stdClass Object ( [id] => 1366963 [title] => Plovkom na ‘kralja‘: savjeti za zimski lov lubina s obale, od pozicije do opreme i ješke [alias] => plovkom-na-kralja-ovo-su-savjeti-za-zimski-lov-lubina-s-obale-od-pozicije-do-opreme-i-jeske [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Komarča i lubin, dvije najcjenjenije priobalne lovine rekreativnih ribolovaca, tijekom zime ponašaju se posve različito. Dok komarča najkasnije do kraja siječnja znatno smanji aktivnost, lubin je pojačava, vrhunac snage i borbenosti dosegne u veljači ili ožujku, kad je komarča gotovo posve neaktivna, neborbena i vrlo mršava. Tako ribolovcima koji do kraja zime žele u priobalju ostvariti hvalevrijedan ulov okrunjene riblje glave preostaje jedino da tragaju za kraljem.

To mogu činiti svim tehnikama udičarenja, s obale varaličarenjem i čekanjem te iz plovila u pokretu povlačenjem prirodnih i umjetnih mamaca. Svaki od tih načina ima prednosti i mane. Lov plovkom manjih, do kilogram-dva teških, primjeraka, koji je tema ovog teksta, kod nas nije čest, iako je vrlo atraktivan i dinamičan, gotovo kao varaličarenje s obale, a u određenim situacijama i najučinkovitiji.

Mjesto lova

Lubina je pomoću plovka moguće loviti na brojnim pozicijama, ali najbolje gdje se miješaju slatka i slana voda – u lukama, marinama, na ušćima te duž kamenitih obala, posebno uspješno na ušćima stalnih i sezonskih pritoka te uz priobalne vrulje, podmorske izvore slatke vode. Od mjesta lova, ali i stanja mora i vremenskih prilika, ovisi tehnika lova te način kompletiranja pribora i izbor vrste plovka. No, bez obzira na mjesto i uvjete, loviti je najbolje dugim i laganim štapovima. Za pojedine situacije najprimjereniji su oni tipa match, a kao univerzalni pokazali su se bolognese. O njima smo već detaljno pisali, pa ćemo samo napomenuti da su za plovkarenje lubina najprikladniji štapovi težine bacanja 5-15 grama, srednje akcije, te optimalne dužine 5 do 7 metara. Za lov u lučicama, te ostalim uskim i plitkim predjelima najprimjereniji su oni do 6 m, a za lov na otvorenim pozicijama i većim daljinama bolji su duži.

---

image

Nije prevelik, ali je dovoljan za ribolovni gušt

---

Ako se lovi štapovima dugim do šest metara, dovoljno je na njih postaviti manju rolu, ali ne manju od 2000, najbolje onu veličine 2500. Na duže štapove, te ako mamac treba odbaciti malo dalje, bolje je montirati rolu veličine 3500 ili čak 4000.

Tanka struna

Rola mora biti dobro podesiva i precizna, a kalem napunjen kvalitetnim najlonom promjera 0,16-0,22 mm. Završnjak treba biti od nevidljivo FC strune. Za lov manjih primjeraka u dobrim uvjetima vidljivosti debljina treba biti 0,10 mm, čak i 0,08 mm, dok se za lošije uvjete vidljivosti mogu koristiti i oni promjera 0,16 mm.

Poput struna, i udica treba biti tanka i ne osobito velika, s obzirom na mamce koji se najčešće koriste u lovu manjih lubina. Najprimjerenije su udice oblika Crystal, srednjeg i dugog tijela. Ovisno o vrsti mamca i očekivanoj veličini plijena, koriste se udice širine luka 8 do 10, najviše 12 mm. Neki, osobito u lovu mesnim crvom, koriste i udice širine tek 5 mm, ali ih treba izbjegavati jer se na njih love i primjerci kraći od 25 cm, što je minimalna dopuštena lovna dužina lubina.

U ribolovu plovkom, logično, najveću pozornost treba posvetiti izboru plovka. S obzirom da izbor ovisi o stanju mora i vremena, daljini odbacivanja, dubini na koju se treba spustiti mamac, znači brojnim i vrlo promjenjivim čimbenicima, u ribolov treba nositi plovke svih vrsta i oblika. Težina im treba biti od 1 do 3 grama, eventualno 5, a rijetko više od 7 grama. Kad god je to moguće plovke teže od 4 ili 5 grama treba izbjegavati jer ih lubin osjeti na dodir.

Lagani plovak

Stoga je prvo pravilo da treba koristiti što lakši plovak – za ribolov u mirnome moru onaj težine tek jedan gram. Kad je mamac potrebno dalje odbaciti na mjesto gdje je površina mora mirna, a struja mora slaba ili je nema, najprimjereniji je klasični plovak bez vlastitog, ali s dodatnim otežanjem do 5 grama, postavljenim između plovka i udice. Za lov u plitkom moru plovak treba biti fiksni, a u dubljem moru klizni. Kada se lovi po mirnom, ali plitkom moru, najbolje rješenje je plovak s otežanjem u sebi, dok je za lov u nemirnom moru najbolje koristiti waggler plovak težine 1 do 3 grama, a za dalje odbacivanje i nemirnije more do 7 i više grama. Što se tiče oblika plovka, waggler treba biti tipa pero ili oval, a ostali pero za mirno more, a oval i kugla za nemirno i valovito more.

---

image

Plovak i kozica kao mamac

---

Kao i plovke, u ribolov treba nositi brojne olovnice različitih težina. Rascijepane od veličine 8 (0,07 g) do SSG (1,8 g), a in line, klizne težine od 2 do 5 grama. Njihovim kombiniranjem može se postići savršen balast nosivosti plovka i opterećenja u svim uvjetima, a koji omogućava željenu daljinu odbačaja mamca te okomiti položaj pribora pod površinom.

Vrtilice, perlice, stoperi...

Od ostalog sitnog pribora neophodno je nekoliko najmanjih vrtilica za spoj osnovne strune i završnjaka. Vrtilica može biti i tipa lanaca, s dva ili više spojenih tijela, koja zbog težine djelomično ili posve preuzima i ulogu olovnice. Za montažu kliznoga plovka neophodne su i perlice te stoperi.

Svi ti elementi u brojnim kombinacijama čine završnjak krajnje jednostavne konstrukcije – plovak je na osnovnoj struni koja posredstvom vrtilice nosi privez, sa ili bez olovnica, s udicom na kraju. Dužina priveza, udaljenost plovka od udice, težina olovnica, vrsta, težina i nosivost plovka te ostali parametri završnjaka ovise o brojnim promjenjivim čimbenicima, pa je ovisno o njima završnjak najbolje praviti na mjestu ribolova.

Dužina priveza i rastojanje između plovka i udice ovise o dubini na mjestu lova, te na željenoj dubini lova jer mamac se može ponuditi malo iznad dna, ali i znatno poviše njega, na pola dna. U pravilu, dužina priveza je od 40, za lov u plitkome moru i jakom kurentu, pa do 150 cm za lov u dubokome moru.

Priloženim crtežima prikazani su najprikladniji završnjaci za razne situacije. Na crtežu br. 1 završnjak je s klasičnim plovkom za lov spuštanjem ili kratkim odbacivanjem u plitko i mirno more. Nosivost plovka je 1 gram, a opterećenje čini 10 rascijepanih olovnica broj 7 međusobno razmaknutih 10-ak cm. Dužina priveza je 60 do 100 cm.

---

image

Crtež br. 1 - Završnjak za lov lubina klasičnim plovkom spuštanjem u plitko more

---

Klizni plovak

Na crtežu br. 2 je montaža s kliznim plovkom, klasičnim ili waggler, za lov na daljinama do 30-ak metara u kurentu. Težina plovka je 7, a nosivost 2 grama. Dužina predveza je 1,5 do 2 m, na njegovoj sredini je pričvršćena jedna rascijepana olovnica od 1 gram, te dvije broj 6 ili 5. Umjesto njih, postaviti se može jedna in line klizna ovalna olovnica težine 1,5 grama. Na kraju priveza je najmanja trostruka vrtilica broj 22 koja služi i kao dodatno opterećenje. Privez s udicom koju ta vrtilica nosi treba biti dugačak 100 do 120 cm.

---

image

Crtež br. 2 - Završnjak za lov lubina kliznim plovkom bacanjem do 30-tak metara

---

Da bi se plovak postavio na optimalno rastojanje od udice kako bi se lovilo na željenoj udaljenosti od dna, neophodno je znati dubinu mora na mjestu lova. Ako se to unaprijed ne zna, treba je izmjeriti. Najjednostavnije je to napraviti pomoću dodatnog utega pričvršćenog na udicu, primjerice rascijepane olovnice, kao što je prikazano slikom br. 1. Težina utega mora biti malo veća od nosivosti plovka. Nakon što se plovak odmakne od otežane udice pribor se odbaci na željenu poziciju. Ako plovak ne potone, znači da je more tu dublje od dužine razmaka između udice i plovka. Zatim se plovak još malo odmakne od udice i postupak ponovi sve dok plovak ne potone malo pod površinu. Tada je pribor na dubini koja odgovara razmaku udice i plovka. Nakon toga treba smanjiti tu dužinu da bi mamac bio na željenom rastojanju poviše dna.

---

image

Slika br. 1 - Olovnica na udici za mjerenje dubine

 

 

---

Crvi kao mamac

Puno je teže odrediti mjesto gdje loviti. Naime, iako lubin godinama ostaje na istom području, u kojem će se njegovu dijelu trenutačno nalaziti ovisi o plimi, mjesečevim mijenama i meteorološkim uvjetima.

I oko najmanjih ušća, podmorskih izvora i ostalih dotoka loviti treba do desetak metara lijevo ili desno od njih. U vrijeme njihova pojačanog dotoka loviti treba dalje od njih nego uobičajeno.

Čak i na manjim područjima loviti je najbolje pretraživanjem terena. U pristaništima, lučicama i neposredno oko njih, te sa šetališta lov treba obavljati odbacivanjem pribora hodanjem po obali i puštanjem plovka niz kurenat dok se ne nađe gdje je lubin. Lovi li se na pješčanom dnu, mamac je najbolje ponuditi tamo gdje ima kamenitih oaza i usamljenih stijena. Kada se, pak, lovi na plaži daljim bacanjem, odbaciti treba na mjesto gdje položena obala počne brže ponirati.

Kada se odabere mjesto gdje će se loviti, treba odbaciti mamac. Za lov opisanim priborom najprimjereniji su crvi, od muljaša, preko pjeskulja i mesnog do uvoznih, poput korejskog i američkog. Odličan mamac je i kišna glista, a poslužiti može i meso raznih školjki.

Korisno brumavanje

U ribolovu lubina plovkom učinkovitost se znatno povećava primamljivanjem. Osim toga, njezinom upotrebom može se smanjiti intenzitet i područje pretraživanja. Ako postoji mogućnost, primamljivati treba i nekoliko dana prije lova, najbolje uvijek u isto vrijeme i s mamcem kojim se planira loviti. Tijekom lova primamu u more treba bacati svakih 5 do 10 minuta, barem pola sati prije ribolova još intenzivnije.

Primama se može praviti od svačega, ali je najbolja ona u kojoj su samljevene srdele i inćuni izmiješani sa starim kruhom i morskom vodom tako da se rasprše po površini.

Nakon odbacivanja mamca te laganog zatezanja strune, jednim okom treba promatrati plovak, a drugim more. Štap se ne mora stalno držati, može se postaviti na kakav oslonac, najbolje poseban držač, kakvi su neophodni kad se lovi s dva pribora, što je optimalno rješenje. Čim plovak potone treba kontrirati kratko i odlučno. Gubitak vremena najvjerojatnije znači i gubitak plijena. Ako je zakačen, lubin će povući svom snagom, ali će se vrlo brzo zamoriti i pružati sve slabiji otpor.

---

image

S finim priborom moguće je izvući i kapitalca

---

Najbolje je barem na početku borbe da kočnica role lagano proklizava kako ne bi pukla struna koju uvijek pritom treba držati lagano napetu pokretima ruke iz zgloba. Važno je plijen što prije glavom okrenuti prema sebi i pri privlačenju glavu držati poviše površine. Prihvat je najbolje obaviti mrežnom prihvatnicom.

Najbolje doba za ovakvu vrstu ribolova lubina u ovom dijelu godine su jutarnji i večernji sati. Idealni vremenski uvjeti su kad nema kiše i vjetra, a najbolje stanje mora mirno ili blago valovito te visoka plima. Na mjesto ribolova najbolje je doći barem dva sata prije plime i zadržati se dva sata poslije njezina vrhunca.

---

RASPORED OLOVNICA

sim težine olovnica na priboru vrlo je važan i njihov broj te raspored, koji ovise o dubini i stanju mora na mjestu lova. Za lov u mirnome moru treba postaviti više olovnica na veću dužinu, s tim da blizu plovka treba postaviti nešto teže, a dalje sve lakše olovnice, kao što je prikazano detaljem br. 1 na crtežu br. 3.

Za lov u srednje jakoj morskoj struji raspored treba biti kako je prikazano detaljem br. 2, dok je za lov u jačem kurentu opterećenje najbolje rasporediti na način prikazan detaljem br. 3.

---

---

image

Crtež br. 3 - Raspored opterećenja za mirne vode

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lov plovkom manjih lubina teških kilogram do dva, kod nas se najrjeđe prakticira, iako je vrlo atraktivan i dinamičan, a u određenim situacijama najučinkovitiji - Čim plovak potone treba odlučno kontrirati, nakon čega će zakačeni lubin povući svom snagom, ali će se brzo zamoriti i pružati sve slabiji otpor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Lov plovkom manjih lubina teških kilogram do dva, kod nas se najrjeđe prakticira, iako je vrlo atraktivan i dinamičan, a u određenim situacijama najučinkovitiji - Čim plovak potone treba odlučno kontrirati, nakon čega će zakačeni lubin povući svom snagom, ali će se brzo zamoriti i pružati sve slabiji otpor RIBOLOVNI RASPORED 2 0 10398 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-01-07 11:13:50 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-25 11:55:01 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2024-02-25 09:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Lov plovkom manjih lubina teških kilogram do dva, kod nas se najrjeđe prakticira, iako je vrlo atraktivan i dinamičan, a u određenim situacijama najučinkovitiji - Čim plovak potone treba odlučno kontrirati, nakon čega će zakačeni lubin povući svom sn [metadata] => robots= author= title=Plovkom na 'kralja': ovo su savjeti za zimski lov lubina s obale, od pozicije do opreme i ješke page_title=Plovkom na 'kralja': ovo su savjeti za zimski lov lubina s obale, od pozicije do opreme i ješke [metakey] => ribolov s obale, ribolov, zimski ribolov, zimski ribolov s obale, lov lubina, kako loiti lubina, kako loviti lubina zimi, Šime Duvančić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639388.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639387.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639389.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639390.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639391.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639392.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639393.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639395.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639396.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639397.jpg","\/images\/slike\/2019\/01\/07\/10639399.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ulov mo\u017ee biti obilat<\/p>","

Ovoliki se naj\u010de\u0161\u0107e love<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Crte\u017e br. 3 - Raspored optere\u0107enja za mirne vode<\/p>","

Crte\u017e br. 1 - Zavr\u0161njak za lov lubina klasi\u010dnim plovkom spu\u0161tanjem u plitko more<\/p>","

S finim priborom mogu\u0107e je izvu\u0107i i kapitalca<\/p>","

Nije prevelik, ali je dovoljan za ribolovni gu\u0161t<\/p>","

Plovak i kozica kao mamac<\/p>","

Zagrist \u0107e i biorazgradive umjetne crve<\/p>","

Crte\u017e br. 2 - Zavr\u0161njak za lov lubina kliznim plovkom bacanjem do 30-tak metara<\/p>","

Trostruka vrtilica slu\u017ei i kao uteg<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Slika br. 1 - Olovnica na udici za mjerenje dubine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_10639388_1920.jpg":"1920x1080","k_10639388_1280.jpg":"1280x1280","k_10639388_1024.jpg":"1024x1024","k_10639388_640.jpg":"640x640","k_10639388_480.jpg":"480x480","k_10639388_340.jpg":"340x340","k_10639388_220.jpg":"220x220","o_10639388_1280.jpg":"1280x960","o_10639388_1024.jpg":"1024x768","o_10639388_640.jpg":"640x480","o_10639388_480.jpg":"480x360","o_10639388_340.jpg":"340x255","o_10639388_220.jpg":"220x165","h_10639388_1280.jpg":"1280x854","h_10639388_1024.jpg":"1024x683","h_10639388_640.jpg":"640x427","h_10639388_480.jpg":"480x320","h_10639388_340.jpg":"340x227","h_10639388_220.jpg":"220x147","pp_10639388_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639388_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639388_640.jpg":"640x814","pp_10639388_480.jpg":"480x611","pp_10639388_340.jpg":"340x432","pp_10639388_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_10639387_1920.jpg":"1920x1080","k_10639387_1280.jpg":"1280x1280","k_10639387_1024.jpg":"1024x1024","k_10639387_640.jpg":"640x640","k_10639387_480.jpg":"480x480","k_10639387_340.jpg":"340x340","k_10639387_220.jpg":"220x220","o_10639387_1280.jpg":"1280x720","o_10639387_1024.jpg":"1024x576","o_10639387_640.jpg":"640x360","o_10639387_480.jpg":"480x270","o_10639387_340.jpg":"340x191","o_10639387_220.jpg":"220x123","h_10639387_1280.jpg":"1280x854","h_10639387_1024.jpg":"1024x683","h_10639387_640.jpg":"640x427","h_10639387_480.jpg":"480x320","h_10639387_340.jpg":"340x227","h_10639387_220.jpg":"220x147","pp_10639387_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639387_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639387_640.jpg":"640x814","pp_10639387_480.jpg":"480x611","pp_10639387_340.jpg":"340x432","pp_10639387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1729","hd_10639389_1920.jpg":"1920x1080","k_10639389_1280.jpg":"1280x1280","k_10639389_1024.jpg":"1024x1024","k_10639389_640.jpg":"640x640","k_10639389_480.jpg":"480x480","k_10639389_340.jpg":"340x340","k_10639389_220.jpg":"220x220","o_10639389_1280.jpg":"1280x1152","o_10639389_1024.jpg":"1024x922","o_10639389_640.jpg":"640x576","o_10639389_480.jpg":"480x432","o_10639389_340.jpg":"340x306","o_10639389_220.jpg":"220x198","h_10639389_1280.jpg":"1280x854","h_10639389_1024.jpg":"1024x683","h_10639389_640.jpg":"640x427","h_10639389_480.jpg":"480x320","h_10639389_340.jpg":"340x227","h_10639389_220.jpg":"220x147","pp_10639389_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639389_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639389_640.jpg":"640x814","pp_10639389_480.jpg":"480x611","pp_10639389_340.jpg":"340x432","pp_10639389_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10639390_1920.jpg":"1920x1080","k_10639390_1280.jpg":"1280x1280","k_10639390_1024.jpg":"1024x1024","k_10639390_640.jpg":"640x640","k_10639390_480.jpg":"480x480","k_10639390_340.jpg":"340x340","k_10639390_220.jpg":"220x220","o_10639390_1280.jpg":"1280x1706","o_10639390_1024.jpg":"1024x1365","o_10639390_640.jpg":"640x853","o_10639390_480.jpg":"480x640","o_10639390_340.jpg":"340x453","o_10639390_220.jpg":"220x293","h_10639390_1280.jpg":"1280x854","h_10639390_1024.jpg":"1024x683","h_10639390_640.jpg":"640x427","h_10639390_480.jpg":"480x320","h_10639390_340.jpg":"340x227","h_10639390_220.jpg":"220x147","pp_10639390_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639390_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639390_640.jpg":"640x814","pp_10639390_480.jpg":"480x611","pp_10639390_340.jpg":"340x432","pp_10639390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_10639391_1920.jpg":"1920x1080","k_10639391_1280.jpg":"1280x1280","k_10639391_1024.jpg":"1024x1024","k_10639391_640.jpg":"640x640","k_10639391_480.jpg":"480x480","k_10639391_340.jpg":"340x340","k_10639391_220.jpg":"220x220","o_10639391_1280.jpg":"1280x854","o_10639391_1024.jpg":"1024x683","o_10639391_640.jpg":"640x427","o_10639391_480.jpg":"480x320","o_10639391_340.jpg":"340x226","o_10639391_220.jpg":"220x146","h_10639391_1280.jpg":"1280x854","h_10639391_1024.jpg":"1024x683","h_10639391_640.jpg":"640x427","h_10639391_480.jpg":"480x320","h_10639391_340.jpg":"340x227","h_10639391_220.jpg":"220x147","pp_10639391_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639391_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639391_640.jpg":"640x814","pp_10639391_480.jpg":"480x611","pp_10639391_340.jpg":"340x432","pp_10639391_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10639392_1920.jpg":"1920x1080","k_10639392_1280.jpg":"1280x1280","k_10639392_1024.jpg":"1024x1024","k_10639392_640.jpg":"640x640","k_10639392_480.jpg":"480x480","k_10639392_340.jpg":"340x340","k_10639392_220.jpg":"220x220","o_10639392_1280.jpg":"1280x960","o_10639392_1024.jpg":"1024x768","o_10639392_640.jpg":"640x480","o_10639392_480.jpg":"480x360","o_10639392_340.jpg":"340x255","o_10639392_220.jpg":"220x165","h_10639392_1280.jpg":"1280x854","h_10639392_1024.jpg":"1024x683","h_10639392_640.jpg":"640x427","h_10639392_480.jpg":"480x320","h_10639392_340.jpg":"340x227","h_10639392_220.jpg":"220x147","pp_10639392_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639392_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639392_640.jpg":"640x814","pp_10639392_480.jpg":"480x611","pp_10639392_340.jpg":"340x432","pp_10639392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_10639393_1920.jpg":"1920x1080","k_10639393_1280.jpg":"1280x1280","k_10639393_1024.jpg":"1024x1024","k_10639393_640.jpg":"640x640","k_10639393_480.jpg":"480x480","k_10639393_340.jpg":"340x340","k_10639393_220.jpg":"220x220","o_10639393_1280.jpg":"1280x1919","o_10639393_1024.jpg":"1024x1535","o_10639393_640.jpg":"640x959","o_10639393_480.jpg":"480x719","o_10639393_340.jpg":"340x509","o_10639393_220.jpg":"220x329","h_10639393_1280.jpg":"1280x854","h_10639393_1024.jpg":"1024x683","h_10639393_640.jpg":"640x427","h_10639393_480.jpg":"480x320","h_10639393_340.jpg":"340x227","h_10639393_220.jpg":"220x147","pp_10639393_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639393_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639393_640.jpg":"640x814","pp_10639393_480.jpg":"480x611","pp_10639393_340.jpg":"340x432","pp_10639393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_10639395_1920.jpg":"1920x1080","k_10639395_1280.jpg":"1280x1280","k_10639395_1024.jpg":"1024x1024","k_10639395_640.jpg":"640x640","k_10639395_480.jpg":"480x480","k_10639395_340.jpg":"340x340","k_10639395_220.jpg":"220x220","o_10639395_1280.jpg":"1280x854","o_10639395_1024.jpg":"1024x683","o_10639395_640.jpg":"640x427","o_10639395_480.jpg":"480x320","o_10639395_340.jpg":"340x226","o_10639395_220.jpg":"220x146","h_10639395_1280.jpg":"1280x854","h_10639395_1024.jpg":"1024x683","h_10639395_640.jpg":"640x427","h_10639395_480.jpg":"480x320","h_10639395_340.jpg":"340x227","h_10639395_220.jpg":"220x147","pp_10639395_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639395_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639395_640.jpg":"640x814","pp_10639395_480.jpg":"480x611","pp_10639395_340.jpg":"340x432","pp_10639395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10639396_1920.jpg":"1920x1080","k_10639396_1280.jpg":"1280x1280","k_10639396_1024.jpg":"1024x1024","k_10639396_640.jpg":"640x640","k_10639396_480.jpg":"480x480","k_10639396_340.jpg":"340x340","k_10639396_220.jpg":"220x220","o_10639396_1280.jpg":"1280x1706","o_10639396_1024.jpg":"1024x1365","o_10639396_640.jpg":"640x853","o_10639396_480.jpg":"480x640","o_10639396_340.jpg":"340x453","o_10639396_220.jpg":"220x293","h_10639396_1280.jpg":"1280x854","h_10639396_1024.jpg":"1024x683","h_10639396_640.jpg":"640x427","h_10639396_480.jpg":"480x320","h_10639396_340.jpg":"340x227","h_10639396_220.jpg":"220x147","pp_10639396_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639396_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639396_640.jpg":"640x814","pp_10639396_480.jpg":"480x611","pp_10639396_340.jpg":"340x432","pp_10639396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2556","hd_10639397_1920.jpg":"1920x1080","k_10639397_1280.jpg":"1280x1280","k_10639397_1024.jpg":"1024x1024","k_10639397_640.jpg":"640x640","k_10639397_480.jpg":"480x480","k_10639397_340.jpg":"340x340","k_10639397_220.jpg":"220x220","o_10639397_1280.jpg":"1280x1704","o_10639397_1024.jpg":"1024x1363","o_10639397_640.jpg":"640x852","o_10639397_480.jpg":"480x639","o_10639397_340.jpg":"340x452","o_10639397_220.jpg":"220x292","h_10639397_1280.jpg":"1280x854","h_10639397_1024.jpg":"1024x683","h_10639397_640.jpg":"640x427","h_10639397_480.jpg":"480x320","h_10639397_340.jpg":"340x227","h_10639397_220.jpg":"220x147","pp_10639397_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639397_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639397_640.jpg":"640x814","pp_10639397_480.jpg":"480x611","pp_10639397_340.jpg":"340x432","pp_10639397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10639399_1920.jpg":"1920x1080","k_10639399_1280.jpg":"1280x1280","k_10639399_1024.jpg":"1024x1024","k_10639399_640.jpg":"640x640","k_10639399_480.jpg":"480x480","k_10639399_340.jpg":"340x340","k_10639399_220.jpg":"220x220","o_10639399_1280.jpg":"1280x960","o_10639399_1024.jpg":"1024x768","o_10639399_640.jpg":"640x480","o_10639399_480.jpg":"480x360","o_10639399_340.jpg":"340x255","o_10639399_220.jpg":"220x165","h_10639399_1280.jpg":"1280x854","h_10639399_1024.jpg":"1024x683","h_10639399_640.jpg":"640x427","h_10639399_480.jpg":"480x320","h_10639399_340.jpg":"340x227","h_10639399_220.jpg":"220x147","pp_10639399_1280.jpg":"1280x1628","pp_10639399_1024.jpg":"1024x1303","pp_10639399_640.jpg":"640x814","pp_10639399_480.jpg":"480x611","pp_10639399_340.jpg":"340x432","pp_10639399_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7874019 Threads: 4 Questions: 1645983132 Slow queries: 4892961 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111650666 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/plovkom-na-kralja-ovo-su-savjeti-za-zimski-lov-lubina-s-obale-od-pozicije-do-opreme-i-jeske-1366963 [printLink] => /om/ribolov/plovkom-na-kralja-ovo-su-savjeti-za-zimski-lov-lubina-s-obale-od-pozicije-do-opreme-i-jeske-1366963?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659620 [name] => zimski ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 18:52:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-ribolov [link] => /tag/zimski-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 749341 [name] => zimski ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-25 10:31:59 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-ribolov-s-obale [link] => /tag/zimski-ribolov-s-obale ) [4] => stdClass Object ( [id] => 707845 [name] => lov lubina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-02 10:22:13 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-lubina [link] => /tag/lov-lubina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 749342 [name] => kako loiti lubina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-25 10:31:59 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loiti-lubina [link] => /tag/kako-loiti-lubina ) [6] => stdClass Object ( [id] => 749343 [name] => kako loviti lubina zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-25 10:32:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lubina-zimi [link] => /tag/kako-loviti-lubina-zimi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lov plovkom manjih lubina teških kilogram do dva, kod nas se najrjeđe prakticira, iako je vrlo atraktivan i dinamičan, a u određenim situacijama najučinkovitiji - Čim plovak potone treba odlučno kontrirati, nakon čega će zakačeni lubin povući svom snagom, ali će se brzo zamoriti i pružati sve slabiji otpor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plovkom na ‘kralja‘: savjeti za zimski lov lubina s obale, od pozicije do opreme i ješke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639388.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Ulov može biti obilat

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639388.jpg [title] =>

Ulov može biti obilat

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639387.jpg [title] =>

Ovoliki se najčešće love

 

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639389.jpg [title] =>

Crtež br. 3 - Raspored opterećenja za mirne vode

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639390.jpg [title] =>

Crtež br. 1 - Završnjak za lov lubina klasičnim plovkom spuštanjem u plitko more

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639391.jpg [title] =>

S finim priborom moguće je izvući i kapitalca

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639392.jpg [title] =>

Nije prevelik, ali je dovoljan za ribolovni gušt

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639393.jpg [title] =>

Plovak i kozica kao mamac

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639395.jpg [title] =>

Zagrist će i biorazgradive umjetne crve

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639396.jpg [title] =>

Crtež br. 2 - Završnjak za lov lubina kliznim plovkom bacanjem do 30-tak metara

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639397.jpg [title] =>

Trostruka vrtilica služi i kao uteg

 

 

 

 

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/01/07/10639399.jpg [title] =>

Slika br. 1 - Olovnica na udici za mjerenje dubine

 

 

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Komarča i lubin, dvije najcjenjenije priobalne lovine rekreativnih ribolovaca, tijekom zime ponašaju se posve različito. Dok komarča najkasnije do kraja siječnja znatno smanji aktivnost, lubin je pojačava, vrhunac snage i borbenosti dosegne u veljači ili ožujku, kad je komarča gotovo posve neaktivna, neborbena i vrlo mršava. Tako ribolovcima koji do kraja zime žele u priobalju ostvariti hvalevrijedan ulov okrunjene riblje glave preostaje jedino da tragaju za kraljem.

To mogu činiti svim tehnikama udičarenja, s obale varaličarenjem i čekanjem te iz plovila u pokretu povlačenjem prirodnih i umjetnih mamaca. Svaki od tih načina ima prednosti i mane. Lov plovkom manjih, do kilogram-dva teških, primjeraka, koji je tema ovog teksta, kod nas nije čest, iako je vrlo atraktivan i dinamičan, gotovo kao varaličarenje s obale, a u određenim situacijama i najučinkovitiji.

Mjesto lova

Lubina je pomoću plovka moguće loviti na brojnim pozicijama, ali najbolje gdje se miješaju slatka i slana voda – u lukama, marinama, na ušćima te duž kamenitih obala, posebno uspješno na ušćima stalnih i sezonskih pritoka te uz priobalne vrulje, podmorske izvore slatke vode. Od mjesta lova, ali i stanja mora i vremenskih prilika, ovisi tehnika lova te način kompletiranja pribora i izbor vrste plovka. No, bez obzira na mjesto i uvjete, loviti je najbolje dugim i laganim štapovima. Za pojedine situacije najprimjereniji su oni tipa match, a kao univerzalni pokazali su se bolognese. O njima smo već detaljno pisali, pa ćemo samo napomenuti da su za plovkarenje lubina najprikladniji štapovi težine bacanja 5-15 grama, srednje akcije, te optimalne dužine 5 do 7 metara. Za lov u lučicama, te ostalim uskim i plitkim predjelima najprimjereniji su oni do 6 m, a za lov na otvorenim pozicijama i većim daljinama bolji su duži.

---

image

Nije prevelik, ali je dovoljan za ribolovni gušt

---

Ako se lovi štapovima dugim do šest metara, dovoljno je na njih postaviti manju rolu, ali ne manju od 2000, najbolje onu veličine 2500. Na duže štapove, te ako mamac treba odbaciti malo dalje, bolje je montirati rolu veličine 3500 ili čak 4000.

Tanka struna

Rola mora biti dobro podesiva i precizna, a kalem napunjen kvalitetnim najlonom promjera 0,16-0,22 mm. Završnjak treba biti od nevidljivo FC strune. Za lov manjih primjeraka u dobrim uvjetima vidljivosti debljina treba biti 0,10 mm, čak i 0,08 mm, dok se za lošije uvjete vidljivosti mogu koristiti i oni promjera 0,16 mm.

Poput struna, i udica treba biti tanka i ne osobito velika, s obzirom na mamce koji se najčešće koriste u lovu manjih lubina. Najprimjerenije su udice oblika Crystal, srednjeg i dugog tijela. Ovisno o vrsti mamca i očekivanoj veličini plijena, koriste se udice širine luka 8 do 10, najviše 12 mm. Neki, osobito u lovu mesnim crvom, koriste i udice širine tek 5 mm, ali ih treba izbjegavati jer se na njih love i primjerci kraći od 25 cm, što je minimalna dopuštena lovna dužina lubina.

U ribolovu plovkom, logično, najveću pozornost treba posvetiti izboru plovka. S obzirom da izbor ovisi o stanju mora i vremena, daljini odbacivanja, dubini na koju se treba spustiti mamac, znači brojnim i vrlo promjenjivim čimbenicima, u ribolov treba nositi plovke svih vrsta i oblika. Težina im treba biti od 1 do 3 grama, eventualno 5, a rijetko više od 7 grama. Kad god je to moguće plovke teže od 4 ili 5 grama treba izbjegavati jer ih lubin osjeti na dodir.

Lagani plovak

Stoga je prvo pravilo da treba koristiti što lakši plovak – za ribolov u mirnome moru onaj težine tek jedan gram. Kad je mamac potrebno dalje odbaciti na mjesto gdje je površina mora mirna, a struja mora slaba ili je nema, najprimjereniji je klasični plovak bez vlastitog, ali s dodatnim otežanjem do 5 grama, postavljenim između plovka i udice. Za lov u plitkom moru plovak treba biti fiksni, a u dubljem moru klizni. Kada se lovi po mirnom, ali plitkom moru, najbolje rješenje je plovak s otežanjem u sebi, dok je za lov u nemirnom moru najbolje koristiti waggler plovak težine 1 do 3 grama, a za dalje odbacivanje i nemirnije more do 7 i više grama. Što se tiče oblika plovka, waggler treba biti tipa pero ili oval, a ostali pero za mirno more, a oval i kugla za nemirno i valovito more.

---

image

Plovak i kozica kao mamac

---

Kao i plovke, u ribolov treba nositi brojne olovnice različitih težina. Rascijepane od veličine 8 (0,07 g) do SSG (1,8 g), a in line, klizne težine od 2 do 5 grama. Njihovim kombiniranjem može se postići savršen balast nosivosti plovka i opterećenja u svim uvjetima, a koji omogućava željenu daljinu odbačaja mamca te okomiti položaj pribora pod površinom.

Vrtilice, perlice, stoperi...

Od ostalog sitnog pribora neophodno je nekoliko najmanjih vrtilica za spoj osnovne strune i završnjaka. Vrtilica može biti i tipa lanaca, s dva ili više spojenih tijela, koja zbog težine djelomično ili posve preuzima i ulogu olovnice. Za montažu kliznoga plovka neophodne su i perlice te stoperi.

Svi ti elementi u brojnim kombinacijama čine završnjak krajnje jednostavne konstrukcije – plovak je na osnovnoj struni koja posredstvom vrtilice nosi privez, sa ili bez olovnica, s udicom na kraju. Dužina priveza, udaljenost plovka od udice, težina olovnica, vrsta, težina i nosivost plovka te ostali parametri završnjaka ovise o brojnim promjenjivim čimbenicima, pa je ovisno o njima završnjak najbolje praviti na mjestu ribolova.

Dužina priveza i rastojanje između plovka i udice ovise o dubini na mjestu lova, te na željenoj dubini lova jer mamac se može ponuditi malo iznad dna, ali i znatno poviše njega, na pola dna. U pravilu, dužina priveza je od 40, za lov u plitkome moru i jakom kurentu, pa do 150 cm za lov u dubokome moru.

Priloženim crtežima prikazani su najprikladniji završnjaci za razne situacije. Na crtežu br. 1 završnjak je s klasičnim plovkom za lov spuštanjem ili kratkim odbacivanjem u plitko i mirno more. Nosivost plovka je 1 gram, a opterećenje čini 10 rascijepanih olovnica broj 7 međusobno razmaknutih 10-ak cm. Dužina priveza je 60 do 100 cm.

---

image

Crtež br. 1 - Završnjak za lov lubina klasičnim plovkom spuštanjem u plitko more

---

Klizni plovak

Na crtežu br. 2 je montaža s kliznim plovkom, klasičnim ili waggler, za lov na daljinama do 30-ak metara u kurentu. Težina plovka je 7, a nosivost 2 grama. Dužina predveza je 1,5 do 2 m, na njegovoj sredini je pričvršćena jedna rascijepana olovnica od 1 gram, te dvije broj 6 ili 5. Umjesto njih, postaviti se može jedna in line klizna ovalna olovnica težine 1,5 grama. Na kraju priveza je najmanja trostruka vrtilica broj 22 koja služi i kao dodatno opterećenje. Privez s udicom koju ta vrtilica nosi treba biti dugačak 100 do 120 cm.

---

image

Crtež br. 2 - Završnjak za lov lubina kliznim plovkom bacanjem do 30-tak metara

---

Da bi se plovak postavio na optimalno rastojanje od udice kako bi se lovilo na željenoj udaljenosti od dna, neophodno je znati dubinu mora na mjestu lova. Ako se to unaprijed ne zna, treba je izmjeriti. Najjednostavnije je to napraviti pomoću dodatnog utega pričvršćenog na udicu, primjerice rascijepane olovnice, kao što je prikazano slikom br. 1. Težina utega mora biti malo veća od nosivosti plovka. Nakon što se plovak odmakne od otežane udice pribor se odbaci na željenu poziciju. Ako plovak ne potone, znači da je more tu dublje od dužine razmaka između udice i plovka. Zatim se plovak još malo odmakne od udice i postupak ponovi sve dok plovak ne potone malo pod površinu. Tada je pribor na dubini koja odgovara razmaku udice i plovka. Nakon toga treba smanjiti tu dužinu da bi mamac bio na željenom rastojanju poviše dna.

---

image

Slika br. 1 - Olovnica na udici za mjerenje dubine

 

 

---

Crvi kao mamac

Puno je teže odrediti mjesto gdje loviti. Naime, iako lubin godinama ostaje na istom području, u kojem će se njegovu dijelu trenutačno nalaziti ovisi o plimi, mjesečevim mijenama i meteorološkim uvjetima.

I oko najmanjih ušća, podmorskih izvora i ostalih dotoka loviti treba do desetak metara lijevo ili desno od njih. U vrijeme njihova pojačanog dotoka loviti treba dalje od njih nego uobičajeno.

Čak i na manjim područjima loviti je najbolje pretraživanjem terena. U pristaništima, lučicama i neposredno oko njih, te sa šetališta lov treba obavljati odbacivanjem pribora hodanjem po obali i puštanjem plovka niz kurenat dok se ne nađe gdje je lubin. Lovi li se na pješčanom dnu, mamac je najbolje ponuditi tamo gdje ima kamenitih oaza i usamljenih stijena. Kada se, pak, lovi na plaži daljim bacanjem, odbaciti treba na mjesto gdje položena obala počne brže ponirati.

Kada se odabere mjesto gdje će se loviti, treba odbaciti mamac. Za lov opisanim priborom najprimjereniji su crvi, od muljaša, preko pjeskulja i mesnog do uvoznih, poput korejskog i američkog. Odličan mamac je i kišna glista, a poslužiti može i meso raznih školjki.

Korisno brumavanje

U ribolovu lubina plovkom učinkovitost se znatno povećava primamljivanjem. Osim toga, njezinom upotrebom može se smanjiti intenzitet i područje pretraživanja. Ako postoji mogućnost, primamljivati treba i nekoliko dana prije lova, najbolje uvijek u isto vrijeme i s mamcem kojim se planira loviti. Tijekom lova primamu u more treba bacati svakih 5 do 10 minuta, barem pola sati prije ribolova još intenzivnije.

Primama se može praviti od svačega, ali je najbolja ona u kojoj su samljevene srdele i inćuni izmiješani sa starim kruhom i morskom vodom tako da se rasprše po površini.

Nakon odbacivanja mamca te laganog zatezanja strune, jednim okom treba promatrati plovak, a drugim more. Štap se ne mora stalno držati, može se postaviti na kakav oslonac, najbolje poseban držač, kakvi su neophodni kad se lovi s dva pribora, što je optimalno rješenje. Čim plovak potone treba kontrirati kratko i odlučno. Gubitak vremena najvjerojatnije znači i gubitak plijena. Ako je zakačen, lubin će povući svom snagom, ali će se vrlo brzo zamoriti i pružati sve slabiji otpor.

---

image

S finim priborom moguće je izvući i kapitalca

---

Najbolje je barem na početku borbe da kočnica role lagano proklizava kako ne bi pukla struna koju uvijek pritom treba držati lagano napetu pokretima ruke iz zgloba. Važno je plijen što prije glavom okrenuti prema sebi i pri privlačenju glavu držati poviše površine. Prihvat je najbolje obaviti mrežnom prihvatnicom.

Najbolje doba za ovakvu vrstu ribolova lubina u ovom dijelu godine su jutarnji i večernji sati. Idealni vremenski uvjeti su kad nema kiše i vjetra, a najbolje stanje mora mirno ili blago valovito te visoka plima. Na mjesto ribolova najbolje je doći barem dva sata prije plime i zadržati se dva sata poslije njezina vrhunca.

---

RASPORED OLOVNICA

sim težine olovnica na priboru vrlo je važan i njihov broj te raspored, koji ovise o dubini i stanju mora na mjestu lova. Za lov u mirnome moru treba postaviti više olovnica na veću dužinu, s tim da blizu plovka treba postaviti nešto teže, a dalje sve lakše olovnice, kao što je prikazano detaljem br. 1 na crtežu br. 3.

Za lov u srednje jakoj morskoj struji raspored treba biti kako je prikazano detaljem br. 2, dok je za lov u jačem kurentu opterećenje najbolje rasporediti na način prikazan detaljem br. 3.

---

---

image

Crtež br. 3 - Raspored opterećenja za mirne vode

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Ulov može biti obilat


Ovoliki se najčešće love

 

 


Crtež br. 3 - Raspored opterećenja za mirne vode


Crtež br. 1 - Završnjak za lov lubina klasičnim plovkom spuštanjem u plitko more


S finim priborom moguće je izvući i kapitalca


Nije prevelik, ali je dovoljan za ribolovni gušt


Plovak i kozica kao mamac


Zagrist će i biorazgradive umjetne crve


Crtež br. 2 - Završnjak za lov lubina kliznim plovkom bacanjem do 30-tak metara


Trostruka vrtilica služi i kao uteg

 

 

 

 


Slika br. 1 - Olovnica na udici za mjerenje dubine

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/plovkom-na-kralja-ovo-su-savjeti-za-zimski-lov-lubina-s-obale-od-pozicije-do-opreme-i-jeske-1366963 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ed158562a385eef936e7081630e45ff539da604 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plovkom+na+%E2%80%98kralja%E2%80%98%3A+savjeti+za+zimski+lov+lubina+s+obale%2C+od+pozicije+do+opreme+i+je%C5%A1ke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fplovkom-na-kralja-ovo-su-savjeti-za-zimski-lov-lubina-s-obale-od-pozicije-do-opreme-i-jeske-1366963 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fplovkom-na-kralja-ovo-su-savjeti-za-zimski-lov-lubina-s-obale-od-pozicije-do-opreme-i-jeske-1366963 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lov plovkom manjih lubina teških kilogram do dva, kod nas se najrjeđe prakticira, iako je vrlo atraktivan i dinamičan, a u određenim situacijama najučinkovitiji - Čim plovak potone treba odlučno kontrirati, nakon čega će zakačeni lubin povući svom snagom, ali će se brzo zamoriti i pružati sve slabiji otpor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI RASPOREDPlovkom na ‘kralja‘: savjeti za zimski lov lubina s obale, od pozicije do opreme i ješke

Piše Šime DUVANČIĆ
25. veljače 2024. - 10:30

Komarča i lubin, dvije najcjenjenije priobalne lovine rekreativnih ribolovaca, tijekom zime ponašaju se posve različito. Dok komarča najkasnije do kraja siječnja znatno smanji aktivnost, lubin je pojačava, vrhunac snage i borbenosti dosegne u veljači ili ožujku, kad je komarča gotovo posve neaktivna, neborbena i vrlo mršava. Tako ribolovcima koji do kraja zime žele u priobalju ostvariti hvalevrijedan ulov okrunjene riblje glave preostaje jedino da tragaju za kraljem.

To mogu činiti svim tehnikama udičarenja, s obale varaličarenjem i čekanjem te iz plovila u pokretu povlačenjem prirodnih i umjetnih mamaca. Svaki od tih načina ima prednosti i mane. Lov plovkom manjih, do kilogram-dva teških, primjeraka, koji je tema ovog teksta, kod nas nije čest, iako je vrlo atraktivan i dinam...

16. svibanj 2024 13:04