stdClass Object ( [id] => 1291973 [title] => Najotrovnije bodlje Jadrana: evo što trebate napraviti ako vas ubode riba pauk, ozljede mogu biti kobne [alias] => najotrovnije-bodlje-jadrana-evo-sto-trebate-napraviti-ako-vas-ubode-riba-pauk-ozljede-mogu-biti-kobne [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brojne su ribe koje otrovnim ubodom mogu nanijeti ozbiljnu povredu pri čemu po agresivnosti i otrovnosti, prvo mjesto definitivno pripada pauku.

U našem moru žive četiri vrste riba iz obitelji paukovki (Trachinidae) i to pauk crnac (Trachinus areneus, Cuvier, 1829), pauk bijelac (Trachinus draco, Linnaeus, 1758),  pauk mrkulj (Trachinus radiatus, Cuvier, 1829) i pauk žutac (Echiichthys vipera, Cuvier, 1829).

I premda je među njima pauk crnac koji može doseći i preko dva kilograma, najteži, titulu najotrovnijeg nosi pauk žutac sa svojih šest bodlji na prvoj leđnoj peraji.

Ipak, naši se ribolovci najčešće susreću sa paukom bijelcem i ti susreti nažalost prečesto završavaju loše po ribolovca.

Razloga zbog kojih dolazi do uboda je puno među kojima su na prvom mjestu nepoznavanje ribljih vrsta, a tek onda nedovoljan oprez i svi ostali mogući i nemogući razlozi.

---

image

Puk crnac je karakteristično ‘ispečatiran‘

---

I premda je u raznoraznim publikacijama nebroje}no puta objašnjeno što se uistinu događa nakon uboda pauka i što je potrebno napraviti kao bi se taj opasan i krajnje neugodan, a nerijetko i po život opasan ubod što je moguće lakše prebolio i prebrodio, iznenađuje razina neupućenosti koja vlada među ribarima i svima onima koji imaju nekakve kontakte sa životom pod morem.

A još više iznenađuje neodgovornost osoba koje zapravo nikad nisu imale nikakav kontakt s paucima, a što ih ne sprječava da iznose ‘stručna i provjerena‘ mišljenja i upute kojima se tegobe nastale ubodom mogu izbjeći.

Dobar dio tih ‘uputa‘ svoje korijene ima u narodnoj medicini koja, realno, velikim dijelom počiva na placebo-efektu kao i na onome ‘meni je jedan stari ribar rekao da to treba napraviti‘.

U današnje suvremeno doba kada je mehanizam kemizma nakon uboda otrovne životinje do kraja razjašnjen, mjesta takvim uputama naprosto nema iz milijun i jednog razloga od kojega je najvažniji onaj vezan uz neodgovornost.

---

image

Ovdje se jasno mogu vidjeti sve otrovne bodlje

---

Naime, to što netko na nekoj društvenoj mreži napiše da je nakon uboda pauka dovoljno izvaditi oko pauka i njime protrljati mjesto uboda nakon čega više nema nikakvih problema ni posljedica, može nekoga doslovno koštati života.

Taj nesretnik može poslušati takav savjet i umjesto da potraži liječničku pomoć trljati ubodeno mjesto paukovim okom i na kraju smrtno stradati, dok autor neodgovornog posta, poprilično direktno kriv za takav ishod najvjerojatnije nikad neće ni saznati što se u konačnici dogodilo.

Dakle, premda je to već puno puta napisano i objašnjeno, evo još jednom podsjetnika na činjenično stanje do kojeg dolazi kad se ubodete na bilo koju od otrovnih bodlji bilo koje ribe iz ove obitelji.

Ubod pauka je neurotoksičan i kemotoksičan i kao takav može biti i po život opasan.

Otrovan je ubod bodlji na škržnim zaklopcima i tvrdih šipčica na prvoj leđnoj peraji čiji je početak crno obojan.

Prilikom uboda otrov se u ranu brzo i lako cijedi kroz žljebiće na otrovnim bodljama što rezultira oštrim bolom vrlo sličnim paljenju.

Mjesto uboda najprije poblijedi, pa pocrveni, da bi na kraju i pomodrilo, osulo se sitnim mjehurićima i oteklo.

Ako je uboden prst, oteklina se širi prema zapešću, rijetko do lakta ili ramena.

Bol se širi po cijeloj ruci, a vrhunac dostiže nakon tridesetak minuta.

Nastupa glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, grčenje mišića, lupanje srca i povraćanje, a može se izgubiti i svijest.

Bol se najčešće smanji već nakon dva, a najkasnije za 24 sata, no oteklina ostaje i do desetak dana.

---

image

Duga kliješta, tzv, peanke su najčešći alat kad je u pitanju prihvat pauka

---

Često se javljaju i sekundarne infekcije, gnojenje i raspadanje tkiva oko mjesta uboda.

Rijetki su sistemski simptomi poput malaksalosti, hladnog znoja i kolapsa.

Potpuni oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Prva pomoć kod uboda pauka je doslovno prva pomoć, jer bi se bez obzira na ishod te prve pomoći trebalo posjetiti liječnika u što je moguće kraćem roku jer svaki organizam ne reagira na ubod pauka na isti način.

Tako će netko nakon desetak minuta osjećati samo prolazno peckanje i svrbež, dok će netko drugi moda i kolabirati.

Dakle, ukoliko dođe do uboda pauka, kao prvu pomoć bi mjesto uboda trebalo tretirati s 10 postotnom otopinom amonijaka nakon čega u jako velikom broju slučajeva bol nestaje, a s njom i sve druge posljedice uboda.

Upravo se stoga i preporučuje u ribolov uvijek nositi bočicu s 10 postotnim amonijakom koji se može kupiti u većini ljekarni.

Naravno, tako se mogu tretirati ubodi koji fizički dopuštaju takav tretman. Ubod ispod nokta, ubod u vrat ili u neposrednu blizinu oka nažalost ne možemo tako tretirati.

Također se mjesto uboda može i zasjeći, baš kao što se radi i kod zmijskog ugriza nakon čega se istiskivanjem treba iscijediti što je moguće veća količina krvi.

Priča o termolabilnosti ribljih otrova, a što zapravo znači da na povišenim temperaturama riblji više nisu otrovni, je istinita, no tu postoji jedan ozbiljan problem.

---

image

Leđne bodlje je najpametnije odmah odrezati

---

Da bi se to pravilno odradilo ubodeni dio tijela bi se trebao uroniti u vruću vodu (50º – 60º C) i tako držati 30 – 90 minuta. S obzirom da se prag bola kreće oko 45ºC, to nije nimalo lako.

Osim toga tako se možda mogu tretirati ubodi u prste koji se još i mogu uroniti u neku posudu, ali ako dođe do uboda u rame ili trbuh, takav tretman postaje nemoguć. 

Mnogi ribari neposredno nakon uboda mjesto uboda spale žarom cigarete, upaljačem ili prislanjanjem o auspuh motora, no tada treba računati i na posljedice opeklina.

Često upravo te osobe koje imaju takvo iskustvo pričaju o tome da je to jedini pouzdan lijek gubeći iz vida da su možda djelomično ili potpuno imuni na otrov što je isto jedna od mogućnosti.

Bez obzira za koji se oblik prve pomoći odlučili, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć, pogotovo ako se radi o više uboda.

Nažalost, ponekad se dogodi da i neki liječnici ne znaju što treba napraviti kakav je slučaj bio s dežurnim liječnikom na jednom natjecanju koje se odvijalo u Kukljici na otoku Ugljanu, koji je mjesto uboda tretirao kremom Solea.

---

image

Prihvat pauka uvijek mora biti s posebnom dozom opreza

---

Nažalost, u pitanju je bilo dijete iz kategorije U-16. Srećom taj se incident završio samo s temperaturom koja je trajala par sati i otečenim i utrnutim prstom koji se oporavio nakon par mjeseci.

A u debati vezanoj za ovu temu koja se nedavnoj razvila na društvenim mrežama, pojavio se cijeli niz savjeta od kojih je većina nažalost potpuno pogrešna, a što potvrđuje priču o neupućenosti i očitoj nemogućnosti sagledavanja posljedica takvog neodgovornog paušalnog savjetovanja.

Iz te debate smo izdvojili sedam komentara koji vam možda uspiju dočarati ozbiljnost problematike, pa vam budu od pomoći kada se sljedeći puta sretnete s nekim od paukova.

Dakle, evo ih redom:

1 - Ubod Pauka varira od laganog peckanja do paralize polovice tijela. Pričamo o pauku bijelcu veličine 10 deka, pričam samo sto sam vidio i doživio, Trpio sam bolove dva mjeseca, a do tada sam ismijavao sve koji su to tvrdili.

2 - Mene je u životu ubo pauk dva puta. Kad sam ga prvi put uhvatio nisam znao šta je i krenuo sam rukom na njega. Bio sam dijete i nisam odmah reagirao, a kad su me odveli u bolnicu ni doktori nisu imali pojma o ribama tako da mi nisu dali potrebnu terapiju i situacija se iskomplicirala toliko da sam propustio cijelo polugodište u školi, a kažiprst lijeve ruke (tu je bio ubod) mi je i dan danas ostao podosta deblji od ovog sa desne ruke. Cijela ruka je bila otečena do ramena mjesecima. Nakon tog slučaja saznao sam da je otrov termolabilan. Jedan ribar mi je ispričao kako njih na koči kad ubode stavi mjesto uboda na auspuh i ne desi se ništa.

Drugi put me ubo u zglob desne noge kada sam bio na pješčanoj plaži bila vrućina i  konstanto sam stavljao vreli pijesak na zglob i za pola sata ništa više osjetio nisam

3 - Nula bodova od doktora. Bia ja na hitnoj i reka joj što mi se desilo, a doktorica traži na internetu koja je to riba. Uboja san se četiri. Tri puta san lišo proša jer se desilo na brodu pa san stavia ruku na škarik od motora, a četvrti put se desilo u Privlaci dok san bia u moru i nažalost nisan ima ništa kraj sebe pa san završia na hitnoj i tamo ni bilo velike pomoći nego deset dana bit u bolovima.

4 - Nedjelja, ambulanta kraj kuće mi ne radi. Jasno, netko lupa na vrata, traži pomoć. Neka žena pokupila nekog starog i dovela, stari se previja od bolova. Zovemo hitnu, kaže ubo ga mali pauk. Kaže da boli gore nego napadaj bubrega, ne zna šta bi od bolova. Hitna sugerira što vruću vodu i ruku držati koliko se god može. Od neke kante od 3 litre režem mu rupu za uvući ruku i ulijevam vruće vode. Meni nije toliko vruća, a on ne može držati Boli ga, ali mora. Dolazi hitna i doktorica kaže:

- Eh taj pauk, koliko s njim problema, a nikad ga nisam ni vidila.

Kaže stari:

- Eno mi ga u borši.

A znam i slučaj gdje je ubodeno mjesto spaljeno do plika na koži, ali nije puno pomoglo. Ruka je i danas otečena, nakon više godina!

5 - Meni je materi prošlo lito plastični kirurg odriza palac zbog uboda pauka. Iako je odmah otišla u doktora, otrov je djelova na nju tako jako da je postojala vjerojatnost da joj odrežu šaku jer joj se nekroza stvarala. Misec dana joj je oporavak traja i to sa antibioticima.

6 - Mjesto uboda sagorjeti sa upaljačem. Otrov je termolabilan i što prije kod liječnika. Nemam više te slike, ali ruka je bila crvena do ramena u 30 minuta. Liječnik dao injekcije u svaki zglob prstiju na ruci. Te 1994. godine sam latio injekcije u Novigradu 180 DM. A pauka sam ponio sa sobom da liječnik vidi za koju ribu ide.

7 - Ubo me pauk u 11 sati navečer kad sam se kupao na Braču. Oko 10 sati ujutro sam došao na hitnu u Split i jedva sam prst na nozi spasio. Bio je dvostruko veći, natečen i sav plav. Nije za zafrkavati se sa ubodom pauka i sličnih riba.

Ovo su samo neka iskustva ljudi koji su imali prilike iskusiti ubod pauka i na sreću svi su preživjeli, neki s posljedicama, neki bez, ali su živi jer je činjenica je da su u sličnim situacijama zabilježeni i smrtni ishodi.

Stoga pamet u glavu. Pustite narodnu medicinu, oči, jetre, mantranja i nadanja. Ako vas ubode, pod hitno kod liječnika koji ipak, unatoč rijetkim izuzecima, znaju svoj posao, a što vam doslovno može sačuvati glavu.

---

image

Što je sigurno sigurno je

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ubod pauka je neurotoksičan i kemotoksičan i kao takav može biti i po život opasan. Često se javljaju i sekundarne infekcije, gnojenje i raspadanje tkiva oko mjesta uboda. Potpuni oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva pomoć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ubod pauka je neurotoksičan i kemotoksičan i kao takav može biti i po život opasan. Često se javljaju i sekundarne infekcije, gnojenje i raspadanje tkiva oko mjesta uboda. Potpuni oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. prva pomoć 2 0 10165 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-22 06:48:43 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-22 06:50:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-22 06:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 73 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ubod pauka je neurotoksičan i kemotoksičan i kao takav može biti i po život opasan. Često se javljaju i sekundarne infekcije, gnojenje i raspadanje tkiva oko mjesta uboda. Potpuni oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. [metadata] => robots= author= title=Najotrovnije bodlje Jadrana: evo što trebate napraviti ako vas ubode riba pauk, ozljede mogu biti kobne [metakey] => riba pauk, ubod pauka, otrovne bodlje, Boris Bulić, što napraviti kad vas ugrize riba pauk, prva pomoć kod uboda pauka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942528.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942521.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942522.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942523.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942524.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942525.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942526.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942527.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942529.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942530.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942531.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942532.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942533.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942534.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942535.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942536.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942537.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942538.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942539.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24942540.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Najotrovnije bodlje Jadrana<\/p>","

Dva sata nakon uboda uz tretman amonijakom i infuziju na hitnom prijemu na prstu je ostao samo trag uboda<\/p>","

\u0160to je sigurno sigurno je<\/p>","

Pojedinsci koriste posebne nazubljene hvataljke za prihvat pauka<\/p>","

Duga klije\u0161ta, tzv, peanke su naj\u010de\u0161\u0107i alat kad je u pitanju prihvat pauka<\/p>","

Le\u0111ne bodlje je najpametnije odmah odrezati<\/p>","

Odrezati treba i bodlje na \u0161kr\u017enim zaklopcima<\/p>","

Puk crnac je karakteristi\u010dno \u2018ispe\u010datiran\u2018<\/p>","

Pauk \u017eutac je najmanji i najotrovniji<\/p>","

Ulovljen pauk uvijek pokazuje svu rasko\u0161 svog otrovnog aparata<\/p>","

Veliki pauci vole panulu<\/p>","

\u010cak i na prvi pogled nakostrije\u0161en pauk se jasno razlikuje od svih ostalih sli\u010dnih riba<\/p>","

Ni\u0161ta bez \u0161kara<\/p>","

I dok miruje pauk je nakostrije\u0161en i spreman za ubod<\/p>","

Kad god se osjeti ugro\u017eenim pauk kostrije\u0161i svoje bodlje<\/p>","

Prihvat pauka uvijek mora biti s posebnom dozom opreza<\/p>","

Hrabro ili nerazumno?<\/p>","

\u010cak i kad je na peankama pauk je i dalje opasan<\/p>","

Tipi\u010dan polo\u017eaj pauka spremnog za napad<\/p>","

Ovdje se jasno mogu vidjeti sve otrovne bodlje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","51:53","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_24942528_1920.jpg":"1920x1080","k_24942528_1280.jpg":"1280x1280","k_24942528_1024.jpg":"1024x1024","k_24942528_640.jpg":"640x640","k_24942528_480.jpg":"480x480","k_24942528_340.jpg":"340x340","k_24942528_220.jpg":"220x220","o_24942528_1280.jpg":"1280x854","o_24942528_1024.jpg":"1024x683","o_24942528_640.jpg":"640x427","o_24942528_480.jpg":"480x320","o_24942528_340.jpg":"340x226","o_24942528_220.jpg":"220x146","h_24942528_1280.jpg":"1280x854","h_24942528_1024.jpg":"1024x683","h_24942528_640.jpg":"640x427","h_24942528_480.jpg":"480x320","h_24942528_340.jpg":"340x227","h_24942528_220.jpg":"220x147","pp_24942528_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942528_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942528_640.jpg":"640x814","pp_24942528_480.jpg":"480x611","pp_24942528_340.jpg":"340x432","pp_24942528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24942521_1920.jpg":"1920x1080","k_24942521_1280.jpg":"1280x1280","k_24942521_1024.jpg":"1024x1024","k_24942521_640.jpg":"640x640","k_24942521_480.jpg":"480x480","k_24942521_340.jpg":"340x340","k_24942521_220.jpg":"220x220","o_24942521_1280.jpg":"1280x960","o_24942521_1024.jpg":"1024x768","o_24942521_640.jpg":"640x480","o_24942521_480.jpg":"480x360","o_24942521_340.jpg":"340x255","o_24942521_220.jpg":"220x165","h_24942521_1280.jpg":"1280x854","h_24942521_1024.jpg":"1024x683","h_24942521_640.jpg":"640x427","h_24942521_480.jpg":"480x320","h_24942521_340.jpg":"340x227","h_24942521_220.jpg":"220x147","pp_24942521_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942521_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942521_640.jpg":"640x814","pp_24942521_480.jpg":"480x611","pp_24942521_340.jpg":"340x432","pp_24942521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1350x1800","hd_24942522_1920.jpg":"1920x1080","k_24942522_1280.jpg":"1280x1280","k_24942522_1024.jpg":"1024x1024","k_24942522_640.jpg":"640x640","k_24942522_480.jpg":"480x480","k_24942522_340.jpg":"340x340","k_24942522_220.jpg":"220x220","o_24942522_1280.jpg":"1280x1706","o_24942522_1024.jpg":"1024x1365","o_24942522_640.jpg":"640x853","o_24942522_480.jpg":"480x640","o_24942522_340.jpg":"340x453","o_24942522_220.jpg":"220x293","h_24942522_1280.jpg":"1280x854","h_24942522_1024.jpg":"1024x683","h_24942522_640.jpg":"640x427","h_24942522_480.jpg":"480x320","h_24942522_340.jpg":"340x227","h_24942522_220.jpg":"220x147","pp_24942522_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942522_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942522_640.jpg":"640x814","pp_24942522_480.jpg":"480x611","pp_24942522_340.jpg":"340x432","pp_24942522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24942523_1920.jpg":"1920x1080","k_24942523_1280.jpg":"1280x1280","k_24942523_1024.jpg":"1024x1024","k_24942523_640.jpg":"640x640","k_24942523_480.jpg":"480x480","k_24942523_340.jpg":"340x340","k_24942523_220.jpg":"220x220","o_24942523_1280.jpg":"1280x854","o_24942523_1024.jpg":"1024x683","o_24942523_640.jpg":"640x427","o_24942523_480.jpg":"480x320","o_24942523_340.jpg":"340x226","o_24942523_220.jpg":"220x146","h_24942523_1280.jpg":"1280x854","h_24942523_1024.jpg":"1024x683","h_24942523_640.jpg":"640x427","h_24942523_480.jpg":"480x320","h_24942523_340.jpg":"340x227","h_24942523_220.jpg":"220x147","pp_24942523_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942523_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942523_640.jpg":"640x814","pp_24942523_480.jpg":"480x611","pp_24942523_340.jpg":"340x432","pp_24942523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24942524_1920.jpg":"1920x1080","k_24942524_1280.jpg":"1280x1280","k_24942524_1024.jpg":"1024x1024","k_24942524_640.jpg":"640x640","k_24942524_480.jpg":"480x480","k_24942524_340.jpg":"340x340","k_24942524_220.jpg":"220x220","o_24942524_1280.jpg":"1280x960","o_24942524_1024.jpg":"1024x768","o_24942524_640.jpg":"640x480","o_24942524_480.jpg":"480x360","o_24942524_340.jpg":"340x255","o_24942524_220.jpg":"220x165","h_24942524_1280.jpg":"1280x854","h_24942524_1024.jpg":"1024x683","h_24942524_640.jpg":"640x427","h_24942524_480.jpg":"480x320","h_24942524_340.jpg":"340x227","h_24942524_220.jpg":"220x147","pp_24942524_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942524_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942524_640.jpg":"640x814","pp_24942524_480.jpg":"480x611","pp_24942524_340.jpg":"340x432","pp_24942524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24942525_1920.jpg":"1920x1080","k_24942525_1280.jpg":"1280x1280","k_24942525_1024.jpg":"1024x1024","k_24942525_640.jpg":"640x640","k_24942525_480.jpg":"480x480","k_24942525_340.jpg":"340x340","k_24942525_220.jpg":"220x220","o_24942525_1280.jpg":"1280x960","o_24942525_1024.jpg":"1024x768","o_24942525_640.jpg":"640x480","o_24942525_480.jpg":"480x360","o_24942525_340.jpg":"340x255","o_24942525_220.jpg":"220x165","h_24942525_1280.jpg":"1280x854","h_24942525_1024.jpg":"1024x683","h_24942525_640.jpg":"640x427","h_24942525_480.jpg":"480x320","h_24942525_340.jpg":"340x227","h_24942525_220.jpg":"220x147","pp_24942525_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942525_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942525_640.jpg":"640x814","pp_24942525_480.jpg":"480x611","pp_24942525_340.jpg":"340x432","pp_24942525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24942526_1920.jpg":"1920x1080","k_24942526_1280.jpg":"1280x1280","k_24942526_1024.jpg":"1024x1024","k_24942526_640.jpg":"640x640","k_24942526_480.jpg":"480x480","k_24942526_340.jpg":"340x340","k_24942526_220.jpg":"220x220","o_24942526_1280.jpg":"1280x960","o_24942526_1024.jpg":"1024x768","o_24942526_640.jpg":"640x480","o_24942526_480.jpg":"480x360","o_24942526_340.jpg":"340x255","o_24942526_220.jpg":"220x165","h_24942526_1280.jpg":"1280x854","h_24942526_1024.jpg":"1024x683","h_24942526_640.jpg":"640x427","h_24942526_480.jpg":"480x320","h_24942526_340.jpg":"340x227","h_24942526_220.jpg":"220x147","pp_24942526_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942526_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942526_640.jpg":"640x814","pp_24942526_480.jpg":"480x611","pp_24942526_340.jpg":"340x432","pp_24942526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1453","hd_24942527_1920.jpg":"1920x1080","k_24942527_1280.jpg":"1280x1280","k_24942527_1024.jpg":"1024x1024","k_24942527_640.jpg":"640x640","k_24942527_480.jpg":"480x480","k_24942527_340.jpg":"340x340","k_24942527_220.jpg":"220x220","o_24942527_1280.jpg":"1280x968","o_24942527_1024.jpg":"1024x774","o_24942527_640.jpg":"640x484","o_24942527_480.jpg":"480x363","o_24942527_340.jpg":"340x257","o_24942527_220.jpg":"220x166","h_24942527_1280.jpg":"1280x854","h_24942527_1024.jpg":"1024x683","h_24942527_640.jpg":"640x427","h_24942527_480.jpg":"480x320","h_24942527_340.jpg":"340x227","h_24942527_220.jpg":"220x147","pp_24942527_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942527_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942527_640.jpg":"640x814","pp_24942527_480.jpg":"480x611","pp_24942527_340.jpg":"340x432","pp_24942527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24942529_1920.jpg":"1920x1080","k_24942529_1280.jpg":"1280x1280","k_24942529_1024.jpg":"1024x1024","k_24942529_640.jpg":"640x640","k_24942529_480.jpg":"480x480","k_24942529_340.jpg":"340x340","k_24942529_220.jpg":"220x220","o_24942529_1280.jpg":"1280x960","o_24942529_1024.jpg":"1024x768","o_24942529_640.jpg":"640x480","o_24942529_480.jpg":"480x360","o_24942529_340.jpg":"340x255","o_24942529_220.jpg":"220x165","h_24942529_1280.jpg":"1280x854","h_24942529_1024.jpg":"1024x683","h_24942529_640.jpg":"640x427","h_24942529_480.jpg":"480x320","h_24942529_340.jpg":"340x227","h_24942529_220.jpg":"220x147","pp_24942529_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942529_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942529_640.jpg":"640x814","pp_24942529_480.jpg":"480x611","pp_24942529_340.jpg":"340x432","pp_24942529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1387","hd_24942530_1920.jpg":"1920x1080","k_24942530_1280.jpg":"1280x1280","k_24942530_1024.jpg":"1024x1024","k_24942530_640.jpg":"640x640","k_24942530_480.jpg":"480x480","k_24942530_340.jpg":"340x340","k_24942530_220.jpg":"220x220","o_24942530_1280.jpg":"1280x924","o_24942530_1024.jpg":"1024x739","o_24942530_640.jpg":"640x462","o_24942530_480.jpg":"480x346","o_24942530_340.jpg":"340x245","o_24942530_220.jpg":"220x158","h_24942530_1280.jpg":"1280x854","h_24942530_1024.jpg":"1024x683","h_24942530_640.jpg":"640x427","h_24942530_480.jpg":"480x320","h_24942530_340.jpg":"340x227","h_24942530_220.jpg":"220x147","pp_24942530_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942530_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942530_640.jpg":"640x814","pp_24942530_480.jpg":"480x611","pp_24942530_340.jpg":"340x432","pp_24942530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2558","hd_24942531_1920.jpg":"1920x1080","k_24942531_1280.jpg":"1280x1280","k_24942531_1024.jpg":"1024x1024","k_24942531_640.jpg":"640x640","k_24942531_480.jpg":"480x480","k_24942531_340.jpg":"340x340","k_24942531_220.jpg":"220x220","o_24942531_1280.jpg":"1280x1705","o_24942531_1024.jpg":"1024x1364","o_24942531_640.jpg":"640x852","o_24942531_480.jpg":"480x639","o_24942531_340.jpg":"340x452","o_24942531_220.jpg":"220x293","h_24942531_1280.jpg":"1280x854","h_24942531_1024.jpg":"1024x683","h_24942531_640.jpg":"640x427","h_24942531_480.jpg":"480x320","h_24942531_340.jpg":"340x227","h_24942531_220.jpg":"220x147","pp_24942531_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942531_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942531_640.jpg":"640x814","pp_24942531_480.jpg":"480x611","pp_24942531_340.jpg":"340x432","pp_24942531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1482x2658","hd_24942532_1920.jpg":"1920x1080","k_24942532_1280.jpg":"1280x1280","k_24942532_1024.jpg":"1024x1024","k_24942532_640.jpg":"640x640","k_24942532_480.jpg":"480x480","k_24942532_340.jpg":"340x340","k_24942532_220.jpg":"220x220","o_24942532_1280.jpg":"1280x2295","o_24942532_1024.jpg":"1024x1836","o_24942532_640.jpg":"640x1147","o_24942532_480.jpg":"480x860","o_24942532_340.jpg":"340x609","o_24942532_220.jpg":"220x394","h_24942532_1280.jpg":"1280x854","h_24942532_1024.jpg":"1024x683","h_24942532_640.jpg":"640x427","h_24942532_480.jpg":"480x320","h_24942532_340.jpg":"340x227","h_24942532_220.jpg":"220x147","pp_24942532_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942532_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942532_640.jpg":"640x814","pp_24942532_480.jpg":"480x611","pp_24942532_340.jpg":"340x432","pp_24942532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1315","hd_24942533_1920.jpg":"1920x1080","k_24942533_1280.jpg":"1280x1280","k_24942533_1024.jpg":"1024x1024","k_24942533_640.jpg":"640x640","k_24942533_480.jpg":"480x480","k_24942533_340.jpg":"340x340","k_24942533_220.jpg":"220x220","o_24942533_1280.jpg":"1280x876","o_24942533_1024.jpg":"1024x701","o_24942533_640.jpg":"640x438","o_24942533_480.jpg":"480x328","o_24942533_340.jpg":"340x232","o_24942533_220.jpg":"220x150","h_24942533_1280.jpg":"1280x854","h_24942533_1024.jpg":"1024x683","h_24942533_640.jpg":"640x427","h_24942533_480.jpg":"480x320","h_24942533_340.jpg":"340x227","h_24942533_220.jpg":"220x147","pp_24942533_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942533_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942533_640.jpg":"640x814","pp_24942533_480.jpg":"480x611","pp_24942533_340.jpg":"340x432","pp_24942533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24942534_1920.jpg":"1920x1080","k_24942534_1280.jpg":"1280x1280","k_24942534_1024.jpg":"1024x1024","k_24942534_640.jpg":"640x640","k_24942534_480.jpg":"480x480","k_24942534_340.jpg":"340x340","k_24942534_220.jpg":"220x220","o_24942534_1280.jpg":"1280x853","o_24942534_1024.jpg":"1024x682","o_24942534_640.jpg":"640x426","o_24942534_480.jpg":"480x320","o_24942534_340.jpg":"340x226","o_24942534_220.jpg":"220x146","h_24942534_1280.jpg":"1280x854","h_24942534_1024.jpg":"1024x683","h_24942534_640.jpg":"640x427","h_24942534_480.jpg":"480x320","h_24942534_340.jpg":"340x227","h_24942534_220.jpg":"220x147","pp_24942534_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942534_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942534_640.jpg":"640x814","pp_24942534_480.jpg":"480x611","pp_24942534_340.jpg":"340x432","pp_24942534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24942535_1920.jpg":"1920x1080","k_24942535_1280.jpg":"1280x1280","k_24942535_1024.jpg":"1024x1024","k_24942535_640.jpg":"640x640","k_24942535_480.jpg":"480x480","k_24942535_340.jpg":"340x340","k_24942535_220.jpg":"220x220","o_24942535_1280.jpg":"1280x1706","o_24942535_1024.jpg":"1024x1365","o_24942535_640.jpg":"640x853","o_24942535_480.jpg":"480x640","o_24942535_340.jpg":"340x453","o_24942535_220.jpg":"220x293","h_24942535_1280.jpg":"1280x854","h_24942535_1024.jpg":"1024x683","h_24942535_640.jpg":"640x427","h_24942535_480.jpg":"480x320","h_24942535_340.jpg":"340x227","h_24942535_220.jpg":"220x147","pp_24942535_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942535_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942535_640.jpg":"640x814","pp_24942535_480.jpg":"480x611","pp_24942535_340.jpg":"340x432","pp_24942535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2584","hd_24942536_1920.jpg":"1920x1080","k_24942536_1280.jpg":"1280x1280","k_24942536_1024.jpg":"1024x1024","k_24942536_640.jpg":"640x640","k_24942536_480.jpg":"480x480","k_24942536_340.jpg":"340x340","k_24942536_220.jpg":"220x220","o_24942536_1280.jpg":"1280x1722","o_24942536_1024.jpg":"1024x1378","o_24942536_640.jpg":"640x861","o_24942536_480.jpg":"480x646","o_24942536_340.jpg":"340x457","o_24942536_220.jpg":"220x296","h_24942536_1280.jpg":"1280x854","h_24942536_1024.jpg":"1024x683","h_24942536_640.jpg":"640x427","h_24942536_480.jpg":"480x320","h_24942536_340.jpg":"340x227","h_24942536_220.jpg":"220x147","pp_24942536_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942536_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942536_640.jpg":"640x814","pp_24942536_480.jpg":"480x611","pp_24942536_340.jpg":"340x432","pp_24942536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24942537_1920.jpg":"1920x1080","k_24942537_1280.jpg":"1280x1280","k_24942537_1024.jpg":"1024x1024","k_24942537_640.jpg":"640x640","k_24942537_480.jpg":"480x480","k_24942537_340.jpg":"340x340","k_24942537_220.jpg":"220x220","o_24942537_1280.jpg":"1280x1706","o_24942537_1024.jpg":"1024x1365","o_24942537_640.jpg":"640x853","o_24942537_480.jpg":"480x640","o_24942537_340.jpg":"340x453","o_24942537_220.jpg":"220x293","h_24942537_1280.jpg":"1280x854","h_24942537_1024.jpg":"1024x683","h_24942537_640.jpg":"640x427","h_24942537_480.jpg":"480x320","h_24942537_340.jpg":"340x227","h_24942537_220.jpg":"220x147","pp_24942537_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942537_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942537_640.jpg":"640x814","pp_24942537_480.jpg":"480x611","pp_24942537_340.jpg":"340x432","pp_24942537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1424","hd_24942538_1920.jpg":"1920x1080","k_24942538_1280.jpg":"1280x1280","k_24942538_1024.jpg":"1024x1024","k_24942538_640.jpg":"640x640","k_24942538_480.jpg":"480x480","k_24942538_340.jpg":"340x340","k_24942538_220.jpg":"220x220","o_24942538_1280.jpg":"1280x949","o_24942538_1024.jpg":"1024x759","o_24942538_640.jpg":"640x474","o_24942538_480.jpg":"480x356","o_24942538_340.jpg":"340x252","o_24942538_220.jpg":"220x163","h_24942538_1280.jpg":"1280x854","h_24942538_1024.jpg":"1024x683","h_24942538_640.jpg":"640x427","h_24942538_480.jpg":"480x320","h_24942538_340.jpg":"340x227","h_24942538_220.jpg":"220x147","pp_24942538_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942538_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942538_640.jpg":"640x814","pp_24942538_480.jpg":"480x611","pp_24942538_340.jpg":"340x432","pp_24942538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1692x1264","hd_24942539_1920.jpg":"1920x1080","k_24942539_1280.jpg":"1280x1280","k_24942539_1024.jpg":"1024x1024","k_24942539_640.jpg":"640x640","k_24942539_480.jpg":"480x480","k_24942539_340.jpg":"340x340","k_24942539_220.jpg":"220x220","o_24942539_1280.jpg":"1280x956","o_24942539_1024.jpg":"1024x764","o_24942539_640.jpg":"640x478","o_24942539_480.jpg":"480x358","o_24942539_340.jpg":"340x253","o_24942539_220.jpg":"220x164","h_24942539_1280.jpg":"1280x854","h_24942539_1024.jpg":"1024x683","h_24942539_640.jpg":"640x427","h_24942539_480.jpg":"480x320","h_24942539_340.jpg":"340x227","h_24942539_220.jpg":"220x147","pp_24942539_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942539_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942539_640.jpg":"640x814","pp_24942539_480.jpg":"480x611","pp_24942539_340.jpg":"340x432","pp_24942539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1430","hd_24942540_1920.jpg":"1920x1080","k_24942540_1280.jpg":"1280x1280","k_24942540_1024.jpg":"1024x1024","k_24942540_640.jpg":"640x640","k_24942540_480.jpg":"480x480","k_24942540_340.jpg":"340x340","k_24942540_220.jpg":"220x220","o_24942540_1280.jpg":"1280x953","o_24942540_1024.jpg":"1024x762","o_24942540_640.jpg":"640x476","o_24942540_480.jpg":"480x357","o_24942540_340.jpg":"340x253","o_24942540_220.jpg":"220x163","h_24942540_1280.jpg":"1280x854","h_24942540_1024.jpg":"1024x683","h_24942540_640.jpg":"640x427","h_24942540_480.jpg":"480x320","h_24942540_340.jpg":"340x227","h_24942540_220.jpg":"220x147","pp_24942540_1280.jpg":"1280x1628","pp_24942540_1024.jpg":"1024x1303","pp_24942540_640.jpg":"640x814","pp_24942540_480.jpg":"480x611","pp_24942540_340.jpg":"340x432","pp_24942540_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7928655 Threads: 1 Questions: 1651583656 Slow queries: 4909867 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111805798 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/najotrovnije-bodlje-jadrana-evo-sto-trebate-napraviti-ako-vas-ubode-riba-pauk-ozljede-mogu-biti-kobne-1291973 [printLink] => /om/ribolov/najotrovnije-bodlje-jadrana-evo-sto-trebate-napraviti-ako-vas-ubode-riba-pauk-ozljede-mogu-biti-kobne-1291973?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638014 [name] => riba pauk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-07 09:50:09 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-pauk [link] => /tag/riba-pauk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 717086 [name] => ubod pauka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-22 08:51:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ubod-pauka [link] => /tag/ubod-pauka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 717087 [name] => otrovne bodlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-22 08:51:08 [main_article_id] => 0 [alias] => otrovne-bodlje [link] => /tag/otrovne-bodlje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717088 [name] => što napraviti kad vas ugrize riba pauk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-22 08:51:08 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-napraviti-kad-vas-ugrize-riba-pauk [link] => /tag/sto-napraviti-kad-vas-ugrize-riba-pauk ) [5] => stdClass Object ( [id] => 717089 [name] => prva pomoć kod uboda pauka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-22 08:51:08 [main_article_id] => 0 [alias] => prva-pomoc-kod-uboda-pauka [link] => /tag/prva-pomoc-kod-uboda-pauka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ubod pauka je neurotoksičan i kemotoksičan i kao takav može biti i po život opasan. Često se javljaju i sekundarne infekcije, gnojenje i raspadanje tkiva oko mjesta uboda. Potpuni oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva pomoć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najotrovnije bodlje Jadrana: evo što trebate napraviti ako vas ubode riba pauk, ozljede mogu biti kobne [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-02-14-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942528.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Najotrovnije bodlje Jadrana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942528.jpg [title] =>

Najotrovnije bodlje Jadrana

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942521.jpg [title] =>

Dva sata nakon uboda uz tretman amonijakom i infuziju na hitnom prijemu na prstu je ostao samo trag uboda

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942522.jpg [title] =>

Što je sigurno sigurno je

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942523.jpg [title] =>

Pojedinsci koriste posebne nazubljene hvataljke za prihvat pauka

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942524.jpg [title] =>

Duga kliješta, tzv, peanke su najčešći alat kad je u pitanju prihvat pauka

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942525.jpg [title] =>

Leđne bodlje je najpametnije odmah odrezati

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942526.jpg [title] =>

Odrezati treba i bodlje na škržnim zaklopcima

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942527.jpg [title] =>

Puk crnac je karakteristično ‘ispečatiran‘

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942529.jpg [title] =>

Pauk žutac je najmanji i najotrovniji

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942530.jpg [title] =>

Ulovljen pauk uvijek pokazuje svu raskoš svog otrovnog aparata

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942531.jpg [title] =>

Veliki pauci vole panulu

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942532.jpg [title] =>

Čak i na prvi pogled nakostriješen pauk se jasno razlikuje od svih ostalih sličnih riba

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942533.jpg [title] =>

Ništa bez škara

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942534.jpg [title] =>

I dok miruje pauk je nakostriješen i spreman za ubod

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942535.jpg [title] =>

Kad god se osjeti ugroženim pauk kostriješi svoje bodlje

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942536.jpg [title] =>

Prihvat pauka uvijek mora biti s posebnom dozom opreza

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942537.jpg [title] =>

Hrabro ili nerazumno?

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942538.jpg [title] =>

Čak i kad je na peankama pauk je i dalje opasan

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942539.jpg [title] =>

Tipičan položaj pauka spremnog za napad

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24942540.jpg [title] =>

Ovdje se jasno mogu vidjeti sve otrovne bodlje

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Brojne su ribe koje otrovnim ubodom mogu nanijeti ozbiljnu povredu pri čemu po agresivnosti i otrovnosti, prvo mjesto definitivno pripada pauku.

U našem moru žive četiri vrste riba iz obitelji paukovki (Trachinidae) i to pauk crnac (Trachinus areneus, Cuvier, 1829), pauk bijelac (Trachinus draco, Linnaeus, 1758),  pauk mrkulj (Trachinus radiatus, Cuvier, 1829) i pauk žutac (Echiichthys vipera, Cuvier, 1829).

I premda je među njima pauk crnac koji može doseći i preko dva kilograma, najteži, titulu najotrovnijeg nosi pauk žutac sa svojih šest bodlji na prvoj leđnoj peraji.

Ipak, naši se ribolovci najčešće susreću sa paukom bijelcem i ti susreti nažalost prečesto završavaju loše po ribolovca.

Razloga zbog kojih dolazi do uboda je puno među kojima su na prvom mjestu nepoznavanje ribljih vrsta, a tek onda nedovoljan oprez i svi ostali mogući i nemogući razlozi.

---

image

Puk crnac je karakteristično ‘ispečatiran‘

---

I premda je u raznoraznim publikacijama nebroje}no puta objašnjeno što se uistinu događa nakon uboda pauka i što je potrebno napraviti kao bi se taj opasan i krajnje neugodan, a nerijetko i po život opasan ubod što je moguće lakše prebolio i prebrodio, iznenađuje razina neupućenosti koja vlada među ribarima i svima onima koji imaju nekakve kontakte sa životom pod morem.

A još više iznenađuje neodgovornost osoba koje zapravo nikad nisu imale nikakav kontakt s paucima, a što ih ne sprječava da iznose ‘stručna i provjerena‘ mišljenja i upute kojima se tegobe nastale ubodom mogu izbjeći.

Dobar dio tih ‘uputa‘ svoje korijene ima u narodnoj medicini koja, realno, velikim dijelom počiva na placebo-efektu kao i na onome ‘meni je jedan stari ribar rekao da to treba napraviti‘.

U današnje suvremeno doba kada je mehanizam kemizma nakon uboda otrovne životinje do kraja razjašnjen, mjesta takvim uputama naprosto nema iz milijun i jednog razloga od kojega je najvažniji onaj vezan uz neodgovornost.

---

image

Ovdje se jasno mogu vidjeti sve otrovne bodlje

---

Naime, to što netko na nekoj društvenoj mreži napiše da je nakon uboda pauka dovoljno izvaditi oko pauka i njime protrljati mjesto uboda nakon čega više nema nikakvih problema ni posljedica, može nekoga doslovno koštati života.

Taj nesretnik može poslušati takav savjet i umjesto da potraži liječničku pomoć trljati ubodeno mjesto paukovim okom i na kraju smrtno stradati, dok autor neodgovornog posta, poprilično direktno kriv za takav ishod najvjerojatnije nikad neće ni saznati što se u konačnici dogodilo.

Dakle, premda je to već puno puta napisano i objašnjeno, evo još jednom podsjetnika na činjenično stanje do kojeg dolazi kad se ubodete na bilo koju od otrovnih bodlji bilo koje ribe iz ove obitelji.

Ubod pauka je neurotoksičan i kemotoksičan i kao takav može biti i po život opasan.

Otrovan je ubod bodlji na škržnim zaklopcima i tvrdih šipčica na prvoj leđnoj peraji čiji je početak crno obojan.

Prilikom uboda otrov se u ranu brzo i lako cijedi kroz žljebiće na otrovnim bodljama što rezultira oštrim bolom vrlo sličnim paljenju.

Mjesto uboda najprije poblijedi, pa pocrveni, da bi na kraju i pomodrilo, osulo se sitnim mjehurićima i oteklo.

Ako je uboden prst, oteklina se širi prema zapešću, rijetko do lakta ili ramena.

Bol se širi po cijeloj ruci, a vrhunac dostiže nakon tridesetak minuta.

Nastupa glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, grčenje mišića, lupanje srca i povraćanje, a može se izgubiti i svijest.

Bol se najčešće smanji već nakon dva, a najkasnije za 24 sata, no oteklina ostaje i do desetak dana.

---

image

Duga kliješta, tzv, peanke su najčešći alat kad je u pitanju prihvat pauka

---

Često se javljaju i sekundarne infekcije, gnojenje i raspadanje tkiva oko mjesta uboda.

Rijetki su sistemski simptomi poput malaksalosti, hladnog znoja i kolapsa.

Potpuni oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Prva pomoć kod uboda pauka je doslovno prva pomoć, jer bi se bez obzira na ishod te prve pomoći trebalo posjetiti liječnika u što je moguće kraćem roku jer svaki organizam ne reagira na ubod pauka na isti način.

Tako će netko nakon desetak minuta osjećati samo prolazno peckanje i svrbež, dok će netko drugi moda i kolabirati.

Dakle, ukoliko dođe do uboda pauka, kao prvu pomoć bi mjesto uboda trebalo tretirati s 10 postotnom otopinom amonijaka nakon čega u jako velikom broju slučajeva bol nestaje, a s njom i sve druge posljedice uboda.

Upravo se stoga i preporučuje u ribolov uvijek nositi bočicu s 10 postotnim amonijakom koji se može kupiti u većini ljekarni.

Naravno, tako se mogu tretirati ubodi koji fizički dopuštaju takav tretman. Ubod ispod nokta, ubod u vrat ili u neposrednu blizinu oka nažalost ne možemo tako tretirati.

Također se mjesto uboda može i zasjeći, baš kao što se radi i kod zmijskog ugriza nakon čega se istiskivanjem treba iscijediti što je moguće veća količina krvi.

Priča o termolabilnosti ribljih otrova, a što zapravo znači da na povišenim temperaturama riblji više nisu otrovni, je istinita, no tu postoji jedan ozbiljan problem.

---

image

Leđne bodlje je najpametnije odmah odrezati

---

Da bi se to pravilno odradilo ubodeni dio tijela bi se trebao uroniti u vruću vodu (50º – 60º C) i tako držati 30 – 90 minuta. S obzirom da se prag bola kreće oko 45ºC, to nije nimalo lako.

Osim toga tako se možda mogu tretirati ubodi u prste koji se još i mogu uroniti u neku posudu, ali ako dođe do uboda u rame ili trbuh, takav tretman postaje nemoguć. 

Mnogi ribari neposredno nakon uboda mjesto uboda spale žarom cigarete, upaljačem ili prislanjanjem o auspuh motora, no tada treba računati i na posljedice opeklina.

Često upravo te osobe koje imaju takvo iskustvo pričaju o tome da je to jedini pouzdan lijek gubeći iz vida da su možda djelomično ili potpuno imuni na otrov što je isto jedna od mogućnosti.

Bez obzira za koji se oblik prve pomoći odlučili, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć, pogotovo ako se radi o više uboda.

Nažalost, ponekad se dogodi da i neki liječnici ne znaju što treba napraviti kakav je slučaj bio s dežurnim liječnikom na jednom natjecanju koje se odvijalo u Kukljici na otoku Ugljanu, koji je mjesto uboda tretirao kremom Solea.

---

image

Prihvat pauka uvijek mora biti s posebnom dozom opreza

---

Nažalost, u pitanju je bilo dijete iz kategorije U-16. Srećom taj se incident završio samo s temperaturom koja je trajala par sati i otečenim i utrnutim prstom koji se oporavio nakon par mjeseci.

A u debati vezanoj za ovu temu koja se nedavnoj razvila na društvenim mrežama, pojavio se cijeli niz savjeta od kojih je većina nažalost potpuno pogrešna, a što potvrđuje priču o neupućenosti i očitoj nemogućnosti sagledavanja posljedica takvog neodgovornog paušalnog savjetovanja.

Iz te debate smo izdvojili sedam komentara koji vam možda uspiju dočarati ozbiljnost problematike, pa vam budu od pomoći kada se sljedeći puta sretnete s nekim od paukova.

Dakle, evo ih redom:

1 - Ubod Pauka varira od laganog peckanja do paralize polovice tijela. Pričamo o pauku bijelcu veličine 10 deka, pričam samo sto sam vidio i doživio, Trpio sam bolove dva mjeseca, a do tada sam ismijavao sve koji su to tvrdili.

2 - Mene je u životu ubo pauk dva puta. Kad sam ga prvi put uhvatio nisam znao šta je i krenuo sam rukom na njega. Bio sam dijete i nisam odmah reagirao, a kad su me odveli u bolnicu ni doktori nisu imali pojma o ribama tako da mi nisu dali potrebnu terapiju i situacija se iskomplicirala toliko da sam propustio cijelo polugodište u školi, a kažiprst lijeve ruke (tu je bio ubod) mi je i dan danas ostao podosta deblji od ovog sa desne ruke. Cijela ruka je bila otečena do ramena mjesecima. Nakon tog slučaja saznao sam da je otrov termolabilan. Jedan ribar mi je ispričao kako njih na koči kad ubode stavi mjesto uboda na auspuh i ne desi se ništa.

Drugi put me ubo u zglob desne noge kada sam bio na pješčanoj plaži bila vrućina i  konstanto sam stavljao vreli pijesak na zglob i za pola sata ništa više osjetio nisam

3 - Nula bodova od doktora. Bia ja na hitnoj i reka joj što mi se desilo, a doktorica traži na internetu koja je to riba. Uboja san se četiri. Tri puta san lišo proša jer se desilo na brodu pa san stavia ruku na škarik od motora, a četvrti put se desilo u Privlaci dok san bia u moru i nažalost nisan ima ništa kraj sebe pa san završia na hitnoj i tamo ni bilo velike pomoći nego deset dana bit u bolovima.

4 - Nedjelja, ambulanta kraj kuće mi ne radi. Jasno, netko lupa na vrata, traži pomoć. Neka žena pokupila nekog starog i dovela, stari se previja od bolova. Zovemo hitnu, kaže ubo ga mali pauk. Kaže da boli gore nego napadaj bubrega, ne zna šta bi od bolova. Hitna sugerira što vruću vodu i ruku držati koliko se god može. Od neke kante od 3 litre režem mu rupu za uvući ruku i ulijevam vruće vode. Meni nije toliko vruća, a on ne može držati Boli ga, ali mora. Dolazi hitna i doktorica kaže:

- Eh taj pauk, koliko s njim problema, a nikad ga nisam ni vidila.

Kaže stari:

- Eno mi ga u borši.

A znam i slučaj gdje je ubodeno mjesto spaljeno do plika na koži, ali nije puno pomoglo. Ruka je i danas otečena, nakon više godina!

5 - Meni je materi prošlo lito plastični kirurg odriza palac zbog uboda pauka. Iako je odmah otišla u doktora, otrov je djelova na nju tako jako da je postojala vjerojatnost da joj odrežu šaku jer joj se nekroza stvarala. Misec dana joj je oporavak traja i to sa antibioticima.

6 - Mjesto uboda sagorjeti sa upaljačem. Otrov je termolabilan i što prije kod liječnika. Nemam više te slike, ali ruka je bila crvena do ramena u 30 minuta. Liječnik dao injekcije u svaki zglob prstiju na ruci. Te 1994. godine sam latio injekcije u Novigradu 180 DM. A pauka sam ponio sa sobom da liječnik vidi za koju ribu ide.

7 - Ubo me pauk u 11 sati navečer kad sam se kupao na Braču. Oko 10 sati ujutro sam došao na hitnu u Split i jedva sam prst na nozi spasio. Bio je dvostruko veći, natečen i sav plav. Nije za zafrkavati se sa ubodom pauka i sličnih riba.

Ovo su samo neka iskustva ljudi koji su imali prilike iskusiti ubod pauka i na sreću svi su preživjeli, neki s posljedicama, neki bez, ali su živi jer je činjenica je da su u sličnim situacijama zabilježeni i smrtni ishodi.

Stoga pamet u glavu. Pustite narodnu medicinu, oči, jetre, mantranja i nadanja. Ako vas ubode, pod hitno kod liječnika koji ipak, unatoč rijetkim izuzecima, znaju svoj posao, a što vam doslovno može sačuvati glavu.

---

image

Što je sigurno sigurno je

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Najotrovnije bodlje Jadrana


Dva sata nakon uboda uz tretman amonijakom i infuziju na hitnom prijemu na prstu je ostao samo trag uboda


Što je sigurno sigurno je


Pojedinsci koriste posebne nazubljene hvataljke za prihvat pauka


Duga kliješta, tzv, peanke su najčešći alat kad je u pitanju prihvat pauka


Leđne bodlje je najpametnije odmah odrezati


Odrezati treba i bodlje na škržnim zaklopcima


Puk crnac je karakteristično ‘ispečatiran‘


Pauk žutac je najmanji i najotrovniji


Ulovljen pauk uvijek pokazuje svu raskoš svog otrovnog aparata


Veliki pauci vole panulu


Čak i na prvi pogled nakostriješen pauk se jasno razlikuje od svih ostalih sličnih riba


Ništa bez škara


I dok miruje pauk je nakostriješen i spreman za ubod


Kad god se osjeti ugroženim pauk kostriješi svoje bodlje


Prihvat pauka uvijek mora biti s posebnom dozom opreza


Hrabro ili nerazumno?


Čak i kad je na peankama pauk je i dalje opasan


Tipičan položaj pauka spremnog za napad


Ovdje se jasno mogu vidjeti sve otrovne bodlje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/najotrovnije-bodlje-jadrana-evo-sto-trebate-napraviti-ako-vas-ubode-riba-pauk-ozljede-mogu-biti-kobne-1291973 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=03bc5d8b2a95c61bf2fb60c250d375272579f691 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najotrovnije+bodlje+Jadrana%3A+evo+%C5%A1to+trebate+napraviti+ako+vas+ubode+riba+pauk%2C+ozljede+mogu+biti+kobne&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnajotrovnije-bodlje-jadrana-evo-sto-trebate-napraviti-ako-vas-ubode-riba-pauk-ozljede-mogu-biti-kobne-1291973 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnajotrovnije-bodlje-jadrana-evo-sto-trebate-napraviti-ako-vas-ubode-riba-pauk-ozljede-mogu-biti-kobne-1291973 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ubod pauka je neurotoksičan i kemotoksičan i kao takav može biti i po život opasan. Često se javljaju i sekundarne infekcije, gnojenje i raspadanje tkiva oko mjesta uboda. Potpuni oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva pomoć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

prva pomoćNajotrovnije bodlje Jadrana: evo što trebate napraviti ako vas ubode riba pauk, ozljede mogu biti kobne

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
22. svibnja 2023. - 08:49

Brojne su ribe koje otrovnim ubodom mogu nanijeti ozbiljnu povredu pri čemu po agresivnosti i otrovnosti, prvo mjesto definitivno pripada pauku.

U našem moru žive četiri vrste riba iz obitelji paukovki (Trachinidae) i to pauk crnac (Trachinus areneus, Cuvier, 1829), pauk bijelac (Trachinus draco, Linnaeus, 1758),  pauk mrkulj (Trachinus radiatus, Cuvier, 1829) i pauk žutac (Echiichthys vipera, Cuvier, 1829).

I premda je među njima pauk crnac koji može doseći i preko dva kilograma, najteži, titulu najotrovnijeg nosi pauk žutac sa svojih šest bodlji na prvoj leđnoj peraji.

Ipak, naši se ribolovci najčešće susreću sa paukom bijelcem i ti susreti nažalost prečesto završavaju loše po ribolovca.

Razloga zbog kojih dolazi do uboda je puno među kojima su na prvom mjestu nepozn...

17. svibanj 2024 04:14