stdClass Object ( [id] => 1249272 [title] => Atraktivna riba i u lovu i za stolom, no zna biti ćudljiva. Ipak, za to imamo nekoliko malih trikova [alias] => plavice-su-dinamicne-ribe-atraktivne-i-u-lovu-i-za-stolom-no-znaju-biti-cudljive-ipak-tom-nije-tesko-doskociti-uz-nekoliko-malih-trikova [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljeto i početak jeseni pravo je vrijeme za plavice. Tada su u mrijestu i približavaju se obali, gdje se užurbano hrane da povećaju masu, zbog čega jata dolaze na mahove i rast im je ubrzan. Prvi primjerci koji dođu manji su, mršavi i bez puno snage, ali ubrzo narastu do kilograma i onda je prava borba i uživancija s njima. Plavica je brza i borbena riba, pa ih je gušt hvatati, ali je isto riba od ure i ne grize uvijek, zna biti jako oprezna, tako da ju je teško zavarati. Primjer je da bacite šaku brume i vašu ješku između. Pojest će sve osim vaše ješke, i tu onda počinje pravo nadmudrivanje između ribolovca i ribe.

Isto tako je zanimljivo da se ne boje barke, ali se boje ribara. Nekako prepoznaju i ako vas uoče, daju se u bijeg. Često se zadržavaju ispod barke i u njezinoj sjeni, pa sam uočio da je najbolje tu bacati ješku. Možda zbog nedostatka sunca sistem postaje još manje vidljiv.

Pravi štap i rola

Najveće šanse za ulov su u ranu zoru, pa do 9-10 sati ujutro, te predvečer i noću. Ne vole bonacu i kad nema kurenta, a kad puše i ima kurenta, nastane novi problem. Pravi je pothvat kad su dva ribolovca u barci da se sve ne zapetlja, pri čemu se i riba sama vrti u krug, tako da uvijek postoji opasnost od zapetljavanja oko drugog sistema, ali i sidra. Svemu tome donekle se može doskočiti uz neke trikove i iskustvo, ali uvijek je poželjno biti spreman, imati nekoliko sistema viška da bi ih se moglo promijeniti. Jer kad je ura od griza, treba biti brz.

---

image

Udice Mustad Linearic Blue 2/0 pokazale su se dobrim u ovoj vrsti ribolova

---

Od opreme se mogu koristiti gotovo sve vrste štapova, ali meni se najbolje pokazao spin štap. Zašto?

Zato što je lagan, dovoljno savitljiv da ublaži udarce i nagla ubrzanja, a i najzabavniji je. S kratkim boat štapom i teškom rolom najlakše je izvući, ali sistem je težak i krut. Najčešće ne držim štap ispod pazuha, nego ispod lakta da još dodatno ublažim udarce.

Dugi štapovi bolentino mekani su, ali umaraju na duge staze. Eventualno, slow jig štap pokazao mi se uz spin dobar i zabavan.

Casted Insanis, kojim je lovio moj kolega Eugen Travalja iz grupe Kvarner fishing, štap je za lignjolov, ali zbog kvalitete može se uspješno koristiti i za spin, pa i za á volo te za borbu s manjim predatorima do kile.

---

image

S olovom ima manje mršenja i više grizeva

---

Rola isto mora biti primjerena štapu. Ako je spin štap, najbolje mu paše lagana spin rola. Dosta je važno da je kočnica na roli precizna i fino namještena, jer kad se riba dade u zadnji bijeg, ako je kočnica premekano namještena, može izvući previše strune i stvoriti gnijezdo.

Isto tako, ako je sve prekruto, u tvrdo, riba može lako napraviti silu veću od izdržljivosti tankog fluorocarbona, nakon čega sve puca. Zato joj se mora malo popustiti, ali zapravo se cijelo vrijeme treba usmjeravati i iskoristiti njezinu silu, pa je okrenuti u vašu korist, nakon čega praktički sama ulijeće u barku.

Što dalje od galeba

Upredenica ne mora biti predebela, tanje upredenice stvaraju manji luk, i kad je kurenat, manja je mogućnost petljanja s drugim sistemima. Ja stavim još pet metara fluorocarbonskog shock leadera i povežem ga s FG čvorom radi dodatne rastezljivosti. Isto tako, može se staviti i neki Low Memory ili Soft deblji fluorocarbon, koji su isto donekle rastezljivi. Nakon toga ide perlica i kopča, na koji se kače sistemi.

---

image

Važno je imati dovoljno gotovih predveza

---

Sistem je dosta bitan kad je plavica oprezna, ja koristim metar i pol do dva metra, ovisno o dužini štapa koji imam. Seaguar Soft 0,20 i Seaguar FXR 0,18 slične nosivosti dosta mi je pucao, mislim ponajviše zbog toga što nema tu rastezljivost koja je potrebna za lov ove ribe.

Dosta je važno da je fluorocarbon čist i da nije nagrišpan. Naime, srdele su masne i masnoća se hvata na njega. Kad je fluorocarbon na podu barke, često pokupi masnoću i tragove krvi, tako da obasjan suncem doslovno bliješti u moru. Zato ga je dobro svako malo proći vlažnom krpom.

---

image

Mekani štap idealan je za ovakav ribolov, jer s njega ribe ne spadaju

---

Koristim Mustad udicu Linearic Blue veličine 2/0, koja mi se pokazala dobra u ovoj vrsti ribolova i za veličinu srdele koju koristim kao ješku. Također, uvijek koristim olovo, premda znam da mnogi to ne čine. No moje je iskustvo da brzina tonjenja plavicama uopće toliko ne smeta. Dapače, brže mi potone u zonu griza i manje se petlja s drugim sistemima. Osim toga, manja je opasnost da se ulovi galeb, jer je uvijek poželjno baciti malo dalje od barke. Naravno, to nije toliko potrebno radi ribe, nego zbog sistema, koji se može zapetljati s osnovom.

Srdela od repa

Kad je riba opreznija, često se lako može zavarati na dubinama 20 plus metara. Ja koristim đogulin s ugrađenim olovom od 5 do 20 grama, ovisno o kurentu.

Sidrenje je dosta važno, trebalo bi staviti kalumu kad sidro dođe do dna i otpustiti još dva metra, u slučaju neke živčanije plavice.

Dobro je biti blizu braka gdje obično lovite ribu, ali ne na njemu, nego se malo udaljiti da se izbjegnu grizevi boba, ušata, modraka i ostalih sitnijih riba koje nastanjuju takva mjesta. Uvijek gledam da mi je dubina barem 35 metara, tako da u situaciji kad je riba opreznija sisteme mogu spustiti na 20 plus metara, bez straha od sitne ribe s dna.

---

image

Među plavicama se na srdelu često zaleti i poneki šarun

---

Ne ponašaju se plavice na svakom terenu jednako, ja opisujem poziciju na mome braku, gdje ih redovito lovim kad je sezona. Na mojoj tajnoj poziciji obično na fishfinderu ne vidim sitnu ribu koju plavica inače ganja, pa smatram da plavica to mjesto koristi za odmor, a i za bijeg od većih predatora. Drži se otprilike na 10 do 15 metara, obično sporo cirkulira i tu i tamo u blizini vidim galebove i lagano bacanje, odnosno provirivanje na površini, što upućuje na to da se hrane u blizini.

Od ješke koristim samo srdelu, uvijek je najbolja svježa, iako radi i zaleđena, pa i usoljena. Ima više vrsta ješkanja, od cijele srdele, bez glave, polovice, pa do fileta s filo elasticom ili bez njega. Ja najviše koristim rep srdele, i to tako da je odrežem više od pola, pa gornji dio bacim za brumu.

Naješkam od početka repa prema gore, gledajući da prođem kroz kost, što daje dodatnu čvrstoću. Naravno, vrh udice obavezno mora izaći van. Razlog takvog ješkanja je praktičan jer riba proguta ješku u komadu bez griza i često je zna pokušati ispljunuti. Ako vrh udice ne viri, manja je vjerojatnost kačenja.

---

image

Evo još jedne...

---

Još je jedan razlog što sitna riba zna grickati ješku, i obično to čini od odsječenog dijela, tako da je veća šansa da mala riba neće doći do udice i poremetiti je prije nego što plavica stigne. A ako je mala riba baš uporna, onda stavim i cijelu srdelu, ali bez glave, isto ješkanu na rep. Ako ni to ne pomaže, stavi se filo elastico.

Brza kontra

S brumanjem nećete nikada pogriješiti, i nećete ih nikada dovoljno nahraniti. Zato je brumanje glavama i kruhom poželjno da se riba duže zadrži i poveća vrijeme griza.

Kod kontre treba biti brz – na prvi osjet da vuče, treba dati brzu i kratku kontru da se udica uspije zabiti prije nego što je riba ispljune.

S obzirom na to da zna često ići u različitim smjerovima, pa čak i prema barci, često je teško detektirati griz, pa tu treba biti posebno pažljiv.

Tada pomaže olovo jer je sistem napetiji i na taj način osjetljiviji. Kod izvlačenja treba biti brz i ne dati ribi da vodi igru, nego je usmjeravati prema barci brzim povlačenjem. Fluorocarbon je dosta izdržljiv, a budući da u 90 posto slučajeva riba do kraja proguta udicu, riba bude čvrsto zakačena, tako da nema straha od spadanja.

Kad se približi barci, brzo mijenja smjer. Tada je potrebno oprezno je preusmjeriti prema gore i naglim je trzajem, koristeći njezinu inerciju, ubaciti u barku.

Obavezno je treba dobro otkrviti i držati na hladnom, te je što prije očistiti i pripremiti. Ili, eventualno, zalediti za buduću upotrebu.

No budući da ima delikatno meso, ne može dugo ostati u ledu, pa je zato puno bolje loviti manje količine i zbog toga češće izlaziti na more u svoju uru od plavica.

---

image

Rezultati se brzo pokažu

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Plavice su dinamične ribe, atraktivne i u lovu i za stolom, no znaju biti ćudljive. Ipak, tom nije teško doskočiti uz nekoliko malih trikova

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ura od plavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Plavice su dinamične ribe, atraktivne i u lovu i za stolom, no znaju biti ćudljive. Ipak, tom nije teško doskočiti uz nekoliko malih trikova

Ura od plavica 2 0 7890 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-15 09:39:43 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Vladimir Šimac (Kvarner fishing) [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-16 11:43:42 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-12-16 07:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Plavice su dinamične ribe, atraktivne i u lovu i za stolom, no znaju biti ćudljive. Ipak, tom nije teško doskočiti uz nekoliko malih trikova [metadata] => robots= author= title=Plavice su dinamične ribe, atraktivne i u lovu i za stolom, no znaju biti ćudljive. Ipak, tom nije teško doskočiti uz nekoliko malih trikova [metakey] => plavice, ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263334.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263330.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263332.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263336.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263338.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263340.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263342.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263344.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263346.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23263348.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sistem je naje\u0161kan i mo\u017ee se zabaciti<\/p>","

S olovom ima manje mr\u0161enja i vi\u0161e grizeva<\/p>","

Udice Mustad<\/em> Linearic Blue<\/em> 2\/0 pokazale su se dobrim u ovoj vrsti ribolova<\/p>","

Rezultati se brzo poka\u017eu<\/p>","

Va\u017eno je imati dovoljno gotovih predveza<\/p>","

Kanta je puna i mo\u017eemo doma<\/p>","

Ovo sad treba i o\u010distiti<\/p>","

Mekani \u0161tap idealan je za ovakav ribolov, jer s njega ribe ne spadaju<\/p>","

Evo jo\u0161 jedne...<\/p>","

Me\u0111u plavicama se na srdelu \u010desto zaleti i poneki \u0161arun<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","43:41","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_23263334_1920.jpg":"1920x1080","k_23263334_1280.jpg":"1280x1280","k_23263334_1024.jpg":"1024x1024","k_23263334_640.jpg":"640x640","k_23263334_480.jpg":"480x480","k_23263334_340.jpg":"340x340","k_23263334_220.jpg":"220x220","o_23263334_1280.jpg":"1280x720","o_23263334_1024.jpg":"1024x576","o_23263334_640.jpg":"640x360","o_23263334_480.jpg":"480x270","o_23263334_340.jpg":"340x191","o_23263334_220.jpg":"220x123","h_23263334_1280.jpg":"1280x854","h_23263334_1024.jpg":"1024x683","h_23263334_640.jpg":"640x427","h_23263334_480.jpg":"480x320","h_23263334_340.jpg":"340x227","h_23263334_220.jpg":"220x147","pp_23263334_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263334_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263334_640.jpg":"640x814","pp_23263334_480.jpg":"480x611","pp_23263334_340.jpg":"340x432","pp_23263334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3414","hd_23263330_1920.jpg":"1920x1080","k_23263330_1280.jpg":"1280x1280","k_23263330_1024.jpg":"1024x1024","k_23263330_640.jpg":"640x640","k_23263330_480.jpg":"480x480","k_23263330_340.jpg":"340x340","k_23263330_220.jpg":"220x220","o_23263330_1280.jpg":"1280x2276","o_23263330_1024.jpg":"1024x1820","o_23263330_640.jpg":"640x1138","o_23263330_480.jpg":"480x853","o_23263330_340.jpg":"340x604","o_23263330_220.jpg":"220x391","h_23263330_1280.jpg":"1280x854","h_23263330_1024.jpg":"1024x683","h_23263330_640.jpg":"640x427","h_23263330_480.jpg":"480x320","h_23263330_340.jpg":"340x227","h_23263330_220.jpg":"220x147","pp_23263330_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263330_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263330_640.jpg":"640x814","pp_23263330_480.jpg":"480x611","pp_23263330_340.jpg":"340x432","pp_23263330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23263332_1920.jpg":"1920x1080","k_23263332_1280.jpg":"1280x1280","k_23263332_1024.jpg":"1024x1024","k_23263332_640.jpg":"640x640","k_23263332_480.jpg":"480x480","k_23263332_340.jpg":"340x340","k_23263332_220.jpg":"220x220","o_23263332_1280.jpg":"1280x720","o_23263332_1024.jpg":"1024x576","o_23263332_640.jpg":"640x360","o_23263332_480.jpg":"480x270","o_23263332_340.jpg":"340x191","o_23263332_220.jpg":"220x123","h_23263332_1280.jpg":"1280x854","h_23263332_1024.jpg":"1024x683","h_23263332_640.jpg":"640x427","h_23263332_480.jpg":"480x320","h_23263332_340.jpg":"340x227","h_23263332_220.jpg":"220x147","pp_23263332_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263332_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263332_640.jpg":"640x814","pp_23263332_480.jpg":"480x611","pp_23263332_340.jpg":"340x432","pp_23263332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23263336_1920.jpg":"1920x1080","k_23263336_1280.jpg":"1280x1280","k_23263336_1024.jpg":"1024x1024","k_23263336_640.jpg":"640x640","k_23263336_480.jpg":"480x480","k_23263336_340.jpg":"340x340","k_23263336_220.jpg":"220x220","o_23263336_1280.jpg":"1280x1706","o_23263336_1024.jpg":"1024x1365","o_23263336_640.jpg":"640x853","o_23263336_480.jpg":"480x640","o_23263336_340.jpg":"340x453","o_23263336_220.jpg":"220x293","h_23263336_1280.jpg":"1280x854","h_23263336_1024.jpg":"1024x683","h_23263336_640.jpg":"640x427","h_23263336_480.jpg":"480x320","h_23263336_340.jpg":"340x227","h_23263336_220.jpg":"220x147","pp_23263336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263336_640.jpg":"640x814","pp_23263336_480.jpg":"480x611","pp_23263336_340.jpg":"340x432","pp_23263336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23263338_1920.jpg":"1920x1080","k_23263338_1280.jpg":"1280x1280","k_23263338_1024.jpg":"1024x1024","k_23263338_640.jpg":"640x640","k_23263338_480.jpg":"480x480","k_23263338_340.jpg":"340x340","k_23263338_220.jpg":"220x220","o_23263338_1280.jpg":"1280x1706","o_23263338_1024.jpg":"1024x1365","o_23263338_640.jpg":"640x853","o_23263338_480.jpg":"480x640","o_23263338_340.jpg":"340x453","o_23263338_220.jpg":"220x293","h_23263338_1280.jpg":"1280x854","h_23263338_1024.jpg":"1024x683","h_23263338_640.jpg":"640x427","h_23263338_480.jpg":"480x320","h_23263338_340.jpg":"340x227","h_23263338_220.jpg":"220x147","pp_23263338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263338_640.jpg":"640x814","pp_23263338_480.jpg":"480x611","pp_23263338_340.jpg":"340x432","pp_23263338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23263340_1920.jpg":"1920x1080","k_23263340_1280.jpg":"1280x1280","k_23263340_1024.jpg":"1024x1024","k_23263340_640.jpg":"640x640","k_23263340_480.jpg":"480x480","k_23263340_340.jpg":"340x340","k_23263340_220.jpg":"220x220","o_23263340_1280.jpg":"1280x1706","o_23263340_1024.jpg":"1024x1365","o_23263340_640.jpg":"640x853","o_23263340_480.jpg":"480x640","o_23263340_340.jpg":"340x453","o_23263340_220.jpg":"220x293","h_23263340_1280.jpg":"1280x854","h_23263340_1024.jpg":"1024x683","h_23263340_640.jpg":"640x427","h_23263340_480.jpg":"480x320","h_23263340_340.jpg":"340x227","h_23263340_220.jpg":"220x147","pp_23263340_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263340_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263340_640.jpg":"640x814","pp_23263340_480.jpg":"480x611","pp_23263340_340.jpg":"340x432","pp_23263340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23263342_1920.jpg":"1920x1080","k_23263342_1280.jpg":"1280x1280","k_23263342_1024.jpg":"1024x1024","k_23263342_640.jpg":"640x640","k_23263342_480.jpg":"480x480","k_23263342_340.jpg":"340x340","k_23263342_220.jpg":"220x220","o_23263342_1280.jpg":"1280x1706","o_23263342_1024.jpg":"1024x1365","o_23263342_640.jpg":"640x853","o_23263342_480.jpg":"480x640","o_23263342_340.jpg":"340x453","o_23263342_220.jpg":"220x293","h_23263342_1280.jpg":"1280x854","h_23263342_1024.jpg":"1024x683","h_23263342_640.jpg":"640x427","h_23263342_480.jpg":"480x320","h_23263342_340.jpg":"340x227","h_23263342_220.jpg":"220x147","pp_23263342_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263342_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263342_640.jpg":"640x814","pp_23263342_480.jpg":"480x611","pp_23263342_340.jpg":"340x432","pp_23263342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23263344_1920.jpg":"1920x1080","k_23263344_1280.jpg":"1280x1280","k_23263344_1024.jpg":"1024x1024","k_23263344_640.jpg":"640x640","k_23263344_480.jpg":"480x480","k_23263344_340.jpg":"340x340","k_23263344_220.jpg":"220x220","o_23263344_1280.jpg":"1280x720","o_23263344_1024.jpg":"1024x576","o_23263344_640.jpg":"640x360","o_23263344_480.jpg":"480x270","o_23263344_340.jpg":"340x191","o_23263344_220.jpg":"220x123","h_23263344_1280.jpg":"1280x854","h_23263344_1024.jpg":"1024x683","h_23263344_640.jpg":"640x427","h_23263344_480.jpg":"480x320","h_23263344_340.jpg":"340x227","h_23263344_220.jpg":"220x147","pp_23263344_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263344_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263344_640.jpg":"640x814","pp_23263344_480.jpg":"480x611","pp_23263344_340.jpg":"340x432","pp_23263344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23263346_1920.jpg":"1920x1080","k_23263346_1280.jpg":"1280x1280","k_23263346_1024.jpg":"1024x1024","k_23263346_640.jpg":"640x640","k_23263346_480.jpg":"480x480","k_23263346_340.jpg":"340x340","k_23263346_220.jpg":"220x220","o_23263346_1280.jpg":"1280x720","o_23263346_1024.jpg":"1024x576","o_23263346_640.jpg":"640x360","o_23263346_480.jpg":"480x270","o_23263346_340.jpg":"340x191","o_23263346_220.jpg":"220x123","h_23263346_1280.jpg":"1280x854","h_23263346_1024.jpg":"1024x683","h_23263346_640.jpg":"640x427","h_23263346_480.jpg":"480x320","h_23263346_340.jpg":"340x227","h_23263346_220.jpg":"220x147","pp_23263346_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263346_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263346_640.jpg":"640x814","pp_23263346_480.jpg":"480x611","pp_23263346_340.jpg":"340x432","pp_23263346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23263348_1920.jpg":"1920x1080","k_23263348_1280.jpg":"1280x1280","k_23263348_1024.jpg":"1024x1024","k_23263348_640.jpg":"640x640","k_23263348_480.jpg":"480x480","k_23263348_340.jpg":"340x340","k_23263348_220.jpg":"220x220","o_23263348_1280.jpg":"1280x720","o_23263348_1024.jpg":"1024x576","o_23263348_640.jpg":"640x360","o_23263348_480.jpg":"480x270","o_23263348_340.jpg":"340x191","o_23263348_220.jpg":"220x123","h_23263348_1280.jpg":"1280x854","h_23263348_1024.jpg":"1024x683","h_23263348_640.jpg":"640x427","h_23263348_480.jpg":"480x320","h_23263348_340.jpg":"340x227","h_23263348_220.jpg":"220x147","pp_23263348_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263348_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263348_640.jpg":"640x814","pp_23263348_480.jpg":"480x611","pp_23263348_340.jpg":"340x432","pp_23263348_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15112865 Threads: 3 Questions: 3161693701 Slow queries: 7071469 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235179103 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/plavice-su-dinamicne-ribe-atraktivne-i-u-lovu-i-za-stolom-no-znaju-biti-cudljive-ipak-tom-nije-tesko-doskociti-uz-nekoliko-malih-trikova-1249272 [printLink] => /om/ribolov/plavice-su-dinamicne-ribe-atraktivne-i-u-lovu-i-za-stolom-no-znaju-biti-cudljive-ipak-tom-nije-tesko-doskociti-uz-nekoliko-malih-trikova-1249272?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700200 [name] => plavice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-16 08:03:23 [main_article_id] => 0 [alias] => plavice [link] => /tag/plavice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Plavice su dinamične ribe, atraktivne i u lovu i za stolom, no znaju biti ćudljive. Ipak, tom nije teško doskočiti uz nekoliko malih trikova

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ura od plavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Atraktivna riba i u lovu i za stolom, no zna biti ćudljiva. Ipak, za to imamo nekoliko malih trikova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-07-12-00-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263334.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Sistem je naješkan i može se zabaciti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263334.jpg [title] =>

Sistem je naješkan i može se zabaciti

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263330.jpg [title] =>

S olovom ima manje mršenja i više grizeva

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263332.jpg [title] =>

Udice Mustad Linearic Blue 2/0 pokazale su se dobrim u ovoj vrsti ribolova

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263336.jpg [title] =>

Rezultati se brzo pokažu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263338.jpg [title] =>

Važno je imati dovoljno gotovih predveza

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263340.jpg [title] =>

Kanta je puna i možemo doma

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263342.jpg [title] =>

Ovo sad treba i očistiti

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263344.jpg [title] =>

Mekani štap idealan je za ovakav ribolov, jer s njega ribe ne spadaju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263346.jpg [title] =>

Evo još jedne...

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23263348.jpg [title] =>

Među plavicama se na srdelu često zaleti i poneki šarun

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljeto i početak jeseni pravo je vrijeme za plavice. Tada su u mrijestu i približavaju se obali, gdje se užurbano hrane da povećaju masu, zbog čega jata dolaze na mahove i rast im je ubrzan. Prvi primjerci koji dođu manji su, mršavi i bez puno snage, ali ubrzo narastu do kilograma i onda je prava borba i uživancija s njima. Plavica je brza i borbena riba, pa ih je gušt hvatati, ali je isto riba od ure i ne grize uvijek, zna biti jako oprezna, tako da ju je teško zavarati. Primjer je da bacite šaku brume i vašu ješku između. Pojest će sve osim vaše ješke, i tu onda počinje pravo nadmudrivanje između ribolovca i ribe.

Isto tako je zanimljivo da se ne boje barke, ali se boje ribara. Nekako prepoznaju i ako vas uoče, daju se u bijeg. Često se zadržavaju ispod barke i u njezinoj sjeni, pa sam uočio da je najbolje tu bacati ješku. Možda zbog nedostatka sunca sistem postaje još manje vidljiv.

Pravi štap i rola

Najveće šanse za ulov su u ranu zoru, pa do 9-10 sati ujutro, te predvečer i noću. Ne vole bonacu i kad nema kurenta, a kad puše i ima kurenta, nastane novi problem. Pravi je pothvat kad su dva ribolovca u barci da se sve ne zapetlja, pri čemu se i riba sama vrti u krug, tako da uvijek postoji opasnost od zapetljavanja oko drugog sistema, ali i sidra. Svemu tome donekle se može doskočiti uz neke trikove i iskustvo, ali uvijek je poželjno biti spreman, imati nekoliko sistema viška da bi ih se moglo promijeniti. Jer kad je ura od griza, treba biti brz.

---

image

Udice Mustad Linearic Blue 2/0 pokazale su se dobrim u ovoj vrsti ribolova

---

Od opreme se mogu koristiti gotovo sve vrste štapova, ali meni se najbolje pokazao spin štap. Zašto?

Zato što je lagan, dovoljno savitljiv da ublaži udarce i nagla ubrzanja, a i najzabavniji je. S kratkim boat štapom i teškom rolom najlakše je izvući, ali sistem je težak i krut. Najčešće ne držim štap ispod pazuha, nego ispod lakta da još dodatno ublažim udarce.

Dugi štapovi bolentino mekani su, ali umaraju na duge staze. Eventualno, slow jig štap pokazao mi se uz spin dobar i zabavan.

Casted Insanis, kojim je lovio moj kolega Eugen Travalja iz grupe Kvarner fishing, štap je za lignjolov, ali zbog kvalitete može se uspješno koristiti i za spin, pa i za á volo te za borbu s manjim predatorima do kile.

---

image

S olovom ima manje mršenja i više grizeva

---

Rola isto mora biti primjerena štapu. Ako je spin štap, najbolje mu paše lagana spin rola. Dosta je važno da je kočnica na roli precizna i fino namještena, jer kad se riba dade u zadnji bijeg, ako je kočnica premekano namještena, može izvući previše strune i stvoriti gnijezdo.

Isto tako, ako je sve prekruto, u tvrdo, riba može lako napraviti silu veću od izdržljivosti tankog fluorocarbona, nakon čega sve puca. Zato joj se mora malo popustiti, ali zapravo se cijelo vrijeme treba usmjeravati i iskoristiti njezinu silu, pa je okrenuti u vašu korist, nakon čega praktički sama ulijeće u barku.

Što dalje od galeba

Upredenica ne mora biti predebela, tanje upredenice stvaraju manji luk, i kad je kurenat, manja je mogućnost petljanja s drugim sistemima. Ja stavim još pet metara fluorocarbonskog shock leadera i povežem ga s FG čvorom radi dodatne rastezljivosti. Isto tako, može se staviti i neki Low Memory ili Soft deblji fluorocarbon, koji su isto donekle rastezljivi. Nakon toga ide perlica i kopča, na koji se kače sistemi.

---

image

Važno je imati dovoljno gotovih predveza

---

Sistem je dosta bitan kad je plavica oprezna, ja koristim metar i pol do dva metra, ovisno o dužini štapa koji imam. Seaguar Soft 0,20 i Seaguar FXR 0,18 slične nosivosti dosta mi je pucao, mislim ponajviše zbog toga što nema tu rastezljivost koja je potrebna za lov ove ribe.

Dosta je važno da je fluorocarbon čist i da nije nagrišpan. Naime, srdele su masne i masnoća se hvata na njega. Kad je fluorocarbon na podu barke, često pokupi masnoću i tragove krvi, tako da obasjan suncem doslovno bliješti u moru. Zato ga je dobro svako malo proći vlažnom krpom.

---

image

Mekani štap idealan je za ovakav ribolov, jer s njega ribe ne spadaju

---

Koristim Mustad udicu Linearic Blue veličine 2/0, koja mi se pokazala dobra u ovoj vrsti ribolova i za veličinu srdele koju koristim kao ješku. Također, uvijek koristim olovo, premda znam da mnogi to ne čine. No moje je iskustvo da brzina tonjenja plavicama uopće toliko ne smeta. Dapače, brže mi potone u zonu griza i manje se petlja s drugim sistemima. Osim toga, manja je opasnost da se ulovi galeb, jer je uvijek poželjno baciti malo dalje od barke. Naravno, to nije toliko potrebno radi ribe, nego zbog sistema, koji se može zapetljati s osnovom.

Srdela od repa

Kad je riba opreznija, često se lako može zavarati na dubinama 20 plus metara. Ja koristim đogulin s ugrađenim olovom od 5 do 20 grama, ovisno o kurentu.

Sidrenje je dosta važno, trebalo bi staviti kalumu kad sidro dođe do dna i otpustiti još dva metra, u slučaju neke živčanije plavice.

Dobro je biti blizu braka gdje obično lovite ribu, ali ne na njemu, nego se malo udaljiti da se izbjegnu grizevi boba, ušata, modraka i ostalih sitnijih riba koje nastanjuju takva mjesta. Uvijek gledam da mi je dubina barem 35 metara, tako da u situaciji kad je riba opreznija sisteme mogu spustiti na 20 plus metara, bez straha od sitne ribe s dna.

---

image

Među plavicama se na srdelu često zaleti i poneki šarun

---

Ne ponašaju se plavice na svakom terenu jednako, ja opisujem poziciju na mome braku, gdje ih redovito lovim kad je sezona. Na mojoj tajnoj poziciji obično na fishfinderu ne vidim sitnu ribu koju plavica inače ganja, pa smatram da plavica to mjesto koristi za odmor, a i za bijeg od većih predatora. Drži se otprilike na 10 do 15 metara, obično sporo cirkulira i tu i tamo u blizini vidim galebove i lagano bacanje, odnosno provirivanje na površini, što upućuje na to da se hrane u blizini.

Od ješke koristim samo srdelu, uvijek je najbolja svježa, iako radi i zaleđena, pa i usoljena. Ima više vrsta ješkanja, od cijele srdele, bez glave, polovice, pa do fileta s filo elasticom ili bez njega. Ja najviše koristim rep srdele, i to tako da je odrežem više od pola, pa gornji dio bacim za brumu.

Naješkam od početka repa prema gore, gledajući da prođem kroz kost, što daje dodatnu čvrstoću. Naravno, vrh udice obavezno mora izaći van. Razlog takvog ješkanja je praktičan jer riba proguta ješku u komadu bez griza i često je zna pokušati ispljunuti. Ako vrh udice ne viri, manja je vjerojatnost kačenja.

---

image

Evo još jedne...

---

Još je jedan razlog što sitna riba zna grickati ješku, i obično to čini od odsječenog dijela, tako da je veća šansa da mala riba neće doći do udice i poremetiti je prije nego što plavica stigne. A ako je mala riba baš uporna, onda stavim i cijelu srdelu, ali bez glave, isto ješkanu na rep. Ako ni to ne pomaže, stavi se filo elastico.

Brza kontra

S brumanjem nećete nikada pogriješiti, i nećete ih nikada dovoljno nahraniti. Zato je brumanje glavama i kruhom poželjno da se riba duže zadrži i poveća vrijeme griza.

Kod kontre treba biti brz – na prvi osjet da vuče, treba dati brzu i kratku kontru da se udica uspije zabiti prije nego što je riba ispljune.

S obzirom na to da zna često ići u različitim smjerovima, pa čak i prema barci, često je teško detektirati griz, pa tu treba biti posebno pažljiv.

Tada pomaže olovo jer je sistem napetiji i na taj način osjetljiviji. Kod izvlačenja treba biti brz i ne dati ribi da vodi igru, nego je usmjeravati prema barci brzim povlačenjem. Fluorocarbon je dosta izdržljiv, a budući da u 90 posto slučajeva riba do kraja proguta udicu, riba bude čvrsto zakačena, tako da nema straha od spadanja.

Kad se približi barci, brzo mijenja smjer. Tada je potrebno oprezno je preusmjeriti prema gore i naglim je trzajem, koristeći njezinu inerciju, ubaciti u barku.

Obavezno je treba dobro otkrviti i držati na hladnom, te je što prije očistiti i pripremiti. Ili, eventualno, zalediti za buduću upotrebu.

No budući da ima delikatno meso, ne može dugo ostati u ledu, pa je zato puno bolje loviti manje količine i zbog toga češće izlaziti na more u svoju uru od plavica.

---

image

Rezultati se brzo pokažu

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Sistem je naješkan i može se zabaciti


S olovom ima manje mršenja i više grizeva


Udice Mustad Linearic Blue 2/0 pokazale su se dobrim u ovoj vrsti ribolova


Rezultati se brzo pokažu


Važno je imati dovoljno gotovih predveza


Kanta je puna i možemo doma


Ovo sad treba i očistiti


Mekani štap idealan je za ovakav ribolov, jer s njega ribe ne spadaju


Evo još jedne...


Među plavicama se na srdelu često zaleti i poneki šarun

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/plavice-su-dinamicne-ribe-atraktivne-i-u-lovu-i-za-stolom-no-znaju-biti-cudljive-ipak-tom-nije-tesko-doskociti-uz-nekoliko-malih-trikova-1249272 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d9d11329234d549c38efad56a2f6af743274601f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Atraktivna+riba+i+u+lovu+i+za+stolom%2C+no+zna+biti+%C4%87udljiva.+Ipak%2C+za+to+imamo+nekoliko+malih+trikova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fplavice-su-dinamicne-ribe-atraktivne-i-u-lovu-i-za-stolom-no-znaju-biti-cudljive-ipak-tom-nije-tesko-doskociti-uz-nekoliko-malih-trikova-1249272 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fplavice-su-dinamicne-ribe-atraktivne-i-u-lovu-i-za-stolom-no-znaju-biti-cudljive-ipak-tom-nije-tesko-doskociti-uz-nekoliko-malih-trikova-1249272 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Plavice su dinamične ribe, atraktivne i u lovu i za stolom, no znaju biti ćudljive. Ipak, tom nije teško doskočiti uz nekoliko malih trikova

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ura od plavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Ura od plavicaAtraktivna riba i u lovu i za stolom, no zna biti ćudljiva. Ipak, za to imamo nekoliko malih trikova

Piše Vladimir Šimac (Kvarner fishing)
16. prosinca 2022. - 08:01

Ljeto i početak jeseni pravo je vrijeme za plavice. Tada su u mrijestu i približavaju se obali, gdje se užurbano hrane da povećaju masu, zbog čega jata dolaze na mahove i rast im je ubrzan. Prvi primjerci koji dođu manji su, mršavi i bez puno snage, ali ubrzo narastu do kilograma i onda je prava borba i uživancija s njima. Plavica je brza i borbena riba, pa ih je gušt hvatati, ali je isto riba od ure i ne grize uvijek, zna biti jako oprezna, tako da ju je teško zavarati. Primjer je da bacite šaku brume i vašu ješku između. Pojest će sve osim vaše ješke, i tu onda počinje pravo nadmudrivanje između ribolovca i ribe.

Isto tako je zanimljivo da se ne boje barke, ali se boje ribara. Nekako prepoznaju i ako vas uoče, daju se u bijeg. Često se zadržavaju ispod barke i u njez...

14. svibanj 2024 09:12