stdClass Object ( [id] => 1208357 [title] => Rješenje za situacije u kojima klasična panula ne donosi rezultate zove se trokraki zogulin. Nasukao je cijelo mnoštvo careva, krunaša, pa i kirnji [alias] => rjesenje-za-situacije-u-kojima-klasicna-panula-ne-donosi-rezultate-zove-se-trokraki-zogulin [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Panula je jedna od najdinamičnijih ribolovnih tehnika. Ribolovac ni jednog trenutka nije opušten, nego je stalno napet, u očekivanju udarca, pri čemu stalno mora voditi računa o brzini barke, dubini mora, sastavu dna, kurentima, vjetru…

Većina panulaša sve to radi rutinski bez posebnog razmišljanja, uzdajući se u sreću i provjerenu poziciju koja uvijek daje ribu.

No često se, da ne kažemo sve češće, događa da sreća iznevjeri, a pozicija koja je do jučer bila izdašna odjednom okrene leđa i pretvori se u prazan bunar.

Tada oni jednostavno rutinski kažu kako toga dana nema sreće, da je more prelovljeno, da su sigurno dolje bili podvodnjaci i napravili masakr, ili nađu već neku drugu sličnu izliku. Naravno, sve to i može biti točno, no ipak je najčešći razlog pogrešan pristup.

FJAKA I TRENTA UNA

Kao što vjetrovi pušu na kopnu, tako i kurenti pušu pod morem. Mnogi ljudi koji žive uz more na neki su način ovisni o vjetru, pri čemu je broj meteoropata puno veći nego što se misli ili se želi priznati. I baš kao što na kopnu postoji trenta una i fjaka, tako i pod morem postoje generalne promjene raspoloženja koje vrlo snažno utječu na ponašanje, apetit, agresivnost…

Oni koji su često na moru i koji intenzivno razmišljaju o takvim mogućnostima vjerojatno su uspjeli uloviti te trenutke i ispravno ih protumačiti.

---

image

I kada se na površini sve jasno vidi, pod površinom se može zbivati nešto sasvim drugo

---

Pitanje je samo jesu li uspjeli pronaći način kako ih nadvladati i zaobići, te unatoč ribljoj nezainteresiranosti ili pretjeranom oprezu uloviti ribu i opravdati svoj izlazak na more i titulu majstora panule.

Naravno, svaka sika, svaka skalina krije svoja pravila, no činjenica je da većina panulaša uvijek panula po svojim terenima koje bi trebao jako dobro poznavati, tako da iznenađenja ne bi trebalo biti. Naravno, ako se barem malo razmišlja.

NAIZGLED IDEALNO

Plima i oseka izmjenjuju se četiri puta tijekom dana. Kada, to nije tajna. Dovoljno je pogledati na bilo koju navigacijsku ili meteorološku aplikaciju i u trenu sve postaje jasno. More raste, pada, na vrhuncu je, na najnižoj točki ili pak u nuli, što svakako zahtijeva nekakav pristup koji većina panulaša zna iskoristiti.

Kad se panula uz kurenat, brzina mora biti malo manja jer u brzinu treba ukalkulirati i brzinu strujanja, a kad se panula niz kurenat, tada treba dodati gasa da bi se ostvarilo prirodno kretanje panule.

To zna većina panulaša i to svakako spada u rutinski dio priče. Nagle promjene tlaka zraka također utječu na riblje ponašanje, pa je poznato da okretanje na buru najčešće znači povratak kući, dok okretanje na jugo može značiti punu jaceru.

No, i to većina panulaša zna, pa u skladu s tim i nastavlja povlačenje ili pak vadi svoj pribor iz mora. Ipak, postoje situacije kada se sve čini idealnim, a riba, unatoč činjenici da je pod barkom akvarij, ipak ne grize. Razloga za takvo ponašanje ima puno, no često su samo dva ključna.

---

image

Ovako izgledaju sipe nakon što ih zubatac ispljune

---

KURENAT I KONTRAKURENAT

U skladu s temeljnom postavkom pojesti i ne biti pojeden, samo se najveći predatori poput, primjerice, velikih morskih pasa, u moru kreću bez straha. Većina ostalih organizama u pravilu se uvijek drži blizu izvora hrane i sigurnog zaklona, zbog čega su brakovi i izložene punte uvijek dobre pozicije za ribolov.

Naime, brakovi, skaline i ostale podmorske prepreke rijetko su pravilnog oblika. Najčešće se radi o vrlo kompleksnim i izlomljenim rubovima i površinama, tako da je i kovitlanje mora koje struji i nailazi na te prepreke jednako nepravilno. Tako se na pojedinim brakovima puno bolje lovi po bočnom rubu nego u zavjetrini, dok se kod nekih brakova valja spustiti znatno dalje od braka kako bi se riba mogla uspješno loviti.

---

image

Iglica i lignja i dalje su ješka broj jedan

---

No, taj dio priče spada u postavke mikrolokacija s kojima su najbolje upoznati samo panulaši koji su na tim poštama redoviti, pri čemu valja naglasiti da su takve nepravilnosti prije pravilo nego iznimka.

Često se dogodi da se na površini nalazi jedan kurenat, dok se pod površinom more giba u drugom smjeru. Premda mnogi smatraju da je za to ponajprije kriv vjetar, činjenica je da i temperaturne razlike u slojevima mora imaju svoje prste u tome.

Tko god bio temeljni krivac za kontrakurenat, posljedica je uvijek ista – panula ne leži kako bi trebala ležati i panulanje postaje tlaka, a ne gušt.

PROMJENA PRISTUPA

U takvim problematičnim situacijama od iznimne je važnosti ispravno pročitati smjer kurenta, i to ne onog gornjeg, nego donjeg i, naravno, promijeniti alat. Većina panulaša lovi klasičnom viškom panulom, koja u takvim situacijama i nije najbolji izbor. I ovdje, kao uostalom i u svim ostalim ribolovnim tehnikama i pristupima, kada se pokaže da pristup možda i nije najbolji, valja nešto promijeniti.

Viška panula, koliko god puta bila potvrđena i lovna, u nekim situacijama nije prvi alat za kojim treba posegnuti. Puno je bolji izbor sistem u kojem je osnova gola upredenica na čijem se kraju nalazi trokraki zogulin s metar i pol najlonske strune i velikim olovom s donje strane, te bočnim predvezom dugim od tri do dvanaest paši.       

---

image

Shematski prikaz brze panule s trokrakim zogulinom

---

Naravno, taj sistem ne treba vući kao višku panulu, premda je i ta opcija ponekad lovna. Ovakav sistem treba izbaciti neznatno ispred lovine, odnosno uzvodno u odnosu na smjer kurenta i poziciju lovine.

Na taj će se način naješkani predvez u kratkom vremenu naći u neposrednoj blizini lovine, tako da će predator kojem je panula i namijenjena stići promotriti, procijeniti i napasti ponuđenu lignju, sipu ili iglicu prije negoli se struna u kurentu i kontrakurentu u potpunosti zategne i počne vibrirati i svirati.

Ovakav je pristup u tako problematičnim situacijama nasukao cijelo mnoštvo careva, krunaša, pa i kirnji, s tim da treba biti oprezan i pažljiv u spuštanju, jer često do griza dođe već u nekoliko prvih sekundi nakon što olovnica dotakne dno.

NIKUD BEZ JACERE

Postoji još jedna situacija u kojoj je viška panula tek drugi ili treći izbor. Poznato je da se ribe ne hrane za cijelo vrijeme svojeg postojanja, nego da povremeno svoje obroke moraju provariti, dok ponekad i spavaju ili jednostavno miruju i odmaraju se bez ikakve želje za hranom ili gotovo bilo kakvom drugom aktivnošću.

U tim trenucima na snazi je tek jedan, osnovni i rudimentarni nagon – to je nagon za obranom teritorija i tjeranjem svega što može ugroziti teritorijalni integritet.

---

image

Umjesto trokrakog zogulina, mnogi panulaši koriste ovakav razdjelnik

---

U takvim situacijama predatori, u prvom redu zubatac i zubatac krunaš, napadaju sve što se približi bliže od pristojne udaljenosti, po mogućnosti ugrizu i tako ostave. Na struni se to najčešće osjeti kao udarac koji nije pružio priliku za kontru. Ješka na panuli izvučena radi kontrole najčešće izgleda kao da ju je centrifuga oprala i izbacila.

U takvim je situacijama korištenje panule s trokrakim zogulinom, kraćim predvezom i bouncerom svakako prvi izbor. S ovakvim se priborom svaki griz jasno osjeti, a reagirati treba na prvu.

Riba se u takvim situacijama u pravilu nalazi na izloženoj strani braka ili neke slične skaline, eventualno na rubu, tako da su zavjetrinske strane brakova u takvim slučajevima najčešće prazne.

Naravno, radi pravodobne reakcije u ovakvom lovu, osnovna struna mora biti upredenica, dok je fluorokarbon na predvezu imperativ.

I za kraj, ako se odlučite za ovakav pristup, ne zaboravite dovoljno veliku jaceru punu leda, jer će vam sigurno trebati.

---

image

Ni kirnje nisu imune na brzu panulu s bouncerom

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oprez u spuštanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => oprez u spuštanju 2 0 7372 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-14 12:39:58 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristijan Morović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-15 05:50:50 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-07-15 05:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/14\/8732048.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/8732063.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/8732062.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/8732060.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/8732082.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/8732078.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/8732172.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kristijan Morovi\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovaj nije stigao progutati svoj obrok<\/p>","

Ni kirnje nisu imune na brzu panulu s bouncerom<\/em><\/p>","

Umjesto trokrakog zogulina, mnogi panula\u0161i koriste ovakav razdjelnik<\/p>","

Ovako izgledaju sipe nakon \u0161to ih zubatac ispljune<\/p>","

I kada se na povr\u0161ini sve jasno vidi, pod povr\u0161inom se mo\u017ee zbivati ne\u0161to sasvim drugo<\/p>","

Iglica i lignja i dalje su je\u0161ka broj jedan<\/p>","

Shematski prikaz brze panule s trokrakim zogulinom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_8732048_1920.jpg":"1920x1080","k_8732048_1280.jpg":"1280x1280","k_8732048_1024.jpg":"1024x1024","k_8732048_640.jpg":"640x640","k_8732048_480.jpg":"480x480","k_8732048_340.jpg":"340x340","k_8732048_220.jpg":"220x220","o_8732048_1280.jpg":"1280x853","o_8732048_1024.jpg":"1024x682","o_8732048_640.jpg":"640x426","o_8732048_480.jpg":"480x320","o_8732048_340.jpg":"340x226","o_8732048_220.jpg":"220x146","h_8732048_1280.jpg":"1280x854","h_8732048_1024.jpg":"1024x683","h_8732048_640.jpg":"640x427","h_8732048_480.jpg":"480x320","h_8732048_340.jpg":"340x227","h_8732048_220.jpg":"220x147","pp_8732048_1280.jpg":"1280x1628","pp_8732048_1024.jpg":"1024x1303","pp_8732048_640.jpg":"640x814","pp_8732048_480.jpg":"480x611","pp_8732048_340.jpg":"340x432","pp_8732048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8732063_1920.jpg":"1920x1080","k_8732063_1280.jpg":"1280x1280","k_8732063_1024.jpg":"1024x1024","k_8732063_640.jpg":"640x640","k_8732063_480.jpg":"480x480","k_8732063_340.jpg":"340x340","k_8732063_220.jpg":"220x220","o_8732063_1280.jpg":"1280x960","o_8732063_1024.jpg":"1024x768","o_8732063_640.jpg":"640x480","o_8732063_480.jpg":"480x360","o_8732063_340.jpg":"340x255","o_8732063_220.jpg":"220x165","h_8732063_1280.jpg":"1280x854","h_8732063_1024.jpg":"1024x683","h_8732063_640.jpg":"640x427","h_8732063_480.jpg":"480x320","h_8732063_340.jpg":"340x227","h_8732063_220.jpg":"220x147","pp_8732063_1280.jpg":"1280x1628","pp_8732063_1024.jpg":"1024x1303","pp_8732063_640.jpg":"640x814","pp_8732063_480.jpg":"480x611","pp_8732063_340.jpg":"340x432","pp_8732063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8732062_1920.jpg":"1920x1080","k_8732062_1280.jpg":"1280x1280","k_8732062_1024.jpg":"1024x1024","k_8732062_640.jpg":"640x640","k_8732062_480.jpg":"480x480","k_8732062_340.jpg":"340x340","k_8732062_220.jpg":"220x220","o_8732062_1280.jpg":"1280x960","o_8732062_1024.jpg":"1024x768","o_8732062_640.jpg":"640x480","o_8732062_480.jpg":"480x360","o_8732062_340.jpg":"340x255","o_8732062_220.jpg":"220x165","h_8732062_1280.jpg":"1280x854","h_8732062_1024.jpg":"1024x683","h_8732062_640.jpg":"640x427","h_8732062_480.jpg":"480x320","h_8732062_340.jpg":"340x227","h_8732062_220.jpg":"220x147","pp_8732062_1280.jpg":"1280x1628","pp_8732062_1024.jpg":"1024x1303","pp_8732062_640.jpg":"640x814","pp_8732062_480.jpg":"480x611","pp_8732062_340.jpg":"340x432","pp_8732062_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8732060_1920.jpg":"1920x1080","k_8732060_1280.jpg":"1280x1280","k_8732060_1024.jpg":"1024x1024","k_8732060_640.jpg":"640x640","k_8732060_480.jpg":"480x480","k_8732060_340.jpg":"340x340","k_8732060_220.jpg":"220x220","o_8732060_1280.jpg":"1280x960","o_8732060_1024.jpg":"1024x768","o_8732060_640.jpg":"640x480","o_8732060_480.jpg":"480x360","o_8732060_340.jpg":"340x255","o_8732060_220.jpg":"220x165","h_8732060_1280.jpg":"1280x854","h_8732060_1024.jpg":"1024x683","h_8732060_640.jpg":"640x427","h_8732060_480.jpg":"480x320","h_8732060_340.jpg":"340x227","h_8732060_220.jpg":"220x147","pp_8732060_1280.jpg":"1280x1628","pp_8732060_1024.jpg":"1024x1303","pp_8732060_640.jpg":"640x814","pp_8732060_480.jpg":"480x611","pp_8732060_340.jpg":"340x432","pp_8732060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8732082_1920.jpg":"1920x1080","k_8732082_1280.jpg":"1280x1280","k_8732082_1024.jpg":"1024x1024","k_8732082_640.jpg":"640x640","k_8732082_480.jpg":"480x480","k_8732082_340.jpg":"340x340","k_8732082_220.jpg":"220x220","o_8732082_1280.jpg":"1280x960","o_8732082_1024.jpg":"1024x768","o_8732082_640.jpg":"640x480","o_8732082_480.jpg":"480x360","o_8732082_340.jpg":"340x255","o_8732082_220.jpg":"220x165","h_8732082_1280.jpg":"1280x854","h_8732082_1024.jpg":"1024x683","h_8732082_640.jpg":"640x427","h_8732082_480.jpg":"480x320","h_8732082_340.jpg":"340x227","h_8732082_220.jpg":"220x147","pp_8732082_1280.jpg":"1280x1628","pp_8732082_1024.jpg":"1024x1303","pp_8732082_640.jpg":"640x814","pp_8732082_480.jpg":"480x611","pp_8732082_340.jpg":"340x432","pp_8732082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8732078_1920.jpg":"1920x1080","k_8732078_1280.jpg":"1280x1280","k_8732078_1024.jpg":"1024x1024","k_8732078_640.jpg":"640x640","k_8732078_480.jpg":"480x480","k_8732078_340.jpg":"340x340","k_8732078_220.jpg":"220x220","o_8732078_1280.jpg":"1280x960","o_8732078_1024.jpg":"1024x768","o_8732078_640.jpg":"640x480","o_8732078_480.jpg":"480x360","o_8732078_340.jpg":"340x255","o_8732078_220.jpg":"220x165","h_8732078_1280.jpg":"1280x854","h_8732078_1024.jpg":"1024x683","h_8732078_640.jpg":"640x427","h_8732078_480.jpg":"480x320","h_8732078_340.jpg":"340x227","h_8732078_220.jpg":"220x147","pp_8732078_1280.jpg":"1280x1628","pp_8732078_1024.jpg":"1024x1303","pp_8732078_640.jpg":"640x814","pp_8732078_480.jpg":"480x611","pp_8732078_340.jpg":"340x432","pp_8732078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x786","hd_8732172_1920.jpg":"1920x1080","k_8732172_1280.jpg":"1280x1280","k_8732172_1024.jpg":"1024x1024","k_8732172_640.jpg":"640x640","k_8732172_480.jpg":"480x480","k_8732172_340.jpg":"340x340","k_8732172_220.jpg":"220x220","o_8732172_1280.jpg":"1280x524","o_8732172_1024.jpg":"1024x419","o_8732172_640.jpg":"640x262","o_8732172_480.jpg":"480x196","o_8732172_340.jpg":"340x139","o_8732172_220.jpg":"220x90","h_8732172_1280.jpg":"1280x854","h_8732172_1024.jpg":"1024x683","h_8732172_640.jpg":"640x427","h_8732172_480.jpg":"480x320","h_8732172_340.jpg":"340x227","h_8732172_220.jpg":"220x147","pp_8732172_1280.jpg":"1280x1628","pp_8732172_1024.jpg":"1024x1303","pp_8732172_640.jpg":"640x814","pp_8732172_480.jpg":"480x611","pp_8732172_340.jpg":"340x432","pp_8732172_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15510672 Threads: 5 Questions: 3204859885 Slow queries: 7220320 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236064893 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/rjesenje-za-situacije-u-kojima-klasicna-panula-ne-donosi-rezultate-zove-se-trokraki-zogulin-1208357 [printLink] => /om/ribolov/rjesenje-za-situacije-u-kojima-klasicna-panula-ne-donosi-rezultate-zove-se-trokraki-zogulin-1208357?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 345540 [name] => panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panula [link] => /tag/panula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 619515 [name] => panulavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-04 16:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => panulavanje [link] => /tag/panulavanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 660220 [name] => ribolov panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 16:48:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-panula [link] => /tag/ribolov-panula ) [3] => stdClass Object ( [id] => 660221 [name] => panula zubatac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 16:48:42 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-zubatac [link] => /tag/panula-zubatac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 660223 [name] => panula kirnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 16:48:42 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-kirnja [link] => /tag/panula-kirnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oprez u spuštanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rješenje za situacije u kojima klasična panula ne donosi rezultate zove se trokraki zogulin. Nasukao je cijelo mnoštvo careva, krunaša, pa i kirnji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-21-42-07-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/8732048.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kristijan Morović [mainImageDesc] =>

Ovaj nije stigao progutati svoj obrok

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/8732048.jpg [title] =>

Ovaj nije stigao progutati svoj obrok

Kristijan Morović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/8732063.jpg [title] =>

Ni kirnje nisu imune na brzu panulu s bouncerom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/8732062.jpg [title] =>

Umjesto trokrakog zogulina, mnogi panulaši koriste ovakav razdjelnik

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/8732060.jpg [title] =>

Ovako izgledaju sipe nakon što ih zubatac ispljune

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/8732082.jpg [title] =>

I kada se na površini sve jasno vidi, pod površinom se može zbivati nešto sasvim drugo

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/8732078.jpg [title] =>

Iglica i lignja i dalje su ješka broj jedan

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/8732172.jpg [title] =>

Shematski prikaz brze panule s trokrakim zogulinom

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Panula je jedna od najdinamičnijih ribolovnih tehnika. Ribolovac ni jednog trenutka nije opušten, nego je stalno napet, u očekivanju udarca, pri čemu stalno mora voditi računa o brzini barke, dubini mora, sastavu dna, kurentima, vjetru…

Većina panulaša sve to radi rutinski bez posebnog razmišljanja, uzdajući se u sreću i provjerenu poziciju koja uvijek daje ribu.

No često se, da ne kažemo sve češće, događa da sreća iznevjeri, a pozicija koja je do jučer bila izdašna odjednom okrene leđa i pretvori se u prazan bunar.

Tada oni jednostavno rutinski kažu kako toga dana nema sreće, da je more prelovljeno, da su sigurno dolje bili podvodnjaci i napravili masakr, ili nađu već neku drugu sličnu izliku. Naravno, sve to i može biti točno, no ipak je najčešći razlog pogrešan pristup.

FJAKA I TRENTA UNA

Kao što vjetrovi pušu na kopnu, tako i kurenti pušu pod morem. Mnogi ljudi koji žive uz more na neki su način ovisni o vjetru, pri čemu je broj meteoropata puno veći nego što se misli ili se želi priznati. I baš kao što na kopnu postoji trenta una i fjaka, tako i pod morem postoje generalne promjene raspoloženja koje vrlo snažno utječu na ponašanje, apetit, agresivnost…

Oni koji su često na moru i koji intenzivno razmišljaju o takvim mogućnostima vjerojatno su uspjeli uloviti te trenutke i ispravno ih protumačiti.

---

image

I kada se na površini sve jasno vidi, pod površinom se može zbivati nešto sasvim drugo

---

Pitanje je samo jesu li uspjeli pronaći način kako ih nadvladati i zaobići, te unatoč ribljoj nezainteresiranosti ili pretjeranom oprezu uloviti ribu i opravdati svoj izlazak na more i titulu majstora panule.

Naravno, svaka sika, svaka skalina krije svoja pravila, no činjenica je da većina panulaša uvijek panula po svojim terenima koje bi trebao jako dobro poznavati, tako da iznenađenja ne bi trebalo biti. Naravno, ako se barem malo razmišlja.

NAIZGLED IDEALNO

Plima i oseka izmjenjuju se četiri puta tijekom dana. Kada, to nije tajna. Dovoljno je pogledati na bilo koju navigacijsku ili meteorološku aplikaciju i u trenu sve postaje jasno. More raste, pada, na vrhuncu je, na najnižoj točki ili pak u nuli, što svakako zahtijeva nekakav pristup koji većina panulaša zna iskoristiti.

Kad se panula uz kurenat, brzina mora biti malo manja jer u brzinu treba ukalkulirati i brzinu strujanja, a kad se panula niz kurenat, tada treba dodati gasa da bi se ostvarilo prirodno kretanje panule.

To zna većina panulaša i to svakako spada u rutinski dio priče. Nagle promjene tlaka zraka također utječu na riblje ponašanje, pa je poznato da okretanje na buru najčešće znači povratak kući, dok okretanje na jugo može značiti punu jaceru.

No, i to većina panulaša zna, pa u skladu s tim i nastavlja povlačenje ili pak vadi svoj pribor iz mora. Ipak, postoje situacije kada se sve čini idealnim, a riba, unatoč činjenici da je pod barkom akvarij, ipak ne grize. Razloga za takvo ponašanje ima puno, no često su samo dva ključna.

---

image

Ovako izgledaju sipe nakon što ih zubatac ispljune

---

KURENAT I KONTRAKURENAT

U skladu s temeljnom postavkom pojesti i ne biti pojeden, samo se najveći predatori poput, primjerice, velikih morskih pasa, u moru kreću bez straha. Većina ostalih organizama u pravilu se uvijek drži blizu izvora hrane i sigurnog zaklona, zbog čega su brakovi i izložene punte uvijek dobre pozicije za ribolov.

Naime, brakovi, skaline i ostale podmorske prepreke rijetko su pravilnog oblika. Najčešće se radi o vrlo kompleksnim i izlomljenim rubovima i površinama, tako da je i kovitlanje mora koje struji i nailazi na te prepreke jednako nepravilno. Tako se na pojedinim brakovima puno bolje lovi po bočnom rubu nego u zavjetrini, dok se kod nekih brakova valja spustiti znatno dalje od braka kako bi se riba mogla uspješno loviti.

---

image

Iglica i lignja i dalje su ješka broj jedan

---

No, taj dio priče spada u postavke mikrolokacija s kojima su najbolje upoznati samo panulaši koji su na tim poštama redoviti, pri čemu valja naglasiti da su takve nepravilnosti prije pravilo nego iznimka.

Često se dogodi da se na površini nalazi jedan kurenat, dok se pod površinom more giba u drugom smjeru. Premda mnogi smatraju da je za to ponajprije kriv vjetar, činjenica je da i temperaturne razlike u slojevima mora imaju svoje prste u tome.

Tko god bio temeljni krivac za kontrakurenat, posljedica je uvijek ista – panula ne leži kako bi trebala ležati i panulanje postaje tlaka, a ne gušt.

PROMJENA PRISTUPA

U takvim problematičnim situacijama od iznimne je važnosti ispravno pročitati smjer kurenta, i to ne onog gornjeg, nego donjeg i, naravno, promijeniti alat. Većina panulaša lovi klasičnom viškom panulom, koja u takvim situacijama i nije najbolji izbor. I ovdje, kao uostalom i u svim ostalim ribolovnim tehnikama i pristupima, kada se pokaže da pristup možda i nije najbolji, valja nešto promijeniti.

Viška panula, koliko god puta bila potvrđena i lovna, u nekim situacijama nije prvi alat za kojim treba posegnuti. Puno je bolji izbor sistem u kojem je osnova gola upredenica na čijem se kraju nalazi trokraki zogulin s metar i pol najlonske strune i velikim olovom s donje strane, te bočnim predvezom dugim od tri do dvanaest paši.       

---

image

Shematski prikaz brze panule s trokrakim zogulinom

---

Naravno, taj sistem ne treba vući kao višku panulu, premda je i ta opcija ponekad lovna. Ovakav sistem treba izbaciti neznatno ispred lovine, odnosno uzvodno u odnosu na smjer kurenta i poziciju lovine.

Na taj će se način naješkani predvez u kratkom vremenu naći u neposrednoj blizini lovine, tako da će predator kojem je panula i namijenjena stići promotriti, procijeniti i napasti ponuđenu lignju, sipu ili iglicu prije negoli se struna u kurentu i kontrakurentu u potpunosti zategne i počne vibrirati i svirati.

Ovakav je pristup u tako problematičnim situacijama nasukao cijelo mnoštvo careva, krunaša, pa i kirnji, s tim da treba biti oprezan i pažljiv u spuštanju, jer često do griza dođe već u nekoliko prvih sekundi nakon što olovnica dotakne dno.

NIKUD BEZ JACERE

Postoji još jedna situacija u kojoj je viška panula tek drugi ili treći izbor. Poznato je da se ribe ne hrane za cijelo vrijeme svojeg postojanja, nego da povremeno svoje obroke moraju provariti, dok ponekad i spavaju ili jednostavno miruju i odmaraju se bez ikakve želje za hranom ili gotovo bilo kakvom drugom aktivnošću.

U tim trenucima na snazi je tek jedan, osnovni i rudimentarni nagon – to je nagon za obranom teritorija i tjeranjem svega što može ugroziti teritorijalni integritet.

---

image

Umjesto trokrakog zogulina, mnogi panulaši koriste ovakav razdjelnik

---

U takvim situacijama predatori, u prvom redu zubatac i zubatac krunaš, napadaju sve što se približi bliže od pristojne udaljenosti, po mogućnosti ugrizu i tako ostave. Na struni se to najčešće osjeti kao udarac koji nije pružio priliku za kontru. Ješka na panuli izvučena radi kontrole najčešće izgleda kao da ju je centrifuga oprala i izbacila.

U takvim je situacijama korištenje panule s trokrakim zogulinom, kraćim predvezom i bouncerom svakako prvi izbor. S ovakvim se priborom svaki griz jasno osjeti, a reagirati treba na prvu.

Riba se u takvim situacijama u pravilu nalazi na izloženoj strani braka ili neke slične skaline, eventualno na rubu, tako da su zavjetrinske strane brakova u takvim slučajevima najčešće prazne.

Naravno, radi pravodobne reakcije u ovakvom lovu, osnovna struna mora biti upredenica, dok je fluorokarbon na predvezu imperativ.

I za kraj, ako se odlučite za ovakav pristup, ne zaboravite dovoljno veliku jaceru punu leda, jer će vam sigurno trebati.

---

image

Ni kirnje nisu imune na brzu panulu s bouncerom

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kristijan Morović
Kristijan Morović

Ovaj nije stigao progutati svoj obrok


Ni kirnje nisu imune na brzu panulu s bouncerom


Umjesto trokrakog zogulina, mnogi panulaši koriste ovakav razdjelnik


Ovako izgledaju sipe nakon što ih zubatac ispljune


I kada se na površini sve jasno vidi, pod površinom se može zbivati nešto sasvim drugo


Iglica i lignja i dalje su ješka broj jedan


Shematski prikaz brze panule s trokrakim zogulinom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/rjesenje-za-situacije-u-kojima-klasicna-panula-ne-donosi-rezultate-zove-se-trokraki-zogulin-1208357 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e908145a522bea3e668c5772493244cb42f2bdaf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rje%C5%A1enje+za+situacije+u+kojima+klasi%C4%8Dna+panula+ne+donosi+rezultate+zove+se+trokraki+zogulin.+Nasukao+je+cijelo+mno%C5%A1tvo+careva%2C+kruna%C5%A1a%2C+pa+i+kirnji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Frjesenje-za-situacije-u-kojima-klasicna-panula-ne-donosi-rezultate-zove-se-trokraki-zogulin-1208357 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Frjesenje-za-situacije-u-kojima-klasicna-panula-ne-donosi-rezultate-zove-se-trokraki-zogulin-1208357 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oprez u spuštanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

oprez u spuštanjuRješenje za situacije u kojima klasična panula ne donosi rezultate zove se trokraki zogulin. Nasukao je cijelo mnoštvo careva, krunaša, pa i kirnji

Piše Kristijan Morović
15. srpnja 2022. - 07:38

Panula je jedna od najdinamičnijih ribolovnih tehnika. Ribolovac ni jednog trenutka nije opušten, nego je stalno napet, u očekivanju udarca, pri čemu stalno mora voditi računa o brzini barke, dubini mora, sastavu dna, kurentima, vjetru…

Većina panulaša sve to radi rutinski bez posebnog razmišljanja, uzdajući se u sreću i provjerenu poziciju koja uvijek daje ribu.

No često se, da ne kažemo sve češće, događa da sreća iznevjeri, a pozicija koja je do jučer bila izdašna odjednom okrene leđa i pretvori se u prazan bunar.

Tada oni jednostavno rutinski kažu kako toga dana nema sreće, da je more prelovljeno, da su sigurno dolje bili podvodnjaci i napravili masakr, ili nađu već neku drugu sličnu izliku. Naravno, sve to i može biti točno, no ipak je najčešći razlog pogrešan pri...

18. svibanj 2024 23:42