stdClass Object ( [id] => 1147309 [title] => Ribolov zokom sve je popularniji i na Jadranu: ‘Štap se savija momački, adrenalin pumpa sto na sat, moja je procjena - deset plus!‘ [alias] => ribolov-zokom-sve-je-popularniji-i-na-jadranu-adrenalin-pumpa-sto-na-sat [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Brojne su varaličarske tehnike kojima se love okrunjene glave, no malo koja nudi toliko različitih načina i montaže i primjene kao zoka. Ribolov zokama na Jadranu posljednjih godina ima sve više poklonika, tako da su se mnogi već dosta ispraksirali i stigli uloviti sjajne trofeje ovim varalicama.

DVA OSNOVNA SISTEMA

Kao i u svim drugim tehnikama, tako i u lovu zokom svaki ribolovac ima neki svoj omiljeni combo-set. Komplet za lov koji ja trenutačno koristim je štap Penn Conflict 300 grama, inače idealan i za vertical jigging, s rolom Penn Slammer 3, što je top-komplet za ozbiljne ribe koji se može nabaviti po vrlo razumnoj cijeni.

Sama varalica i sistem dolaze iz Grčke, u kojoj se ova tehnika već dosta godina prakticira, tako da je već postala klasična. Jedino su varalice evoluirale i postale zanimljivije i lovnije od onih početnih olovnih glava kojima su lovili nekada.

A zoka je zapravo velika olovna jig glava, dostupna u raznim težinama, najčešće s jednom integriranom udicom, jednim spojnim okom na 90 stupnjeva u odnosu na udicu, te drugim neposredno ispod udice. Naravno, u ponudi je mnoštvo dekora i šarolikih boja kod kojih je uvijek u sredini varalice realistično oko.

Zoke s fiksnom udicom služe uglavnom za krepanu ješku, sipu ili lignju koju drži fiksno za sebe i daje joj koliko-toliko neki rad u pomicanju broda ili štapa. Na nju se, obično na alku ispod fiksne udice, postavlja i assist-line od kevlara s dvije udice koje se kače lignji u glavu. Ako je lignja baš velika, jedna se može zakačiti i na sredinu lignje. Od udica za ovakvu montažu, najskloniji sam BKK modelima kojima sam jako zadovoljan.

---

image
Zoke armam s BKK udicama
---

Zoke bez fiksne udice imaju samo dvije alke od kojih je jedna predviđena za shock leader, a druga za predvez na koji kačimo najčešće živu ješku.

Kao što sam rekao, ovakav izbor ostavlja mogućnost brojnih kombinacija, od vrste i veličine udica, preko dužine samih prama, pa do ješke, živih riba ili glavonožaca, tako da svaki ribolovac može imati neki svoj sistem.

NAJBOLJI JE TREĆI

Postoji i treći sistem, klizni ili, kako to mnogi vole reći, slide. Te zoke su konstrukcijski najbliže kliznim kaburama, kako po izgledu, tako i po načinu rada. Sama varalica služi kao otežanje koje klizi između dva zogulina, s tim da na jednog kačimo shock leader, a na drugi kačimo neku varalicu s udicama.

---

image
Uz ovakvu postavu promašaji su svedeni na minimum
---

Upravo ovaj treći sam koristio u mojim prvim ribolovima sa zokom. Na kraj sistema postavljao sam razne silikonske lignje na koje sam dodatno ješkao i trakice lignje, što mi je zaista radilo odlično. Koristio sam Chasebait lignju koja sama po sebi ima sjajan rad u povlačenju. Velika prednost ovog sistema u odnosu na ostale montaže je u tome što riba u drilu kad trese glavom nema kontra-teret, koji često ribi zna pomoći da se udica izbije iz usta.

---

image
Veliki pauci zoki ne mogu odoljeti
---

I premda osobno nisam baš dugo u ovoj tehnici, čim sam joj posvetio malo više vremena, počeo sam dobivati izvrsne rezultate.

Naravno, svemu je prethodilo savjetovanje s majstorima koji su već bili dugo sa zokom na ti, a od kojih bih istaknuo mladog, ali perspektivnog ribolovca Karla Medića, definitivno prekaljenog majstora za ovu tehniku, koji je zokom nasukao brojne sjajne trofejne ribe, te svima znanog Branka iz Dubrovnika. On je maher tehnike koji svojim zokama vadi uistinu velike kirnje, za koje, unatoč činjenici da je ta riba brojna u južnom Jadranu, ipak treba vještine i znanja.

RIBOLOVNA REVOLUCIJA

Naravno, postavlja se pitanje – pa zašto nisam ranije krenuo s ovom tehnikom kojom u najvećem broju slučajeva ciljamo trofejne ribe. Mislim da je glavni razlog taj što sam skloniji dinamičnim tehnikama, kao što je vertikal jigging, u kojem se koriste razne, u principu teške varalice s kojima je stalno prisutna nekakva dinamična akcija.

Lov zokama ipak je statičnija tehnika, kod koje najveći dio pada na pripremu pribora, poznavanje terena i mikropozicija. Naravno, u svemu je neophodno i veliko strpljenje, jer sve što radite svodi se na čekanje, pri čemu se varalica uglavnom nalazi okomito ispod broda, na nekih par metara od dna.

Velika i jako bitna stavka je, naravno, elektronika, koja je svakom ribolovcu veliki saveznik. Ona uključuje dobar fishfinder i GPS kartu s lokacijama, pri čemu će iskusniji, naravno, uvijek uhvatiti češće i bolje.

---

image
Sistem slide zoka nije teško složiti
---

Jedan od najvećih saveznika u ovoj tehnici je GPS Spotlock motor, što vas drži na poziciji koju ste mu zadali preko komandi malog daljinskog upravljača. Taj je motor svojim pojavljivanjem na tržištu svakako bio svojevrsna revolucija u tehnici i samom ribolovu.

A ako nemate taj elektromotor, onda se, kao i ja, držite pomoću pogonskoga motora, naravno, ako nema previše kurenta.

KRUNAŠ SA STRANE

A da ne bi sve ostalo na teoriji, evo i jednog ribolovnog dana, ribolova zokom u praksi. Imao sam upit jednog momka iz Slovenije koji je htio nekakav fishing-day. Htio je uloviti nešto konkretno i uživati u ribolovu.

Tako smo se uputili rano u zoru, a što najviše volim, na jednu mikrolokaciju blizu brakova, gdje sam često znao naći lijep primjerak krunaša na inchiku. Ako radi inchiku, zašto ne bi radila i zoka?

Tako smo već oko sedam sati stigli na poziciju. Za ješku smo imali lignju patagoniku, što definitivno nije top-izbor, barem ne za klasičnog Dentexa, ali Dentex gibbosus nije tako izbirljiv, a budući da je više proždrljiv, i ta lignja može proći.

Inače je za lov zokom najbolja domaća lignja, pogotovo ako je živa, no isto tako vrlo je lovan živi špar, šnjur, lokardica ili pak neka ušata. Uz nekoliko kratkih uputa i savjeta o načinu ribolova, namještamo se na poziciju i trenutačno spuštamo sisteme pod brod.

---

image
Duži predvez osigurava bolje kačenje
---

Moj Garmin odlično crta detalje i na većim dubinama, tako da pozorno pratim sve što se događa na dnu. U svakom trenutku jasno vidim same varalice na ekranu, tako da mogu na vrijeme vidjeti približava li im se što.

Prolazi dobrih sat vremena strpljenja i moje animacije kad dobivam prvo pipkanje. To je trajalo samo trenutak, nakon čega na štapu osjećam jači trzaj i trenutačno dajem jaku kontru. Štap se savija momački! Riba je na zoki! I to prava... Adrenalin pumpa konstantno, sto na sat. Sva ona dosada i strpljenje su se isplatili i pretvorili u pravu akciju. Borba je jaka. Riba poteže i moja je procjena deset plus.

---

image
Na sonderu se sve jasno vidi
---

Ipak, borba ne traje predugo. Nakon nekoliko jakih potezanja riba se umara i kreće gore. A na površini imam što i vidjeti. Riba je imala jednu udicu u ustima, a drugu odmah po strani iza glave, što objašnjava tako veliki otpor. Cijelo sam je vrijeme vukao po strani. I premda nije bila očekivanih deset plus, vaga je ipak pokazala sjajnih sedam kilograma.

Mladi kolega u brodu bio je vidno oduševljen veličinom ribe. Očito mu je to bilo prvo takvo iskustvo. Nadamo se samo da će i on imati sreće i uloviti svoju ribu.

---

image
Pohlepi nema kraja
---

CAR NA PATAGONIKU

Nažalost, u sveopćem nedogađanju prolazi cijeli sljedeći sat, pa se polako mirimo s činjenicom da će sve ostati na toj jednoj ribi. Tješimo se činjenicom da je to ipak velik i ne baš čest ulov.

Dižemo sisteme i ja mu stavljam novu lignju na zoku, u nadi da će bolja prezentacija možda ipak dati nekakav rezultat. I premda se nekako obojica nismo previše nadali, nakon nekih desetak minuta udara prava riba. Štap se savija, rola pjeva! Neiskusan u situaciji, pita me pomalo panično:

– Šta sad da radim?

Naravno, ima to svoje čari. Njemu veliko uzbuđenje, a meni zadovoljstvo, da mogu sudjelovati u trenutku učenja i lova nečije prve ribe uopće, i to prave. Nakon nekih pet minuta borbe, mučenja i muškog drila, riba napokon dolazi do površine, a onda i u brod, što izaziva pravo veselje.

Mogu samo zamisliti što je toga trena osjećao. Prva riba, i to prekrasni zubatac od 5,5 kilograma na zoku naješkanu patagonikom. Naravno, on ne zna previše o zoki i lignji. Samo mu je srce u grlu, a usta od uha do uha.

Obojica smo zahvalni moru i jako zadovoljni ulovom. Spremamo opremu, palimo motor i krećemo polako kući s prekrasnom uspomenom. Hvala ti, more...

---

image
Prvi car na patagoniku! Neprocjenjivo iskustvo!
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘glavata‘ tehnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘glavata‘ tehnika 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-30 10:46:01 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Toni Mustra [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-01 06:39:49 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-12-01 06:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 79 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563274.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563278.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563264.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563266.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563270.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563280.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563426.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563428.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563430.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19563432.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19564586.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19564588.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19568100.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/19572700.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Toni Mustra","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["To je bio jedan dan za sje\u0107anje","Prvi car na patagoniku! Neprocjenjivo iskustvo!","Lignja je spremna","Ovaj je bio dvostruko osiguran","Na kraju dana, polako prema ku\u0107i... Hvala ti, more...","Du\u017ei predvez osigurava bolje ka\u010denje","Za jedan pohod sasvim dovoljno","Na istu varalicu dva velika ranja","Na sonderu se sve jasno vidi","Veliki pauci zoki <\/em>ne mogu odoljeti","Pohlepi nema kraja","Sistem slide zoka<\/em> nije te\u0161ko slo\u017eiti","Zoke <\/em>armam s BKK udicama","Uz ovakvu postavu proma\u0161aji su svedeni na minimum"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["45:31","50:43","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x3409","hd_19563274_1920.jpg":"1920x1080","k_19563274_1280.jpg":"1280x1280","k_19563274_1024.jpg":"1024x1024","k_19563274_640.jpg":"640x640","k_19563274_480.jpg":"480x480","k_19563274_340.jpg":"340x340","k_19563274_220.jpg":"220x220","o_19563274_1280.jpg":"1280x2272","o_19563274_1024.jpg":"1024x1818","o_19563274_640.jpg":"640x1136","o_19563274_480.jpg":"480x852","o_19563274_340.jpg":"340x603","o_19563274_220.jpg":"220x390","h_19563274_1280.jpg":"1280x854","h_19563274_1024.jpg":"1024x683","h_19563274_640.jpg":"640x427","h_19563274_480.jpg":"480x320","h_19563274_340.jpg":"340x227","h_19563274_220.jpg":"220x147","pp_19563274_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563274_1024.jpg":"805x1024","pp_19563274_640.jpg":"503x640","pp_19563274_480.jpg":"377x480","pp_19563274_340.jpg":"267x340","pp_19563274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3410","hd_19563278_1920.jpg":"1920x1080","k_19563278_1280.jpg":"1280x1280","k_19563278_1024.jpg":"1024x1024","k_19563278_640.jpg":"640x640","k_19563278_480.jpg":"480x480","k_19563278_340.jpg":"340x340","k_19563278_220.jpg":"220x220","o_19563278_1280.jpg":"1280x2273","o_19563278_1024.jpg":"1024x1818","o_19563278_640.jpg":"640x1136","o_19563278_480.jpg":"480x852","o_19563278_340.jpg":"340x603","o_19563278_220.jpg":"220x390","h_19563278_1280.jpg":"1280x854","h_19563278_1024.jpg":"1024x683","h_19563278_640.jpg":"640x427","h_19563278_480.jpg":"480x320","h_19563278_340.jpg":"340x227","h_19563278_220.jpg":"220x147","pp_19563278_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563278_1024.jpg":"805x1024","pp_19563278_640.jpg":"503x640","pp_19563278_480.jpg":"377x480","pp_19563278_340.jpg":"267x340","pp_19563278_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3409","hd_19563264_1920.jpg":"1920x1080","k_19563264_1280.jpg":"1280x1280","k_19563264_1024.jpg":"1024x1024","k_19563264_640.jpg":"640x640","k_19563264_480.jpg":"480x480","k_19563264_340.jpg":"340x340","k_19563264_220.jpg":"220x220","o_19563264_1280.jpg":"1280x2272","o_19563264_1024.jpg":"1024x1818","o_19563264_640.jpg":"640x1136","o_19563264_480.jpg":"480x852","o_19563264_340.jpg":"340x603","o_19563264_220.jpg":"220x390","h_19563264_1280.jpg":"1280x854","h_19563264_1024.jpg":"1024x683","h_19563264_640.jpg":"640x427","h_19563264_480.jpg":"480x320","h_19563264_340.jpg":"340x227","h_19563264_220.jpg":"220x147","pp_19563264_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563264_1024.jpg":"805x1024","pp_19563264_640.jpg":"503x640","pp_19563264_480.jpg":"377x480","pp_19563264_340.jpg":"267x340","pp_19563264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3409","hd_19563266_1920.jpg":"1920x1080","k_19563266_1280.jpg":"1280x1280","k_19563266_1024.jpg":"1024x1024","k_19563266_640.jpg":"640x640","k_19563266_480.jpg":"480x480","k_19563266_340.jpg":"340x340","k_19563266_220.jpg":"220x220","o_19563266_1280.jpg":"1280x2272","o_19563266_1024.jpg":"1024x1818","o_19563266_640.jpg":"640x1136","o_19563266_480.jpg":"480x852","o_19563266_340.jpg":"340x603","o_19563266_220.jpg":"220x390","h_19563266_1280.jpg":"1280x854","h_19563266_1024.jpg":"1024x683","h_19563266_640.jpg":"640x427","h_19563266_480.jpg":"480x320","h_19563266_340.jpg":"340x227","h_19563266_220.jpg":"220x147","pp_19563266_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563266_1024.jpg":"805x1024","pp_19563266_640.jpg":"503x640","pp_19563266_480.jpg":"377x480","pp_19563266_340.jpg":"267x340","pp_19563266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19563270_1920.jpg":"1920x1080","k_19563270_1280.jpg":"1280x1280","k_19563270_1024.jpg":"1024x1024","k_19563270_640.jpg":"640x640","k_19563270_480.jpg":"480x480","k_19563270_340.jpg":"340x340","k_19563270_220.jpg":"220x220","o_19563270_1280.jpg":"1280x1706","o_19563270_1024.jpg":"1024x1365","o_19563270_640.jpg":"640x853","o_19563270_480.jpg":"480x640","o_19563270_340.jpg":"340x453","o_19563270_220.jpg":"220x293","h_19563270_1280.jpg":"1280x854","h_19563270_1024.jpg":"1024x683","h_19563270_640.jpg":"640x427","h_19563270_480.jpg":"480x320","h_19563270_340.jpg":"340x227","h_19563270_220.jpg":"220x147","pp_19563270_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563270_1024.jpg":"805x1024","pp_19563270_640.jpg":"503x640","pp_19563270_480.jpg":"377x480","pp_19563270_340.jpg":"267x340","pp_19563270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1777x3769","hd_19563280_1920.jpg":"1920x1080","k_19563280_1280.jpg":"1280x1280","k_19563280_1024.jpg":"1024x1024","k_19563280_640.jpg":"640x640","k_19563280_480.jpg":"480x480","k_19563280_340.jpg":"340x340","k_19563280_220.jpg":"220x220","o_19563280_1280.jpg":"1280x2714","o_19563280_1024.jpg":"1024x2171","o_19563280_640.jpg":"640x1357","o_19563280_480.jpg":"480x1018","o_19563280_340.jpg":"340x721","o_19563280_220.jpg":"220x466","h_19563280_1280.jpg":"1280x854","h_19563280_1024.jpg":"1024x683","h_19563280_640.jpg":"640x427","h_19563280_480.jpg":"480x320","h_19563280_340.jpg":"340x227","h_19563280_220.jpg":"220x147","pp_19563280_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563280_1024.jpg":"805x1024","pp_19563280_640.jpg":"503x640","pp_19563280_480.jpg":"377x480","pp_19563280_340.jpg":"267x340","pp_19563280_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3409","hd_19563426_1920.jpg":"1920x1080","k_19563426_1280.jpg":"1280x1280","k_19563426_1024.jpg":"1024x1024","k_19563426_640.jpg":"640x640","k_19563426_480.jpg":"480x480","k_19563426_340.jpg":"340x340","k_19563426_220.jpg":"220x220","o_19563426_1280.jpg":"1280x2272","o_19563426_1024.jpg":"1024x1818","o_19563426_640.jpg":"640x1136","o_19563426_480.jpg":"480x852","o_19563426_340.jpg":"340x603","o_19563426_220.jpg":"220x390","h_19563426_1280.jpg":"1280x854","h_19563426_1024.jpg":"1024x683","h_19563426_640.jpg":"640x427","h_19563426_480.jpg":"480x320","h_19563426_340.jpg":"340x227","h_19563426_220.jpg":"220x147","pp_19563426_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563426_1024.jpg":"805x1024","pp_19563426_640.jpg":"503x640","pp_19563426_480.jpg":"377x480","pp_19563426_340.jpg":"267x340","pp_19563426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3409","hd_19563428_1920.jpg":"1920x1080","k_19563428_1280.jpg":"1280x1280","k_19563428_1024.jpg":"1024x1024","k_19563428_640.jpg":"640x640","k_19563428_480.jpg":"480x480","k_19563428_340.jpg":"340x340","k_19563428_220.jpg":"220x220","o_19563428_1280.jpg":"1280x2272","o_19563428_1024.jpg":"1024x1818","o_19563428_640.jpg":"640x1136","o_19563428_480.jpg":"480x852","o_19563428_340.jpg":"340x603","o_19563428_220.jpg":"220x390","h_19563428_1280.jpg":"1280x854","h_19563428_1024.jpg":"1024x683","h_19563428_640.jpg":"640x427","h_19563428_480.jpg":"480x320","h_19563428_340.jpg":"340x227","h_19563428_220.jpg":"220x147","pp_19563428_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563428_1024.jpg":"805x1024","pp_19563428_640.jpg":"503x640","pp_19563428_480.jpg":"377x480","pp_19563428_340.jpg":"267x340","pp_19563428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1081","hd_19563430_1920.jpg":"1920x1080","k_19563430_1280.jpg":"1280x1280","k_19563430_1024.jpg":"1024x1024","k_19563430_640.jpg":"640x640","k_19563430_480.jpg":"480x480","k_19563430_340.jpg":"340x340","k_19563430_220.jpg":"220x220","o_19563430_1280.jpg":"1280x720","o_19563430_1024.jpg":"1024x576","o_19563430_640.jpg":"640x360","o_19563430_480.jpg":"480x270","o_19563430_340.jpg":"340x191","o_19563430_220.jpg":"220x123","h_19563430_1280.jpg":"1280x854","h_19563430_1024.jpg":"1024x683","h_19563430_640.jpg":"640x427","h_19563430_480.jpg":"480x320","h_19563430_340.jpg":"340x227","h_19563430_220.jpg":"220x147","pp_19563430_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563430_1024.jpg":"805x1024","pp_19563430_640.jpg":"503x640","pp_19563430_480.jpg":"377x480","pp_19563430_340.jpg":"267x340","pp_19563430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3409","hd_19563432_1920.jpg":"1920x1080","k_19563432_1280.jpg":"1280x1280","k_19563432_1024.jpg":"1024x1024","k_19563432_640.jpg":"640x640","k_19563432_480.jpg":"480x480","k_19563432_340.jpg":"340x340","k_19563432_220.jpg":"220x220","o_19563432_1280.jpg":"1280x2272","o_19563432_1024.jpg":"1024x1818","o_19563432_640.jpg":"640x1136","o_19563432_480.jpg":"480x852","o_19563432_340.jpg":"340x603","o_19563432_220.jpg":"220x390","h_19563432_1280.jpg":"1280x854","h_19563432_1024.jpg":"1024x683","h_19563432_640.jpg":"640x427","h_19563432_480.jpg":"480x320","h_19563432_340.jpg":"340x227","h_19563432_220.jpg":"220x147","pp_19563432_1280.jpg":"1006x1280","pp_19563432_1024.jpg":"805x1024","pp_19563432_640.jpg":"503x640","pp_19563432_480.jpg":"377x480","pp_19563432_340.jpg":"267x340","pp_19563432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19564586_1920.jpg":"1920x1080","k_19564586_1280.jpg":"1280x1280","k_19564586_1024.jpg":"1024x1024","k_19564586_640.jpg":"640x640","k_19564586_480.jpg":"480x480","k_19564586_340.jpg":"340x340","k_19564586_220.jpg":"220x220","o_19564586_1280.jpg":"1280x1706","o_19564586_1024.jpg":"1024x1365","o_19564586_640.jpg":"640x853","o_19564586_480.jpg":"480x640","o_19564586_340.jpg":"340x453","o_19564586_220.jpg":"220x293","h_19564586_1280.jpg":"1280x854","h_19564586_1024.jpg":"1024x683","h_19564586_640.jpg":"640x427","h_19564586_480.jpg":"480x320","h_19564586_340.jpg":"340x227","h_19564586_220.jpg":"220x147","pp_19564586_1280.jpg":"1006x1280","pp_19564586_1024.jpg":"805x1024","pp_19564586_640.jpg":"503x640","pp_19564586_480.jpg":"377x480","pp_19564586_340.jpg":"267x340","pp_19564586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3412","hd_19564588_1920.jpg":"1920x1080","k_19564588_1280.jpg":"1280x1280","k_19564588_1024.jpg":"1024x1024","k_19564588_640.jpg":"640x640","k_19564588_480.jpg":"480x480","k_19564588_340.jpg":"340x340","k_19564588_220.jpg":"220x220","o_19564588_1280.jpg":"1280x2274","o_19564588_1024.jpg":"1024x1819","o_19564588_640.jpg":"640x1137","o_19564588_480.jpg":"480x853","o_19564588_340.jpg":"340x604","o_19564588_220.jpg":"220x390","h_19564588_1280.jpg":"1280x854","h_19564588_1024.jpg":"1024x683","h_19564588_640.jpg":"640x427","h_19564588_480.jpg":"480x320","h_19564588_340.jpg":"340x227","h_19564588_220.jpg":"220x147","pp_19564588_1280.jpg":"1006x1280","pp_19564588_1024.jpg":"805x1024","pp_19564588_640.jpg":"503x640","pp_19564588_480.jpg":"377x480","pp_19564588_340.jpg":"267x340","pp_19564588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19568100_1920.jpg":"1920x1080","k_19568100_1280.jpg":"1280x1280","k_19568100_1024.jpg":"1024x1024","k_19568100_640.jpg":"640x640","k_19568100_480.jpg":"480x480","k_19568100_340.jpg":"340x340","k_19568100_220.jpg":"220x220","o_19568100_1280.jpg":"1280x960","o_19568100_1024.jpg":"1024x768","o_19568100_640.jpg":"640x480","o_19568100_480.jpg":"480x360","o_19568100_340.jpg":"340x255","o_19568100_220.jpg":"220x165","h_19568100_1280.jpg":"1280x854","h_19568100_1024.jpg":"1024x683","h_19568100_640.jpg":"640x427","h_19568100_480.jpg":"480x320","h_19568100_340.jpg":"340x227","h_19568100_220.jpg":"220x147","pp_19568100_1280.jpg":"1006x1280","pp_19568100_1024.jpg":"805x1024","pp_19568100_640.jpg":"503x640","pp_19568100_480.jpg":"377x480","pp_19568100_340.jpg":"267x340","pp_19568100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19572700_1920.jpg":"1920x1080","k_19572700_1280.jpg":"1280x1280","k_19572700_1024.jpg":"1024x1024","k_19572700_640.jpg":"640x640","k_19572700_480.jpg":"480x480","k_19572700_340.jpg":"340x340","k_19572700_220.jpg":"220x220","o_19572700_1280.jpg":"1280x854","o_19572700_1024.jpg":"1024x683","o_19572700_640.jpg":"640x427","o_19572700_480.jpg":"480x320","o_19572700_340.jpg":"340x226","o_19572700_220.jpg":"220x146","h_19572700_1280.jpg":"1280x854","h_19572700_1024.jpg":"1024x683","h_19572700_640.jpg":"640x427","h_19572700_480.jpg":"480x320","h_19572700_340.jpg":"340x227","h_19572700_220.jpg":"220x147","pp_19572700_1280.jpg":"1006x1280","pp_19572700_1024.jpg":"805x1024","pp_19572700_640.jpg":"503x640","pp_19572700_480.jpg":"377x480","pp_19572700_340.jpg":"267x340","pp_19572700_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797334 Threads: 13 Questions: 1570463334 Slow queries: 4790992 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111753924 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribolov-zokom-sve-je-popularniji-i-na-jadranu-adrenalin-pumpa-sto-na-sat-1147309 [printLink] => /om/ribolov/ribolov-zokom-sve-je-popularniji-i-na-jadranu-adrenalin-pumpa-sto-na-sat-1147309?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 658278 [name] => ribolov zoka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-30 14:33:29 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-zoka [link] => /tag/ribolov-zoka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658279 [name] => što je to zoka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-30 14:33:29 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-to-zoka [link] => /tag/sto-je-to-zoka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658280 [name] => kako loviti zokom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-30 14:33:29 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-zokom [link] => /tag/kako-loviti-zokom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 658281 [name] => ribolov tehnika zoka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-30 14:33:29 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-tehnika-zoka [link] => /tag/ribolov-tehnika-zoka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘glavata‘ tehnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribolov zokom sve je popularniji i na Jadranu: ‘Štap se savija momački, adrenalin pumpa sto na sat, moja je procjena - deset plus!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-13-11-07-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563274.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Toni Mustra [mainImageDesc] => To je bio jedan dan za sjećanje [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563274.jpg [title] => To je bio jedan dan za sjećanje Toni Mustra ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563278.jpg [title] => Prvi car na patagoniku! Neprocjenjivo iskustvo! ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563264.jpg [title] => Lignja je spremna ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563266.jpg [title] => Ovaj je bio dvostruko osiguran ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563270.jpg [title] => Na kraju dana, polako prema kući... Hvala ti, more... ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563280.jpg [title] => Duži predvez osigurava bolje kačenje ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563426.jpg [title] => Za jedan pohod sasvim dovoljno ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563428.jpg [title] => Na istu varalicu dva velika ranja ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563430.jpg [title] => Na sonderu se sve jasno vidi ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19563432.jpg [title] => Veliki pauci zoki ne mogu odoljeti ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19564586.jpg [title] => Pohlepi nema kraja ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19564588.jpg [title] => Sistem slide zoka nije teško složiti ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19568100.jpg [title] => Zoke armam s BKK udicama ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/19572700.jpg [title] => Uz ovakvu postavu promašaji su svedeni na minimum ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Brojne su varaličarske tehnike kojima se love okrunjene glave, no malo koja nudi toliko različitih načina i montaže i primjene kao zoka. Ribolov zokama na Jadranu posljednjih godina ima sve više poklonika, tako da su se mnogi već dosta ispraksirali i stigli uloviti sjajne trofeje ovim varalicama.

DVA OSNOVNA SISTEMA

Kao i u svim drugim tehnikama, tako i u lovu zokom svaki ribolovac ima neki svoj omiljeni combo-set. Komplet za lov koji ja trenutačno koristim je štap Penn Conflict 300 grama, inače idealan i za vertical jigging, s rolom Penn Slammer 3, što je top-komplet za ozbiljne ribe koji se može nabaviti po vrlo razumnoj cijeni.

Sama varalica i sistem dolaze iz Grčke, u kojoj se ova tehnika već dosta godina prakticira, tako da je već postala klasična. Jedino su varalice evoluirale i postale zanimljivije i lovnije od onih početnih olovnih glava kojima su lovili nekada.

A zoka je zapravo velika olovna jig glava, dostupna u raznim težinama, najčešće s jednom integriranom udicom, jednim spojnim okom na 90 stupnjeva u odnosu na udicu, te drugim neposredno ispod udice. Naravno, u ponudi je mnoštvo dekora i šarolikih boja kod kojih je uvijek u sredini varalice realistično oko.

Zoke s fiksnom udicom služe uglavnom za krepanu ješku, sipu ili lignju koju drži fiksno za sebe i daje joj koliko-toliko neki rad u pomicanju broda ili štapa. Na nju se, obično na alku ispod fiksne udice, postavlja i assist-line od kevlara s dvije udice koje se kače lignji u glavu. Ako je lignja baš velika, jedna se može zakačiti i na sredinu lignje. Od udica za ovakvu montažu, najskloniji sam BKK modelima kojima sam jako zadovoljan.

---

image
Zoke armam s BKK udicama
---

Zoke bez fiksne udice imaju samo dvije alke od kojih je jedna predviđena za shock leader, a druga za predvez na koji kačimo najčešće živu ješku.

Kao što sam rekao, ovakav izbor ostavlja mogućnost brojnih kombinacija, od vrste i veličine udica, preko dužine samih prama, pa do ješke, živih riba ili glavonožaca, tako da svaki ribolovac može imati neki svoj sistem.

NAJBOLJI JE TREĆI

Postoji i treći sistem, klizni ili, kako to mnogi vole reći, slide. Te zoke su konstrukcijski najbliže kliznim kaburama, kako po izgledu, tako i po načinu rada. Sama varalica služi kao otežanje koje klizi između dva zogulina, s tim da na jednog kačimo shock leader, a na drugi kačimo neku varalicu s udicama.

---

image
Uz ovakvu postavu promašaji su svedeni na minimum
---

Upravo ovaj treći sam koristio u mojim prvim ribolovima sa zokom. Na kraj sistema postavljao sam razne silikonske lignje na koje sam dodatno ješkao i trakice lignje, što mi je zaista radilo odlično. Koristio sam Chasebait lignju koja sama po sebi ima sjajan rad u povlačenju. Velika prednost ovog sistema u odnosu na ostale montaže je u tome što riba u drilu kad trese glavom nema kontra-teret, koji često ribi zna pomoći da se udica izbije iz usta.

---

image
Veliki pauci zoki ne mogu odoljeti
---

I premda osobno nisam baš dugo u ovoj tehnici, čim sam joj posvetio malo više vremena, počeo sam dobivati izvrsne rezultate.

Naravno, svemu je prethodilo savjetovanje s majstorima koji su već bili dugo sa zokom na ti, a od kojih bih istaknuo mladog, ali perspektivnog ribolovca Karla Medića, definitivno prekaljenog majstora za ovu tehniku, koji je zokom nasukao brojne sjajne trofejne ribe, te svima znanog Branka iz Dubrovnika. On je maher tehnike koji svojim zokama vadi uistinu velike kirnje, za koje, unatoč činjenici da je ta riba brojna u južnom Jadranu, ipak treba vještine i znanja.

RIBOLOVNA REVOLUCIJA

Naravno, postavlja se pitanje – pa zašto nisam ranije krenuo s ovom tehnikom kojom u najvećem broju slučajeva ciljamo trofejne ribe. Mislim da je glavni razlog taj što sam skloniji dinamičnim tehnikama, kao što je vertikal jigging, u kojem se koriste razne, u principu teške varalice s kojima je stalno prisutna nekakva dinamična akcija.

Lov zokama ipak je statičnija tehnika, kod koje najveći dio pada na pripremu pribora, poznavanje terena i mikropozicija. Naravno, u svemu je neophodno i veliko strpljenje, jer sve što radite svodi se na čekanje, pri čemu se varalica uglavnom nalazi okomito ispod broda, na nekih par metara od dna.

Velika i jako bitna stavka je, naravno, elektronika, koja je svakom ribolovcu veliki saveznik. Ona uključuje dobar fishfinder i GPS kartu s lokacijama, pri čemu će iskusniji, naravno, uvijek uhvatiti češće i bolje.

---

image
Sistem slide zoka nije teško složiti
---

Jedan od najvećih saveznika u ovoj tehnici je GPS Spotlock motor, što vas drži na poziciji koju ste mu zadali preko komandi malog daljinskog upravljača. Taj je motor svojim pojavljivanjem na tržištu svakako bio svojevrsna revolucija u tehnici i samom ribolovu.

A ako nemate taj elektromotor, onda se, kao i ja, držite pomoću pogonskoga motora, naravno, ako nema previše kurenta.

KRUNAŠ SA STRANE

A da ne bi sve ostalo na teoriji, evo i jednog ribolovnog dana, ribolova zokom u praksi. Imao sam upit jednog momka iz Slovenije koji je htio nekakav fishing-day. Htio je uloviti nešto konkretno i uživati u ribolovu.

Tako smo se uputili rano u zoru, a što najviše volim, na jednu mikrolokaciju blizu brakova, gdje sam često znao naći lijep primjerak krunaša na inchiku. Ako radi inchiku, zašto ne bi radila i zoka?

Tako smo već oko sedam sati stigli na poziciju. Za ješku smo imali lignju patagoniku, što definitivno nije top-izbor, barem ne za klasičnog Dentexa, ali Dentex gibbosus nije tako izbirljiv, a budući da je više proždrljiv, i ta lignja može proći.

Inače je za lov zokom najbolja domaća lignja, pogotovo ako je živa, no isto tako vrlo je lovan živi špar, šnjur, lokardica ili pak neka ušata. Uz nekoliko kratkih uputa i savjeta o načinu ribolova, namještamo se na poziciju i trenutačno spuštamo sisteme pod brod.

---

image
Duži predvez osigurava bolje kačenje
---

Moj Garmin odlično crta detalje i na većim dubinama, tako da pozorno pratim sve što se događa na dnu. U svakom trenutku jasno vidim same varalice na ekranu, tako da mogu na vrijeme vidjeti približava li im se što.

Prolazi dobrih sat vremena strpljenja i moje animacije kad dobivam prvo pipkanje. To je trajalo samo trenutak, nakon čega na štapu osjećam jači trzaj i trenutačno dajem jaku kontru. Štap se savija momački! Riba je na zoki! I to prava... Adrenalin pumpa konstantno, sto na sat. Sva ona dosada i strpljenje su se isplatili i pretvorili u pravu akciju. Borba je jaka. Riba poteže i moja je procjena deset plus.

---

image
Na sonderu se sve jasno vidi
---

Ipak, borba ne traje predugo. Nakon nekoliko jakih potezanja riba se umara i kreće gore. A na površini imam što i vidjeti. Riba je imala jednu udicu u ustima, a drugu odmah po strani iza glave, što objašnjava tako veliki otpor. Cijelo sam je vrijeme vukao po strani. I premda nije bila očekivanih deset plus, vaga je ipak pokazala sjajnih sedam kilograma.

Mladi kolega u brodu bio je vidno oduševljen veličinom ribe. Očito mu je to bilo prvo takvo iskustvo. Nadamo se samo da će i on imati sreće i uloviti svoju ribu.

---

image
Pohlepi nema kraja
---

CAR NA PATAGONIKU

Nažalost, u sveopćem nedogađanju prolazi cijeli sljedeći sat, pa se polako mirimo s činjenicom da će sve ostati na toj jednoj ribi. Tješimo se činjenicom da je to ipak velik i ne baš čest ulov.

Dižemo sisteme i ja mu stavljam novu lignju na zoku, u nadi da će bolja prezentacija možda ipak dati nekakav rezultat. I premda se nekako obojica nismo previše nadali, nakon nekih desetak minuta udara prava riba. Štap se savija, rola pjeva! Neiskusan u situaciji, pita me pomalo panično:

– Šta sad da radim?

Naravno, ima to svoje čari. Njemu veliko uzbuđenje, a meni zadovoljstvo, da mogu sudjelovati u trenutku učenja i lova nečije prve ribe uopće, i to prave. Nakon nekih pet minuta borbe, mučenja i muškog drila, riba napokon dolazi do površine, a onda i u brod, što izaziva pravo veselje.

Mogu samo zamisliti što je toga trena osjećao. Prva riba, i to prekrasni zubatac od 5,5 kilograma na zoku naješkanu patagonikom. Naravno, on ne zna previše o zoki i lignji. Samo mu je srce u grlu, a usta od uha do uha.

Obojica smo zahvalni moru i jako zadovoljni ulovom. Spremamo opremu, palimo motor i krećemo polako kući s prekrasnom uspomenom. Hvala ti, more...

---

image
Prvi car na patagoniku! Neprocjenjivo iskustvo!
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Toni Mustra
Toni Mustra
To je bio jedan dan za sjećanje

Prvi car na patagoniku! Neprocjenjivo iskustvo!

Lignja je spremna

Ovaj je bio dvostruko osiguran

Na kraju dana, polako prema kući... Hvala ti, more...

Duži predvez osigurava bolje kačenje

Za jedan pohod sasvim dovoljno

Na istu varalicu dva velika ranja

Na sonderu se sve jasno vidi

Veliki pauci zoki ne mogu odoljeti

Pohlepi nema kraja

Sistem slide zoka nije teško složiti

Zoke armam s BKK udicama

Uz ovakvu postavu promašaji su svedeni na minimum
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribolov-zokom-sve-je-popularniji-i-na-jadranu-adrenalin-pumpa-sto-na-sat-1147309 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=654e667c82ae2802340682a15b57b1887bb7cbba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribolov+zokom+sve+je+popularniji+i+na+Jadranu%3A+%E2%80%98%C5%A0tap+se+savija+moma%C4%8Dki%2C+adrenalin+pumpa+sto+na+sat%2C+moja+je+procjena+-+deset+plus%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolov-zokom-sve-je-popularniji-i-na-jadranu-adrenalin-pumpa-sto-na-sat-1147309 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolov-zokom-sve-je-popularniji-i-na-jadranu-adrenalin-pumpa-sto-na-sat-1147309 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘glavata‘ tehnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

‘glavata‘ tehnikaRibolov zokom sve je popularniji i na Jadranu: ‘Štap se savija momački, adrenalin pumpa sto na sat, moja je procjena - deset plus!‘

Piše Toni Mustra
1. prosinca 2021. - 07:28

​Brojne su varaličarske tehnike kojima se love okrunjene glave, no malo koja nudi toliko različitih načina i montaže i primjene kao zoka. Ribolov zokama na Jadranu posljednjih godina ima sve više poklonika, tako da su se mnogi već dosta ispraksirali i stigli uloviti sjajne trofeje ovim varalicama.

DVA OSNOVNA SISTEMA

Kao i u svim drugim tehnikama, tako i u lovu zokom svaki ribolovac ima neki svoj omiljeni combo-set. Komplet za lov koji ja trenutačno koristim je štap Penn Conflict 300 grama, inače idealan i za vertical jigging, s rolom Penn Slammer 3, što je top-komplet za ozbiljne ribe koji se može nabaviti po vrlo razumnoj cijeni.

Sama varalica i sistem dolaze iz Grčke, u kojoj se ova tehnika već dosta godina prakticira, tako da je već postala klasična. Jedino su varalice evo...

16. svibanj 2024 15:11