika namijenjena lovu na ravnom dnu kod koje se varalica povlači tako da ore i grebe dno. Naravno, osnovni je preduvjet uspjeha da dno bude čisto. Kao i kod slow rollinga plijen bi trebale biti ribe dna.

---

image

S ovakvim se varlicama lovi dredging tehnikom

---

WALK THE DOG

Walk the dog je tehnika u kojoj se površinska varalica, ponajprije zara, povlači tako da se vrhom štapa oborenim prema površini mora ritmički trzati kratkim pokretima lijevo-desno. Na taj način varalica ostvaruje cik-cak hod prevaljujući tako trostruko duži put od uobičajenog. Naravno, namijenjena je površinskim lovcima kao i lovcima plitkoga mora, prvenstveno brancinima, i strijelkama.

---

image

Zara je idealna za walk the dog

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Svaka varalica traži vlastiti pristup i način vođenja


Trembling je moguć samo u ultra light spinningu


Poravnanje varalice s rolom prije izbačaja


S ovakvim se varlicama lovi dredging tehnikom


Jerking se može izvoditi i pokretima štapa prema dolje


Na ovakvom je terenu sve dozvoljeno


Slow rolling za pirke


Popping za strijelke


Kombinacija slow rollinga i twicha je nasukala ovog brancina


Jigging malim silikoncem


Popper, popping i strijelka


Slow rollng za ranja


Zara je idealna za walk the dog


Wobbleri se mogu voditi na mnoge načine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/skiping-pitching-pumping-dredging-predstavljamo-neke-od-najkoristenijih-spinnerskih-tehnika-1331182 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9f894465c3d6af8017dba4f535060fa6c226be46 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skiping%2C+pumping%2C+dredging...+predstavljamo+najkori%C5%A1tenije+spinnerske+tehnike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskiping-pitching-pumping-dredging-predstavljamo-neke-od-najkoristenijih-spinnerskih-tehnika-1331182 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskiping-pitching-pumping-dredging-predstavljamo-neke-od-najkoristenijih-spinnerskih-tehnika-1331182 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Varaličarenje je davno izašlo iz osnovnih okvira i razvilo se u suvremenu ribolovnu disciplinu u kojoj se ponekad i prokušani majstori teško snalaze kada je riječ o nazivima tehnika vođenja ili izbačaja varalica. Oni mahom dolaze s engleskog govornog područja i često su neprevodivi na naš jezik, što stvara dodatnu zbrku. No, uz malo pažnje i pokušaja da se razumije, ta zbrka i nije toliko zbrkana... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ABECEDA SPINNINGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ABECEDA SPINNINGASkiping, pumping, dredging... predstavljamo najkorištenije spinnerske tehnike

Piše Boris BULIĆ/MAX FISHING
17. listopada 2023. - 14:35

Spinning (engl. spin = vrtjeti, zavrtjeti) je ribolovna disciplina u kojoj se povlačenjem umjetnog mamca, takozvane varalice na kojoj su montirane udice, pokušava uloviti riba.

Riba varalicu može napasti iz dva osnovna razloga - ili je gladna, pa će je pokušati pojesti, ili je varalica svojim prisustvom iritira uzurpirajući joj životni prostor, što opet rezultira napadom. Dakle, u oba slučaja rezultat bi trebao biti isti. Riba varalicu napada, slijedi kontra, kačenje zamaranje i napokon nasukavanje. No, to je samo teorija iza koje leži samo još teorije bez koje se, nažalost, praktični dio ne da odraditi kako treba. I baš kao što ni sve ribe nisu iste, a tako ni sve varalice nisu jednake. Lov određenih ribljih vrsta zahtijeva ne samo određeni tip varalice, već i određenu tehniku kojom s...

11. svibanj 2024 21:01