stdClass Object ( [id] => 1203247 [title] => Kontra u pravo vrijeme: svaka riba prihvaća mamac na sebi svojstven način [alias] => kontra-u-pravo-vrijeme-svaka-riba-prihvaca-mamac-na-sebi-svojstven-nacin [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok većina vikend ratnika i onih što sezonski odlaze u ribolov, uglavnom muku muče s dužinom prama, veličinom udica, bojom olovnica i izborom vrha na štapu, majstori bulentina razmišljaju o tome što im i na koji način dira udicu pod morem.

Tehnički detalji od izbora opreme preko ješkanja pa do biranja pošte nisu uopće tema rasprave već se sve svodi samo na samu srž ribolova – kada i na koji način kontrirati.

U trenutku kada olovnica dotakne dno, ribe to čuju na sličan način kao što i trkači u utrci čuju prasak startnog pištolja. Svi receptori se uzbunjuju pokušavajući u što kraćem roku otkriti točku odakle je zvuk došao i pritom ocijeniti ima li taj zvuk veze s neposrednom opasnošću za život ili s potencijalnim obrokom.

Kada shvate da im ništa ne prijeti, tada se potraga nastavlja i ako se naiđe na mirisno-okusni podražaj tada im život najčešće traje tek još koju minutu. Naravno, ne svima i ne uvijek. Greške koje se u trenutku kontre mogu napraviti su brojne i za konačan ishod u ribolovu često fatalne.

Prva spuštanja pribora i naješkanih udica u more često rezultiraju tek neodređenim i nedefiniranim trzajima. Prve ribe koje su se našle u neposrednoj blizini pribora gotovo trenutno napadaju udice pri čemu su to najčešće sitne i udičarima nezanimljive vrste.

Njihova brzina je ponajprije posljedica njihove fizičke veličine. Naime, što je organizam sitniji to se mora intenzivnije i češće hraniti jer ima veliku potrošnju.

Drugi je razlog, njihovo neiskustvo koje im ne govori skoro ništa o potencijalnoj opasnosti hrane koja pada s neba. Za razliku od starih i velikih riba koje su narasle do tih razmjera upravo zato jer su se uspjele sačuvati, sitna riba ne pokazuje gotovo nikakav oprez.

To je još više izraženo kod riba koje žive u velikim jatima poput bugava ili manula, koje sigurnost traže i nalaze u brojnosti jata i čistom matematičkom izračunu vjerojatnosti. Ako jato primjerice broji 1000 glava, tada je šansa da jedinka strada upravo 1:1000. Sve to skupa se na vrhu štapa vidi kao nervozno poskakivanje i vrlo neodređeno povijanje.

---

image

Šarag zahtijeva posebnu pažnju

---

POPUT OKIDAČA

Povremeno se dogodi da neka od tih sitnijih riba iznenadi silinom tako da skoro izbije štap iz ruke, na što rijetko tko može ostati hladan. No sve su to zapravo samo sitne provokacije na koje ne treba reagirati. Naravno, ako nam je u ribolovu cilj uloviti upravo tu sitnu ribu, tada je reakcija neupitna, no ako želimo loviti krupniju i plemenitiju lovinu, tada treba biti strpljiviji.

Konkretniji griz ne mora uvijek biti silovit uz strahovito povlačenje štapa. Ponekad su to tek jedva vidljivi pomaci koji se od onih sitnih nervoznih trzaja mogu razlikovati samo nakon jako puno sati provedenih sa štapom u rukama. No, neki su od tih trzaja ipak opipljivi i s manje prakse.

Za razliku od onih nervoznih, električarskih grizeva, griz krupnije lovine je uvijek odmjeren i osjetno snažan. Arbun kao relativno najčešće lovina, udara tako da se na štapu jasno može osjetiti snažan ali ne dug trzaj nakon kojeg uglavnom slijede još dva do tri slična trzaja.

Kontra na prvi trzaj je uglavnom najčešća pogreška. Ako riba nije do kraja progutala udicu kontra će je smo uplašiti, a možda i ozlijediti što može rezultirati paničnim bijegom i širenjem panike i na ostale potencijalne ulove.

Lagano napinjanje pribora uz minimalan pomak olovnice na dnu uglavnom uspješno provocira griz, a ako riba već ima udicu u ustima, najčešće samo potvrđuje kačenje. Taj pomak bi trebao biti poput nježnog pritiska na okidač fotoaparata.

Baš kao što pritiskom do prvog zuba aparat fokusira i izoštrava, a tek nakon pritiska do kraja i okida fotografiju, tako i postupno zatezanje sistema otkriva prisustvo ribe, te se, ako je uspješno fokusirana zatezanje može i nastaviti kao uspješna kontra.

Ako nam zatezanje otkrije da na udicama nema ničega pribor se opušta, a po potrebi i popušta otpuštanjem još kojeg metra strune u more.

---

image

Picevi su majstori prikrivenih grizeva

---

TEŠKO ČITANJE

Fratar ima pak sasvim drukčiji pristup. Kad prihvati naješkanu udicu, često ostane u mjestu premećući zalogaj u ustima, no isto tako zna trenutno silovito zaplivati prema najbližem skrovištu. U prvom slučaju je dovoljno lagano zatežući pribor otkriti njegovo prisustvo te odraditi kontru ako je na udici, dok se u drugom slučaju kontra udara tek kao potvrda samoubadanja s tim da s izvlačenjem treba početi odmah bez oklijevanja.

Za razliku od arbuna i ostalih srodnih vrsta koje u izvlačenju pružaju otpor u obliku energičnih povremenih grubih trzaja ili šijanja, fratar konstantno bez prekida udara otresajući tijelom i glavom ne bi li se oslobodio udice. Taj je otpor karakterističan i teško ga je pobrkati s bilo čim drugim.

Smokva, vrana, lumbrak i ostale usnače koje veličinom zadovoljavaju, grizu tako da kontru ne treba ni davati. One jednostavno pokupe ješku i ponesu je ne zaustavljajući se, u čemu ih naravno treba čim je moguće prije spriječiti. Slično se ponaša i kanjac, kao uostalom i većina riba koje nastanjuju hridinasto škrapavo dno od kojeg ih uvijek treba odlijepiti kako bismo sačuvali ulov.

Griz u jakom kurentu se uglavnom teško čita. Pod uvjetom da koristimo adekvatan pribor, vrh štapa će biti konstantno povijen i napregnut. Griz se toj situaciji može očitovati kao još intenzivnije naglo povlačenje što je zapravo tipičan griz ili kao naglo popuštanje sistema. U oba slučaja nema mjesta kalkulacijama već treba reagirati trenutno, jakom ali ipak odmjerenom kontrom.

---

image

Arbuni često traže kontru sa zadrškom

---

SIGURNA KARTA

Katkad je unatoč prisustvu gladne ribe vrlo teško isprovocirati griz. No patnja ribolovca može biti i znatno veća kad u kontrolnom izvlačenju ustanovi da su mu udice gole a da griz nije ni osjetio. Jedno od rješenja koje uglavnom upali jest češljanje po dnu.

Pribor se odbaci od barke na što je moguće veću udaljenost, što s obzirom na pribor za bulentin i nije neki ogromni domet, te se nakon što olovnica sistem potopi na dno, polako, uz zastoje privlači prema barci. Povremeni zastoji kao i naglija i energičnija odizanja od dna tako da olovnica nakon toga u slobodnom padu udari u dno mogu samo privući ribu.

Pritom naravno treba paziti računati na moguće zadjeve te istovremeno biti spreman na griz koji u takvoj situaciji nikada nije zanemariv. Riba koja u takvom češljanju prihvati ponuđenu ješku uglavnom trenutno guta udicu. Ako se u takvom češljanju naiđe na jato, tada je jako važno ne dopustiti da ni jedna od zakačenih riba ne padne s udice kako bi ostvarili kontinuitet, odnosno spriječili jato da se raspe.

Ova je tehnika vrlo uspješna u sumrak kada se jave bokadori koji vrlo intenzivno napadaju udice tako da ih se u pravilu može vaditi tri po tri.

A da bi kontre mogli odraditi refleksno bez nervoze i promašaja, moguće je samo na jedan način - stalnim boravkom na moru i u ribolovu. A ako spadate u one koji to ne mogu ili ne žele tada svu pažnju uistinu i trebate posvetiti predvezima i izboru strune jer je u tom slučaju to najsigurnija karta na koju trebate igrati.

---

image

Osjetljivi vrh je najbolji indikator za pravovremenu kontru

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV IZ BARKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBOLOV IZ BARKE 2 0 7003 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-24 13:18:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-25 11:16:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-25 11:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/24\/7754104.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/7754108.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/7754105.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/7754102.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/7754122.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Napet vrh u kurentu mo\u017ee puno toga re\u0107i<\/p>","

Arbuni \u010desto tra\u017ee kontru sa zadr\u0161kom<\/p>","

\u0160arag zahtijeva posebnu pa\u017enju<\/p>","

Osjetljivi vrh je najbolji indikator za pravovremenu kontru<\/p>","

Picevi su majstori prikrivenih grizeva<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7754104_1920.jpg":"1920x1080","k_7754104_1280.jpg":"1280x1280","k_7754104_1024.jpg":"1024x1024","k_7754104_640.jpg":"640x640","k_7754104_480.jpg":"480x480","k_7754104_340.jpg":"340x340","k_7754104_220.jpg":"220x220","o_7754104_1280.jpg":"1280x960","o_7754104_1024.jpg":"1024x768","o_7754104_640.jpg":"640x480","o_7754104_480.jpg":"480x360","o_7754104_340.jpg":"340x255","o_7754104_220.jpg":"220x165","h_7754104_1280.jpg":"1280x854","h_7754104_1024.jpg":"1024x683","h_7754104_640.jpg":"640x427","h_7754104_480.jpg":"480x320","h_7754104_340.jpg":"340x227","h_7754104_220.jpg":"220x147","pp_7754104_1280.jpg":"1280x1628","pp_7754104_1024.jpg":"1024x1303","pp_7754104_640.jpg":"640x814","pp_7754104_480.jpg":"480x611","pp_7754104_340.jpg":"340x432","pp_7754104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7754108_1920.jpg":"1920x1080","k_7754108_1280.jpg":"1280x1280","k_7754108_1024.jpg":"1024x1024","k_7754108_640.jpg":"640x640","k_7754108_480.jpg":"480x480","k_7754108_340.jpg":"340x340","k_7754108_220.jpg":"220x220","o_7754108_1280.jpg":"1280x960","o_7754108_1024.jpg":"1024x768","o_7754108_640.jpg":"640x480","o_7754108_480.jpg":"480x360","o_7754108_340.jpg":"340x255","o_7754108_220.jpg":"220x165","h_7754108_1280.jpg":"1280x854","h_7754108_1024.jpg":"1024x683","h_7754108_640.jpg":"640x427","h_7754108_480.jpg":"480x320","h_7754108_340.jpg":"340x227","h_7754108_220.jpg":"220x147","pp_7754108_1280.jpg":"1280x1628","pp_7754108_1024.jpg":"1024x1303","pp_7754108_640.jpg":"640x814","pp_7754108_480.jpg":"480x611","pp_7754108_340.jpg":"340x432","pp_7754108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7754105_1920.jpg":"1920x1080","k_7754105_1280.jpg":"1280x1280","k_7754105_1024.jpg":"1024x1024","k_7754105_640.jpg":"640x640","k_7754105_480.jpg":"480x480","k_7754105_340.jpg":"340x340","k_7754105_220.jpg":"220x220","o_7754105_1280.jpg":"1280x960","o_7754105_1024.jpg":"1024x768","o_7754105_640.jpg":"640x480","o_7754105_480.jpg":"480x360","o_7754105_340.jpg":"340x255","o_7754105_220.jpg":"220x165","h_7754105_1280.jpg":"1280x854","h_7754105_1024.jpg":"1024x683","h_7754105_640.jpg":"640x427","h_7754105_480.jpg":"480x320","h_7754105_340.jpg":"340x227","h_7754105_220.jpg":"220x147","pp_7754105_1280.jpg":"1280x1628","pp_7754105_1024.jpg":"1024x1303","pp_7754105_640.jpg":"640x814","pp_7754105_480.jpg":"480x611","pp_7754105_340.jpg":"340x432","pp_7754105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7754102_1920.jpg":"1920x1080","k_7754102_1280.jpg":"1280x1280","k_7754102_1024.jpg":"1024x1024","k_7754102_640.jpg":"640x640","k_7754102_480.jpg":"480x480","k_7754102_340.jpg":"340x340","k_7754102_220.jpg":"220x220","o_7754102_1280.jpg":"1280x960","o_7754102_1024.jpg":"1024x768","o_7754102_640.jpg":"640x480","o_7754102_480.jpg":"480x360","o_7754102_340.jpg":"340x255","o_7754102_220.jpg":"220x165","h_7754102_1280.jpg":"1280x854","h_7754102_1024.jpg":"1024x683","h_7754102_640.jpg":"640x427","h_7754102_480.jpg":"480x320","h_7754102_340.jpg":"340x227","h_7754102_220.jpg":"220x147","pp_7754102_1280.jpg":"1280x1628","pp_7754102_1024.jpg":"1024x1303","pp_7754102_640.jpg":"640x814","pp_7754102_480.jpg":"480x611","pp_7754102_340.jpg":"340x432","pp_7754102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7754122_1920.jpg":"1920x1080","k_7754122_1280.jpg":"1280x1280","k_7754122_1024.jpg":"1024x1024","k_7754122_640.jpg":"640x640","k_7754122_480.jpg":"480x480","k_7754122_340.jpg":"340x340","k_7754122_220.jpg":"220x220","o_7754122_1280.jpg":"1280x960","o_7754122_1024.jpg":"1024x768","o_7754122_640.jpg":"640x480","o_7754122_480.jpg":"480x360","o_7754122_340.jpg":"340x255","o_7754122_220.jpg":"220x165","h_7754122_1280.jpg":"1280x854","h_7754122_1024.jpg":"1024x683","h_7754122_640.jpg":"640x427","h_7754122_480.jpg":"480x320","h_7754122_340.jpg":"340x227","h_7754122_220.jpg":"220x147","pp_7754122_1280.jpg":"1280x1628","pp_7754122_1024.jpg":"1024x1303","pp_7754122_640.jpg":"640x814","pp_7754122_480.jpg":"480x611","pp_7754122_340.jpg":"340x432","pp_7754122_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15459376 Threads: 2 Questions: 3197707766 Slow queries: 7193540 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235928592 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kontra-u-pravo-vrijeme-svaka-riba-prihvaca-mamac-na-sebi-svojstven-nacin-1203247 [printLink] => /om/ribolov/kontra-u-pravo-vrijeme-svaka-riba-prihvaca-mamac-na-sebi-svojstven-nacin-1203247?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 665451 [name] => kontra ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 13:44:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kontra-ribolov [link] => /tag/kontra-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659208 [name] => ribolov iz barke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:23:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-iz-barke [link] => /tag/ribolov-iz-barke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 246518 [name] => ribolov iz brodice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-iz-brodice [link] => /tag/ribolov-iz-brodice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 682211 [name] => kada kontrirati u ribolovu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-24 15:27:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-kontrirati-u-ribolovu [link] => /tag/kada-kontrirati-u-ribolovu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV IZ BARKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kontra u pravo vrijeme: svaka riba prihvaća mamac na sebi svojstven način [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-07-27-11-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/7754104.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Napet vrh u kurentu može puno toga reći

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/7754104.jpg [title] =>

Napet vrh u kurentu može puno toga reći

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/7754108.jpg [title] =>

Arbuni često traže kontru sa zadrškom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/7754105.jpg [title] =>

Šarag zahtijeva posebnu pažnju

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/7754102.jpg [title] =>

Osjetljivi vrh je najbolji indikator za pravovremenu kontru

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/7754122.jpg [title] =>

Picevi su majstori prikrivenih grizeva

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok većina vikend ratnika i onih što sezonski odlaze u ribolov, uglavnom muku muče s dužinom prama, veličinom udica, bojom olovnica i izborom vrha na štapu, majstori bulentina razmišljaju o tome što im i na koji način dira udicu pod morem.

Tehnički detalji od izbora opreme preko ješkanja pa do biranja pošte nisu uopće tema rasprave već se sve svodi samo na samu srž ribolova – kada i na koji način kontrirati.

U trenutku kada olovnica dotakne dno, ribe to čuju na sličan način kao što i trkači u utrci čuju prasak startnog pištolja. Svi receptori se uzbunjuju pokušavajući u što kraćem roku otkriti točku odakle je zvuk došao i pritom ocijeniti ima li taj zvuk veze s neposrednom opasnošću za život ili s potencijalnim obrokom.

Kada shvate da im ništa ne prijeti, tada se potraga nastavlja i ako se naiđe na mirisno-okusni podražaj tada im život najčešće traje tek još koju minutu. Naravno, ne svima i ne uvijek. Greške koje se u trenutku kontre mogu napraviti su brojne i za konačan ishod u ribolovu često fatalne.

Prva spuštanja pribora i naješkanih udica u more često rezultiraju tek neodređenim i nedefiniranim trzajima. Prve ribe koje su se našle u neposrednoj blizini pribora gotovo trenutno napadaju udice pri čemu su to najčešće sitne i udičarima nezanimljive vrste.

Njihova brzina je ponajprije posljedica njihove fizičke veličine. Naime, što je organizam sitniji to se mora intenzivnije i češće hraniti jer ima veliku potrošnju.

Drugi je razlog, njihovo neiskustvo koje im ne govori skoro ništa o potencijalnoj opasnosti hrane koja pada s neba. Za razliku od starih i velikih riba koje su narasle do tih razmjera upravo zato jer su se uspjele sačuvati, sitna riba ne pokazuje gotovo nikakav oprez.

To je još više izraženo kod riba koje žive u velikim jatima poput bugava ili manula, koje sigurnost traže i nalaze u brojnosti jata i čistom matematičkom izračunu vjerojatnosti. Ako jato primjerice broji 1000 glava, tada je šansa da jedinka strada upravo 1:1000. Sve to skupa se na vrhu štapa vidi kao nervozno poskakivanje i vrlo neodređeno povijanje.

---

image

Šarag zahtijeva posebnu pažnju

---

POPUT OKIDAČA

Povremeno se dogodi da neka od tih sitnijih riba iznenadi silinom tako da skoro izbije štap iz ruke, na što rijetko tko može ostati hladan. No sve su to zapravo samo sitne provokacije na koje ne treba reagirati. Naravno, ako nam je u ribolovu cilj uloviti upravo tu sitnu ribu, tada je reakcija neupitna, no ako želimo loviti krupniju i plemenitiju lovinu, tada treba biti strpljiviji.

Konkretniji griz ne mora uvijek biti silovit uz strahovito povlačenje štapa. Ponekad su to tek jedva vidljivi pomaci koji se od onih sitnih nervoznih trzaja mogu razlikovati samo nakon jako puno sati provedenih sa štapom u rukama. No, neki su od tih trzaja ipak opipljivi i s manje prakse.

Za razliku od onih nervoznih, električarskih grizeva, griz krupnije lovine je uvijek odmjeren i osjetno snažan. Arbun kao relativno najčešće lovina, udara tako da se na štapu jasno može osjetiti snažan ali ne dug trzaj nakon kojeg uglavnom slijede još dva do tri slična trzaja.

Kontra na prvi trzaj je uglavnom najčešća pogreška. Ako riba nije do kraja progutala udicu kontra će je smo uplašiti, a možda i ozlijediti što može rezultirati paničnim bijegom i širenjem panike i na ostale potencijalne ulove.

Lagano napinjanje pribora uz minimalan pomak olovnice na dnu uglavnom uspješno provocira griz, a ako riba već ima udicu u ustima, najčešće samo potvrđuje kačenje. Taj pomak bi trebao biti poput nježnog pritiska na okidač fotoaparata.

Baš kao što pritiskom do prvog zuba aparat fokusira i izoštrava, a tek nakon pritiska do kraja i okida fotografiju, tako i postupno zatezanje sistema otkriva prisustvo ribe, te se, ako je uspješno fokusirana zatezanje može i nastaviti kao uspješna kontra.

Ako nam zatezanje otkrije da na udicama nema ničega pribor se opušta, a po potrebi i popušta otpuštanjem još kojeg metra strune u more.

---

image

Picevi su majstori prikrivenih grizeva

---

TEŠKO ČITANJE

Fratar ima pak sasvim drukčiji pristup. Kad prihvati naješkanu udicu, često ostane u mjestu premećući zalogaj u ustima, no isto tako zna trenutno silovito zaplivati prema najbližem skrovištu. U prvom slučaju je dovoljno lagano zatežući pribor otkriti njegovo prisustvo te odraditi kontru ako je na udici, dok se u drugom slučaju kontra udara tek kao potvrda samoubadanja s tim da s izvlačenjem treba početi odmah bez oklijevanja.

Za razliku od arbuna i ostalih srodnih vrsta koje u izvlačenju pružaju otpor u obliku energičnih povremenih grubih trzaja ili šijanja, fratar konstantno bez prekida udara otresajući tijelom i glavom ne bi li se oslobodio udice. Taj je otpor karakterističan i teško ga je pobrkati s bilo čim drugim.

Smokva, vrana, lumbrak i ostale usnače koje veličinom zadovoljavaju, grizu tako da kontru ne treba ni davati. One jednostavno pokupe ješku i ponesu je ne zaustavljajući se, u čemu ih naravno treba čim je moguće prije spriječiti. Slično se ponaša i kanjac, kao uostalom i većina riba koje nastanjuju hridinasto škrapavo dno od kojeg ih uvijek treba odlijepiti kako bismo sačuvali ulov.

Griz u jakom kurentu se uglavnom teško čita. Pod uvjetom da koristimo adekvatan pribor, vrh štapa će biti konstantno povijen i napregnut. Griz se toj situaciji može očitovati kao još intenzivnije naglo povlačenje što je zapravo tipičan griz ili kao naglo popuštanje sistema. U oba slučaja nema mjesta kalkulacijama već treba reagirati trenutno, jakom ali ipak odmjerenom kontrom.

---

image

Arbuni često traže kontru sa zadrškom

---

SIGURNA KARTA

Katkad je unatoč prisustvu gladne ribe vrlo teško isprovocirati griz. No patnja ribolovca može biti i znatno veća kad u kontrolnom izvlačenju ustanovi da su mu udice gole a da griz nije ni osjetio. Jedno od rješenja koje uglavnom upali jest češljanje po dnu.

Pribor se odbaci od barke na što je moguće veću udaljenost, što s obzirom na pribor za bulentin i nije neki ogromni domet, te se nakon što olovnica sistem potopi na dno, polako, uz zastoje privlači prema barci. Povremeni zastoji kao i naglija i energičnija odizanja od dna tako da olovnica nakon toga u slobodnom padu udari u dno mogu samo privući ribu.

Pritom naravno treba paziti računati na moguće zadjeve te istovremeno biti spreman na griz koji u takvoj situaciji nikada nije zanemariv. Riba koja u takvom češljanju prihvati ponuđenu ješku uglavnom trenutno guta udicu. Ako se u takvom češljanju naiđe na jato, tada je jako važno ne dopustiti da ni jedna od zakačenih riba ne padne s udice kako bi ostvarili kontinuitet, odnosno spriječili jato da se raspe.

Ova je tehnika vrlo uspješna u sumrak kada se jave bokadori koji vrlo intenzivno napadaju udice tako da ih se u pravilu može vaditi tri po tri.

A da bi kontre mogli odraditi refleksno bez nervoze i promašaja, moguće je samo na jedan način - stalnim boravkom na moru i u ribolovu. A ako spadate u one koji to ne mogu ili ne žele tada svu pažnju uistinu i trebate posvetiti predvezima i izboru strune jer je u tom slučaju to najsigurnija karta na koju trebate igrati.

---

image

Osjetljivi vrh je najbolji indikator za pravovremenu kontru

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Napet vrh u kurentu može puno toga reći


Arbuni često traže kontru sa zadrškom


Šarag zahtijeva posebnu pažnju


Osjetljivi vrh je najbolji indikator za pravovremenu kontru


Picevi su majstori prikrivenih grizeva

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kontra-u-pravo-vrijeme-svaka-riba-prihvaca-mamac-na-sebi-svojstven-nacin-1203247 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0250ee5c77a44fa99ad5c99267fe7ce5b1c5407f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kontra+u+pravo+vrijeme%3A+svaka+riba+prihva%C4%87a+mamac+na+sebi+svojstven+na%C4%8Din&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkontra-u-pravo-vrijeme-svaka-riba-prihvaca-mamac-na-sebi-svojstven-nacin-1203247 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkontra-u-pravo-vrijeme-svaka-riba-prihvaca-mamac-na-sebi-svojstven-nacin-1203247 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV IZ BARKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOV IZ BARKEKontra u pravo vrijeme: svaka riba prihvaća mamac na sebi svojstven način

Piše Boris Bulić
25. lipnja 2022. - 13:16

Dok većina vikend ratnika i onih što sezonski odlaze u ribolov, uglavnom muku muče s dužinom prama, veličinom udica, bojom olovnica i izborom vrha na štapu, majstori bulentina razmišljaju o tome što im i na koji način dira udicu pod morem.

Tehnički detalji od izbora opreme preko ješkanja pa do biranja pošte nisu uopće tema rasprave već se sve svodi samo na samu srž ribolova – kada i na koji način kontrirati.

U trenutku kada olovnica dotakne dno, ribe to čuju na sličan način kao što i trkači u utrci čuju prasak startnog pištolja. Svi receptori se uzbunjuju pokušavajući u što kraćem roku otkriti točku odakle je zvuk došao i pritom ocijeniti ima li taj zvuk veze s neposrednom opasnošću za život ili s potencijalnim obrokom.

Kada shvate da im ništa ne prijeti, ...

18. svibanj 2024 09:27