stdClass Object ( [id] => 555705 [title] => Lijevo, desno, brže, sporije… Naš stručnjak detaljno objašnjava kako voditi varalice u spinningu [alias] => lijevo-desno-brze-sporije-hellip-kako-voditi-varalice-u-spinningu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ribolov odbacivanjem i privlačenjem varalice s mjesta, kod nas poznat kao špinanje, a u svijetu kao spinning, stječe sve više pristaša među našim udičarima. Sigurno ne zato što je učinkovitiji, nego atraktivniji od većine ostalih načina ribolova udicom, osobito s obale.

No, da bi sebi priuštio vrhunski užitak, uz dobru tjelesnu spremu, prikladnu posebnu opremu i veliko strpljenje, ribolovac špiner mora imati mnoge vještine i znanja, između ostalog i kako privlačiti odbačenu varalicu. U nedostatku hrvatskih, naši špineri služe se engleskim nazivima za tehnike privlačenja.

Dobro ih je znati da bi se shvatilo o čemu je riječ kad se o špinanju govori ili čita, jer se engleskom terminologijom služe praktički svi koji love spinningom. U daljnjem ćemo tekstu uz pomoć crteža pokušati objasniti što koji naziv podrazumijeva.

Linearno privlačenje

Osnovni i najčešći način privlačenja varalice naziva se cranking. Sastoji se od stalnog okretanja ručice role, odnosno privlačenja varalice bržim ili sporijim namotavanjem, ovisno o vrsti varalice i ribe koja se očekuje. Neki ovu tehniku nazivaju i linearnom, pravocrtnom, jer se varalica tako privlači, bez pomicanja vrha štapa lijevo-desno ili gore-dolje. Osim jednom, varalica se može privlačiti i kombiniranjem više brzina. Cranking je dobar i u kombinaciji sa stop and go te jerking tehnikama. Dva su osnovna načina takvog privlačenja – jerking i twitching. Zajedničko im je da se sastoje od naizmjeničnih trzaja i pauza. Dužine trzaja i trajanja pauza ovise o vrsti ribe koju se želi loviti.

---

image

Različite varalice za različite načine špinanja

Šime Duvančić
---

Jerking, koji neki kod nas zovu i trzanje, vjerojatno je najraširenija tehnika. Riječ je o manje-više horizontalnim trzajima lijevo-desno ili s tih strana prema nogama, s nejednakim dužinama i s pauzama između (crtež br. 1).

---

image

Crtež 1. - Jerking

---

Trzaji se izvode iz lakta, pokretanjem podlaktice zajedno sa štapom, snažni su i dugački, tako da varalica ima dugačak hod, od 30 do 40 cm. Tijekom trzaja ručica se ne okreće, nego se stvoreni višak strune namota tijekom pauze. Ova tehnika posebno dobre rezultate daje u kombinaciji sa stop and go. Za lov ovom tehnikom proizvode se posebne varalice poznate kao jerkbait. Riječ je o wobblerima, odnosno teturavcima, te njima nalik varalicama bez zaranjajuće pločice.

Tehnika grčenja

Vrlo slična jerkingu je twitching, tehnika koju neki zovu i grčenje. Razlika među njima je u tome što se twitching izvodi pokretima iz zgloba ruke, kratkim trzajima varalice od 10 do 15 cm te uz okretanje ručice role tijekom trzanja, ali ne i tijekom pauza, koje su kraće nego u jerkingu (crtež br. 2).

---

image

Crtež 2. - Twitching

---

Tvičati se može i s dva, tri trzaja u jednu stranu pa nekoliko u drugu stranu.
Ovo je glavna tehnika površinskog varaličarenja, atraktivna za mnoge grabljivice jer oponaša kretnje ranjene ribice. Obično se koristi za vođenje minnowsa, mrdavaca (silikonaca).
I pumping (pumpanje) vrlo je slično jerkingu, ali se štapom ne trza lijevo-desno, nego gore-dolje (crtež br. 3).

---

image

Crtež 3.- Pumping

---

To se čini tako da se varalica odbaci i dovede na radnu dubinu, a štap u horizontalu, položaja 9 sati. Zatim se štap jednim potezom podigne okomito u položaj 12 sati. Nakon pauze namota se višak strune, štap se spusti u položaj 9 sati pa se cijeli postupak ponovi dok se varalica posve ne privuče.

Ova tehnika koristi se za pridneni i ribolov na dubljim terenima. Može se kombinirati s twitchingom i rippingom, najbolje kad ribolovac zna da je pomoću jedne od tih tehnika varalicu doveo do uže zone zadržavanja grabljivice.
Jedna od najčešće prakticiranih tehnika kojom se mogu voditi gotovo sve vrste varalica, od mrdavaca, preko žlica do minnowa… naziva se stop and go, stani i idi (crtež br. 4).

---

image

Crtež 4. - Stop and go

---

Sastoji se od naizmjeničnih privlačenja varalice podizanjem vrha štapa uz namotavanje strune i zaustavljanja, pauze.

Šetanje psa

Nakon odbačaja i dovođenja varalice na radnu dubinu, štap se spusti prema površini pa se pokretom iz lakta podigne u horizontalu tako da se varalica privuče 20-30 cm. Zatim slijedi pauza. Ova se tehnika može kombinirati sa svim ostalim tehnikama. Za nju je karakteristično da su napadi česti tijekom pauza. U površinskom špinanju poslije twitchinga najčešće se prakticira tehnika poznata kao walking the dog, šetanje psa.

To je kao kod twitchinga kratko lijevo-desno (10-15 cm) potezanje varalice iz zgloba šake uz namotavanje strune. Pauze su vrlo kratke i tijekom njih struna se drži zategnuta. Osim za površinske, posebice poppere, odnosno pljuskavce, ta je tehnika dobra i za vođenje duboko ronećih varalica poput pencil poppera.

Veoma slična walking the dogu je tehnika sliding ili klizanje, još jedna tipično površinska tehnika. Razlika među njima je u tome što su u slidingu pokreti i pauze među njima duži, a struna se u pauzama opušta. I okretanje ručice role je sporije, pa zato i privlačenje varalice. Za ovu tehniku privlačenja prave se posebne varalice.

Kombiniranjem tehnika walking the dog i sliding nastala je tehnika površinskog špinanja poznata kao diving, ronjenje. Prakticira se posebno konstruiranim plivajućim varalicama velikog uzgona. Karakteristična je po lupkanju, kuckanju varalice prednjim krajem po površini u trenucima kad se potegne. Nakon potezanja varalica zaroni, a kad se prestane potezati, izroni gotovo okomito (crtež br. 5).

---

image

Crtež 5. - Diwing

---

Izvodi se pokretima iz zgloba ruke, kombinacijom kratkih i dugih trzaja varalice uz okretanje ručice role. Poslije kraćeg trzaja slijedi kraća, a nakon dužeg duža pauza bez namotavanja ili zatezanja strune.

Iskakanje i prskanje

U površinskom špinanju varalice se mogu voditi i tehnikom poznatom kao popping ili splashing, naški iskakanje i prskanje. Izvodi se samo specijalnim površinskim varalicama s ravnim ili čak udubljenim prednjim krajem, poznatim kao popperi. Sastoji se od naizmjeničnog davanja malih trzaja i pauza. Pri svakom povlačenju varalica se podigne prednjim krajem i potisne malo mora te učini karakteristični zvuk pop. Taj zvuk najčešće isprovocira grabljivice da napadnu. Kao što se vidi na crtežu br. 6, nakon odbačaja štap se dovede u horizontalu pa se pokretom iz lakta usmjeri prema površini, tako da se varalica privuče 20-30 cm.

---

image

Crtež 6. - Popping

---

Zatim slijedi pauza, namotavanje opuštene strune pa ponavljanje postupka.

Kao i za popper, za prop varalice s propelerom postoji posebna tehnika vođenja poznata kao ripping ili čišćenje, jer se izvodi pokretima sličnim onima pri čišćenju metlom. Izvodi se istim pokretima kao i jerking, ali odlučnim i oštrim, tako da varalica silovito zapara (rip) površinu, uz karakterističan zvuk i stvaranje mjehurića, što oponaša hranjenje grabljivice na površini. No, za razliku od jerkinga, poslije svakog pokreta slijedi pauza. Ako se privlačenje izvodi manje žestoko i sa štapom čiji je vrh usmjeren prema dolje, ova se tehnika naziva swipping. Bez obzira na to kako se izvodi, ova je tehnika najučinkovitija kad se grabljivice kreću u jatu.

Ne samo walking the dog i sliding, nego i sve ostale opisane tehnike mogu se međusobno kombinirati. Kada se to čini na način da se privlačenje ili trzanje u početnoj fazi izvodi brzo, a kasnije sve sporije, čime se oponašaju kretnje sve umornije ribice u bijegu, to se smatra posebnom tehnikom poznatom kao squimming.

---

image

Popper pljuska odsječenom glavom

Šime Duvančić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ribolovne tehnike 2 0 7363 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-05-16 11:32:11 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-22 09:04:43 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-06-22 09:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Lijevo, desno, brže, sporije… Naš stručnjak detaljno objašnjava kako voditi varalice u spinningu [metakey] => spinning, špinanje, ribolov, Šime Duvančić, kako voditi varalicu u spinningu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7635457.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7635464.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7635463.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7635462.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7635461.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7635460.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7635459.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7635456.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7637632.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7637631.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7637630.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7637629.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7637628.jpg","\/images\/slike\/2016\/05\/16\/7637627.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mali popper <\/em>akcijom joj je bio neodoljiv<\/p>","

Razli\u010dite varalice za razli\u010dite na\u010dine \u0161pinanja<\/p>","

Diving <\/em>varalica<\/p>","

Sku\u0161a prevarena walking the dog <\/em>na\u010dinom<\/p>","

\u017dlica i teturavac za dublje \u0161pinanje<\/p>","

Popper <\/em>pljuska odsje\u010denom <\/em>glavom<\/p>","

\u0160karam prevaren pencil popperom<\/em><\/p>","

Varalice za \u0161pinanje pri povr\u0161ini<\/p>","

Crte\u017e 2. - Twitching<\/em><\/p>","

Crte\u017e 1. - Jerking<\/em><\/p>","

Crte\u017e 3.- Pumping<\/em><\/p>","

Crte\u017e 5. - Diwing<\/em><\/p>","

Crte\u017e 4. - Stop and go<\/em><\/p>","

Crte\u017e 6. - Popping<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7635457_1920.jpg":"1920x1080","k_7635457_1280.jpg":"1280x1280","k_7635457_1024.jpg":"1024x1024","k_7635457_640.jpg":"640x640","k_7635457_480.jpg":"480x480","k_7635457_340.jpg":"340x340","k_7635457_220.jpg":"220x220","o_7635457_1280.jpg":"1280x960","o_7635457_1024.jpg":"1024x768","o_7635457_640.jpg":"640x480","o_7635457_480.jpg":"480x360","o_7635457_340.jpg":"340x255","o_7635457_220.jpg":"220x165","h_7635457_1280.jpg":"1280x854","h_7635457_1024.jpg":"1024x683","h_7635457_640.jpg":"640x427","h_7635457_480.jpg":"480x320","h_7635457_340.jpg":"340x227","h_7635457_220.jpg":"220x147","pp_7635457_1280.jpg":"1280x1628","pp_7635457_1024.jpg":"1024x1303","pp_7635457_640.jpg":"640x814","pp_7635457_480.jpg":"480x611","pp_7635457_340.jpg":"340x432","pp_7635457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1204","hd_7635464_1920.jpg":"1920x1080","k_7635464_1280.jpg":"1280x1280","k_7635464_1024.jpg":"1024x1024","k_7635464_640.jpg":"640x640","k_7635464_480.jpg":"480x480","k_7635464_340.jpg":"340x340","k_7635464_220.jpg":"220x220","o_7635464_1280.jpg":"1280x963","o_7635464_1024.jpg":"1024x770","o_7635464_640.jpg":"640x481","o_7635464_480.jpg":"480x361","o_7635464_340.jpg":"340x255","o_7635464_220.jpg":"220x165","h_7635464_1280.jpg":"1280x854","h_7635464_1024.jpg":"1024x683","h_7635464_640.jpg":"640x427","h_7635464_480.jpg":"480x320","h_7635464_340.jpg":"340x227","h_7635464_220.jpg":"220x147","pp_7635464_1280.jpg":"1280x1628","pp_7635464_1024.jpg":"1024x1303","pp_7635464_640.jpg":"640x814","pp_7635464_480.jpg":"480x611","pp_7635464_340.jpg":"340x432","pp_7635464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_7635463_1920.jpg":"1920x1080","k_7635463_1280.jpg":"1280x1280","k_7635463_1024.jpg":"1024x1024","k_7635463_640.jpg":"640x640","k_7635463_480.jpg":"480x480","k_7635463_340.jpg":"340x340","k_7635463_220.jpg":"220x220","o_7635463_1280.jpg":"1280x854","o_7635463_1024.jpg":"1024x683","o_7635463_640.jpg":"640x427","o_7635463_480.jpg":"480x320","o_7635463_340.jpg":"340x227","o_7635463_220.jpg":"220x146","h_7635463_1280.jpg":"1280x854","h_7635463_1024.jpg":"1024x683","h_7635463_640.jpg":"640x427","h_7635463_480.jpg":"480x320","h_7635463_340.jpg":"340x227","h_7635463_220.jpg":"220x147","pp_7635463_1280.jpg":"1280x1628","pp_7635463_1024.jpg":"1024x1303","pp_7635463_640.jpg":"640x814","pp_7635463_480.jpg":"480x611","pp_7635463_340.jpg":"340x432","pp_7635463_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1067","hd_7635462_1920.jpg":"1920x1080","k_7635462_1280.jpg":"1280x1280","k_7635462_1024.jpg":"1024x1024","k_7635462_640.jpg":"640x640","k_7635462_480.jpg":"480x480","k_7635462_340.jpg":"340x340","k_7635462_220.jpg":"220x220","o_7635462_1280.jpg":"1280x853","o_7635462_1024.jpg":"1024x682","o_7635462_640.jpg":"640x426","o_7635462_480.jpg":"480x320","o_7635462_340.jpg":"340x226","o_7635462_220.jpg":"220x146","h_7635462_1280.jpg":"1280x854","h_7635462_1024.jpg":"1024x683","h_7635462_640.jpg":"640x427","h_7635462_480.jpg":"480x320","h_7635462_340.jpg":"340x227","h_7635462_220.jpg":"220x147","pp_7635462_1280.jpg":"1280x1628","pp_7635462_1024.jpg":"1024x1303","pp_7635462_640.jpg":"640x814","pp_7635462_480.jpg":"480x611","pp_7635462_340.jpg":"340x432","pp_7635462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1488","hd_7635461_1920.jpg":"1920x1080","k_7635461_1280.jpg":"1280x1280","k_7635461_1024.jpg":"1024x1024","k_7635461_640.jpg":"640x640","k_7635461_480.jpg":"480x480","k_7635461_340.jpg":"340x340","k_7635461_220.jpg":"220x220","o_7635461_1280.jpg":"1280x992","o_7635461_1024.jpg":"1024x793","o_7635461_640.jpg":"640x496","o_7635461_480.jpg":"480x372","o_7635461_340.jpg":"340x263","o_7635461_220.jpg":"220x170","h_7635461_1280.jpg":"1280x854","h_7635461_1024.jpg":"1024x683","h_7635461_640.jpg":"640x427","h_7635461_480.jpg":"480x320","h_7635461_340.jpg":"340x227","h_7635461_220.jpg":"220x147","pp_7635461_1280.jpg":"1280x1628","pp_7635461_1024.jpg":"1024x1303","pp_7635461_640.jpg":"640x814","pp_7635461_480.jpg":"480x611","pp_7635461_340.jpg":"340x432","pp_7635461_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1408","hd_7635460_1920.jpg":"1920x1080","k_7635460_1280.jpg":"1280x1280","k_7635460_1024.jpg":"1024x1024","k_7635460_640.jpg":"640x640","k_7635460_480.jpg":"480x480","k_7635460_340.jpg":"340x340","k_7635460_220.jpg":"220x220","o_7635460_1280.jpg":"1280x938","o_7635460_1024.jpg":"1024x750","o_7635460_640.jpg":"640x469","o_7635460_480.jpg":"480x352","o_7635460_340.jpg":"340x249","o_7635460_220.jpg":"220x161","h_7635460_1280.jpg":"1280x854","h_7635460_1024.jpg":"1024x683","h_7635460_640.jpg":"640x427","h_7635460_480.jpg":"480x320","h_7635460_340.jpg":"340x227","h_7635460_220.jpg":"220x147","pp_7635460_1280.jpg":"1280x1628","pp_7635460_1024.jpg":"1024x1303","pp_7635460_640.jpg":"640x814","pp_7635460_480.jpg":"480x611","pp_7635460_340.jpg":"340x432","pp_7635460_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x801","hd_7635459_1920.jpg":"1920x1080","k_7635459_1280.jpg":"1280x1280","k_7635459_1024.jpg":"1024x1024","k_7635459_640.jpg":"640x640","k_7635459_480.jpg":"480x480","k_7635459_340.jpg":"340x340","k_7635459_220.jpg":"220x220","o_7635459_1280.jpg":"1280x854","o_7635459_1024.jpg":"1024x683","o_7635459_640.jpg":"640x427","o_7635459_480.jpg":"480x320","o_7635459_340.jpg":"340x226","o_7635459_220.jpg":"220x146","h_7635459_1280.jpg":"1280x854","h_7635459_1024.jpg":"1024x683","h_7635459_640.jpg":"640x427","h_7635459_480.jpg":"480x320","h_7635459_340.jpg":"340x227","h_7635459_220.jpg":"220x147","pp_7635459_1280.jpg":"1280x1628","pp_7635459_1024.jpg":"1024x1303","pp_7635459_640.jpg":"640x814","pp_7635459_480.jpg":"480x611","pp_7635459_340.jpg":"340x432","pp_7635459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1857x1077","hd_7635456_1920.jpg":"1920x1080","k_7635456_1280.jpg":"1280x1280","k_7635456_1024.jpg":"1024x1024","k_7635456_640.jpg":"640x640","k_7635456_480.jpg":"480x480","k_7635456_340.jpg":"340x340","k_7635456_220.jpg":"220x220","o_7635456_1280.jpg":"1280x742","o_7635456_1024.jpg":"1024x593","o_7635456_640.jpg":"640x371","o_7635456_480.jpg":"480x278","o_7635456_340.jpg":"340x197","o_7635456_220.jpg":"220x127","h_7635456_1280.jpg":"1280x854","h_7635456_1024.jpg":"1024x683","h_7635456_640.jpg":"640x427","h_7635456_480.jpg":"480x320","h_7635456_340.jpg":"340x227","h_7635456_220.jpg":"220x147","pp_7635456_1280.jpg":"1280x1628","pp_7635456_1024.jpg":"1024x1303","pp_7635456_640.jpg":"640x814","pp_7635456_480.jpg":"480x611","pp_7635456_340.jpg":"340x432","pp_7635456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2686","hd_7637632_1920.jpg":"1920x1080","k_7637632_1280.jpg":"1280x1280","k_7637632_1024.jpg":"1024x1024","k_7637632_640.jpg":"640x640","k_7637632_480.jpg":"480x480","k_7637632_340.jpg":"340x340","k_7637632_220.jpg":"220x220","o_7637632_1280.jpg":"1280x1790","o_7637632_1024.jpg":"1024x1432","o_7637632_640.jpg":"640x895","o_7637632_480.jpg":"480x671","o_7637632_340.jpg":"340x475","o_7637632_220.jpg":"220x307","h_7637632_1280.jpg":"1280x854","h_7637632_1024.jpg":"1024x683","h_7637632_640.jpg":"640x427","h_7637632_480.jpg":"480x320","h_7637632_340.jpg":"340x227","h_7637632_220.jpg":"220x147","pp_7637632_1280.jpg":"1280x1628","pp_7637632_1024.jpg":"1024x1303","pp_7637632_640.jpg":"640x814","pp_7637632_480.jpg":"480x611","pp_7637632_340.jpg":"340x432","pp_7637632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2686","hd_7637631_1920.jpg":"1920x1080","k_7637631_1280.jpg":"1280x1280","k_7637631_1024.jpg":"1024x1024","k_7637631_640.jpg":"640x640","k_7637631_480.jpg":"480x480","k_7637631_340.jpg":"340x340","k_7637631_220.jpg":"220x220","o_7637631_1280.jpg":"1280x1790","o_7637631_1024.jpg":"1024x1432","o_7637631_640.jpg":"640x895","o_7637631_480.jpg":"480x671","o_7637631_340.jpg":"340x475","o_7637631_220.jpg":"220x307","h_7637631_1280.jpg":"1280x854","h_7637631_1024.jpg":"1024x683","h_7637631_640.jpg":"640x427","h_7637631_480.jpg":"480x320","h_7637631_340.jpg":"340x227","h_7637631_220.jpg":"220x147","pp_7637631_1280.jpg":"1280x1628","pp_7637631_1024.jpg":"1024x1303","pp_7637631_640.jpg":"640x814","pp_7637631_480.jpg":"480x611","pp_7637631_340.jpg":"340x432","pp_7637631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2786","hd_7637630_1920.jpg":"1920x1080","k_7637630_1280.jpg":"1280x1280","k_7637630_1024.jpg":"1024x1024","k_7637630_640.jpg":"640x640","k_7637630_480.jpg":"480x480","k_7637630_340.jpg":"340x340","k_7637630_220.jpg":"220x220","o_7637630_1280.jpg":"1280x1857","o_7637630_1024.jpg":"1024x1485","o_7637630_640.jpg":"640x928","o_7637630_480.jpg":"480x696","o_7637630_340.jpg":"340x493","o_7637630_220.jpg":"220x319","h_7637630_1280.jpg":"1280x854","h_7637630_1024.jpg":"1024x683","h_7637630_640.jpg":"640x427","h_7637630_480.jpg":"480x320","h_7637630_340.jpg":"340x227","h_7637630_220.jpg":"220x147","pp_7637630_1280.jpg":"1280x1628","pp_7637630_1024.jpg":"1024x1303","pp_7637630_640.jpg":"640x814","pp_7637630_480.jpg":"480x611","pp_7637630_340.jpg":"340x432","pp_7637630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2786","hd_7637629_1920.jpg":"1920x1080","k_7637629_1280.jpg":"1280x1280","k_7637629_1024.jpg":"1024x1024","k_7637629_640.jpg":"640x640","k_7637629_480.jpg":"480x480","k_7637629_340.jpg":"340x340","k_7637629_220.jpg":"220x220","o_7637629_1280.jpg":"1280x1857","o_7637629_1024.jpg":"1024x1485","o_7637629_640.jpg":"640x928","o_7637629_480.jpg":"480x696","o_7637629_340.jpg":"340x493","o_7637629_220.jpg":"220x319","h_7637629_1280.jpg":"1280x854","h_7637629_1024.jpg":"1024x683","h_7637629_640.jpg":"640x427","h_7637629_480.jpg":"480x320","h_7637629_340.jpg":"340x227","h_7637629_220.jpg":"220x147","pp_7637629_1280.jpg":"1280x1628","pp_7637629_1024.jpg":"1024x1303","pp_7637629_640.jpg":"640x814","pp_7637629_480.jpg":"480x611","pp_7637629_340.jpg":"340x432","pp_7637629_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2786","hd_7637628_1920.jpg":"1920x1080","k_7637628_1280.jpg":"1280x1280","k_7637628_1024.jpg":"1024x1024","k_7637628_640.jpg":"640x640","k_7637628_480.jpg":"480x480","k_7637628_340.jpg":"340x340","k_7637628_220.jpg":"220x220","o_7637628_1280.jpg":"1280x1857","o_7637628_1024.jpg":"1024x1485","o_7637628_640.jpg":"640x928","o_7637628_480.jpg":"480x696","o_7637628_340.jpg":"340x493","o_7637628_220.jpg":"220x319","h_7637628_1280.jpg":"1280x854","h_7637628_1024.jpg":"1024x683","h_7637628_640.jpg":"640x427","h_7637628_480.jpg":"480x320","h_7637628_340.jpg":"340x227","h_7637628_220.jpg":"220x147","pp_7637628_1280.jpg":"1280x1628","pp_7637628_1024.jpg":"1024x1303","pp_7637628_640.jpg":"640x814","pp_7637628_480.jpg":"480x611","pp_7637628_340.jpg":"340x432","pp_7637628_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2786","hd_7637627_1920.jpg":"1920x1080","k_7637627_1280.jpg":"1280x1280","k_7637627_1024.jpg":"1024x1024","k_7637627_640.jpg":"640x640","k_7637627_480.jpg":"480x480","k_7637627_340.jpg":"340x340","k_7637627_220.jpg":"220x220","o_7637627_1280.jpg":"1280x1857","o_7637627_1024.jpg":"1024x1485","o_7637627_640.jpg":"640x928","o_7637627_480.jpg":"480x696","o_7637627_340.jpg":"340x493","o_7637627_220.jpg":"220x319","h_7637627_1280.jpg":"1280x854","h_7637627_1024.jpg":"1024x683","h_7637627_640.jpg":"640x427","h_7637627_480.jpg":"480x320","h_7637627_340.jpg":"340x227","h_7637627_220.jpg":"220x147","pp_7637627_1280.jpg":"1280x1628","pp_7637627_1024.jpg":"1024x1303","pp_7637627_640.jpg":"640x814","pp_7637627_480.jpg":"480x611","pp_7637627_340.jpg":"340x432","pp_7637627_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7761133 Threads: 2 Questions: 1632840773 Slow queries: 4851962 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111317098 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lijevo-desno-brze-sporije-hellip-kako-voditi-varalice-u-spinningu-555705 [printLink] => /om/ribolov/lijevo-desno-brze-sporije-hellip-kako-voditi-varalice-u-spinningu-555705?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628516 [name] => spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 13:39:32 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning [link] => /tag/spinning ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720685 [name] => špinanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-22 11:03:54 [main_article_id] => 0 [alias] => spinanje [link] => /tag/spinanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 720686 [name] => kako voditi varalicu u spinningu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-22 11:03:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-voditi-varalicu-u-spinningu [link] => /tag/kako-voditi-varalicu-u-spinningu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lijevo, desno, brže, sporije… Naš stručnjak detaljno objašnjava kako voditi varalice u spinningu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635457.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Mali popper akcijom joj je bio neodoljiv

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635457.jpg [title] =>

Mali popper akcijom joj je bio neodoljiv

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635464.jpg [title] =>

Različite varalice za različite načine špinanja

Šime Duvančić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635463.jpg [title] =>

Diving varalica

Šime Duvančić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635462.jpg [title] =>

Skuša prevarena walking the dog načinom

Šime Duvančić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635461.jpg [title] =>

Žlica i teturavac za dublje špinanje

Šime Duvančić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635460.jpg [title] =>

Popper pljuska odsječenom glavom

Šime Duvančić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635459.jpg [title] =>

Škaram prevaren pencil popperom

Šime Duvančić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7635456.jpg [title] =>

Varalice za špinanje pri površini

Šime Duvančić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7637632.jpg [title] =>

Crtež 2. - Twitching

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7637631.jpg [title] =>

Crtež 1. - Jerking

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7637630.jpg [title] =>

Crtež 3.- Pumping

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7637629.jpg [title] =>

Crtež 5. - Diwing

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7637628.jpg [title] =>

Crtež 4. - Stop and go

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/05/16/7637627.jpg [title] =>

Crtež 6. - Popping

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ribolov odbacivanjem i privlačenjem varalice s mjesta, kod nas poznat kao špinanje, a u svijetu kao spinning, stječe sve više pristaša među našim udičarima. Sigurno ne zato što je učinkovitiji, nego atraktivniji od većine ostalih načina ribolova udicom, osobito s obale.

No, da bi sebi priuštio vrhunski užitak, uz dobru tjelesnu spremu, prikladnu posebnu opremu i veliko strpljenje, ribolovac špiner mora imati mnoge vještine i znanja, između ostalog i kako privlačiti odbačenu varalicu. U nedostatku hrvatskih, naši špineri služe se engleskim nazivima za tehnike privlačenja.

Dobro ih je znati da bi se shvatilo o čemu je riječ kad se o špinanju govori ili čita, jer se engleskom terminologijom služe praktički svi koji love spinningom. U daljnjem ćemo tekstu uz pomoć crteža pokušati objasniti što koji naziv podrazumijeva.

Linearno privlačenje

Osnovni i najčešći način privlačenja varalice naziva se cranking. Sastoji se od stalnog okretanja ručice role, odnosno privlačenja varalice bržim ili sporijim namotavanjem, ovisno o vrsti varalice i ribe koja se očekuje. Neki ovu tehniku nazivaju i linearnom, pravocrtnom, jer se varalica tako privlači, bez pomicanja vrha štapa lijevo-desno ili gore-dolje. Osim jednom, varalica se može privlačiti i kombiniranjem više brzina. Cranking je dobar i u kombinaciji sa stop and go te jerking tehnikama. Dva su osnovna načina takvog privlačenja – jerking i twitching. Zajedničko im je da se sastoje od naizmjeničnih trzaja i pauza. Dužine trzaja i trajanja pauza ovise o vrsti ribe koju se želi loviti.

---

image

Različite varalice za različite načine špinanja

Šime Duvančić
---

Jerking, koji neki kod nas zovu i trzanje, vjerojatno je najraširenija tehnika. Riječ je o manje-više horizontalnim trzajima lijevo-desno ili s tih strana prema nogama, s nejednakim dužinama i s pauzama između (crtež br. 1).

---

image

Crtež 1. - Jerking

---

Trzaji se izvode iz lakta, pokretanjem podlaktice zajedno sa štapom, snažni su i dugački, tako da varalica ima dugačak hod, od 30 do 40 cm. Tijekom trzaja ručica se ne okreće, nego se stvoreni višak strune namota tijekom pauze. Ova tehnika posebno dobre rezultate daje u kombinaciji sa stop and go. Za lov ovom tehnikom proizvode se posebne varalice poznate kao jerkbait. Riječ je o wobblerima, odnosno teturavcima, te njima nalik varalicama bez zaranjajuće pločice.

Tehnika grčenja

Vrlo slična jerkingu je twitching, tehnika koju neki zovu i grčenje. Razlika među njima je u tome što se twitching izvodi pokretima iz zgloba ruke, kratkim trzajima varalice od 10 do 15 cm te uz okretanje ručice role tijekom trzanja, ali ne i tijekom pauza, koje su kraće nego u jerkingu (crtež br. 2).

---

image

Crtež 2. - Twitching

---

Tvičati se može i s dva, tri trzaja u jednu stranu pa nekoliko u drugu stranu.
Ovo je glavna tehnika površinskog varaličarenja, atraktivna za mnoge grabljivice jer oponaša kretnje ranjene ribice. Obično se koristi za vođenje minnowsa, mrdavaca (silikonaca).
I pumping (pumpanje) vrlo je slično jerkingu, ali se štapom ne trza lijevo-desno, nego gore-dolje (crtež br. 3).

---

image

Crtež 3.- Pumping

---

To se čini tako da se varalica odbaci i dovede na radnu dubinu, a štap u horizontalu, položaja 9 sati. Zatim se štap jednim potezom podigne okomito u položaj 12 sati. Nakon pauze namota se višak strune, štap se spusti u položaj 9 sati pa se cijeli postupak ponovi dok se varalica posve ne privuče.

Ova tehnika koristi se za pridneni i ribolov na dubljim terenima. Može se kombinirati s twitchingom i rippingom, najbolje kad ribolovac zna da je pomoću jedne od tih tehnika varalicu doveo do uže zone zadržavanja grabljivice.
Jedna od najčešće prakticiranih tehnika kojom se mogu voditi gotovo sve vrste varalica, od mrdavaca, preko žlica do minnowa… naziva se stop and go, stani i idi (crtež br. 4).

---

image

Crtež 4. - Stop and go

---

Sastoji se od naizmjeničnih privlačenja varalice podizanjem vrha štapa uz namotavanje strune i zaustavljanja, pauze.

Šetanje psa

Nakon odbačaja i dovođenja varalice na radnu dubinu, štap se spusti prema površini pa se pokretom iz lakta podigne u horizontalu tako da se varalica privuče 20-30 cm. Zatim slijedi pauza. Ova se tehnika može kombinirati sa svim ostalim tehnikama. Za nju je karakteristično da su napadi česti tijekom pauza. U površinskom špinanju poslije twitchinga najčešće se prakticira tehnika poznata kao walking the dog, šetanje psa.

To je kao kod twitchinga kratko lijevo-desno (10-15 cm) potezanje varalice iz zgloba šake uz namotavanje strune. Pauze su vrlo kratke i tijekom njih struna se drži zategnuta. Osim za površinske, posebice poppere, odnosno pljuskavce, ta je tehnika dobra i za vođenje duboko ronećih varalica poput pencil poppera.

Veoma slična walking the dogu je tehnika sliding ili klizanje, još jedna tipično površinska tehnika. Razlika među njima je u tome što su u slidingu pokreti i pauze među njima duži, a struna se u pauzama opušta. I okretanje ručice role je sporije, pa zato i privlačenje varalice. Za ovu tehniku privlačenja prave se posebne varalice.

Kombiniranjem tehnika walking the dog i sliding nastala je tehnika površinskog špinanja poznata kao diving, ronjenje. Prakticira se posebno konstruiranim plivajućim varalicama velikog uzgona. Karakteristična je po lupkanju, kuckanju varalice prednjim krajem po površini u trenucima kad se potegne. Nakon potezanja varalica zaroni, a kad se prestane potezati, izroni gotovo okomito (crtež br. 5).

---

image

Crtež 5. - Diwing

---

Izvodi se pokretima iz zgloba ruke, kombinacijom kratkih i dugih trzaja varalice uz okretanje ručice role. Poslije kraćeg trzaja slijedi kraća, a nakon dužeg duža pauza bez namotavanja ili zatezanja strune.

Iskakanje i prskanje

U površinskom špinanju varalice se mogu voditi i tehnikom poznatom kao popping ili splashing, naški iskakanje i prskanje. Izvodi se samo specijalnim površinskim varalicama s ravnim ili čak udubljenim prednjim krajem, poznatim kao popperi. Sastoji se od naizmjeničnog davanja malih trzaja i pauza. Pri svakom povlačenju varalica se podigne prednjim krajem i potisne malo mora te učini karakteristični zvuk pop. Taj zvuk najčešće isprovocira grabljivice da napadnu. Kao što se vidi na crtežu br. 6, nakon odbačaja štap se dovede u horizontalu pa se pokretom iz lakta usmjeri prema površini, tako da se varalica privuče 20-30 cm.

---

image

Crtež 6. - Popping

---

Zatim slijedi pauza, namotavanje opuštene strune pa ponavljanje postupka.

Kao i za popper, za prop varalice s propelerom postoji posebna tehnika vođenja poznata kao ripping ili čišćenje, jer se izvodi pokretima sličnim onima pri čišćenju metlom. Izvodi se istim pokretima kao i jerking, ali odlučnim i oštrim, tako da varalica silovito zapara (rip) površinu, uz karakterističan zvuk i stvaranje mjehurića, što oponaša hranjenje grabljivice na površini. No, za razliku od jerkinga, poslije svakog pokreta slijedi pauza. Ako se privlačenje izvodi manje žestoko i sa štapom čiji je vrh usmjeren prema dolje, ova se tehnika naziva swipping. Bez obzira na to kako se izvodi, ova je tehnika najučinkovitija kad se grabljivice kreću u jatu.

Ne samo walking the dog i sliding, nego i sve ostale opisane tehnike mogu se međusobno kombinirati. Kada se to čini na način da se privlačenje ili trzanje u početnoj fazi izvodi brzo, a kasnije sve sporije, čime se oponašaju kretnje sve umornije ribice u bijegu, to se smatra posebnom tehnikom poznatom kao squimming.

---

image

Popper pljuska odsječenom glavom

Šime Duvančić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić
Šime Duvančić

Mali popper akcijom joj je bio neodoljiv

Šime Duvančić

Različite varalice za različite načine špinanja

Šime Duvančić

Diving varalica

Šime Duvančić

Skuša prevarena walking the dog načinom

Šime Duvančić

Žlica i teturavac za dublje špinanje

Šime Duvančić

Popper pljuska odsječenom glavom

Šime Duvančić

Škaram prevaren pencil popperom

Šime Duvančić

Varalice za špinanje pri površini


Crtež 2. - Twitching


Crtež 1. - Jerking


Crtež 3.- Pumping


Crtež 5. - Diwing


Crtež 4. - Stop and go


Crtež 6. - Popping

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lijevo-desno-brze-sporije-hellip-kako-voditi-varalice-u-spinningu-555705 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ddf7cf0d017d6c14214e3bc35e1c4c6880004cb7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lijevo%2C+desno%2C+br%C5%BEe%2C+sporije%E2%80%A6+Na%C5%A1+stru%C4%8Dnjak+detaljno+obja%C5%A1njava+kako+voditi+varalice+u+spinningu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flijevo-desno-brze-sporije-hellip-kako-voditi-varalice-u-spinningu-555705 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flijevo-desno-brze-sporije-hellip-kako-voditi-varalice-u-spinningu-555705 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ribolovne tehnikeLijevo, desno, brže, sporije… Naš stručnjak detaljno objašnjava kako voditi varalice u spinningu

Piše Šime DUVANČIĆ
22. lipnja 2023. - 11:03

Ribolov odbacivanjem i privlačenjem varalice s mjesta, kod nas poznat kao špinanje, a u svijetu kao spinning, stječe sve više pristaša među našim udičarima. Sigurno ne zato što je učinkovitiji, nego atraktivniji od većine ostalih načina ribolova udicom, osobito s obale.

No, da bi sebi priuštio vrhunski užitak, uz dobru tjelesnu spremu, prikladnu posebnu opremu i veliko strpljenje, ribolovac špiner mora imati mnoge vještine i znanja, između ostalog i kako privlačiti odbačenu varalicu. U nedostatku hrvatskih, naši špineri služe se engleskim nazivima za tehnike privlačenja.

Dobro ih je znati da bi se shvatilo o čemu je riječ kad se o špinanju govori ili čita, jer se engleskom terminologijom služe praktički svi koji love spinningom. U daljnjem ćemo tekstu uz pomoć...

15. svibanj 2024 05:42