StoryEditorOCM

hrana s oklopomLov na žbirce u Istri: nekad hrana za siromašne, danas vrhunska gastro poslastica

Piše M. I.
25. ožujka 2024. - 13:25

Grancipover (Eriphia verrucosa) je rak s puno hrvatskih naziva: žbirac, kosmač, grmalj, grancipor, grancipol, grma...U Istri predvladava naziv grancipovero aludirajući da je ovaj rak nekad bio hrana za siromašne. Danas slovi kao prava gastronomska poslastica.

O lovu na ove rakove u moru oko Umaga tv prilog donosi HRT u emisiji More.

"Oni hodaju u stranu. Imaju zube u želucu. Imaju oklop i naoružanje - kliješta s nevjerojatnom moći regeneracije. Oni su rakovi.

Sigurno niste znali da pripadaju istoj skupini životinja kao pauci, kukci i stonoge.

Na jugu Istre love se rakovice. Na sjeveru pak, nema ih toliko. Zato Davor lovi grancipore!", navode u prilogu.

- Više puta me uhvatio, zeznuto je kad vas uhvati za meso, otkine komad jagodice, ali kad uhvati najbolje je ne čupati ga jer što više čupaš više stišće, rekao je Davor Rašin.

- Rakovi su u plitkoj vodi. Mreže listarice su ove koje imam sad u vodi, one se inače koriste za lov listova, to su mreže visoke možda jedan metar, rekao je.

Dok ekipa plovi ispod nje je 600 metara mreže koja je u moru već dva dana.

- Ovo sve što vidimo su pijatole. To je slično kao rakovica, ali nije rakovica. Izgleda identično, ali to nam samo štetu radi, ona ima jaku kiselinu, pojašnjava im ribar.

Nakon par pijatola, evo nam i prvog grancipora.

- Evo ga, tu je. Lijepi, divan, pravi granci. Dosta sam po forumima znao vidjeti da su ljudi u zabludi, misle da je to zabranjeno. Nije zabranjeno, lovite rakove, jedite, uživajte u tome, poručuje Davor.

Nije lako ribarima danas. Svi bi jeli ribu, rakove, školjke, ali netko sve to treba uloviti, kaže Davor. Pritom je važno poštivati i prirodu i pravila. Stoga je i vratio u more malog hlapa jer je lovostaj.

27. travanj 2024 15:57