stdClass Object ( [id] => 1225890 [title] => Za lov liganja s obale dovoljno je motovilo s tridesetak metara strune i skosavicom. Ipak, postoji i nešto kompliciranija verzija, ali zato puno učinkovitija… [alias] => provokacije-i-nasjedanja-sve-o-jesenskom-lovu-liganja-s-obale [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od svih jadranskih glavonožaca lignja se može smatrati jednim od najokrutnijih predatora s vrlo izraženim kanibalnim sklonostima. Najvećem broju liganja prvi obrok su manje spretna braća i sestre, a odmah potom i sve što se kreće i pliva u neposrednoj okolini, pri čemu je veličina plijena uistinu sporedna stavka.

Lignja ima izuzetno dobar vid s vidnim poljem od gotovo 360 stupnjeva. Njeno je oko vrlo složeno, strukturom jednako strukturi očiju kralježnjaka, s tim da su čak naprednije, jer može razlikovati i polarizaciju svjetla, dok opna oka može registrirati i vibracije.

Kao da to nije dovoljno, iza očiju se nalaze mali kemoreceptori, sasvim sitne papile kojima lignja može detektirati i mirise otopljene u moru, neke i u minimalnim koncentracijama.

HRANA I OPASNOST

Kao prekaljeni predator lignja je u neprestanom pokretu. Nikada ne liježe na dno i nikada ne propušta priliku za napad, pogotovo ako je plijen očito ukusan i jestiv.

I dok se kreće kroz sjenu dana na izmaku, lignja pogledom i svim svojim ostalim osjetilima neprestano pretražuje okolinu. Pažnju joj privlači doslovno sve što je u bilo kakvom pokretu, jer to što se kreće ne mora biti samo hrana već i neposredna opasnost.

A upravo je zahvaljujući tolikom oprezu i uspjela opstati kao vrsta u nemilosrdnim evolucijskim previranjima. Svakoj pa i najmanjoj promjeni lignja će na svom bešumnom putu posvetiti dio pažnje, što je činjenica koju svaki lignjolovac koristi kad god je u prilici.

A svoj plijen lignja napada na dva osnovna načina. U prvom slučaju na plijen nasrće otvorenim napadom. Tada prema plijenu kreće brzo i, kada se nađe u dometu, izbacuje svoje lovne krakove trenutno obuhvaćajući plijen i privlačeći ga ostalim kracima prema svojem kljunu.

---

image

Iz ruke, jedna po jedna…

---

Puno je češća druga tehnika prikradanja u kojoj se plijenu gotovo nevidljivo prikrada obuhvaćajući ga svojim kracima sasvim polako i nježno, kao da ispituje je li uopće jestiv. Naravno, postoji i cijeli niz kombinacija u kojima se ova dva stereotipna načina napada isprepleću, ali u principu ova su dva osnovni načini na koje lignja napada svoj plijen.

OSNOVNI PRISTUP

Poznavajući ova osnovna pravila ponašanja liganja, razvile su se brojne tehnike lova na lignje kod kojih je, ako izuzmemo osti kao probojni alat, osnovni alat skosavica. Bez obzira na oblik i materijal od kojega je izrađen, ovaj alat uvijek ima na svom repnom kraju jedan ili dva vjenčića kukasto povijenih iglica, tzv krunica kojim se lignja tijekom lova pokušava zakačiti.

Krunice za razliku od udica nemaju zazupce tako da zakačena lignja zapravo u svakom trenutku može spasti zbog čega izvlačenje mora biti kontinuirano, a struna konstantno napeta bez ikakva popuštanja.

Da bi se lignja uspješno lovila iz barke, preduvjet je posjedovanje nekakvog plovila, što ipak nemaju svi. No za lov liganja s obale, dovoljno je motovilo s tridesetak metara strune i jedna skosavica, što je daleko jeftinije od opremanja i korištenja brodice i što doslovno svatko sebi može priuštiti.

Naravno, to je tek osnovna i najniža točka u obalnom lovu na lignje jer kao i sve ostale ribolovne tehnike i pristupi, i obalni lignjolov ima svoje brojne inačice od kojih su neke jednostavnije, a neke kompliciranije.

---

image

Na plićim se terenima uz lignje često ulove i sipe

---

PRIRODNE JEŠKE

Tradicionalni obalni lignjolov ima nekoliko verzija. Jedna od najstarijih je takozvani lov na pljusku. Kod ove se tehnike svježa riba, najčešće srdela, bukva ili cipal, samo vezana na kraju strune izbacuje u more.

Ovaj sistem nije naoružan nikakvim kukicama, krunicama ili udicama, već je riba jednostavno samo vezana, i to uglavnom za rep. Dok tako vezana i u more izbačena riba sporo tone, lignja je prihvaća, što se na obali očituje napinjanjem strune. Lignjolovac tada opreznim izvlačenjem lignju dovlači na domet ostiju kojima je gađa.

Lignja zabavljena hranjenjem najčešće dopušta da je se dovuče u neposrednu blizinu obale. Ako u takvom izvlačenju lignja svoj plijen pusti, dovoljno je prekinuti izvlačenje i dopustiti ješki da slobodno počne tonuti, što je najčešće dostatna provokacija za ponovni napad nakon čega se igra strpljenja i opreza nastavlja. Ne treba posebno naglašavati da u ovakvom lovu ima jako puno promašaja i da je za kvalitetno izvođenje potreban barem još jedan par ruku.

Druga verzija je nešto naprednija i također podrazumijeva rad sa svježom ribom, no u ovom slučaju ta se riba po dužini, od glave prema repu, probada drvenom ili metalnom šipčicom, tzv. iglom, na čijem se kraju nalazi jednostruka ili dvostruka krunica.

---

image

Montaža srdele na iglu s krunicom

---

Ovakvim se alatom lovi uglavnom s dva pribora, pri čemu se oba naizmjenično sporo privlače ne dopuštajući da krunice padnu na dno da ne bi došlo do zadjeva.

Važno je napomenuti da je drvena igla, unatoč kraćem radnom vijeku, popularnija od metalne, ponajprije zbog sporije brzine tonjenja.

Posljednji od načina u kojima se lignja lovi prirodnim ješkama jest lov kaveznim skosavicama. Ovaj se alat sastoji se od dvije ribolike plastične ili metalne mrežice između kojih se postavlja svježa riba koja nakon spajanja i zatvaranja mrežastih polutki izgleda kao da je u malom kavezu. Na jednom se kraju te konstrukcije nalazi spojni zogulin, a na drugom krunica. Ovaj su sistem prvi patentirali naši zapadni susjedi i nazvali ga gabbietta portaeska.

---

image

Kavezne skosavice za lov prirodnim ješkama

---

SUVREMENI PRISTUP

Za razliku od obalnog lova na lignje prirodnim ješkama, obalni lov na lignje varalicama puno je popularniji. Jedan od osnovnih razloga je jednostavnost rukovanja bez neugodnih mirisa koji uvijek idu uz prirodnu ješku. Osim toga, u radu s varalicama do izražaja dolazi spretnost i sposobnost lignjolovca koji varalici udahnjuje život pretvarajući komad plastike ili drva u nešto što je lignjama vrlo nalik na živu ribu.

Najčešće korištena varalica u obalnom lovu je skosavica s otežanjem, Oita, koja se izbacuje što je moguće dalje i kojom se, sporo je privlačeći uz povremene trzaje, nastoji isprovocirati napad lignje. Iako danas svi brendovi proizvode oite, tradicionalisti tako oblikovane varalice još uvijek nazivaju Yo-Zuri.

Razlog tome je činjenica da su prve varalice tog oblika koje su stigle do naših lignjara bile upravo Yo-zurijeve. Iz istog razloga se i većina varalica, pa tako i skosavice sa stabilizatorom naziva Rapalama. No za obalni lov s ovim varalicama je potrebno malo više od motovila, trideset metara strune i skosavice.

---

image

Stara Rapalina Red Head skosavica je svojevremeno bila najtraženiji model

------
image

Katkad i klasične skosavice daju odlične rezultate

---

Za suvremeni obalni lov liganja su potrebni štap i rola, pri čemu se ne može koristiti bilo što i bilo kako. Štap za ovu tehniku mora biti žilav ali lagan, varaličarski, baš kao i rola. Osnovna struna je obavezno upredenica. Ako se može birati, preporuka pada na upredenice s oznakom medium sinking, koje tonu srednje brzo tako da savršeno mogu pratiti sve kretnje varalica.

Ipak, unatoč svim kvalitetama upredenice, posljednji metar do skosavice treba biti fluorokarbonski, u ovom slučaju ne deblji od 0,23 mm.

DEKLARATIVNI PODACI

Većina lignjolovaca, unatoč dugogodišnjoj upornosti i intenzivnim izlascima na obalu, zapravo ne zna kako se njihova varalica pod morem ponaša. Deklarativna svojstva istaknuta na većini pakiranja mnogim lignjolovcima i ne govore baš puno, tako da se najveći broj njih zapravo pouzdaje u sreću.

Donedavno su se na najvećem dijelu naše obale najčešće povlačile upravo Rapaline teturave skosavice sa stabilizatorom, pri čemu se lov svodio na što je moguće dalji izbačaj uz sporo jednolično povlačenje, pri čemu je opet sreća imala presudni značaj.

Ciljanim odabirom skosavice možemo odabrati lovnu dubinu, domet i naravno akciju, odnosno način na koji će varalica pod morem plesati.

Da bi se ustanovile karakteristike varalice, dovoljno je pažljivo pročitati deklarativne podatke. Većina renomiranih brendova na deklaracijama ima istaknute ključne podatke, od veličine, težine, brzine tonjenja ili amplitude koju u povlačenju varalica ostvaruje.

---

image

Oblačan dan i nježna boja

------
image

Popularna Rapala je wobbler s krunicama

---

LIGHT EGING

Za razliku od Rapala, Oite pod morem putuju pravolinijski, osim ako im ne udahnemo život. Light eging je tehnika koja je kao i većina tehnika vezanih uz lov liganja stigla iz Japana.

Preda će mnogi reći da se tako lovilo i prije 100 godina novitet, barem što se pristupa tijekom povlačenja tiče, je neupitan.

Naravno, uz pojavljivanje novog imena za novu tehniku, trenutno je pokrenuta i proizvodnja kompletnog potpuno novog asortimana, od skosavica i štapova, preko struna, do kutijica i torbica.

Varalice za ovu tehniku su temeljno oite, no te skosavice imaju specifičan balans. Danas je moguće pronaći mnoge skosavice koje prilično vjerno oponašaju bazne modele Shallow i Basic, koji se međusobno razlikuju samo po brzini tonjenja.

---

image

Basic i Shallow su prvi modeli za tehniku light eging

---

Nakon zabačaja, kada varalica dosegne željenu dubinu, treba je povući, no nipošto na klasičan način. Povlačenje treba izvesti uz skosanje i istovremeno namatanje strune, baš kao kod vertical jigginga.

Ovu tehniku privlačenja je najjednostavnije postići tako što se lijeva ruka kojom se drži ručica role ne pomiče, dok se namatanje ostvaruje tako što se pokreće štap i rola oko ručice. Naravno, pri tim pokretima vrh štap treba ostati na približno istoj poziciji kao u početku namatanja i povlačenja.

Dovoljna su tri do četiri takva twich trzaja uz istovremene okrete ručice, nakon čega i štap i rolu treba umiriti i na taj način omogućiti skosavici da ponovo potone u lovnu zonu. Nakon što je tonula desetak sekundi, postupak se ponavlja dok se lignja ne zakači ili se varalica ne dovuče blizu obale.

Naravno, vrijeme čekanja u kojem skosavica tone treba prilagoditi stvarnoj i lovnoj dubini.

Ovakav je način povlačenja izuzetno bitan jer ove varalice u povlačenju nemaju pravocrtno gibanje poput klasičnih modela. Prilikom povlačenja prema obali, ove se varalice kreću u stranu, i to pri svakom trzaju u drugom pravcu. Tako izlomljenom kretanju teško mogu odoljeti i najsitnije lignje, što ih sve, u dodiru sa savršeno oštrim krunicama, dovodi ravno na kraj.

Za razliku od lova klasičnim oitama, na ovakav se način vrlo brzo može pretražiti šire područje u svim smjerovima i po svim slojevima što ne ostavlja puno prostora za promašaje. Ukoliko je lignja prisutna bilo gdje na području koje pretražujemo, ulov će teško izostati.

---

image

Light eging je tehnika koja daje rezultate

------
image

U rano juro je najbolje lovila svijetlo zelenkasta oita

---

PROVOKACIJE I NASJEDANJA

Često se dogodi da se lignja u skosanju zakači na samom kraju skosa i to uglavnom za lovni krak, što je zapravo samo posljedica njenog iznenadnog napada na plijen u pokretu.

Ipak, puno se češće kače u početku skosa, dok se mnoge i same objese, što je posljedica pipanja i ispitivanja. Zašto bi lignja na takav način, ma koliko bio nalik ribi, uopće prihvatila komad plastike, pitanje je koje mnoge oduvijek zbunjuje.

Lignja nasjeda na prevaru u dva slučaja. Prvi se bazira na provokaciji oblikom, bojom i teksturom, a drugi oblikom, bojom i pokretom. Naravno, kod modela koji su presvučeni platnom ili su napravljeni od materijala koji mogu upijati, možemo koristiti i DIP-ove, mirisno okusne atraktore. No, nakon toga te varalice dugo zadržavaju upotrijebljeni miris, tako da ih se ne preporučuje skladištiti s ostalim bezmirisnim varalicama

Dakle, u prvom slučaju već prvi kontakt s varalicom lignju mora zainteresirati. Svjetleći elementi poput tek lagano fosforescirajućeg tijela, ili svjetlećeg oka, ili diskretne trakice u repnom dijelu sasvim su dovoljni za privlačenje pažnje. Riboliki oblik u kombinaciji s bojom je sljedeća točka koja budi predatora u njoj, nakon čega ključni detalj postaje površinska tekstura.

Posljednja, a možda i najbitnija stavka je obloga varalice koja simulira riblju krljušt radi koje lignja sigurno neće odbiti ponuđenu varalicu.

U drugom slučaju, lignja svoj plijen napada u mirovanju. Privučena gibanjem skosavica, lignja koja oklijeva cijelo će vrijeme pažljivo odmjeravati i vagati situaciju. Skosavica koja se giba nije lako uhvatljiv plijen, ali kad se zaustavi, pa još i zauzme ukočen položaj dok polako tone…

---

image

I na neosvijetljenim se obalama može dobro loviti

------
image

Skosavice s harlekin uzorkom odlično love po oblačnom vremenu i jakom kurentu

---

Takvi zamrznuti položaji u ribljem svijetu najčešće nastupaju trenutak prije eksplozivnog bijega ribe, tako da zapravo zaustavljanje skosavice, lignje doživljavaju kao posljednju šansu za napad prije nego skosavica pobjegne.

Iako će jedan dio liganja tako zaustavljenu skosavicu napasti svojim lovnim kracima silovito i bez zastoja, veći će dio skosavici brzo, ali nečujno i krajnje nježno prići i obuhvatiti je. Naravno, svi nabrojeni elementi uz pogođenu boju definitivno će odigrati krunsku ulogu, nakon čega preostaje samo odraditi završni dio izvlačenja i nasukavanja.

ČISTE KRUNICE

Pogrešna je pretpostavka da lignja, ukoliko je u blizini, ne registrira vašu skosavicu. Skosavica je sigurno primijećena samo je, ukoliko ne lovi, vjerojatno proglašena nezanimljivom. Razlog? Pogrešna boja, balans, tekstura, zvuk, pokret… Puno je toga u igri.

Prvi detalj na koji treba obratiti pažnju u situacijama kada lignja ne prima na klasičan način, je sam odabir skosavice. Promjena veličine skosavice, kao i modela često je dovoljna da se cijeli lov iz temelja okrene.

Ne treba smetnuti s uma da su lignje prvenstveno predatori pa tek onda, i to samo po potrebi, strvinari. To znači da su im temeljna hrana žive zdrave ribe, a ne bolesne ili uginule jedinke. Upravo stoga skosavica mora oponašati lak i ukusan plijen.

---

image

Dipovi su okusno mirisni pripravci koji se mogu nanijet na površinu skosavice

---

Osim toga i površinska tekstura skosavice često ima presudan utjecaj. Skosavice kod kojih završna obrada površine simulira riblju krljušt provjereno donose znatno više uspjeha. Katkada na krunici skosavice nakon ulova lignje često ostane sluz ili crnilo koje je najlakše otpuhnuti ili ukloniti starom četkicom za zube. To je potrebno napraviti, jer se lignja provjereno neće baciti na prljavu skosavicu.

I na kraju, bez obzira kakvim se alatima za lov liganja služili, u prihvatu uvijek valja biti oprezan. Loše zakačena lignja lako može otpasti s krunica, jer njena krhka struktura ne može uvijek podnijeti težinu tijela ispunjenog morem. Stoga ukoliko pri ruci nije dobar podmetač, najpraktičnije je lignji izdići glavu iznad mora kako bi kontrakcijom izbacila more iz plašta, te je tako ispražnjenu pokušati podići.

Naravno, sve je lakše ako je pri ruci podmetač pogotovo ako je u pitanju model kod kojeg je mrežni zastor izrađen od silikona koji ne pije mirise i u koji se skosavica ne može zaplesti.

A ako niste sigurni ima li uopće liganja na rivi s koje želite loviti, pogledajte pod noge. Ranije ulovljene lignje uvijek ostavljaju svoje crne potpise koji su pouzdana potvrda njihove prisutnosti.

---

ZADNJI TRAK SUNCA

Premda se na pojedinim dijelovima obale lignje mogu loviti i tijekom dana, najbolji period za uspješan lov su suton i zora, pri čemu je zadnji trak sunca definitivno najlovniji. Naravno, ako je riva osvijetljena, uspješan se lov može nastaviti na rubu svjetla ulične rasvjete i sjene noći.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JESENSKI GUŠTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => JESENSKI GUŠTI 2 0 14680 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-20 12:38:17 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-21 05:46:55 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-09-21 05:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683702.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683711.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683710.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683706.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683708.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683704.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683701.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683696.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683695.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683693.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683691.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683690.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683689.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683687.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/20\/6683686.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Light eging je tehnika u kojoj ovakvi ulovi nisu rijetkost<\/p>","

Kavezne skosavice za lov prirodnim je\u0161kama<\/p>","

Stara Rapalina Red Head skosavica je svojevremeno bila najtra\u017eeniji model<\/p>","

Iz ruke, jedna po jedna\u2026<\/p>","

Obla\u010dan dan i nje\u017ena boja<\/p>","

Na pli\u0107im se terenima uz lignje \u010desto ulove i sipe<\/p>","

Katkad i klasi\u010dne skosavice daju odli\u010dne rezultate<\/p>","

Popularna Rapala je wobbler s krunicama<\/p>","

I na neosvijetljenim se obalama mo\u017ee dobro loviti<\/p>","

Monta\u017ea srdele na iglu s krunicom<\/p>","

Basic i Shallow su prvi modeli za tehniku light eging<\/p>","

Light eging je tehnika koja daje rezultate<\/p>","

Dipovi su okusno mirisni pripravci koji se mogu nanijet na povr\u0161inu skosavice<\/p>","

Skosavice s harlekin uzorkom odli\u010dno love po obla\u010dnom vremenu i jakom kurentu<\/p>","

U rano juro je najbolje lovila svijetlo zelenkasta oita<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_6683702_1920.jpg":"1920x1080","k_6683702_1280.jpg":"1280x1280","k_6683702_1024.jpg":"1024x1024","k_6683702_640.jpg":"640x640","k_6683702_480.jpg":"480x480","k_6683702_340.jpg":"340x340","k_6683702_220.jpg":"220x220","o_6683702_1280.jpg":"1280x960","o_6683702_1024.jpg":"1024x768","o_6683702_640.jpg":"640x480","o_6683702_480.jpg":"480x360","o_6683702_340.jpg":"340x255","o_6683702_220.jpg":"220x165","h_6683702_1280.jpg":"1280x854","h_6683702_1024.jpg":"1024x683","h_6683702_640.jpg":"640x427","h_6683702_480.jpg":"480x320","h_6683702_340.jpg":"340x227","h_6683702_220.jpg":"220x147","pp_6683702_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683702_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683702_640.jpg":"640x814","pp_6683702_480.jpg":"480x611","pp_6683702_340.jpg":"340x432","pp_6683702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6683711_1920.jpg":"1920x1080","k_6683711_1280.jpg":"1280x1280","k_6683711_1024.jpg":"1024x1024","k_6683711_640.jpg":"640x640","k_6683711_480.jpg":"480x480","k_6683711_340.jpg":"340x340","k_6683711_220.jpg":"220x220","o_6683711_1280.jpg":"1280x1706","o_6683711_1024.jpg":"1024x1365","o_6683711_640.jpg":"640x853","o_6683711_480.jpg":"480x640","o_6683711_340.jpg":"340x453","o_6683711_220.jpg":"220x293","h_6683711_1280.jpg":"1280x854","h_6683711_1024.jpg":"1024x683","h_6683711_640.jpg":"640x427","h_6683711_480.jpg":"480x320","h_6683711_340.jpg":"340x227","h_6683711_220.jpg":"220x147","pp_6683711_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683711_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683711_640.jpg":"640x814","pp_6683711_480.jpg":"480x611","pp_6683711_340.jpg":"340x432","pp_6683711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6683710_1920.jpg":"1920x1080","k_6683710_1280.jpg":"1280x1280","k_6683710_1024.jpg":"1024x1024","k_6683710_640.jpg":"640x640","k_6683710_480.jpg":"480x480","k_6683710_340.jpg":"340x340","k_6683710_220.jpg":"220x220","o_6683710_1280.jpg":"1280x960","o_6683710_1024.jpg":"1024x768","o_6683710_640.jpg":"640x480","o_6683710_480.jpg":"480x360","o_6683710_340.jpg":"340x255","o_6683710_220.jpg":"220x165","h_6683710_1280.jpg":"1280x854","h_6683710_1024.jpg":"1024x683","h_6683710_640.jpg":"640x427","h_6683710_480.jpg":"480x320","h_6683710_340.jpg":"340x227","h_6683710_220.jpg":"220x147","pp_6683710_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683710_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683710_640.jpg":"640x814","pp_6683710_480.jpg":"480x611","pp_6683710_340.jpg":"340x432","pp_6683710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6683706_1920.jpg":"1920x1080","k_6683706_1280.jpg":"1280x1280","k_6683706_1024.jpg":"1024x1024","k_6683706_640.jpg":"640x640","k_6683706_480.jpg":"480x480","k_6683706_340.jpg":"340x340","k_6683706_220.jpg":"220x220","o_6683706_1280.jpg":"1280x1706","o_6683706_1024.jpg":"1024x1365","o_6683706_640.jpg":"640x853","o_6683706_480.jpg":"480x640","o_6683706_340.jpg":"340x453","o_6683706_220.jpg":"220x293","h_6683706_1280.jpg":"1280x854","h_6683706_1024.jpg":"1024x683","h_6683706_640.jpg":"640x427","h_6683706_480.jpg":"480x320","h_6683706_340.jpg":"340x227","h_6683706_220.jpg":"220x147","pp_6683706_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683706_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683706_640.jpg":"640x814","pp_6683706_480.jpg":"480x611","pp_6683706_340.jpg":"340x432","pp_6683706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6683708_1920.jpg":"1920x1080","k_6683708_1280.jpg":"1280x1280","k_6683708_1024.jpg":"1024x1024","k_6683708_640.jpg":"640x640","k_6683708_480.jpg":"480x480","k_6683708_340.jpg":"340x340","k_6683708_220.jpg":"220x220","o_6683708_1280.jpg":"1280x1706","o_6683708_1024.jpg":"1024x1365","o_6683708_640.jpg":"640x853","o_6683708_480.jpg":"480x640","o_6683708_340.jpg":"340x453","o_6683708_220.jpg":"220x293","h_6683708_1280.jpg":"1280x854","h_6683708_1024.jpg":"1024x683","h_6683708_640.jpg":"640x427","h_6683708_480.jpg":"480x320","h_6683708_340.jpg":"340x227","h_6683708_220.jpg":"220x147","pp_6683708_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683708_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683708_640.jpg":"640x814","pp_6683708_480.jpg":"480x611","pp_6683708_340.jpg":"340x432","pp_6683708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6683704_1920.jpg":"1920x1080","k_6683704_1280.jpg":"1280x1280","k_6683704_1024.jpg":"1024x1024","k_6683704_640.jpg":"640x640","k_6683704_480.jpg":"480x480","k_6683704_340.jpg":"340x340","k_6683704_220.jpg":"220x220","o_6683704_1280.jpg":"1280x960","o_6683704_1024.jpg":"1024x768","o_6683704_640.jpg":"640x480","o_6683704_480.jpg":"480x360","o_6683704_340.jpg":"340x255","o_6683704_220.jpg":"220x165","h_6683704_1280.jpg":"1280x854","h_6683704_1024.jpg":"1024x683","h_6683704_640.jpg":"640x427","h_6683704_480.jpg":"480x320","h_6683704_340.jpg":"340x227","h_6683704_220.jpg":"220x147","pp_6683704_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683704_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683704_640.jpg":"640x814","pp_6683704_480.jpg":"480x611","pp_6683704_340.jpg":"340x432","pp_6683704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6683701_1920.jpg":"1920x1080","k_6683701_1280.jpg":"1280x1280","k_6683701_1024.jpg":"1024x1024","k_6683701_640.jpg":"640x640","k_6683701_480.jpg":"480x480","k_6683701_340.jpg":"340x340","k_6683701_220.jpg":"220x220","o_6683701_1280.jpg":"1280x960","o_6683701_1024.jpg":"1024x768","o_6683701_640.jpg":"640x480","o_6683701_480.jpg":"480x360","o_6683701_340.jpg":"340x255","o_6683701_220.jpg":"220x165","h_6683701_1280.jpg":"1280x854","h_6683701_1024.jpg":"1024x683","h_6683701_640.jpg":"640x427","h_6683701_480.jpg":"480x320","h_6683701_340.jpg":"340x227","h_6683701_220.jpg":"220x147","pp_6683701_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683701_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683701_640.jpg":"640x814","pp_6683701_480.jpg":"480x611","pp_6683701_340.jpg":"340x432","pp_6683701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6683696_1920.jpg":"1920x1080","k_6683696_1280.jpg":"1280x1280","k_6683696_1024.jpg":"1024x1024","k_6683696_640.jpg":"640x640","k_6683696_480.jpg":"480x480","k_6683696_340.jpg":"340x340","k_6683696_220.jpg":"220x220","o_6683696_1280.jpg":"1280x960","o_6683696_1024.jpg":"1024x768","o_6683696_640.jpg":"640x480","o_6683696_480.jpg":"480x360","o_6683696_340.jpg":"340x255","o_6683696_220.jpg":"220x165","h_6683696_1280.jpg":"1280x854","h_6683696_1024.jpg":"1024x683","h_6683696_640.jpg":"640x427","h_6683696_480.jpg":"480x320","h_6683696_340.jpg":"340x227","h_6683696_220.jpg":"220x147","pp_6683696_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683696_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683696_640.jpg":"640x814","pp_6683696_480.jpg":"480x611","pp_6683696_340.jpg":"340x432","pp_6683696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_6683695_1920.jpg":"1920x1080","k_6683695_1280.jpg":"1280x1280","k_6683695_1024.jpg":"1024x1024","k_6683695_640.jpg":"640x640","k_6683695_480.jpg":"480x480","k_6683695_340.jpg":"340x340","k_6683695_220.jpg":"220x220","o_6683695_1280.jpg":"1280x720","o_6683695_1024.jpg":"1024x576","o_6683695_640.jpg":"640x360","o_6683695_480.jpg":"480x270","o_6683695_340.jpg":"340x191","o_6683695_220.jpg":"220x123","h_6683695_1280.jpg":"1280x854","h_6683695_1024.jpg":"1024x683","h_6683695_640.jpg":"640x427","h_6683695_480.jpg":"480x320","h_6683695_340.jpg":"340x227","h_6683695_220.jpg":"220x147","pp_6683695_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683695_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683695_640.jpg":"640x814","pp_6683695_480.jpg":"480x611","pp_6683695_340.jpg":"340x432","pp_6683695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6683693_1920.jpg":"1920x1080","k_6683693_1280.jpg":"1280x1280","k_6683693_1024.jpg":"1024x1024","k_6683693_640.jpg":"640x640","k_6683693_480.jpg":"480x480","k_6683693_340.jpg":"340x340","k_6683693_220.jpg":"220x220","o_6683693_1280.jpg":"1280x960","o_6683693_1024.jpg":"1024x768","o_6683693_640.jpg":"640x480","o_6683693_480.jpg":"480x360","o_6683693_340.jpg":"340x255","o_6683693_220.jpg":"220x165","h_6683693_1280.jpg":"1280x854","h_6683693_1024.jpg":"1024x683","h_6683693_640.jpg":"640x427","h_6683693_480.jpg":"480x320","h_6683693_340.jpg":"340x227","h_6683693_220.jpg":"220x147","pp_6683693_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683693_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683693_640.jpg":"640x814","pp_6683693_480.jpg":"480x611","pp_6683693_340.jpg":"340x432","pp_6683693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6683691_1920.jpg":"1920x1080","k_6683691_1280.jpg":"1280x1280","k_6683691_1024.jpg":"1024x1024","k_6683691_640.jpg":"640x640","k_6683691_480.jpg":"480x480","k_6683691_340.jpg":"340x340","k_6683691_220.jpg":"220x220","o_6683691_1280.jpg":"1280x853","o_6683691_1024.jpg":"1024x682","o_6683691_640.jpg":"640x426","o_6683691_480.jpg":"480x320","o_6683691_340.jpg":"340x226","o_6683691_220.jpg":"220x146","h_6683691_1280.jpg":"1280x854","h_6683691_1024.jpg":"1024x683","h_6683691_640.jpg":"640x427","h_6683691_480.jpg":"480x320","h_6683691_340.jpg":"340x227","h_6683691_220.jpg":"220x147","pp_6683691_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683691_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683691_640.jpg":"640x814","pp_6683691_480.jpg":"480x611","pp_6683691_340.jpg":"340x432","pp_6683691_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_6683690_1920.jpg":"1920x1080","k_6683690_1280.jpg":"1280x1280","k_6683690_1024.jpg":"1024x1024","k_6683690_640.jpg":"640x640","k_6683690_480.jpg":"480x480","k_6683690_340.jpg":"340x340","k_6683690_220.jpg":"220x220","o_6683690_1280.jpg":"1280x720","o_6683690_1024.jpg":"1024x576","o_6683690_640.jpg":"640x360","o_6683690_480.jpg":"480x270","o_6683690_340.jpg":"340x191","o_6683690_220.jpg":"220x123","h_6683690_1280.jpg":"1280x854","h_6683690_1024.jpg":"1024x683","h_6683690_640.jpg":"640x427","h_6683690_480.jpg":"480x320","h_6683690_340.jpg":"340x227","h_6683690_220.jpg":"220x147","pp_6683690_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683690_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683690_640.jpg":"640x814","pp_6683690_480.jpg":"480x611","pp_6683690_340.jpg":"340x432","pp_6683690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6683689_1920.jpg":"1920x1080","k_6683689_1280.jpg":"1280x1280","k_6683689_1024.jpg":"1024x1024","k_6683689_640.jpg":"640x640","k_6683689_480.jpg":"480x480","k_6683689_340.jpg":"340x340","k_6683689_220.jpg":"220x220","o_6683689_1280.jpg":"1280x960","o_6683689_1024.jpg":"1024x768","o_6683689_640.jpg":"640x480","o_6683689_480.jpg":"480x360","o_6683689_340.jpg":"340x255","o_6683689_220.jpg":"220x165","h_6683689_1280.jpg":"1280x854","h_6683689_1024.jpg":"1024x683","h_6683689_640.jpg":"640x427","h_6683689_480.jpg":"480x320","h_6683689_340.jpg":"340x227","h_6683689_220.jpg":"220x147","pp_6683689_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683689_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683689_640.jpg":"640x814","pp_6683689_480.jpg":"480x611","pp_6683689_340.jpg":"340x432","pp_6683689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6683687_1920.jpg":"1920x1080","k_6683687_1280.jpg":"1280x1280","k_6683687_1024.jpg":"1024x1024","k_6683687_640.jpg":"640x640","k_6683687_480.jpg":"480x480","k_6683687_340.jpg":"340x340","k_6683687_220.jpg":"220x220","o_6683687_1280.jpg":"1280x960","o_6683687_1024.jpg":"1024x768","o_6683687_640.jpg":"640x480","o_6683687_480.jpg":"480x360","o_6683687_340.jpg":"340x255","o_6683687_220.jpg":"220x165","h_6683687_1280.jpg":"1280x854","h_6683687_1024.jpg":"1024x683","h_6683687_640.jpg":"640x427","h_6683687_480.jpg":"480x320","h_6683687_340.jpg":"340x227","h_6683687_220.jpg":"220x147","pp_6683687_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683687_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683687_640.jpg":"640x814","pp_6683687_480.jpg":"480x611","pp_6683687_340.jpg":"340x432","pp_6683687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6683686_1920.jpg":"1920x1080","k_6683686_1280.jpg":"1280x1280","k_6683686_1024.jpg":"1024x1024","k_6683686_640.jpg":"640x640","k_6683686_480.jpg":"480x480","k_6683686_340.jpg":"340x340","k_6683686_220.jpg":"220x220","o_6683686_1280.jpg":"1280x960","o_6683686_1024.jpg":"1024x768","o_6683686_640.jpg":"640x480","o_6683686_480.jpg":"480x360","o_6683686_340.jpg":"340x255","o_6683686_220.jpg":"220x165","h_6683686_1280.jpg":"1280x854","h_6683686_1024.jpg":"1024x683","h_6683686_640.jpg":"640x427","h_6683686_480.jpg":"480x320","h_6683686_340.jpg":"340x227","h_6683686_220.jpg":"220x147","pp_6683686_1280.jpg":"1280x1628","pp_6683686_1024.jpg":"1024x1303","pp_6683686_640.jpg":"640x814","pp_6683686_480.jpg":"480x611","pp_6683686_340.jpg":"340x432","pp_6683686_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15526653 Threads: 4 Questions: 3206459806 Slow queries: 7225825 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236094964 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/provokacije-i-nasjedanja-sve-o-jesenskom-lovu-liganja-s-obale-1225890 [printLink] => /om/ribolov/provokacije-i-nasjedanja-sve-o-jesenskom-lovu-liganja-s-obale-1225890?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650501 [name] => lov liganja s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 21:37:49 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-liganja-s-obale [link] => /tag/lov-liganja-s-obale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275037 [name] => lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov [link] => /tag/lignjolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666446 [name] => gdje loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-08 15:57:34 [main_article_id] => 0 [alias] => gdje-loviti-lignje [link] => /tag/gdje-loviti-lignje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JESENSKI GUŠTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za lov liganja s obale dovoljno je motovilo s tridesetak metara strune i skosavicom. Ipak, postoji i nešto kompliciranija verzija, ali zato puno učinkovitija… [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683702.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Light eging je tehnika u kojoj ovakvi ulovi nisu rijetkost

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683702.jpg [title] =>

Light eging je tehnika u kojoj ovakvi ulovi nisu rijetkost

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683711.jpg [title] =>

Kavezne skosavice za lov prirodnim ješkama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683710.jpg [title] =>

Stara Rapalina Red Head skosavica je svojevremeno bila najtraženiji model

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683706.jpg [title] =>

Iz ruke, jedna po jedna…

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683708.jpg [title] =>

Oblačan dan i nježna boja

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683704.jpg [title] =>

Na plićim se terenima uz lignje često ulove i sipe

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683701.jpg [title] =>

Katkad i klasične skosavice daju odlične rezultate

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683696.jpg [title] =>

Popularna Rapala je wobbler s krunicama

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683695.jpg [title] =>

I na neosvijetljenim se obalama može dobro loviti

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683693.jpg [title] =>

Montaža srdele na iglu s krunicom

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683691.jpg [title] =>

Basic i Shallow su prvi modeli za tehniku light eging

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683690.jpg [title] =>

Light eging je tehnika koja daje rezultate

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683689.jpg [title] =>

Dipovi su okusno mirisni pripravci koji se mogu nanijet na površinu skosavice

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683687.jpg [title] =>

Skosavice s harlekin uzorkom odlično love po oblačnom vremenu i jakom kurentu

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/20/6683686.jpg [title] =>

U rano juro je najbolje lovila svijetlo zelenkasta oita

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od svih jadranskih glavonožaca lignja se može smatrati jednim od najokrutnijih predatora s vrlo izraženim kanibalnim sklonostima. Najvećem broju liganja prvi obrok su manje spretna braća i sestre, a odmah potom i sve što se kreće i pliva u neposrednoj okolini, pri čemu je veličina plijena uistinu sporedna stavka.

Lignja ima izuzetno dobar vid s vidnim poljem od gotovo 360 stupnjeva. Njeno je oko vrlo složeno, strukturom jednako strukturi očiju kralježnjaka, s tim da su čak naprednije, jer može razlikovati i polarizaciju svjetla, dok opna oka može registrirati i vibracije.

Kao da to nije dovoljno, iza očiju se nalaze mali kemoreceptori, sasvim sitne papile kojima lignja može detektirati i mirise otopljene u moru, neke i u minimalnim koncentracijama.

HRANA I OPASNOST

Kao prekaljeni predator lignja je u neprestanom pokretu. Nikada ne liježe na dno i nikada ne propušta priliku za napad, pogotovo ako je plijen očito ukusan i jestiv.

I dok se kreće kroz sjenu dana na izmaku, lignja pogledom i svim svojim ostalim osjetilima neprestano pretražuje okolinu. Pažnju joj privlači doslovno sve što je u bilo kakvom pokretu, jer to što se kreće ne mora biti samo hrana već i neposredna opasnost.

A upravo je zahvaljujući tolikom oprezu i uspjela opstati kao vrsta u nemilosrdnim evolucijskim previranjima. Svakoj pa i najmanjoj promjeni lignja će na svom bešumnom putu posvetiti dio pažnje, što je činjenica koju svaki lignjolovac koristi kad god je u prilici.

A svoj plijen lignja napada na dva osnovna načina. U prvom slučaju na plijen nasrće otvorenim napadom. Tada prema plijenu kreće brzo i, kada se nađe u dometu, izbacuje svoje lovne krakove trenutno obuhvaćajući plijen i privlačeći ga ostalim kracima prema svojem kljunu.

---

image

Iz ruke, jedna po jedna…

---

Puno je češća druga tehnika prikradanja u kojoj se plijenu gotovo nevidljivo prikrada obuhvaćajući ga svojim kracima sasvim polako i nježno, kao da ispituje je li uopće jestiv. Naravno, postoji i cijeli niz kombinacija u kojima se ova dva stereotipna načina napada isprepleću, ali u principu ova su dva osnovni načini na koje lignja napada svoj plijen.

OSNOVNI PRISTUP

Poznavajući ova osnovna pravila ponašanja liganja, razvile su se brojne tehnike lova na lignje kod kojih je, ako izuzmemo osti kao probojni alat, osnovni alat skosavica. Bez obzira na oblik i materijal od kojega je izrađen, ovaj alat uvijek ima na svom repnom kraju jedan ili dva vjenčića kukasto povijenih iglica, tzv krunica kojim se lignja tijekom lova pokušava zakačiti.

Krunice za razliku od udica nemaju zazupce tako da zakačena lignja zapravo u svakom trenutku može spasti zbog čega izvlačenje mora biti kontinuirano, a struna konstantno napeta bez ikakva popuštanja.

Da bi se lignja uspješno lovila iz barke, preduvjet je posjedovanje nekakvog plovila, što ipak nemaju svi. No za lov liganja s obale, dovoljno je motovilo s tridesetak metara strune i jedna skosavica, što je daleko jeftinije od opremanja i korištenja brodice i što doslovno svatko sebi može priuštiti.

Naravno, to je tek osnovna i najniža točka u obalnom lovu na lignje jer kao i sve ostale ribolovne tehnike i pristupi, i obalni lignjolov ima svoje brojne inačice od kojih su neke jednostavnije, a neke kompliciranije.

---

image

Na plićim se terenima uz lignje često ulove i sipe

---

PRIRODNE JEŠKE

Tradicionalni obalni lignjolov ima nekoliko verzija. Jedna od najstarijih je takozvani lov na pljusku. Kod ove se tehnike svježa riba, najčešće srdela, bukva ili cipal, samo vezana na kraju strune izbacuje u more.

Ovaj sistem nije naoružan nikakvim kukicama, krunicama ili udicama, već je riba jednostavno samo vezana, i to uglavnom za rep. Dok tako vezana i u more izbačena riba sporo tone, lignja je prihvaća, što se na obali očituje napinjanjem strune. Lignjolovac tada opreznim izvlačenjem lignju dovlači na domet ostiju kojima je gađa.

Lignja zabavljena hranjenjem najčešće dopušta da je se dovuče u neposrednu blizinu obale. Ako u takvom izvlačenju lignja svoj plijen pusti, dovoljno je prekinuti izvlačenje i dopustiti ješki da slobodno počne tonuti, što je najčešće dostatna provokacija za ponovni napad nakon čega se igra strpljenja i opreza nastavlja. Ne treba posebno naglašavati da u ovakvom lovu ima jako puno promašaja i da je za kvalitetno izvođenje potreban barem još jedan par ruku.

Druga verzija je nešto naprednija i također podrazumijeva rad sa svježom ribom, no u ovom slučaju ta se riba po dužini, od glave prema repu, probada drvenom ili metalnom šipčicom, tzv. iglom, na čijem se kraju nalazi jednostruka ili dvostruka krunica.

---

image

Montaža srdele na iglu s krunicom

---

Ovakvim se alatom lovi uglavnom s dva pribora, pri čemu se oba naizmjenično sporo privlače ne dopuštajući da krunice padnu na dno da ne bi došlo do zadjeva.

Važno je napomenuti da je drvena igla, unatoč kraćem radnom vijeku, popularnija od metalne, ponajprije zbog sporije brzine tonjenja.

Posljednji od načina u kojima se lignja lovi prirodnim ješkama jest lov kaveznim skosavicama. Ovaj se alat sastoji se od dvije ribolike plastične ili metalne mrežice između kojih se postavlja svježa riba koja nakon spajanja i zatvaranja mrežastih polutki izgleda kao da je u malom kavezu. Na jednom se kraju te konstrukcije nalazi spojni zogulin, a na drugom krunica. Ovaj su sistem prvi patentirali naši zapadni susjedi i nazvali ga gabbietta portaeska.

---

image

Kavezne skosavice za lov prirodnim ješkama

---

SUVREMENI PRISTUP

Za razliku od obalnog lova na lignje prirodnim ješkama, obalni lov na lignje varalicama puno je popularniji. Jedan od osnovnih razloga je jednostavnost rukovanja bez neugodnih mirisa koji uvijek idu uz prirodnu ješku. Osim toga, u radu s varalicama do izražaja dolazi spretnost i sposobnost lignjolovca koji varalici udahnjuje život pretvarajući komad plastike ili drva u nešto što je lignjama vrlo nalik na živu ribu.

Najčešće korištena varalica u obalnom lovu je skosavica s otežanjem, Oita, koja se izbacuje što je moguće dalje i kojom se, sporo je privlačeći uz povremene trzaje, nastoji isprovocirati napad lignje. Iako danas svi brendovi proizvode oite, tradicionalisti tako oblikovane varalice još uvijek nazivaju Yo-Zuri.

Razlog tome je činjenica da su prve varalice tog oblika koje su stigle do naših lignjara bile upravo Yo-zurijeve. Iz istog razloga se i većina varalica, pa tako i skosavice sa stabilizatorom naziva Rapalama. No za obalni lov s ovim varalicama je potrebno malo više od motovila, trideset metara strune i skosavice.

---

image

Stara Rapalina Red Head skosavica je svojevremeno bila najtraženiji model

------
image

Katkad i klasične skosavice daju odlične rezultate

---

Za suvremeni obalni lov liganja su potrebni štap i rola, pri čemu se ne može koristiti bilo što i bilo kako. Štap za ovu tehniku mora biti žilav ali lagan, varaličarski, baš kao i rola. Osnovna struna je obavezno upredenica. Ako se može birati, preporuka pada na upredenice s oznakom medium sinking, koje tonu srednje brzo tako da savršeno mogu pratiti sve kretnje varalica.

Ipak, unatoč svim kvalitetama upredenice, posljednji metar do skosavice treba biti fluorokarbonski, u ovom slučaju ne deblji od 0,23 mm.

DEKLARATIVNI PODACI

Većina lignjolovaca, unatoč dugogodišnjoj upornosti i intenzivnim izlascima na obalu, zapravo ne zna kako se njihova varalica pod morem ponaša. Deklarativna svojstva istaknuta na većini pakiranja mnogim lignjolovcima i ne govore baš puno, tako da se najveći broj njih zapravo pouzdaje u sreću.

Donedavno su se na najvećem dijelu naše obale najčešće povlačile upravo Rapaline teturave skosavice sa stabilizatorom, pri čemu se lov svodio na što je moguće dalji izbačaj uz sporo jednolično povlačenje, pri čemu je opet sreća imala presudni značaj.

Ciljanim odabirom skosavice možemo odabrati lovnu dubinu, domet i naravno akciju, odnosno način na koji će varalica pod morem plesati.

Da bi se ustanovile karakteristike varalice, dovoljno je pažljivo pročitati deklarativne podatke. Većina renomiranih brendova na deklaracijama ima istaknute ključne podatke, od veličine, težine, brzine tonjenja ili amplitude koju u povlačenju varalica ostvaruje.

---

image

Oblačan dan i nježna boja

------
image

Popularna Rapala je wobbler s krunicama

---

LIGHT EGING

Za razliku od Rapala, Oite pod morem putuju pravolinijski, osim ako im ne udahnemo život. Light eging je tehnika koja je kao i većina tehnika vezanih uz lov liganja stigla iz Japana.

Preda će mnogi reći da se tako lovilo i prije 100 godina novitet, barem što se pristupa tijekom povlačenja tiče, je neupitan.

Naravno, uz pojavljivanje novog imena za novu tehniku, trenutno je pokrenuta i proizvodnja kompletnog potpuno novog asortimana, od skosavica i štapova, preko struna, do kutijica i torbica.

Varalice za ovu tehniku su temeljno oite, no te skosavice imaju specifičan balans. Danas je moguće pronaći mnoge skosavice koje prilično vjerno oponašaju bazne modele Shallow i Basic, koji se međusobno razlikuju samo po brzini tonjenja.

---

image

Basic i Shallow su prvi modeli za tehniku light eging

---

Nakon zabačaja, kada varalica dosegne željenu dubinu, treba je povući, no nipošto na klasičan način. Povlačenje treba izvesti uz skosanje i istovremeno namatanje strune, baš kao kod vertical jigginga.

Ovu tehniku privlačenja je najjednostavnije postići tako što se lijeva ruka kojom se drži ručica role ne pomiče, dok se namatanje ostvaruje tako što se pokreće štap i rola oko ručice. Naravno, pri tim pokretima vrh štap treba ostati na približno istoj poziciji kao u početku namatanja i povlačenja.

Dovoljna su tri do četiri takva twich trzaja uz istovremene okrete ručice, nakon čega i štap i rolu treba umiriti i na taj način omogućiti skosavici da ponovo potone u lovnu zonu. Nakon što je tonula desetak sekundi, postupak se ponavlja dok se lignja ne zakači ili se varalica ne dovuče blizu obale.

Naravno, vrijeme čekanja u kojem skosavica tone treba prilagoditi stvarnoj i lovnoj dubini.

Ovakav je način povlačenja izuzetno bitan jer ove varalice u povlačenju nemaju pravocrtno gibanje poput klasičnih modela. Prilikom povlačenja prema obali, ove se varalice kreću u stranu, i to pri svakom trzaju u drugom pravcu. Tako izlomljenom kretanju teško mogu odoljeti i najsitnije lignje, što ih sve, u dodiru sa savršeno oštrim krunicama, dovodi ravno na kraj.

Za razliku od lova klasičnim oitama, na ovakav se način vrlo brzo može pretražiti šire područje u svim smjerovima i po svim slojevima što ne ostavlja puno prostora za promašaje. Ukoliko je lignja prisutna bilo gdje na području koje pretražujemo, ulov će teško izostati.

---

image

Light eging je tehnika koja daje rezultate

------
image

U rano juro je najbolje lovila svijetlo zelenkasta oita

---

PROVOKACIJE I NASJEDANJA

Često se dogodi da se lignja u skosanju zakači na samom kraju skosa i to uglavnom za lovni krak, što je zapravo samo posljedica njenog iznenadnog napada na plijen u pokretu.

Ipak, puno se češće kače u početku skosa, dok se mnoge i same objese, što je posljedica pipanja i ispitivanja. Zašto bi lignja na takav način, ma koliko bio nalik ribi, uopće prihvatila komad plastike, pitanje je koje mnoge oduvijek zbunjuje.

Lignja nasjeda na prevaru u dva slučaja. Prvi se bazira na provokaciji oblikom, bojom i teksturom, a drugi oblikom, bojom i pokretom. Naravno, kod modela koji su presvučeni platnom ili su napravljeni od materijala koji mogu upijati, možemo koristiti i DIP-ove, mirisno okusne atraktore. No, nakon toga te varalice dugo zadržavaju upotrijebljeni miris, tako da ih se ne preporučuje skladištiti s ostalim bezmirisnim varalicama

Dakle, u prvom slučaju već prvi kontakt s varalicom lignju mora zainteresirati. Svjetleći elementi poput tek lagano fosforescirajućeg tijela, ili svjetlećeg oka, ili diskretne trakice u repnom dijelu sasvim su dovoljni za privlačenje pažnje. Riboliki oblik u kombinaciji s bojom je sljedeća točka koja budi predatora u njoj, nakon čega ključni detalj postaje površinska tekstura.

Posljednja, a možda i najbitnija stavka je obloga varalice koja simulira riblju krljušt radi koje lignja sigurno neće odbiti ponuđenu varalicu.

U drugom slučaju, lignja svoj plijen napada u mirovanju. Privučena gibanjem skosavica, lignja koja oklijeva cijelo će vrijeme pažljivo odmjeravati i vagati situaciju. Skosavica koja se giba nije lako uhvatljiv plijen, ali kad se zaustavi, pa još i zauzme ukočen položaj dok polako tone…

---

image

I na neosvijetljenim se obalama može dobro loviti

------
image

Skosavice s harlekin uzorkom odlično love po oblačnom vremenu i jakom kurentu

---

Takvi zamrznuti položaji u ribljem svijetu najčešće nastupaju trenutak prije eksplozivnog bijega ribe, tako da zapravo zaustavljanje skosavice, lignje doživljavaju kao posljednju šansu za napad prije nego skosavica pobjegne.

Iako će jedan dio liganja tako zaustavljenu skosavicu napasti svojim lovnim kracima silovito i bez zastoja, veći će dio skosavici brzo, ali nečujno i krajnje nježno prići i obuhvatiti je. Naravno, svi nabrojeni elementi uz pogođenu boju definitivno će odigrati krunsku ulogu, nakon čega preostaje samo odraditi završni dio izvlačenja i nasukavanja.

ČISTE KRUNICE

Pogrešna je pretpostavka da lignja, ukoliko je u blizini, ne registrira vašu skosavicu. Skosavica je sigurno primijećena samo je, ukoliko ne lovi, vjerojatno proglašena nezanimljivom. Razlog? Pogrešna boja, balans, tekstura, zvuk, pokret… Puno je toga u igri.

Prvi detalj na koji treba obratiti pažnju u situacijama kada lignja ne prima na klasičan način, je sam odabir skosavice. Promjena veličine skosavice, kao i modela često je dovoljna da se cijeli lov iz temelja okrene.

Ne treba smetnuti s uma da su lignje prvenstveno predatori pa tek onda, i to samo po potrebi, strvinari. To znači da su im temeljna hrana žive zdrave ribe, a ne bolesne ili uginule jedinke. Upravo stoga skosavica mora oponašati lak i ukusan plijen.

---

image

Dipovi su okusno mirisni pripravci koji se mogu nanijet na površinu skosavice

---

Osim toga i površinska tekstura skosavice često ima presudan utjecaj. Skosavice kod kojih završna obrada površine simulira riblju krljušt provjereno donose znatno više uspjeha. Katkada na krunici skosavice nakon ulova lignje često ostane sluz ili crnilo koje je najlakše otpuhnuti ili ukloniti starom četkicom za zube. To je potrebno napraviti, jer se lignja provjereno neće baciti na prljavu skosavicu.

I na kraju, bez obzira kakvim se alatima za lov liganja služili, u prihvatu uvijek valja biti oprezan. Loše zakačena lignja lako može otpasti s krunica, jer njena krhka struktura ne može uvijek podnijeti težinu tijela ispunjenog morem. Stoga ukoliko pri ruci nije dobar podmetač, najpraktičnije je lignji izdići glavu iznad mora kako bi kontrakcijom izbacila more iz plašta, te je tako ispražnjenu pokušati podići.

Naravno, sve je lakše ako je pri ruci podmetač pogotovo ako je u pitanju model kod kojeg je mrežni zastor izrađen od silikona koji ne pije mirise i u koji se skosavica ne može zaplesti.

A ako niste sigurni ima li uopće liganja na rivi s koje želite loviti, pogledajte pod noge. Ranije ulovljene lignje uvijek ostavljaju svoje crne potpise koji su pouzdana potvrda njihove prisutnosti.

---

ZADNJI TRAK SUNCA

Premda se na pojedinim dijelovima obale lignje mogu loviti i tijekom dana, najbolji period za uspješan lov su suton i zora, pri čemu je zadnji trak sunca definitivno najlovniji. Naravno, ako je riva osvijetljena, uspješan se lov može nastaviti na rubu svjetla ulične rasvjete i sjene noći.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Light eging je tehnika u kojoj ovakvi ulovi nisu rijetkost


Kavezne skosavice za lov prirodnim ješkama


Stara Rapalina Red Head skosavica je svojevremeno bila najtraženiji model


Iz ruke, jedna po jedna…


Oblačan dan i nježna boja


Na plićim se terenima uz lignje često ulove i sipe


Katkad i klasične skosavice daju odlične rezultate


Popularna Rapala je wobbler s krunicama


I na neosvijetljenim se obalama može dobro loviti


Montaža srdele na iglu s krunicom


Basic i Shallow su prvi modeli za tehniku light eging


Light eging je tehnika koja daje rezultate


Dipovi su okusno mirisni pripravci koji se mogu nanijet na površinu skosavice


Skosavice s harlekin uzorkom odlično love po oblačnom vremenu i jakom kurentu


U rano juro je najbolje lovila svijetlo zelenkasta oita

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/provokacije-i-nasjedanja-sve-o-jesenskom-lovu-liganja-s-obale-1225890 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=222e641fcacf22503f7fedc4e516e71ae521fca5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+lov+liganja+s+obale+dovoljno+je+motovilo+s+tridesetak+metara+strune+i+skosavicom.+Ipak%2C+postoji+i+ne%C5%A1to+kompliciranija+verzija%2C+ali+zato+puno+u%C4%8Dinkovitija%E2%80%A6&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprovokacije-i-nasjedanja-sve-o-jesenskom-lovu-liganja-s-obale-1225890 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprovokacije-i-nasjedanja-sve-o-jesenskom-lovu-liganja-s-obale-1225890 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JESENSKI GUŠTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

JESENSKI GUŠTIZa lov liganja s obale dovoljno je motovilo s tridesetak metara strune i skosavicom. Ipak, postoji i nešto kompliciranija verzija, ali zato puno učinkovitija…

Piše Boris Bulić
21. rujna 2022. - 07:39

Od svih jadranskih glavonožaca lignja se može smatrati jednim od najokrutnijih predatora s vrlo izraženim kanibalnim sklonostima. Najvećem broju liganja prvi obrok su manje spretna braća i sestre, a odmah potom i sve što se kreće i pliva u neposrednoj okolini, pri čemu je veličina plijena uistinu sporedna stavka.

Lignja ima izuzetno dobar vid s vidnim poljem od gotovo 360 stupnjeva. Njeno je oko vrlo složeno, strukturom jednako strukturi očiju kralježnjaka, s tim da su čak naprednije, jer može razlikovati i polarizaciju svjetla, dok opna oka može registrirati i vibracije.

Kao da to nije dovoljno, iza očiju se nalaze mali kemoreceptori, sasvim sitne papile kojima lignja može detektirati i mirise otopljene u moru, neke i u minimalnim koncentracijama.

HRANA I OPASNOST

Kao prek...

19. svibanj 2024 04:08